Tagovi

Županije (neće) ukinuti referendumom

Iako će se sljedećih nekoliko dana, kao i još nekoliko tjedana kasnije, dosta govoriti o referendumu, velika je vjerojatnost da će nakon 1. prosinca 2013. godine ta institucija iz hrvatske političke prakse prijeći u domenu apstraktne teorije. Za to postoje brojni razlozi, a prije svega u tome da se ustavno definiranje braka, opravdano ili ne, tumači kao "prčkanje" u svetu domenu ljudskih prava, kao i da predstojeće ili možebitno ustavno tjeranje ćirilice s par službenih hrvatskih putokaza (kao i mnogim "bien pensantima" teško probavljiv primjer iz "civilizirane" Švicarske) za mnoge predstavlja konačni dokaz da je neposredna demokracija previše opasna igračka za nedozrelu djecu poput hrvatskih birača.

Međutim, ako kojim slučajem Grbinatoru i drugim vlastodržačkim zatvaračima referendumske slavine ne bi pošlo za rukom da uvođenjem drakonskih ustavnih i drugih ograničenja preventivno uklone sve buduće referendume u Hrvatskoj, to, naravno ne znači  da se referendumi ne bi mogli koristiti kao oruđe za brojne korisne stvari. Zapravo, postoji cijeli niz društvenih i pitanja i problema za koje zdrav razum govori da je bolje da  o njima konačnu odluku donose neposredno građani nego njihovi predstavnici u Saboru. I to onih koja, barem na prvi pogled, ne daju previše prostora da pred-referendumske rasprave degeneriraju u uobičajeno prebrojavanje kostiju po jamama iz drugog svjetskog rata.

Jedna takva tema, ne samo zanimljiva, nego i prilično ozbiljna, preustroj hrvatske državne uprave, odnosno sve popularnija inicijativa da se u Hrvatskoj ukinu županije, odnosno zamijene sa 5-7 regija, a da se  sadašnjih 126 gradova i 429 općina "sreže" na neki "pristojan" broj, odnosno transformira u 100-ak maksi-općina, nalik na one kakve su postojale u SR Hrvatskoj. Ako bi netko takav prijedlog stavio na dnevni red, o njemu bi prije svega trebali odlučivati građani, najvećim dijelom i zbog toga što se, za razliku od referenduma o definiciji braka ili primjeni jezika manjina, ta odluka po prirodi stvari tiče ama baš svih građana Hrvatske. Nije ni potrebno govoriti koliko bi takva promjena imala dalekosežne posljedice na hrvatsku ekonomiju, društvo i politički život, vjerojatno u rangu onih koje je izazvao izlazak iz Jugoslavije ili ulazak u Europsku uniju. Ako se takva odluka donese, njen legitimitet jednostavno mora biti potvrđen na referendumu.

A to je vjerojatno i jedan od glavnih razloga zašto je neće biti, odnosno zašto će upravo predstojeće zatvaranje referendumske slavine poslužiti kao glavni argument, odnosno prepreka da tako radikalni preustroj Hrvatske ikada dođe na dnevni red. Naime, ma koliko se u javnost puštali "probni baloni" o tome da  županijice, gradiće i i općine sa svojim lokalnim šerifima i desecima tisuća parazitskih uhljeba treba nekako ukloniti prije nego što isiše i posljednju kap krvi od hrvatskih poreznih obveznika, u pitanju je potez koji se hrvatske vladajuće stranke nikada neće usuditi povući.

Za bivšu (a, čini se, i buduću) vladajuću stranku je jasno zašto će ovu inicijativu dočekati na nož. Županije su u Hrvatskoj uvedene upravo u prvim godinama HDZ-ove vlasti, a može se reći dada postojanje županija predstavlja  najprimjetniju i najstabilniju od svih tekovina HDZ-ove "revolucije". Županije, koje su bile dio hrvatske upravne tradicije sve do 1918. godine, predstavljaju jedan od simbola tog "zapadnog", "mitteleuropskog", "uglađenog" svijeta kojemu se Hrvatska 1990. godine počela vraćati, i formalno se vratila ulaskom u Europsku uniju. Pristankom na ukidanje županija HDZ bi potkopao dobar dio svojih ideoloških temelja. Nadalje, podjela Hrvatske na regije bi mogla iz naftalina vratiti babarogu regionalizma, koncept koji svaki pravovjerni hrvatski nacionalist ima običaj izjednačavati sa separatizmom. Plašenje desničarskih i drugih birača regionalnim "bosovima" koji misle "raskomadati Hrvatsku" će služiti kao dobar adut u još nekoliko izbornih ciklusa. Naravno, tu su i oni banalno pragmatični politički interesi, odnosno spoznaja da je sadašnja podjela Hrvatske na županije, kao i veliki broj minijaturnih općina HDZ-u stvorio izuzetno vrijednu političku klijentelu i predizborni adut kojeg se nitko ne bi dobrovoljno odrekao.

Na prvi pogled bi se moglo reći da će upravo posljednji razlog biti onaj zbog kojeg bi na uklanjanju županija trebala inzistirati sadašnja vladajuća stranka (a, uostalom, najave o mogućem preustroju su dolazile od strane ministra Arsena Bauka). Međutim, čini se sve izglednijim da će ti probni baloni doživjeti sudbinu "Plana 21", odnosno da će se SDP potruditi da sebe i ostatak hrvatske javnosti uvjeri da je postojeća podjela Hrvatske, barem  "u ovom trenutku", predstavlja najbolji od svih mogućih svjetova. Kratkoročno će se to skakanje u vlastita usta nastojati pravdati borbom za zadržavanje vlasti, odnosno opstanak županija će se navoditi kao prihvatljiva cijena za "spašavanje Hrvatske od razgoropađene desnice".

SDP je, naravno, u tome motiviran prije svega spašavanjem samog sebe, odnosno spoznajom da mu je demontiranje županija i postojećeg ustrojstva protivno ne samo kratkoročnom, nego i dugoročnom interesu. Naime, županijske granice su uistinu bile napravljene, slično kao i "gerrymandering" sa izbornim jedinicama za Sabor, kako bi maksimalno pomogle HDZ-u, isto kao što je toj stranci izuzetno pogodovalo stvaranje velikog broja malih općina u ruralnim sredinama čiji su birači orijentirani desno ili konzervativno. Međutim, ta je podjela za posljedicu imala i to da je gradove, općine i županije koje nisu orijentirani desno i konzervativno, odnosno ono što Kuljiš naziva "Zapadnom Hrvatskom", izolira od desničarstva i konzervativzma. Tako su stvorene teritorijem ili stanovništvom možda inferiorne, ali zato jednako, a možda čak i postojanije enklave "urbane" i "cool" Hrvatske. U njima SDP-ovi gradonačelnici i župani, koji više ne moraju ovisiti o ruralnim biračima, mogu vladati jednako komotno i ležerno kao i HDZ-ovi šerifi u svojim općinskim mini-feudima.

Možda je najbolji primjer za to upravo Split, gdje HDZ, usprkos svih priča o "crnilu" i desničarenju, nije uspio samostalno osvojiti vlast još od 1993. godine, a čak ni ujedinjenje svega što u tom gradu "diše" desno nije spriječilo SDP-ovog kandidata Baldasara da prije nekoliko mjeseci iščupa tijesnu pobjedu. Nije nimalo slučajno da je HDZ-ova "suša" u Splitu (prekidana tek kupovinom vijećnika i frankenštajnskim koalicijama u Gradskom vijeću) otpočela upravo 1993. godine, kada je novo ustrojstvo stupilo na snagu. Rubna naselja Splita, koji su predstavljali najčvršća HDZ-ova uporišta, su izdvojena u zasebne općine i njihovo biračko tijelo više nije moglo kvariti račune "urbanim" Splićanima. Nije teško pretpostaviti što bi se dogodilo kada bi projekt "racionalizacije" državne uprave, a koji bi uključio širenje Splita na njome ukinute općine, učinio po šanse SDP-a da u tom gradu zadrži vlast.

Isto tako nije teško pretpostaviti da će se slične kalkulacije dolaziti i oko drugih "urbanih" sredina, odnosno da će mnogi SDP-ovi čelnici držati da je sadašnji vrabac u ruci, odnosno sigurna vlast u od sela odrezanim gradovima bolja od goluba na grani koga bi donijelo ukidanje županija. Građanima koji nekakvu efikasnost i racionalnost državne uprave pretpostavljaju stranačkim interesima će zato preostati tek da svoje frustracije iskaljuju na virtualnim referendumima.

Komentari

novi argumenti za ukidanje županija

Nije bilo dovoljno što je ona ženska u Sisku htjela na račun hiljada gladnih siščana kupšiti luksuznu limuzinu. Sada se pokazalo da je za "reprezentaciju" (čitaj: žderanje i opijanje na račun naroda u krizi) potrošila i više nego što je koštala limuzina. Njen kolega, bivši ministar turizma, jednako je toliko proćerdao na žderanje i opijanje iako njegova županija ima upola manji budžet. Zar ta dva primjera nisu dovoljni da se odmah ODMAH ukinu te županije i njihovi nepotrebni i štetni bahati i rastrošni župani?
Nikako mi nije jasno što o tome misli stranka te žene. Ona je puna dva mjeseca žestoko branila svoju rastrošnost, da bi na kiaju (kada je politička šteta već učinjana) odustala od limuzine. Sada se pokazalo da je cijele godine nemilice trošila novac dok je njena županija puna nezaposlenih, gladnih i očajnih. Zašto je Milanovic nije ranije disciplinirao? Zašto dopušta da sramoti stranku? Mnogi koji su glasali za SDP u Sisku (a bogami i drugdje) samo zbog te ženetine idući puta će izabrati neku drugu stranku. Sasvim opravdano. Milanović očito ne razumije kakvu štetu njemu i stranci čine ti likovi.

Tko je glasao

nema napretka dok se ne ukinu županije i masa općina

Županije su potpuno nepotreban luksuz koji ničem ne služi osim zapošljavanju oko 2.000 potpuno nepotrebnih (obično i nesposobnih) ljudi. Čak i bez skupih limuzina, to nas košta oko miljardu kuna. Općina ima najmanje 300 suvišnih.Danska koja ima 5 milijuna stanovnika i nacionalni dohodak po stanovniku od 45.000 eura (4,5 puta više od Hrvatske= ima oko 100 općina.
Kada sam studirao, najbolji profesor bio mi je Eugen Pusić. On nam je pokazao da je na teritoriju koji je tada bila Republika Hrvatska (a koje su tokom povijesti bile u 4 ili 5 različiihh država) uvijek bilo između 110 i 120 općina. Nekad su se zvale općine, nekad županije, nekad srezovi, nekad kotarevi, ali je broj uvijek bio stabilan. U to vrijeme (pedesete prošlog stoljeća) Trešnjevka je bila najveća općina u Jugoslav iji: imala je oko 75.000 stanovnika. Čak i manje općine (na primjer Gornji Grad u Zagrebu) bile su ekonomski snažne i nisu imale toliko činovnika kao današnje patuljaste općine od 500 ili manje stanovnika u kojima par članova neke stranke rasipaju ogroman novac i koštaju nas produbljenja krize.
Nažalost, kao i HDZ i SDP, a naročito HNS žele zadržati sve te štetne županije i općine kako bi mogle uhljebiti svoje članove, njihove rođake i prijatelje i time uništavati ne samo našu zemlju, nego i njenu budućnost, budućnost naše djece i unuka.

Tko je glasao

Trešnjevka treba

Trešnjevka treba političko-gospodarsku utvrdu koliko i Mala Rava.

Tko je glasao

slično kao i "gerrymandering"

slično kao i "gerrymandering" sa izbornim jedinicama za Sabor, kako bi maksimalno pomogle HDZ-u
Žaliti radi izraza u navodnicima, proguglah ;-), odnosno krojenja izbornih jedinica po CK SKH mjeri, je u kontekstu državotvorno žalosne zemlje poput Hrvatske traženje "kruha povrh pogače". Naime, iako ti kao autor bježiš iz rasprave ustaše/partizani, opet ne uspijevaš izaći dalje od "srednjevjekovne" teme u smislu da pozicioniraš dva dijela CK SKH i daješ im politički predznak globalnog tipa umjesto da ih smještaš unutar jednostranačkog sustava pozicioniranja i opozicioniranja u odnosu na centralnu vlast, a baš takvo definiranje jedino može proizvesti logične zaključke.

Zašto nam trebaju logički zaključci? Pa iz istog razloga kao što nam trebaju logički zaključci zašto se pokušava staviti brak u Ustav.

Jedino ako HDZ i SDP gledamo kao jednu organizaciju možemo shvatiti obim urote njihovog ortakluka.

Zakon kaže da je maksimalna razlika u veličini izbornih jedinica 5%. To vam je situacija adekvatna onoj kad vozač bude nevin makar je sudjelovao u prometnoj sa katastrofalnim posljedicama jer ima 0,05 promila alkohola u krvi, odnosno se smatra da alkohol nije utjecao na događaje. Sa 0,06 je odgovoran i kriv.

Moja izborna jedinica je od IV izborne jedinice veća za 32%. To vam je 0,32 promila, odnosno je situacija manje-više adekvatna tome da katastrofalne posljedice nije bilo jer građanin nije bio sposoban ući u auto.

Tko je glasao

kad bi drveće hodalo

SDP bi, da je pametan - napravio ovo.

Godinu dana prije izbora bi pozvao HDZ na tajni sastanak i rekao ovo:

"Slušajte, papci, sad će kampanja - pobijedili vi ili mi - i jedne i druge će i dalje gušiti ovoliki broj lokalne samouprave. Ajmo ovako - mi ćemo u zadnjoj godinu nabrzaka i grubo napraviti preustroj lokalne uprave i smanjiti je za 75%.

Ako nam zbog toga padne popularnost - a velika je šansa - vi nemojte jahati previše na toj temi kao prednosti, vlast će vam "pasti u ruke" i imat ćete manje problema u sljedećem mandatu, što je dobro za sve nas. A kad pobijedite samo recite "tako smo zatekli" i nemojte raditi ništa po tom pitanju.

Ako nam zbog toga poraste popularnost - - a bože moj, onda mi pobjeđujemo, ali imamo zdraviju zemlju."

No - takvo nešto se sigurno neće dogoditi, nažalost.

Tko je glasao

Referendum o županijama

Teorijskii županije nisu kao ni ostale samouprave opravdale svoje postojanje u ovako velikom broju. Zna se da to odgovara SDP/HDZ vlasti, međutim, problem je kako animirati građane da potpišu incijativu za referendum s takvim pitanjem. Smatram da građani moraju imati jak interes da potpišu takvu inicijativu. Drugo, u ovoj zemlji su veći problem izborni zakoni koji preferiraju dvije velike stranke. Ljudi koji znaju za demokratičnija riješenja izbornih zakona sigurno neće uspjeti nametnuti recimo takvo pitanje za referendum, jer ga građani sigurno ne vide kao svoj interes iako bi najprije interes građana biti da se ovo lažno dvostranačje izgubi.
Konačno, ova vlast, pod izgovorom brige za manjinska prava, pokušava progurati daleko teže uvjete da bilo kakav referendum uspije s manjim brojem potpisa (200.000) ali kao 40% uvjeta ukupnog broja birača da bi referendum prošao.
Prema iznesenom izleda da nam prijeti još gori period presije vlasti prema građanima.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci