Tagovi

Zovite me Predsjednica

Nešto je trulo u državi Danskoj. Odnosno, nešto je trulo u HNS-u, rekli bismo u 21.stoljeću nekoliko tisuću kilometara južnije u Hrvatskoj. Takav rasplet događaja ne bi smislio ni Shakespeare, a vjerojatno ni neki od najvećih režiserskih umova današnjice. Nisam sigurna je li to što upravo gledamo (jer vjerovali vi ili ne, nije još završeno) tragedija, komedija, burleska ili horor. A sve što je trebalo biti je dobro osmišljena strategija repozicioniranja HNS-a u političkom centru, konsolidiranje i priprema za sljedeće lokalne (2009.), predsjedničke (2010.) i parlamentarne (2011.) izbore. Ali ne. To bi bilo prejednostavno. Zbog taštine, bahatosti, arogancije, dodvoravanja ali i nesposobnosti izbor Radimira Čačića za predsjednika HNS-a izgledao je kao vrlo loše odigran film u kojemu čak ni glavni glumac nije znao što bi u tom filmu trebao glumiti.

A sve počinje 25.11.2007. oko 22 sata kada se objavljuju prvi izborni rezultati. HNS uspije dobiti 7 mandata, što ga čini trećom parlamentarnom strankom, ali su to ipak tri mandata manje nego na prošlim parlamentarnim izborima. Je li to uspjeh ili poraz? Vjerojatno oboje. Je li moglo bolje? Vjerojatno je. Da su svi na terenu obavili posao koji je napravljen u 3.izbornoj jedinici, Čačić bi danas možda bio premijer. OK, možda zamjenik premijera. Da je umjesto kampanje Braco&Seka HNS pripremio malo suvisliju kampanju, možda bi mogli privući još kojeg birača. Ali u tom slučaju bi trebali slušati stručnjake. A Vesna Pusić zna sve, osim slušati savjete stručnjaka. Jer, eto, njoj se baš sviđa slogan „Budućnost biramo sad“. Koji je smislio netko tko je slučajno ima pet minuta vremena, natrkeljao 6 verzija „budućnosti“ i Vesna je rekla: „Joj, meni se to baš sviđa“. Kao i HNS-ove plakate na kojima se pojavljuju Braco&Seka. Jer nakon godina njihovog pojavljivanja svugdje mi još ne znamo kako izgledaju.

Ali za prolivenim mijekom ne treba plakati. Vesna Pusić krene u obilazak županijskih organizacija razgovarat s članovima stranke da vidi raspoloženje. I članovi stranke su Vesni Pusić pokazali crveni karton. Nakon toga, Vesna Pusić odlučuje da se više neće kandidirati za predsjednicu stranke i da predlaže Čačića. Odlična odluka.

Ali Vesna ne može bez funkcije. Pa ljudi moji, kako bi izgledalo „vani“ (prema izvoru bliskom HNS-u) da Vesna Pusić nema u stranci niti jedne funkcije? U tome, poštovane pollitičarke i pollitičari, se razlikuju Veliki i Mali ljudi. Velikim ljudima ne treba funkcija. Oni su Veliki sami po sebi. A Malim ljudima, da, njima je potrebna funkcija. Njima je potrebno da ih se zove Predsjednica.

I da bi se postalo Predsjednica (Predsjednica kluba zastupnika HNS), Vesna Pusić morala je zgaziti Dragutina Lesara, zastupnika koji je po mišljenju novinara bio jedan od najboljih i najaktivnijih u prošlom sazivu Sabora. Nije njoj i Čačiću bila važna procedura i da o tome odlučuje Predsjedništvo stranke, a ne Braco&Seka. Nije njoj i Čačiću bilo važno što Dragutin Lesar svoju smjenu saznaje iz novina. Najtragičnije od svega je da Dragutin Lesar uopće nije htio biti predsjednik Kluba zastupnika u ovom sazivu, ali je to prihvatio na nagovor Vesne Pusić. Da, da, te iste Vesne Pusić koja sada želi biti Predsjednica, jer njoj treba funkcija. Ma nema veze što bi Dragutin Lesar ionako odrađivao sav posao kao i do sada, njoj samo treba funkcija. Rekla Vesna Pusić i ostala bez jednog saborskog zastupnika.

Dragutin Lesar voli pisati blogove, a Nikola Vuljanić voli ostavljati komentare na blogovima. I tako je on jednim komentarom na tim stranicama zaradio suspenziju u HNS-u. Stiglo Vuljaniću jedan dan preporučeno pismo iz Zagreba u kojemu piše suspenzija. Jer je vulgarno pisao. Jer kaže Čačić da se tako ne komunicira. I pošalje Ferenčaka da novinarima još dodatno objasni: „Pisao je takve stvari da je to strašno.“ Što je u svemu ovome strašno je da si jedan Ferenčak, koji je sinonim za najblaže rečeno mutne poslove, (i već nekoliko godina s moralnog stajališta uteg HNS-u), usudi komentirati Nikolu Vuljanića!!! Nije da se želim ponavljati, ali jedan Srećko Nanbudo Ferenčak će komentirati Nikolu Vuljanića??? Pa u kojoj mi to zemlji živimo???

A Radimir Čačić, novi stari predsjednik HNS-a, najavljuje novu smjer. Prvi dan nakon izbora Radimir Čačić odmah izjavljuje da SDP više nije prirodni partner i da se HNS približuje HDZ-u. Možda će ovo zvučati bahato, ali zanima me da li Radimir Čačić uopće ima realni pregled nad članstvom u HNS-u. Jer prema mojoj ocjeni, svega 20 posto članstva spremno je na koaliranje s HDZ-om, a preostali su više skloni SDP-u. Što ne znaći da HNS (nikad) ne bi trebao koalirati s HDZ-om. Ali do sljedećih parlamentarnih izbora ima još tri i pol godine. Radimir Čačić tako ima ima barem dobre dvije godine za repozicioniranje stranke u politički centar. Pa ne treba sve napraviti prvi dan.

Ali neće ni on naučiti. Kao što u proteklih osam godina nije naučila ni Vesna Pusić. Ali nema veze. Glavno je da će Radimir Čačić očistiti stranku od smeća. I ostat će mu samo poslušnici, poltroni i neradnici. I onda ćemo imati klon HDZ-a.

Komentari

Najbolje da autor odmah

Najbolje da autor odmah zatraži pristupnicu u SDP ako tamo već nije.

Tko je glasao

A zar je SDP nešto

A zar je SDP nešto različito od HDZ-ja?
Dvije su to pole guzice one filijale SKJ-ota. Moš za Miru navijati kolko oš, al' ako on pobjedi ja odoh u emigraciju.

Tko je glasao

Ocijena: 5+ Nemam mogućnost

Ocijena: 5+
Nemam mogućnost dodijele bodova pa ti ovim putem čestitam i zahvaljujem se na odličnom dnevniku. Ima na pollitici puno dobrih ali ovaj spada u sam vrh. Ocijena:
Dakle 5+

Tko je glasao

Nemam mogućnost dodijele

Nemam mogućnost dodijele bodova
ona strelica (gore / dolje) na samom pocetku teksta?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Hvala :)

Hvala :)

Tko je glasao

Hvala. Užasno sam se

Hvala. Užasno sam se oblamirao

Tko je glasao

Eh dok sam ja skuzio da su

Eh dok sam ja skuzio da su te strelice za glasanje, a ne dizajnerski element stranice.. proslo je dana i dana :)))

Tko je glasao

np, covjek uci dok je ziv

np, covjek uci dok je ziv


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Lijepo je drLesar napisao u

Lijepo je drLesar napisao u jednom svom davnom komentaru: "berkacool, da te nema, trebalo bi te izmisliti".

grgo

grgo

Tko je glasao

Zahvaljujem na komplimentu.

Zahvaljujem na komplimentu.

Tko je glasao

podsjetio bih na nešto o

podsjetio bih na nešto o čemu se svojevremeno pričalo, a to je famozna čačićeva rečenica kako je glas za HNS glas za SDP

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio je sinoć kako je samo glas za HNS i SDP glas protiv sadašnje Vlade.
Ocijenio je kako će građani na ovim izborima odličivati žele li i dalje sadašnju Vladu HDZ-a, HSLS-a i HSU-a ili ne.

e-Zadar

Tko je glasao

Samo mali ispravak. HNS je

Samo mali ispravak. HNS je dobio četiri mandata manje nego na prošlim izborima, a ne tri.
Tada je bilo 11, a sad 7.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Imali su 10 stranačkih

Imali su 10 stranačkih zastupnika, 11. je bio iz PGS-a, koji je tada bio predizborni koalicijski partner. Ali da, sa 11 su stigli na 7.

Tko je glasao

Moram korigirati jedan bitan

Moram korigirati jedan bitan detalj.

Lesar nije izbacen iz stranke, vec ju je samoinicijativno napustio. To je prilicno velika razlika.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Točno, nije izbačen. Samo

Točno, nije izbačen. Samo je samovoljom Brace&Seke stjeran u kut u kojem mu je preostalo jedino prihvatljivo rješenje: izlazak iz stranke. Drugo bi bilo pognuti glavu i šutjeti. Bravo za Lesara. Bez obzira što javno ne prića o razlozima. Svatko tko zna zbrojiti dva i dva dođe do istoga.

Tko je glasao

Mislim da se "izguravanje" u

Mislim da se "izguravanje" u članku odnosi na micanje (i to sumnjivom "procedurom", tj. izostankom iste) s pozicije predsjednika kluba zastupnika.
--
At the River of Oath...

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Stiglo Vuljaniću jedan dan

Stiglo Vuljaniću jedan dan preporučeno pismo iz Zagreba u kojemu piše suspenzija.
Njemu je bar stiglo pismo, a meni samo usmena telefonska obavijest...ali to je bilo davno:))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci