Tagovi

Zoran- SDPspin- Milanović

Moram priznati da me obuzmu snažni negativni osjećaji kad razmišjam o temi o kojoj ću pisati. Ta činjenica zasigurno utječe na objektivnost mog rasuđivanja, no i osjećaji su bitan dio istine. Ipak , pokušat ću ocrtati ispreplitanje tog subjektivnog, i nadam se onog više objektivnog aspekta, u mojem rasuđivanju o temi. Svjestan sam da je takav pokušaj nužno paušalan.

Zoran Milanović, ili put od nade do razočarenja.
Prije svega obuzme me ljutnja na samoga sebe, kada ga danas netko spomene. Ljut sam kada se sjetim prostora vjerovanja i nade kojeg je u meni otvorio, prostora za kojeg su bili posloženi dobri, uvjerljivi razlozi, a kojeg sada više gotovo da niti nema.
Otvorila se s bolešću, pa kasnije i smrću Račana mogućnost da se preskoći ustaljena, inertna logika funkcioniranja stranke. Dvije osobe utjelovljavale su tu mogućnost, jer su svojim pojavama i razmišljanjima odudarale od ustaljenih političkih profila. Sa svojom stručnošću i iskrenočću to je bio Ljubo Jurčić, a svojom mladošću, retorikom i drskošću Zoran Milanović. Ljubo kao kreator SDP-ove ključne gospodarske politike uveo je u politički diskurs raspravljanje lišeno demagogije i političkih ispraznosti i postavio mjerilo argumenta, znanja i znanstvene objektivnosti te naj način doveo do svojevrsnog pozitivnog političkog šoka. Naime, političari nisu navikli tako komunicirati i upravo je SDP, s Ljubom Jurčićem, najavio nužnost stručnije i objektivnije utemeljenosti politike. To je u višestrukom smislu bila jedina garancija ostvarivosti političkih programa. Reakcija javnosti bila je izrazito pozitivna, i za popularnost SDP-a i za samog Ljubu Jurčića.
S pogoršanjem Račanove bolesti u javnosti se sve više spominjala mogućnost ali i potreba da Ljubo Jurčić bude SDP-ov kandidat za budućeg premijera. Takvo razmišljanje široko se utemeljilo i u stranačkoj bazi.
S Račanovom smrću otvorena je utrka za njegovog nasljednika. Zoran Milanović kao SDP-ova mlada zvjezda koja je briljirala u dotadašnjim TV nastupima i sučeljavanjima, povlači još jedan drski ali odvažni potez i prvi ističe svoju kandidaturu za predsjednika stranke, ostavljaući zabezeknutim dugogodišnje SDP-ove perjanice. Zoki, mlađi od svih potencjalnih kandidata, s najkračim stranačkim stažom, politički stasao ne kroz pentranje stranačkom hijerarhijom već Račanovom milošću, nudio se stranačkoj bazi kao kandidat koji će najbolje zadovoljiti upravo njihov interes za promjenom. Uz to od svih je kandidata najuvjerljivije podržavao Ljubu Jurčića kao SDP-ovog kandidata za premijera, implicitno naznaćujući da su upravo njih dvojica ta nova predvodnička snaga promjene.
U svojoj kandidaturi, za razliku od ostalih kandidata, kao ključnu programsku odrednicu istiće demokratizaciju kandidacijskih procedura u stranci i na taj način još više potencira odmak od dotadašnje nedemokratske političke prakse u SDP-u.
Sve to skupa meni je izgledalo vrlo obečavajuće i vrijedno povjerenja. Osjećao se nekakav duh promjene, pogotovo jer su stare političke snage u stranci vrlo teško zatomljavale bijes pa čak i strah, od toga što će biti ako Zoran pobjedi.
To me još više motiviralo da stanem iza Zokijeve kandidature i da otvoreno lobiram za njega. A malo je bilo takvih koji su ga otvoreno podržavali. I Linić i ostala starija ekipa, ostavili su prostor da se u slučaju pobjede drugog kandidata njihovi stavovi mogu i drugačije interpretirati. Ja nisam na taj način postupao nego sam otvoreno rekao da podržavam Zorana Milanovića, i uopće se nisam želio baviti pozadinskim igricama. Išao sam na ovoreno povjerenje i smatrao da je upravo tako i nužno ako želimo okupljati nove snage u cilju istinske promjene. Sa Zoranom nisam se trudio razvijati osoban odnos jer sam smatrao da je tako puno principjelnije, niti sam mu želio govoriti ništa u povjerenju već sve što sam mislio iznosio sam javno i transparentno, pa tako i ovo sada.
No, ubrzo sa Zokijevim ustoličenjem na mjesto predsjednika, nada i povjerenje počeli su dolaziti na kušnju. Nastala je nekakva čudna promjena u fokusu stranačkog djelovanja. Bez obzira što je Ljubo neformalno prihvačen kao SDP-ov kandidat za premijera i što je stranka nastojala predstaviti i ostale SDP-ove programe i njihove nositelje, sve se više dizala graja oko HDZ-a, sve smo se više bavili njima umjesto vlastitim programima, sve smo više željeli mesti u tuđem umjesto u vlastitom dvorištu. Sigurno je da su i mediji kumovali promjeni fokusa, da su tražili krv, a ne tamo nekakvu suhoparnu razradu programa. Rad stranke sve je više izgledao kao prilagodba takvoj medijskoj logici. U drugi plan su došli svi oni principi koji su istinski najvaljivali promjenu i koje je SDP stavio na politički dnevni red, i sve smo više sebe nastojali afirmirati kroz puko ocrnjivanje političkog protivnika.
I naravno da je HDZ-u takva situacija puno više odgovarala, jer su znali da mi njihovo biračko tjelo na taj način nećemo privući, već upravo suprotno, homogenizirati, a vlastito ćemo upravo odbiti. To se i desilo, HDZ-ova popularnost počela je rasti, dok je SDP-ova stagnirala ili čak počela lagano padati. Umjesto da shvatimo kako rješenje ne leži u prilagodbi medijskim zahtjevima već u konzistentnoj razradi vlastitih programa, SDP se još žešće usmjerio na medijske konfrontacije, inscenacije i propagandu. U takvom obliku stranačkog djelovanja pokazalo se da Ljubo Jurčić ne pliva najbolje, za razliku od Zorana. Postalo je jasno da se stranka odlučila na promjenu strategije, što je značilo odustajanje od detaljnje razrade programa, propagadndu postojećih nedovršenih programa, fokus na blačenje protivnika i sve veće naglašavanje protuteže Sanaderu u liku Zorana Milanovića.
Zoran se na Sanaderovu bahatost i podcjenjivanje trudio to više pokazati da on može biti i puno žešći. Jednostavno je prihvatio oružje protivnika misleći ga pobjediti na njegovom vlastitom terenu. Nije shvatio da to "oružje" ustvari predstavlja protivnikovu slabost, da ta silna samouvjerenost skriva nesigurnost, a taština neznanje. Umjesto da bude odlučan ali smiren, siguran u naše programe, u našu dobronamjeru i utemeljenu kritiku, a prvenstveno smokritiku, Zoran je svoju koncentraciju usmjerio na smišljanje niskih udaraca, dobro zvučećih fraza, ironičnih i sarkastičnih dosjetki.
Već to je bila dovoljno uvjerljiva naznaka da sam sa procjenom i povjerenjem u Zorana Milanovića izgleda negdje pogrješio. No, najvažnije potvrde moje zablude tek su usljedile. U tom smislu ključni je događaj bio sastavljanje izbornih lista, gdje sam od Zorana očekivao da će u skladu sa svojim riječima iz izborne kampanje za predsjednika stranke, podržati demokratsku volju baze prilikom rangiranja kandidata na listama, bez obzira što je statut još onaj stari nedemokratski, i daje mu golemu mogućnost upliva u liste.
Moja Primorsko-goranska organizacija SDP-a je po najdemokratičnijoj proceduri sastavila liste kandidata i poslala ih, prema statutu predsjedniku i Glavnom odboru na usvajanje. Očekujući da će potvrditi demokratsku volju baze, umjesto toga usljedio je šok. Zoran je isprjemešao cijelu listu, oktroirao ljude iz Zagreba i pokazao se deset puta večim autokratom od Ivice Račana, kojeg se upravo negativno apostrofiralo jer je znao previše utjecat na liste. No Račan se nikad nije ovoliko mješao u demokratsku volju baze, kao što je to Zoran učinio. No, najgore od svega jest činjenica da je Zoran taj svoj potez opravdao neviđenom flegmatičnom laži, kada je u u stranačkom "Glasačkom listu" na pitanje novinarke:
" SDP-ov tim nedavno se prošrio na 140 ljudi: Liste kandidata SDP-a u 10 izbornih jedinica Glavni odbor je jednoglasno prihvatio, a opći dojam je da si prilikom usklađivanja kandidatura iz lokalnih organizacija SDP-a iz cijele zemlje maksimalno uvažavao upravo glas članova"..
..odgovorio sa:
"Tako je, na to me nije obvezao Statut nego naša opredjeljenost za otvorenost i raspravu unutar Stranke. Nije moguće raditi za razvitak demokracije u državi, ako nema demokracije u stranci. Naša lista je sastavljena transparentno, dakle ne na Noć vještica, u zadnju minutu, kao HDZ-ova. To je lista na kojoj su dokazani profesionalci i stranački aktivisti, proizašla iz demokratske procedure otvorene za interes medija i javnosti"

E tu mi se zgadio!. Takvu flegmatičnu laž zaista sam rijetko puta u svom političkom aktivizmu sreo, a nije da laži nisam susretao. U tom trenutku rasplinulo se povjerenje, potonula je nada i proključao bijes na samog sebe što sam ikada tom čovjeku vjerovao. Počele su mi se slagati kockice, ali sada na drugačiji način, počeo sam uviđati stvari na koje prije nisam obračao pažnju jer me nije sumnja, cinizam ili zluradost u tom pravcu vodila. Jasno je postalo da su kuloarske priče na koje sam odmahivao rukom, ne želeći ih ni slušati, postale istinsko samoispunjujuće proročanstvo. Govorili su, vidjet češ, postavit će na liste ljude sa Iblerovog trga i neće poštovati demokratsku volju baze. Pokazalo se da je to istina. Govorili su, njegova kandidatura za predsjednika bio je tek potez očajnika, a ne nikakav hrabar čin i rizik. Pokazuje se da je i to bila istina..
No, ono što je usljedilo najjasnije je ukazalo na Zoranovo pravo lice, njegovu neograničenu ambiciju koja je isplivala na površinu s okončanjem izbora, kada je odbačen i posljednji privid one početne nade i onih principa koji su bili zalog istinske promjene..

SDP je izgubio izbore. Svatko pošten morao bi to priznati. SDP nije dobio večinsku podršku hrvatskih građana, pa niti relativnu večinu onih koji žive u Hrvatskoj. SDP nije prepoznat kao nova snaga, snaga promjene. Jer da jest, rezulat je trebao biti kao Putinov u Rusiji. To bi značilo jasno i nedvojbeno, ne samo da su ljudi nezadovoljni HDZ-om vladavinom, što su ovi izbori ipak pokazali, već da u SDP-u vide snagu koja postojeće stanje stvari može promjeniti. Odaziv birača po mojem je sudu najvažniji pokazatelj ovih izbora koji govori da je SDP izgubio izbore. Nije HDZ-ova biračka baza ostala kod kuće na dan izbora već SDP-ova.
Ipak, umjesto takvog shvačanja Zoran je odlučio još jednom demonstrirati pogrešnu odlučnost koju se sada teško može drugačije protumačiti nego kao njegovu golu ambiciju i želju za vlašću. Zoran je maknuo Ljubu Jurčića sa pozicije kandidata za budućeg mandatara, i zauzevši tu poziciju upustio se u formiranje vlade lijevog centra.
Gola ambicija postaje jasna u trenutku kada se razmotre uvjeti pod kojima bi bilo moguće sastavljanje takve vlade. Ti su uvijeti upravo u suprotnosti sa koceptom kojeg je predstavljao Ljubo Jurčić, konceptom vlade stručnjaka kao osnovom zaokreta odnosno zalogom promjene koju je obećavao SDP i iza kojeg je najčvršće stajao upravo Zoran Milanović. Eventualna Vlada lijevog centra bila bi ponovo politička vlada goleme koalicije, u kojoj bi umjesto stručnjaka glavnu riječ vodili čelnici stranaka. Svaka od tih stranaka istaknut će svoje zahtjeve i na taj način vršiti pritisak na mijenjanje SDP-ovih programskih osnova. Poznato je da mijenjavši elemente u sustavu i sam sustav nije više isti, pa bi SDP opet došao u sitauciju da je formalno odgovoran za program vlade koji ustvari više niti ne bi bio njegov, odnosno bio bi odgovoran za sve neuspjehe dok bi vrhnje pobirali ostali. A sve smo to već jednom gledali i očigledno nikakvu pouku iz toga nismo izvukli.
Kažu mnogi, važno je srušiti HDZ. Osobno ne mislim tako. Važno je punuditi kvalitetnu alternativu, vjerodostojne programe i politike, jer najmanje što narodu treba jest da sjaši Murta a da uzjaši Kurta.
SDP pored negativne činjenice da je posljednjih mjeseci koncentraciju najviše usmjeravao na političko-medijsku konfrontaciju umjesto na razradu svojih programa, i tako nerazrađene programe ne bi mogao učiniti zadovoljavajuće konzistetnim i ostvarivim u okviru koalicije koja bi bila nužna za formiranje Vlade. Vjerodostaojni političari toga su svjesni kao i odgovornosti za činjenicu da SDP nije polučio potreban izborni rezultat za promjenu.
Izostanak takvog vida odgovornosti i samokritičnosti Račanovo je nasljeđe u SDP-u, koje je stranku osudilo da uvijek glavinja između 23 -33% podrške, što je uvijek bio izraz puke ambicije da se pod svaku cijenu bude blizu vlasti ili na vlasti, ali nikada uz takvu podršku građana koja bi osiguravala istinsku mogućnost promjene. Za takvu podršku nužno bi bilo pokazati ljudima da nam vlast nije cilj sam po sebi, već tek sredstvo da realiziramo naše programe. A to možemo dokazati jedino na način da smo spremni odustati od kratkoročne ambicije osvajanja vlasti ako je to cijena koju je potrebno platiti da bi naši programi bili na pravi način pripremljeni i u konačnici ostvareni. Jedino na taj način možemo graditi povjerenje onih koji su na ovim izborima ostali doma, onih koji u svojoj ovoj medijskoj halabuci vide malo rada, a puno strasti i osobnih ambicija.
Povjerenje tih ljudi jedina je bila i ostala nada za SDP-a , a Zoran Milanović i SDP sada moraju dobro razmisliti zašto ga svojim dosadašnjim postupcima i nastupima nisu stekli. Nažalost, ako se ovako bude nastavilo niti neće..

Komentari

Izvrstan članak, ne znam na

Izvrstan članak, ne znam na koji način bih mogla iskazati slaganje s tobom.

Mislim da je Zoran stupio u kampanju s kompleksom Ive Sanadera i pokazao s vremenom da su sličniji nego što je to itko mislio. Samo, jedna je bitna razlika:

Sanader si može dopustiti takvo ponašanje i negativnu kampanju jer njegovom imidžu to pristaje, a što je još važnije, Sanader je narodski čovjek iz splitskog geta i kao teatrolog vješt manipulator i vladar medijima ; Zoran je tip salonskog političara, onaj mali koji se u CK s malim kružokokm prijatelja naslonio na Titovu bistu u nadnaravnoj veličini i lamentira o Marxovu Carstvu slobode, dok pravi igrači kat iznad smišljaju kako maknuti Ivana Lolu Ribara.

O nepotrebnim konfliktima, o preishitrenim izjavama, o suvišnim demonstracijama moći oko pitanja GUP-a da i ne govorim. Nastupao je destruktivno i medijski, i unutarstranački.

A kad si već iz primorsko-goranske organizacije, molim te da malo poradite na tome da se Komadina kandidira za predsjednika stranke. Pretpostavljam da bi tu postojale i neke zapreke, ali on je izvrstan političar.

Iskusan, a nepotrošen.
Dugo prisutan, ali bez ikakvih packi na političkom dostojanstvu.
Dovoljno samouvjeren i odrješit, ali ne i bezobrazan i nepromišljen.
I na kraju, površno gledano, dovoljno vizualno atraktivan da bi bio marketinški iskoristiv.

Tko je glasao

a Komadina tek ne zna bi li

a Komadina tek ne zna bi li piškio ili kakio. imao je priliku i nije se kandidirao na unutarstranačkim izborima jer bi se on je..., ali da mu ne uđe. a to je jako teško izvesti. osim ako je u igri ručni rad.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Postoji određeni problem

Postoji određeni problem oko njegove kandidature, koji je vrlo očit ako dobro pratiš barem medije, a ne samo unutarstranačku klimu.

Prije nije bilo vrijeme, sad jest.
Nadam se da će se odlučiti na taj potez.
Now or never ever.

Tko je glasao

nema apsolutno nikakvih

nema apsolutno nikakvih problema oko njegove kandidature. njegova ga je lokalna organizacija predložila i za lipanjsku konvenciju. i on je odustao. jer nije bio siguran da će pobjediti. a nije želio ulaziti u utrku koju će izgubiti. čini mi se da će tako biti i ovaj put, iako bi možda mogao pomisliti da je ulazak u bitku na predstojećoj izbornoj konvenciji bitno zanimljivji jer nema rizika parlamentarnih izbora barem slijedeće 2 godine i jedan da, toliko je potrebno novim zastupnicima da osiguraju povlaštenu mirovinu, a i pozicija SDPa u Saboru je puno bolja. ima 70tak % više zastupnika nego u prošlom sazivu. iako se fura na razum i vaganje svih opcija prije nego povuče potez, čini mi se da Komadina nema muda za ozbiljnog političkog igrača u prvoj ligi. osim toga, siguran sam da neće biti lako pobjediti Zorana Milanovića. iako se čini da mu situacija nije pretjerano jaka. ako bude malo spustio loptu i slušao neke ljude unutar stranke, Zoran M. će nakon izborne konvencije samo dodatno osnažiti svoju poziciju.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Hrvoje ti si častan

Hrvoje ti si častan čovjek. Dok u SDP-u ima takvih ne treba se bojati za budućnost. Niti dobra budućnost obvezatno počinje pobjedom, niti loša porazom. Pregledao sam sve komentare i ni jedan nije opovrgnuo niti jednu tvoju tezu. Izdrži.
Jedina mana tvom postu je da si prema Milanoviću bio preblag i milostiv što lažac nikada ne zaslužuje.

Tko je glasao

Nakon Milanovićevog

Nakon Milanovićevog intervjua kod Stankovića i ja bijah oduševljena. Pogotovo onim dijelovima za koje je bio najžešće napadan. Činjenicom da je u stanju reći ne znam, koje olakšanje, i odgovorom na pitanje da li bi da je živio u ono doba bio ustaša ili partizan. Njegov napadan odgovor je bio vrlo realan, čak i usklađen sa znanošću, prvenstveno socijalnom psihologijom, koja uvođenjem faktora situacije i okoline u ljudsko ponašanje, objašnjava puno toga "neobjašnjivog". Jergovićev napad na njega me razočarao, mada pretpostavljam da to ide dalje od Jergovićeva znanja, no političku ideologiju ne treba pretpostavljati znanju, što Milanović nije učinio, i na tome mu čestitam. Iskreno mi je žao što ta dva momenta nisu, a mogla su biti izvrsno korištena u kampanji, pogotovo jer su se neki za to zahaklali. Zadnji put kad sam slušala Milanovićev intervju je bilo nešto pred izbore na radiu 101 i ponovo je zvučao vrlo suvislo i normalno. No njegovi kratki istupi u javnosti, to je bila katastrofa. Mislila sam da je stvar u nekoj kranje lošoj PR agenciji. Zašto pokušavati kopirati Sanadera? To nije retorika SDPovog biračkog tijela, naprotiv, ista je istom krajnje iritantna, i što je gore, ne stoji Milanoviću koji za razliku od Sanadera u tome ispada smiješan i daje ljudima kontradiktorne signale. Mislim da je ta retorika uvelike dovela do toga da SDP nije dobio relativnu većinu u Hrvatskoj, jer da je inzistirao na svojoj, koja se vrlo dobro može sročiti i u par riječi i rečenica, da ostane više nego nova i efektna na našoj političkoj sceni, vjerujem da bi privukao broj birača koji su odlučili ostati kod kuće. Čak i kritika HDZ u kampanji nije loša ako pričaš o pravim stvarima, a ne dereš samo po satovima, nego ističeš svoju komparativnu prednost u borbi protiv korupcije.
O načinu slaganja lista u stranci ne bi, jer o tome nemam pojma.
No ono s čim se ne slažem, osim po pitanju beskrajno lošeg tajminga, je pozicija Ljube Jurčića. Kad se slaže tim, slaže se po timskim ulogama. Ljubo Jurčić nije leader, i naprosto nije za poziciju premijera. On je za poziciju onog tko je odgovoran za gospodarstvo, ali ne za ovu. vjerujem da i sam krene odgovarat na pitanja koja služe samoopisu, da niti on sam sebe ne bi mogao takvim procijeniti. Ima fantastičnih inženjera elektrotehnike koji ispadnu loši manageri. Isto tako mislim da je Milanović odmah priznao poraz i ne pokušao sastaviti vladu da bi razočarao svoje birače. Druga je priča što bi to sastavljanje vlade bila ovakva nakaradna trgovina kakva je i sa HDZom. No to nije problem samo SDPa nego cijele naše političke scene, jer kako je već netko iskomentirao, to se može izbjeći samo postizanjem apsolutne većine, ili velikom koalicijom.

Tko je glasao

Drago mi je da i u SDPu ima

Drago mi je da i u SDPu ima ljudi koji su u stanju realno procijeniti nedostatke svog prvog čovjeka! I pošteno prezentirati rezultate izbora. Nadam se samo da hrvojev glas nije usamljen...

Kao promatrač sa strane sažela sam hrvojev dojam na slijedeće (i prije samih izbora)

...onda kreće kampanja punom parom! I, upravo kako i autor primjećuje, tim nestaje negdje putem a drug nam Zoran sve više bjesni s ekrana, naslovnica, raznoraznih stageova...i nema više ni budućeg premijera a kakti i za njega glasamo! I moram odmah otvoreno priznati: drug Zoran mi je jedno veliko razočaranje! Sveo se na pozu i kaksamsizgodan luk...a kampanja se svela na pljuckanje po imenukojeneželimizgovoriti i djelovanju iz backstagea: kad lik po imenukojeneželimizgovoriti učini ovo ili ono evo nam Zokija: ne valja mu to niš! A druže Zoki što valja? Što niste vi preuzeli palice bubnja i udarali ritam? Kako ja da vjerujem da ste spremni nositi odgovornost lidera, frontmena kad se kao takvi niste prikazali ni tamo gdje ste sami stvarali pravila?
(moj komentar na 5 smrtnih grijeha sdpova kampanje)

A izbori su samo potvrdili: lik po imenukojeneželimizgovoriti će ostati premijer... i treba!

Jer, ljudi moji, kako i kome bi Zoki bio dosljedan? S kojom mudrošću i nepokolebljivošću bi vodio ZEMLJU? Hej, ljudi ZEMLJU! I nemojte zanemariti pri tome faktor promjene uloge: iz backstage igrača u frontmena! Udarilo mu u glavu ovo malo vođenja sdpovske družine a dalje i šire ne želim ni pomisliti! Takav obrat je i većim kapacitetima od lepog Zokija pomutio razum! Pri tome ne mislim na staru floskulu - ne treba ništa mijenjati jer dok se novi namire...NE! Mislim na snalaženje u danom prostoru i vremenu u novoj, bitno promijenjenoj ulozi! I to s oskudnim track recordom!

SLažem se da lik po imenukojeneželimizgovoriti ima mana...ali znate kako se to lijepo objašnjava: puno prostora za napredovanje!

Uostalom, kao što sam negdje već rekla, s ovakvim odnosom u Saboru stvari ipak više neće biti iste.

Statistička pogreška

Tko je glasao

Jasno je postalo da su

Jasno je postalo da su kuloarske priče na koje sam odmahivao rukom, ne želeći ih ni slušati, postale istinsko samoispunjujuće proročanstvo. Govorili su, vidjet češ, postavit će na liste ljude sa Iblerovog trga i neće poštovati demokratsku volju baze. Pokazalo se da je to istina. Govorili su, njegova kandidatura za predsjednika bio je tek potez očajnika, a ne nikakav hrabar čin i rizik. Pokazuje se da je i to bila istina..

Mislim da ne gledas bas u sirem kontestu zateceno stanje i kratak rok.Naime Milanovic je tek mogao i dobio priliku nakon Racanove smrti. A to i nije bilo tako davno, ali je svakako doslo iznenadno. Na proslim je izborima SDP izgubio vlast i prepustio igru u terenu HDZ-u. Ali je simptomaticno da je taj isti Racan i dalje ostao gazda stranke?!
Tako je ispalo da je vlast sjajna ali su glasaci bedasti.Time se djelimicno slazem, ali nekog vraga moraju biti odgovorni i neki iz vlasti. No takvog ni jednog, SDP nije pronasao nakon gubitka tih izbora.I tako 17 godina bez obzira da li je stranka osvajala ili gubila vlast.Sa njom su ostajala uvijek ista lica i par nekih novih likova u manjini.I odjednom se nesto iznenada promijenilo, pa su se trgnuli iz sna...I te uspavane je trebalo filtrirati, kad vec nisu radi pusione na proslim izborima, a sve to dok ubrzano priblizavao dan izbora.I sto napraviti?
Ici do svake lokane podruznice i traziti podrsku za nove ljude ili na brzinu okupiti provjerene iz najblize okoline i skoncentrirati se na izbore?
Naravno na izbore!
A rezultat je jedino sto se priznaje kad se uopce izlazi na izbore.
Pa kad se pogledaju dobiveni mandati SDP-a na ovim izborima u odnosu na prosle, ja vidim da su bitno bolji.A HDZ-ovi, HSS-ovi HSLS-ovi i HSP-ovi su: losiji, puno losiji ili cak katastrofalni ( HSP).
Da se jos principjelnije odigrao Zagreb i jos ovo sa Jurcicem, koji je po vokaciji ekonomist, a nije politicar, onda bi to bilo iznenadjujuce dobro.
Sad ostaje vidjeti ako SDP bude u oporbi, koliko ce i kako reagirati na sve nepravilnosti i zaostriti pitanja transparentnosti, problematiku korupcije, zaduzivanja i rasprodaje resursa itd.
A HDZ ce cim prije poceti sa time -silom prilika.Znaci ako ne bude drijemanja 3,5 godine u Saboru, a onda cirkus 6 mjeseci pred izbore, biti ce OK. Iako jako sumnjam da cemo u slijedem razdoblju gledati jedne te iste cijele 4 godine...

Tko je glasao

Slažem se s ovim oko

Slažem se s ovim oko Račana i nepostojanja odgovornosti za gubitak prošlih izbora.

No, ovo s Milanovićevim uplivom u liste mislim da ti ne stoji. Već sam Mraku pokuašao to objasniti. Zoran je formirao SDP Tim koji je predstavio na Konvenciji. To su po meni bili "njegovi" ljudi koje je mogao diskrecijski postaviti na liste. Sve ostalo trebao je prepustiti bazi i demokratskoj proceduri, jer je Sabor ipak predstavničko tijelo hrvatskih građana, a tim hrvatskim građanima je puno bolja aproksimacija šira baza SDP-a nego jedan čovjek. No, Zoran je postaavio na liste ljude koji nisu ni bili predstavljeni kao SDP Tim, a izbacio neke koji su imali najveću podršku baze. Umjesto da ublaži tim potezom je otvorio antagonizam u stranci, i to na mjestima gdje mu je to najmanje trebalo.

Hrvoje Štefan

Tko je glasao

Problem je u organizacijkom

Problem je u organizacijkom raspasoju. Ne zna se ko pije, ko placa, pa si Milanovic sa razlogom umislio da i pije i placa, te je zafurao autoritarnu vladavinu. Na nivou, drugi nece nahebat ako ne dodje do provedbe programa, vec ja. Pa onda je na meni i da krojim liste. I tu ima pravo.

Jasno, ti si u pravu da bi Sabor ipak trebao okupljati slobodnomislece ljude, ali to nece imati smisla sve dok je partijska stega obicajno pravo i gdje tebe ekipa zbog slobnog iznosenja misljenja smatra neprijateljem partije. I tu je ekipa opet u pravu, jer tvoj model jos nije uspio pokazati efektivnost (ljudi te smatraju destruktivnim, ne konstruktivnim elementom), dok autoritaran model ala HDZ ocito sljaka na opcu sramotu svih nas.

I tu lezi argument svih SDPovih poltrona, aparaticka, beskicmenjaka ili pak s druge strane jednostavno samo razumnih, nerazmazenih ljudi.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Sve ostalo trebao je

Sve ostalo trebao je prepustiti bazi i demokratskoj proceduri, jer je Sabor ipak predstavničko tijelo hrvatskih građana, a tim hrvatskim građanima je puno bolja aproksimacija šira baza SDP-a nego jedan čovjek. No, Zoran je postaavio na liste ljude koji nisu ni bili predstavljeni kao SDP Tim, a izbacio neke koji su imali najveću podršku baze. Umjesto da ublaži tim potezom je otvorio antagonizam u stranci, i to na mjestima gdje mu je to najmanje trebalo.

Trebalo je, ali je rok bio prekratak za trome i vec vidjene kadrove koji su se trebali cjenkati sa nekim novim za svoju poziciju, koja im je bila ostavljena dozivotno ( kako su oni mislili).S tim da bi oni nesto na osnovu minulog rada, a ne bi o svom repozicioniranju u stranci i pored pusione na proslim izborima...
To je uz paralelno HDZ-ovo cascenje glasaca podcijenjenim dionicama HT-a i ranijom isplatama duga umirovljenicima, glasanjem dijaspore ( sto je takodjer rep starog SDP-a), bolesnim ambicijama Pusicke i Cacicevom egomanijom, dodatan uteg za uspjeh.I da se ne spominje Zagreb.
Kompromis sa starim likovima je Jurcic koji je upravo bio Racanov favorit.Ali Jurcic je covjek struke, a ne demagogije.Sam se ne bi mogao nositi sa Sanaderovom retorikom galame i satro "komunisticke" paranoje. Ma koliko bila plitka.
Jasno da je antagonizam proizveden povrijedjenim tastinama i egoima likova koji su mislili ostati amnestirani za prosle "rezultate".Uostalom nikad se HDZ ne bi vratio da Sanader nije bez kompromisa cistio masu starih antipaticnih likova iz prastarog HDZ-a.
Nisam glasac ni jedne od te dvije stranke, ali me u krajnjoj liniji ozbiljniji fight izmedju njih i brze promjene vlasti, ne bi razocarale.Naprotiv.Vise cijenim aktivnu oporbu, od spavajuce vlasti.

Tko je glasao

Jurcica sad svi razvlace

Jurcica sad svi razvlace kako se lose postavlja etc, no meni se cini da je kao operativac koji ne radi na politickoj legitimaciji, vec sprovedbi, sasvim pristojno djelovao. Za legitimaciju su potrebni politicari, Jurcic to nije, no Jurcic je bez beda tu mogao prebacit pricu na politicare.

No, cini mi se da ni Jurcic nije znao ko pije, ko placa, iliti da ni Jurcicu nije bio potpuno jasan koncept njega kao premijera. Pa tako, na pitanje o korupciji, Jurcic kaze da je pisao seminar iz tog polja (karikiram, ali taj djir je bio), umjesto da kaze da je njegova samo sprovedba utvrdjenih programa. No opet, program utvrdjuje Josipovic (jedno bitno razocarenje u cijeloj prici) uz ideolosku potporu partijskog mastodonta Antuna Vujica.

No, istovremeno Jurcic fura svoje fah-idiotske programe namjenjene za jasno definirane resore, a prihvaca ulogu premijera-oprativca. Sve to mi vuce na pricu kako je Jurcic od samog pocetka velika podvala SDPa, koja je na kolinje trebala doc prije ili poslije. No na kolinju je neocekivano zavrsio sa Zoranom Milanovicem.

I tu mi pomalo nije jasno podrska sa strane Stefana tog koncepta iliti iz te price stjecem dojam Stefanove politicke naivnosti, s obzirom da se covjek iskreno polakomio za ovim prilicno ispraznim konceptom bez glave i repa. I tu me opet stvar podsjeca na pricu Bepo-Stefan iz ekonomije gdje Bepo lijepo kaze, ekonomija je znanost, a ne filozofija. Ekonomija istrazuje principe, a ne da ih izmislja. Iliti, sublimirano govoreci, sanjarenje ispred realnosti sa strane postenih i velikih ljudi SDPa bilo je komplement cijele ove podvale SDPovog predizbornog programa, gdje je druga strana od pocetka jasno znala za cijelu podvalu koju su prvi tek sada otkrili.

No, sada kada su je ti dobri ljudi otkrili, nema vise sansi da se ti dobri ljudi vrate u iste jasle koje su do jucar djelili sa makinatorima. I tu postaje problem i opasnost od radikalne podjele SDPa, gdje nema vise muljatora Racana koji u stilu Ap-a uspjesno okupljao oko nedefiniranog.

A Milanovic? Ne budite smjesni. Milanovic je samo vrh sante.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

gale hvala, odlična

gale hvala, odlična analiza
ova podjela na sanjare i makinatore zaslužuje daljnju obradu

možda
dio sanjara se probudio (sadder but wiser)
dio će uvijek biti spreman za san i odbijati realnost
dio će biti spreman za jedno i drugo

ne vjerujem u radikalnu podjelu

luka

Tko je glasao

Zahvaljujem. Nu, sto se tice

Zahvaljujem. Nu, sto se tice sanjara, stvar je jednostavna. Treba delat. Tu bi mozda dobro dosla neka knjiga onog nutricioniste iz Oprah Showa.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

I tu postaje problem i

I tu postaje problem i opasnost od radikalne podjele SDPa, gdje nema vise muljatora Racana koji u stilu Ap-a uspjesno okupljao oko nedefiniranog.

Gale, ušao si u najdublje tajne strategije pa sada nema pomoći. Jedino molim te vidi ovo što config aka ilesar iznosi.

Kao što smo rekli, vladao je maoizam. To ti je pojava u više varijacija, gdje jedno veže drugo i zamršeno egzistira. Sada se je pojava hranila u vidu pojave HDZ na vlasti, povezano sa raznim drugim, pa na niz pozicija i SDP (Zagreb ...), HNS-LD, HSS, HSLS ... S takvim Račanom koji još umire nije jednostavno pobjediti tu pojavu, a još manje da isti SDP ne bude isto. A onda tek čačić za premijera i još sto čuda. A cilj je jedna druga pobjeda, koja i tebe i mene detronizira, samoukidanje potrebe dab se toliko patimo po bojištima, neki desetljećima, dokidanje revolucije i prijelaz na mirnodopski režim. Kakve jot i jok strategije u tako složenoj stuaciji po bojištima.

I uspjelo je, već krenule su lađe. To nedefinirano je taj trenutak pobjede, makar se ti ne složio s tim (ne sumnjam da ćeš ih razgibavati dalje). Hrvatska je sada Berlin ... posebna evropska priča.

Tko je glasao

A cilj je jedna druga

A cilj je jedna druga pobjeda, koja i tebe i mene detronizira, samoukidanje potrebe dab se toliko patimo po bojištima, neki desetljećima, dokidanje revolucije i prijelaz na mirnodopski režim. Kakve jot i jok strategije u tako složenoj stuaciji po bojištima.

Meni vise lici kako je jokera sve manje i manje koji sve brze i brze ispadaju iz igre. Jos malo i nova igra dolazi u prvi plan. A nova igra znaci nove igrace. Frka stari na sve strane. A mirnodopski rezim? :-D

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Radim(o) na sto razina stare

Radim(o) na sto razina stare igrače izaciti iz igre i da proigraju novi.

Npr. kako bi ti to postavio strategijski za napraviti, kad uz to ti i neke nove snage ometate a ne da pomognete, sa umirućim Račanom i Budišom koji povrtlari te drugom Titom koji jaše na čelu kolone a u stvari je odavno umro. I to baš kada je maoizam dobio snažni vjetar u jedra sa cca 60 mlrd dolara kredita.

To je bila nemoguća misija. Nije idealno uspjelo ali bitno je da je krenulo, kao smo čudo je uskrnuo duh smušenog dr Vlatka Mačeka i odlučujuće pomogao.

Sada ti i nove snage možete punom parom, nije sve oslobođeno ali su širom otvorena vrata za akciju.

Tko je glasao

Iako jako sumnjam da cemo u

Iako jako sumnjam da cemo u slijedem razdoblju gledati jedne te iste cijele 4 godine...

Obzirom da to trese šire zabrinutu scenu, šta misliš da SDP ipak probaju sa ponuđenim pojasima za spasavanje - Čačić za premijera, Bandić podrška, Mesić koordinira zajednom sa povjesno odlučujućom Vesnom Pusić? Možda bi odgovaralo i HDZ-u, i njima je za Čačića dobro išlo građevinarstvo a Bandić bi se sigurno žrtvovao radi zajedničkog napretka. Ako HDZ ne bi pristao, pola bi ih taj tren otkazalo ideolozima i priklonilo se stvarnom napretku.

Tko je glasao

Proklet smo mi narod. Prvo

Proklet smo mi narod. Prvo smo jednopartijski sistem zamijenili drugopartijskim. Pa smo trpli neko vrijeme pod drugom partijom, i onda nam je prekipilo. Onda smo smijenili tu drugu partiju očekujući da će ih ovi novi srediti, sankcionirati itd.
Pa smo nezadovoljni ovima novima, opet vratili one. Onda smo (ne)realno u predizbornoj kampanji očekivali da su se oni odmaloprije promijenili, opametili, okuražili i da će snažno započeti novi smjer, a nismo u međuvremenu obratili pozornost što su sve ovi pripremili da do nove smjene ne dođe, ili da bar ne dođe tako lako. Uspjeli su odraditi visinske pripreme (sud, mediji, građanske udruge, zatupljivanje masa i sl.) I sad se čudom čudimo. I jednima i drugima.
A neke stvari nam pod nosom prolaze. I opet će proći...
(isprike ako sam off-topic)

Tko je glasao

Jedino dobra analiza i

Jedino dobra analiza i priznavanje greške vode prema kvaliteti. Zato nam je potrebno puno ovakvih tekstova.

Tko je glasao

Ne spadam među one koji o

Ne spadam među one koji o toj stranci prosuđuju na temelju insajderskih informacija, jer ih i nemam. Sudim po onome što vidim izvana. Glasam za tu stranku od kada sam dobila to pravo; dosad po inerciji, po svjetonazorskoj kompatibilnosti, jer je, prirodno, srce na lijevoj strani, a na ovim izborima - s guštom i nadom. Napokon sam imala favorite! A onda kao da su kola krenula nizbrdo.
Prvo sam samu sebe uvjeravala da nisam pogriješila i opravdavala poteze mladog vođe. Sada mi se čini kako teško da mu ima pomoći. Jer, netko kome sam dala glas ne može se ponašati gore od njegovog najljućeg protivnika. Ne može mu, kada ovaj kaže: 'ti si glup', moj favorit odgovoriti: ' ti si gluplji'. Moj se favorit mora boriti, ali mora znati i priznati poraz. Ne smije k'o baba gristi na svaku bačenu kost. Mora biti fajter i mora biti frajer.
Jednostavno, moj favorit ne smije pobjeđivati - 'na guzove'.

Tko je glasao

Tvoj favorit bi bio

Tvoj favorit bi bio uspješan jedino kao maneken ;) Da ne velim nešto drugo, dosta slično :)

Tko je glasao

Nema kruha preko pogace.

Nema kruha preko pogace. Nema napretka preko sredisnjice. Hrvatska treba paradigmatski obrat, a to je puno vise od novog vodje iste ekipe. Jer vodja moze onoliko koliko je njegova ekipa jaka, a njegova ekipa je sredisnjica SDPa.

PS. Do kada ces biti reakcionar? :-p

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Tako ispadne kad se čovjek

Tako ispadne kad se čovjek s pretjerano čistim idealima upušta u nešto toliko mutno i prljavo kao što je politika. A "neiskvarenim idealistima" ovo je dobar primjer neka uče na tuđim greškama... uočiti navodnike! :-)

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Pohvale za dnevnik!!! Drago

Pohvale za dnevnik!!!
Drago mi je da mogu ovakvo što izravno pročitati, međutim, dvojim da li je to materijal za javnost posebno u ovom trenutku, ali i u budućnost. Ne bih dosipao sol na ranu, razumijem emocije i suosjećam u tom smislu, međutim možda je ovo ne toliko presmiono nego više neprikladno (dijelom i nepošteno prema stranci). Prije svega treba posložiti redove mislim da ste napravili paniku u HDZu, vidi se to po mnogim događajima neposredno prije izbora. Nije to mala stvar.
Moje osobne preferencije je da se maknete od HNS-a. Neskloni vam novinari i medijski djelatnici su i vaš vrlo veliki potencijal grickali pokazivanjem i plašenjem Pusičkom u iznimno neprikladnim trenucima (skandalozna Vukovarska presuda,...), a rađeno je to konstantno duže vrijeme.

Osobno ja ne podnosim načine na koje je SDP forsirao tzv afere: prije svega mislim na trio: Pančić, Stazić i Jurjević. Mislim da treba stati na loptu i ići puno pametnije. Međutim, tu sam ipak pesimist, mislim da će brzo pobijediti stara praksa. Sanader je mnoge na lijevci vrlo ugodno šokirao na samom početku prvog mandata. Vidjeti ćete da će se stvar ponoviti možda i žešće (ustvari možda i neće jer će ovaj put Vlada biti više prošarana pa za to neće biti posebne potrebe).
Ono što ja osobno očekujem jeste vrlo radikalni nastavak novih Maestra, dajte to popratite kvalitetno, a ne kao zadnji put (pružite bezrezervnu potporu - posebno, ako se bude i po vama proširilo, budu li HDZovi i koalicijski ostanite dostojanstveni).
Stisnite zube, sredite redove i principe, makar morali i smijeniti Zorana ili mu dati još jednom potporu jer stranka je ipak prošla vrlo turbulentno razdoblje u kojemu su prijetile još destruktivnije sile. Četiri godine vrlo brzo prođu, a upravo se sada za to postavljaju najjači temelji. Milanović je doista papak (u smislu Jergovićeve slike) ako misli da mu je bolje osvojiti bilo kakvu vlast nego biti na čelu najjače, ali ponosne stranke, a mislim da je ovaj ples s Mesićem vrlo štetan i vrlo sirenski za njega, dok Mesić trči duže pruge samo njemu znane.

Tko je glasao

Ne znam. Meni izgleda da je

Ne znam. Meni izgleda da je prilicno posteno javno prozvat onoga ko je prevario svoje birace. A Zoki je to napravio. Isto tako, mada je SDP zatvorena organizacija (fura se klasika), po meni je sasvim razumljivo da osoba koja fura principe ispred strancke pripadnosti zastiti ugled tih principa javnom prozivkom onih koji su te pricnipe iznevjerili. Napose ako uzmemo u obzir da su ti principi deklarativno izvoriste same organizacije.

Naravno, jednako tako mi je smijesno da je neko bio slijep pored ociju. No opet, ni ja nisam bio spreman staviti ruku u vatru da ce Milanovic sve izigrat, tako da ne mogu druge kudit po tom pitanju.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Kod mene na poslu zadnjih

Kod mene na poslu zadnjih dana uz uredsku kavu sastavljamo Vladu i bistrimo politiku... I tako smo danas došli do teme jel Milanović isti kao Sanader. Zaključili smo da je, da je preuzeo metode slične HDZ-ovim i općenito počeo muljati kao pravi političar.

Međutim, veliko je pitanje je li to dobro za njega i SDP ili ne. I ovdje su neki pisali da je to super jer napokon nakon mlakog Račana postoji netko tko će se suprotstaviti Sanaderu njegovim oružjem, tko je odlučan i energičan itd... S druge strane, ne može se više pozivati na ono "mi smo drugačiji, bolji, pošteniji". Za Račanov SDP sam stvarno to i mislio, pod njegovim vodstvom je SDP uvijek bio za koplje iznad HDZ-a ako ništa u običnoj uglađenosti istupa i gospodskom pristupu politici, bez niskih strasti, vrijeđanja itd... Milanović je krenuo đonom i odlučno vidjet ćemo kako će taj rizik ispasti. Za sad ne sluti baš na dobro.

Pošto sam ja klasični swing voter, nemam ideologiju i glasam prema trenutnom kontekstu, programima i kandidatima, 2003. sam dao glas SDP-u. Mislio sam da su unatoč kilavosti koalicije napravili dosta i pokrenuli nas u pravom smjeru. Milanoviću 2007. nisam htio dati glas ni pod razno. Jednostavno sam procijenio da je ta nova snaga, novi pristup samo poza, bez sadržaja, a kampanja me definitivno uvjerila da bi glas za njegov SDP bila velika greška. Ovakve priče to samo još potvrđuju.
Dovraga, još ću žaliti što Picula nije pobijedio, pa čak i Bandić :)))

Tko je glasao

već sam prije rekla

već sam prije rekla negdje...ovo je ipak premala država za dva Sanadera (osobito uzmemo li u ozbir da je Milanović groteskna kopija istog). Za bljedolikog Piculu, koji nije u stanju naći ni svog psa u Velikoj gorici sam sasvim sigurna da je dobro da nije pobijedio-Račan bi u usporedbi s ovom amebom bio King-Kong. Da je slučajno Bandić pobijedio stvari ne bi tako išle, i.e. Taj bi znao odigrati i SDP ne bi ispao žrtvom nejasne i nedorađene politike. Jer, nema sumnje u to da je najveća žrtva cijelog ovog cirkusa ne Zoki nego SDP; vidjet ćete kad krenu sranja, frakcije, predbacivanja i gaženja; btw. nemojte zaboravit lijepi broj mladih snaga koji su hrpu svojeg vremena uložili u kampanju za 0 kuna i nadali se sad nekim pozicijama i napokon kakvoj konkretnoj lovici - ti, mladi predatori bit će prvi koji će Zokija razderati, čak i prije nego Željka Kak-Sam-Ja-Pametna Antunović. Jasno, Željkica mu neće oprostiti gubitak funkcije na koju je ozbiljno računala a bogme niti onu blamažu na konvenciji, sa stolicom i javno poniženje kojem je bila izložena. Da će ga gazit' gdje i kako stigne, tu uopće nema dileme. Na koncu, i mora, jer ispao je zadnje smeće. A tko bi mogao stati na stranu Zokija, luzera i rauhera erste kategorije? Imperator Bandić, naravno. On će prvi stati u obranu mladog "hrabriše" Milanovića. Ta, zašto ne bi? Ispast će dobrica, čovjek koji razumije i zna opraštat - a takve plebs voli - a najviše od svega time će Zokija strpat u onaj mali gornji džep na sakou za sva vremena. Zlu ne trebalo :))

CC

Tko je glasao

Kapa dolje! Nadam se da je

Kapa dolje!
Nadam se da je ovo početak insiderskih razmišljanja, otvorenosti političkog života javnosti kakav treba biti u demokraciji, nasuprot salonskoj politici stranačkih središnjica. Ovakvih tekstova treba što više na Pollitici.
Da parafraziram izvjesnog predsjednika stranke: "Podnijeću ostavku ako ne budemo stranka sa najviše mandata u Hrvatskoj; Jurčić će biti premijer na čelu vlade stručnjaka; Demokratski sastavljene liste (eliminirani: Arlović, Crkvenac, Herman...)" A mislili ste da Sanader laže :=)
P.S. Također bivši aktivist.

Tko je glasao

Mala opaska. Stefan od kad

Mala opaska. Stefan od kad ga poznajem nikad nije bjezao od javne kritike. Zato ga i neograniceno respektiram.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Izniman je to dnevnik, što

Izniman je to dnevnik, što po količini ispovijedi što po analizi kojoj ni čuveni Gjenero nije do koljena. Ovo iznutra i oko tvojih očekivanja ti najbolje znaš pa se nema što komentirati.

Ovo pak oko rezultata i predskazanja ipak zaslužuje više pažnje. Čini mi se nerealnim očekivati da samo jedna politička stranka osvoji natpolovičnu većinu koja bi garantirala nesmetano provođenje predizbornog programa. Evo ni Chavez to nije uspio na referendumu, samo Putin koji još nije uspio postati uzor demokracije. Baš večeras gledam kako jedna od pripadnica njegovih novih snaga s govornice poručuje kako je sramota što neki koji ga ne podržavaju uopće žive u tako lijepoj i naprednoj zemlji.

Nekako mi ne leži stav da je Milanović u izbornoj noći trebao baciti koplje u trnje i obznaniti kako stranka odustaje jer nije dobila dovoljno da može sama. Tome se može težiti ali realno, teško da će to itko na ovim prostorima više dosezati, s bilo kojim kandidatima i s bilo kojim programima.

Ovdje smo zaključili, što ne mora ispasti tako, da ovaj puta se ide na više razgovora i dogovora što bi trebalo rezultirati programskom koalicijom i javnom podjelom zaduženja a to bi trebalo značiti da ćemo znati što je bilo čiji posao i pozicionirati odgovornost za eventualno neučinjeno. Što više, sklon sam vjerovati da ova pa ni iduće vlade neće dočekati kraj punog mandata ma tko je formirao. Jednostavno, dok se vozi po dogovorenom, ide a ako se odstupi, više ne ide. Ako pak do dogovora ne dođe, nema opasnosti i jednako je, znat će se zašto i zbog koga do dogovora nije došlo.

Nisu potonule SDP-ove lađe i još uvijek šanse ima (evo Joža je proigrao), možda i veće nego su bile pa je prerano tako daleko procjenjivati a najmanje da će sve biti isto kao 2000-te jer neće.

Sad će biti bar minimalno programa a za njih ćemo znati jer svi kažu da će se objaviti pa je već to značajan korak naprijed, odnosno odmak od 2000-te i 2003-će.

B-52

Tko je glasao

Nekako mi ne leži stav da

Nekako mi ne leži stav da je Milanović u izbornoj noći trebao baciti koplje u trnje i obznaniti kako stranka odustaje jer nije dobila dovoljno da može sama.
Ma kakvo odustajanje!
Pa mlitavce i mlakonje nitko ne voli!Bljak...!!!
Igra traje 90', a ovo je utakmica do najmanje 77 ( mandata) i dok ih netko ne skupi, igra traje.Tko se preda prije regularnog kraja, moze otici odmah u drugi posao.Ovaj nije za njega.
Oni koji bi place su profesionalci, a ne humanitarci u slobodno vrijeme.Ne moze se profesionalni nogometas pokupiti s terena, prije kraja utakmice samo zato jer je lose volje, malodusan i sl.

Tko je glasao

Moraš uočit bitne

Moraš uočit bitne kontraste koji takvu strategiju čine licemjernom. Prije svega stranke se bore za povjerenje birača. To povjerenje je reprezentirano u izbornom rezultatu. Neke stranke tek odrađuju izbore i kampanju, dok druge ulažu silnu energiju i emocije ili nastoje da to tako barem izgleda. Upravo ovo drugo je bio slučaj sa SDP-om. SDP je silno nastojao artikulirati razliku u odnosu na HDZ, uvjeriti kako je situacija grozna i kako su SDP-ovi programi i SDP-ovi ljudi istinski jamac promjene. I onda se dese izbori i izravni politički protivnik dobije od građana države kojom želiš upravljati i donjeti joj promjene, više glasova od tebe.
Tada tvoja reakcija pokazuje pravu istinu. Po meni normalna je reakcija, ukoliko si u svemu bio iskren i dao sve od sebe, razočarenje (ne defetizam). Nakon toga, ukoliko si dostojanstven i samokritičan, priznaješ da tvoja vizija nije dobila očekivanu podršku i političkom protivniku čestitaš na izbornom rezultatu i pobjedi. Kontraproduktivna reakcija i odraz frustracije zbog izbornog neuspjeha je ne željeti priznati poraz i krenuti u kontraofenzivu i gurati do kraja. Što se želi time dokazati?! Da smo borci. Ali to je po meni frustrirana ulična cipelarka protivnika koji te na bodove porazio u ringu, pa si ga poslije meča sačekao u mračnoj ulici sa ekipicom i pokazao mu tko je jači..

Također je moguća varijanta da se sve radi iz pukog interesa, a onda se svaka mogućnost za formiranjem vlasti nastoji iskoristiti. Onda nema amplituda i razočarenja kod takvih aktera, ali ima kod onih koji su im dali iskreno povjerenje..

Hrvoje Štefan

Tko je glasao

Brkas interese i

Brkas interese i klijentelizam. Naime, interesi pokrecu sve nas, ako svoje motive uspijemo artikulirati. Neko ima interes zivjeti u sretnom drustvu, neko drugi ima interes nahraniti gladne i slicno. Postoji i nesto sto se zove opci interes. I tako dalje. Sve to su legitimni i korisni interesi.

Klijentelizam predstavlja odnos vladara i podanika, gdje se vlast koristi za realizaciju uskih interesa, obicno kontra opcem dobru. Ono na sto ti pucas, prica je o klijentelizmu, gdje se vlast osvaja radi vlasti, preciznije, radi zadovoljenja uskih interesa, neovisnih o opcem dobru, programima i ostalim deklarativnim interesima SDPa kao organizacije. I tu se slazem s tobom.

I jos jedna stvar. Citam sve cesce pricu o interes vs povjerenje. To su dva potpuno nevezana pojma. Naime, povjerenje je nuzno za realizaciju neoportunih interesa. I tu nema puno price o iskljucivosti termina.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Mislim da bi već kad se

Mislim da bi već kad se baviš tim poslom trebao gledati na politiku malo realnije. Mislim lijepo je biti dostojanstven, no nitko drugi na toj političkoj sceni nije, i ako je to jedino tvoje oružje, onda ćeš se načekati dvadesetak godina da dođeš u poziciju nešto mijenjati. u saboru imaš osam mandata manjine i deveti umirovljenika, koji će koalirati s onim koji će biti na vlasti. Njima ništa drugo nije bitno. U situaciji 10 mandata razlike, tih 9 je jako puno. S druge strane, stranke desnice imaju još 4 mandata, a ostale stranke lijevog centra 10. Pa iako se ta odluka za sastavljanjem vlade može drukčije i bolje iskomunicirati, ona je demokratska, legitimna i birači je očekuju. Jer u krajnjoj liniji, u ovakvo bliskom rezultatu, 9 mandata eto tako ide onima koji skupe više oko sebe. Ne mislim da SDP treba ići za tim da sastavi vladu pod svaku cijenu, naprotiv, ali misilm da treba pokazati jasan pokušaj za sastavljanje iste, čak i ako misli da je to vrlo teško, samo to treba profesionalno prezentirati, a od profesionalne prezentacije u ovim izborima od SDPa nažalost ništa. Ova katastrofalna kampanja je vaš prvi problem. A tu je i Ljubo Jurčić, ne jednom je, barem na radiju, visokopozicioniranim SDPovcima bilo postavljeno pitanje, zašto se inzistira s njim kao kandidatom za premijera, kad biračko tijelo jasno tome negoduje, no ostali ste pri tome do kraja. No čak i ako vas to nije zanimalo, ne razumijem kako su svi kandidati za predsjednika stranke prihvatili unaprijed Jurčića za premijera, izgledalo ja kao da bez tog uvjeta se svi boje da neće dobiti na stranačkim izborima.

Tko je glasao

Stefan, stranke se bore za

Stefan, stranke se bore za vlast.Vode ih profesionalni politicari, a ne volonteri.Cim su profesionalni, znaci da nekog vraga moraju znati da bi ih uope netko placao.Ostalo je sve demagogija.Razni ....izmi ove ili one boje pa jos nijansirani i kontrastirani su zapravo samo siri asortiman ponude tih ljudi.I nista se tu nije mijenjalo jos od francuske revolucije.
S obzirom da su ovdje nasi ponajveci demokrati redom konvertirali iz cuvenih partijskih skola u Kumrovcu i Fazani, za njih su genijalna otkrica politicki marketing, spin doktoriranje i druge "nove" stvari stare jedva 120 godina.
I dok su oni upravo uzjahali tu staru ragu koja jos vuce, ostali koji je poznaju vec desetljecima okrecu se civilnom drustvu i internet demokraciji.Ako je u 19. stoljecu bilo bitno pitanje nacija u 20. stoljecu pitanje klasa, onda je 21 stoljecu nemoguce izbjeci pitanje tehnologije i globalizacije.Odnosno internet demokracije i trzisnog pozicioniranja zanimanja - politicar.
U naprednijim zemljama kljucno je pitanje kako stvoriti sto vise tehnoloski obrazovanih i jacati znanstvene, inovativne i poduzetnicke potencijale da bi se ukljucilo u globalnu razmjenu i suradnju, ovdje je jos kljucno pitanje kako se pise koja rijec i tko je zapravo pobijedio u 2 svj. ratu.Ogromna energija se trosi na ispavljanje neispravljive proslosti, pa nam je buducnost sasvim nepredvidljiva.Pa zato jos nije dosla na red tema i smisao demokracije...
Dok se to sa politikckim marketingom, medijima i spinom jos nije ni objasnilo vecini glasaca, ova "nova/stara" dostignuca vec kod iiskusnijih korisnika u svijetu pokazuju slabosti i posljedice.A posljedice takvog politickog businessa je sjajno docarao u svom genijalnom dokumentarcu Alan Curtis.Sve ovo sto ti pisem sam nedavno sabio u jedan post, pa ako zelis ( a i razumijes engleski bar solidno) mozes lako prepoznati nova/stara podrgijana jela. To je nalazi ovdje:
http://gnews.blog.hr/2007/08/1623107092/gustave-le-bon-je-jos-ispred-vre...

Zato mi se cini da bi se covjek od dobre volje & namjera, manje razocarao kad bi vise energije ulozio u to da glasaci shvate kako zapravo funkcioniraju stvari, nego sto bi ih trebao zaliti sto u neznanju ispadaju uvijek strana koja naj.....
To bi bio rad za opcu korist umjesto teske bitke objasnjavanja koji je koji od ove politicke brace sijamaca.Jer slicni i moraju biti kad su im isti alati imperativ uspjesnosti sa ovakvim glasacima.
Umjetnost usmjeravanja masa je tezak zadatak za iznadprosjecne koji tome prilaze sa losom procjenom materijala za obradu ( kao npr. Pusicka) ili pak sa romaticarskim zanosom ( kao pokojni Gotovac ili Akademik Supek).
Zato za pocetak edukacije nije uopce losa poruka da "Ljudi imaju pravo na informaciju".
Ovdje svi zapravo imaju pravo na sve informacije, osim jedne:
Kud, za sto i kome zapravo ide njihov zaradjeni novac?!
To je majka svih pitanja, a politika je ovdje na zalost ,samo zanat sakrivanja odgovora na to pitanje.

Tko je glasao

G-news 1 Ovdje svi zapravo

G-news
1 Ovdje svi zapravo imaju pravo na sve informacije, osim jedne:
Kud, za sto i kome zapravo ide njihov zaradjeni novac?!
To je majka svih pitanja, a politika je ovdje na zalost ,samo zanat sakrivanja odgovora na to pitanje.

2 Umjetnost usmjeravanja masa je tezak zadatak za iznadprosjecne koji tome prilaze sa losom procjenom materijala za obradu ( kao npr. Pusicka) ili pak sa romaticarskim zanosom ( kao pokojni Gotovac ili Akademik Supek).

Ovi i još neki su (nehotice ili ne) dodatno zamaglili odgovore na pitanje pod 1. i još neka.

Pusićka je vodeći istraživač socijalističkih tehnomenadžera, od sedamdesetih. Dok su već tada ti isti krenuli sa masovnim oslobađanjem rijeka novca iz društvenog zarobljeništa, što su neki drugi profesori (a i moja malenkost uredno javljali) a pola građanstva znalo kao dobar dan, Pusićka non stop ima rezulate da isti napreduju na svjetskoj razini i da će nas ostale dovesti na nju. Dio toga je projekta iznimnih Čačićevih sposobnosti, što odgovara navedenom. Sam Čačić pak je za ostale navodio da su glupi i nesposobni, osim iznimno genijalnog Damira Kuštraka, koji je u ex Vladi kao zamjenik ministra financija pritiskao dugme za plaćanja odmah kako bi Čačić javio mobitelom. Već kao gotova činjenica se plasira da će HNS poduprjeti HDZ u komnibnaciji s Mesićem, koji će potom preuzeti HNS, dok će se tako diletante definitivno izbaciti iz igre. Veoma znanstveno.

Gotovac i Supek, koji nisu političari, su odvlačili pažnju istom retorikom. Slično non stop djeluje i Kangrga, npr. ne mjenja retoriku kad se danas sastanu u Zagrebu radi akcije za mir a već sutra sudionici toga Mihailo Marković kao Miloševičev ideolog i Ljubomir Tadić, otac sadašnjeg predsjednika, lože rulju u Beogradu za rat i tenkovi obasuti cvijećem kreću ravnati Vukovar, ukupno oruđa kao Njemačka za cijelu srednju Evropu.

Dakle, lova se masovno oslobađa skoro 40 godina, sve divizije angažirane oko toga, uz proizvodnju magle koja se beskrajno puši.

Sada se je ukazao duh smušenog dr Vlatka Mačeka, koji je bio koban na takve pojave, pa molim G-news-a uzeti to u obzir. Krenulo je.

Tko je glasao

a jedna od mogućih

a jedna od mogućih varijanti je da se na iblerovom trgu smatra kako izbori još nisu završeni i dok se formira vlada nema se razloga bilo kome čestitati?

može biti da je kontraofenziva već u tijeku ali je ti nisi prepoznao?

a može također biti i da si očajan procjenitelj karaktera?

sve te opcije su na stolu i ako već analiziraš trebao bi ih sve uzeti u obzir

Tko je glasao

Pa sve sam to uvrstio.

Pa sve sam to uvrstio. Nigdje nisam isključio mogućnost da SDP može formirati Vladu, već sam napisao što mislim o karakteru onog koji u ovakvim okolnostima to pokušava.

Može bit da loše karakteriziram, samo nisam pročitao nigdje uvjerljiviju karakterizaciju odnosno neku koja takav potez ne bi branila cinizmom, relativizacijama, makjavelizmom i slično, a moram priznati da su mi te odlike teško spojive sa snagama koje donose pozitivne društvene promjene. Više pristaju uz karijeriste koji pod svaku cijenu grabe prema foteljama..

Hrvoje Štefan

Tko je glasao

mislim da ti je stav totalno

mislim da ti je stav totalno pogrešan (lijep, pomalo romantičan ali svejedno pogrešan)

kada bi bilo ovako kako ti kažeš, ispada da bi trebalo čekati trenutak u kojem SDP ima 50%+ glasova i u kojem može "beskompromisno" izvršavati svoj program, sve ispod toga ti nije prihvatljivo

newsflash,
život je daleko od toga, u okolini u kojoj živimo zasada je nevjerojatno očekivati da će SDP biti u takvoj situaciji any time soon i ono što trebaš raditi je vidjeti gdje si i potom se prilagoditi i učiniti maksimum od onoga što ti stoji na raspolaganju

mislim da su tvoja očekivanja u bitnom raskoraku sa svijetom koji te okružuje što i objašnjava visinu tvog razočarenja

Tko je glasao

Političar valjda stremi

Političar valjda stremi vlasti, to mu je u opisu posla?
Kao igrač koji želi zabit gol, ili prodavač koji želi prodat?
Ako se ugrabi ova prilika, onda će bit itekako prilike za vršit
pozitivne društvene promjene.

Tko je glasao

Slažem se da je u ovakvom

Slažem se da je u ovakvom kontekstu teško očekvati da će bilo koja stranka osvojiti natpolovičnu večinu glasova. Za tako nešto potrebno bi bilo promjeniti samu logiku političkog djelovanja koje je sada na snazi i ne prihvatiti nametanje fokusa koji donosi tek kratkoročnu i polovičnu korist. To znači koncentraciju na aspekte politike koji su dugoročno i racionalno utemeljeni, umjesto na aspekte dramaturgije i političkog spektakla koji sada određuju igru. Drugim riječima to znači da redosljed mora ići: prvo kvalitetno pripremiti posao, a tek onda zasjesti na vlast. Sada dominatna politička logika nalaže upravo suprotno - ništa se ne može ako nisi na vlasti.
To jednostavno nije točno, jer se pokazuje da se vlast uz takvo razmišljanje doseže uvijek uz hrpu nužnih kompromisa koji u konačnici kompromitiraju početnu ideju i program i čine ih neostvarivim. Umjesto toga, nužno je biti realan i tražiti nemoguće. Uostalom, realnost je za one koji ne mogu izdržati san ;))

Mislim da tu nije riječ o tome da SDP mora priznati poraz. Priznao ga ili ne, on je tu. SDP jednostavno nema toliku podršku koja bi mu dala slobodu koja je neophodna da bi realizirali naš izbor i viziju, i to je trebalo dostojanstveno priznati. Građani takvu viziju jednostavno nisu prepoznali jer promjena koju je SDP toliko patetično zagovarao sigurno nije kolektivno legitimirana ako je izravni politički protivnik dobio više mandata od tebe. Svaki pokušaj relativiziranja te činjenice ogoljava se kao čista volja za vlašću.

SDP sa mogućim zasjedanjem na vlast će se samo kompromitirati i bojim se da bi tek tada ovaj rezultat mogli imati kao največi izborni uspjeh.

Vjerujem također da nova vlada neće dočekati kraj mandata. I u tom smislu je bolje da SDP kvalitetno pripremi posao da u toj situaciji preuzme odgovornost.

Hrvoje Štefan

Tko je glasao

63% izašlih na izbore jeste

63% izašlih na izbore jeste SDP-ov neuspjeh, odlično si u dnevniku definirao i uzroke, ali točno okruglih 40% stranačkih zastupnika SDP-a je njegov najveći uspjeh u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Tko je glasao

Ti sad govoriš ono što ja

Ti sad govoriš ono što ja u svojim postovima i komentarima dugo vremena zamjeram HNS-u. Oni kažu da Hrvatska još nije dovoljno zrela da može prepoznati vrijednost njihovih programa a ti da "građani takvu viziju jednostavno nisu prepoznali".

To se kosi s osnovama demokracije gdje je narod taj koji odlučuje a drugi su tu da mu nude, razumljivo i kvalitetno koliko su u stanju a ako narod "ne shvati" nije kriv on već oni koji nude.

Koliko bi postotaka po tebi značilo da je vizija kolektivno legitimirana? Ne manje od 50%?

Zar i sam ne kažeš kako je to nemoguće?

B-52

Tko je glasao

Da, građani nisu prepoznali

Da, građani nisu prepoznali viziju jer je SDP maknuo fokus sa njezine razrade i posvetio se konstrukciji političkog spektakla. Na taj način se vizija pretvorila u ispraznu frazu.

Slažem se da nije narod kriv što je "samoskrivljeno nepunoljetan", i da je zadaća odgovorne politike da ga iz te nepunoljetnosti izvede. Način na koji se to radi najbolje objašnjava princip "neuspjelog prvotnog pokušaja". Naime, narod voli živjeti u predrasudi i zabludi jer je tako lakše. No, kad-tad ta zabluda mora doći "na naplatu". Odgovorna politika upozorava narod na predrasude i zablude dok još nisu došle "na naplatu" i razrađuje alternativna nepopularna rješenja. U tom trenutku ta upozorenja se narodu ne sviđaju i on ih odbacuje, a politički protivnik to zloupotrebljava i narodu govori ono što narod želi čut (neće biti novih poreza , vanjski dug je pod kontrolom itd). No s vremenom se nužno pokazuje da su upozorenja o zabludama bila istinita, i da je politika koja je na to ukazivala, žrtvujući svoju kratkoročnu korist i umjesto toga pripremajući dugoročna riješenja, ustvari bila prema narodu jedina odgovorna. Tada ta politika dobiva dovoljnu izbornu podršku.
To je svakako u ovom političkom kontekstu nemoguće, ali ja duboko vjerujem jedino realno. Zato to treba i zahtjevati...U suprotnom ostajemo u onome što Hegel naziva "loša beskonačnost"...

Hrvoje Štefan

Tko je glasao

Izgleda da sama poza bez

Izgleda da sama poza bez sadrzaja to ne omogucuje. I to je dobro.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

sm, možeš li, ljubazno Te

sm,

možeš li, ljubazno Te molim, navesti izvor za tvrdnju da u HNS-u kažu da "Hrvatska još nije dovoljno zrela da može prepoznati vrijednost njihovih programa" ili nešto slično tom stavu? Ovako nešto, eventualno, izjavljuju njihovi simpatizeri ili birači (pa i ja, na temelju nekih vlastitih analiza).

U principu se mogu složiti da je za slabu prođu političkih poruka kriv onaj tko ih odašilje, ali ima i drugih faktora koji na to mogu utjecati. Jedan među njima sasvim sigurno je i "avangardnost" nekih ideja i projekata. I to nije ništa neobično kako u politici tako i u drugim sferama života (znanost, umjetnost). Treba se samo sjetiti trnovitog puta i mnogo podnesenih žrtvi (i u krvi) da bi ljudska i građanska prava postala temeljnom odrednicom suvremenih ustava i društvenih odnosa koji se njima uređuju.

Najčešći razlog zbog kojeg neke poruke u politici bivaju prihvaćene ili neprihvaćene ipak leži u samoj biti demokracije - pravu na autonomni izbor i odluku. Bez obzira na sav (dobar ili loš) politički marketing, konačni ishod (zbroj svih pojedinačnih izbora) izražava volju većine/manjine i reći da je netko (pazi: netko, ne nešto) zaslužan ili kriv što je ona takva, a ne drugačija, značilo bi jednima pripisati karakteristike Boga, a druge svesti na puke objekte manipulacije (vidjeti lesov post posvećen neurolingvističkom programiranju). Posljednji izbori u Hrvatskoj u punoj mjeri potvrđuju ovu tezu.

grgo

grgo

Tko je glasao

možeš li, ljubazno Te

možeš li, ljubazno Te molim, navesti izvor za tvrdnju da u HNS-u kažu da "Hrvatska još nije dovoljno zrela da može prepoznati vrijednost njihovih programa" ili nešto slično tom stavu?

Obzirom da sam dao zvjezdice, uzeti ću i ja slobodu ti iznijeti. Tu je HNS neka vrste rekordera, čime brzo šteti sebi a ukupnim procesima još više.

Počeli su prije, kao i razni, a eskplodiralo je kad su počeli korstiti slučaj prvog izbora Mesića za predsjednika, pa su Čačić i Vesna Pusić pokrenuli "avangardni dio" stranke na takav furiozni napada u slučaju:
1. krize prve koalicijske Vlade - u Vladu su ušli kao stranka duboko poražena na izborima, svdeni na 3 mandata. Naprosto su se isticali u tome da su slučaj Piranski zaljev, prve jake naznake u ostalim problemima Vlade osim Budiše smjenom Fižulića (prašio je s lovom i svačim, kao Čačić i Linić) te slučaj Hag i servisiranje optužnice za Oluju samo retrogradne teme. Hrvatska, koja je izabrala koaliciju SDP-HSLS a HNS na manje od polovine prijašnjih glasova ne samo da je smatrana nezrelom, nego su vršena sustavna dnevna educiranja. Rezultat - HDZ je pobjedio bez problema, to danas također djeluje;
2. paralelno s tim, HNS je koristio običnu građevinsku tehnologiju, a la Fižulić trgovinu i Linić ostalo, da natezanja sa Bandić SDP u Zagrebu rekordno u povijesti omalovaži ama baš sve, a da pri tome u zagrebu biva rekoreder neznanja i nahatosti, osim kulture (Vaki Stoisavljević i Andera Zlatar). U Zagrebu nakon toga niti članovi HNS-a nisu glasali za stranku a većina onih najobrazovanijih i najupućenijih profesionalaca, uključujući mene, su tada zadnji put glasali za tu stranku, uprkos tome što tamo i danas ima cijenjenih ljudi (Radoš, Lučin, Lesar, Vuljanić ...). Rezultat - veoma ozbiljne štete po procese u Zagrebu a na nivou RH snažni podstrek dugo najskupljoj tehnologiji prelijevanja;
3. Projekt Čačić za premijera, koji je okvirno u redu, je sustavno razvijan i praćen ponajviše kao industrija "Hrvatska ne zna, ali Čačić zna i može", i još gore, angažirana novinarska produkcija jača nego HDZ, sustavno vrijeđa ... Rezultat - stvar ide u korist slične prakse ali malo prilagođenije demogogije (HDZ, Bandić, pa i SDP).

Sve to ne bi bio problem da Čačić, sposoban za guranje projekata i sličnog, nije sustavno dokazano ne samo nesposoban za daljnje korake nego i na razini cca 70 % vema štetan, bik u staklarni, jer jednostavno ne zna, sve on i njemu itd. Isto tako za Vesnu i frendice, znamo određene opće društvene stvari a onda smo zadnji papci u bilo čemu u Zagrebu, također mi i samo mi. Ovo su ujedno profesionalne ocjene, iz pozicije puno boljeg rejtinga, što ujedno označava veoma ozbiljnju deformaciju - političari u RH se desetljećima bave prostornim uređenjem i građevinarstvom, država gradi, zna se kako i zašto ... zar to nije ludo. Možda da preuzmu bolnice Rebro itd.

Ovo ujedno nije problem HNS-a, Oni su samo jedna takva "avangarda".
HDZ je u ovom mandatu snažno nastavio, kao što je Čačić zaradio tako 6-7 mandata oni su još više, trošak cca 1 mlrd kuna/mandat/godišnje.
SDP i za Račana je morao odgovarati, i sada. Čak i SDP Rijeka. SDP Zagreb ludnica, za njih (i HNs prije) je Tuđman u Zagrebu izraz skromnosti.
Mesić loži.
HSS, kojeg je vješto Tomčić držao kao d.d. građevinsku i šverc poljoprivrednu tvrtku mora preživjeti.
I HSP je krenuo i raspao se (dvorana Osijek).
Građevinarstvo hara Hrvatskom, upravo smo obavili 1979. g.

Posttuđmanizam je ponavljanje sedamdesetih, još retrogradnija pojava, jer su u tome naprosto svi eksplodirali. Strađne štete, izgubljene godine ... Naprosto tragično. Dva najsmušenija i najskučenija političara Račan i Budiša su dva tri koplja iznad ovih ekipa. Jest da su i oni znatno krivi što su suvisliji ljudi drugi i treći ešalon, ali ...

Tko je glasao

..."u Vladu su ušli kao

..."u Vladu su ušli kao stranka duboko poražena na izborima, svdeni na 3 mandata."

Kao što se vidi iz tekućih zbivanja razni "duboko poraženi" itekako mogu doći na vlast i bitno utjecati na poredak stvari. Nužnost trenutka. Račanu i Budiši je 3. siječnja vlast pala u krilo, a da prstom nisu makli. Sve su odradili W. Montgomery, dolarima napumpane udruge i konačno, ali ne najmanje važno, Vesna Pusić svojom čuvenom rečenicom iz 1999.: "Od sada s HDZ-om možemo razgovarati samo o načinu predaje vlasti", kojom je u Hrvatskoj započela era konsolidacije demokratskog porekta i priključenja europskim političkim tokovima.

The rest is history.

grgo

grgo

Tko je glasao

Po tim kriterijima si

Po tim kriterijima si zaboravio krakovskog nadbiskupa a tek Nixona i Kissingera itd.

Ili npr. gdje je bila i šta je radila Vesna Pusić dok smo mi kao zvanični "anarholiberali" bili ... krajem sedmadesetih i početkom oamdesetih, zatim za ove relacije kad je suspendirana izborna volja za Zagreb 1990.g. pa zatim devedesetih, prije te 1999.g. kada je bilo sigurno, kada je i Zoran Milanović izabrao stranku.

Vesna Pusić, kao i Čačić, su odrasli, razvijeni i duboko struktuirani i jednom režimu mišljenja i prakse, koji možemo radno nazvati Savez komunista, salonski liberalni dio smjese. I cca 95 % sadašnje scene. Krajnje vrijeme za nijanse odvajanja iz tih ralja je bilo kad je umirao Tito. To što je Nixon ubrizgao novce i malo otvorio ne buni nego samo čini stvar jasnijom, kod nas je bilo lakše odstupati od režima nego drugdje. Ako buni zagrebačka situacija, jasno je prema Sloveniji a potvrđuje se stalno, na žalost u mjeri preko 90 % (bitna je mjera). Puno je struja koljima je toga pun kofer, kroz malo dulja razdoblaj, i kad se radi o bliskim i prijateljskim ljudima.

The rest is history.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci