Tagovi

Zoran Milanović za H-Alter: Kako sam preživio komunizam ili o svemu pomalo

Intervju: ZORAN MILANOVIĆ - 1. dio - mislim da se radi o zanimljivom materijalu bijesudrugom, cnn-u i ostalima koji stalno nešto pitaju Milanovića.

Predsjednik SDP-a prvi put u životu na obavijesnom razgovoru! H-alterov istražiteljski tim unakrsno ga je ispitao o njegovu životu na zagrebačkom asfaltu osamdesetih, o odnosu prema Adamu Smithu i Karlu Marxu, o legalizaciji marihuane, budućem referendumu za ulazak Hrvatske u NATO, agresiji na Irak, Milanu Bandiću i Pravu na grad, o svojem nesudjelovanju na Gay Prideu, o SDP-ovoj momčadi, o ustašama, partizanima i suđenju Anti Gotovini, o konačnom rješenju srpskog pitanja, o programu industrijalizacije Hrvatske, zaštiti radničkih prava, globalizaciji i nepotrebnom strahu od privatizacije vodnih resursa.

H-Alter sutra objavljuje nastavak u kojem najavljuju:
* Sretan sam što su mi ujaci bili u partizanima, i to na osnovu vlastitog izbora, ali ne osuđujem nikoga tko je bio u zabludi vjerujući da je NDH hrvatska država i da se bori za nju.
* Zločini koji su počinjeni nakon Oluje su sramota koju svi nosimo, posebice hrvatski političari, pa tako i ja.
* Tanki su argumenti da je Ante Gotovina krivac za zločine.
* SDP bi uskoro Hrvatskoj mogao dati premijera koji će biti etnički Srbin.
* Industrija? - Da, ali ne ona koja će nas ekološki ugrožavati.
* Restrikcije radničkih prava više neće biti!

Komentari

Davora Butkovića i njegov

Davora Butkovića i njegov komentar obradio je Mrak - Smije li uopće SDP govoriti o nacionalnim pitanjima?, a pogledajte što o posljedicama gornjeg intervjua misli Drago Pilsl - Je li H-alter zapečatio sudbinu Zorana Milanovića?

Tko je glasao

Pa daj onda update dio

Pa daj onda update dio drugi.

Zagolicaš pa pustiš.

B-52

Tko je glasao

Pa samo klikneš na link

Pa samo klikneš na link gore od H-Altera, na naslovnici je - zato sam tako i napravio...

Tko je glasao

Gdje se može pročitati

Gdje se može pročitati što ima u spomenutom AlterNATOr-u Centra za mirovne studije?

Tko je glasao

Centar za mirovne studije U

Centar za mirovne studije

U utorak, 3. srpnja 2007., Centar za mirovne (CMS) studije održao je konferenciju za medije na kojoj je najavio ulazak u javnu raspravu oko potencijalnog pridruženja RH NATO savezu.
Prema CMS-u, dosadašnja vladinu politiku priključenja RH NATO savezu i prateću javnu raspravu obilježavaju dva dominantna problema – manjak transparentnosti i nedostatak bilo kakve alternativne politike. Takav neinventivan, pasivan i za javnost nedovoljno otvoren proces odlučivanja i provođenja nacionalne sigurnosne politike CMS smatra opasnim po kvalitetu i stabilnost demokracije i sigurnost hrvatskog društva.
Svojim sustavnim zagovaračkim djelovanjem tijekom narednih godinu dana CMS namjerava pozitivno utjecati na transparentnost i kvalitetu javne rasprave o priključenju RH NATO savezu i to putem dvije inicijative:
1. promocija alternativne sigurnosno-razvojne politike ulasku RH u NATO – ALTER-NATO -R - Platforma za izgradnju mira
2. temeljito praćenje komunikacijske strategije vlade RH vezane uz proces priključenja RH NATO savezu kontinuiranom analizom medijskih napisa te dokumenata i objava Vlade RH - NATO WATCH

ALTER-NATO-R je policy dokument koji razvija scenarij podizanja stupnja sigurnosti RH na način da se RH ne uključuje u NATO savez i prva je artikulirana sigurnosna javna politika koja ne uzima članstvo RH u NATO savezu kao nužnost. ALTER-NATO-R se temelji na dokumentu Platforma za izgradnju mira hrvatskih mirovnih udruga koju su u Vukovaru u prosincu 2005. podržale lokalne vlasti iz različitih poslijeratnih regija i organizacije civilnog društva.

Stajalište je CMS-a da ulazak RH u NATO savez nije kvalitetno rješenje u kontekstu unutarnjih i vanjskih sigurnosnih i razvojnih izazova s kojima se suočava hrvatsko poslijeratno i još uvijek tranzicijsko društvo. Zbog toga ALTER-NATO-R predlaže 7 ključnih koraka za podizanje razine sigurnosti RH i kreiranja međunarodnog branda Hrvatske - zemlje izgradnje mira, a to su:

1. Odgoda odluke o što skorijem pristupanju RH NATO savezu kako bi se izbjegao jaz između preuzetih obveza i rizika te manjka stručnih i upravnih kapaciteta RH.

2. Nastaviti procese priključenja RH Europskoj Uniji, a time i reforme pravosuđa, javne uprave, regionalnog razvoja, zaštite ljudskih prava, suzbijanja korupcije i organiziranog kriminala.

3. Pojačati aktivnosti unutar Partnerstva za mir te tim mehanizmom održavati kvalitetne kontakte sa NATO savezom - nastaviti s reformama demokratizacije, profesionalizacije i depolitizacije vojske. Unutar Partnerstva za mir jačati suradnju članica Partnerstva iz regije kroz zajedničke programe demilitarizacije i djelovanja u slučaju ekološlih, humanitarnih i elementarnih nepogoda i katastrofa.

4. Usvojiti i aktivno provoditi Nacionalni program izgradnje mira koji sadrži sigurnosno-razvojne ciljeve i mjere u sklopu niza javnih politika neophodnih za povećanje i održivost unutarnje i vanjske sigurnosti hrvatskog društva, a to su obrazovanje, nacionalna sigurnost, regionalni razvoj, ljudska prava i vjerske slobode, suočavanje s prošlošću, rodna ravnopravnost, promocija kulture javnog dijaloga i demokracije te međunarodna mirovna politika.

5. Osnovati Agenciju za izgradnju mira koja će koordinirati međuresorske aktivnosti vezane uz provođenje Nacionalnog programa izgradnje mira.

6. Uključivanje RH u Međunarodnu mrežu ljudske sigurnosti te predložiti osnivanje međunarodne Agencije o ljudskoj sugurnosti unutar UN-a sa sjedištem u RH te osnivanje Direktorata za izgradnju mira pri Europskoj komisiji.

7. Revidirati mandat vojnog angažmana RH u Afganistanu - umjesto vojnih snaga oformiti mirovne timove RH koji će raditi na socio-ekonomskom razvoju Afganistana kroz Agenciju za izgradnju mira i pružanja razvojne novčane i tehničke pomoći.

ALTER-NATO-R će biti predstavljen svim parlamentarnim političkim strankama kao i Vladinim tijelima nadležnim za priključenje RH NATO-u, te CMS očekuje da će ALTER-NATO-R potaknuti predizbornu međustranačku raspravu o NATO Savezu. Posebno je važno da građani/ke budu upoznati s postojanjem alternative NATO savezu kako bi se dobio još jedan argument za nužnost raspisivanja referenduma oko priključenja RH NATO-u.

Tko je glasao

Poznaje nove trendove u

Poznaje nove trendove u politici, kloni se prasnjavog Marxa, shvaca neminovnost, prednosti i nedostatke globalizacije i to je dobar znak.Opcenito mi je drago da je pogurnut u prvi plan. Nije bas iskusan sa medijima, ali ima vremena i biti ce prilike da se to uhoda. Ostaje vidjeti da li ce nesto od primjera na kojima je gradio svoju ideju politike primjeniti u praksi. Konkretno, maknuti nekoliko okamenjenih niskoristi, da stranka ne bude taoc, par starih zasluznih "prvoboraca".
Bilo bi mu bolje da to napravi cim prije da pokaze malo odlucnosti i da ga HDZ ne pretekne. Jer Sanader ce sigurno imati roshada za novu momcad.
Novo lice moze u startu pokrivati i amortizirati neke nuzne nepopularne, ali vrlo bitne korake u zaokretu iz diletantizma prema europskim trendovima.
Takav bi dinamicniji hod probudio drzavu iz apatije i dao mocniji image prema van.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci