Tagovi

Zoran Milanović i Domagoj Margetić - cenzura nasuprot slobodi

Nisam vjerovao prvi puta kada sam čuo u vijestima, ali kada sam istu intervenciju premijera Zorana Milanovića vidio pred uključenim TV kamerama, zgrozio sam se. Dogodilo se jučer kada je sazvana konferencija za medije da bi Zoran Milanović predstavio kandidata za novog ministra turizma Davora Lorenzina, iz kvote IDS-a. Posebna je priča da je odlazeći ministar Veljko Ostojić još na sajmu turističke ponude prije 5-6 dana u Berlinu objašnjavao da ima povjerenje Milanovića, e da bi ga ovaj „odstrijelio“ dan-dva poslije.
Što se to skandaloznoga dogodilo na presici Milanovića i Darka Lorenzina?? Podijeljena je biografija kandidata, a i po starom dobrom običaju, novinari su krenuli s pitanjima, e da bi čuli i glas njegov, iskušali ga na nekim temama iz budućeg djelokruga rada. Predstavljen je kao stručan, kompetentan kandidat, odgovarao na pitanja da bi u presicu intervenirao premijer kod pitanja o tri stambena kredita koje Lorenzin ima vraćati.
ZABRANJENA NOVINARSKA PITANJA
Naime, nije dopustio da se odgovori na pitanje na koji je način novi ministar turizma Darko Lorencin dobio tri stambena kredita: "Ovo nije optuženička klupa. Neće odgovoriti. Dobio je kao i ja, na kamate. Pitanje je ispod ljudskog dostojanstva, kao da smo svi kriminalci..??!" Zanimljiv je ovakav stav premijera prema novinarima (podcjenjivački, nadmen!), ali i prema svom novom ministru. Ne ulazeći u to zašto se ne rade sigurnosne provjere i za ministre, ne ulazeći u to da li je Lorenzin uistinu sposobna i pošten, premijer je ponizio novog ministra jer takvom '"zaštitom" od novinara je zapravo poručio kako novi ministar nije dorastao izazovu kao što je oštro novinarsko pitanje. Znači li to da ćemo se vratiti u stara vremena kada se političare nije smjelo pitati, ili su pitanja bila režirana i pitati su mogli samo odabrani novinarski djelatnici. Hm, hm, vrijeme cenzure??
Ovu intervenciju Milanovića ne smatram gafom, smatram skandalom i znakom da definitivno ne zna što je sloboda javne riječi, što je novinarski posao, pravo dostupnosti informacijama, pristojno ophođenje s novinarima, predstavnicima medija, ali i javnosti. Premijer je izrazito nervozan, da ne kažem nedorastao dužnosti koju obavlja. Da će se, u tom pogledu, nakon Sanadera i Čačića brzo javiti novi Sanader i Čačić, nisam mogao pretpostaviti mada sam još prije tri godine u jednom dnevniku, pišući o kočničarima hrvatske demokracije posumnjao u vjerodostojnost Zorana Milanovića, spočitavši mu nepoznavanje socijaldemokracije kao političke doktrine, i njegov HDZ milje iz kojeg je potekao.
TATINI I MAMINI SINOVI I KĆERKE
Zapravo, on je tipični predstavnik tatinih i maminih sinova iz socijalističke epohe (oca sam mu imao prilike više puta slušati na nekim sastancima), salonski političar, bonvivan kakvih ima u zagrebačkih obitelji ne mali broj. Zagrepčanac koji to nije nikada postao, šminker daleko od trnjanskih radnika, štreber na Pravnom fakultetu koji si politiku zamišlja kao slaganje figura na šahovskoj ploči, gdje u partiji šaha, po njemu, nije važan rezultat nego je važno da se igra i ima neka besplodna inicijativa. I kada se pogleda njegovo brzo uspinjanje u karijeri, s drskim odstranjivanjem starijih SDP kadrova, koji su istina zaslužili postupnu mirovinu, ali ne na način ostracizma, sumnje se množe.
Ne zna odabrati kadrove oko sebe, ne zna ih čak ni umiroviti na korektan način, ne zna koju moć ima, i kako je uspio u samo 14-15 mjeseci prokockati povjerenje koje su mu birači udijelili, bježeći od zloglasnog HDZ-a. On i Kukurikavci uletjeli su na vlast potpuno nepripremljeni, kao slabi improvizatori – zapravo, Kukuriku vlada uspjela je do sada rastepsti se, ali velikog zaslugom samog Milanovića, gdje izgleda, svatko tko drži do sebe ispada iz igre: Komadina, Holy, Čačić (dobro, on nije ni smio ući u Vladu), Rajko Ostojić u izbornoj trci za gradonačelnika Zagreba, a zdravstvo u kolapsu,Veljko Ostojić, dobar dojam, ali nemoralan, Mimica na putu za EU povjerenika… Šest ministara više nije uz njega, rekord u osamljivanju premijera u hrvatskoj povijesti! O potrebi rekonstrukcije vlade pisao sam još prije 6-7 mjeseci, nitko ni trc - mrc, čak i ovdje na portalu koji se diči nadprosječnošću i dalekovidnošću!
DOMAGOJ PIŠE – NE VOLE NAS VIŠE
I kakve to veze ima s Domagojem Margetićem?? Domagoj Margetić istraživački novinar i publicist, započeo je prekjučer štrajk glađu pred uredom predstavanika EU u Zagrebu, nakon što mu nisu odgovorili ni riječju Zoran Milanović i Ivo Josipović na otvoreno pismo koje je pisao i potpisao kao istraživački novinar koji se posebno bavio aferom Hypo banke, ali i drugim slučajevima korupcije. Domagoj, zvani Dom, kojem to nije prvi štrajk glađu, buntovnik s razlozima, napisao je, pored ostalog i u otvorenom pismu: „Ja sam očito bio glup, jer nisam pristao uzeti novac u zamjenu za šutnju. Jer u ovom društvu, u ovoj zemlji, u našem novinarstvu najviše su tarife za šutnju, a najniže su tarife za istinu. Ja to očito nisam razumio na vrijeme. Kapital velikih medija u ovoj zemlji, zapravo je na ovaj ili onaj način sumnjivog i kriminalnog porijekla, a o čemu sam brojne tragove otkrio primjerice u mojem istraživanju Afere Hypo, u koju su umiješane praktički sve velike medijske kuće, njihovi vlasnici ili njihovi čelni ljudi, a tis u mediji poslužili samo kao velika praonica prljavog novca opljačkanog iz Hrvatske tranzicijskih devedesetih godina. Zato niti danas nije uputno istraživati porijeklo kapitala u našim medijima, a zbog istraživanja Afere Hypo, logično je da sam u svim medijima povezanima na bilo koji način s ovom aferom među prvim imenima na novinarskim crnim listama.“
UŠUTKANO NOVINARSTVO
Domagoj Margetić odlučio se da na drastičan način pokaže gdje je naše, hrvatsko novinarstvo, ali i na tako, zapravo ušutkano novinarstvo, premijer Milanović bahato reagira. Da dubi na trepavicama HRT neće zabilježiti ovaj protestni štrajk glađu, ali stranci hoće, pa je već Margetićevo otvoreno pismo i njjegovi zahtjevi poznato dijelu EU parlamentaraca (vidi www.seebiz.eu, ili google). Naravno, kao i obično, netko će mi reći ne znaš ti tko je Domagoj Margetić, ali i da ne znam, vidim što radi premijer Zoran Milanović. I nigdje kao u primjeru predstavljanja Lorenzina i blokiranja novinarskih pitanja, ne vrijedi ona - ne laj pas zbog sela, nego zbog sebe. Naime, šuška se već mjesecima da Zoran Milanović ima nevjerojatna kreditna zaduženja, u što je uključen on i njegova šira obitelj! Što to znači najbolje je pokazao Ivan Jakovčić, enfant terrible istarske i hrvatske političke scene koji si izvoljeva birati političku budućnost, kao da se glasači ne pitaju: naime, on bi u EU, pa da onda sa 7-8 000 eura plaće mjesečno počne sam vraćati svoje enormne kredite, da to ne mora njegova žena!
Ukratko, sve je to manje - više slična ekipa hadezenjara, espedenjara, haenesovaca, ideesovaca, političke poseudoelite gdje vrana vrani tek u nuždi oči vadi i gdje vrijedi pravilo – sve, samo moj interes i moj džep ne!
A novinari, pogotovo istraživački, ne pitajte nezgodna pitanja, marš u kut!
Bez obzira na to što moja maca Jafica osjeća i vrapci na krovovima znaju da nema nezgodnih pitanja, ima samo nezgodnih, glupih odgovora!

Komentari

Plus

Plus jer je prepoznat problem i argumentirano se obrazlaže. Za Margetića neću puno jer ima on desničarskog putra na glavi. Kao što vidiš ovdje nema "povijesti zbivanja" jer je događaj neuvjetovan od nekog prijašnjeg iako se sam Milanović dafinitivno može staviti u kontekst vremenski dugog bahatog, nametljivog, neprincipijelnog i nesnošljivog tipa. Pogotovo prema novinarima.
Sušta suprotnost je bio u oporbi, vrlo blag, tih, nenametljiv, nije vrijeđao i imao je puno tolerancije no postoji ona stara: "Daj 5 min. vlasti pa ćeš vidjeti tko je." Evo sad imamo pravu sliku Milanovića !

Važno je, sve je važno !

Tko je glasao

a kaj povedati ?

@LJ.R.W.

I ti i ja zalažemo se za slobodu pisane riječi. Bez obzira od koga dolazile, i o čemu govrile te pisane riječi. No događa se jedan paradoks. Navedena gospoda ne zaslužuju da budu primjer slobode riječi a kamoli novinarstva. Kada je Margetić "privatizacijom" došao u posjed Pisarovinskih ribnjaka, ponašao se tako kao Sanader i Milanović zajedno. Otpustio je tridesetak radnika, devastirao ribnjake i objekte, tako da ni dan danas ne možeš doznati kako je tekla vlasnička struktura. O njegovom ponašanju prema ljudima svrstao bi ga u bolesnu i razmaženu osobu. Ovo moje mogu potvrditi svi žitelji Pisarovine i okolice.
Milanović ne dozvoljava ono što je u opoziciji tražio. Informacije, slobodu govora i informacija. Iz njega izbija strah. Strah od gubitka vlasti. Strah od ljudi sposobnijih i kvalitetnijih od njega. Poput partijskog komesara drži da se mora se slijediti linija.
Sjećam se tmo davne 69.te u JNA večinom su desetari bili polupismeni (srbi, večinom) koji su imali urođeni strah prema obrazovanim ljudima i maltretirali ih više nego ostale.
Kaj ni tak bilo i u Krašu ? Kaj ni tak i danas ? Kaj ne bu tak navek ?.

Tko je glasao

@boltek

Volio bih više znati o Margetićevom gospodarenju ribnjecima u Pisarovini?? Ali, samo točne i provjerene informacije! O tome zapravo ne znam ništa! Naglašavam, točne informacije jer na Dnevniku u Republici Srpskoj vidio sam takvu tiradu protiv Margetića kao da je državni neprijatelj broj jedan!
Znam za određeni preokret u njegovom političkom angažmanu i sudim o njemu po onome što radi zadnjih desetak godina, posebno što radi u istraživačkom novinarstvu. Uhvatiti se u koštac s Hypo bankom dobiti čak neke sporove s tom moćnom bankom, pisati o Dodiku ali i mnogim našim pulenima upletenima u vrlo mutne poslove s tom bankom (od Sanadera na dalje) držim osobnom hrabrošću. Da je danas na crnoj listi, nema spora jer nema pristupa značajnijim medijima u Hrvatskoj!
Svatko tko zna medijsku scenu u Hrvatskoj, a u te uključujem i tebe, znaju koliko je medijski prostor u Hrvatskoj zadnjih desetljeća, za neke osobe, sužen ili ga uopće nema. S druge strane,poslušnici u novinarstviu se uspinju, a da nitko ne zna zašto, osim da su poslušni i pišu (ili djeluju na HRT) kao produžena ruka vlasti!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo, odličan dnevnik,

@Ljubo, odličan dnevnik, hvala pollitičarima što se tako zdušno zalažu za medijske slobode, slobodu izražavanja uopće.
U ovoj nekad slavnoj, sada učmaloj krčmi egzistira "kontrolirani kaos".

Tko je glasao

@esperanza

Dugo te nije bilo ovdje, navrati češće! A ušutkati kritički misleće ljude danas, i pored svih perfidnih pritisaka, nemoguće je.
A kaos?? Još jest kontrolirani, ali vlast koja se oslanja na kontrolore (policiju) nije demokratska vlast, ma štogod oni govorili o slobodnim izborima!
VELIKA JE NESREĆA što u Hrvatskoj ni oporba ne daje bilo kakav, čak ni najmanji znak za optimizam!
Slobodni mediji, slobodni ljudi...!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

tantara-mantara frazetine

tantara-mantara frazetine samozvanog kritickog mislioca!!!!!!

Tko je glasao

@Kerempuh

Da li bi me prestata pratiti, MA TI SI MOJA SUDBA, PRATIŠ ME KO UDBA! Prijedlog Mraku: banirati one koji OPSESIVNO minusiraju, ili im ograničiti broj minusa!! Ovdje među nama postoje tri-četiri pollitičara koji su mi podijelili (i još dijele) na tisuće minusa... Pa zar je moguće da se NIKADA, ama baš NIKADA ne slažu ni s jednim mojim upisom i dnevnikom??? Nije li to oblik mobbinga??
Ma zapravo, fućka mi se zbog toga... Ako to minuserima čini zadovoljstvo, izvolite! Svaka budala ima svoje zadovoljstvo, pa zašto im to zadovoljstvo uskratiti???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Nemoj tako Ljubo

evo recimo ,moja malenkost kad prizivaš Jugu ,onu krepanu kobilu,tamnicu hrvatskog naroda
- ja ti dam minus.

Kad opet ,govoriš o socijalnoj pravdi ,pravu manjinskih zajednica na posebnost i sl.
kad kritiziraš pojave šovinizma ,primitivizma . stisnem plus.

Naravno ,ako budeš generalizirao od mene malog ,običnog čitača upisa slijedi -minus.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Meni je drago da čitaš moje tekstove pažljivo! Ono što sam naučio kroz dugogodišnje pisanje je veliki oprez kada se radi o generaliziranju i potvrđivanju ili širenju stereotipa. Jedan od tih je, i ti se ne moraš s tim složiti, da je Juga bila "tamnica hrvatskog naroda"!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Da,da slažem se

da je Yuga bila tamnica hrvatskog naroda. ,bez navodnika.

Sad imamo svoju državu i baš nam je lijepo ,bez obzira na medije i katastrofičare.

Ja pamtim ,kako se više od polovice radno sposobnih muškaraca iz mog kraja odselilo na "privremeni rad" u tadašnju Zap.Njemačku i dr. ,dok su u naš kraj naseljavali i zapošljavali ljude iz drugih krajeva bivše Yuge ,za koje smo mi bili -zapad.

Sad vidimo da se radilo o političkim tvornicama i kombinatima neodrživim na ekonomskim osnovama.
Yuga ,ni prijeratna ni poslijeratna ( WW2) nije bila dobra za Hrvate.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Pišeš:
----------------
Sad imamo svoju državu i baš nam je lijepo ,bez obzira na medije i katastrofičare.
--------------------------------
Baš je lijepo ovima koji su nezaposleni u slobodnoj Hrvatsko - njih "samo" 370 000 tisuća! Eh, da nam je sada tih političkih tvornica, Končara, INE, Prvomajske, TAS-a, Saponije, Jugoplastike, Brodosplita, Nade Dimić, Kamenskog, OKI-ja, TOZ-a, Torpeda... Znaš koliko je hotela na Jadranu izgrađeno do 1991.- nekoliko stotina velebnih hotela, znaš li koliko od 1991. - najviše dvadesetak!
Gledam jučer cirkus u Saboru i pitam se da li je to "časni Sabor"??? Povraćalo mi se od tih rasprava, bile su na razini goroj od one kada se djeca svađaju u dječjem vrtiću! Umirovljenici su većinom gladna raja! Prosječna mirovina je u RH - 2 200 kuna!!!!! Kila salate puterice na tržnici u nas je - 20 kuna, hej,20 kuna, kila clementina 16 kuna, četiri komada svježeg sira i mala flaša vrhnja 40 kuna, plin i struju plaćam(o) nakon opomene pred tužbu...
Mediji jedva preživljavaju, knjige kupuju samo zanesenjaci ili gospoda s debelim kontima...
Zato te molim da ne upotrebljavaš množinu kada konstatiraš da nam je lijepo!
Bez Juge i njenog tržišta Hrvatska je kolonijica Evrope. A tek kada nas zajaši do kraja evropska birokracija!???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Nije bilo loše u

Yugi za sirotinju.

Gadno je to što se sa Srbima ne može u istoj državi. Vidiš sad kad ih ima nešto pri vlasti kako se bahato ponašaju.

Ne žele dobro Hrvatskoj. Pupovac je podržavao Sanadera ,Jovanović nam silom ,kroz školu nameće djeci da je pederluk o.k. ,gadi mu se i hrvatski jezik ,pa znanstvenici moraju objavljivati na stranim jezicima.

Ne vole Hrvatsku ,pa to ti je..

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Uzaludna diskusija!! Do 1991. Srbi su bili za sve loše krivi u Hrvatskoj,a sada kada su nacionalna manjina i zapravo nigdje ne zauzimaju značajnije pozicije tko je kriv za:
1. privatizavcijski kriminal u Hrvatskoj,
2. drastičan pad životnog standarda ( stečajeve, ogromnu nezaposlenost, ovrhe, kriminal od kojih je korupcija poprimila dramatične razmjere, ograničene medije u slobodi izražavanja, enormno visoke cijene hrane, režija, pojave gladi, izgubljenost mladih naraštaja),
3. enormni inozemni dug (dok mi ovdje prosipamo mudrosto ministar Linić je u USA i zadužuje Hrvatsku za novih oko 1, 5 milijardi dolara kredita...!!!????????????)
4. opću nesigurnost, pljačke, prostituciju, masovno korištenje droge, prenapučene zatvore, stanje invalida...
5. depopulaciju stanovništva itd.
Devize od turizma ne idu u Beograd, gdje su?? Novac za obranu ne ide u Beograd, gdje je??
Kakva Jugoslavija kao tamnica naroda, 22 godine nakon osamostaljenja?? Hoćeš li još tisuću godina palamuditi o Jugi kao taminici naroda???
Kakvi Srbi kao krivci za rasap Hrvatske?? Sutra da Vojo Stanimirović, Pupavac i svi hrvatski Srbi nestanu s političke scene, našao bi kako nas Srbi tlače i kako je baš lijepo u samostalnoj Hrvatskoj!!??
Uopće mi nije jasno kako netko može biti toliko slijep pri, pretpostavljam, zdravim očima???
Hrvatska pije od očaja, opija se, luta u magli... priča o blagostanju Hrvatske je bajka za malu djecu! Što nam preostaje?? Brijanje na nogometnu utakmicu Hrvatska - Srbija i trpljenje - Zdravka Mamića i zajebavanje s pseudoelitom!! Upravo malo prije slušam imena i prezimena kandidata za EU parlament i pitam se zar je moguće da su ljudi toliko ludi da sudjeluju masovno u izbornoj utrci za mjesto u Evropskom parlamentu??
Tridesetak listi kandidata??? Među njima i - Ruža Tomašić, opičena nekadašnja policajka!!! Za Domagoja Margetića u štrajku glađu nema ni 15 sekundi!??
Kako vrijeme odmiče jačat će svijest da je Juga bila mila majka prema ovakvoj izgubljenoj Hvatskoj i duhovnoj i materijalnoj bijedi u kojoj uglavnom živi. Imaš li ti uopće susjede, jesi li ti bio u kućama starijih ljudi bez djece, znaš li ti kako žive umirovljeni gimnazijski profesori koji imaju samo prihod od mirovine??? Ručak od 23 kune im je preskup, naručuje jedan profesor u susjedstvu, u mirovini, samo varivo za 10 kuna, nema ni za pošten ručak!!!
Da li si se ti borio ta takvu jadnu, ogorčenu Hrvatsku?? Koji bahati Srbi na vlasti??? Čačić je Hrvat, Milanović je Hrvat, Linić je Hrvat, Josipović je Hrvat. Vidošević je Hrvat, Vesna Pusić Hrvatica, Todorić je Hrvat, Leko je Hrvat, Kerum je Hrvat, Mudrinić je Hrvat, Hrvatin predsjednik Vrhovnog suda RH je možda Srbin, ha, ha..!!!
I to je Hrvatska za koju su pali životi, 13 000 mrtvih, većinom mladih ljudi?? Za koji k...c? Zato što luđaka Miloševića nije imao tko na vrijeme zaustaviti i što se nacionalne klike nisu mogle dogovoriti o modusu vivendi???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Yuga je

krepana kobila a crkotine treba zakopati što dublje da ne zasmrde.

Historijska činjenica i ništa više, ma koliko tebe i sl. prala nostalgija.

Druga su vremena. Bit ćemo opet zajedno u EU ,strpi se do tada. U EU bit ćemo manjina i mi i oni.

Ako se naši potomci drugačije dogovore sretno im bilo.

Ja sam za dobrosusjedske iliti komšijske odnose. Ako ih Osmanlije opet napadnu opet ćemo ih kao odmetnute kršćane spašavati ,hehe jer "brat je mio koje vjere bio".

sve dobro...

Tko je glasao

@Kerempuh, Grdilin, Skviki..

Evo ih opet, tisuću i prvi minus... Dosadne mušice! Kako samo imate vremena pratiti me???
Da mi je samo znati tko se bavi pošumljavanjem opožarenih šumskih područja???
Šumar mrke brke ima, što ću majko s njim???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Kerempuh

I na kaže se "tantara-mantara..." već "tandara-mandara..." Čitati, učiti, ne zaboraviti u inozemstvu materinji jezik, ne biti engleska pokondirena tikva, ha, ha...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ugodno s korisnim.

To da štrajka glađu sam mu predložio kada sam ga sreo u gradu i vidio kako tu stvari stoje. Odmah je sutra medije obavijestio o svojoj namjeri. I dobar dio portala mu je nakanu.

A i dobro je da ga za sada mediji slabo prenose da se ne vidi zašto se na štrajk odlučio. A mora još puno štrajkati.

Tko je glasao

@Papar

Slobodni mediji - slobodni ljidu, slobodni ljudi - slobodni mediji!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

..izvješće iz 2. ruke...

..izvješće iz 2. ruke... Margetić je pao sa 110 na 108,5 kg

Tko je glasao

@Papar

U četiri dana štrajka glađu puno ili malo???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Pa na njegovu visinu ima još

Pa na njegovu visinu ima još puno za štrajkati. Objektivno situacija sa cenzurom je takva da bi trebalo uz štrajk glađu još i trčati na Sljeme ili barem oko Jaruna.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci