Tagovi

Zona sumraka

More je sivo,nebo narančasto,kanaderi piju more .Po nama pada pepeo.Miris paljevine.Sirene vatrogasnih vozila i ona jedna najgora sinoćnja za opću opasnost.Plameni jezici vidjeli su se sa svakog prozora.Dubrovnik je opet prva vijest ,ali ne radi turizma,kulture,znanosti,ljepote.Dubrovnik je opkoljen plamenom.

Da li je znak za opću opasnost dan prekasno ili nije? Neki će reći da je stigao kada je Šuica shvatila da je i njena kuća u opasnosti.Oni koji su gasili nisu čekali znak.Gasili su loncima,granama ,rukama,sjekli su šumu kako bi spasili kuće.
Pomoglo bi da je teren razminiran.Pomoglo bi da ima više cisterni s vodom,crpki,crijeva,da su napravljeni prokopi... kanaderi koje će Vlada nabaviti u budućnosti ovdje neće imati što gasiti.

Sanader sa crvenom kapicom i Šuica u točkastoj haljini posjetili su obitelj kojoj je izgorjela kuća i obećali pomoć.Sanader će vidjeti što se može učiniti po pitanju požara koji dolaze iz BiH.

A kako je upravo sada možete pročitati prenijeto sa portala javno.com :
"Tijekom večeri, požari na dubrovačkom području koji su tijekom dana stavljeni pod nadzor, zbog promijene smjera vjetra ponovno su aktivirani.
Pomoćnik glavnih javnih vatrogasnih postrojba Tomislav Vuka rekao je u razgovoru za Javno, da bi požar mogao biti vrlo opasan ukoliko se otme kontroli i postoji mogućnost njegova širenja prema Zatonu. Put koji vodi prema zatonu tzv. Makošica još tinja, pa opasnost još uvijek postoji.

Iznad Konavala bura nosi vatru koja gori dva kilometra unutar Bosne, dodao je Vuka.

Ponovno je aktivan požar na predjelu Bosanka koji se spušta prema Rijeci Dubrovačkoj.

Prijetnju mjestima Osojnik i Petrovom Selu iznad Rijeke Dubrovačke stvara požar koji se približava iz BiH, a mogućnost njegovog širenja prema Zatonu okarakterizirana je kao iznimno opasna.

U gašenju požara na dubrovačkom području, uz vatrogasne postrojbe iz cijele Hrvatske, sudjeluju tri kanadera i jedan air traktor.

Svi požari dolaze iz smjera BiH. "

I još jednom ova posljednja rečenica:
Svi požari dolaze iz smjera BiH.
I laku noć .

Komentari

Sigurno ce se naci netko

Sigurno ce se naci netko strucan da odgovori na ovo :
zasto se u odredenim razmacima na podrucju ne prave protupozarni "slicevi" ogoljivanjem terena do kamena, sirine koja bi osigurala da vatra stane i ne moze se prenositi dalje, bez obzira na vjetar i iskrenje ? Je li bi takva prevencija bila ucinkovita?
Koliko bi kostalo da se takve "pukotine" u vegetaciji naprave i onda uredno odrzavaju?
Vjerujem manje od nastalih steta od pozara.

Tko je glasao

Nisam stručnjak ali

Nisam stručnjak ali vjerujem da bi ti šlicevi trebali biti prevencija, a požare bi se na taj način kontroliralo. Isto tako trebalo bi napraviti takve prozupožarne pojaseve uz granicu pa neka družina bradatuh kampista, ako pale, pale svoje.
O kakvoj prevenciji da pričamo kada ima područja koja su minirana. Možemo si misliti na što lići šuma u koju petnajstak godina nije stala ljudska noga.
Nažalost požari, suša, pomor ovaca, mrtvi na cestama samo su dio onoga čemu vladajući nisu dorasli. Oni su se organizirali da bi sebi i krugu svojih istomišljenika priskrbili državna bogadstva. Nema resora u ovoj vladi koji je stručno radio i doprinjeo boljitku društva.
Hrvatsku su zahvatile prirodna i sanaderova katastrofa. Ovo što se ljetos dogodilo u rangu je rata, za ovo bi trebao netko odgovarati. Trabunjanja o nabavci Kanadera i regionalnoj suradnji su gluposti, stvar trebaju preuzet šumari i ostali stručnjaci. Vatrogasci trebaju biti dežurni i besposleni.

Tko je glasao

Ti šlicevi se zovu

Ti šlicevi se zovu prosjecima i trebale bi ih raditi Hrvtske šume u šumama kojima upravljaju. Veliki je problem što s privatnim vlasništvom, odnosno šumom koja je zapuštena.

Da si apsolutno u pravo oko ozbiljnosti situacije, pokazuje i sam osobni angažman Sanadera na odbijanju bilo kakvog napada oko požara, prije nego što se on i dogodio, otud toliko inicijativa. Nažalost imamo oporbu kakvu imamo, pa ga nitko nije dokačio i na elementarnim stvarima - što kupuješ kanadere sada kada je sve izgorilo, što ih nisi kupio za ovu sezonu?
Sad će mu fakat u kampanji imati razloga vikati Sanader Kanader - tako se i ponaša ove četiri godine - dok ima goriva u avionu kupi vodu i gasi požare. Od silnog posla o strategiji nema vremena razmišljati:-(

Tko je glasao

Zato jer se država bavi

Zato jer se država bavi gašenjem požara umjesto prevencijom.
umjesto da se država bavi osmišljavanjem kako čuvati i koristiti naša prirodna i druga bogatstva.

To se odnosi i na druga područja kojima se država bavi.

Umjesto da mijenjaju zakone koji stvaraju korupciju i potiču ljude na korupciju ona se bavi aferama koje su posljedica loših zakona.

Umjesto sanacija crnih točaka i ulaganja u sigurnije ceste oni kupuju presretače da bi lakše hvatali prekršitelje.

Umjesto da traže razlog nasilnog ponašanja djece u školi i ulaganja napora u odgoj nenasilnih i obrazovanih ljudi, škole unajmljuju zaštirare da interveniraju kad se neredi dogode....

Tko je glasao

Sad su sjetili poslati

Sad su sjetili poslati specijalce s brentačama po gudurama, da patroliraju i gase eventualne požare u začetku.
Ne znam da li se oni sjećaju, ali u onom mračnom sistemu, postajalo je nešto što se zvalo protu-požarno izviđanje, a obavljali su ga sportski aero klubovi. Država bi im isplaćivala godišnje odeređene novce, a oni su ljeti svoje letačke sate nabijali u protupožarnom izviđanju. Nekako mi se čini da je taj način unčikovitiji, od slanja jadnih specijalaca po brdima.

Tko je glasao

Nema parcijalnih rješenja.

Nema parcijalnih rješenja. Ako je sve u neredu: policija, pravosuđe, zdravstvo, HV itd. itd. kako onda očekivati da bi baš vatrogasci bili dobro organizirana ustrojba i funkcionirali kako treba. Opet se ljudi žrtvuju u privatnoj inicijativi. A da SOA i POA, i idioti na njihovim čelnim mjestima išta vrijede oni bi već znali da li i tko pali požare. Ovako je lakše sjediti u uredu i špijunirati novinare. Manje je stresno a gospodari će biti zadovoljni.

Tko je glasao

Al` zato ima mazanja očiju.

Al` zato ima mazanja očiju. Sanader opet glumi energičnost.

Kad se već nije bolje pripremilo i opremilo one koji gase, dobro dođe malo paradiranja.

Sanader šalje Benka Kanadera. Sve će odmah da se ugasi. Od straha.

B-52

Tko je glasao
Tko je glasao

Požari na granično pojasu

Požari na granično pojasu s BiH , odnosno hercegovinom, postaju smiješni. Da je granica zid, i da je požar poštiva. Bila sam u Metkoviću kad je gorilo, i kad je požar došao s Hercegovačke, a ne Bosanske strane. U Hercegovini oko granice s Metkovićem žive Hrvati, tako da te požare nisu upalili četnici sigurno. Ali ih nisu ni gasili Hrvati. Svi su stajali i čekali da dođe viša instanca i djeluje. Istovremeno je po Hercegovini gorilo još 200-tinjag raznih požara, prema FTV. Oprema je zatarjela, vatrogasci neorganizirani. A što je najgore, lokalno stanovništo potpuno nezainteresirano i bez osjećaja za okoliš. Istovremeno, Metkovćani stoje i čekaju da se požar približi, i da počnu gasiti na svojoj teritoriji. Jedini je problem, što se onda požar približio i kućama. Nije mi baš jasno da nisu mogli gasiti ranije, pa ekipi u Hercegovini ispstaviti račun za troškove gašanje, ili najma kanadera. Bilo bi puno jeftinije, a i brže. O štetama da se ne govori. Ali na žalost, među lokalnim stanovništvom u tim krajevima, bez obzira na nacionalnu pripadnost postoji animozitet kji se ni u ovako ozbiljnim situacijama ne može zaobići ili ublažiti.
A s druge strane, uvjek je lijepo kad je netko drugi kriv.

Tko je glasao

Previše pojednostavljeno -

Previše pojednostavljeno - kuća Dubravke Šuice uopće nije bila u pitanju - puno veća je frka bila oko plina, pumpe i trafostanice u Rijeci dubrovačkoj. Nemoj zaboraviti da Župa Dubrovačka pa tako i Brgat, nisu dio Grada Dubrovnika, pa tako sve do sinoć i okretanja vjetra i smjera požara, grad i nije imao izravnih ingerencija na tom dijelu...
Složit ću se u onom dijelu - svi požari dolaze iz BiH, nije slučajno...

Tko je glasao

Podpitanje: Ako ti pozari

Podpitanje:

Ako ti pozari dolaze iz BiH, a tamo ih nitko ne gasi.Nece, nema sredstava ili nesto trece, onda se pitam, do kad se ti pozari smiju tolerirati.Nije valjda dok ne dodju 1 metar od necije kuce?
Cisto sumnjam da bi se itko od tzamo sluzbeno bunio da se interveniralo kanaderima i na njihovom teritoriju, akd je vec postalo jasno da je ishod iskljucivo u snazi i smjeru vjetra.

Tko je glasao

To je jako relativno. Pa i

To je jako relativno. Pa i onaj piroman Jakov kojem je Bog rekao neka užge jedan je požar zapalio s BiH strane jer je tu granica uska, a i vjetar valjda bolje puše s te strane no na tu stranu. Uza svo uvažavanje trenutne tragične situacije, meni nikako ne ide u glavu da je nekako za vrijeme rata bilo ovoliko požara, kao recimo od 2000-e. Jesu li se tada manje osjetile klimatske promjene ili u čemu je kvaka?
Zašto četnici nisu tada palili?

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

onak po osjecaju, vrmeneske

onak po osjecaju, vrmeneske prilike su bile blaze, nije bilo dugogo susnog razdoblja ko zadnjih par godina. nadalje bila je manja koncentracija ljudi, sto povlaci manju mogucnost za izazivanje pozara iz nehaja (opusak, rostilj na otvorenom). bila je, radi poraca i inog, veca koncentracija policije i vojske na tim podrucjeima... dakle sve to malo po malo utjece na broj i velicinu pozara...

reci da cetnici pale je teska kvalifikacija, ogogtou ovak bez dokaza. recimo mogao je neko u bosni zapaliti pozar, ali ajde ti predvidi da se vjetar nece okrenuti od granice? isto tako je sada kod trebinja velik pozar, pa se ne cuje na njihovoj televiziji da su to ustase zapalile....

piromani imas svkojakih, s svakojakim poremacijima i tu je prvi problem jer ih je tesko prepoznati, drugi problem je kaj niko ne cisti tu sikaru, so je tesko radi konfiguracije terena. pa onda koliko ima u onim lagano pristupacnim dijelovima protupozarnih prohoda? kada su zadnji puta suma i sikara ciscena? tu treba traziti uzroke pozara.

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao
Tko je glasao

nije da nije bilo, al nije

nije da nije bilo, al nije bila linija fronte u istri kod barbarige, ili po otocima... .. a i medju nama receno, nije bas pametno kad si na liniji plaiti pozar prema neprijatelju, jer ko ce ti garantirati, da se isti nece malo okrenuti i prema tebi?

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

E pa tu je problem jer nema

E pa tu je problem jer nema nikakve suradnje BiH i Hrvatske po tom pitanju i kanaderi službeno ne mogu u tuđi zračni prostor. Kada je došlo do naše strane, bila je strašna bura i kanaderi nisu mogli dejstvovati. Splet nesretnih okolnosti...
Drugi problem je da je na tom potezu Hrvatska najuža (potez Rijeka Dubrovačka - Plat), svega koji kilometar zračne linije ako, pa onda i nema puno prostora za obranu kada navali požarna ili bilo kakva druga fronta. A to i ovi iz BiH kada pale, znaju jako dobro.
Samo je Vlada poučena dosadašnjim iskustvima, to trebala već riješiti s Bosancima, a ne sada kada je sve izgorilo (ili još noćas gori).

Tko je glasao

I zraka svjetlosti koja sve

I zraka svjetlosti koja sve nadjačava:

Hoteli Mlini (Astarea, Mlini i dependansi) bili su "napadnuti" od vatrene stihije, a vatra je prodrla čak među bungalove. Goste su u jednom trenutku evakuirali u glavnu zgradu, a neki su samoinicijativno se ukrcali u svoj autobus i noć proveli na mostu gledajući "spektakl".

To je "Lekov" Hotel, jedan od onioh koje ovdje često spominjemo! Samo par od njegovih najodgovrnijih osoba je u tim najtežim trenucima bilo u hotelu, ali se zato cijelo okolno selo spustilo da pomogle. I stari i mladi.

Neki su se čudili, a neki i zamjerali što se ima pomagati nekome tko je u njihov kraj došao pun obećanja, ali turizam, (od kojeg oni direktno ili indirektno žive) nije razvijao (mada se obvezao) nego kočio.

Na sreću, većina mještana je, zadržavajući osobno mišljenje o Leku spašavala njegovu "imovinu". Ta znaju da se radi o nacionalnom dobru bez obzira na to što Leko zaista misli.

Za nekoga poučno!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci