Tagovi

Zoki i Slaki u Zemlji Malih biskvita

Dok sam studirao u Pragu, cesto sam znao kupiti Krasevu cokoladu. Niti ne zato sto je bila Kraseva, vec zato sto je u onom supermarketu u kojem sam kupovao bila daleko najjeftinija. Tako sam i ja imao neke koristi od zatvorenog hrvatskog trzista cokolade, pa su i moje cokoladne uzitke, kao i ostalim stanovnicima Ceske 'nize kupovne moci' u to vrijeme, subvencionirali hrvatski kupci Kraseve cokolade.
Ali, eto, bilo, pa proslo. Cokolada je sad i u Hrvatskoj jeftinija, ne samo na trznicama, na kojima nekim visim cudom u Hrvatskoj nikad nisu vazila carinska ogranicenja, pa su ih gospodje prodavale uz steke ronhilla po tri za deset kuna.
Sad se mogu kupiti po normalnim cijenama i u hrvatskim trgovinama.
Sjetio sam se hrvatsko-ceske cokolade dok sam citao o Linicevom obracunu sa svima njima. Sve je to bilo super tempirano. Prvo prelozeno za par tjedana zbog EU izbora. Linic je u medjuvremenu podsjetio na svoje postojanje pricom o tome da je Milanovic jedan veliki neradnik koji ne dolazi na posao u pet ujutro kao veliki radnik Linic i koji samo 'zdere i loce'. Dan-dva prije konferencije je iscurila prica o Milanovicevoj sogorici i njezinoj auto-praonici ili necemu slicnom. I onda- jedno veliko nista uz glasne povike: 'Vrati pare, Linicu'.
Jedino potencijalno zanimljivo sto je bivsi ministar rekao jest ono o Ininom neplacanju poreza zadnje cetiri godina. Taj dio nitko nije niti primjetio niti pokusao bilo kako istraziti. Iz nekog razloga, najvaznija je postala prica o Malim biskvitima. Teta Marica i njen necak Ljutic, kradje recepata za biskvite i drugih poslovnih tajni, prelasci slasticara i slasticarki iz Krasa u Male biskvite i slicne igre su, uz sogoricinu auto-praonicu, postale teme od nacionalnog znacaja (BTW, u bajci o Malim biskvitima bi negdje iz zagorske sume trebao iskociti i zlocesti patuljak Skegro sa svojim Questus fondom ukoliko je istina da ih je on naknadno trebao dokapitalizirati).
Naravno, sve je to zacinjeno i pitanjem tko koga prati (je li postojala iti jedna hrvatska afera u kojoj se nije naveliko pratilo?). Nije mi koga je SOA tu uopce pratila- Linica kao ministra ili Linica kao privatnu osobu.
Uglavnom, dok sam se nadao sukobu stajalista o gospodarskoj buducnosti drzave, koncepciji razvoja ili porezne politike, dobio sam bajku o Malim biskvitima. Dok se u drugim drzavama ministri i premijeri bave (i) kradjama poslovnih tajni visokotehnoloskih industrija, u Hrvatskoj se premijer i ministar financija bave kradjom recepta za biskvit. Moze li uopce gore od toga? Ili im je to jedino i preostalo? Poreznu politiku preuzima EU kroz postupak prekomjernog deficita, industrijska politika se cini nepostojecom (u isto vrijeme dok se ovaj dvojac bavi biskvitima, Ina u Rijeci, kako se cini, pocinje postupak zatvaranja rafinerije), i hrvatskoj vladi je, cini se, jedino preostalo baviti se slasticama i auto-praonicama.

Komentari

Tko je glasao

držimo palčeve...

... za naftu! :)

Tko je glasao

Ma zaboravite privremeno da

Ma zaboravite privremeno da se radi o Krašu, mogla je biti i deseta firma.

Činjenica je da tvrtka s 20 tisuća kuna temeljnog kapitala aplicira za dvadeset milijuna državnog novca bez ikakvog jamstva da bi se kredit mogao vratiti u roku 7 godina. To je bit.

Kad je Škegro naknadno uletio s obećanjem dokapitalizacije biskvitića, dao je uvjet da mu se vrati s prinosom za upola manje vremena nego je vraćanje kredita, dakle dok tvrtka još ne bi ni počela zarađivat.

Pustimo privremeno i Linićeve moguće druge motive ali kud bi se stiglo da desetke milijuna dijeliš bez ikakvog jamstva da će bit vraćeno..HBOR je dosad bio bankomat za neke, zna se u kojem vremenu.

Treba se voditi računa o tome da se kredit i vrati, zar ne?

Tlapnje o nekakvoj industrijskoj špijunaši i tko je kome maznuo recepte služe isključivo za zamagljivanje jedino važnog...netko je mukte htio desetke državnih milijuna a Linić je to (privremeno) zaustavio.

U tome je sav njegov "grijeh", po tom pitanju.

B-52

Tko je glasao

Činjenica je da tvrtka s 20

Činjenica je da tvrtka s 20 tisuća kuna temeljnog kapitala aplicira za dvadeset milijuna državnog novca bez ikakvog jamstva da bi se kredit mogao vratiti u roku 7 godina. To je bit.
a kakvo jamstvo bi trebalo biti? HBOR nije banka nego kreditna institucija osnovana po posebnom zakonu, koja popunjava prazninu u koje poslovne banke ne žele ulaziti.
Svugdje u svijetu postoji problem financiranja start-upova, jer su to projekti, ponekad i genijalni, koji nemaju kolaterala i rizik ulaganja je veći od uobičajenog komercijalno-bankarskih plasmana. Mi investicijskih banaka nemamo, ali smo zato stvorili investicijsku klimu u kojoj su odmah u startu svi lopovi, u kojoj se traže 100postotni kolaterali (a gdje je onda investicijski rizik), u kojoj se nitko ne želi uopće upuštati u kvalitetu projekta. Možda je neto vrijednost projekta dovoljan kolateral?
Žalosno je za jednog ministra financija da se spušta na takav nivo, da je kriterij za kreditiranje start-upa jamstvo na neki oblik imovine. Gdje je bio dotični gospodin kad smo utopili silne milijarde u brodogradilišta bez ikakvih jamstava, nakon toga ih poklonili za kunu, a obveze prenijeli direktno na proračun?

Tko je glasao

tko

ima genijalan startup uvijek može nać način da se isfinancira, crowdfunding šeme poput kickstartera, ima i kod nas neke poslovne anđele, a bogami, koliko čujem od ekipa koja uredno radi, sa dobrim biznis planom će ti i naše banke dat kredit. ovi šta sa 20 iljada početnog kapitala dobijaju 20 milijuna kuna od hbor-a su jebeno sumnjivi likovi u 98% slučajeva. ne treba se tu sad pravit englez ko da smo skandinavska država. u pitanju je vjerojatno muljaža. ako nije, isprike poduzetniku i neka dalje radi s blagoslovom poreznih obveznika koji jamče za njega.

mali biskviti mi baš ne zvuče ko nešto genijalno i inovativno, nisam upućen doduše, samo čitam po netu o temi. koliko vidim stvar je već deset puta prožvakana kod nas, partijska svađa je završila dječjim cinkanjem jer se linjara boji zatvora, milanović također ima putra na glavi, a mi bi se ko ovce trebali stavljat na nečiju stranu. kako da ne, nek se jebu i jedan i drugi, treba ih obojicu istražit.
a sori, zaboravio sam da nemamo funkcionilano pravosuđe.

ova curenja podataka o kreidtu, tempirana novinska "otkrića" afera, sve je to već viđena, loše inscenirana farsa.

kvazilelita i kronisti se svađaju oko našeg novčanika dok se nama prodaje priča da nema novaca za ništa. šta je još novog?

čuo sam nedavno od poznanice, inače pripravnice u jednoj od naših vrlih agencija, kako su ona i kolegica same napravile neki projekt, ali svejedno sad agencija mora platit konzultantima 15 tisuća eura za taj gotovi posao jer je tako predviđeno proračunom. još usto su dobile 3000 eura da ugoste konzultante dva dana uz večere i sve to. i to se mora potrošit jer ako se ne potroši, smanjit će im se budžet za dogodine. sad se jadne misle di će potrošit toliko novaca za reprezentaciju.

znači laž je da novaca nema, ima, samo kako za koga. za biskvite ima, za boraniju ne.

Tko je glasao

čim je Škegre tu negdje, ima

čim je Škegre tu negdje, ima kruha oko biskvitića, samo, hoću reći, ne treba se oko toga skandalizirati. Private equity su kao kondori, ptica koja krasno leti, ali u stvari uklanja trupla, i oslobađa prostor za zdrave organizme. Čim Škegro traži 12%, to znači da biskvitići "mogu baciti" 12, pa i više. Kome se to nesviđa, taj čita Malog princa...

Tko je glasao

Pa normalno je da Škegre ima

Pa normalno je da Škegre ima tamo gdje će za tri godine vratit uloženo sa željenim prinosom na račun tvrtke, poreznih obveznika, koja još naredne četiri treba vraćat kredit, i to uz visoki rizik da neće uspjeti. Baš njega briga.

Također, Škegro tu nije bio od početka zato što "zna da tvrtka može bacit 12"..došao je naknadno, kad se tražilo sudjelovanje privatnog kapitala veće od 20 tisuća kuna. Ta tko ne bi došao uz ugovor po kojem neovisno o sudbini projekta dobije svoje novce, uz debelu zaradu, već nakon tri godine..dakle puno prije nego se vidi hoće li projekt uopće uspjeti. Njemu bi se vratilo HBOR-ovim novcem a ne iz zarade "poslom stoljeća". Tko će vratit novac poreznih obveznika njega nije briga ali HBOR jest. I nas bi trebalo brinut.

Ako Škegro bježi van prije nego tvrtka počne ostvarivati dobit, više sliči kako je on samo krinka da se izvuče 20 milijuna HBOR-ovog novca. A poslije, kako bude. Znamo kako bude jer smo viđali kako je bilo. No sad nam je valjda dosta takvog čerupanja poreznih obveznika.

Ili ipak nije?

B-52

Tko je glasao

Pa, očito nije! (Dosta!)

Jer, sada su nam od same stvari važniji Linićevi "osobni motivi", pa Linićevo "otkrivanje bankarske tajne", pa "sram ga bilo, zašto nije ranije?", itd. itd. Sada je slađe naslađivati se Linićevim padom nego uvidjeti da bi ta operacija već bila izvedena da je nije zaustavio Slavko Linić.

Tko je glasao

A osim prezrivog

odmahivanja rukom: "To je za mene bivši slučaj, ako je uopće slučaj!", osim uobraženog ispričavanja "što smo to morali slušati", i osim isticanja svojih "visoko postavljenih ljestvica" - je li Zoran Milanović izrekao ijednu konkretnu rečenicu o samoj stvari? To jest, zašto je njemu, za razliku od Linića, to bio baš sjajan projekt kojega se nije trebalo ometati i stopirati?

Tko je glasao

Machiavelli

Tko je nemaran s istinom u malim stvarima ne može biti pouzdan s važnim pitanjima.
Albert Einstein
....i sve će se to tako odvijati, izvrtati, ignorirati, preparirati po korporativnim medijima... dok god ima ikakvih novaca od bilo kud´ da pokriju dnevne troškove...
...simptomi disfunkcionalnosti institucija će biti trivijalizirani do besvjesti, javnost će se baviti imenima, politika će danas jednu "nepravilnost" pokriti nekom "zabrinutošću", drugu sutra podignutim prijetećim kažiprstom, sljedeću osnivanjem komisije, onu poslije s "nismo znali ali provjerit ćemo.."...a jedino institucije za to plaćene će sjediti i čekati da na njih dođe red da nešto kažu ili se aktiviraju.
...to je sila statusa quo, nigdar ni tak´ bilo da ni nekak´ bilo, na koju mogu računati svi koji su dobro uklopljeni u mainstream pa, jasno, i ne vide problem u njemu...oni sami su sila statusa quo.

...ja si mislim da bi bio već ogroman uspjeh da se politika ostavi čisto tehničkih procedura ozakonjenih za potrebe institucija države...da oslobodi, ili možda potakne, inicijativu državnih službi i nadgleda njihovu efikasnost. Posao politike je dogovor i ozakonjenje dogovora, nije sprovođenje...ako će se nastaviti s odlučivanjima od slučaja do slučaja, pribavljanje alibija za svaku budalaštinu samo zbog održanja Potemkinovog imagea, nema šanse da se oni uključeni negativnom selekcijom u bilo koju sferu upravljanja osjete ugroženima...
...bit jest da ono što je nasljeđeno bude prisiljeno da se ponaša po novim pravilima,... i taj kadar koji možda i nije optimalan da dobije motiv, prisilu, neka to nazovu šansom....da profesiju odrade profesionalno, bez mogućnosti opravdanja da to od njih politika nije zahtjevala.
Politička procedura ima svoja pravila a ona ne uključuju materijalnu odgovornost...pa to mješanje zakonskih i političkih procedura i dovodi do paralize institucija..

...može se pretpostaviti da su medijalni rokoko ukrasi na zadanu temu izrađeni po narudžbi mecena...
...međutim to ništa ne mijenja u pristupu vladajuće stranke, oni se izmotavaju u okviru već naučenih trikova,...pristaju na zadate mantinele igara bez granica,...umjesto da razantno rečeju "ne znamo o tome ništa, jutros smo zatražili od nadležnih tijela da ispitaju je li se desila nezakonitost, oni će izvjestiti javnost o nalazima"
...i tako bi moderna stranka koja ima svijest da je u biti samo registrirana udruga građana koja je dobila mandat upravljanja državom mogla reagirati...posebno u slučaju kada su sigurni da nisu s prstima u pekmezu poslalo bi to građanima poruku o novom vjetru u politici a o PR vrijednosti takve reakcije da ne spominjem.
...ali ne, špranca ide po starom...

....kao da se nije nikud´ odmaklo od vremena kad´ je Machiavelli napisao "Vladara" kao naputak moćnima kako zadržati moć...

Tko je glasao

a je ti link...

.... naravno, nećemo se pitati kako jedan kreditni zahtjev HBOR-u uopće procuri u javnost, zar ne (kreditni zahtjev spada u bankarsku tajnu... osim, očito, ako te član NO-a mrzi) i odakle Krašu podaci o tome što piše u studiji, nema veze što je prokuristica Kraša u rodbinskoj vezi s Linićem.

Koga ti braniš, i zašto - samo nebo zna. Ok, sviđaju ti se kolerični istupi, tvoje pravo. A osim toga?

Po čemu nas je to sve gosp. Linić zadužio kao ministar, i kao osoba, tijekom svog mandata?

Tko je glasao

Budalo!

Ta žena iz Kraša nije u rodbinskoj vezi s Linićem, nego u rodbinskoj vezi s tim Ljutićem! To mu je teta! Kapiši? Ona je teta "malom biskvitu"!

Tko je glasao

niš ne kužim...

evo izjave (banka.hr) "Na pitanje tko su ti Linićevi prijatelji iz Kraša, on (Ljutić) imenuje jedino Maricu Vidaković , prokuristicu te tvrtke s kojom je kako sam kaže u rodbinskim vezama. "

Tko je glasao

Cmok, cmok!

Da, s kojom je u rodbinskoj vezi! On, mali biskvitić! Marica mu je - teta! Informiraj se podrobnije! I svrni, zaboga, pozornost na ime Gordana Marasa u strukturi cijele te operacije s malim biskvitima! Pa mi je probaj objasniti!

I šta te boli đoko koga ja i zašto "branim" - ti napadaj, ništa te ne košta! Samo se bolje koncentriraj na rodbinske veze, kreditne jamce itd. Ti si obrtnik privatne provenijencije, ti bi to morao kužiti bolje od mene, parazita na budžetu!

Tko je glasao

termini

Nisam "obrtnik privatne provenijencije", nego privatni poduzetnik (postoji velika razlika između obrta i d.o.o.-a).

Uglavnom, ja ovdje vidim da Ljutić spominje da je njegova teta, ujedno i Linićeva prijateljica. Štogod to značilo.

A motivi niti mene ne zanimaju. Ali me zanima kako nečiji kreditni zahtjev, iz banke gdje je Linić u Nadzornom odboru - iscuri van javnosti - sa svim podacima. Nećemo valjda jednostrano gledati na pogreške.

Tko je glasao

Pa, iscuri upravo na isti način

na koji zahvaljujući nekoj bankovnoj službenici iscuri podatak o Tuđmanovom računu.... Ona postane zviždačica i narodni heroj, a Linić, čini se, neće biti te sreće..... :)

Tko je glasao

razlike koje čine život

Čini mi se da postoje male razlike između osobe koja zazviždi dok je na radnom mjestu - i osobe koja zazviždi kada se sjeti kako bi zviždanje moglo donijeti medijsku prednost...

... uz sve nesuglasice s tobom, ne kontam odakle ti toliko "povjerenja" u dobre osobine nekog domaćeg političara.

Tko je glasao

Da "medijsku prednost"!

Metroseksualistička mjerila!

Tko je glasao

ok...

... evo, Linića ću od sada zamišljati kao onog heroja-partizana pod vješalima sa dignutim rukama, jel može tako?

Pritom ću zaboraviti kako je proveo fiskalizaciju, koliku egzistenciju je ugrozio, kako je cijelo vrijeme bio ministar bez ikakve vizije i slično, i uživat ću u njegovoj eskapadi i zviždanju NAKON što je smijenjen.

Helou, NAKON!

Tko je glasao

Kumice i dalje

za svoj prodani grincajg ne moraju izdavati račun. Jel to u redu? To je u redu! A ugostitelji moraju! Jel to u redu? I to je u redu! Dobro je znati da su imali promet petnaest puta veći nego što su ga prijavljivali! To je dobro znati radi toga da ne mislimo da su u ovoj zemlji samo političari - lopovi! Jesu i oni, ali - nisu jedini, ni izdaleka.....

Inače, kaj se mene tiče ti ne moraš apsolutno ništa zaboravljati, niti išta zamišljati i slično! Zašto bi? Meni je baš drago da ti ne zaboravljaš i ne zamišljaš!

Tko je glasao

ajoj...

.... ugostitelji su i prije fiskalizacije i nakon nje imali identičnu obvezu izdavanja računa.

Fakat ne bi trebala dodirivati teme o kojima nemaš apsolutno nikakva znanja.

No, u ovom svijetu svatko može imati mišljenje - iako ne poznaje ni temelje materije o kojoj lamentira - stoga, ne daj se smetati...

Tko je glasao

ali im kasa nije bila

stalno on-line

opet si uključio gumb " praviti se blesav"

sve dobro...

Tko je glasao

he, he,

imali su obavezu, ali je nisu morali izvršavati! Pa su to ne-moranje množili sa pet, deset, petnaest..... koliko im se svidjelo.... Onda im je "buldožer" Linić sjebao radnju, i na golemo čudo Zorana Milanovića postao u narodu "najpopularniji ministar"!

I eto sranja zbog popularnosti! :)

Naravno, i Linić je imao, bez sumnje, neke granice koje nije mogao pregaziti..... Ni on se nije rodio kao čovjek-amfibija, nego je morao plivati rukama i nogama.....

Sada mu štakori što bježe s tonućeg broda najviše zamjeraju to što je, jednako kao i oni, plivao rukama i nogama.....

A Zoki se za to vrijeme vozi u amfibiji.... : Nadajmo se da ne bu još dugo.... :)

Tko je glasao

"Već14 godina tvrdim da je Linić kriminalac",kaže Vesna Baleno-

-vić

"Već 14 godina tvrdim da je Linić kriminalac", kaže Vesna Balenović i većina joj vjeruje.
Najpopularnijim ministrom su ga prozvali režimski mediji.

Puno je vjerojatnije da je među najnepopularnijim!

Možda bi bio najpopularniji tek u uzorku riječkoga dijela SDP-ovaca umočenih u slične poslove, a koji znaju da se padom Linića može dobro zatresti kriminalna im hobotničina jazbina u RIjeci.

Mnogi bi završili u mreži USKOK-a, pa se sada grčevito bore zadržati političke pozicije da bi ostali nedodirljivi za pravosuđe!

Tko je glasao

Nisu ga tako prozvali mediji

nego ispitivanja javnog mnijenja. No, sve da ga i jesu mediji ustoličili na tu poziciju, to bi bilo još zanimljivije: naime, ako smo se nečega nagledali, onda smo se nagledali Linićevog obrecavanja na medijske djelatnike.... On im se nikada nije ulagivao, čak štoviše, a oni ga ustoličiše za "najpopularnije ministra"! Baš zanimljivo!

Ako netko "već 14 godina tvrdi da je Linić kriminalac", onda ima s tim Linićem veliku sreću: netko drugi ga je odavno mogao tužiti za klevetu! S obzirom na to, je li, da svih tih 14 godina nije bilo nikakvog formalno-pravnog pravorijeka o tome da je Linić kriminalac! i s obzirom na to da je formalno-pravno "svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno".

To je li netko "kriminalac" ili nije "kriminalac" - to mi kao "narod", kao "ulica", možemo brstiti po kafićima dok pijemo kavu..... Ali da sam "netko", to jest, Vesna Balenović, i da 14 godina tvrdim da je Linić kriminalac - to baš nije jako odgovorno..... Da sam Vesna Balenović morala bih podnijeti kaznenu prijavu protiv Linića za konkretno zlodjelo..... Ne znam - je li to učinila? Za što ga je prijavila? Je li otvorena istraga slijedom te prijave? Ako nije - zašto nije? Ako jest - kakvi su rezultati? Itd. itd.

Tko je glasao

Ja se ne kužim,

pa zato molim tebe da mi objasniš: kakve su to Milanovićeve "visoko postavljene ljestivice" ako mu se ministar poduzetništva i obrta javlja kao nekakav jamac nekakvom privatnom biznismenu prilikom uzimanja milijuna kuna kredita od države? Ubij me ako ja to kužim!

Sve u svemu, što god tko mislio o Liniću, ja vjerujem da je sve ono što je izgovorio - istina! A to mi se čini važnije nego pitanje njegovih osobnih motiva. Fućka mi se za motive! Pojedinačni motivi pojedinačnih ljudi - to nije nešto što "ulazi u povijest"! "Motive" imaju svi...... Ima ih i Zoki kada cijelu ovu stvar sada zdušno pokušava minorizirati.....

Tko je glasao

A članak je tu

prenesen prije svega zato jer se u tom ugodnom kontekstu spominje i ime Gordana Marasa. To sam zapazila samo tu, i nigdje drugdje, pa smatram da je stoga članak vrijedan neke pažnje.

A Maras - to ti je onaj diletant od ministra poduzetništva i obrta.... Onaj što mu je i lice vidno gnjecavo od ulizištva Milanoviću.... On je, za razliku od Linića, Milanoviću očito "dobar ministar" premda sav svijet naokolo trubi o legendarnom diletantizmu tog tipa.....

Tko je glasao

Općenito...

Dilema je teška... Zoki ili Linić... "Vidoševićevi" ili "Škegrini"... Nije niti čudno da su već 25 godina u politici jedni te isti likovi, treba vremena i prakse da se gornje dileme uspješno razriješe, normalan čovjek nema te talente.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

mali biskviti skoro postali veliki

@martin
Nakon 30 godina provedenih u tvornici Josip Kraš 1970 -2000. dajem si za pravo da i ja kažem koju o malim i velikim biskvitima. U samoj pretvorbi 90-tih Krša se nije dočepao nitko od današnjih tajkuna smo zahvaljujući sada već pokojnom direktoru Dragutinu Štigliću koji je čvrsto stao iza radničkog dioničarstva. Dionice su podijeljene nama radnicima (100) dionica. Nakon toga mogli smo otkupiti još 1000 na „kredu“ i td. Malo tko od običnih radnika je znao što je dionica i dioničarsko društvo. Ubrzo je prvi paket od 100 dionica prodavan preko brokera, za 1000 -2000
DM. Odlaskom gospodina Dragutina Štiglića (1974. – 1996) s mjesta generalnog direktora započinje tihi rat ili pokušaji privatizacije. Tako i Kraš u Brnimirovoj kupuje istaknuti član jedne obitelji preko kuće obiteljskog prijatelja koji je volio tenis.
Prema Kraševom modelu koji je počeo još 1992. radnici su najprije upisali
dionice, da bi u drugoj fazi Kraš prodavao dionice zaposlenicima koji su se za to zadužili u Varaždinskoj banci. Potom je 2001. osnovano poduzeće Kraš ESOP u kojem su zaposlenici otkupili udjele i preko nove tvrtke kupili 19,86 posto Kraševih dionica. Kraš ESOP u konačnici vraća kredit za dionice Krašu dividendom koju isplaćuje Kraš.

http://www.poslovni.hr/hrvatska/da-ja-sam-euroskeptik-245691
Zaposlenici Kraša imaju veliko povjerenje u gospođu Vidaković. No i tu se zna naći onih kontra. I sada se javlja njezin nećak. S udjelom od par desetaka tisuća kuna i traženjem kredita od par stotina milijuna juna. I što bi pri tome izgubio Kraš. Prv na udaru bi bila mala čokoladica a veliki brend „Životinjsko carstvo. Mali biskviti bi poput K+ stranu robu prepakirali i ugasili Kraševu proizvodnju. Ne zaboravimo da je nakon rata kraš izgubio 2/3 tržišta bivše juge. Ulaskom u EU izgubljena je CEFTA.
Stoga se nemojmo čuditi što je gospođa Vidaković u određenoj mjeri EU – skeptik.
Činjenica je da je Kraš u određenom padu. No srodne konditorske firme svoje zaposlenike plaćaju skoro dvostruko manje od Kraša. Ne zaboravimo da je u igri i mesna industrija Pivac koja je na tržištu dionica otkupila veliki broj dionica a nema ih u UO Kraša. I sad „netjak“ kuka što ga teta iznevjeri. Šuti što on sramoti tetu.
Hoće li morati Kraš seliti svoju proizvodnju izvan hrvatske vidjet ćemo uskoro.

http://danas.net.hr/novac/zbog-ulaska-u-eu-ugasit-ce-nam-se-pola-proizvo...

Tko je glasao

@boltek, Ako mali Tomica s

@boltek, Ako mali Tomica s dvadeset milijuna kredita za strojeve za proizvodnju biskvita moze unistiti 50-godisnji uspjesni brend kao sto je Zivotinjsko Carstvo, pa cak i cijeli Kras, onda malom Tomici treba dati puno veci kredit jer se ocito radi o ekonomskom i marketinskom geniju:) Ja bih rekao da su hrvatskoj ekonomiji upravo takvi ljudi prijeko potrebni.:) A onda je svizac zamotao cokoladu....:)

Tko je glasao

S udjelom od par desetaka

S udjelom od par desetaka tisuća kuna i traženjem kredita od par stotina milijuna juna. I što bi pri tome izgubio Kraš. Prva na udaru bi bila mala čokoladica a veliki brend „Životinjsko carstvo. Mali biskviti bi poput K+ stranu robu prepakirali i ugasili Kraševu proizvodnju.
Koliko vidim, mali Tomica je utjerao veliki strah u kosti moćnom Krašu, toliko veliki strah da je morao intervenirati sam ministar financija.
Kraš je Golijat u odnosu na Tomu Palčića, i meni sve to zvuči pomalo smiješno kako si se bacio u obranu Kraša. Kako i zašto bi Kraš izgubio svoju brand čokoladicu? Kraš ima lovu, kontrolu nad tržišnim kanalima, veliku mrežu trgovačkih putnika, tradiciju, svoju tehnologiju, i mora se na jedinstvenom europskom tržištu boriti da takvu poziciju i održi, ali ne na način da ministar financija direktno opstruira konkurentske kreditne zahtjeve u startu, koristeći utjecaj svog položaja.
Pa znaš šta bi mu se dogodilo u Americi, ili nekoj drugoj, bolje uređenoj zemlji? Sutra ujutro bi hitno spakirao svoj samsonite u kabinetu, i nestao zauvijek sa državne scene, čak ni u privatnom sektoru ne bi mogao naći nikakvo mjesto.
Ovaj naš bivši se busa u prsa direktnom ministarskom protekcijom nad privatnom kompanijom, halo, PRIVATNOM kompanijom....kaj ne vidiš da čovjek još uvijek nije izašao iz Komiteta?

Tko je glasao

Po kojoj je to osnovi

kompanija PRIVATNA, ako je PRIVATNIK zamislio da uloži 20 tisuća kuna, a DRŽAVA 20 milijuna???? I po kojoj to osnovi DRŽAVA, odnosno MINISTAR FINANCIJA, nema pravo misliti da je taj PRIVATNI biznis suviše nepouzdan za DRŽAVU?

Mislim - samo pitam.....

Tko je glasao

Linić svojom intervencijom u

Linić svojom intervencijom u kreditnu politiku HBOR-a štiti KRAŠ, a koliko znam Kraš je privatna kompanija.
Razliku između privatnosti i javnosti kompanija određuje pravni okvir pod kojim djeluju. Ako je kompanija predmet privatnog prava, onda je privatna bez obzira na to da li je država stopostotni vlasnik.
Druga je stvar što se u početnoj, tranzicijskoj fazi kapitalizma, karakter vlasništva određuje kao privatni, ako su vlasnici fizičke osobe. Mi imamo distinkciju privatno i državno, a Amerikanci, npr imaju distinkciju private i public.

Tko je glasao

Pa po osnovi da HBOR

Pa po osnovi da HBOR kreditira privatne projekte. Postoji procedura vrednovanja projekata i kako dobiti kredit. Ako je procedura povrijedjena, i ako je neki projekt dobio projekt preko veze, onda upetljane treba kazniti, a kredit se ne smije dodijeliti.
Medjutim, jedino sto smo do sada doznali od Linica jest da se njemu osobno ne svidjaju Mali biskviti nego mu se vise svidja Kras. A to sto se ministru ili premijeru osobno vise svidja ili ne svidja je prilikom dodjele kredita HBOR-a nevazno.

Tko je glasao

Linić je obrazložio zašto mu se kako ti kažeš ne sviđa

i to prilično uvjerljivo, zašto bi država kreditirala privatnika koji potiče uvoz i to nauštrb jedne od rijetkih firmi u vlasništvu malih dioničara? Čokoladice ili biskviti bi se samo prepakiravali u Hrvatskoj. Kamo sreće da ima više političara kojima se više sviđa domaća proizvodnja od uvoza, ali Linić je kao što vidimo nažalost iznimka. Linić se bar trudio nešto napraviti, konstantno napadan sa raznih strana, ne mogu se sjetiti da ga je premijer bar jedanput stavio u zaštitu, što bi u normalnim državama valjda bio red.

Tko je glasao

nešto ti je promaklo

@hlad
Nešto ti je promaklo ili ne kužiš.
Sa 20 tisuća kuna dokopaš se kapitala od 20 milijuna kuna. Rok otplate 7 godina.
Sa strane čekaju strani i domaći ulagači da te podrže s "jamaika sound" . Naravno da neće podržati Tomicu sa 20 tisuća kuna, ali hoće Tomicu sa 20 milijuna kuna.

Namjera mu je bila ishoditi HBOR-ov kredit od 20 milijuna kuna, uz koje bi Mali biskviti dobili i zajam QPEK II (Questus Private Equity Kapital II) u iznosu od 18,5 milijuna kuna i kamatu od 12 posto. HBOR i Ljutić s Questusom bi, kaže Linić, na taj način povećali temeljni kapital na 3 milijuna kuna, svaki s po 1,5 milijuna. Tako bi, veli Linić, od ukupne investicije od 40 milijuna kuna čak 92,7 posto išlo iz kreditnih sredstava, što je veliki rizik za investiciju. U tom je predmetu Linić ušao u sukob i s ministrom Marasom. Pored svega, tvrdi Linić, projekt Malih biskvita s pripadajućom studijom je ukraden Krašu.

Drugo; Zašto Kraš, Podravka, Agrokor i drugi proizvođči hrane nisu državni prioritet.?
Dragi moj kolega s portala, Hrvatska je danas najotvorenija zemlja za uvoz svega i svačega iz EU . Pogledaj kvote ( izvozne i uvozne )koje su ispregovarali naši oregovarači za sektor prehrambene i poljoprivredne industrije.
Nisam neki ekonomist i ne volim o tome. Ali znaš i sam da su :
2+2 = 4 ako samopupravnim sporazumom nije drugačije određeno.
Tak su ti prešli i naši Pisarovinski Ribnjaci kad ih je kupil Margitić. Danas tamo nemaš ništa. Od 50 radnika ostade šaš.

Tko je glasao

Danas sam negdje pročitala

podrobniji prikaz tog poslovnog aranžmana..... Između ostaloga, pisalo je da se kao nekakav jamac ili tako nešto pojavljuje i neka tvrtka u vlasništvu GORDANA MARASA..... Ne kužim se puno u "biznismenske" operacije, niti me zanimaju, ali sam se lagano zagrcnula kad sam spazila Marasovo ime u kontekstu tih "Malih biskvita"......

Tko je glasao

@Boltek, hrvatsko trziste

@Boltek, hrvatsko trziste cokolade je bilo i vise nego zasticeno do prije par godina. Dokaz za to su bile cijene u hrvatskim trgovinama i tete preprodavacice strane cokolade na trznicama. Vise ne moze biti jer uvozne i izvozne kvote na EU trzistu ne postoje, pa tu hrvatski pregovaraci ni nisu imali bilo sto ispregovarati ili ne ispregovarati.
Ako bi se taj tip iz Malih biskvita zelio baviti preprodajom, onda bi se bavio uvozom strane cokolade bez kredita HBOR-a za kupnju strojeva. Trebali bi mu samo telefon i kompjutor. Cokolada se moze pakirati i tamo gdje je proizvedena.
Vjerojatno postoji nekakva procedura za dodjelu HBOR kredita. Ako je ona prekrsena, onda onaj koji ju je prekrsio treba odgovarati. Ako je Milanovic utjecao na dodjelu kredita mimo procedure, onda on treba odgovarati.
Medjutim, koliko se moze primjetiti, Kras je onaj koji krade 'poslovne tajne', ima veze u HBOR-u, dobiva podatke prije drugih i tako pokusava osujetiti konkurenciju. I Kras tu ne radi nista pogresno. Industrijska spijunaza je nesto sto se dogadja u svim bransama. Medjutim, ukoliko je Linic taj koji dostavlja podatke Krasu. onda je to pogresno.
Kras vodi i medijski rat protiv te moguce konkurencije iz Malih biskvita sto je opet normalno. Medjutim, ne mogu se ministri u to ukljucivati. Sto sad ne moze nitko u Hrvatskoj pokrenuti proizvodnju biskvita zato sto postoji Kras? I kako ce 60 radnika koji proizvode 'tri tipa biskvita i jedan tip cokolade' unistit Kras? Ako je stanje u Krasu tako lose da ga to moze unistit, onda ce bit i unisten prije ili kasnije.
Nemam pojma niti tko je Marica, tko je necak Ljutic ili tko su Mali biskviti, ali ako je petljanje u proizvodnju biskvita sve sto je ostalo od industrijske politike u Hrvatskoj, onda se Hrvatskoj dobro ne pise. U isto vrijeme dok se Linic i Milanovic igraju biskvitica, u Rijeci se gasi zadnja proizvodnja s relativno visokom dodanom vrijednoscu. Ako se uistinu i ugasi, nece se nikad vise vratit u Hrvatsku. Zelio bih da i premijer i Linic kao bivsi ministar financija kojemu je situacija u Rijeci poznata kazu rijec-dvije o tome.

Tko je glasao

ne proizvode

@hlad

I kako ce 60 radnika koji proizvode 'tri tipa biskvita i jedan tip cokolade' unistit Kras?

Stvar je u tome što oni ne proizvode. Oni uvoze gotovu čokoladu iz Poljske ( znaš belgijska je prefina i skupa ) a ovdje je samo pakiraju. (to ti je možda šromaklo) Istina za uvoz mu treba dobar komp, i sve kaj treba da bi bilo po zakonu. Ali ovdje nije u pitanju uvoz.

Boltek, hrvatsko trziste cokolade je bilo i vise nego zasticeno do prije par godina. Dokaz za to su bile cijene u hrvatskim trgovinama i tete preprodavacice strane cokolade na trznicama.

To nažalost nije čokolada. To je surogat. Šečerna tabla. Uzmi pravu kraševu čokladu za kuhanje i nemoj cuclati nego grickaj i osjeti okus. To je prava čokolada sa 70 % kakao putra. Surogati imaju 90 % biljnih masti i 10 % kakao maslaca.
I cigaretline prodaju na placu ispod cijene.
Bilo bi mi zadovoljstvo da dođete ovdje u Bratinu kraj Pisarovine u Kraš - eko park.
Čul buš stare kraševce kaj o svemu misle.
A poslije k meni ( 5 km ) na brbljaču.

Tko je glasao

kupujmo zvecevo:)

Nisam znao i prvi put sam se udubio u te cokoladne zavrzlame i - Zvecevo je jedina tvornica u Hrvatskoj koja ima cijeli proces proizvodnje cokolade od kakovovca do cokolade. Kras kupuje vec gotov nugat ili kakogod se vec tomu kaze iz Belgije. Zvecevo uz to ima i svoju mljekaru i navodno koristi iskljucivo hrvatsko mlijeko dok Kras kupuje mlijeko u prahu iz uvoza. I gdje je sad problem ako netko to sto Kras uvozi iz Belgije uvozi iz Poljske. Proizvod je na kraju jednako hrvatski ili nije hrvatski koliko i ovaj drugi.
Iz principa ne oznacavam nista za spam, ali bih molio da o svojim osobnim preferencijama pri izboru keksa ne pisete na ovom dnevniku (to sto FF voli keks s maslacem (koji inace Kras ako pozorno pogledate na etiketu uvozi iz svoje tvornice u Bosni) moze biti vazno samo u Zemlji Malih biskvita, a ne i prilikom dodjele kredita HBOR-a.

Tko je glasao

Nebitno je što oni rade,

tako dugo dok to rade za svoj PRIVATNI novac! Ali kad to zamisle raditi s državnim novcem, tada je bitno! Sve da su smislili proizvoditi, ne male biskvite, nego male svemirske brodove, država može i mora razmisliti hoće li se ti brodovi tako dobro prodavati da će gospoda privatni biznismeni moći u određenom vremenu vratiti državi određenu svotu posuđenog novca.

Linić nije govorio u duhu ljubavi prema Krašu, u duhu monopolskih interesa Kraša itd., nego je govorio o tome da je projekt "mali biskviti" smišljen tako da je nerealno očekivati da bi u zadanom vremenu mogao biti vraćen toliki kredit.

Nemam dojam da je Linić govorio "napamet"..... Da od mene netko traži kredit od dvjesto kuna, a sam ulaže dvije lipe, i da mi se kune da će mi za sedam minuta vratiti kredit - ja mu ne bih dala! Zato jer i onaj vodoinstalater u fušu, koji mi dođe doma popraviti slavinu i to naplaćuje 200 kuna - mora ipak raditi barem 15 minuta da to popravi! :)

Tko je glasao

@Boltek, i Kras proizvodi

@Boltek, i Kras proizvodi svoje jaffa kekse u Makedoniji, dosta svojih drugih keksa u svojoj tvornici u Bosni i sve to onda nudi kao 'izvorno hrvatsko'. To je biznis i to je tako.
Za male biskvite nisam nikad cuo prije nego sto ih je Linic spomenuo, i jedino sto mi se cini jest da Kras pokusava zaustavit konkurenciju. Sto je normalno. Ono sto nije normalno jest da se ministar upetljava u to. Bio je prije par godina jedan dnevnik @lucijana carica na temu Kraseve cokolade i njenih cijena u Hr i vani, pa ti preporucam da ga procitas ako mislis da se Kras nije stitilo na domacem trzistu i vise nego sto je potrebno- sto je opet povezano s tim tko je vodio Kras i kakve politicke veze je imao. Pa smo onda vjerojatno bili jedina zemlja u Europi s preprodavacima cokolade na trznici.
Potpuno van teme, ali zasto ti sad onako od oka smatras da je poljska cokolada apriori slabija od hrvatske cokolade? Mislis da Poljaci nisu sposobni napravit dobru cokoladu?

Tko je glasao

@Boltek, i Kras proizvodi

@Boltek, i Kras proizvodi svoje jaffa kekse u Makedoniji, dosta svojih drugih keksa u svojoj tvornici u Bosni i sve to onda nudi kao 'izvorno hrvatsko'. To je biznis i to je tako.
Za male biskvite nisam nikad cuo prije nego sto ih je Linic spomenuo, i jedino sto mi se cini jest da Kras pokusava zaustavit konkurenciju. Sto je normalno. Ono sto nije normalno jest da se ministar upetljava u to. Bio je prije par godina jedan dnevnik @lucijana carica na temu Kraseve cokolade i njenih cijena u Hr i vani, pa ti preporucam da ga procitas ako mislis da se Kras nije stitilo na domacem trzistu i vise nego sto je potrebno- sto je opet povezano s tim tko je vodio Kras i kakve politicke veze je imao. Pa smo onda vjerojatno bili jedina zemlja u Europi s preprodavacima cokolade na trznici.
Potpuno van teme, ali zasto ti sad onako od oka smatras da je poljska cokolada apriori slabija od hrvatske cokolade? Mislis da Poljaci nisu sposobni napravit dobru cokoladu?

Tko je glasao

To je prava čokolada sa 70 %

To je prava čokolada sa 70 % kakao putra.

Bez uvrede, ne vjerujem da u 100 g Kraševe čokolade ima 70 g čistoga kakao maslaca. Da ima, čokolada bi imala sličan okus (i cijenu) Lindtovoj, a nema.

Tko je glasao

ispravak

@Argus
Dragi kolega kakva uvreda. Trebal sam napisati 70 % kakao mase. Hvala na primjedbi.
A vjerujte mi probao sam i onu iz Španjolske sa 90 posto kakao mase. Do zla boga gorko užasno. No te temne čokolade sadrže mnogo manje šečera i mnogo su zdravije no ne kažem da su ukusnije. To je stvar osobne prirode.

Tko je glasao

kraseva cokolada je

kraseva cokolada je najkvalitetnija od davnina..
kad je milka postajala popularna.. sjecam se kao da je jucer bilo, nikad losije nisam u zivotu probala.. sve nesto mlijecno i slatko a nigdje cokolade (kakao mase)..

bajadere, griote - cokoladna pralina sa crnom cokoladom sto se kod belosvetskih proizvodaca prodaje kao nesto super naj i haj.. za nas je bila sasvim normalna stvar..

u svakom slucaju svaki prepoznatljiv krasev proizvod je bio ekstra klasa, i braco i seka i zivotinjsko carstvo i bronhi i kiki i 505 sa crtom, posebna klasa su petit beure keksi (kakvu jos nitko za tu vrstu nije dosegao).. ako cemo o cokoladi sa cijelim ljesnjacima za nas robu siroke potrosnje za tadasnji eu ekstra nesto i posebno, skupo naravno..
..
..
kras je sacuvan u privatizacisjkog pljacki zahvaljujuci jednom i jos nekoliko ljudi.. no 15tak godina truda da se upropasti od lezilebovica sklonih otimacini a nadsve upropastavanju lako stecenog ima svoj danak u sve manje poznatoj marki cak i na domacem trzistu.. sto se mene tice (posto ne volim slatko i slastice) za najmanje para najkvalitetnije se moze dobiti crna cokolada - mi kazemo za kuhanje, "kod krasa"
isto vrijedi i za griote... a mislim i bajadere..

problem marketinga, ondasnjeg i danasnjeg trzista.. e to je vec neka druga prica..
kao i pojam cuvanja stecenih dobara ma cija god da jesu..
to je ipak stvar kulture i kucnog odgoja

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Luna, Zaboravila si spomenut

Luna,

Zaboravila si spomenut bananko i napolitanke s rumom i bez.

Tko je glasao

Mislim da je čovjek

govorio o čokoladi za kuhanje. "Obične" čokolade nemaju toliki postotak kakaa, ali one crne, gorke čokolade imaju .... prilično. Kraševa čokolada za kuhanje nije skupa poput onih šminkerskih crnih čokolada iz uvoza na kojima piše "70% kakaa" ili "80% kakaa" - možda zato jer su te čokolade tanke, lako lomljive, pa još imaju razne arome itd., dočim je Kraševa čokolada za kuhanje tvrda tako da na njoj polomiš zube..... Ne znam, ali mislim da je Kraševa čokolada za kuhanje vrlo dobra..... Bez obzira što je tvrda i gruba kao da je "ruska", i što je namijenjena "za kuhanje", jako rado je jedem.....

Baš ću pogledati koliki postotak kakaa ima.....

I uopće, Kraševi proizvodi su izvrsni. Imamo izvrsnu tvornicu konditorskih proizvoda koju je samo čudo spasilo da u ovih 20 godina još nije propala, i to bi trebalo poštovati..... Njihovi "Petitte beurre" keksi su nenadmašni, njihovu bajaderu obožavam, a premda bombone ne konzumiram, ako ipak posegnem za nekim bombonom izabrat ću bez dileme "505 sa crtom"..... Oni kroz beskrajno duga desetljeća održavaju istu razinu kvalitete svojih proizvoda - usprkos svemu!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci