Tagovi

Znate li priču o Nedjeljku - Neđi Galiću od Ljubuškog, ili iz jednoumlja do - bezumlja!?

I ja sam je ovih dana čuo,i pročitao, u detalje. I trebao sam vjerojatno i pogledati film o „Neđi od Ljubuškog“, prije nego vam ispričam priču o tom čovjeku o kojem se u Hrvatskoj malo zna. Da sam i kojim slučajem stigao na premijeru filma u Ljubuški, održanoj u ponedjeljak, 16. srpnja 2012. probijao bih se, zaštićen kordonom BiH policije do Gradske vijećnice u Ljubuškom gdje je film na koncu drame, prikazan. A, samo nekoliko sati prije prikazivanja tog filma koji je uznemirio i podijelio prije projekcije Ljubuški, pa i veći dio BiH javnosti, bilo je neizvjesno hoće li film uopće biti prikazan. U 19 sati prije je izgledalo da neće nego da hoće, jer „tvrdi Hrvati“ pjevali su rodoljubne pjesme i sprječavali da „meki Hrvati“, i društvo uz njih, preuzmu ključeve Gradske vijećnice. Odlično je reagirala policija i spriječila nerede!
VRHUNAC DRAME U LJUBUŠKOM
Bio je to vrhunac drame - ono što su u Ljubuškom smatralo domoljubnim – velika većina hrvatskih udruga - diglo je kuku i motiku spram filma o Neđi, kao i spram autorice dr. Svetlane Broz, unuke Josipa Broza Tita. A ženi pokojnog Neđe, kako to u Bosni, zemlji ljubavi i mržnje biva, stigla je i prijetnja smrću!!
Unuku „druga Tita“ doktoricu Svetlanu upoznao sam svojevremeno u Beču kada je, u pratnji Christine von Kohl, navratila u moju knjižaru - antikvarijat noseći sa sobom nevjerojatnu knjigu, kao i priču o njoj –, bila je u životnoj opasnosti u Beogradu, nastanila se u Sarajevu, obilazila je susjede koji su u ratnom metežu BiH spašavali svoje susjede druge nacije i vjere, ukraden joj je rukopis, zatim ga je rekonstruirala i napokon objavila…Ista ta liječnica Svetlana snimila je i film o Neđi, u kojem o njegovu junaštvu govori njegova žena Štefica Galić, danas, glavna urednica na portalu www.tacno.net, po mom sudu jednim od najboljih na prostoru ex-Jugoslavije, njegovi sinovi Dean i Bojan, Jure Divić, novinar i pjesnik, Karlo Grabovac, slikar, govorio je i Mile Stojić, moj drug pjesnik, iz bečkog azila, i mnogi koji su Neđu poznavali, ili se s njim družili…
ŠTO JE HVALERIJEDNOG UČINIO POBJEGULJA NEĐO?
A što je to Nedjeljko - Neđo u toku rata učinio? Bošnjaci su dobili pozive da dođu pred zgradu MUP-a u Ljubuškom, a oni koji su se odazvali našli bi se u kamionima i deportirani su u logor Heliodrom… Neđo je, sa Štefom, i još nekolicinom organizirao da se naprave lažne potvrde s evropskim štambiljima koje su značile poštedu… Glava je bila spašena, ali dobiven je i naputak, da u roku od 48 sati „balije“ nestanu... I kretalo se u izbjeglištvo, prema evropskim zemljama… Neđu i društvo označili su čak i „muđahedinskom ambasadom“, u lice mu govorili ako je za „balije“, neka i ode s njima… I Neđo je, kada su mnogi Muslimani iz Ljubuškog već bili na sigurnom, krenuo, kao kapetan koji zadnji napušta brod – izbjegao je s obitelji u Prag, nije se htio prijaviti kao izbjeglica, a mogao je.. Snalazio se je taj Neđo, ta POBJEGULJA, brinuo o najbližima, kako je znao i umio. Mogao je vjerojatno tražiti i politički azil, ubaciti se u neku humanitarnu organizaciju, naći sebi mjesto pod suncem… Ne, nedostajao mu je Ljubuški, Mostar, Hercegovina, prijatelji, vratio se…Vratio se onaj koji je oduvijek bio nešto drugačiji, ali i sličan drugima, tko zna na kojem dijelu svijeta: svirao je gitaru, volio Rolling Stonse, čitao puno knjige…
Razbolio se i umro!
Ove godine,16. travnja, dodijeljena mu je posthumno, u Sarajevu, nagrada za građansku hrabrost "Duško Kondor" .

Eto, nema nam Neđe od Ljubuškog, kao da sam i sam izgubio druga kojeg nikada nisam upoznao. Možda je to generacijska bliskost, ne znam (rođen je 1949. godine), možda zato što smo i on i ja bili pobjegulje…??? Već nekoliko dana bdijem nad portalom www.tacno.net, čitam svaku novu vijest i informaciju… Što sam mogao učiniti??
Ispod jednog hrabrog teksta Zlatka Jelisavca (U ime svih žrtava fašizma poručujemo jasno i glasno: Smrt fašizmu) napisao sam: „Ne dirajte Šteficu Galić…! Židove (Jevreje) nisu ubijali samo nacifašisti, ubijala ih je RAVNODUŠNOST drugih…“
Nedjeljko - Neđo nije naš Wallenstein, naš Schindler, bakica Sandlerova… Neđo je bio samo malo drugačiji, jedan od nas koji nije slušao vrhovnike i bojovnike, nego je slušao svoju savjest. Pomoć bližnjemu shvatio je na svoj, osebujan, hercegovački način, ne robujući širokobriješkim mitovima, ne robujući nikakvim mitovima, i kao takav za mene je PRAVEDNIK! Zato sam s vama, „mekim Hrvatima“ iz Ljubuškog i Mostara, iz Hercegovine, iz Hrvatske, sa svima kojima je MIR conditio sina qua non, uvjet bez kojeg se ne može, pretpostavka da se sutra ujutro probudimo mirne savjesti i pogledamo u oči našu susjedu, našeg susjeda, svakog čovjeka koji radi i skrbi o boljitku zajednice, vođen porukama dekaloga - ma koje vjere i nacije bio, bit će mi mio!
Samo 17 godina nakon rata, čini se, netko bi opet srbovao, netko hrvatovao, a nekoga bi, pa i www.tacno net, koji okuplja i podosta bivših "feralovaca" (Viktor Ivančić, Predrag Lucić, Mile Stojić...) trebalo ušutkati!
NACI - FAŠIZAM NIJE PAO S NEBA...
Naci-fašizam nije pao s neba, i njegova buduća varijanta također neće pasti s neba. Olovno teška i pogubna ekonomska i politička kriza, nesposobnost vladajućih partitokratskih „elita“ jugoistoka Evrope, plodno je tlo za nova arlaukanja tipa žestokog nacionalizma i šovinizma. Neće njima jedan film o „Neđi od Ljubuškog“ remetiti istinu koju oni i samo oni znaju – jer njima je istina od B-a dana, oni jedini su tumači istine, oni jedini znaju kako se branila rodna gruda, tko je bio agresor a tko žrtva, tko su bili junaci, a tko pobjegulje…I, zar jedan dokumentarni filmo Nedjeljku - Neđi, u trajanju od samo 47 minuta može dovesti u pitanje sve "istine" i istine??
Za kraj jedna slika iz Zapadne Njemačke: nakon što je prikazivan sedamdesetih godina osmosatni film Clouda Lanzmana – svjedočanstva preživjelih holokausta ( film „Shoah“) milijuni mladih Nijemaca napuštali su roditeljske kuće, odvajali se u male stanove, sobe i sobičke…uz predbacivanje roditeljima: „Desetljećima ste nam lagali, prešućivali…!“Taj dugi i potresni film na našoj TV, u socijalističko vrijeme, koliko se sjećam, prikazivan je u kasnim, noćnim terminima…Živeći u Beču sretao sam i potomke nacista, s negodovanjem spram naci-fašizma i pobunom kada je riječ o bilo kakvoj vrsti netolerancije, spremnih pomoći izbjeglim i prognanim.
Projekcija filma „Neđo od Ljubuškog“ pobjeda je razumnih i hrabrih ljudi. Jer, imali smo jednoumlje, stigli smo u višestranačje s opet podosta jednoumlja, i muči me jedno VELIKO pitanje: nismo li na putu u - BEZUMLJE?

Komentari

Preneseno iz sarajevskog "Oslobođenja":

Lucidno:
........
Kako god okreneš, Hrvati ispadaju zli. I takvi, što je najzanimljivije, ispadaju u – vlastitim očima. Nije, naime, zabilježeno da je u ovih dvadeset godina netko napisao ili rekao "Svi smo mi Neđo Galić", ali jest "Svi smo mi Mate Boban". Ili Tuta, Štela, i kako se već sve u Herceg-Bosni ne zove prvo lice množine. Paradoks je sad već raskošan: kad su tute, štele i drugi Hrvati s imenom i prezimenom bili suđeni i osuđeni kao zločinci, to je bio dokaz kako međunarodna zajednica demonizira Hrvate. Kad, međutim, Hrvat Neđo Galić s imenom i prezimenom dobije nagradu za građansku hrabrost, stvar više ne fercera kao dokaz da su Hrvati dobri ljudi.

Dobrota, shvatili ste, čovjeka ne kvalificira kao Hrvata. Naprotiv: ne samo da se ratni zločinci postavljaju kao ultimativni model dobrog Hrvata – što iz dobrih Hrvata potpuno isključuje dobre ljude – nego se i od onog dobrog, kako bi se uklopio u model Hrvata, pokušava napraviti zao čovjek. Već danima tako ne prestaje internetski linč kojim se Neđo Galić prokazuje kao bivši udbaš, lakomi prevarant i ratni profiter što je papire za Bošnjake masno naplaćivao, zgrnuvši golem novac i zbrisavši u inozemstvo.

Za ovaj eksperiment – nije li znanost divna? - posve je pak nevažno je li to sve točno. Kad bi bilo tako, ispalo bi da autorica, osvjedočena mrziteljica svega hrvatskog, namjerno izvrće činjenice kako bi dokazala da je jedan Hrvat bio dobar. A da se veliki hrvatski domoljubi upravo polomiše dokazati kako takvog – dakle dobrog Hrvata – nema. Čak i kad bi ga, eto, nekim čudom bilo, izmislit će mu se udbaški dosje i ratno profiterstvo, jer niti Hrvat može biti dobar čovjek, niti dobar čovjek može biti Hrvat!
................................

Tko je glasao

ispalo bi da autorica, osvjedočena mrziteljica svega hrvatskog

Moš si misliti tko je anonimni korisnik koji piše komentare u 02:12. minuta.

Evo sada po tom "anonimnom" ispada da Hrvati trebaju biti sretni i zadovoljni da Svetlana Broz snima filmove o dobrim Hrvatima. Ma nema veze što je se za šminkanje jednog "dobrog" hrvata očrnila sve građani i građanke jednoga grada.

A da nam "anonimni" baš i nije tako anoniman dokazuje i njegovo: "Već danima tako ne prestaje internetski linč ........., gle vraga sada na koga; "na Neđu Galića ", što apsolutno nije točno, ili bi "anonimni" bio toliko ljubazan i korektan pa da za te svoje izmišlotine navede linkove iz kojih se taj linć može vidjeti da se vodi protiv Neđe, a ne da se kritički demaskira autor gornjeg dnevnika koji je uvjeren da će se ušupkavanjem Štefici Galić ušupkati i u ekipu tačno.net.

E pa ako je i "anonimno" providno je i naivno, ali nije ni čudo od koga dolazi!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Polako ali sigurno se bisti

Polako ali sigurno se bisti mulj kojeg su uzvitlali podrivači mira u multinacionalnoj BiH. Iz dana u dan postaje sve jasnije da financijeri Svetlane Broz dolaze iz istih onih krugova iz kojih dolaze financijeri kontroverznog portala tačno.net čija je glavna urednica Štefica Galić ujedno i glavna protagonistica cijelog ovog godinama planiranog scenarija. http://www.dnevno.hr/vijesti/komentari/komunistickocetnicko_orgijanje_po...

Ono što je od samoga početka bilo jasno je da je priča, a potom i film o Nedjeljku Neđi Galiću od Ljubuškog pomno pripreman u jazbinama bošnjačkih fundamentalista koji nisu odustali od etničko čistih muslimanskih enklava u čemu su im Hrvati BiH bili i ostali trn u oku. Trebalo je naći smokvin list kojim će se pokrenuti hajka na Hrvate, prikazati ih ustašoidnim i fašistoidnim, a kuda bolje prilike od pokojnog Neđe, zadrtog Titoiste i Jugoslavena kojem je raspad partizanske tvorevine bio nezamisliv, s tim prije što je na taj način trebala nastati slobodna i neovisna država Hrvatska. http://www.jutarnji.hr/nije-svaki-vehabija-terorist--ali-svaki-je-terori...

Prolazile su godine a u jazbinama bošnjačkih fundamelista sve vrijeme tinja ideologija provedbe ciljeva bošnjačke politike zacrtanih u Islamskoj deklaraciji, a kako su Hrvati najslabija i najranjivija etnička skupina, bilo je samo pitanje vremena kada će postati žrtve, ili direktnih napada, ili ovakve vrste propagande protiv Hrvata kao što je film Svetlane Broz i haranga poznatih jugonostalgičara koji su svoj brlog našli na tačno.net. http://www.slobodnaevropa.org/specials/al_kaida/06_strani_mudzahedini_i_...

No toj cijeloj lukavo smišljenoj podlosti trebalo je dati multietničku pozadinu pa je Neđi posthumno dodijeljena nagrada ''Duško Kondor'' za građansku hrabrost, a da sve to ispadne uvjerljivije nagrađen je i Viktor Ivančić i gle vraga za čega; za afirmaciju građanske hrabrosti!

I tako je sve bilo spremno za nastup Svetlane Broz, Štefice Galić i njihovih kolateralnih žrtava koje su, ne znajući za stvarni cilj i namjeru naručitelja i režisera filma, pred kamerama davali svoje izjave. Neke od tih žrtava ovog propagandističkog filma su se prepoznavši podlost Svetlane Broz i Štefice Galić, kasnije hrabro i pošteno distancirale od poruke zbog koje je nastao taj filmski pamflet protiv građanki i građana Ljubuškog. http://poskok.info/wp/?p=12714

Naravno nema te urote, nabacivanja , hajke i haranke na Hrvate ma gdje oni bili, bez Ljube Rubena Weissa koji danima ne izlazi iz svog sobička, ali o svemu zna i umije pisati. Nema tog štrika oko hrvatskog vrata, a ta ga ne dotaknu ruke našeg Ljube Rubena Weissa!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Prenijeto sa portala www.tacno.net

....
Ovih dana se nastavlja velika haranga i zla propaganda na našega komšiju pokojnoga Nedju Galića i njegovu porodicu. Očigledno je da mu mnogi još nisu oprostili što se sam digao i ustao protiv odluke tadašnjih vlasti da nas Bošnjake-muslimane pozatvaraju u logor i naposljetku protjeraju u saradnji sa vlastima u susjednoj Hrvatskoj.Isti oni koji su 93. „odradili“ neljudski posao ovih dana žele da ocrne Nedju Galića i njegovu porodicu i njegov postupak minimiliziraju i da ga izopače. Ovu svoju nečasnu rabotu rade tako sto žele i ljubuške Bošnjake da uvuku u svoju prljavu igru. Mi im poručujemo da se džaba trude i da ljubuski Bosnjaci imaju svoje mišljenje o našem komšiji Nedji Galiću. Ovih dana nam poručuju kako trebamo Mati Bobanu spomenik da postavimo. Poručuju kako smo dobro prošli. Kažu nam da nam nisu sta imali uzeti iz kuća, da smo bili siromašni. Otkud su znali ako nisu ulazili u nase kuce s namjerama ovim ili onim? Naime pojedini portali su objavili „falsifikovani“ e- mail koji im je kobajagi stigao od Bošnjaka iz Ljubuskog, izvjesnoga Mirsada Konjhodžića. Želimo da javnosti kažemo sa ova osoba(Mirsad Konjhodzić a i njegova sestra) ne postoje i da je ona izmišljena u propagandne svrhe. Njegovo navodno pismo koje je napisao je„patka“ i propaganda tih istih portala.Gospodo, Ljubuski je mala sredina i mi se svi znamo u glavu. Doticna osoba nikad nije postojala niti postoji. Mi Bosnjaci Ljubuskog ,kao žrtve protjerivanja, smo najmjerodavniji da damo svoj sud o tim dešavanjima, pa i o samom Nedji Galiću . Nedjo Galić je bio i ostace u našim srcima kao veliki čovjek. Ne sporimo da su komsije Hrvati tajno pomagali našim sugradjanima. Toga je sigurno bilo i odajemo veliko priznanje svima koji su imali hrabrosti da to urade. Nedjo Galić je svoje djelo pokazao javno i zato ga cijenimo i njegovo ljudstvo prepričavaćemo sa koljena na koljeno našim potomcima. Jedini je javno i glasno digao glas protiv zla koje se činilo njegovim komšijama. Većina naših komšija je znala da ce biti „kupljenje i odvodjenje „ Bošnjaka i otišli su na more dok se to ne obavi. Nedjo nije otisao na more tada, on je jedini ostao s nama, da nam i na taj nacin dadne svoju podrsku u tim teskim trenucima. Ispracao nas je na Heliodrom iz svoje radnje. Otvorio nam je svoju radnju onda kad su sve druge radnje u gradu za nas bile zatvorene. Otvorio nam je svoje srce kad su sva druga srca bila zatvorena i gluha, preplasena. Nije se Nedjo bojao tada da ostane covjek!
.............................
.............................
---------------------------------
Na portalu www.tacno.net ima, kao i uvijek, zanimljivih, aktualnih tekstova! Možda nađete i poneko iznenađenje!??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo Ruben Weiss ma nije

@Ljubo Ruben Weiss ma nije vrag da si se toliko ušupkao Štefici da ti je za nagradu objavila neku od tvojih bljuvotina. Poznavajući tvoju hvalisavost uvjerjen sam da ćeš nam se pohvaliti o čemu se radi.

Inače reci ti nama Ljubo odakle znaš da se pisci tog navodnog pisma "grupe Bošnjaka" ne kriju u redakciji portala koji ga je objavio. Ekipa je dovoljno iskusna i školovana za takve djelatnosti pa se nebi čudio da slijedeća senzacija Štefice Galić i njenih podsuknjaša glasi:

"Iz pouzdanih smo izvora upravo saznali da je najopasniji i najtraženiji terororista svih vremena Osama Bin Laden ustvari Hrvat iz Ljubuškog.

Istraživački tim koji tajnosti radi djeluje pod kodnim imenom "tačno prstom u prkno" odmah je pristupio forenzičkom ispitivanju otisaka prstiju od ona tri priljepljena šamara na obraze naše glavne urednice i utvrdio da jedan od otisak prstiju nosi trag masla (ovčijeg) što ukazuje da smo na pravom tragu. O svemu smo obavijestili Svetlanu Broz koja je već na putu sa svojom filmskom ekipom i spremna je napraviti dokumentarac pod naslovom: "Čije je maslo ostalo na licu štefice Galić od Ljubuškog!?"

E pa mašala Ljubo, ima tu još materijala za tebe i tvoje nove sponzore sa "tačno prstom u prkno"

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

alice in wonderland ili bezumlje u nigdjezemlji

moram priznati da je apsolutno nevjerojatno koliko je vremena i energije utrošeno na komentiranje ovog nazovi dokumentarističkog gulaša diletantski napravljenog, bez glave i repa u kojem se sudionici natječu tko će više nahvaliti pokojnika.

razumije se, kada bi snimili dokumentarac o čovjeku i izabrali da o njemu govori njegova obitelj i izabrani prijatelji vjerovatno bi i biografije andreas breivika ili jokera iz aurore izgledali kao životopis svetog ante.
događaji izvađeni iz konteksta, vremena promatrani kroz prizmu jednoga lika ne mogu imati apsolutno nikakvu vrijednost; to je razina kućnog videa gdje snimate gologuzu djecu kako se kupaju ili snimka rođendana. takvih "priča" ima na tisuće na području balkana tijekom posljednjeg rata, samo što se dokona baba dohvatila iz samo njenih razloga ljubuškog. doduše pas laje, a gazda i uzica su na drugom mjestu :)))

o autoru; iskreno govoreći za tu babetinu nikada nisam čuo, kliknuvši na wikipediju ne trebate biti analitičar cie, možete puno pročitati između redaka;
rođena u beogradu, otac žarko, djed tito; ok, zajebimo to; radila je kao freelancer od 70-75 ( freelancer u jugoslaviji, moš' mislit freelancinga u jugi kao titova unuka...), dolazi zanimljivije, po struci kardiolog, nakon završetka medicinskih studija zapošljava se u jugoslavenskoj verziji klinike walter reed, legendarnoj vma; na kojoj je radila do 1999; dakle i godine rata gdje je liječila jna kadrove koji su se borili po hrvatskoj i bosni. možda je liječila i ratka mladića ili slobu.... '92 je volontirala na nekom ratištu, sigurno ne na bošnjačkoj ili hrvatskoj strani jer bi se nakon toga teško vratila natrag na vma.
dolazi apsolutni biser; odlazi iz beograda zbog bombardiranja natoa i naseljava se u sarajevu, dakako debelih 5 godina nakon završetka rata. bavi se humanitarnim radom, čitaj dokona baba umislila da je djed i ima misiju ponovnog propagiranja jugoslavije; sa druge strane od titove unuke i ne možeš očekivati drugačije, a hrvatska je danas puna svetlana koje povećalom traže tko je negdje zatuko' neku babu srpkinju prebirući po stabalcima povijesti, dok šuma ostaje nebitna.

što se tiče samog dokumentarca, ukratko riječ je o malignoj antihrvatskoj propagandi u kojoj se kroz priču o blentavom jugoslavenčini neđi iz bijače ( upućeni znaju za galića "malog" i "velikog" i koje asocijacije izazivaju njihov lik i djelo ) u stvari hrvati bih, a i šire detektiraju kao razbijači "mirnog suživota" građana bih, koji se na razne načine perpetuira u masovnim medijim kontroliranim od strane onih koji su bacili kost među plemena.

cijelo vrijeme sam očekivao priče o ubijenim muslimanima i malo konclogoraškog hardcorea, kad ono vrhunac - zarobljeni srbi koji pasu travu, tužni muslimani koji nervozno puše. odlaze u konclogor iz kojega ih puste nakon tri dana zbog smrti oca. iz konclogora odlaze u zagreb, i poslije toga u njemačku, dakako kad ima budala koji će se boriti protiv jna i četnika. nek se "krst" mlati među sobom, nije to njihov rat...
nadalje, štefica je obdarena super sluhom jer čuje vapaje zlostavljanih ljudi iz cijelog ljubuškog kraja, nije uzalud međugorje preko brda. ona plače, a neđo zubima škrguće, zamislite sviraju "lijepu našu"" i ljudi idu u crkvu. skroz neobično za hrvate-katolike. za to se prije odlazilo u zatvor i dobijala porcija bubotaka u lokalnoj ispostavi "firme".

zanimljivo, cijelo vrijeme ne znamo tko je ratovao, ne znate tko je bosnu i hercegovinu napao i da li je uopće napadnuta. nema karadžića, nema plavšićke, nema generala kukanjca; selo ravno ( datum uništenja listopad 1991. dok je neđo još sliko' naveliko po ljubšukom) samo povampireni fašisti hrvati - krvoločni ljubušaci...

meni je apsolutni vrhunac filma stvar koja je vjerojatno mnogima promakla; a to je kada stara muslimanka kaže "da ona nikada nije kršćanima ušla u kuću". pazite, to je bilo vrijeme kada smo živjeli u titovom disneylandu, i baba je nehotice rekla samu esenciju cijele priče, daleko prije neđe, fotografske radnje i bratstva i jedinstva...

na kraju, ljubi preporučujem za razliku od svetlaninog scifija nešto iz suvremenog muslimansko-židovskog suživota nagrađeni dokumentarac "checkpoint"
http://topdocumentaryfilms.com/checkpoint/

a ostalim, uzmite alka seltzer i pogledajte u miru remek djelo izumrle jugoslavenske znanstvene fantastike....

Tko je glasao

@robot

Toliko mi je mučno od čitanja ove tvoje "umotvorine" da mogu napisati jedino "No comment!"

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

malo brojeva II

"
Prema popisu stanovnistva iz 1991. godine opcina Bugojno brojila je 46.849 stanovnika, a od njih je bilo 15.963 Hrvata ili 34,2 posto. Akcijom etnickog ciscenja u srpnju 1993. godine dolazi do egzodusa bugojanskih Hrvata i u veljaci 1995. godine, njih je samo 1.374, ostali su izbjegli u Republiku Hrvatsku 5.365, u Hercegovinu 3.462 i inozemstvo 5.762, zrtve ratnog zlocina su 74 odrasla civila, 5 djece i 40 zarobljenih vojnika HVO-a, ukupno 119. U logoru na Stadionu NK Iskre bilo 292 zatocenika, gdje su muceni, a o sudbini 21 logorasa jos se ne zna nista pouzdano. Opljackano je preko 3.000 hrvatskih kuca i stanova, 1.480 hrvatskih obiteljskih kuca je minirano i zapaljeno, a 1.070 osteceno.
"

http://www.hic.hr/ratni-zlocini/b-h/muslimani/stradanja.htm

Tko je glasao

@Ljubo Ruben Weiss ma nije

@Ljubo Ruben Weiss ma nije tebi mučno od čitanja robotovog komentara, već od toga što si se prenoseći komentar http://pollitika.com/comment/reply/11539/379280 naveliko ušupkao Štefici Galić.

Tipično za tebe Ljubotina je i to da kada neznaš što bi odgovorio ili napišeš "No comment!", ili započneš sa kanonadom epiteta kojima "počastiš" svoje kritičare i neistomišljenike.

Da si ti Ljubo ono što nisi, tj.da si poštena i moralna osoba a ne prodana duša i šupkaroš per exselance onda bi uz ljepljenje panfleta na srpskom jeziku
Da si ti Ljubo ono što nisi, tj.da si poštena i moralna osoba a ne prodana duša i šupkaroš per exselance onda bi uz ljepljenje panfleta na srpskom jeziku objavio i činjenice koje govore suprotno od onoga što u tvom bezkarakternom, ulizivačkom nagonu i tvojoj bezgraničnoj mržnji prema Hrvatima bez obzira gdje oni žive uporno pokušavaš poturi,ti kao tvoju istinu objavio bi ovo: http://poskok.info/wp/?p=12714

Da ti Ljubo nisi ono što jesi a što naš narod naziva "maramica sa dva lica" onda bi objavio pismo nevladine organizacije Croatia Libertas kojeg potpisuje Leo Pločkinić, predsjednik te udruge, a koje glasi:

"Hrvati u BiH su potpuno etnički očišćeni i otjerani iz bošnjačkih područja, a propagandnim filmom "Neđo od Ljubuškog" se stvara lažna slika s ciljem ostvarivanja ratnih ciljeva bošnjačke politike zacrtanih u Islamskoj deklaraciji", stoji u pismu u kojem se dodaje da se u ostvarivanju ovih ciljeva ne biraju sredstva, a "bošnjačka propaganda sve oponente i žrtve etiketira i fašizira, što je jedna od brutalnih metoda političko-medijske prisile koja se provodi nad manjinskim narodima".

"Ovakvi propagandni filmovi samo šire mržnju među našim narodima te podstiču međunacionalnu i međuvjersku mržnju što je zakonom kažnjivo. Sve naše sugrađane pozivamo da kao i do sada žive u miru, suživotu i toleranciji te da se ne uznemiravaju filmskim sadržajima koji evociraju sjećanja na prošlost i nesretna previranja. Također, statistički gledano, sve države u čije poslove su se umiješali Brozovi, nedugo zatim su se raspale i prestale postojati. Vodi li aktualna bošnjačka politika upravo u tome smjeru jer se pitanje mirnog razdruživanja konstitutivnih naroda uvijek može otvoriti kao realna politička opcija", zaključuje se kraju.

Vidiš Ljuboja ugornjem tekstu bi se da ti je pameti i inteligencije prepoznao i ti, ovaj puta za razliku od židovsk i prosrpske propagande, kao pripadnik "bošnjačke propaganda koja sve oponente i žrtve etiketira i fašizira, što je jedna od brutalnih metoda političko-medijske prisile koja se provodi nad manjinskim narodima".

Ima ona narodna poslovica "svako zlo za neko dobro " a znamo da svako zlo ima svoj vijek trajanja. Daj ti Bog Ljubo razuma i sposobnosti da prije sudnjeg dana prepoznaš stramputicu kojom se u svojoj pakosti i jalu uptio i da kao ovaj čovjek iz priče i ti iskočiš iz septičke jame u kojoj čamiš kako si sam priznao 40 godina. http://izdrugogkuta.wordpress.com/2009/07/19/svako-zlo-za-neko-dobro/

Zato Ljubo ostavi se trčanja za judinim škudama i poslušaj savjet čovjeka iz predhodne priče, a da bi našao sebe pročitaj i ovo: http://www.zivotna-skola.hr/clanci/zakoni_prirode.html

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

A što je to netočno Robot

A što je to netočno Robot napisao?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Crno bijeli svijet

Simpa fotka...

Tko je glasao

mijenjanje identiteta pravoga krvnika, lažnim Schindlerom

Film je nastavak "operete" - "Svi su jednako krivi"

A gospođa Broz je upravo osjetljiva osoba na ravnotežu!

O tome svjedoči i njen vlastiti sin, a i napredovali smo u demokraciji, od Gologa otoka. Baš bi bilo dobro da je gospođa snimala nešto o tome, a i o ponašanju ratnih pobjednika, poput njezinoga djeda, na kraju rata.

Znaju Ljubušaci što je cilj njezinoga namještenoga uradka i za razliku od "crvenoga osječkoga fiće" i JNA tenkova - taj uradak je pomno izrežiran do najsitnijih detalja, kao što i priliči priči "svi su jednako krivi", a i treba nekom pričom zasjeniti obilježavanje sjećanja na genocid u Srebrenici.

Usporedba Neđo- Schindler povlači da su Hrvati bili nacisti koji su istrebljivali Bošnjake iz BiH, u konc. logorima, te da su izvodili svoj holokaust nad njima, dok je Srebrenica samo sličan zločin druge strane, čije je obilježavanje trebalo ublažiti protutežom.

.Tu podvalu "humanitarke" Broz, osjetili su i shvatili Ljubušaci..

A žrtve Srebrenice, Sarajeva, Omarske, Manjače, bile bi žive da su Srebrenica, Omarska, Sarajevo, Manjača bile Heliodrom, s Neđom ili bez Neđe, pa bi se danas žive mogle vratiti iz Švedske, Norveške,Hrvatske, .., u BiH, te ih ne bi iskapali iz masovnih grobnica i tražili kao nestale.

Čudno, Brozova nije snimila kako su Bošnjaci masovno imali vize za Srbiju!?

Pravu usporedbu sa Schindlerom, Brozova bi imala povijesno pravo napraviti da je našla nekoga Srbina koji je spasio tisuće Bošnjaka i Hrvata iz srpskih konc. logora ili Srebrenice, jer je Schindler bio pripadnik onoga naroda koji je sustavno i planirano u logorima, i gradovima-logorima, vršio genocid- Nijemaca, a ovdje su isto to izvodili jedino Srbi u Srebrenici, Sarajevu, Bijeljini, Goraždu, Višegradu, Omarskoj, Manjači,... a namjeravali su i u Bihaću.

Brozova, "nedužnim filmom" , Neđu proglašava balkanskim Schindlerom, a onda slijedom toga "Schindlera" Hrvatima pripada uloga nacista, vršitelja holokausta nad Bošnjacima, a Bošnjacima uloga Židova koji su pobjegli od sudbine ubijanja, valjda u Srebrenici, Sarajevu, i ostalim stratištima i mučilištima po BiH.

A Srba nigdje, sakrila ih Brozova od njihovih strašnih zločina i genocida, te ih slatkom pričom o "malome Schindleru- Neđi, pripisala Hrvatima, i s time poslala takvu poruku u svijet.
.

I dok Bošnjaci i svijet komemoriraju Srebrenicu, njihovi susjedi Srbi prave terevenke i derneke u susjednim mjestima, baš na dan komemoracije žrtvama, jer njima je svijet dao teritorij Srebrenice, a Hrvatima , Brozove i takav svijet, nastoje predati odgovornost za srpske i međunarodne strašne zločine i genocid nad Bošnjacima, preko "simpatične usporedbe" kojom vrijeđaju i Schindlera, i Židove , svodeći židovske patnje na odvođenje i davanje viza za druge zemlje, i mijenjajući identitet njihova pravoga krvnika.

Tko je glasao

terevenke i derneci...

reče da se zove Bosna,
čudno ime za devojku...

Nekom Drina teče desno,
nekom Drina lijevo teče...

Nije baš da svi derneče... bem ti tvoj crno-bijeli svijet... evo, samo za ppetricu
http://www.youtube.com/watch?v=VaghFe90kB0

Tko je glasao

@ppetra Auschwitz, subota,

Prime time termin, subora, Auschwitz - prva epizoda - ako si gledala (gledali) onda je jasno da je korištenje logora Auschwitz kao i sličnih tema iz holokausta, za situacije iz "našeg" rata, vrlo, vrlo diskutabilno. To se odnosi i na tvoj komentar! Ako čitaš pažljivo moj dnevnik vidjet ćeš da pišem da Neđo, ipak, nije naš Schindler! Ali, to ne umanjuje njegovu micva!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Mućak, a ne kreten

Ako čitaš pažljivo moj dnevnik vidjet ćeš da pišem da Neđo, ipak, nije naš Schindler!Nemoj se sada naljutiti @Ljubo, ova tvoja rečenica ima suzvuk, koji Neđi ipak pripisuje osobine mini-Schindlera, ali okolini pripisuje Schindlerovu poznatu okolinu.

Da se uživiš u logiku, evo ti neke rečenice koja, naglašavam, nema veze s gornjom tvojom tvrdnjom, ali ima veze s logikom u njoj.
Isto takvu pokvarenu-logiku suzvučja primijenio si na Srebrenici, u prošlom dnevniku, gdje si pokvareno povezao genocid u Srebrenici s Tuđmanovom i Hrvatskom odgovrnošću. Ovaj dnevnik ti je samo nastavak iste tvoje priče.

Ne smiješ se tu naljutiti, jer na vlastitome iskustvu se najbolje uči i ovdje se radi samo o objašnjavanju "suzvučju" dviju riječi: Ljubo-kreten, a tamo Schindler-Neđo s napomenom da ni jedno nije istina.

Primjerice izjava- lažna svakako:
"Ljubo, ipak, nije naš kreten"

Što bi ti nakon te izjave pomislio?
Većina bi ipak povezala Ljubo-kreten, iako to nije rečeno i nije točno.
A dok ti to objasniš svima, već cijeli svijet bruji o kretenima u kontekstu Ljube.

ps.ti si samo mućak, a nikako kreten, jer to sam i istaknula u rečenici "Ljubo, ipak, nije naš kreten".

A sada nemoj ni slučajno povezati Schindlera, i sve oko toga s izjavom o Ljubi, jer se i to može opako zlobno povezati tvojom logikom na Srebrenici.

Tko je glasao

@ppetra Pokvarena logijka suzvučja!???

Žao mi je, ali te ne razumijem. Kada se radi o Srebrenici, pa sada i o Neđi i Štefici , moja je logika, logika vrijednosti života i logika osude ravnodušnosti kada su čak i cijeli narodi u pitanju, ne samo obitelji i pojedinci. Svi bi ulogu žrtve Židova, ali kada se radi o ispravljanju nepravdi prema cijelom jednom narodu, onda je malo njih koji su voljni te nepravde ispraviti i ne sipati sol na još uvijek nezacijeljene rane! Ovo se jednako odnosi na Vukovar, Srebrenicu, Ahmiće... u krajnjoj konzekvenci i na srpska stratišta gdje su stradali civili!
Sintagmu "pokvarena logika suzvučja" mogu razumjeti, ali je ne bih vezao za tekstove koji nisu od jučer - pišem i objavljujem, na iste i slične teme, već zamalo 40 godina!
Ništa više i ništa manje!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Razumijevanje i jasnost

Žao mi je, ali te ne razumijem.Dobro, bar ja tebe razumijem.

Svi bi ulogu žrtve Židova, ali kada se radi o ispravljanju nepravdi prema cijelom jednom narodu, onda je malo njih koji su voljni te nepravde ispraviti i ne sipati sol na još uvijek nezacijeljene rane!Opet se neprecizno izražavaš, pa se svašta može pod to svesti. npr. da bi svatko volio stradati kao Židovi, a to nije istina, jer to nitko ne bi volio.

Trebaš napisati: svi bi svoja stradanja prikazali, jednako teškima, kao što su stradanja Židova u holokaustu, i tada je jasno što misliš.

U Srebrenici je bilo upravo tako- kao u logoru za istrebljenje Židova.

Posebno je opasno pojedinačne sudbine dizati na nivo cijelih naroda i uopćavati, jer to dovodi i do nakaradnih zaključaka za cjelinu i za povijesnu istinu.

Ovo je poznato kao grješka induktivne metode zaključivanja, i stoga takva metoda ima najteži dio u obliku trećega "koraka indukcije", koji treba izvršiti da bi se tvrdnja dokazala.

moja je logika, logika vrijednosti života i logika osude ravnodušnosti kada su čak i cijeli narodi u pitanju, ne samo obitelji i pojedinci.Ovo bi bilo jako dobro, ali ako to pogrješno napraviš, kao u ova dva zadnja dnevnika, baš ispadne suprotno.

Tko je glasao

Posebno je opasno pojedinačne

Posebno je opasno pojedinačne sudbine dizati na nivo cijelih naroda i uopćavati, jer to dovodi i do nakaradnih zaključaka za cjelinu i za povijesnu istinu.

Ovo si krasno rekla!

Kad bi se toga barem ovdje svi držali. Tad bi, siguran sam, i ova rasprava sasvim drugačije izgledala.

B-52

Tko je glasao

@ppetra

Naravno, svašta se može svesti pod neku riječ,a kamoli rečenicu. Obično uzimamo uobičajenu, najrašireniju semantiku! Inače, svatko NE bi volio stradati kao Židovi (što je samo tvoja pretpostavka jednog od mogućih tumačenja), ali bi neki rado uzeli (i uzimaju) simbole židovstva i onda s njima manipuliraju. Inače, u nas, zadnjih desetljeća s tom bezdušnom igrom počeo je Milošević, a onda su se u igru uvukli i drugi, pa i Tuđman, sve u pokušajima sotoniziranja onog drugog, na temu, tko je veća zla učinio Židovima. Jedan veći dio Židova, gledajući s distance ta nadigravanja, rezonirao je: samo to i dalje radite jedni drugima, tako ćemo dobiti potpunu sliku holokausta na prostoru jugoistoka Evrope 1941-. 1945.

Pišeš i pojednostavljuješ:
____________
U Srebrenici je bilo upravo tako- kao u logoru za istrebljenje Židova.
-----------------------
Konkluzija na kraju, po mom, sudu, pogrešna je, jer ne uzima u obzir cijeli opus, nego iz konteksta izvlači dva dnevnika, koje je moguće subjektivno tumačiti, ovisno kojoj etničkoj i vjerskoj grupi "dekoder" pripada. Odlično se to vidi na činjenici da je isti dnevnik objavljen na portalu www.tacno.net gdje je i odlično prihvaćen, posebno od Bošnjaka!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Svako manipuliranje holokaustom je uvreda žrtava

Svako manipuliranje holokaustom, je uvreda tih žrtava, pa čak i od samih Židova!

Tko je glasao

@ppetra

Čije žrtve Židovi vrijeđaju???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ponavljanje

Ponovit ću ti rečenicu, uz dopunu, jer ti nije jasno
"Svako manipuliranje holokaustom, je uvreda tih žrtava, pa čak i od samih Židova!"
Naglasak je na "manipuliranje holokaustom" je uvreda (židovskim) žrtvama, pa čak i onda kada to manipuliranje dolazi od strane nekoga (pojedinačnoga) Židova.

Tko je glasao

@ppetra

Jako bi me zanimalo kada to Židovi, pojedinačno, manipuliraju Holokaustom?? Možeš li mi navesti nekoliko citata tih "manipulatora holokaustom"? Neku knjigu, film, fotografiju, navesti precizno bar tri izvora manipulacija od židovske strane!???
Da li su i ove činjenice manipulacija Holokaustom:
--------------------------
-"U gradu Virovitici godine 1941. živjelo je 234 Židova, a Holokaust je preživjelo 28 osoba, što znači da je smrtno stradalo onosno likvidirano 206 Židova. U okolici Virovitice, u selima i trgovištoma živio je 61 Židov, a preživjelo je 8 Židova, znači da je smtrtno stradalo odnosno likvidirane su 53 osobe.
Od 36 preživjelih 15-tero je sudjelovalo u NOB (od kojih je jedan poginuo u borbama) dok je četvreo Židova preživjelo koncentracijske logore.
Do sada se najčešće navodila brojka od 220 likvidiranih Židova Virovitice i okolice, no najnovija istraživanja pokazala su da je u Virovitici i okolici živjelo 295 Židova, a 259 su žrtve ustaša i nacista te "folksdojčera".

(Citat iz knjige Željka Weissa: "Židovi Virovitice i okolice 1790 - 2011.", str.68, ukupno 94 stranice, izdavač Židovska općina Virovitica)
----------------------
Moja napomena: od stranice 60 do stranice 68 u spomenutoj knjizi navedena su imena žrtava i preživjelih!
----------------------
I želiš li možda pitati koliko Židova DANAS, 2012. godine, 25. srpnja, živi u Virovitici?
--------------------------------
Da li je navedeni citat, kao i pitanje, primjer manipulacije žrtvama odnosno Holokaustom, vrijeđanje tih žrtava od samih Židova???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ne poznajem te, da bih vjerovala svome vjerovanju.

Osobno si manipulirao na tvome dnevniku o Srebrenici.

Možda ti se dogodilo zbog nepreciznosti pisanja, ili zbog namjere, jasno je samo onima koji te poznaju, a čitatelji mogu samo iz toga tvoga teksta zaključiti da manipuliraš.

Još ponekada ti se takva manipulacija omakne. Vjerujem nenamjerno, ali ne poznajem te, da bih vjerovala svome vjerovanju.

Tko je glasao

@ppetra Manipulirao si... omakla ti se manipulacija??

"..a čitatelji mogu, samo iz tvoga teksta zaključiti da manipuliraš!"
Mogu, ali i ne moraju, stvar subjektivne procjene teksta. Meni bi pomoglo za buduća pisanja, ako bi navela rečenice iz dnevnika o Srebrenici, a koje su, po tvom sudu, pokušaj manipulacije ili čak manipulacija sama??
Kao psihologinja znaš ako se nešto nekome omakne, da je to nenamjeran ljudski potez odnosno izraz (Freud: Psihopatologija svakodnevnog života - omaške i sl.) Istina, upoznao sam i one kojima se nešto omakne namjerno (glumci u teatru i u životu!) ali, da me bolje poznaješ, onda bi sigurno zaključila da ne spadam u takve persone!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

pišem i objavljujem, na iste i slične teme već zamalo 40 godin

@Ljubo Ruben Weiss BINGO, pa u tome i je problem što pišeš onako kako te je Partija učila i školovala, a to je Ljubane ideologija koja je na svim frontovima doživjela poraz.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Sticajem okolnosti sam prvo pročitao Rebelov dnevnik

Nisam par dana gledao pollitiku, usput sam vidio tu priču iz Ljubuškog ali se nisam podrobnije time bavio, onda sam u subotu privirio ovdje, vidio prvo Rebelov dnevnik, pa se potrudio osvrnuti okolo i prikupiti još informacija, pa napisao jedan opsežan komentar. Nema sad više volje čitat sve komentare ovdje niti pisat nove komentare. Tko još nije vidio, bilo bi mi drago da taj komentar pročita, stvarno sam se tu potrudio, da sagledam stvari podrobnije i cjelovitije (e da, i jedno i drugo, proturječni zahtjevi, zaguljeno je to...).

A svakako vrijedi pogledati sporni dokumentarac na jubitu. Reklama mu svakako itekako pomaže, pogledan je 37.000 puta, stotinjak puta više nego drugi videoi koje je postavio "gariwosa". Jo ako dobije neku nagradu u Berlinu, kako če se opet prašina dizat...

Tko je glasao

Evo, i Beč je uključen...

Vienna, 20 July, 2012 - The Vienna-based South East Europe Media Organisation (SEEMO), an affiliate of the International Press Institute (IPI), condemns the physical attack against the Bosnian and Herzegovinian journalist Stefica Galic, editor-in-chief of the web portal tacno.net.

Galic was beaten on 18 July 2012 in Ljubuski, a small town 170 kilometres south of Sarajevo by a group of men and women while taking an evening stroll. She required medical assistance but was not hospitalized. The incident occurred two days after the screening of a documentary film, Nedjo of Ljubuski, dedicated to her late husband Nedeljko Nedjo Galic, a man awarded for civil courage during the war in Bosnia and Herzegovina (1991-1995). Nedjo Galic helped Bosniak (Muslim) people to escape from Ljubuski and thus avoid deportation to a concentration camp and death.

Stefica Galic and her children have been threatened and insulted by nationalists both before and after the film’s screening. Although attempts to halt the screening failed, some people who participated in the film had left their homes due to threats, according to Amer Bahtijar, journalist from the web portal tacno.net.

Many human rights activists and politicians have condemned the attack. “I call on the Sarajevo authorities to find the perpetrators and bring them to justice. I also urge them to protect the Galic family and guarantee security to all citizens in Ljubuski. The attack on Stefica Galic was an attack on freedom of expression and democracy,” said Oliver Vujovic, SEEMO Secretary General.
----------------------
Oliver, ich bedanke mich! Die Tatsachen und nur die Tatsachen!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo Ruben Weiss umjesto

@Ljubo Ruben Weiss umjesto što obmanjuješ navodnom podrškom obožavatelja kroz čija usta prijetiš "moćnim Hintergrundom" i stavljaš komentare suprotne pravilima pollitike.com, stavi isto tako aktualne i za temu dnevnika vezane vijesti, kao što je recimo: http://www.hercegovina.info/vijesti/hercegovina/ljubuski/bosnjak-iz-ljub... ili ovo: http://www.hercegovina.info/vijesti/hercegovina/ljubuski/svetlana-od-bro... ili ovo: http://www.hrvatska-rijec.com/2012/07/deutsche-welle-o-slucaju-stefice-g... ili ovo: http://www.hrvatska-rijec.com/2012/07/izjave-akterica-sto-o-incidentu-u-...
i da ne nabrajam što si sve kao nepristrani, objektivan i istinoljubljivi pisac mogao, a nisi ni pokušao staviti čitateljima na uvid pa neka si onda svako sam izvlači svoje zaključke i stvara mišljenja.

I naravno ukoliko se nije dao zastrašiti "moćnim Hintergrundom" koji stoji iza tebe sudjeluje u raspravi i komentira.

http://pollitika.com/comment/reply/11539/378951

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Minus zbog neprevođenja na

Minus zbog neprevođenja na hrvatski!

Tko je glasao

@Golgota

Bivši IPD-eovac a ne zna engleski??? Ma mogu pretpostaviti što se u međuvremenu dogodilo? A inače poruka na engleskom ima koliko hoćeš, nisam primijetio da ih minusiraš? Ionako nema veze, manje više sve sam rekao, možda čak i previše... Jedini je problem što sam toliko involviran u sluačj, da znam i što će se dogoditi slijedećih sati. Naime, ustanovili su neke falsifikate, čak policije... Engleski ili ne, šovinisti ga kure, pa kure... a ti jednako kao ja znamo koliko je BiH trusno područje! Be samo geografski, već prije svega, politički...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Derviš i smrt. - Krajem 1944.

Derviš i smrt. - Krajem 1944. godine, strijeljan je u Tuzli moj najstariji brat, partizan, oficir komande Tuzlanskog vojnog područja, presudom vojnog suda III korpusa. (Imena ne navodim, iako ih, naravno, znam; oni ne znaju, ili se ne sjećaju šta su učinili mome bratu i meni, uvjerio sam se u to nedavno kad mi je jedan od njih pružio ruku a ja nisam prihvatio, i on je začuđeno pitao neke moje prijatelje zašto se to ljutim na njega?) Na afišama izlijepljenim po gradu pisalo je da je Šefkija Selimović osuđen na smrt strijeljanjem zato što je iz magazina GUND-a (Glavne uprave narodnih do-bara) uzeo krevet, ormar, stolicu i još neke sitnice, a tako stroga presuda je donesena, piše na objavi, zato što je okrivljeni iz poznate partizanske porodice. Tako se naša porodična privrženost revoluciji i naša zanesenost okrenula protiv nas i pretvorila nas u žrtve. A taj okrivljeni, moj brat, kome su ustaše odnijeli sve stvari iz stana, očekivao je svoju ženu koja je slučajno ostala živa u koncentracionom logoru, i trebalo je da se vrati u Tuzlu. Kad sam čuo da je Sefkija strijeljan, doživio sam šok. Ležao sam nemoćan da išta shvatim, i neprestano plakao. Nakon nekoliko dana došao mi je šofer UDB-e koji je moga brata odvezao na strijeljanje, i donio mi poruku od mrtvog čovjeka. Šefkija je bio miran pred strijeljanje; rekao je: - pozdravi Mešu, reci mu da sam nevin. Ja sam znao da je nevin, ni sudije nisu tvrdile drukčije. Šofer nije smio da mi kaže gdje je sahranjen, pa ni danas ne znam gdje mu je grob. Taj nevjerovatan, slijepi, maloumni čin bio je prekretnica u životu svih članova moje porodice: svi smo osjetili da su se desile stvari koje nikad nismo mogli očekivati. I nije riječ o smrti nekog od nas, na to smo bili spremni, sedmoro nas je bilo u revoluciji, već o tako užasnoj nepravdi, bez razloga i bez smisla...
.............
... Ovdje moram da zastanem. Pišući prethodne rečenice, bio sam svjestan da nešto skrivam, jer mi je neprijatno i pred samim sobom. Tek kad me Darka upozorila da nije bilo baš sasvim tako (ona zna istinu, ispričao sam joj), nevoljno sam se zaustavio i prisilio se da još jednom u svijesti okrenem film događaja... Da, bio sam šokiran, ništa nisam mogao da shvatim, dan i noć sam proveo bez sna i bez hrane, plačući, ne znajući šta ću od sebe, jer je sve moje dovedeno u pitanje. A sutradan, jedan jedini dan kako sam čuo za bratovljevu pogibiju, pet-šest dana poslije strijeljanja, trebalo je da održim neko predavanje, već ranije najavljeno plakatima. Nisam ga otkazao. Ne znam šta sam i kako sam govorio, ali sam govorio. I eto, baš to pokušavam da zaboravim, da sam htio da govorim, da sam mogao, da sam imao snage da govorim, da se nisam kao čovjek, kao brat pobunio protiv te neprirodne obaveze koju sam sebi nametnuo. Utoliko je moj postupak neshvatljiviji: da je to neko zahtijevao od mene, sve bi bilo jednostavno, kao tablica množenja. Ovako je košmar. Patio sam kao nikad u životu, a pokušavao sam da ostanem u kolotečini koju sam smatrao jedino mogućom, jedino ljudskom. Čak i poslije tog neljudskog čina! Htio sam, valjda, da razdvojim te dvije sfere, privatnu i opštu (kao da je to mogućno!). Možda sam se plašio da raskinem sa sobom onakvim kakvim me je stvorila revolucija, možda me vukla inercija: kako ću raskopati sebe cijelog? Možda sam mislio da nemam prava u tolikim smrtima svoj gubitak uzimati kao razlog da napustim revoluciju koja je postala smisao i suština moga postojanja. Ne mogu ništa određeno da kažem, ali sam možda pokušavao da sebe ranjenog i njega izgubljenog izmirim sa revolucijom koja jede svoju djecu. I eto, pokušao sam da idem istim putem, kao da se nije ništa dogodilo, nisam izašao iz partije, nisam okrenuo leđa svemu što sam bio, ali ništa time nisam riješio, bivalo mi je sve teže, ono predavanje je postala moj a mora, moj užas, i ni do danas se nisam oslobodio mučnog osjećanja na tu čudnu krivicu. Platio sam tu neshvatljivu zaluđenost teškim mukama docnijeg, sve težeg raskola sa sobom bivšim....

Meša Selimović, Sećanja
http://mesa-selimovic.blogspot.com/2012/03/kako-je-nastao-roman-dervis-i...

Tko je glasao

tx..

tx..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kod naših savremenih pisaca

Kod naših savremenih pisaca nisam u potpunosti nalazio ono što sam tražio. Mada prilično razvijen, jezik naše današnje književnosti je ili artificijelan, neživotan, apstraktan, prilagođen za izražavanje bizarnih stanja i za izražajni egzibicionizam (nadrealisti); ili suviše konkretan, pogodan za izražavanje vanjskih pojavnih oblika, čak i na veoma plastičan način, ali bez sposobnosti poniranja u dublje slojeve života i ljudske psihe (realisti) ili vrlo rafinovan, probran, savitljiv, barokno razuđen, bogat, pa ipak sav na površini, nepogodan za dramatične situacije a pogotovu za dijabolična stanja koja su se meni sve češće javljala kao doživljaj (Crnjanski) ili snažan, silovit, ekrazitne snage, jezik-usov, jezik-bujica, bojovni jezik koji raznosi protivnika, maksimalno izražajan u negaciji, ali suviše retoričan i knjiški, nepodoban za misaone finese, za sadržajnu i misaonu dubinu (Krleža); ili miran, staložen, prodoran, iznijansiran, izbalansiran jezik, pogodan za opisivanje svakog mraka i čuda u čovjeku, pa ipak suviše miran, gotovo hladan za bure i nemire kakvi su se meni ukazivali, i trebalo je biti pisac najvećeg formata pa iz tog jezika izvući takva sazvučja i njime postići takvu snagu kao što uspijeva Andrić.
....
Morao sam pronaći ne bolji i ekspresivniji jezik, ni bogatiji, ni suptilniji, to bi bila smiješna i nerealna ambicija, već jezik za moju ruku i moju dušu, koji će najbolje odgovarati onome što je u meni ključalo. Nisam znao šta tražim, samo sam nejasno naslućivao kakav to jezik treba da bude, Kad nađem, znaću šta tražim.

http://www.zurnal.info/home/index.php?option=com_content&view=article&id...

Tko je glasao

IZJAVA ŠTEFICE GALIĆ i njene djece

(objavljeno sinoć na www.tacno.net):
Izjava Štefice Galić
Datum i vrijeme: 20.7.2012. u 23:14h

"Ovih dana sam s obitelji izložena neviđenoj kampanji protiv prikazivanja filma o mom pokojnom suprugu „Neđo od Ljubuškog“ u Ljubuškom.

Film je ipak prikazan, nažalost pod osiguranjem policije.

Pitam se: zašto je ovaj film i čime naišao na ovakav otpor građana ljubuške općine?

Ovaj film je priča o humanosti mog supruga, nas oboje, o stradanjima i protjerivanju Bošnjaka koje se dogodilo u Ljubuškom 1993. godine, a kojem smo se mi javno i trajno suprostavili i pobunili. Za to djelo je moj suprug posthumno dobio nagradu za građansku hrabrost Duško Kondor.

Film je snimljen prije svega u edukativnu svrhu, o građanskoj hrabrosti s ciljem da se potakne na razmišljanje kako bi se svatko morao pobuniti protiv zlodjela zlih ljudi, kako svojom šutnjom ne bi bio saučesnik u njima, bez obzira o kojim se ratovima ili individualnim slučajevima radilo.

Sve što sam izjavila u ovom filmu, istina je i samo istina. To dobro znaju svi građani Ljubuškog, to dobro znaju svi naši prognani Bošnjaci, to dobro znaju svi oni koji su to i uradili.

Nigdje nikada nije izjavljeno da je hrvatski narod genocidan niti je to poruka ovog filma, za što sam dobila ekstremne optužbe i neviđene batine od Vere Dedić koja je učestvovala u demonstracijama protiv dokumentarca, pred očima gvardijana na Humcu, pred očima moje prijateljice i druge žene koja je bila tu, te sam se povukla u svoj dom sa razbijenim naočalama, ranama po tijelu i duši.

Sve ovo što se događalo prije i poslije prikazivanja dokumentarca u Ljubuškom je nečiji drugi rat, nešto što nije poruka ovog filma i što nije stvar moje obitelji. Ovaj film je priča moje obitelji iza koje odgovorno stojim.

Ovim putem želim poručiti da cijela moja obitelj stoji i stajat će trajno iza svega što je u ovom filmu kazano, a sve ostalo što je proisteklo iz svega toga neka bude na savjest onih koji su tome pridonijeli.

Film možete pogledati ovdje, sami procjenite o čemu se radi u njemu.

Hvala,

Štefica, Dejan, Bojan i Maša Galić."
-------------------------------------
PS: Kompletan fIlm "Neđo od Ljubuški" se može pogledati ispod izjave Štefice Galić, ili preko You tuba

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Gospođa Štefica očito baštine

Gospođa Štefica očito baštine neviđenu dozu gluposti ili zlobe.

Samo je još trebala zapjevati: Što to ima u ljudima tužno da ulaue u tuđe živote, pa da zaridamo svi zajedno

Neka priupita svoje savjetnike u čemu je problem, neka priupita potomke onih 20 000 ubijenih od strane komunista zašto je sporno što u čitavoj priči sudjeluje ekipa na čelu sa Svetlanom Broz

ako Štefica to nije u stanju shvatiti i prihvatiti zašto očekuje da netko shvati Bošnjake i njihovu sudbinu 93-e?

kakvi su to dvostruku aršini?

Može je biti sramota (osim ako nije zaista glupa i naivna) što na ovakav način prostituira jednu ljudsku priču iz neljudskih vremena za sve ljude tamo, nemojmo se ponašati kao da su Muslimani u Bosni tada bili kao Židovi u Reichu

Tko je glasao

Možeš li objasniti zašto je

Možeš li objasniti zašto je sporno da u "čitavoj priči" sudjeluje "ekipa na čelu sa Svetlanom Broz"?

I, zašto bi gospođa Štefica to trebala shvatiti i, valjda, stoički a ne buneći se izdržati ovo što joj priređuju mnogi?

Ono što mene zanima, a film gledao (još) nisam, je da li se u filmu iznosi neka neistina, ako je dokumentarni?

Kada se radi o filmovima, uobičajeno je da svak tko ga gleda o njemu ima pravo i donosi vlastiti sud. To je tzv. umjetnički dojam. Ali mene zanima, ako znaš, ima li u filmu neistina?

Nisam pobornik ideje prema kojoj bilo čiji potomci, pa i Titovi, zbog srodstva i prezimena imaju snositi posljedice djela svojih predaka a u kojima, dakako, sami nisu sudjelovali.

Pročitao sam izjave dotične Štefice, koja se po tebi ima sramiti, i prije i poslije prikazivanja filma, ali nisam uspio odgonetnuti zbog čega bi se imala sramiti i kako to "prostituira jednu ljudsku priču". Prije premijere se čudila unaprijed hajci onih koji film još nisu ni vidjeli a poslije se bunila zbog batina i ponašanja nekih prema njoj.

Doista me zanima u čemu je njena greška. Što je željela i pristala da putem filma istina o njenom mužu izađe na vidjelo ili nešto drugo, ovo što sam već napisao, izjave?

B-52

Tko je glasao

Sm, evo odgovora na tvoja

Sm, evo odgovora na tvoja pitanja:

http://pollitika.com/kolateralna-zrtva#comment-378462

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

brate ova rasprava traje 3

brate

ova rasprava traje 3 puna dana i noći, i ti meni sada postavljaš pitanja na koja sam odgovorio više puta u 50 komentara na ovom i mom zadnjem dnevniku

ma daj molim te batali me više ove teme

ali stvarno

Tko je glasao

Nemoj se ljutiti

Pročitao sam sve tvoje komentare na ovom dnevniku i odgovor na ono što me zanima nisam mogao naći. Ako je u njima ipak sadržan, mogao si me uputiti.

Nije, barem do sada, bila uobičajena praksa da odgovore na pitanja iz jednog tražimo čitanjem svih drugih dnevnika pojedinog komentatora. Ozbiljno sumnjam da bih se privikao čak i ako se takva praksa želi uvesti.

Bez brige, ne daj se smetati i zamarati kojekakvim pitanjima. Taman ako ih netko drugi smatra vrlo bitnim za temu i razumijevanje tvojih stavova. Dvosmjerna komunikacija ne mora uvijek biti sadržaj rasprave.

Uostalom, ovaj tvoj odgovor daje značajan doprinos razvoju istraživačkog polemiziranja i može potaknuti zainteresirane za takav vid komunikacije. Nažalost, ja to nisam, nemam ni vremena ni volje, pa ću se i ubuduće ograničavati samo na ono što piše pod dnevnicima o kojima se raspravlja.

Makar i na vlastitu štetu što ostajem prikraćen za, vjerujem, vrlo zanimljiva objašnjenja.

B-52

Tko je glasao

ništa se ja ne ljutim, premda

ništa se ja ne ljutim, premda ovakva vrsta ironije s vaše strane sigurno neće pridonijeti raspravi

Makar i na vlastitu štetu što ostajem prikraćen za, vjerujem, vrlo zanimljiva objašnjenja

ako vi niste našli odgovore, trebam li ja biti zabrinut zbog toga?

daklem, ponavljam, sporan je medijski tretman ovih događaja koji se mahom fabricira iz fabrike tačno.net na čijem čelu je (da li je to sukob interesa?) žena glavnog protagoniste dokumentarca o spašavanju života od tamo gdje nitko taj život nije izgubio

sprono je što se umjetno dižu tenzije, pa se nekoliko desetaka prosvjednika naziva "masom" dok je isti takav broj na Dinamovim tekmama (recimo) "šačica huligana" - uviđate li razliku u tretmanu

nadalje potencira se "spašavanje života" - od koga? je li meni moj susjed Srbin u Vojvodini spasio život kada je u slučaju potrebe ponudio svoj tavan? ako uzmemo da nitko iz sela nije ubijen tada a ni poslije? da li bi bilo korektno da ja pričam o spašavanju vlastite glave kao glavnom uzroku odlaska?

i na kraju, kao višnja na šlag ove izrežirane (SB) drame, dolazi "pretučena žena" koja to nije, dakle Štefica Galić NIJE pretučena, premda bi mnogima odgovaralo da je

i stvarno, bez ljutnje ili bilo čega, više nemam volje

uostalom imate moj dnevnik, dajte minus i napišite tamo vaše viđenje te oponirajte mojim stavovima

nitko pa ni ja nije uvijek u pravu, tako da može biti kako sam i sada u krivu, tko zna, no dok mi netko ne dokaže suprotno, nemam se namjeru predati

pozdrav

Tko je glasao

U međuvremenu sam pogledao

U međuvremenu sam pogledao film i donio vlastite zaključke.

Žao mi je što se, kao i uvijek do sada u sličnim slučajevima, buka diže oko onoga što sa samim filmom nema nikakve veze.

Bitka za bolju prošlost će na ovim prostorima nažalost još dugo zasjenjivati mnogo važnije i životnije probleme.

Što se tiče prosvjeda, i dužu verziju toga sam pogledao, najviše me se dojmila jedna od prosvjednica koja u jednom trenutku tvrdi da su sve muslimanske kuće sačuvane a odmah potom, valjda da prisnaži tvrdnju kako se s Muslimanima postupalo korektno, da su "svi dobili obnovu".

S toga se ni ne čudim da prosvjednici u prvi plan ističu da su "svi Muslimani iz Ljubuškog otišli u miru" očito ne nalazeći ništa spornog u tome da su uopće "otišli".

B-52

Tko je glasao

dženet

zanimljivo svi komentari se svode na marginalije; bit stvari je da li taj dokumentarac prikazuje istinu ili je propagandni pamflet?

ako su "otišli u miru", onda vitez neđo nije nikoga trebao spašavati, valjda je to logični zaključak.

što se tiče pitanja "zašto su otišli" moj susjed, inače podstanar, ne pita se zašto je pobjegao iz novog travnika jer su mu muslimani, pardon bošnjaci spalili kuću. jednostavno je otišao, jer se nije osjećao ugodno pored spaljene kuće. vjerojatno ne bismo niti mi.

inače, ovdje vrijede specifični pristupi materiji koji me podsjećaju na bajku "alice u zemlji čudesa"; znate ono, u ogledalu sve stvari izgledaju izvrnuto...udbaši postaju demokrate i spasitelji, ili da se ponovim kako je veliki titov prijatelj fitzroy maclean u biografiji koju je nazvao znakovito "heretik" rekao da na balkanu iza svakog heroja stoji izdajnik....nadajmo se da je neđo u dženetu pronašao mir...

Tko je glasao

Žao mi je što se, kao i

Žao mi je što se, kao i uvijek do sada u sličnim slučajevima, buka diže oko onoga što sa samim filmom nema nikakve veze.

istina, ali da nije toga kolike su šanse da bi ti uopće čuo za taj film?

o tome se radi

Tko je glasao

Buku oko svega nisu napravili autori

Što se mene osobno tiče, kao što sam jednom spomenuo nekom od sugovornika, saznanja o onome što se stvarno događalo u vrijeme rata nemam potrebe crpiti ni iz čijih filmova i ni iz čijih knjiga.

Film o kojem je riječ nije komercijalan, odnosno kao dokumentaran nema ambicije potući rekorde gledanosti. Utoliko je bez značaja bi li ja znao za njega ili ne.

Međutim, ako je u stvaranju halabuke kvaka, onda ispada da su mu najbolju reklamu napravili upravo oni koji se najviše bune. Njihov je interes prije trebao biti da puste da projekcija prođe u miru i tišini i da se sve to ni ne spominje a kamoli prežvakava.

B-52

Tko je glasao

onda ispada da su mu najbolju

onda ispada da su mu najbolju reklamu napravili upravo oni koji se najviše bune.

bingo, to nitko ne spori, tako je i sa Prideom

Tko je glasao

Svjestan toga, ti namjerno

Svjestan toga, ti namjerno činiš reklamu filmu?

Nisam stekao dojam da su tvoje primjedbe hinjene.

B-52

Tko je glasao

jok, ne radim mišljanja sam

jok, ne radim

mišljanja sam da ovdje ima materijala u ljudskom smislu sa kojima mogu podijeliti dvojbe i stavove te na taj način obogatiti vlastita promišljanja

da sam to što me pitate onda bi komentirao i pisao po Indexovom forumu i inim stranicama, a u konačnici čitava ova priča je manje više nastala kao reakcija na dnevnik Ljube Rubena@ koji je temu predstavio na portalu, da nije bilo toga, čisto sumnjam da bi se bavio temom

pozdrav

Tko je glasao

Tebra mojne

Veoma nekulturno obraćanje jednom uvaženom članu zajednice.
Stati na loptu i razmisliti.

Tko je glasao

pjastrela ali zaista, zar

pjastrela

ali zaista, zar moram opet ponavljati što sam napisao 50 puta i čitav jedan dnevnik?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci