Tagovi

Znanje i poštenje

Ljudi na vlasti često hrvatsku javnost obasipaju svakakvim parolama. Te parole temelje se na poluistinama ili lažima. Jedna od omiljenih parola vlade koja odlazi i ubrzo dolazi, bila je: «Hrvatska zemlja znanja» . Parola i te kako odgovara Hrvatskoj, ali i svakoj drugoj zemlji. Pitka je. Znanja nikad dovoljno. Međutim, problem je kako znanje koristimo i kakve nam rezultate donosi. U nastavku ću opisati primjer korištenja znanja i stručnjaka na pogrešan i štetan način.

Tjednik Lider, tiskano izdanje od 28. prosinca 2007. posvetio je svoj prostor Liku i djelu direktora Zračne luke Zagreb, Bošku Matkoviću. Tako iz Lidera saznajemo da se je Boško Matković, diplomirani inženjer strojarstva u svojoj karijeri bavio strojarskim projektiranjem u Sloveniji i Njemačkoj. Negdje 1998. godine vratio se u Hrvatsku i kako sam kaže, razgovorom s bivšim direktorom dogovorio zaposlenje na Zračnoj luci Zagreb kao savjetnik. Nakon tri godine postaje i glavni direktor.
Sve je to lijepo, fino i krasno ali gdje je tu zakonitost i stručnost. Krenimo redom. Matkovića na zračnoj luci zapošljava bivši direktor i to za svog savjetnika. Kako se nigdje ne spominje, očito je zapošljavanje prošlo bez zakonske procedure, odnosno bez natječaja. Jasno je da takav stručnjak, strojarski projektant za atomske centrale, zračnoj luci nije bio potreban, ali ipak je zaposlen. Dakle, zapošljavanjem bez natječaja učinjeno je kazneno djelo povrede članka 114. Kaznenog zakona, istovremeno su onemogućeni branitelji da koriste svoje pravo koje proizlazi članka 35. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Obzirom na reputaciju bivšeg direktora g. Leke, koji je smijenjen zbog lažnih bilanci i prikrivanja gubitka, Matkovićevo zapošljavanje jako smrdi na korupciju, odnosno kupnju radnog mjesta.

Sljedeće što doznajemo iz Lidera o liku i djelu našeg “atomskog junaka” je izbor za direktora Zračne luke Zagreb. Lider tvrdi da je Matković izabran za direktora na natječaju između 26. prijavljenih kandidata. Koliko je poznato, u uvjetima natječaja jedan od kriterija je bio, višegodišnji rad na rukovodećem mjestu. Uvidom u Boškovu biografiju iz Lidera jasno se vidi da on taj uvjet nije ispunjavao. Radio je kao projektant ali na rukovodečim poslovima u struci, nije radio. Važno je napomenuti da ga je Vlada RH smjenila zbog nepravilnosti zajedno sa ekipom bivšeg direktora. Za razliku od njega, među kandidatima za direktora bilo je kandidata koji su u potpunosti zadovoljavali uvjete.
Pokušaj da se dođe do istine o natječaju temeljem, Zakona o pravu na pristup informacijama završio je odbijanjem davanja informacije nadležnog, Kalmetinog ministarstva. Natječaj za direktora nikad nije završen, kandidatima nisu dostavljeni rezultati izbora te zbog toga kandidati nisu mogli uložiti žalbe. Iz navedenoga je jasno da Matković nije izabran na natječaju nego je postavljen protivno gore navedenih zakona.

Nakon što je postao direktor, Matković provodi takvu organizaciju da vraća pomoćnike direktora bivšeg direktora Leke na visoka rukovodeća mjesta. Svi ti Lekini i sada Matkovićevi “stručnjaci” bili su smijenjeni odlukom Vlade RH. Već prilikom priprema za provedbu te organizacije bilo je jasno da ona nije stručna, već megalomanska i štetna. O tome su obaviješteni Nadzorni odbor i Skupština zračne luke. Nisu reagirali, organizacija je provedena i sada imamo situaciju da Matković priprema provedbu nove organizacije poduzeća jer je ona koju je uspostavio prije nekoliko godina loša. Kakva je opet ta organizacija najbolje govori podatak da su se svi sindikati udružili kako bi spriječili upravu da radi na štetu radnika. Sindikati više ne vjeruju Matkoviću.
Vračanjem ekipe koja je opljačkala Zračnu luku Zagreb, Matković je osigurao zataškavanje svih nepravilnosti. Sada su prisiljeni prikrivati nepravilnosti kako bi zaštitili sami sebe. U tome su im obilno pomogli “logističari”, gradonačelnik Bandić, kao predsjednik nadzornog odbora i Damir Lončarić kao izvršni direktor u vrijme hapanja. Prema odluci Vlade RH, istraga i utvrđivanje odgovornosti morala je obuhvatiti sve odgovorne uključujući i nadzorni odbor.

Zalaganje nekih zaposlenika da principi pravne države prorade na Zračnoj luci Zagreb, Matković naziva objavljivanje tekstova koji su direktno usmjereni protiv njega. Kako se navodi u članku, on je te zaposlenike degradirao na način kako su oni htjeli njega, te ih nije najurio, već im vadi mast.

Ovdje treba svakako dati objašnjenje. Matkovića nije nitko na zračnoj luci želio degradirati i poniziti. On je bio smjenjen, zajedno sa ekipom dugoprstića, temeljem nalaza državne revizije i financijske policije te odluke Vlade RH koja je većinski vlasnik zračne luke. Nakon smjene sa savjetničkog mjesta, do okončanja postupka trebao je raditi kao stručni suradnik za strojarstvo. Iz nepoznatih razloga za njega je rad u struci bio šok. Taj šok je toliki da se još uvjek osvećuje zaposlenicima koje neopravdano drži odgovornim za svoju smjenu. Njima “vadi mast” degradiranjem, držanjem na radnim mjestima ispod razine dostojanstva, višegodišnjim držanjem bez radnih zadataka i otkazima. Ukratko provodi zlostavljanje.

Opisanu osvetu provodi bez disciplinskog ili nekog drugog postupka. Sam je izmislio optužbu i donio presudu. Sve je to protivno zakonu, ljudskom dostojanstvu i demokratskim principima. Nažalost, u Hrvatskoj je to moguće, time se može nekažnjeno javno hvali i imati podršku Državnog odvjetništva i pravne države.

No, pređimo malo i na djela. Lider poseban naglasak daje na doprinos Matkovića u povećanju prometa i izgradnji novog putničkog terminala. Promet od dva milijuna putnika ne može biti veliki uspjeh jer je još početkom 1990. godine zračnom lukom Zagreb prošlo preko 1.900.000 putnika uz veći promet zrakoplova. Od tih davnih godina nije povećan a niti adekvatno održavan putnički terminal. Umjesto u investicije novac je utrošen na promašene projekte, promašenih stručnjaka. Ti stručnjaci slikali su se i davali izjave o fenomenalnim poslovnim rezultatima, baš poput Matkovića koji između ostalog navodi se da je Pleso ishodilo lokacijsku dozvolu za gradnju novog putničkog terminala. Terminal bi zajedno sa uzletno-sletnom stazom trebao biti gotov do 2011. godine. Ta tvrdnja djeluje malo neuvjerljivo ako se pogleda Prostorni plan uređenja grada Velika Gorica.. U prostornom planu zemljište na kojem bi trebalo biti putnički terminal u vlasništvu je MORH-a i u kategoriji zemljišta posebne namjene. Pored toga u vrijeme prihvaćanja prostornog plana jasno je rečeno da za novu uzletno-sletnu staza nema opravdanja, da zbog arheoloških nalazišta, vodozaštitnog područja i naseljenosti, na ovoj lokaciji nije moguća izgradnja. Dakle prije dobivanja dozvole za građenje potrebno je izvršiti promjenu i usklađivanje prostornog plana. Kako to, uvidom u prostorni plan grada Velike Gorice, nije učinjeno, Matkovićeva lokacijska dozvola i izgrađeni terminal do 2011. godine, bajka je za malu djecu..

Izgradnja putničkog terminala započela je još davne 1996. godine, uprave “projektiraju”, troše novac, daju pametne izjave, a rezultat su milijuni eura utrošeni i na razne načine preusmjereni u privatne džepove. Zanimljivo je da se u modelima financiranja izgradnje terminala ne spominje zračna luka. Zračna luka posluje s profitom, svoje usluge skupo naplaćuje. Zašto da poslovni prostor trgovačkog društva grade građani RH a da dobit tog društva troši direktor na promašaje, luksuz i privilegije povlaštenih?

Na kraju svakako treba napomenuti nešto što je Lideru promaklo. Negativan odnos Matkovića prema braniteljima. Za primjer ću navesti više mjesečno odbijanje prijema predstavnika branitelja na razgovor. Tek nakon intervencije iz ministarstva branitelja saslušao je branitelje. Pored toga nekim braniteljima je dao otkaz, sa nekima se vodi višegodišnji sudski procesi, nekim ”vadi mast”...

Za razliku od branitelja koje ne želi primiti na razgovor, prvi čovjek zračne luke daje četrdesetak tisuća kuna udrugama ribiča, tenisača i t. d. Ovakav odnos prema braniteljima možda je i normalan za čovjeka koji je, najvjerojatnije, rat proveo u Njemačkoj, na sigurnom.

Da sada zaključim. Nije dovoljno trubiti o nekom znanju, pričati “svi u srednje škole” i “svi na fakultete”. Opisani primjer obrađuje lik i djelo, navodno, obrazovane osobe. Osobe koja se obrazovala za strojarstvo i u strojarstvu napravila prve korake. Umjesto da nastavi u struci, Matković, kreće u nova područja po principu linije manjeg otpora a veće dobiti. Ulazi u državno poduzeće gdje ne traže stručnjaka nego poslušnika. Tu postaje savjetnik direktora i kasnije direktor. Nije mu važno što ne poznaje područje kojim upravlja i što je okružen isto takvim ljudima. Stručnjaci su mu neprijatelji a umjesto strukom služi se improvizacijom. Kao takav nestručan ali poslušan, idealan je za one iznad sebe. One, Sanadera i Bandić,a koji su potpisali protokol da će Matkoviću izgraditi putnički terminal. Za uzvrat Matković će bez natječaja osigurati njihovim Ingrama i IGHima poslove. Bit će posla i provizija za sve.

Živjela zemlja znanja i poštenja!

Komentari

Prikriveno oglašavanje:

Prikriveno oglašavanje: Urednica insiderica nedavno je optužila redakciju Lidera za prikriveno oglašavanje, inače zabranjeno zakonom, a glavni urednik Lidera se branio da je njihova uredjivačka politika pisati afirmativno o biznisu. I takav Lider može biti izvor vrijednih informacija, kao što se vidi iz ovog dnevnika. Trebalo bi još samo istražiti ima li suvlasnik Lidera, tvrtka Euroherc, odnosno Agram, kakve interese, odnosno poslove s Aerodromom ili Matkovićem, zog kojih ga Lider "afirmira". I priča time postaje kompletna. Ne može Lider sve, oni daju samo afirmativni dio:) Naravno, Lider može od Aerodroma Zagreb dobiti oglas, koji će Aerodromu strašno povećati promet putnika, jer će čitatelji nakon tog oglasa nahrupiti na Pleso:) Eto, tako u Hrvatskoj stoje stvari. Ah, da, ako ne može oglas, zaposlenici Aerodroma Zagreb bi se mogli pretplatiti na Lider i obrazovati se kako se postaje direktor Aerodroma.

Tko je glasao

Tko kaže da Matković nije

Tko kaže da Matković nije platio Lideru da piše o njemu? Pouzdano znam da je Lider imao puno više podataka koji ne idu Matkoviću u prilog, nije ih koristio.
Matković treba podršku, provodi svoju drugu organizaciju poduzeća. Prvu koju je proveo prije par godina napravio je da bi platio podršku sindikalistima i poslušnicima koji su mu omogučili da dođe na čelno mjesto. Sada kada je prikrio Lekin kriminal, treba se riješiti tih korupiranih pomagaća. Međutim oni svoje neopravdane privilegije i visoke plaće ne daju tako lako. Već dvije godine onemogučavaju reorganizaciju.
Radnici aerodroma ne trebaju se pretplatiti na Lider, direktor može platiti reklamu ili jednostavno gotovinu lideru. U hrvatskoj ne postoji financijska ili kakva druga kontrola državnih firmi. Revizija ako nešto i nađe, to se ne procesuira. Dakle direktori su više nego privatnici, rade što hoće i za to ne odgovaraju.
Matković se ovdje prikazuje kao "heroj" korumpiranog hrvatskog društva. On se hvali da "vadi mast" svojim radnicima zato što ga je većinski vlasnik smjenio zbog nepravilnosti cjelokupne uprave. Dakle u demokratskom i pravnom društvu čovjek provodi svoje zakone i sudi u svom sudu. To je diktatura. Vlasnici država i grad ponose se njegovim radom, daju mu podršku i potpisuju protokol kojim se obvezuju izgraditi Matkoviću poslovni prostor.

Tko je glasao

Ipak iz biografije direktora

Ipak iz biografije direktora ZLZ vidimo da je bio zaposlen u frankfurtskom IGK, inženjerskoj kući za projektiranje aerodroma... što mu valjda daje potpunu kvalifikaciju za rukovođenje istima?

tako npr bi arhitekti kazališta mogli funkcionirati i kao intendanti... ili hotela kao direktori istih... nedaj bože da projektanti bolnice rukovode kirurškim timom u operativnoj sali.

no, ono što fali prvom navodu jest da kuća IGK istinu bog jest sudjelovala u projektiranju dva aerodroma (Dusseldorf i dio Frankfurta), no kao INSTALATERSKI projektanti... znači strojarstvo (vjerojatno tu i g. Matković, jer drugo u Njemačkoj niti nije smio), IT, struja, voda, kanalizacija itd. Što se vidi i na njihovoj stranici
Osim toga naravno projektiraju i druge zgrade, a nisu specijalizirani za aerodrome (kako se čita u biografiji Lidera).

Projektni biro za oba ova aerodroma na kojem su IGK (u sklopu kojega je bio i g. Matković) je bio takodjer njemački JSK, koji je BTW i projektni partner Alpine Bau za zadnju inačicu stadiona Maksimir . Kojeg nije projektirao Kincl. Koji je dobio prvu nagradu a nije projektirao ni Arenu Zagreb. Koju je Bandić preselio na Lanište Trigranitu i INGRI. Koja je mimo natječaja dobila posao rekonstrukcije ZLZ.... A gdje je tu Matković? Eh da, on sredjuje ekipi iz kanadske dijaspore da nam crckaju po aerodromu u znak zahvale rodijacima iz CA za poziciju... Čiju studiju plaćamo pola mi a pola kanadska vlada.

Ako naše ne zanima kuda ide ta lova, možda bi kanađane moglo?

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Postoje indicije da je

Postoje indicije da je Matković "lobirao" za njemce i pokušavao im namjestiti poslove. Do tih podataka teško je doći. Da bi se to čuvalo plaćena je hrpa poslušnika.
Ovdje svakako treba spomenuti izgorjelu trafostanicu 2004. godine prilikom izgradnje cat III. Trafostanica je izgorjela po duhu setom, krivac nije odgovarao ali je postao jedan od direktora. Profitirao je najvjerojatnije simens koji je dobio vrijedan posao bez natječaja.
Bandić je iz kanade došao sa simulacijom putničkog terminala, to je bilo objavljeno ali nije htio reći zašto je to rađeno i koliko košta. Taj trošak bio je besmislen jer postoji to isto ali daleko bolje obrađeno od naca.

Tko je glasao

U svakom slučaju "uspjeli"

U svakom slučaju "uspjeli" smo izgraditi društvo u kojem ni znanje ni poštenje ne kotiraju visoko. Sretna vam Nova 2008.

Tko je glasao

Jesmo društvo nam je

Jesmo društvo nam je "krasno". Možda je to normalan tijek razvoja društva ali smo mi previše nestrpljivi. Bez razvoja većine građana nema bolje Hrvatske.
Neka Vam je Sretna i uspješna 2008. godina!

Tko je glasao

Bez razvoja većine

Bez razvoja većine građana nema bolje Hrvatske.
Ovo je najveca istina.Jer pogledaj koliko novine iz ovog ili onog razloga svakodnevno kritiziraju ili Sanadera ili Bandica.A s druge pak strane i jedan i drugi pobjedju na izborima!
Pa kad ljudi vole ovo sto oni rade, neka im bude.To i je poanta demokracije.Ostali se trebaju izvuci iz skripca i izbjeci na svaki moguci nacin posljedice gluposti ovih diletanata.Koji ocito namjeravaju rate za svoje megalomanske djecije projekte svaliti na glasace.I na one koji ih nisu birali.

Tko je glasao

Madona Ja bih rekla da su

Madona
Ja bih rekla da su mnogi naši zemljaci ovu prvu kategoriju iz naslova - "Znanje" savladali i to jako dobro. Biti toliko univerzalan da možeš voditi skoro svaku (državnu) tvrtku je znanje. Znanje je i napraviti jaku mrežu prema onima što vladaju. Napraviti vlastiti biznis iz društvene imovine je znanje. To znanje se može pretakati u praksu već tolike godine zbog neznanja i inertnosti većine. Ova druga kategorija iz naslova - "poštenje" čak i mene golica u uhu. Ta arhaična riječ ovdje ne bi imala mjesta da funkcioniraju institucije sustava. Svi bi bili jako pošteni kad bi bilo straha od kazne.....ne znam da li se nazire što sam htjela reći. Ja bih dala naslov Živjela naša zemlja neznanja i nefunkcioniranja institucija sustava.

Madona

Tko je glasao

Znanje i poštenje pojmovi

Znanje i poštenje pojmovi koji su u našem sistemu zamjenjeni mitom i korupcijom.
Živjela naša zemlja neznanja i nefunkcioniranja institucija sustava
U takvoj ljepoj našoj pošteni ljudi sa znanjem sve više su u ilegali. Ljudi bez dobre veze i koji ne žele ili ne mogu dati mito, promašeni su tipovi.

Tko je glasao

Madona "Idite u zemlju gdje

Madona
"Idite u zemlju gdje su sva djeca rođena jednaka a nas ostavite na miru" - kazao je Pančo Villa
I mi sanjamo o tome da smo svi jednaki. I zato neka nas ostave na miru. Na miru da promašeni pišemo na Pollitici.

Madona

Tko je glasao

Izvrsno obrađena tema od

Izvrsno obrađena tema od nekog tko očito jako dobro poznaje ustrojstvo zračne luke. Kad si započeo o znanju i ljudima na vlasti mislio sam da ćeš demaskirati još jednog blefera - Dragana Primorca. Ne znam da li se o tome već pisalo na pollitici, ali osoba koja je uspjela opstati u blizini Sanadera dosta dugo , a da se donedavno nije učlanila u HDZ sigurno zaslužuje prostor na pollitici.
Ispričavam se zbog malog off topica.

Tko je glasao

Tekst je povezan sa

Tekst je povezan sa Primorcem, on je forsirao "znanje" javno a tajno rade slično opisanom. Ustvari obmanjuju nas jer im znanje i stručnost nisu važni. Ove vlasti vole nestrućne s kojima mogu manipulirati, koji za njih odrađuju prljave poslove i kojima daju dio pljena.
Što se znanosti na pollitici tiće tu mi imamo svog ministra, Zvonu Radikalnog, koji je napisao puno kvalitetnih dnevnika i komentara na tu temu

Tko je glasao

Madona Dobijem volju da ti

Madona
Dobijem volju da ti opišem svog "univerzalnog heroja" koji vodi jaku državnu tvrtku već dugi niz godina, a samo je lutka na koncu HDZ-ovog šefa pravne službe pristiglog iz susjedne nam Bosne. Bili su po novinama, bili su na televiziji, sindikati su vodili bitke radi zlouporaba položaja, zapošljavanja cijelog jednog sela rođaka, privatiziranja važne tvrtke gdje zbog nestručnosti može doći do kobnih grešaka i gubljenja ljudskih života. Ali oni imaju "znanje" i moć, moć koja dolazi od nekud s vrha. Svi sindikalci su kupljeni, svi poslušnici nagrađeni, a za neposlušnike je bolje da nestanu i da se maknu jer ih njihovi pogledi mogu ubiti. Klima unutar tvrtke je hladna i neprijateljska a prijetnje se osjećaju u zraku. Stručnost je ono što mrze jer su na to ljubomorni. Drugi put slijedi nastavak.

Madona

Tko je glasao

Na jednoj drugoj temi sam

Na jednoj drugoj temi sam napisala kako se mi ni nakon 17 godina nismo odmakli daleko od totalitarnog režima. Dokaz tomu je imenovanje poslušnika koji će dobro služiti onima koji su na vlasti. Uvijek se toga sjetim kad čujem da su na ključna mjesta postavili nekoga tko nije dovoljno stručan. Totalna dominacija kojoj se teži ne dopušta stručnost jer bi onda takvi ljudi imali vlastitu inicijativu, a to se ne smije dogoditi u sustavu koji u svemu mora biti predvidljiv, odnosno pod kontrolom.

Tko je glasao

Na jednoj drugoj temi sam

Na jednoj drugoj temi sam napisala kako se mi ni nakon 17 godina nismo odmakli daleko od totalitarnog režima
bojim se da propadamo dublje u totalitarizam, diktaturu. Vlast je tiho nametnula svoje poslušnike u ono što bi trebalo tu vlast koregirati. U Hrvatskoj nemamo aktivne sindikate, braniteljske udruge. Nevladine organizacije su mlitave i u strahu.
Oporba u parlamentu ne postoji, dozvolila je plačku, zaduživanje, korupciju i kolaps prvavosuđa.
Prvi jaći znakovi su krenuli, upozoreni smo da smo prezaduženi, da nam prijeti inflacija.
Najavljena su poskupljenja. Zagreb za sada najavljuje najveća guljenja svojih građana.

Tko je glasao

zakon o pravima hrvatskih

zakon o pravima hrvatskih branitelja na kojeg se pozivaš je izglasan nakon što je matković postao direktor

Tko je glasao

Točno, i u vrijeme kada je

Točno, i u vrijeme kada je Matković izabran to nije bio prekršaj, od prosinca 2004. izglasavanjem zakona o braniteljima postupak zapošljavanja bez natječaja je prekršaj i po tom zakonu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci