Tagovi

Znaju li Božo Petrov i MOST što znači riječ "ultimatum"?

Kad jedna strana u pregovorima kaže „tako ili nikako“, a MOST pristaje sudjelovati u formiranju vlasti jedino ako u njoj budu sudjelovale sve tri koalicije s najvećim brojem mandata, i ne ispuni li se taj njihov uvjet zaprijeti izlaskom iz procesa dogovaranja, onda je to ultimatum. S pozicije jače strane u pregovorima stalno ponavljanje svog prvog i konačnog prijedloga u pregovorima o formiranju vlasti, uz prijetnju da će odustati od razgovora ako se sugovornici ne slože, taj prijedlog ne možemo drugačije nazvati nego ultimativnim uvjetom. Ma koliko se Božo Petrov trudio uvjeriti javnost u suprotno, on je Tomislavu Karamarku i Zoranu Milanoviću dao ultimatum.

Da je predsjednicima dvije najveće stranke uopće palo na pamet sastaviti zajedničku vladu, ne bi se niti obraćali Boži Petrovu. Da im je to prihvatljivo, ne bi im trebao MOST niti bi čekali da im oni predlože tu mogućnost. Zbog toga je uzaludno trošiti vrijeme na pregovore koji to nisu i na MOST-u je da preuzme odgovornost koju ima kao jedina politička grupacija koja može formirati vlast. Na raspolaganju im je dovoljno ruku saborskih zastupnika odluče li se za bilo kojeg od dva moguća koalicijska partnera. Legitimno je i da odluče kako ne žele sudjelovati u vlasti sa samo jednom velikom koalicijom, ali onda ne bi trebali bježati od odgovornosti za takvu političku odluku. Nije korektno obmanjivati politički nepismene birače tvrdnjom kako Hrvatska raste i Domoljubna koalicija mogu formirati vlast ako to žele jer je evidentno da nemaju dovoljan broj voljnih partnera. Jedini koji ih imaju su saborski zastupnici MOST-a. Njima se nude i Zoran Milanović i Tomislav Karamarko, ali isključujući jedan drugog što, valja to reći, nije zapreka formiraju vlasti. Jedina zapreka koja je trenutno poznata je nedostatak volje ili možda hrabrosti Bože Petrova da preuzme odgovornost za vlastite političke odluke.

Prema onome što smo vidjeli u ponedjeljak na zajedničkom sastanku u hotelu Esplanade u Zagrebu, Božo Petrov još uvijek pokušava uvjeriti hrvatsku javnost u to da formiranje vlasti ovisi o isključivo o volji predsjednika HDZ-a i SDP-a. Utoliko je jako dobro što su televizijske kamere bile sve vrijeme uključene pa smo svi mogli svjedočiti kako i jedan i drugi potencijalni partner odbacuju mogućnost tripartitne vlasti i pozivaju MOST da konačno preuzme odgovornost i odluči s kime želi formirati vlast. Ako uopće želi. Smatraju da je gubitak vremena svaki daljnji razgovor o opciji koja je nerealna jer ni HDZ ni SDP ne žele zajedno sjediti u vladi.

Zoran Milanović je otišao i korak dalje pa je predložio da konstituiraju Hrvatski sabor i „za pet minuta“ ga raspuste kako bi Predsjednica Republike potom mogla odmah raspisati nove parlamentarne izbore. Ako mu nije postalo jasno već ranije, Božo Petrov je iz toga mogao izvući zaključak koliko je promašeno inzistiranje MOST-a na tripartitnoj vladi. Karamarko bi poput Milanovića radije da se MOST odluči prihvatiti odgovornost, ali bi također prije izašao na ponovljene izbore nego ušao u vladu s onima koje je oštro kritizirao protekle četiri godine. Zbog toga bi svaki dan koji od sada Hrvatska provede bez odluke o mandataru nove vlade trebao ići „na dušu“ MOST-a i Bože Petrova. Do sada smo na raspolaganju imali samo interpretacije sastanaka pa se moglo tvrditi kako postoje izgledi za konsenzus oko buduće vlasti (vjerovati Boži Petrovu), ali nakon izravnog prijenosa predstave u Esplanadi bi svakome trebalo biti jasno da se radi o utopiji.

Pitanje je vjeruje li u tu utopiju i sam Božo Petrov, iako mnogima ostavlja takav dojam. I najveće bi idealiste trebala prizemljiti jasno iskazana volja, odnosno odbijanje Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka da zajedno formiraju vlast. U nastavku se može samo potvrditi teza koju su pojedini analitičari postavili još na početku razgovora koje je otvorio MOST - da se tvrdoglavim inzistiranjem na tripartitnoj vladi samo kupuje vrijeme, odnosno da MOST iskorištava medijski prostor koji bi u predizbornoj kampanji inače trebao platiti.

Ako je netko i imao iluzija, nakon sastanka u Esplanadi bi sve što budu govorili čelnici triju grupacija trebalo smatrati predizbornom kampanjom. Blef nije upalio, a ako je ultimatum bio ozbiljno mišljen, trebalo bi ga sada do kraja sprovesti u djelo. Nove izbore može spriječiti jedino raspad MOST-a ili dozvola Bože Petrova njegovim zastupnicima da se opredijele po vlastitoj savjesti i podrže jednu od koalicija koje su nude. Ako im je doista u interesu dobrobit građana, tako će i napraviti.

Komentari

Ovo nije trebalo stavljati u

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Više mi paše njegov ultimatum

Više mi paše njegov ultimatum nego HDZ-SDP ucjene ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

he, he

iza Karamarka i Milanovića stoje Mesić i Manolić....pitanje je tko stoji iza Petrova..

Ostaje i nakon današnjeg dana da nema " promjena" "reformi" "radikalnih rezova" bez podrške 2 / 3 u saboru...

Živio Socijalističko / kapitalistički savez radnog naroda ;-)

Bilo bi interesantno vidjeti..bi li to funkcioniralo...i do kada..

Zašto ne pokušati...?

sve dobro...

Tko je glasao

MOST-obran za crvene

iza Karamarka i Milanovića stoje Mesić i Manolić....pitanje je tko stoji iza Petrova..Za Milanovića se slažem, a za Karamarka jednako kao što je Tito stajao iza Tuđmana!

Da stoji iza Karamarka, još bi Josipović svirao Dodiku na Pantovčaku,
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na mjestu predsjednice RH, je krunski dokaz da je gospodin Karamarko drugačiji od slike koju histeril+čno i harangaški gradi SDP-ov HRT, režimski mediji i kukurikavci s pollitike coma,

Isti oni koji su Tuđmana izjednačavali s Miloševićem, sada izjednačavaju Karamarka s Milanovićem.

MOST tu prednjači jer izjednačava onoga /( Milanovića) tko se djelima pokazao kao štetočina, kao nositelj antihrvatske politike, kao onaj koji je napadao Vukovar, koji je upropastio gospodarstvoštavao gospodarstvo i ljude u RH ove 4 godine, koji manipulira pravnom državom, koji od Ustava pravi SDP-ovu sprdnju,..., s onime tko uopće nije bio u toj poziciji, ali je kriv jer je onaj koji je bio prije njega u vrhu HDZ-a bio loš.

Petrov Karamarku lijepi grijehove Sanadera izjednačavajući ga s Milanovićem, kako bi mogao spriječiti lustraciju i doista prave reforme.

i zato jeduboko zlonamjeran i bezobrazan prema gospodinu Karamarku i HDZ-u.
Uz to izdigao je u Sabor i HDZ-ov otpadak- Prgometa i za to je kriv, kao i za ostale dvijeprgometalice i Petrinu u Saboru, koejga srećom još nema.

MOST je dobro došao da razdrma velike stranke, ali i da razdrma one kojima uvijek namješta ju treću opciju , s jedninim ciljem da se zadrži vlast prve im opcije -crvenih, Treću opciju redovito gradi SDP-SKH kao varku za birače nesklone crvenima, a gradnaj ej osigurana preko HRT-a i novinaraša- komunjaraša u njoj koji im prave pozlatu pravednosti, moralnosti, skromnosti, poštenja, a ono ispadnu laburisti, ORaS-i, MOST kao lansirna rampa za prgometala, i ovo što je ostalo od MOST-a- zaštita za bivšu vlast od odlaska koji je debelo zaslužila.

Tko stoji iza Petrova?
Prema tome što izjednačava Karamarka s Milanovićem, ili drveni-crveni, ili ograničena kokošja pamet kojom zaštićuje kukuriku-kokošinjac, od zasluženog mu čerupanja crvenih pijetlova i kokošaka, a preko pravosuđa, DORH-a,policije,... .)))

Tko je glasao

Vi ste g-đo. @ppetra

kao politički analitičar..podkapacitirani...nemate pojma o pojmu...

Pogledajte samo jednu riječ.. koja se pojavljuje.. to je riječ " zajedništvo"..druga riječ je " odgovornost".

Znači...tko se novi pojavio u zadnje vrijeme u političkom životu Hrvatske..a tko koristi te rječi...

cca 2 osobe....ajde malo uključi sive stanice...

Znači..ni Mesić ni Manolić ni Josipović...oni kontroliraju dosadašnji duopol...ponajmanje lignja...

Kome odgovara ova situacija i kome raste ...odgovornost i ugled..koga se pita...

sve dobro...

Tko je glasao

Tko je drugi?

Stvarno, na koga drugog ciljaš?

mislim kad kažeš raste ugled, pretpostavka je da ima što rast pa me stvarno zanima tko je druga?

Statistička pogreška

Tko je glasao

"Stvarno, na koga drugog ciljaš?"

pa na predsjednicu Kolindu..ona je u svom programu imala zajedništvo...tko sada pokušava operacionalizirati to- zajedništvo... pa Most....

da bi ostali u igri tj. na poziciji..moraju odstupiti od glupih svađa i zavađanja naroda na prežvakanim temama...

do sada su dolazili na pozicije temeljem zavađanja naroda na prežvakanim temama...dolaze vremena kad to ne bude IN nego OUT...

Primjerice..Karamarko je dobar da drži lopine iz hdz-a pod kontrolom..da se ne zaigraju..a ima ih...
uteg mu je što je došao od Mesića...

Milanović se mora još više pohrvatiti..kao i njegovi oko njega...

Meni je drag ovaj proces...super je što su bikovima predvodnicima malo suzbijeni rogovi.

sve dobro...

Tko je glasao

Crvena gangrena traži kirurške, a ne psihijatrijeke postupke

Imala je zajedništvo u zaštiti nacionalnih interesa Hravtske, a ne zajedništvo na platformi SDP-a i napadanja na hrvatske nacionalne interese.

A "zajedništvo" je još od dr. Franje Tuđmana, koji je zajedništvom uspio poraziti napadače na Hrvatsku.

Nije dr. F. Tuđman tražio zajedništvo s onima koji napadaju Vukovar, kao što niti sada hrvatski narod neće zajedništvo s napadačima na Vukovar i promicateljima srpskih nacionalnih interesa, a ne hrvatskih.
Kap što su Hrvati , devedesetih izlazili iz JNA redova, danas bi im domoljubna dužnost bila izaći iz redova napadača na Vukovar, dakle iz SDP-a, HNS-a, i sličnih partiaj koje predvode agresiju na Hrvatsku.

MOST-ovo zajedništvo je istog tipa, kao što bi u ratu bilo zajedništvo Zbora Narodne Garde i JNA, -što je jednostavno nemoguće.

Zajedništvo s agresorima na RH, jednostavno je nemoguće, a Kukuriku je 4 godine bio agresor na RH, na pravnu državu, na hrvatski proračun, na državnu imovinu, na branitelje, na narod. Uspjeli su ubiti i dva naša junaka i izvoditi napadačke akcije na naš Vukvoar.

Potrebno je lopine SDP-a procesuirati, a ne praviti MOSTobran za njihovu zaštitu , što upravo radi B. Petrov i MOST..

Da je dobro da su malo prodrmali sve političare u RH, je, ali njihovo inzistiranje na zajedništvu s "JNA" stvarno je protuhrvatsko i opasno. Umjesto da ih se procesuira neovisnim i lustriranim pravosuđem., MOST im gradi zaštitu.

Svrha MOST-a, je zaštita onih kojje bismo morali izlustrirat- MOSTobran za Crvene.

Gangrena se ne može liječiti, bez lustracijskih rezova,da bismo mogli ozdraviti i normalno živjeti.

Ali, Petrov je psihijatar, pa nema pojma o kirurgiji , nužnosti čišćenja rana i svrsi barokomore za liječenje gangrene, a ne za zajedništvo s njome.)))

Tko je glasao

Zabuna

Ma meni je ona prva (i jedina :-))...pa nisam znala tko je drugi...

Treba poštivat starost ideje! i godine :-)

Statistička pogreška

Tko je glasao

HDZ se mora transformirati u

HDZ se mora transformirati u kršćansko-demokratsku stranku po uzoru na stabilne i trajne europske kršćansko demokratske stranke. Onda će moći voditi predizborne i izborne kampanje koje privlače glasače već po stranačkom programu, a ne po tome da je nekome partizanija ganjala oca do Bleiburga. Stranka mora imati aktualne veze sa jakom europskom demokršćanskom praksom, mora pratiti trendove i promjene koje se dešavaju u političkom životu država članica Eurioske unije.

SDP ima sličan problem. Milanović bi za svoju stranku napravio ogroman korak naprijed kad bi se riješio riječke sdp partizanije, koja još uvijek na zbivanja u ovoj zemlji gleda kroz Neretvu i Sutjesku. Poslije toga SDP bi se mogao profilirati u standardnu europsku socijaldemokraciju, bez potrebe za Alexom Braunom i Milanovićem koji svojom narodnom kampanjom skandalizira neke frakcije unutar stranke.
Onda bi došli do političke situacije koja njeguje izvjestan politički pluralizam, baziran na pretežnom dvostranačju i ne pretjerano velikom broju malih stranaka.
Izbori bi imali smisla i privukli bi veći broj glasača. Sada nemamo ništa od toga. Dvije velike stranke bez jasnih stranačkih profila i izbora na kojima se ne nudi ništa nego preživljavanje do sutra.

Tko je glasao

Hrvati bi morali izaći iz SDP-a i HNS-a, kao devedesetih iz JNA

Tko je glasao

Histerija protiv istine

Tko je glasao

ma...

sve dobro...

Tko je glasao

Potezi s Irinejom i Nikolićem su potezi pokvarenjaka,a ne svetog

Tko je glasao

neko vrijeme bi

neko vrijeme bi funkcioniralo, do godine dana...taman dovoljno da se zaboravi na ovaj gubitak stranačkih identiteta, i da započne proces lijeve-desne stranačke diferencijacije, da imamo za koga glasati na slijedećim izborima.
Da konačno vidimo tu hrvatsku desnicu u punom sjaju. Milanović je imao sreću do sada jer HDZ vodi politiku, za koju ni najveći desni optimisti ne bi rekli da je desničarska.
Ah, a trebalo je samo malo priviriti u papire kod Marine, vidjeti kako je nastala sasvim pristojna stranka, nakon što je kćerka raskrstila sa radikalnim stavovima svog tatice..
Za to vrijeme zadatak za trojicu lidera. Nakon perioda busanja u prsa i zakljinjanja na "reforme" vrijeme je, dečki, za aritmetiku. Svaki na stol prijedlog proračuna za 2016. godina, da vidimo kako ste kreativno uključili svoje reformske prijedloge u brojkice... možda bi to kaj pomoglo u glavama još uvijek neodlučnih?

Tko je glasao

bah...

naka petrov radi kako oće, možda bi se na kraju hdz i sdp i most dobro slagali. nije da su toliko različiti. a što se nas drugih tiče teško da bi se puno toga promijenilo, bio bi to još jedan kontinuitet reformi koje stalno idu na suku bogatijima i gaze većinu građana RH, a posebno radničku klasu.

što svo troje nudi radnicima? uglavnom ništa, kao da niti ne postojimo.
recimo ovo s rastom bdp-a i dizanjem plaća. nije da je nešto napeto ni sdp-u ni hdz-u, a nije da se mosta nešto tiče. za grmoju je to problem prošlih struktura vlasti i vlada. ko da državni ustroj nisu provele i izglasale neke prošle vlasti?

umjesto hdz=sdp mogli bi imati 3u1. dakle baš me briga. neka rade što oće i koga briga je li što ultimatum ili ne. i što ako dođu novi izbori i onda poslije budemo u sličnoj situaciji? dokle tako? koga briga.

Tko je glasao

Petrov je nametnuo priču o

Petrov je nametnuo priču o trojnoj vladi i svi nagađaju što će se zbiti.

Neću reći da je namjerno, ali je istina da se ne razgovara o suštini onoga što traži kao reforme. Da se to dovoljno približi javnosti, vjerujem da bi se drugačije gledalo na njegove ultimatume.

Moglo bi ih se označiti i kao jurišnike tajkuna i krupnog kapitala. Što ne znači da neće čim počne kampanja za nove izbore.

B-52

Tko je glasao

pa petrova su i digli mediji

pa petrova su i digli mediji zato jer je štedio i govorio ono što krupnom kapitalu i njihovim medijima paše. pitaj bilo kojeg neoliberala i on će ko navijen brbljati o ukidanju općina, manjoj državi, manjim porezima, manje potrošnje na državne službenike. lovrinovića koni malo odskače od tee priče odmah okarakteriziralo kao nerazumnog među razumnima.

petrov bi ukinuo porez na dividendu, pomagao kapitalistima povoljnim kreditima, a državnim radnicima i građanima kidao plaće i prava. to je neoliberalna politika. pa i lovrinovićevo tiskanje para. je li ono ide s idejom da olakša građanima ili kapitalistima. ako tiskanjem para imaš nekakvu devalvaciju i inflaciju makar i malu, a uz to ne dižeš plaće i penzije to znači da se građanj, radnici osiromašuju bez da im se direktno smanjuje plaća ili penzija ini neka druga prava i prihodi.

a ukidanje općina je smiješna ideja. neka povetu svojim primjerom. ako nam treba 100 općina. 4 milijuna podijelio sa 100 i dobili bi 40 000 stanovnika u prosjeku po općini. uvažimo li da ima i većih gradova ispada da bi općine moraleimati minimalno 20 000 stanovnika. pa neka onda mostovci pokažu svojim primjerom i ukinu novi marof, primošten, tompolovce... i pripoje svoje općine nekoj većoj.

Tko je glasao

..........dozvola Bože

..........dozvola Bože Petrova njegovim zastupnicima da se opredijele po vlastitoj savjesti i podrže jednu od koalicija koje su nude

Bolja bi rečenica bila:

"Odluka Mosta da se opredijeljuju po vlastitoj savjesti u političkim pitanjima koja se pred njih postavljaju."

To bi bila prava, značajna, istinska i duboka društvena reforma,reći ću povijesna, možda i značaja i snage koji izlaze iz nacionalnih okvira, ona koja bi uvjetovala da će se zastupnici Mosta na isti način opredjeljivati i u svim budućim, velikim i malim političkim odlukama, koja bi mogla inicirati da se i pojedini zastupnici SDP-a i Hdz-a jednog dana u budućnosti ohrabre na tako nešto...... svaka misao koja se nakon toga može zamisliti samo je benefit političkog sustava.....

Tko je glasao

Da je Božo Petrov htio svojim

Da je Božo Petrov htio svojim zastupnicima omogućiti da misle svojom glavom i opredjeljuju se po vlastitoj savjesti, MOST, ne bi izbacivao ljude zbog toga što su s nekim razgovarali i oduzimao pravo glasa onima koji su htjeli informacije i pravo da se ne slože sa svim što Petrov i neizabrani iz Nacionalnog vijeća žele.

No vjerujem kako će si zastupnici sami uzeti to pravo. Uskoro.

B-52

Tko je glasao

No vjerujem kako će si

No vjerujem kako će si zastupnici sami uzeti to pravo. Uskoro.
Da, to je prilično vjerojatno. Osobito kada shvate da bi mogli izgubiti najpoželjnije radno mjesto u Hrvatskoj, a vrlo je nesigurno bi li ponovo prošli na "natječaju".

Tko je glasao

Što je bilo je prošlo, sada

Što je bilo je prošlo, sada ih situacija tjera ili da se u mukama raspadnu ili da zajednički odluče ono što gore zagovaram. Nježna je nijansa hoće li neki od njih početi uzimati to pravo i to kao posljedicu međusobnog nerazumjevanja i konflikata, ili će zajdnički odlučiti o tome kao posljedica procesa sazrijevanja. Nježna nijansa koja ih gura u raspad ili u orbitu.

Tko je glasao

Evo i dokument koji je dao

Evo i dokument koji je dao pregovaračima:

http://www.tportal.hr/vijesti/parlamentarni-izbori-2015/407664/Pogledajte-dokument-koji-je-Petrov-stavio-na-stol-Milanovicu-i-Karamarku.html

Za sebe je Petrov predvidio mjesto drugog potpredsjednika vlade, a za Most 1/6 ministarstava. Zar on stvarno misli da bi u slučaju velike koalicije prošao nekažnjeno za ovo malteretiranje i da bi mu vlada podržana sa 118 mandata ostvarila ove želje?! :-D

I HDZ i SDP neće otvoreno reći da ne žele koalirati jer se boje da bi se onaj koji se prvi izjasni mogao "opeći", tj. da bi Božo onda mogao izabrati stranu.
Stoga evo moga prijedloga i mislim da je to jedini koliko-toliko realan konsenzus do kojega bi Karamarko i Milanović mogli doći: da svatko od njih na papir u ime svoje koalicije napiše jedno veliko "NE" i da ga istovremeno predaju Petrovu. :-)

Tko je glasao

Još o konsenzusu

S tim da na papiru piše da ako netko odustane, pregovori idu s drugom stranom...u medijima je bilo drugačije tumačenje, više tipa u iščekivanju Godota...

Statistička pogreška

Tko je glasao

@sm, i SDP i HDZ moraju samo

@sm,

i SDP i HDZ moraju samo jasno odgovoriti da ne žele konsenzus i zatražiti od MOST-a jasan DA ili NE odgovor do određenog datuma na pitanje žele li s njima u koaliciju. Dok postoji opcija novih izbora ( po Zakonu) po mom mišljenju nema govora o ultimatumu. Jednostavno nedostaje prijetnja iz definicije o ultimatumu, pogotovo budući su mediji već proglasili MOST krivcem za nove izbore. Za neke će to biti ultimatum, za neke političko samoubojstvo, za neke iskrena vjera u mogućnost zajedničkog rada za opće dobro.

Tko je glasao

A zašto moraju? Ne smiju na

A zašto moraju? Ne smiju na stol staviti vlastiti prijedlog?

Božo Petrov računa na nedovoljno obrazovane birače koji će prihvatiti njegovu mantru o tome da MOST ne postavlja nikakve uvjete ili ultimatum jer ne znaju što ta riječ znači. Tom mantrom je pokazao da se u međuvremenu premazao svim mastima i da mu laganje u oči pred TV kamerama ne pričinjava problem.

I Karamarko i Milanović su mu trebali pljusnut na stol svoj papir sa svojim prijedlogom pa zatražiti neka se on očituje u određenom roku. I onda mu velikodušno kako je on njima, omogućiti da traži i koji dan više ako ne može donijeti odluku u navedenom roku. U takvom bi njihovom prijedlogu trebala stajati ponuda za formiranje saborske većine s njima, bez onog drugoga, pa neka Petrov to eksplicite odbije. .

Vjerujem da će se nešto slično i dogoditi, a da je sve do sada bilo davanje Petrovu dovoljno vremena da sam sebe kompromitira pred javnošću. Interpretaciju sastanaka zatvorenih za javnost je uvijek mogao demantirati, što je već više puta napravio, ali ovo što smo svi vidjeli ne može. Nije on jedini igrač u igri.

Reći da ne postavlja ultimatume, čak i da ne postavlja uvjete, uz ovo što smo svi vidjeli, može samo političar koji vrijeđa inteligenciju građana.

Kako to misliš da nedostaje prijetnja? A što je onda prekid pregovora sa stranom koja se ne očituje? A što je onda prekid odnosa sa stranom koja se ne odazove i nastavak pregovora samo s onima koji dođu? Što je onda "ako se ne dogovorimo o zajedničkoj vladi, idemo na nove izbore"? Ako to nije prijetnja, onda ja ne znam što je. Nećemo valjda prijetnjom smatrati samo zapeti pištolj u glavu. :)

Sigurno je da bi i s ovakvim ponašanjem dobio glasova i na ponovljenim izborima, ali je vrlo upitno koliko. I Karamarko se uljuljkao pred ove izbore siguran u pobjedu. Mogao bi i Petrov slično proći.

B-52

Tko je glasao

Kako to misliš da nedostaje

Kako to misliš da nedostaje prijetnja? A što je onda prekid pregovora sa stranom koja se ne očituje? A što je onda prekid odnosa sa stranom koja se ne odazove i nastavak pregovora samo s onima koji dođu? Što je onda "ako se ne dogovorimo o zajedničkoj vladi, idemo na nove izbore"? Ako to nije prijetnja, onda ja ne znam što je. Nećemo valjda prijetnjom smatrati samo zapeti pištolj u glavu. :)

@sm,

najprije je trebalo vidjeti tko će se i na koji način uopće očitovati i kako o predloženim reformama. Dakle postoji uvjet za nastavak pregovora ali ne i prijetnja. I nikakvih problema ne bi bilo da se i jedni i drugi nisu složili sa MOST-om gotovo 100% ( danas sam probala ponovo otvoriti odgovore SDP-a MOST-u na njihovim stranicama ali ne ide ).Meni je logično da bi se MOST, u slučaju da se samo jedan suglasio sa reformama, i po cijenu kršenja dane riječi biračima ipak odlučio za koaliciju sa onom stranom koja je za reforme. I sad mi je prihvatljivo da ti koji vučeš na SDP-ov mlin to smatraš prijetnjom, ali zašto su ti novi izbori prijetnja. Em demokracija košta, em su izbori festival demokracije.

Problem je samo da nas vrlo slična situacija čeka i nakon ponovljenih izbora. Petrov je danas možda u neodlučnim biračima osvojio koji glas. Većina će birača glasati isto kao i na netom završenim izborima. Bar ja tako mislim.

Tko je glasao

I sad mi je prihvatljivo da

I sad mi je prihvatljivo da ti koji vučeš na SDP-ov mlin to smatraš prijetnjom, ali zašto su ti novi izbori prijetnja.

Ne vidim svrhu od spuštanja ove rasprave na osobnu razinu. Najlakše je nekome nalijepiti etiketu, da vuče na ovu ili onu stranu, umjesto da se ponudi valjani argument protiv neke teze.

Ovdje nije riječ o tome mislim li ja da je nešto prijetnja već je ono što Petrov radi tako definirano - "zastrašivanje gestom, riječima ili postupcima".

Reći predsjedniku stranke da ako ne postupi kako ti želiš da ćeš ga eliminirati kao potencijalnog koalicijskog partnera, a jedini si s kojim može do vlasti, zastrašivanje je, odnosno prijetnja po definiciji.

Naravno, za sve se može reći "ja mislim da nije" pa i za 2+4=4.

Više od linkova na Hrvatski jezični portal, priznajem, ne mogu ponuditi pa nemamo više o čemu raspravljati.

B-52

Tko je glasao

Ne vidim svrhu od spuštanja

Ne vidim svrhu od spuštanja ove rasprave na osobnu razinu.

@sm, nije to osobna razina ( opet po mom mišljenju ) . I ja vučem na MOST-ov mlin ( do kada ne zna se). Istina je negdje u sredini, a nikad neću reći da mislim da je 2+4=4 već ću reći da znam da je 2+4=6. Nadam se da si bar izbore eliminirao kao prijetnju.

Tko je glasao

Mantra konsenzusa

Petrov ultimativno traži konsenzus :-)

Po meni, Milanović bi mogao skupiti 76 potpisa...to ne znači koaliciju nego samo 76 ruku koje će se diči u zrak da prekinu ovu trakavicu koja ničemu ne vodi.

Statistička pogreška

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci