Tagovi

Zlostavljanje zbog mišljenja.

Zdravo, moje ime je Marin Barišić i prvi put pišem na ovoj web stranici. Odabrao sam ovo jer mi se činilo najjednostavnije, jednostavno nemam volje za rađenje vlastitog bloga... Prije svega se možda pitate kakvo je to moje mišljenje. Javni sam ateist, i svaka osoba koju poznajem i s kojom sam u kontaktu je od mene ili bilo koje druge osobe saznala da sam ateist, naravno mene sram toga nije. S ovim nasilnikom sam se već prije susretao. U prvom polugodištu 8. razreda me pozivao na obračun šakama, smireno sam mu objasnio da ne želim nikakve probleme i da se ne želim obračunavati s nikim. Par mjeseci nakon prestanka bilo kakvog kontakta sa njim, opet čujem od određenih zajedničkih prijatelja da se još uvijek želi obračunati. Izašao sam iz autobusa i zajednički prijatelj mi je rekao da se on želi tuči sa mnom. Naravno, ja smiren kakav jesam sam opet mislio to riješiti razgovorom. No, ovaj put nije završilo samo s riječima, završilo je s šakama. Nakon toga, policija je bila obaviještena i dobio sam problem, kakav nisam htjeo. Sve je prestalo, bilo kakav njegov pogled, bilo kakve pogrdne riječi sa njegove strane nisu dolazile, no na oproštajnom tulumu, me jedan njegov prijatelj pozvao vani i on me udario par puta nogama dok je sjedio na stolici, ja sam mu rekao da ne želim nikakve probleme i prestao je. Izbjegavao sam ga u širem luku, izbjegavao bilo kakav kontakt očima i tako dalje... Tulum u iznajmljenom prostoru je završio i otišli smo na plažu. I tad sam ga zaobilazio u širokom luku, znao sam da će se nešto ružno i gadno desiti. Došao je trenutak, htjeo sam otići kući, uputio sam se, i tad sam začuo glas "Tko to ne vjeruje u Boga?" sjedio sam s prijateljem, koji je također ateist. Ja sam ga samo pogledao i kimnio sam ramenima. Vjerovatno je čekao da se uputim kući, vjerovatno je samo čekao trenutak da me može napasti. Udario me nogom u vrat i naknadno mi je izbio naočale, tada su par starijih osoba uletjeli i razdvojili su ga. I, tada dolazimo na ono pitanje, da li je to pravi vjernik. Vjernik koji će udariti mene, mene koji imam drugačije mišljenje? Ja ga vjernikom smatrat ne mogu, ako će on zbog svog Boga nasilno se okomit na mene, onda ta njegova vjera prema njegovom Bogu ne bi trebala postojat. Hvala vam što ste pročitali i nadam se da i vi nećete bit onaj koji će za svog Boga napadat manjinu drugačijeg mišljenja.

Komentari

I mene su zlostavljali - tako da sam se odrekla ateizma

Hej, moje ime je Petra.

Prvi puta primijetila sam da me ne prihvaćaju u mojoj okolini, onda kada su počeli pokazivati prstima prema meni i podsmjehivati mi se. Nakon toga zgrabili su me, odveli, preobukli i vratili u istu grupu.

Svi su me podsmješljivo gledali i rugali se.

Hvala ti, wexillone, za tvoj dnevnik, što si me podsjetio tih strašnih dana, jer mi je sada jasno kako je to bilo zbog toga što sam tada vjerojatno bila ateistica.
Nažalost, ja nisam bila tada tako čvrstih uvjerenja kao ti i zbog opisanoga događaja odustala sam od svoje tadašnje uvjerenosti kako sam jedino ja mamino i tatino božanstvo, te da nema drugih božanstava na svijetu, osim mene. Istina, nije to baš neki čvrsti ateizam, ali..., valjda je neka podvrsta.

A, oni koji su mi se rugali, pa i gurnuli me tako da sam pala, bili su vjernici:

"I, tada dolazimo na ono pitanje, da li je to pravi vjernik. Vjernik koji će udariti mene, mene koji imam drugačije mišljenje? Ja ga vjernikom smatrat ne mogu, ako će on zbog svog Boga nasilno se okomit na mene, onda ta njegova vjera prema njegovom Bogu ne bi trebala postojat. Hvala vam što ste pročitali i nadam se da i vi nećete bit onaj koji će za svog Boga napadat manjinu drugačijeg mišljenja".

Ah, da, ako nisi dobro razumio, bilo je to u prvom polugodištu srednje vrtićke grupe i previše sam pila soka, a tada se previše smijala zbog, ne sjećam se čega više...

Tko je glasao

Nema neslaganja

Ne vidim kako netko ne bi odmah vidio da je riječ o nasilniku i da ga ništa ne može opravdati. Vrlo je ružno to što ti se dogodilo. Meni uvijek bude žao kada čujem da toga ima. Čini mi se ipak po tvom komentaru da ti nisi sklon tome da izvodiš generalan zaključak o vjernicima na račun jedne ili nekolicine nasilnih osoba. Ako je doista tako, ako nisi sklon generalizirati onda si dva puta pobijedio, jednom jer nisi odgovorio na nasilje nasiljem, a drugi puta zato jer nisi radi neodgojenog pojedinca osudio sve vjernike. Svaka ti čast, ja ne znam da li bih mogao tako postupit.

Pozz

Tko je glasao

Hvala. :)

Hvala. :)

Tko je glasao
Tko je glasao

Dobrodošao druže

Dobrodošao druže wexillon!

Kao prvo, ništa borilačke vještine. Ako si smogao snage svoj problem iskazati na ovaj način, pišući o tome znajući da će doprijeti do tog lika, onda će ti inteligencija najvjerojatnije biti glavno oružje ne samo s njim, nego i u budućnosti. Negdje ti je neka žesnka u điru, istraži to, ili tebe ne voli zbog nje ili on ne voli što je ona oko tebe.

Tko je glasao

Dajem okladu da je ovo

Dajem okladu da je ovo propaganda... 100% ...,

Šefe priče za malu djecu nažalost prolaze , jer je to postalo IN... U Hrvatskoj ljudi nisu vezani za vjeru ni 1%., postoje izuzeci, ali ih je toliko malo da jednostavno brzo ušute...

Justice for all !

Tko je glasao

Rijetko glup komentar

Svaka čast. U Hrvatskoj je također samo 1% onih koji neće odmah iza svega vidjeti urotu i specijalni rat protiv "vire, boga i rvacke".

Pozz

Tko je glasao

Kakve veze ima maltretiranje

Kakve veze ima maltretiranje na osnovu (ne)vjerskog opredjeljenja s vezanošću za vjeru?

Imaš idiota koji te hoće tući zato što si homić, što nosiš dugu kosu, što nosiš kratku kosu, što slušaš cajke, što ne slušaš cajke... zašto te ne bi htio tući zato što si ateist?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ja bih prije rekla da je ovo

ja bih prije rekla da je ovo test inteligencije za nas ostale..

kako reagiramo na diskriminaciju ako nije homoseksualna..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nasilje stop

U jednoj sam osnovnoj školi preds.škol.odbora duže vreme.

Zbog svih problema sa ponašanjem manje ili veće dece (1-8 razr.), opština je uvela, na inicijativu Grada, školskog policajca.

Pored toga postavljene su kamere u i oko škola, a one oko su direktno povezane sa opšt. MUP-om.

To važi za sve osn.škole na teritoriji grada.

Ove mere su postigle svoj cilj, poboljšanje u svakom pogledu.

Školski policajac, družeći se sa decom ,pokušava i uspeva sprečiti sve eventualne probleme.

Spoljne kamere, uspešno su sprečile probleme sa dilerima, okupljanje svakolikog ološa i naravno tuča.

Ono što se dešava izvan okoline škole je problem porodice, policije i društva.

Ovo je kao prilog dobre prakse u uspešnom spečavanju nemilih dogadjaja medju decom (osn. škole).

Tko je glasao

interesantno

Koliko sam ukapirao ti završavaš osnovnu školu i time je tvoj uradak jako interesantan.
I sam sam u tvojim godinama bio meta nasilnika i to kada sam preselio 1977 iz Splita u Beograd. Novi lik, drugačije se izražava, pobuđuje pažnju i odmah sam imao masu sileđija za vratom. Sistem politikanstva (sklapanjem prijateljstava sa jačim momcima) i nešto sile opstao sam i doživotno dobio nadimak Splića. Mogao bih reći da je to što sam Hrvat ili nešto slično ali lagao bih.
Takvi likovi jednostavno moraju tražiti neki "opravdani" razlog za agresiju. Kod tebe su ga našli u ateizmu. Da nije to našli bi nešto drugo, recimo što nosiš naočale. Za utjehu, puno je bolje da te primjećuju i razmišljaju o tebi nego li da te nitko ne primjećuje:)
E sada uzvraćanje silom uvijek donosi veliki rizik. Slučajno mogu ispasti puno gore posljedice i za tebe i za njih. Recimo jedan takav je maltretirao nas po ulazu dok nije dobio metalnom šipkom, sa leđa, po glavi. Nikada nije saznao tko ga je udario ali više nije niti bilo koga maltretirao u kraju. E sada da je bio malo jači udarac netko od nas je mogao završiti u zatvoru i uništiti si život..
Vrijeme je sada drugačije i mislim da se pravno te stvari (policija itd) mogu puno lakše srediti. Nemoj da se zbog tih idiota "jedeš" i da te to proganja. Ako vidiš da neće prestati, prijavi policiji. Ako su prestali, ne razmišljaj više o tome. Bilo prošlo.
Isto tako porazgovaraj sa roditeljima. Tko ti kaže da je razgovor sa policijom i roditeljima ne normalan, taj nije normalan.
Bolje spriječiti, nego liječiti.

Tko je glasao

Stršn.

vdj s snvnšklc pčl cvlt.

Tko je glasao

Nema to veze niti sa ateizmom niti sa vjerom

Sukob je nastao zbog nećeg drugog, tvoje pozivanje na ateizam ga najvjerojatnije samo dodatno iritira jer to nije razlog i pitanje o vjeri je bilo upućeno samo tebi kao razlog za izazivanje sukoba, progon zbog ateizma ne postoji. To je navjerojatnije klasično školsko maltretiranje, za to nije potreban neki čvrsti razlog nego samo iritiranje između dvije osobe

Tko je glasao

tako je, došao je pred jednu

tako je, došao je pred jednu od prepreka u svom životu. A što se ateizma tiče, kod nas nakon rata prestaje navala u crkve, jedino prva pričest i krizma, ucjena je maksimalna.
Nakon toga ništa do vjenčanja

Tko je glasao

Razumijem tvoj način

Razumijem tvoj način razmišljanja na ovu određenu temu, ali ne mogu smisliti niti jedan razlog zbog kojeg bi ga mogao iritirati. Kada su mi prvi put rekli da se želi sukobiti sa mnom, nisam ni znao tko je. Znao sam ga samo iz viđenja, ime mu nikad nisam ni čuo do tog trenutka. Niti sam ikad progovorio bilo koju riječ s njim, niti sam mu bilo što iza leđa rekao, ta ni ne znam ga. Kasnije mi je prijatelj rekao da su ga malo napali i da su ga upitali zašto je to napravio, odgovor je bio jasan; jer ne vjeruje u Boga. I ja mislim da činjenica što sam ateist nije kriva većim dijelom za ovaj incident, vjerovatno je tražio bilo kakav povod, ali i definitivno mu je moje mišljenje zasmetalo i izazvalo nekakvu još veću mržnju.

Tko je glasao

Ja ti potpuno vjerujem.

I moje su dijete zbog toga pokušali maltretirati, ne fizički, ali izrugivanjem, nipodaštavanjem i izolacijom. Masa (većina) voli ponekad demonstrirati svoju nadmoć, koja se pretvori u zluradost i agresiju.

Premda razumijem dobronamjernost savjeta u kojima ti preporučaju da naučiš neku borilačku vještinu koja će ti pomoći u obrani od fizičkih nasrtaja, ja ti nikako ne bih savjetovala da ulaziš u fizičke obračune, jer dotični nasilnik lako može skupiti prijatelje istomišljenike protiv kojih nemaš šanse, ma kakvu tehniku koristio. Ljudi su stradavali i zbog manjih razloga.

Nemoj prihvaćati njegovu primitivnu retoriku kojom samo potvrđuje koliko je malo na vjeronauku naučio, ne suprostavljaj mu svoje stavove jer je to kao da govoriš gluhom, nipošto ga ne vrijeđaj, jer on to jedva čeka, nego istakni da svatko ima pravo na svoj stav, da ti poštuješ njegov stav ali da imaš svoj.

Kako te je već fizički napadao, čini mi se dobra ideja napraviti prijavu, kako ti je savjetovao edi - tu neka stvari preuzmu tvoji roditelji.

Ako dođe do frke u kojoj bi mogao ozbiljno stradati, savjetujem ti bijeg, jer fućkaš pravdu i ponos ako te netko polomi i ti zbog toga imaš traumu i posljedice cijeli život.

Kako se radi o incidentu vršnjaka iz 8. razreda (ako sam dobro razumjela), nadam se da ćeš ga se odlaskom u srednju školu napokon riješiti.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

N bd hmskslc, n

N bd hmskslc, n trbš g prjvt plcj, sprks btnm vjrjtn nj smstln nrjšv stcj, bj st klnc

Tko je glasao

bljak

ovo je inteligentno.. fakat.. savjet hvale vrijedan .. ma bljak

a tko kaze da nije homoseksualac? i cemu uopce ta recenica? osim da naglasis svoje predrasude..

Pusti dijete da se normalno razvija kao covjek, ako mu mozes pomoci savjetom pomogni, no svakako mu ne nameci svoje predrasude..

Mislim da odgovori ovog tipa ne mogu biti svojstveni zdravorazumnoj odrasloj osobi.

Jel ti uopce znas sto si mu rekao? potpuno neodgovorno ponasanje, srecom pisac izgleda ima zdravu pamet da razluci dobro od loseg, sam po sebi, a usprkos "pametnoj" okolini

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Hmskslc k nčn

Hmskslc k nčn žvt n k stspln sks. Hmskslc s skrv z rprsvng ržm zbjgv bl kkv dgvr sžvt z pmć rprsvng ržm zbjgv rjšvnj prblm, hmskslc n žl rjšnj nkg prblm n rjšv prblm

Tko je glasao

Osim svega ostalog, ljudskog

Osim svega ostalog, ljudskog i subjektivnog.. ovaj tekst je ujedno i

test inteligencije nas kao odraslis osoba

Sto bi bilo da je umjesto rijeci ateist pisalo homoseksualac? Mozda to decko i je, p avam je napisao ovo, da vidi sto cemo mu reci.. No u svakom slucaju, problem agresije prema razlicitom ostaje isti, .. Uostalom..

Zar ne bi nasi odgovori i savjeti trebali biti isti? Zar ne bi trebalo omoguciti, pomoci, savjetovati decku kako da opstane medu divljima?

Razmislite malo.. da li ima razlika, samo procitajte tako da zamijenite rijec. Problem razlicitosti i agresivne reakcije okoline ostaje jednak. Kao i traume "razlicitog" covjeka.

U svakom slucaju treba se maknuti dok dovoljno ne ojaca da prestane biti pozeljna meta.
Agresivne grupacije nikada ne napadaju ako nisu sigurne u pobjedu.

Ako nase drustvo ne postane nikad drustvo tolerancije i prihvacanja razlicitog, jedino sto razliciti mogu, jest da pobjegnu iz takvog drustva. Jer kad tad, bez obzira na individualnu snagu, agresivci ce se grupirati i covjek ce stradati. Takva ponasanja mogu biti sprijecena jedino kad drustveno vrijednosti kao tolerancija, pravo na razlicitost budu opceprihvacene..

A na policiju, zgodno, no to bi morao ipak zajedno sa svojim roditeljima. Koliko ja znam policija nije bas tako ljubazna i susretljiva pri primanju prijava "razlicitih".. No prije toga treba s roditeljima razgovarati. Da li ste ga pitali jel on to moze i kakvi su mu roditelji? Niste.. a trebalo je.. Mozda ni oni to ne prihvacaju kao pravo na slobodnu odluku. Mozda mu ne mogu pomoci.

Mali, pamet u glavu.. i odaberi raciom, da prodes sa sto manje trauma.. o kojem god problemu "razlicitosti" se radilo. Fizicka snaga nije nikad na odmet, ovu drugu ocito imas..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Povod ne mora biti direktan,

Povod ne mora biti direktan, jednostavno si za zbog nećeg iziritirao, možda je čuo nešto o tebi ili te je negdje slučajno sa strane čuo i jednostavno je dobio nekakvu fiks ideju o tebi ili o nečemu. Budi čvršći prema njemu ali ne na način da ulaziš u fizički ili intelektualni sukob, zadrži svoj stav neovisno o posljedicama ako si apsolutno siguran u njega, u Boga se ne mora vjerovati, kada bi se moralo onda bi i bili napravljeni tako, no to ne znači da Bog ne postoji i da ono što Bog govori nije točno, slobodan si živjeti kako god hoćeš ako time ne dodiruješ ni na koji način drugoga

Tko je glasao

imaš se pravo braniti

marine
to nema veze s ateizmom
mogao si, ne daj bože, biti srbin, ili peder
ili još gore židov, cigan ili neka feministička kurbetina,
to je sileđijstvo, nasilje, niko na to nema pravo
imaš pravo biti slobodan, i to što jesi

nasilnik i žrtva
nasilnik bira žrtvu koja je slabija
u glavi slab, u tijelu jak, slabost iznutra mora nadoknaditi gospodarenjem nad nekim
(od muha kojima otkida noge, pasa, do žrtava koje maltretira)
kad se skupe slični, i kad im se odobrava
iz toga se rađa fašizam
fašizam tu vrstu nasilja upotrebljava kao pogonsko gorivo

mlad si,
krug nasilja treba prekinuti, i iz njega izaći
svi su te dobro savjetovali
- najvažnije, pronaći kraj sebe, nekoga tko te razumije i podržava, i kad nije lako
- naučiti borilačku vještinu, zahtjevno, naporno, dobro, jer čak i ako ti budeš u stanju podnijeti nasilje, trpiti, bit će prigoda kad ćeš htjeti pomoći nekom drugom
- elegantno izbjegavanje, kao strategija odmaka od idiota uvijek ima svoje mjesto
- prijaviti kao zločin iz mržnje, dobro, ali na vrlo dugu stazu, i uz potporu ozbiljnih prijatelja
(pa i sa pollitike)

luka

Tko je glasao

vjernik i vjernik

Marine,
kao prvo postoji velika razlika između vjernika i vjernika. Postoje vjernici koji se ponašaju u duhu onoga što propovijeda Isus Krist u Novom zajetu. Postoje i ljudi koji se isto tako ponašaju a da nisu deklarirani vjernici. Postoji druga vrsta vjernika koji lidu na mise, položili su sve sakramente ali se ne ponašaju u duhu kršćanstva. Što je najgore ako i priznaju svećeniku za svoje grije u vezi cipelaranje neke osobe, krađe dobiju oprost u nekoliko Zdravo Marija i Oče naša.

Nažalost živimo u društvu u kojoj su moralne vrijednosti totlano izokrenute a što je najgore Crka koja bi morla biti nekakva moralna vertikala se ponaša potpuno drugačije. Mnoge stvari koje se ne toleriraju u građanskim pravnim državama Crkva će poduprjeti.

Moj topli savjet je nauči nekuu obrambenu azijsku disciplinu. Ne mora nitko znat kako ideš na tečaj ali kad te opet neki 'vjernik' napadne zbog toga što se ne slaže s tim da ne misliš isto lijepo ga iznenadi. Usput će ti porast samopouzdanje a ono puno znači.
Inaće ostani svoj na svome kako i se narodski reklo - ne mjenjaj mišljenje od utjecajem okoline jer bolje je imati čistu savjest nego grižnju savjesti.

Za kraj kad se naučiš obranit 'vjernik će te i prestat napadat - jer neće više moći svoje frustracije gradit napadajući nekog tko se ne želi borit.

w. ;)

Tko je glasao

Zanima me kad ćeš razbiti te mangupe

i imaš li uopće imalo hrabrosti i samopoštovanja?

Tko je glasao

marine, pretpostavljam da

marine, pretpostavljam da nemas starijeg brata,(a ni oca?).. koji bi "ubili boga" u toj budali, pa ti preporucan da netko tvoj podigne krivicnu prijavu protiv tog nasilnika po zakonu o krivicnim djelima iz mrznje (nacionalne ili vjerske) kojim je zaprijecena kazna i do tri godine zatvora i da na taj nacin konacno rijesis svoj problem.
sve ostale prijave policiji koja to ocito tretira samo kao krsenje javnog reda i mira (bez tezih fizickih ozljeda!)nemaju nikakvog smisla ukoliko ne krenes sa tom krivicnom prijavom u kojoj ce nastradati nasilnik a i njegovi roditelji koji tog kretena nisu znali odgojiti.
samo naprijed, a usput treniraj i neki borilacki sport!
cisto, iz prevencije!:)

Tko je glasao

Imam starijeg brata, a i oca,

Imam starijeg brata, a i oca, ali jednostavno ne želim ni da njega prebiju, jako sam moralna osoba i jednostavno sam takav. Što se tiče prijavljivanju policiji, ovaj prvi incident je već završio na policiji, no bez bilo kakvih rezultata. Što se tiče treniranja, treniram rukomet. :)

Tko je glasao

Rukomet je dobar ;)

Potiče izdržljivost, brzinu, a i snagu udarca iz ramena ;)

Samo se šalim, svom djetetu koji je tvoj vršnjak nikako ne bih savjetovala obračun.

Da si odrasla osoba i da se recimo žališ na maltretiranje na vjerskoj osnovi, vjerojatno bi se razvila puno burnija diskusija.

Ovdje su svi oprezni u radikalnim izjavama, jer ne žele da stradaš.

Da ne bi stradao, napadač se mora nekako pacifizirati, ili ga se ti moraš uspješno kloniti.

Jesi li pokušao razgovarati s napadačem? Jesu li tvoji roditelji pokušali kontaktirati njegove? Znaju li tvoji roditelji sve detalje koje ovdje iznosiš i shvaćaju li ih ozbiljno? Ako misliš da je stvar ozbiljna, moraš i njih u to uvjeriti i dobiti njihovu punu podršku.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@wexillon

Vjerojatno si puno mlađi od mene ili većine sudionika ovog portala ali mislim da ćeš razumjeti kada ti kažem
da ljude krasi inteligencija (kao sposobnost mentalne prilagodbe na novonastalu situaciju) i razum koji bi isto kao i savjest
trebao priječiti ljude da ozljede drugog čovjeka zbog različitosti.

Problem je što ovo potonje ne krasi veliku većinu ljudskog roda, a posebno moraš uzeti u obzir svoje okruženje dakle Hrvatsku koja je
po pitanju tolerancije različitosti i slobode izražavanja još uvijek na izlasku iz srednjeg vijeka uz svesrdnu pomoć KC da u srednjem vijeku i ostane.

Ateist sam isto kao i ti i unatoč tome što ću vjerojatno izazvati negodovanje kod većine sudionika portala jedini savjet koji ti ja mogu ponuditi jest
upisivanje kakvog tečaja samoobrane recimo Krav-Maga je jako dobar sistem.

Iz vlastitog iskustva mogu reći da postoje trenuci kada uvjeravanje i apeliranje na razum jednostavno ne pomažu jer sa druge strane ne vidiš
razumno ljudsko biće već nešto humanoidno ali ne iz istog razdoblja povijesti u kojem ti trenutno živiš.

Koliko god to meni bilo neugodno priznati u tim trenucima sam na nasilje uzvratio nasiljem osiguravajući pri tom da ako razum neće spriječiti
daljnje agresivne ispade spram mene onda će to sasvim sigurno učiniti Pavlovljev refleks i inteligencija koja nasilnike priječi da napadnu
nekoga tko može i zna uzvratiti.

Reanimator

Tko je glasao

jeep

Zašto sveštenici voze džipove sa zatamljenim staklima ?

Pa da ih Bog ne vidi - NE ZNAJU ŠTA RADE !

Tko je glasao

Marine,

ja sam ti se rodila u katoličkoj obitelji. Išla sam na vjeronauk, na mise, obavila sam prvu pričest i krizmu.

Kada sam porasla, i kada sam mogla o sebi sama donositi odluke, odlučila sam se za prekid svih veza sa crkvom. Izjašnjavam se kao ateist.

Svoje dijete nisam ni krstila, ni upisala na vjeronauk u školi. To je bilo jedino dijete u razredu koje nije pohađalo vjeronauk.

Ali, kada god je sat vjeronauka bio u sredini nastave, moje dijete je moglo samo odlučiti hoće li se šetati oko škole ili ostati u razredu na vjeronauku.

Kada je cijeli razred odlazio u crkvu na "posvećivanje školskih torbi" (zamisli te budalaštine!), ja sam svom djetetu dopuštala da ide - jer je željelo biti u društvu sa svojim vršnjacima, i jer je bilo znatiželjno da vidi što je to "posvećivanje školskih torbi".

Nastavnici u školi su znali za to, a oni kojima je uvijek stalo da "budu na liniji", tj. "društveno ispravni", gledali su na mene malo drugačijim očima. Ali što - neka gledaju, i neka se čude! Možda su malo i šikanirali moje dijete u razredu, ali - preživjeli smo, završili školu, i sve to ostavili iza sebe.

A kada je umrla moja stara majka, platila sam svećenika da joj dođe na grob, platila sam joj misu zadušnicu i pristojno odsjedila na toj misi - jer to je bila želja moje majke.

I dalje sam ateist, i dalje mislim da nema šanse da popovi dođu "u moju butigu". A moje dijete će u budućnosti samo odlučivati o tom pitanju. Bude li se željelo pokrstiti - neka se pokrsti!

Dragi Marine, ono si što jesi! Nećeš to biti više, ako svima o tome govoriš! I nećeš to biti manje, ako pred nekim to prešutiš!

Iz ovoga što si doživio, shvatio si da ima svakakvih budala na ovome svijetu. Važno je da u životu uvijek imaš mogućnosti da budale elegantno zaobiđeš, a da se okružuješ ljudima koji su tebi primjereni.

A ako baš naletiš na budalu koja prijeti da će te udariti ako ne vjeruješ u boga - onda pomozi toj budali! Reci budali: "Pa, naravno, vjerujem u boga!" Manji grijeh pred Bogom ćeš počiniti ti (ateist) sa tom laži, nego on (vjernik) ako te prebije!

Tko je glasao

Moglo bi se reći - "dobio si svoga boga"

Nasilje prema ateistima i agnosticima, poduprto i tolerirano i od države, počinje već u vrtićima, gdje se nad malom djecom vrši segregacija - dok ostala djeca idu na vjeronauk, oni se moraju tiho igrati sami u nekom kutiću.

Nastavlja se i u osnovnoj - za vrijeme satova vjeronauka koji se strateški smještavaju u sredini uobičajene satnice, mali "bezbožnici" obično su prepušteni sami sebi, tumaraju hodnicima i bivaju sankcionirani ako eventualno rade nered iz dosade.

U srednjoj je najčešće nešto bolja situacija, barem u Zagrebu. Nakon što su obavljeni svi sakramenti, nakon što su se kupili motorići, iPhoneovi i sl., obično i entuzijazam prema vjeronauku donekle splasne. Tako su u gimnazijama već uobičajeni razredi s vjeronaukom ili etikom, ateisti izlaze "iz ormara". Crkva se tome pokušava dovijati na razne (pogrešne) načine, tako se npr. krizma u nekim dijelovima Hrvatske tek u srednjoj školi, s ciljem da se zadrži srednjoškolska vjeronaučka populacija.

Mlad si i šteta bi bilo da zbog neke budale ostaneš bez zuba. U sredini u kojoj živiš očito nije pametno busati se o prsa svojim ateizmom, već naprotiv.

Predlažem ti da ovaj tekst pošalješ svom imenjaku, splitsko-makarskom nadbiskupu Marinu Barišiću, ako ništa drugo da ga upoznaš s činjenicom - kako neki iz njegovog stada shvaćaju vjeru u Boga.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne prsim se ja toliko sa tim

Ne prsim se ja toliko sa tim svojim ateizmom. Sve je to nekako počelo u nekom 5-6 razredu, do tada sam se mogao smatrati agnostikom, još kao malo dijete nisam ni vjerovao u ona dječja sranja tipa Djeda Božičnjaka i ostatka, a i uvelike sam sumnjao u Boga. Prijatelji iz razreda i prijatelji opčenito su uvidjeli razliku, posebice na školskom vjeronauku gdje se nisam krstio, niti sam odlazio na mise i takve stvari. Postavljali su pitanja i obratio sam se bratu, rekao mi je da slobodno mogu reči, ali zbog ovakvog društva kakvo je, možda nije baš najpametnije. Priznao sam i društvo me je i dalje prihvačalo.

Tko je glasao

...al presucuju da taj svijet krade bas tvog sunca sjaj...

na ovaj ili onaj način to te prati cijeli život
iskustvo će te naučiti kako suptilno izbjegavati te vječne situacije, to ti je nešto kao instinkt preživljavanja.
Naime, nisu ovi tvoji "prijateli" toliko blesavi koliko se vole praviti takvima. Imaju neke svoje razloge. Moraš znati da se ne radi o pojedinačnim slučajevima kao i to da to nije sada neka glanc nova pojava. Moglo bi se reći da je u odnosu na ratno doba u sliaznoj putanji.
Kod "odraslih" ljudi mobing nie više fizičke prirode nego psihološke u smislu ignoriranja (kao da ne postojiš i slično - bez obzira da li su ti susjedi, samo neki ljudi iz viđenja, poznanici, rodbina pa i do užeg kruga obitelji u slučaju odabira životnog partnera iz drugačije vjerske ili etničke skupine) ako te ne vide svake nedjelje na misi. Naravno da se ipak radi o manjem postotku ljudi, ignoriraš i ti njih i sve ok.
http://www.youtube.com/watch?v=JUn5xIXTUMI

Tko je glasao

Misliš?

Moglo bi se reći da je u odnosu na ratno doba u sliaznoj putanji.

S ovim se na žalost ne bih složila. Mislim da su sve ove godine iskorištene za homogenizaciju jata. Sad tek dolaze vremena za kljucanje - crnih pilića...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Dolazi vrijeme kada će CRNI pilići kljucati - crvene piliće ili crvenkaste...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Najprije ti ukokaju pesa

Objasnite to uzoritim stupovima u političkim strankama za koje ćete glasati...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci