Tagovi

Zločin i kazna

Blog se preselio na novu adresu:

aleksandar-hatzivelkos.from.hr

Ovaj upis možete pak naći na ovom linku

Vremenom ću sve dnevnike preseliti na novu adresu, no blog na pollitika.com ne namjeravam brisati, u prvom redu radi komentara koji ipak predstavljaju tuđe uloženo vrijeme i mišljenje - čime, smatram, nemam pravo raspolagati.

Nadam se da se i dalje čitamo.


Sabor je raspušten i Predsjednik je raspisao izbore. Pretkampanja političkih stranaka traje već mjesecima, a pred nama je najintenzivnije razdoblje predizborne kampanje, u kojoj će nas stranke uvjeravati da glas damo upravo njima. Pa ipak, mnogi birači dvoje - ne kojoj stranci dati glas - već da li uopće izaći na izbore. I tu, na pollitika.com imamo jedan svježi dnevnik ("Imaš pravo reći NE") koji nas poziva da na izbore ne izađemo, ili da barem poništimo glasački listić. Taj se stav u pravilu brani tezom da "su svi isti", a obično ga se napada tezom da ipak "nisu svi posve isti", odnosno da je potrebno, ako ništa drugo, "birati manje zlo". Iako o ovoj temi imam izgrađeno mišljenje i stav koji sam višekratno branio u raspravama, mislim da rasprava oko ovako postavljene dvojbe promašuje metu. Smatram da postoji fundamentalan razlog zbog kojeg izlazak na izbore i aktivno glasanje za neku od opcija - predstavlja imperativ za misleće građane kojima je stalo do dugoročnog demokratskog razvoja. A taj se pak da svesti na jednostavu sintagmu – "zločin i kazna".

U biti, danas se nalazimo u situaciji u kojoj se kao društvo / građani sudaramo sa neispunjenim visokim očekivanjima od demokracije kao sustava. Rekao bih, opravdano – budući je pravo birača...

Continue reading →

Komentari

kad smo već kod ruskih klasika

jedna zanimljivost, ne toliko po opisu događaja, koliko po tome da je izvještaj ugledao svjetlo dana:
...U listu Vedemosti je nedavno objavljen članak poznatih ekonomista Sergeja Gurijeva i Olega Civinskog u kome se oni, s velikim uvažavanjem, pozivaju na skoro završeno istraživanje svojih mlađih kolega Maksima Mironova i Ekatarine Žuravski. Za period do i posle pređašnjih izbora u Dumu, Mironov i Žuravskaja su podvrgli statističkoj analizi rad hiljade i hiljade ruskih preduzeća i nakon toga izvršili korektnu ekstrapolaciju na danas aktuelnu izbornu kampanju. Njihovi se zaključci mogu, u najsažetijem vidu svesti na to da u svih 85 regiona Rusije, vlasti stupaju u kontak s vlasnicima i rukovodiocima raznih preduzeća, i sklapaju s njima tajne kriminalne ugovore. Koristeći se firmama osnovanim samo za tu jednu operaciju (ovde ih zovu firme jednodnevke), oni njima predaju gotov novac predviđen i spremljen za pokriće troškova predizborne kampanje. U zemlji danas postoji više od 150 hiljada ovakvih mini perionica novca, a politička organizacija koja je najviše zainteresovana za to da one uopšte postoje je, naravno, Jedinstvena Rusija.
Doduše, topli obrok sleduje svim učesnicima dila oko organizacije ovog grandioznog maskenbala koga kod nas vole da nazivaju izborima. „Koliku zaradu može da očekuje preduzeće kome će biti povereno finansiranje izbora iz crne kase?“ – pitaju se autori ovog istraživanja. I odmah, i sebi i nama, daju sledeći odgovor „Računica govori da ako neko preduzeće na finasiranje izbora potroši 30.800 dolara, ono može da računa da će mu se kroz državne narudžbine, kao dopunski prihod, vratiti 100.000 dolara. Ili drugačije rečeno, za svaki potrošen dolar na izbornu kampanju, firma spokojno može da knjiži dobitak u iznosu od oko 3,25 dolara. Čak i kada se uračunaju svi troškovi vezani za državne narudžbine, finasiranje izbora je jedan od najrentabilnijih poslova u Rusiji. Još ako se nekoj od firmi posrećilo da bude jedna od 7000 (u proseku po 81 u svakom od 85 regiona) onih što imaju status poverenika bliskih državnom budžetu, zarada može da bude i znatno veća“....

http://pescanik.net/2011/11/pokazite-njuske-gospodo/

Tko je glasao

kazna ne stanuje ovdje

Bez straha da se može izreći možda i pogrešan zaključak, vlastima se mogu uputiti najmanje dve tvrdnje. Prva je da predizborno kriminalno tržište Rusije danas operiše novčanom sumom ne manjom od jedne milijarde dolara. Želim posebno da naglasim da to nije suma koja će biti potrošena. To je suma koja će biti ukradena. I druga, da tu milijardu neće ukrasti nekakva tajanstvena bezoblična stvorenja. Ili (koristim priliku da se neovlašćeno nalaktim na poslednji aforizam našeg vožda) nekakve bezlične njuške. Tu će milijardu usitniti i družno podeliti konkretna Jedinstvena Rusija, s konkretnim Vladimirom Putinom i s konkretnim Dmitrijem Medvedovim na čelu.
Kako su nam saopštile informativne agencije, premijer-ministar je od Rosfinmonitornga zahtevao da u borbi za suzbijanje pranja „prljavog novca“ primeni najokrutnije mere. On je takođe obećao da će se svojski založtiti za to da se sprovede „najstroža moguća kontrola trošenja budžetskih sredstava“. Niko više neće smeti „pohlepno da se oblizuje na primamljivu ideju o krađi narodnog novca“ – nepokolebljivo čvrstim glasom je objavio Putin, i naredio da se sa lica domovine očiste sve te razne „firme jednodnevke i ostali dućani za pranje i propiranje novca“.

Tko je glasao

Radnička klasa ne glasa!

"Predlažemo otići na biralište i učiniti svoj listić nevažećim. Na taj način onemogućujemo interpretacije da mali odaziv birača znači apatiju, nezainteresiranost ili čak "sređenu i stabilnu demokraciju". Tako i sprečavamo manipulaciju svojim glasovima nakon zatvaranja birališta, što je dosad bio prečest slučaj. A visoki postotak nevažećih listića bio bi signal samoprepoznavanja nezadovoljne većine, i ohrabrenje za samoorganizaciju nečega stvarnog, nečega izvan onoga što nam je servirano u televizijskom pravokutniku", poručuju anrhosindikalistti." - http://www.h-alter.org/vijesti/politika/anarhosindikalisti-protiv-izbora...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Slazem se da je poziv na

Slazem se da je poziv na izlazak na izbore i ponistavanje listica jedini legitiman poziv na artikulaciju nezadovoljstva sustavom kao takvim (za razliku od poziva na neizlazak na biralista, koji imho predstavlja klasicnu manipulaciju kojom se pokusavaju prisvojiti "glasovi" svih onih koji ne izlaze na biraliste). Utoliko respektiram ovaj poziv.

No, osobno, mislim da sustav parlamentarne demokracije ne treba rusisiti kada se jos nismo potrudili ni iskoristiti njegove mogucnosti. Ovaj dnevnik je poziv da se ucini prvi posteni korak u tom smijeru.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Političko licemjerje na n'tu

Dakle ti ćak niti ne misliš da je to tako - ti tvrdiš kaj je u sustavu legitimno a kaj nije čime bez argumenata diskvalificiraš možebitnu drugačiju istinu.
Ja smatram da je ovaj politički sustav prijevara prvenstveno vladavine prava a potom i prijevara samog političkog sustava. U Hrvatskoj (protivno Ustavu) vlast faktički proizlazi iz stranaka i pripada političkim strankama kaj je klasična sabotaža demokratskog ustroja države. U tim i takvim konstelacijama stranke upotrebljavaju narod kao smokvin list forme u potvrdi njihove vlasti sa participatorima koji veze nemaju sa narodom u duhu ostvarivanja vlasti.
Stoga ovakve političke napore koji čine sve na održanju postojećeg stanja ranjenog sustava kvalificiram kao svjesnu destrukciju društvenog uređenja sa nesagledivim posljedicama.
Apeliram na građane da svojim izlaskom na izbore ne podupiru ovaj sustav prijevare kojeg stranke bezobrazno forsiraju zbog svojih uskoklanovskih interesa!!!

Tko je glasao

Ako netko u ovoj raspravi

Ako netko u ovoj raspravi diskvalificira bez upotrebe argumenata, onda si to ti. Ja sam svoj agument jasno iznio - nakon odrzanih izbora ne postoji nacin da se medju onima koji na izbore nisu izasli razluce oni koji na biralista nisu izasli iz protesta (poput ovog tvojeg) od onih koji su jednostavno bili nezainteserirani ili sprijeceni iz nekog razloga. Utoliko je poziv na neizlazak sustinski manipulativan, buduci se takvim pozivom racuna na upotrebu neizaslih glasova kao glasova koji podupiru stavove pozivatelja. Dakle, na falsificiranu i laznu gradnju legitimiteta.

Ako nakon odrzanih izbora i javnog poziva na krizanje listica postoji primjerice 40% ponistenih listica, onda je to jasan legitimitet inicijatora koji ima politicku tezinu.

Ako je s druge strane 40% neizaslih na izbore ne daje nikakav legitimitet onome koji poziva na bojkot, jer nitko ne moze ustvrditi da ljudi na izbore nisu izasli upravo zbog tog poziva. Utoliko je poziv na neizlazak u svojoj srzi manipulativan i neposten.

Nadalje, ne vidim nitijedan razlog zbog kojeg ne bih smio koristiti "diskvalifikacije" (ja bih rekao "kritiku"), pogotovo ako su branjene argumentima koje nisi ni pokusao osporiti. Jel se to ti zalazes za ogranicavanje slobode govora?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Odličan način da se

Kazne Zločinci jest građanski neposluh iskazan u prekriženim listićima !

Barem onako za početak kao upozorenje iako sumnjam da bi zločinci kvalitetno kanalizirali tu povratnu informaciju ili da imaju namjeru biti dobrice i prepustiti Vlast narodu. Ne da sumnjam već znam da je tako.

Provinciopolis

Tko je glasao

Marš solidarnosti: Stop povećanju policijskih ovlasti

26.11. u 12 sati na Trgu kralja Tomislava

"Novi zakon koji je nedavno donesen uvelike narušava naša prava koja su rezultat stoljetnih borbi i čiji gubitak ne smijemo olako prihvatiti. Ovo povećanje policijskih ovlasti trezveno razbija sve režimske mitove o navodnom demokratskom društvu, a ovakvo ovlaštenje represivnog aparata koji se s tim zakonima praktično osamostalio radi od Hrvatske policijsku državu." - http://www.h-alter.org/vijesti/pritisak-odozdo/mars-solidarnosti-stop-po...

(oprosti hatz, ali ovo nije trolanje zbog naslova dnevnika - "zločin i kazna" ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Tekst je dobar

a sličan sam stav i ja branio u nekoliko navrata. Podržavam tu opciju. Bio bih sklon i nečem radikalnijem, ali ne želim radi nedostatka radikalnijega ne činiti ništa. Kod nedjelovanja čovjek mora razmišljati i o tome kome to nedjelovanje koristi.

pozz
doza

Tko je glasao

Očekivanja...

hatz:

U biti, danas se nalazimo u situaciji u kojoj se kao društvo / građani sudaramo sa neispunjenim visokim očekivanjima od demokracije kao sustava.

Mislim da je glavni izvor svih nesporazuma upravo u tim očekivanjima i njihovim ispunjenima. HDZ-u i njihovoj biračkoj populaciji (onoj najvjernijoj) su se sva očekivanja višestruko ispunila; što bi rek'o ap samo upravljanje u svoj svojoj punini - puni su svega k'o šipak!!

Dozvoljavam da sam naivna, ali ovo o čemu se sada može čitati po svim novinama i demonstrira se po razno raznim suđenjima, pa to je bilo jasno k'o dan svakom sa tri čiste u glavi od samog početka, obrazac je bio jasno prepoznatljiv. Dakle, glasanjem za HDZ - glasali su za obrazac! Bojim se da velikim dijelom društvo/građani i dalje to očekuju, pa je samo u pitanju procjena tko će im to naredni bolje omogućiti...jer očito HDZ-u ne ide baš više tako lako. No, s druge strane, HDZ je bio dovoljno dugo na vlasti da je jako vjerojatno da je obrazac već spušten na cca 70% društva/građana. A navike su gadna stvar...neka ponašanja su brzim umnožavanjem pobornika čak prešle na stranu normalnog pa čak i poželjnog ponašanja.

Da li će spomenuti obrazac i nestati s (mogućim?) nestankom HDZ-a, to ćemo tek vidjeti!!

Po mom mišljenju tvoja očekivanja o očekivanjima društva / građana su previsoka :-)

I da se odmah razumijemo: ne mislim da su svi isti ali mi još nitko to moje mišljenje nije i potvrdio.

Statistička pogreška

Tko je glasao

Labirintu smo saziđali izlaz

Imamo „izbor“:

1. Ne izaziti na izbore ... ali koliko god nas malo iziđe uvijek će izići cca onoliko koliko je dovoljno da se sustav „održi“ jer se tako i do sada održavao
2. Izići i poništiti listić .... vrlo slično onom pod 1., samo još govorimo (kome?) da smo nezadovoljni sa ovakvom "demokracijom" i zakonima
3. Glasati za neku manju stranku kojoj vjerujemo i koja ima neke stvarne potencijale (koja je to ... recimo Don, ali se čini slabašnom .... osobno je moj interes privukao HEI, ali malo test pitanje predsjedniku te stranke je rezultiralo pretjeranom frazeologijom ... ispada da su svi na ovaj ili onaj način „išćašeni“ od stvarnog promišljanja stanja na terenu (samo upravljanje je i dalje bit), da su sateliti ovim velikim , populisti koji okupljaju ciljane skupine, koalicija je jasno vidljiva – služe kao magnet tim skupinama a da bi ove ipak izišla na izbore)
4. Glasati za Kukulele – koliko vidim ta starnka je sasvim opravdano naša vodeća stranka. Ogledalo većeg dijela društva.
5. Glasati za Kukuriku – to i ne moramo, svi su složni da oni dobivaju izbore, pripremaju se kroz propuštanje nekih glasova iz pozadine koji se malo kose sa obećavanjima brda i dolina, a kako bi im neminovnost ipak održala položaj 4 godine

Tko je glasao

Ovaj put drugačije?

Mogučnosti nisu različite od dosadašnjih ali ipak mi se ovaj put čini malo drugačije...Do sada je bilo za i protiv HDZ-a; ovaj put mi se čini da si možemo dozvoliti luksuz glasanja za manje a da to još uvijek ne bude voda na mlin HDZ--u. Bar si ja utvaram da je HDZ izgubio do te mjere privlačnost.
Dakle, nadam se da će biti šarolikije...

HEI - jel' to Jurčić? Zbunjuje me s nazivima - malo je HEI, malo BUZ i Jurčić malo Znamo kako...dok ne bude jasan što se tiče koaliranja s HDZ-om, moj glas neće dobit! Inače mi je bio opcija...

Statistička pogreška

Tko je glasao

Sve je jasno s HEI, BUZ i razno

HEI - jel' to Jurčić? Zbunjuje me s nazivima - malo je HEI, malo BUZ i Jurčić malo Znamo kako...dok ne bude jasan što se tiče koaliranja s HDZ-om, moj glas neće dobit! Inače mi je bio opcija...

Jašta je. Na konkretno pitanje evo jučerašnjeg odgovora Lazara Grujića, on je kakti šef:

Ako budemo u prilici donositi takve odluku onda će ona biti u interesu građana Hrvatske, i naravno u tom kontekstu posebno naših umirovljenika i radnika jer ih smatramo našim biračima odnosno ciljanim skupinama. No zašto ne bismo bili i oporba???

Pretpostavljam da samnom ne dijeli mišljenje kako je interes građana Hrvatske da on i njegova grupacija budu oporba.

Jedan broj građana su doduše smotali s Ljubom Jurčićem koji uživa određenu potporu, pa i moju, ali su sve uprskali s držanjem štange Jadranki Kosor (nacionalno umirovljeničko vijeće) i pristajanjem na moguću koaliciju s HDZ-om i nakon ovih izbora. Po tome su isti kao HSS.

B-52

Tko je glasao

je, Jurčić

i meni je bio opcija, sad je off
D. Kosor i Don neće sa HDZeom, neće ni Lesar

bar se možemo nadati u to

u svakom slučaju ovi izbori će malo rastresti čvrste sprege još i jače, jer se treba hitno hvatati u koštac sa stvarnošću
a to ne želi veliki dio društva
parazitizam je uglancan da se sve blišći

Tko je glasao

U kontekstu prava na

U kontekstu prava na ostvarenje povlastene saborske mirovine, silazak s vlasti neke stranke ili opcije mi ne izgleda kao kazna.
SDP i HNS su 2003 sisli s vlasti, ali su njihovi celni ljudi i dalje ostali na saborskim placama i drugim svakakvim funkcijama osim onih za koje se pobrinuo sam Bog.

Na zalost, kod nas ne postoji kategorija "politicki mrtvac" pa cak i kad se pojedini nakon izbornog poraza neko vrijeme maknu - uvijek postoji mogucnost da ponovo uskrsnu (hint: Budisa).

Jedina kazna koja stvarno savrseno funkcionira je kazna koju snose biraci za svoj pogresan izbor. Situacija u kojoj se sada nalazimo a koja se odrazava u svakodnevnom zivotu vecine gradjana je kazna za sve nase pogresne izbore - od 90-te do danas.
I snosit cemo je dokle god ne naucimo prepoznati laz i nepostenje. Dok ne naucimo birati temeljem stvarnih a ne laznih vrijednosti.

P.S. Molim da se ne hvatate za konkretan primjer koji sam navela. Slicnih primjera ima u svim strankama tako da je, za ovo sto zelim reci, potpuno nevazno radi li se o lijevim ili desnim.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

U kontekstu prava na

U kontekstu prava na ostvarenje povlastene saborske mirovine, silazak s vlasti neke stranke ili opcije mi ne izgleda kao kazna.

u biti se slazem. iz te perspektive je uistinu tesko pojmiti sto bi tim pojedincima bila kazna.
no ja niti ne razmisljam u tom kontekstu. smatram da HDZ treba politicki kazniti kao stranku, i to do te mjere da bude pouka ostalima. zato se ne zalazem za puki gubitak vlasti. smatram da trebaju biti deklasirani.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Evo su

i k Iviću Pašaliću pohrlili naši umni novinari. Čitam nekidan opsežan intervju s tim likom koji bi, kako kažeš, trebao biti politički mrtvac (ako već ne i stanovnik Remetinca).

Glavno pitanje je glasilo: "Namjeravate li se sada vratiti u politiku?"

"Sada", to znači: sada kada je vaš glavni konkurent dolijao... Sada bi bilo normalno da se vratite i nastavite tamo gdje vas je Sanader zaustavio, tim više što znamo da vam sa građevinskim biznisom više ne cvjetaju ruže...

To da sada netko Iviću Pašaliću daje prostor u novinama, doživjela sam kao totalnu sablazan.

No, uredništvo tih novina očito ne vidi u tome ništa sablažnjivo.

Tko je glasao

Eugen Laxa i hrvatska demokracija

Laxa je 1996. poslao pismo zagrebačkom prijatelju u kojem piše:

“Mnogo poštovani, od srca Vam zahvaljujem na telexa, koje ste mi bili poslali i moram priznati da iz njih nisam postao mnogo pametniji.
Mi koji se interesiramo kako stvari idu u domovini, već znamo sve te krađe i pronevjere, kao i izdajstva koja se čini na tijelu hrvatske države.
Za mene kao ‘stranca’ je sve to tuđe i ja ne znam kako da se to klupko odmota.
U normalnoj državi su to izbori, no to kod nas izgleda ne vrijedi jer stranka na vlasti samo kaže da se prizna rezultat izbora i sjedi i dalje u svom fotelju...”.

http://www.jutarnji.hr/sudenje-ivi-sanaderu--eugen-laxa-svjedok-na-sudu-...

Tko je glasao

Čitati s razumijevanjem, napisane .......

@hatzivelkos
Čitajući tvoj dnevnik koji opravdano poziva na izlazak birača u što večem broju, ne mogu a da se od srca ne nasmijem pojedinim komentarima koji su protiv izlaska na tobože "nelegalne" izbore, a uporno traže neke promjene. Htjeli bi promjene a da na vlasti ostanu oni koji ne žele promjene. Kako ne izlaskom na birališta spriječiti da SDP dobije apsolutnu večinu u Saboru. Od ozbiljnih ljudi takav stav ne samo da je smiješan, već je za plakati. Tko je donio ovakav izborni zakon? Tko ga nije želi mijenjati ? Ne izlaskom takozvanih političkih pametnjakovića može samo dobiti ona opcija gdje se s koljena koljeno redovno izlazi na izbore i na prošćenja. A zna se gdje je to. (O Izbornom zakonu puno više i kvalitetnije možete pročitati na web sajtu Lunoprof) . Ti isti kažu, glasamo za stranke. Ajmo glasat za one koji kane to promijenit u jedan švedski model. Ajmo stavit jednu izbornu jedinicu. Poluotvorene liste gdje se bira jedan čovjek i na temelju dobivenih glasova ulazi u Sabor.
Ne izlaskom na izbore nikada nečemo promijeniti ništa. I dalje će nam ostati optužbe o nepodopštinama stranaka i pojedinaca. Već sam jednom rekao u jednom komentaru. Budimo iskreni. Glasat može samo onaj koji živi i radi u hrvatskoj, i ima hrvatsko državljanstvo. Svi koji ne žive i ne rade u hrvatskoj, bez obzira na državljanstvo ne smiju glasati. Sve ostalo su namještaljke.

Tko je glasao

Mada niti samim glasanjem

Mada niti samim glasanjem necemo puno promijeniti, to je u biti daleko najbolji odnos cost/benefita u politickoj participaciji koji se danas masovno koristi. Istina, osobno smatram da jedan blogerski kriticki blogerski post vrijedi vise nego 100 glasova, ali kako je ipak za ocekivati da ce ekipa lakse izaci na izbore nego poceti kriticki razmisljati i onda jos pisati, pragmaticno zakljucujem da je to onda to.

Tko je glasao

Kad je već moj tekst prozvan...

Onda bi bar bilo korektno i ne pripisivati mu nešto drugo od onog što u njemu piše.

Prvo, to nije poziv ni na neizlazak na izbore niti na poništavanje listića. To je distanciranje od propagande koja tjera ljude da biraju protiv svoje volje. Oni koji iz bilo kojeg razloga ne žele glasati ni za koga od ponuđenog imaju legalnu, legitimnu i nadasve moralnu opciju da to i učine.

Drugo, osnovni razlog zbog kojeg je legitimno i moralno ne izaći na ove izbore ili ubaciti nevažeći listić nije "svi su isti" nego pitanje da li je itko dovoljno dobar da bi glasao za njega? Oni koji već imaju "svog" kandidata imaju spreman odogovor na to pitanje, no jednako je tako i pravo nekoga da primjeni strože kriterije - jer je upravo to sloboda izbora.

Treće, podvaljivanje prercepcije kažnjavanja nekog izborima (odnosno pokušaj kapitalizacije "glasova protiv") tako da se one koji ne žele sudjelovati u tome žigoše kao one koji podržavaju negativne pojave u društvu je manipuliranje slobodnom voljom birača. Jednako kako je ne samo neprilično nego i nedozvoljeno ući u kabinu i gledati što netko zaokružuje isto je tako neprilično i gledati da li je izašao na izbore (pogotovo u kontekstu vršenja pritiska). Sloboda neizlaska na izbore je jednako valjana kao i sloboda izlaska na izbore i hoće li ju netko iskoristiti ili ne to je stvar te osobe.

Ukratko, ako netko i vidi razliku između političara samo u boji jumbo plakata i zaključi da nitko nije dovoljno dobar, taj netko ima puno pravo da svima uskrati svoj glas. Zastrašivanje birača da glasaju je jednako kao i zastrašivanje birača da glasaju za nekoga. Sramotno.

Tko je glasao

Tko zastrašuje birače

koji ne izlaze na biralište?

O čemu vi govorite?

Javnom riječju propagirate svoj stav, a kad drugi čini to isto, samo ima drugačiji stav, onda to nazivate pritiskom i zastrašivanjem.

Koliko mi je poznato, glasači koji se ne odazivaju na izbore ne snose nikakve konzekvence... Nitko ih ne kažnjava. Nitko ne objavljuje njihova imena.

I na predstojećim izborima bit će glasača koji se neće odazvati, kao što ih ima uvijek.

U čemu je onda problem?

Tko je glasao

Pretjeruješ. Ti si iznio stav

Pretjeruješ.

Ti si iznio stav da ne treba izaći na izbore (i, terminologijom ovog dnevnika, kazniti sve). Na to imaš pravo.

Hadži je iznio stav da treba izaći na izbore (i, terminologijom ovog dnevnika, kazniti HDZ). Na to imaš pravo.

On tvoje iznošenje svog stava prenosi kao "poziv na neizlazak na izbore", što možda nije bila tvoja namjera, ali je itekako razumljiva interpretacija: 1. navodiš zašto su svi isti, 2. zaključuješ da je "najmoralnije" na tu istost reagirati neizlaskom na izbore (koje opisuješ kao uzaludne, cirkus,...).

Ti njegovo iznošenje stava komentiraš kao zastrašivanje, što je redikulozno. Tko je Hadži da ikoga zastraši? Mogao je napisati i da će padati žabe, sjekire i mali leteći medvjedići ako glasamo za HDZa... i kakvo je to "zastrašivanje"?

Mind you, čovjek je dao link na tvoj dnevnik, što olakšava svakom čitatelju da pročita i donese svoju odluku o istom. Mogao je samo komentirati dnevnik, bez linka, kao što to mnogi rade, no nije. Sam ne bih pročitao tvoj uradak da nije bilo njegovog linka. Dakle, skroz korektan postupak s njegove strane prema neistomišljeniku.

I dok on samo argumentira svoj stav (možemo raspravljati o tim argumentima; i sam sam se suprotstavio njegovom stavu u komentarima, iako ga načelno podržavam), ti si - uz svoje argumente/razmišljanja - ispalio vrlo jaku, a paušalnu tvrdnju da "je [neizlazak na izbore] moralno najispravniji način za pljunuti u lice cirkusantima koji smatraju da je politička funkcija svetinja".

Mislim da je sramotnije da ti arbitriraš o tuđem moralu, nego da netko kaže "ajmo svi na izbore zato i zato" (bez nekakvih ocjena da su oni koji se ne slažu "manje moralni" ili nešto slično). Zamisli da je on napisao "Svi koji ne izađu su idioti". A to je u razini s tvojim implicitnim "svi koji izađu, a ne zapravo ne podržavaju nikoga (je l' te, biraju manje zlo), su manje moralni".

Bez tog arbitriranja, vaši bi tekstovi bili zapravo jednaki: njegov je opširniji, no svodili bi se na "(ne) izlazite na izbore, zato i zato".

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

sdp-u u kronicnom nedostatku

sdp-u u kronicnom nedostatku bilo kakve kvalitete koju bi mogli navesti kao razlog da bi glasali za njih, jedino preostaje da trabunja o izlasku na izbore kako bi se kaznilo hdz!
i naravno, time direktno nagradilo sdp!:)
jako los dnevnik kojemu jedino zbog vlastitog pravila da negativno ne ocjenjujem dnevnike, necu dati minus!:)

Tko je glasao

jedino preostaje da trabunja

jedino preostaje da trabunja o izlasku na izbore kako bi se kaznilo hdz!
i naravno, time direktno nagradilo sdp

to je naravno, cinjenicno netocno, ali znam da te nece smetati pa samo ti nastavi kako si i krenuo.

recimo da birac koji bi inace ostao doma, izadje na izbore i u skladu s ovim pozivom ne glasa za HDZ. tri su mogucnosti:

1. birac je glasao za SDP, sto je direktna korist stranci
2. birac je glasao za neku drugu listu koja prelazi prag, sto je direktna steta stranci
3. birac glasa za neku listu koja ne prelazi prag, sto je ishod koji ne utjece na SDP-ov postignuti rezultat

kako sam ja u dnevniku eksplicitno pozvao ljude da glasaju za bilo koju stranku ili listu (po mogucnosti s realnom opcijom prelaska praga), ispada da sam ovim pozivom nastetio interesu stranke. sto se cisto stranackog interesa tice, SDP-u bi najbolje bilo da oni koji ne misle glasati za Kukuriku, ostanu doma. pa ipak, ja ih pozivam da izadju na izbore.

mozda kad jednom poces nacitati napisano, a ne podrazumijevati sto je napisano obzirom na autora, moza onda i dodjemo do razine konstruktivne rasprave. ovako, upisi su ti jednostavno - lose argumentirai, i od tuda minusi.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

vadjenjem recenica iz

vadjenjem recenica iz konteksta svojevremeno su se bavili udbasi i komunisticki funkcioneri u svojim politickim progonima, a ocito je da se neki jos i danas nisu oslobodili te metode?:)
hatzi, ako dodas ono sto je prethodilo recenicama koje si izvukao iz konteksta i ti bi mogao shvatiti o cemu sam govorio!
u tvom dnevniku niti jednom rijecju nisi naveo niti jedan afirmativni razlog zbog kojeg bi netko glasao za sdp ili za neku drugu stranku, vec je citav tvoj apel za masovnijim izlaskom na izbore zasnovan jedino na ideji o kaznjavanju hdz-a?
u poslovnom marketingu je zabranjeno koristiti negativnu afirmaciju kao nacin vlastite afirmacije (tipa, fax je los i zato kupujte ariel!), a kad se netko u politici sluzi tom metodom, tad se u pravilu radi o onome koji gotovo nema nista za ponuditi, jer bi u protivnom on na vlastitim kvalitetama gradio svoju afirmaciju, a ne na ovoj negativnoj.
kad spojis ono sto si u mom tekstu nemusto pokidao i parcijalno, van konteksta prezentirao, shvatiti ces o cemu sam govorio!
ako!?:)

Tko je glasao

Negativna kampanja je

Negativna kampanja je dozvoljena kada se ocekuje efekat od iste. Po obicaju ista nije dugorcna (dugorocno je i kontraproduktivna) i to je njezin problem kod strateskog djelovanja zbog cega se izbjegava.

Meni osobno ideja kazanjavanja nije prihvatljiva jer se ne postavljaju nikakvi presedani, preciznije mozemo se igrati, kaznimo sada HDZ, onda cemo kazniti SDP, pa opet HDZ, pa opet SDP i tako u nedogled, bez da se napravi korak dalje.

Ono sto mi se svidja jeste da Hatzi ovom negativnom kampanjom zapravo priznaje da sustinske razlike izmedju HDZa i SDPa nema, odnosno da ista nije prepoznata u javnoj sferi, sto je bitan prvi korak (ne ocekujem od Hatza vise od toga). Uvidjanjem realnoga stanja oblikuje kampanju koja ce naici na odobravanje, sto je legitimno i jedino suvislo.

Prethodni pokusaj Hirca je zbog naivnosti pisca negativno prosao, ovo vec kao sto vidimo ima prolaz.

Enivej, s obzirom da je parametar kaznjavanja HDZa legitiman zahtjev, a da Hatzi ostalo ne plasira (mada mu pozicija ide u prilog), moram odati respect za odmjerenost u samoj agitaciji.

Tko je glasao

Meni osobno ideja

Meni osobno ideja kazanjavanja nije prihvatljiva jer se ne postavljaju nikakvi presedani, preciznije mozemo se igrati, kaznimo sada HDZ, onda cemo kazniti SDP, pa opet HDZ, pa opet SDP i tako u nedogled, bez da se napravi korak dalje.

to nije poruka ovog dnevnika. meni cilj nije da HDZ samo izgubi izbore, vec da ga se ovim izborima deklasira, do te mjere da je kao organizacija prinudjen proci katarzu i reorganizaciju, ukoliko zeli uopce politicki ostati.

sve to pise u dnevniku:

Utoliko je iznimno bitno da poruka bude jasna i glasna. HDZ ne treba samo izgubiti izbore, samo kako bi par mjeseci kasnije neki novi Sanader, ovaj, Karamarko, javnost kupio dobrim PR rečenicama, i nastavio po starom. HDZ treba biti devastiran izbornim rezultatom. HDZ treba biti opomena svima koji pretendiraju na obnašanje vlasti koja je posljedica za laganje, varanje, pljačkanje i pronevjeru vlastitih građana.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Birači ili glasači

S obzirom na borbenost oporbe svakako ju jedino oporbenost samih birača može spasiti. Opozicija računa zadržati poziciju, pa bila ona pozicija ili opozicija ;)

Uz ovakvu mlaku i neuvjerljivu oporbu, računati na "deklasiranje" HDZ-a je naivno. HDZ ne gubi popularnost zato što se njihovo glasačko tijelo opametilo, već zato što je ljuto na HDZ što je sptljao svoju misiju, što ju nije bolje skrivao i efikasnije realizirao. Činjenica što svi zdušno ocjenjuju kako će ovaj najnoviji potez Karamarka s progonom Boljkovca zapravo rehabilitirati stranku i privući desno biračko tijelo to najbolje pokazuju.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Uz ovakvu mlaku i

Uz ovakvu mlaku i neuvjerljivu oporbu, računati na "deklasiranje" HDZ-a je naivno.

ja se niti ne obracam oporbi (koja je puno siri pojam od kukuriku koaliciji, i u kojoj se, vjerujem, moze naci stranaka i lista koje ce zadovoljiti i zesce retoricke afinitete) vec biracima. da li je naivno - pa vjerojatno je, s obzirom na medijski dohvat jednog ovakvog tekstica.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Da, mlohava čuna

Činjenica je da niti jedna državna institucija, niti služba, ne funkcioniraju ni izbliza onako kako bi trebali, a lopovluk i mito su jedina društveno održiva pravila ponašanja. Ne vjerujem niti političarima, niti liječnicima, niti pravosuđu, niti novinarima, niti...
Očekivati kako će nakon izbora biti bolje potpuno je iluzorno jer kako ( samo mali primjer) mogu očekivati da će Ostojić istraživati Pavića i Kutlu .
Kako će ekipa koja je svojim neznanjem, neradom, godinama bila učesnik u stvaranju problema imati snage, znanja i vizije da te probleme riješi?

Scenarij za vrijeme nakon 04.12. za mene je potpuno predvidljiv. Blagajna je prazna.

Tko je glasao

blagajne je prazna

ali novca po bankama ima
kako će parazitizam dalje a da ne zaroni u vlastiti džep
a to mu nije instiktivno ponašanje
koje će ga nagoniti da:

1. ovršuje
2. podiže pdv
3. smanji penzije
4. svu javnu potrošnju prreže na pola u smislu obrazovanja i zdravstva prvenstveno, onda i sva druga socijalna davanja

to će sigurno probati, jer je pokazano kako se uspješno ignoriraju svi prosvjedi
ali taman da to sve uspješno obavi
nakon manje od godinu nema kud
probat će razvući do ulask au eu i sve nezgode prebaciti na eu

dakle ako ima jedna koja veli da će izvaditi lovu, začepiti rupe i zaposliti hrpe ljudi u tako oživjelom proizvodnom sektoru, a da će odmah morati otpustiti pola nepotrebne uprave (one djelatnike koji imaju od čega drugog živjeti i inače žive), da će penzije samo minimalne podići za 20% i to će biti nova cifra minimalca, a ostale sve zamrznuti, odmah ukidajuće revidirati sve povlaštene penzije i drastično smanjiti - e takav bi bio normalan, ali za takvog nema ovdje sluha.
sad već mislim da je najbolje glasati za hdz
ako su mogli za kratko vrijeme napraviti toliku štetu, jasno je da će ubrzanoije nastaviti do ulaska u eu, a jedino gaće na štapu svakog pojedinca i potpuna propast izgleda da imaju smisla, a hdz garantirano vodi u tom smijeru

Tko je glasao

pa ja mislim da ce akcije

pa ja mislim da ce akcije jako ovisiti o stanju u gradanskim glavama i kolicini podrske ili ne..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Katarza i reaorganizacija ti

Katarza i reaorganizacija ti znaci da HDZ nastavi plivati u sceni, a to znaci da se SDP moze vaditi na HDZ i HDZ na SDP. U tom duopolu nema mjesta za kreiranje neke nove snage, vec samo sminkica da opet ostane dojam izbora. No izbor je u toj igri zabranjen.

Enivej. Baza HDZa je kriminalna, kao i SDPa. A baza diktria ritam promjene, ne ocekivanja javnosti.

Tko je glasao

I cisto pitanje za tebe.

I cisto pitanje za tebe. Mislis da ce Karamarko pasti nakon pada HDZa? :-p

Tko je glasao

Mislis da ce Karamarko pasti

Mislis da ce Karamarko pasti nakon pada HDZa?

ne, ali cini razliku pozicija stranke koju dobija u naslijedje.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Kako to misliš?

Želiš li reći da ga kukuriku, u slučaju pobjede - ne bi trebala smijeniti ?!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

koliko sam ja shvatio,

koliko sam ja shvatio, pitanje se odnosilo na poziciju karamarka, ne u vladi vec u politici opcenito.

nadalje, pitanje o smjenjivanju je besmisleno, buduci cijeloj vladi automatizmom prestaje mandat, i novi saziv sabora nece nikoga smjenjivati, vec ce izglasavati novu vladu.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

nekako mi se cini da ce i on

nekako mi se cini da ce i on zavrsiti sa optuznicom, bar se tako prica.. ono munirovo se jos vrti, a neki dan sam cula da se otvara istraga oko reketarenja drzavnih firmi od Sobolija, koji je u Karamarkom vlasnistvu..

no preduvjet je naravno da HDZ bude porazen do nogu. time ce izgubiti moc i vlast. puki gubitak izbora nece promijeniti bitno stvari niti ce dovesti do procesuiranja kriminala i korupcije jer ce previse sudionika ostati u "strukturama" policije i sudstva, tuzilastva, svega onoga sto cini pravu upravu drzave..

mislim da je to i hazova misao kad zeli da hdz bude smlavljen na izborima..

a karamarka nemas sto mijenjati ili ne. on je ministar, ako se mijenja vlada mijenjaju se svi ministri i biraju novi. i da nije ovakav kakav je novi bi ga promijenili jer ne bi bilo normalno upravu drzave dati u ruke politickom protivniku

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Naravno da neće ostati ministar...

zanima ga hoće li ga maknuti s visokih dužnosti u policiji?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Korak dalje

u tako krupnim stvarima kao što je razvoj političke kulture, ili stvaranje političke kulture u zemlji koja je skoro uopće nema, ne čini se od danas do sutra, nego od jedne do druge generacije.

Kao što mi snosimo posljedice onoga što su učinili naši roditelji i djedovi, tako će naša djeca snositi posljedice naših čina.

Nažalost, u takvom smo rasulu da nam ostaje da se žestoko trudimo, a da rezultate eventualno uberu naši potomci.

Tko je glasao

Pobjeda kukurikavaca, ako do

Pobjeda kukurikavaca, ako do nje uopće dođe, neće biti čista zbog uplitanja Bajića u kampanju.
To je stigma koju će buduća vlast morati nositi pogotovo bude li rezultat glaosovanja tijesan.
Bajić vam je ovim činom učinio medvjeđu uslugu, a kako mi se čini i sebi.

Linić nedavno zaziva MMF pa ga Milanović mora demantirati, danas Čačić priča kako će on bude li trebalo autoceste dati u koncesiju.

što je sljedeće pitam se? Hoće li možda onaj mulac Jovan objaviti kako prodajete otoke? ili ih poklanjate recimo srbiji.

A tek drug Pupovac što bi imao za reći. taj je, siguran sam, već dogovorio s aktualnim precjednikom da će Hrvatska srbiji isplaćivati ratnu odštetu za genocidisanje i koturanje srba po slavonskim planinama i nizinama pogotovo u predjelu Paulin Dvora.

Sačuvaj nas Bože od ove pošasti koja nam prijeti jer sumnjam da Hrvatska ima snage da preživi još jedan njihov mandat.

I da znate, cijelo ovo vrijeme sam se zajebavao i HDZ mi je bila zadnja opcija na izborima, ali kad vidim što se nudi, radije ću zaokružiti i takav HDZ nego se kockati s dokazanim neprijateljima i veleizdajnicima i zaštitinicima ratnih zločinaca.

Tko je glasao

Nas dvojica inače

nismo istomišljenici, ali dio tvog koma o Bajiću smatram posve ispravnim, iako je dio s poklanjanjem otoka Srbima malo smiješan.

Da je kojim slučajem Bajić podigao optužnicu onoga trena kada je imao sve potrebno, pa makar to bilo i prije izbora, bio bi čist. Ovako, najtočniji komentar je onaj GONG-ov: s obzirom da je Bajić još davno imao sav materijal za tu optužnicu i sve predpostavke da ju podigne, legitimno je pitati zašto je to učinio sada. Inače, oporba bi pobijedila i bez ovoga tako da sumnjam da je njihovo maslo. Ovaj potez najviše koristi HDZ-u jer od njih radi mučenike i one koji su proganjani, a to upravo i čini jezgru njihove kampanje; "Bajića je postavio SDP i pogledajte što sada taj zločesti SDP-ov čovjek čini nama 'pravim Hrvatima'"

Meni je žao da je to odlučio jer se sada i on upisao u sve ove prljave i oačjničke poteze kao kad HDZ prije svakih izbora da 100kn umirovljenicima ili spasi neku posrnulu državnu firmu koju je mogla spasiti i deset puta prije toga.

Svakako bih podržao zakon koji bi zabranio sve ovakve radnje minimalno 4 mjeseca prije izbora. Nešto nalik predizbornoj šutnji, ali sa strožim sankcijama. Ništa se ne bi smjelo pokloniti, riješiti, sanirati itd 4 mjeseca prije izbora. A jedine optužnice koje bi se smjele dizati bile bi one za koje se može dokazati da su baš tada jedino mogle biti pripremljene.

Sankcije bi bile u glasovima. Prekršiš ovu "šutnju" i ostale stranke dobivaju odštetu u fiktivnim glasovima izraženim u postotku.

pozz
doza

Tko je glasao

mučenike su zatvarali.

mučenike su zatvarali.

Tko je glasao

I meni je to s tako naglim i

I meni je to s tako naglim i masovnim optužnicama malo sumnjivo, ali mi je još sumnjiviji HDZ - vidi http://pollitika.com/tko-s-vragom-tikve-sadi#comment-334838.

Inače, što se tiče ovih sankcija o kojima govoriš - da li bi bilo dozvoljeno "prebijanje dugova" ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bez sumnje je

da je HDZ još sumnjiviji. Ali ne bih se htio uhvatiti u tu klopku da gledam nekoga tko je jako loš, pa mislim: dobro, onda i ja mogu biti malo loš a da još uvijek budem bolji. Pobjeda oporbe bez te tempirane optužnice bi bila puno veća stvar nego pobjeda s tom optužnicom.

Ne znam kakvo si prebijanje zamislila. Prvotna namjera mi je bila smisliti kaznu koja bi doista oštetila onoga tko krši zakon. Jebeš novčane kazne od 10 000kn, kao kad je Kerum morao platiti radi nekog sudskog spora, kad mu to ne znači ništa.

p.s. Nisam do sada pročitao ovaj dnevnik na koji linkaš, ali ajde ako ga preporučuješ, da vidim o čemu je riječ.

pozz
doza

Tko je glasao

Evo pročitao sam

Ali sada se nadam da si ti samo linkala na svoj kom, jer ono što MKn piše je ispod svake razine. Naporno je gledati nekoga tko gotovo patološki ne smije sebi priznati da obožava nešto, nego siluje da to izgleda prirordno, argumentirano, objektivno, a takva je demagogija da ti se želudac okreće. Nešto kao i kada su s početka 20.st. muškarci nastojali dokazati da postoje "prirodni, argumentirani i objektivni" dokazi da su žene manje vrijedne.

Svaka demagogija nastoji sebe prikazati kao netralno, prirodno stanje stvari. Kažem, nadam se da si linkala samo na komentar.

Inače, vidjela si već da ja, koliko god bih bio najsretniji da se jedan takav užas kao HDZ nikada nije dogodio ovoj nesretnoj državi, opet nisam ni za linčeve, a ni za ovakve Bajićeve poteze.

pozz
doza

Tko je glasao

(pa vidiš valjda da sam

(pa vidiš valjda da sam linkala svoj kom...)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ha, ha, preporučam ga u

Ha, ha, preporučam ga u smislu - upoznajte svog neprijatelja :)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Oh, što bi ti,

nesretan, da od nas nisi dobio dovoljno argumenata da glasaš za HDZ?

Zamišljam kakva bi to tragedija bila....

Možda bi se tako zanio u snove i zablude, pa glasao za bilo koga drugoga, samo ne za HDZ?!? Strašno!

:)))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci