Tagovi

Zlo je u drugima - na margini Haške presude (drugi, završni dio)

Nastavak dnevnika:
PRAVNI PRESEDAN?
I ne bi valjalo zanemariti još jednu pozitivnu stranu presude hrvatskim generalima. Njom je ipak postavljen okvir da politika nasilja, agresije, etničkog čišćenja, progona, nehumanog ponašanja prema civilima, posebno zarobljenicima, može biti sankcionirana i kada se radi o političarima i vojnim starješinama drugih država, ne samo Hrvatske. Ova presuda je i poruka za sve one koji tlače nacionalne manjine, onima koji ih drže nužnim zlom u državi, a ne ravnopravnim građanima.
Poruka Haškog suda je da se rat nikako ne isplati, da nasuprot primjene sile valja nastojati političke probleme rješavati mirnim putem, dakle,političkim a ne vojnim sredstvima, strpljivim pregovorima predstavnika naroda i država. Ova poruka upućena je međunarodnoj zajednici – od diktatora do tzv. demokratskih i legitimno izabranih političkih vodstava, uključujući, nadamo se, i zapadne demokracije i njihove političare.
Presuda hrvatskim generalima mogla bi imati još neke pozitivne efekte.

Pored ostalog, vratiti u žižu interesa međunarodne zajednice, posebno SAD, jugoistok Evrope – ne samo Hrvatsku i Srbiju, nego i Bosnu i Hercegovinu koja je i danas bure baruta, zona političkih napetosti koje moraju biti neutralizirane jer sukobi u BiH lako se mogu proširiti na cijelu regiju. SAD, zaokupljene krizom, te žarištima nestabilnosti u Afganistanu, Iraku, Libiji…nedovoljno su uključene u rješavanje problema jugoistoka Evrope, posebno u ekonomsku stabilizaciju regije. Dojma sam da su SAD podosta svjesne turbulentnog i neuralgičnog čvora jugoistoka Evrope i da ima znakova veće uključenosti SAD u rješavanje problema ove trusne geopolitičke regije,ali da je premalo praktičnih poteza politike SAD. Ne samo Peter Galbrait, već posebno James Foley, aktualni američki veleposlanik u Hrvatskoj, imaju što za reći Hrvatskoj, pogotovo reagirati na sve moćnije prisustvo Rusije u regiji, koja ne gubi vrijeme i u Srbiji nalazi strateškog partnera, a Hrvatsku zaobilazi u širokom luku.

BIJEDA POLITIKE HDZ-a
Ako je i bilo neke politike HDZ-a prema Haškom tribunalu, ona je sada definitivno jasna - ta je politika bila ambivalentna, nedosljedna, i neiskrena. Iako je donijet zakon o suradnji s haškim sudom, on je primjenjivan ovisno o dnevno-političkim interesima HDZ-a (i satelita), ista stranka koja je štitila Gotovinu (splitska riva), kasnije ga je bez da trepne, izručila Hagu. Da se ne zaboravi, u vrijeme izručenja premijer je bio Ivo Sanader, (HDZ) a ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin – izručenje je obrazloženo potrebom da se ubrzaju pregovori s EU, zapravo, gotovo nikada se HDZ nije izjasnio o zločinima koji se pripisuju Gotovini, i drugima. Dapače, godinama se forsirala teza da se u obrambenom ratu ne može počiniti ratni zločin, bilo je nesporazuma na relaciji HDZ – braniteljske udruge, one su prisutne i danas gdje Jadranka Kosor i Josip Đakić (Hvidra-HDZ) govore različitim jezikom o haškoj presudi. Bilo je očito, a danas je još očitije da HDZ Vlada ne vjeruje Haagu, a Haag ne vjeruje hrvatskoj vladi. Politička nadigravanja i razmimoilaženja Vlade HDZ s drugim činiteljima političko sustava nastavljaju se, a sada HDZ krivca pokušava naći u – Stjepanu Mesiću, koji je, zamislite grijeha, dostavio Haškom sudu autentične transkripte koji nisu jedini određivali odgovornost predsjednika Tuđmana, Šuška i drugih koji su planirali Oluju. Mesić, može biti nekome manje ili više simpatičan, ali njegova je obveza bila, po zakonu, surađivati sa Haškim sudom (Sabor je usvojio takav zakon!!), a to znači svjedočiti istinu!
Zbog svega toga najavljena pravno-politička ofenziva vlade J. Kosor nije uvjerljiva i debelo, debelo je zakašnjela, sve do primisli da je nekima u političkom vodstvu HDZ-a itekako stalo da je Gotovina što dalje od Hrvatske. Ne znam, možete li vi zamisliti ovih dana susret oslobođenog Gotovine i recimo, Vladimira Šeksa? Tako da mi se čini kako je trud Vlade fingiran i da je zapravo nekima u HDZ-u u interesu da generali budu osuđeni jer oslobođeni oni su nezgodni svjedoci o igrama HDZ-a i vlada, ali i izravni politički konkurenti HDZ-u. Istina, HDZ vjerojatno nije očekivao tako drastične kazne, kao što ih nisam očekivao ni ja, kao promatrač događanja. Očekivao sam nešto blaže kazne, zapravo one koje će biti izrečene u drugostupanjskoj presudi, a kretat će se za Gotovinu između 17 i 18 godina, a za Markača, između 12 i 13 godina, uz napomenu da će te nove kazne manje ovisiti o pravno-političkoj ofenzivi, a više o uobičajenoj praksi Suda da kazne u određenoj mjeri smanji.
Da je ta diplomatsko-pravna ofenziva neuvjerljiva svjedoči i činjenica da je za koordinatora te aktivnosti odabran Davor Stier, kontroverzna osoba iz savjetničkog tima Kosorice. Iluzija je da se u svijetu, u političkim i pravnim krugovima ne zna da je djed dotičnog gospodina bio – pomoćnik Maksa Luburića, ratnog zločinca. Istina, djeca ne odgovaraju za postupke roditelja (i predaka), ali sama činjenica da dotični gospodin (Davor Stier) potječe iz emigrantskih krugova nije preporuka za njega. Jer, uzgred, nije on - Drago Pilsel!
Ovoj HDZ vladi svijet ne vjeruje, jer joj ne vjeruje u većini ni hrvatski narod – ako joj ne vjeruju u većini Hrvati, zašto bi joj vjerovao Haški sud?

HDZ ZAPRAVO NIJE STRANKA LICEM OKRENUTA NARODU
Ne citiram često druge autore, ali ovaj puta vrlo zanimljivim čine mi se tvrdnje književnika i publiciste Ante Tomić koji objašnjava da je Haški sud zapravo projekt HDZ-a. On piše „da je od siječnja 2000. do siječnja 2004. izvanrednom avionskom linijom u Nizozemsku poslano samo trojica naših - Mladen Naletilić Tuta, Vinko Martinović Štela i Ivica Rajić.Trojica bosanskohercegovačkih osuđenika su sve što je Haag dobio od izdajnika Račana. Svi drugi optuženi tu sreću imaju zahvaliti Hadezeu. Prvo im je Franjo Tuđman Ustavnim zakonom nasapunao dasku, a onda ih je koju godinu kasnije Ivo Sanader gurnuo niz nju.“
I sada, i dio branitelja, i HDZ, i Crkva zamalo sinhronizirano šire kojekakve priče, kao da smo u devedesetima prošlog stoljeća, a ne u godini 2011., tražeći alibi za svoje razne neuspjehe, računajući na nacionalnu amneziju. Koliko daleko idu svjedoči i najnovija inicijativa da se prava branitelja jamče Ustavnim zakonom (promjenom Ustava, kao da zadnja nije bila prije nekoliko mjeseci) i zabijajući klin između SDP-a i branitelja. Nekako mi taj ipak providni trik ima Šeksov rukopis jer naprosto ne vjerujem da bi ga se sjetila J. Kosor.
A koliko su zapravo generali(i branitelji) postali topovsko meso i predmet manipulacije svjedoči još jedan naprosto nevjerojatan detalj na koji je isto ukazao Ante Tomić koji je u tzv. Praljkovoj arhivi našao video snimku gdje ispred aviona nizozemske vojske u ugodnom su se razgovoru okupila četvorica najzaslužnijih za operaciju „transferiranja“ tzv. viteške skupine - Miroslav Tuđman, Ivić Pašalić, Markica Rebić i Ljubo Ćesić Rojs -, dok Dario Kordić malo dalje u kameru obećava kako će pred Bogom i narodom obraniti svoju nevinost i vratiti se uzdignute glave u domovinu. Iza njih, dok Kordić govori, nešto je mlađi, ali ne može se pogriješiti - Željko Sačić! Isti onaj Željko Sačić, koji je posljednjih mjeseci i dana žestoko ustao protiv braniteljskih progona!
Nakon silnih milijuna kuna koje su otišle Mišetiću i kompaniji (240 milijuna kuna!!!), nakon svih vratolomija HDZ-a, aktualnog huškanja prema bivšem predsjedniku Mesića,(nije mi previše simpatičan ali takvo huškanje nije zaslužio!!) pitam što još ova stranka (i vlada) treba učiniti, a da narod krene u osvajanje neosvojivog - Markova trga, prostor ograđen između Sabora i Banskih dvora i čuvan kordonima policije. Vlast se može osvojiti silom, ali jao onoj vlasti koja se silom održava!
I, koliko još krupnih riba treba pobjeći u Grčku (Petrač),na Tenerife (Gotovina), u Beč (Zagorec), u Austriju (Sanader)…da bi se shvatilo da HDZ-u udara najčešće na bivše i da mu nije bilo niti jest do – učinkovite pravne države.To je definitivno stranka, koja je leđima, a ne licem, okrenuta hrvatskom narodu!

ZLO UVIJEK U DRUGIMA?
Sve u svemu, stvara se osjećaj da je suđeno braniteljima, hrvatskom narodu i Hrvatskoj, što je čista propagandna floskula – stvara se, posve nepotrebno, osjećaj da smo svi kažnjeni zbog kazni generalima, dok i sama oslobađajuća presuda Čermaku govori da je optužnice jedan od njih oslobođen. Grčevito se traže alibiji i dokazi da je ZLO U DRUGIMA, što je znak da se većina naroda, a poticana dijelom od vlasti,dijelom od medija, nije u stanju suočiti kritički sa svojom bliskom prošlosti. Na određeni, uvjetni način podsjeća me to na ponašanje Austrijanaca koji su se desetljećima prikazivali svijetu prvom žrtvom nacističke Njemačke da bi tek prije desetak godina Franz Vranizki smjelo progovorio o participaciji Austrijanaca u nacističkim zlodjelima. Uz to ide i „slučaj Waldheim“ kada je i on, ali i veći dio Austrijanaca poricao njegovu umiješanost u zločinačke vojne operacije „na Balkanu“. Guranje tamne strane rata pod tepih moguće je neko vrijeme, ali mozaik događanja s vremenom se slaže sve objektivnije, a građani počinju shvaćati da sudovi krivnju individulaziraju i vode se načelom PRAVDA DA, OSVETA NE! Razočaravajuće je da se guranju zločina pod tepih pridružila i Hrvatska biskupska konferencija, koja još jednom pokazuje, da Crkva u Hrvata djeluje politički, a ne pastoralno, u skladu sa svojim izvornim poslanjem, zapravo gubeći utjecaj, snagu i moralni kredibilitet..
Suočiti se sa svojim dijelom odgovornosti za rat pretpostavlja mnogo istraživanja, slobodu medija, dijaloge, širinu u informiranju građana, pluralizam društva, čega sve u Hrvatskoj nedostaje. I dok teče žučna rasprava o haškoj presudi, gotovo sam siguran, da s ovom narodu taje najdelikatnije teme vezano za pristup Hrvatske Evropskoj zajednici, da su mnoge teme proglašene tabu temama, da vlada i HDZ manipuliraju građanima na sličan način kako se manipuliralo (i još manipulira) odgovornošću za ratne zločine i haškom presudom.

TZV.MALI ČOVJEK I NACIONALIZAM
Što se prije smogne snage za suočavanje s tamnom stranom rata 1991.- 1995. prije će Hrvatska do katarze i okretanja ka budućnosti. U protivnom i mi danas, ali i novi naraštaji živjet će u sjeni rata koji je više trebao ratobornim vlastodršcima na svim stranama, a manje, ili nimalo tzv. „malom čovjeku“. Ali, i taj „mali čovjek“, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim državama i društvima treba se riješiti nacionalizma, koji može biti opasnija narkoza od bilo koje religije, pogubno zasljepljivanje floskulama ispod koje se nalaze zapravo dugo gomilani egzistencijalni problemi ljudi i naroda. Jer, kako bi napisao Krleža „svi narodi njeguju svoj nacionalizam po istom pravilu, na isti način, po istom modelu, istim riječima, svi narodi, bez izuzetka obmanjuju sebe i svijet oko sebe svojim nekim rasnim,specifičnim, genijalnim svojstvima i vrijednostima, i, tako, deklamirajući o sebi vjekovima uvijek iste litanije, svi narodi pjevaju povišenim glasom u pluralisu maiestaticusu“.

Ali, kada je bilo da se najveće tragedije u povijesti nisu prevaljivale preko leđa ( i duša) „malih ljudi“, običnih smrtnika koje često vode – častohlepni politički luđaci!

Komentari

Zašto dnevnik nije među najviše komentiranim?

Nije bitno, ali kako to da dnevnik ima 57 komentara ali sada nema naslova na listi najviše komentiranih dnevnika? Vidi ti ovo - osim Kukljice i Grdilina, sada se i tehnika urotila protiv mene????
Neću se tako igrati, joooooooj, nepravda, čista nepravda!!!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

III - dio

Ovo je jedna tema za koju je malo dva dnevnika. Mislim da bi tribalo još najmanje jedan dija napisat.
Ostalo je dosta nedorečenog. Mislim da bi triba napisat još jedan dia u kome bi ovima takozvanim desničarima rasvitlija marginu presude.

Tko je glasao

Rekord u minusiranju!??

Dnevnik kao dnevnik - i plusevi i minusi, ništa neobično! Ali, gledam jednog tipa među nama i pitam se - pa kako se ne umori od minusiranja? Hoće postaviti rekord u minusiranju jedne osobe?? Zar je moguće da najmanje 300 zadnjih minusa ne može biti prekinuto pliusiranjem bar jednog upisa?? I pitam one koje to zanima - da li je dozvoljeno OPSESIVNO MINUSIRANJE na pollitici? Ocjenjuje li se autora - osobu ili ono što osoba piše??
Ma,u krajnjem, sinko, samo ti radi svoj posao!!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@mrak Dozvoljeno je ospesivno minusiranje??

Koliko razumijem tvoje uvjerenje, opsesivno minusiranjue je na tvom portalu je dozvoljeno?? Ima jedan problem - većina koji to rade meni, ne pišu dnevnike, a nisu baš ni produktivniji dio pollitičara u pisanju komentara, dakle, meni je uskraćeno zadovoljstvo da im vratim milo za drago (jedan od njih, Kuki, nakon one tri jadne uzastopne forvarduše, ne vidim da je napisao ijedan dnevnik??) Dakle, sasvim je legalno da netko svoje poslanje na ovom portalu vidi isključivo i samo u minusiranju jedne iste osobe i poneku komentaru tj. upisu! Dakle, ako dobro razumijem ti podržavaš te opsesivce (nije to samo Kukident, ima ih još) i misliš da se tako potiče dijalog? Ili?
Sreća je ipak da NE pišem(o) za ocjenu, tu razinu smo, većina, prevladali. I ja već najmanje mjesec dana ne čitam što Kuki piše, ovdje i na drugim portalima, jer ništa, ama baš ništa novoga tu nije za očekivati.
Rekli bi: POKVARENI VERGL!
Prema tome, sineki moji, samo dalje radite svoj posao i iskazujte tako široku toleranciju prema drugačijim mišljenjima, da sad o (ne)toleranciji drugih, manjinskih nacija i vjera ne pretpostavljamo!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

o ocjenama se ne diskutira

o ocjenama se ne diskutira pod dnevnicima jer je to čisti i nepotrebni spam

kukljica i vi očito imate neki problem koji ja ne mogu riješiti (a vidim da nijedan baš ne surađuje da problem nestane), preporučio bih vam budući da živite jedan kraj drugoga da dogovorite jednom čaj, kavu, pivu ili nešto žestoko i da uz čašicu se međusobno ispričate i porazgovarate i razriješite nesporazum; svijet bi bio ljepše mjesto kada bi vas dvojca mogli naći zajednički jezik

problemi ovog tipa se mogu riješiti religioznim iskustvom ili dugotrajnom psihoterapijom; ja vam ne mogu pružiti niti jedno niti drugo, sorry

Tko je glasao

Ne funkcionira to tako, nego

Ne funkcionira to tako, nego ćemo se potruditi ostaviti ga usamljenim, nećeš zbog njega samog izgubiti komentar na -7 ili dnevnik. Što bi Feniks ili Lion Queen rekli?

Tko je glasao

Cijenjeni kolega Weiss,

Eto, dugo se nisam javljao na Pollitika.com, razloga je bilo više, ali uglavnom su osobne prirode. To ne znači, da nisam pratio zbivanja na pollitici, ali nisam imao volje pisati dnevnike ili komentare. Međutim, pročitavši Vaša oba dnevnika (prvi dio i nastavak), odlučio sam pridonijeti raspravi s nekoliko vlastitih opservacija.

Kolega, u prvom ste dijelu pisali djelomično o ikonografiji, te spominjete dvije riječi: HEROJI i VELEIZDAJNIK, za točno određene osobe. Uzročno posljedično, cijenjeni kolega, možda nekog vrijeđa činjenica da te heroje netko smatra ZLOČINCIMA??!

Pišete, kolega, o tome da ste političar (višedesetljetni??!), nu, već u sljedećem retku izvlačite trgovinu u politici, što je jedna od najgorih osobina političara. Međutim, ja Vas u potpunosti razumijem, to je jače od Vas, trgovina je genetski usađena u Vaše biće porijeklom.

Meni je interesantnije, kako ste iz svog „višedesetljetnog“ bavljenja politikom uspjeli izvuči vrlo prozaičan komunistički artikuliran zaključak o desnici općenito, pače, hrvatskoj posebice, a ja ću ga izraziti starom formulom:

NACIONALIZAM + KONZERVATIVIZAM = RETROGRADNA POLITIČKA SVIJEST

Napose, vaše pojašnjenje „karaktera rata '91-'95“ na razini je,uz dužno poštovanje, “pučkoškolskog uratka“. Poprilično jadno, morate priznati, za političara Vašeg kalibra s „višedesetljetnim“ iskustvom.
Zašto, cijenjeni kolega, onako u „bebu“ ne bacite sve što Vas muči, bez umotavanja tzv.“srpskog pitanja“ u hrvatsku muku? Pa Vas očito ne zanima „hrvatsko pitanje“, pa onda budite fer i recite ono što Vas muči, bez uvijanja. ( Što bi jedan Vaš istomišljenik svojevremeno rekao: „Treba reči bobu bob, a popu pop.“)
Vi još uvijek, cijenjeni kolega, mislite, pače, uvjereni ste, jer to pišete, da je Milošević spašavao Jugoslaviju??! Eh, da nije tragedija, bila bi komedija.

Kad govorimo o politici, a ja sam Vam već dao jednu formulu, dodat ću još dvije koje govore o Vašoj „detuđmanizaciji“:

HRVATSKA + TUĐMANIZAM = NEOVISNA HRVATSKA

HRVATSKA – TUĐMANIZAM = EUROPA ( NEMA NEOVISNE HRVATSKE, o.a.)

Kad pišete, cijenjeni kolega, o međunarodnim reprekusijama, uzmite u obzir da je največi problem Hrvata što sporo pamte, a lako zaboravljaju.
Stoga, podsjećam svekoliko pučanstvo, na čuveni dogovor EU i Miloševića poradi „rješenja“ hrvatskog pitanja iz 1991. godine nazvan „Brionskom deklaracijom“, kada je otcjepljenje Hrvatske zaustavljeno na tri (3) mjeseca unutar kojih je EU uvela Hrvatskoj embargo na oružje, a JNA povukla oružje iz svojih kasarni, razoružala jedinice Narodne obrane, a istim naoružala pobunjene Srbe. Sve je bilo pripremljeno da Milošević riješi „hrvatsko pitanje“ jednom za svagda.

Napose, cijenjeni kolega, Vaša „naivnost“ višedesetljetnog političara, pomalo me nasmijava, ali i žalosti. Izvoljeste napisati:

„Poruka Haškog suda je da se rat nikako ne isplati, da nasuprot primjene sile valja nastojati političke probleme rješavati mirnim putem, dakle,političkim a ne vojnim sredstvima, strpljivim pregovorima predstavnika naroda i država. Ova poruka upućena je međunarodnoj zajednici – od diktatora do tzv. demokratskih i legitimno izabranih političkih vodstava, uključujući, nadamo se, i zapadne demokracije i njihove političare.
Presuda hrvatskim generalima mogla bi imati još neke pozitivne efekte. „

Stupanj Vaše zavedenosti pravdom je zastrašujući, cijenjeni kolega, otprilike je razmjeran Vašoj „naivnosti“.
Još samo nešto o krilatici „ ZLO U DRUGIMA“, koju ste nekoliko puta spominjali. Cijenjeni kolega, počnimo odmah s raščišćavanjem, od SEBE.

Na kraju, citirat ću Carla Schmitta iz njegove knjige „ Croatie; un pays par defaut“

„Od triju čimbenika u Domovinskom ratu : srpski pobunjenici, JNA i hrvatska vojska – svaka je strana bila uvjerena u svoj „pravedni rat“ i svoju „pravednu stvar“- ali niti jedna nije priznala „pravednog neprijatelja“- što objašnjava neviđeno divljaštvo tog rata.“

„ Sudbonosna pogreška hrvatske vlade i cjelokupne političke klase bila je ta što ona nije ili znala, ili htjela ili nije mogla, izboriti rezoluciju UN-a u kojoj bi stajalo da je – Republika Hrvatska žrtva jugoslavenske komunističke agresije i srpske oružane pobune protiv Republike Hrvatske. U nastalom međunarodnom vakumu, velikim dijelom izazvanom hrvatskom diplomatskom nemarnošću i neznanjem, Hrvatska je otvorila put prema Haagu i nehotice dovela do postupne kriminalizacije Domovinskog rata.“

Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog te činjenice, svi hrvatski političari, pa i oni višedesetljetni, krivi su zbog veleizdaje hrvatskih nacionalnih interesa, bilo činjenjem (krivično) ili nečinjenjem (metafizički).

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

@Molotov Probudio sam te..?

Poštovani kolega Molotov,
da s dnevicima nisam ništa učinio, doli te probudio i vratio na portal, već sam puno učinio. Naime, ppetra je ostala zamalo osamljena sa svojim stavovima tako da si joj ti dobrodošlo pojačanje. A bojim se da se nas dvojica možemo složiti da se nećemo složiti.
Ne nalazim rečenicu da sam višedesetljetni političar - POLITOLOG sam pa me to uputilo na višedesetljetno bavljenje politikom, ali ne u smislu POLITIČARA, nego analitičara političkih fenomena. Osim stručno-političkih poslova u vezi politike, NIKADA u minulim desetljećima nisam obnašao nijednu značajniju političku dužnost. Što ne znači da odgovaram ikoga da se politikom aktivno bavi. Uz napomenu, da je povijest prepuna luđaka koji su obnašali političke funkcije, a bojim se da se novi (luđaci) uveliko regrutiraju, a Hrvatska je plodno tlo za takve. Nažalost, ne samo Hrvatska.
Posebna su pak kategorija oni poput tebe koji nepažljivo čitaju političke analize i donose klasične brzoplete i desničarske zaključke, kao što je onaj o mom genetskom kodu, a vezano za trgovinu. Ne priznajem ga iako se četiri naraštaja obitelji bavilo - trgovinom! I ja neko vrijeme, trgujući, zamisli dobitka, knjigama!???
Inače, Milošević je KAO, TOBOŽE branio Jugoslaviju.. a zapravo je destruirao.. teza je u mom dnevniku.
I dovoditi moju analizu s VELEIZDAJNIŠTVOM u vezu ne držim konstruktivnim, pogotovo što veleizdajništvo, kao i druge vrste zločina, treba najprije dokazati. Mesić mi nije nešto posebno simpatičan, ali ovo razbacivanje optužbom o njemu kao VELEIZDAJNIKU držim opasnim insinuiranjem i poticanjem atmosfere linča!
I na kraju, dragi Molotov, žao mi je što je buđenje dalo vrlo neobičan rezultat - dnevnik u kojem se zalažeš, što izravno, što neizravno, za "Anschluss" Hrvatske od strane Njemačke. Vjeruj, nimalo patriotski!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Cijenjeni kolega Weiss,

Svakako se slažemo oko toga da se nikada ne ćemo složiti, to je prava istina. Zahvaljujem se na dobrodošlici u koliko je iskrena, a nemam razloga vjerovati u suprotno. Što se tiće rečenice koju ste tražili, a niste je našli, ja ću Vam je ovdje prikazati:

No, kako zaključujem iz višedesetljetnog bavljenja politikom, politika je nažalost krajem 20. i početkom 2l. stoljeća svedena na vrstu trgovinu, pa što se ne bi trgovalo i s presudom generalima?

Pretpostavljam da ste to zabunom napisali, ali ste mi dali šlagvort za moj komentar.

Interesantno, ni ne znajući pogodio sam, pogodio sam Vašu trgovačku dušu. Nu, nije mi bila namjera vrijeđati, već naglasiti, kako trgovcima nema mjesta u politici, naravno, ako političari žele da ih ljudi shvate ozbiljno.

O tobožnjem branjenju Jugoslavije od strane Miloševića i slićnih, kroz Vaš dnevnik stekao sam sasvim drugi utisak. Čini mi se da pravdate Srbe, a da tzv.“srpskom pitanju“ pridajete značaj koji to ne zaslužuje.
Što se tiće „Anschluss-a“, sve ovisi o tome kako gledate na tu stvar. Nadam se da ste shvatili, da je dnevnik poluozbiljan, ali na kraju krajeva, bolje je između dva zla izabrati ono koje je manje.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

@Molotov Bavljenje politikom!?

Moji bivši profesori, a i sadašnji na Fakultetu poltičkih znanosti bave se politikom, ali nisu političari. Žao mi je što ne razlikujete politologe i političare!
Drugo, kažem da je politika devedesetih prošlog stoljeća i početkom 2l. stoljeća SVEDENA na trgovinu, ne da jest trgovina. I dalje ostajem pri tezi da su u piolitici, možda ikada nego prije, prisutni interesi, a uz interese ide i trgovina, sve do rasprodaje vlastite zemlje. Žao mi je da se i tom činjenicom, a to je rasprodaja Hrvatske u 20 godina, ne možete suočiti. Kada ste me povukli za jezik, da su se Izraelci tako odnosili prema svojoj zemlji, kao Hrvati prema Hrvatskoj, od Izraela ne bi ostalo ni "l"! Ili, da su Židovi se tako odnosili prema svojoj vjeri, kako se donose Hrvati prema katoličanstvu, odavno bi ostali bez svog identiteta i asimilirali se!
Inače, kad smo samo kod trgovine uvjeren sam da su Arapi bolji trgovci nego Židovi! No, kada budem pisao o toj temi volio bih da se javiš, sada je tema ipak druga!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Cijenjeni kolega Weiss,

Kad me već vučete za jezik, šteta što nemamo koju Gazu u blizini. Baš me zanima kako bi tek tada najebali ustašoidni Hrvati.

Pozdrav,
Molotov

PS( Usput, žalosno je da je nama Hrvatima uz "dobronamjerne" prijatelje i političke dupelisce, jedino još ostala vjera u Boga, koji nas nije nikada napustio, ma koliko se neki upinjali da dokažu suprotno.)

Tko je glasao

Život piše svoje istinite priče

Prije desetak godina poznaniku, doseljeniku iz Hrvatske u Pečuh, u prometnoj nesreći pogine sin. Sahrana je, uz katolički ceremonijal obavljena u Pečuhu. U crkvi pop, obraćajući se roditeljima kaže kako dragi Bog k’ sebi uzima uvijek najbolje i da se ipak mogu radovati, sin im je u Raju. Kako u popovske priče ne vjerujem mene to nije pogodilo, no i da vjerujem ne bih se mogao radovati. Nisam o toj sreći propitivao njegove roditelje.

Otac i majka poginulog se u godini dana rastali, poslije toga se otac još dvaput ženio mađarskim ženama hrvatskog porijekla, sa svakom izrodi još po jednod sina. Oba su krštena u katoličkoj vjeri.

Ako je ta izjava o najboljima i preuzimanju točna zamisli koliko bi najboljih Hrvata, kroz svu povijest živjelo i radilo da nije vjerovalo u Boga.

"Usput, žalosno je da je nama Hrvatima uz "dobronamjerne" prijatelje i političke dupelisce, jedino još ostala vjera u Boga, koji nas nije nikada napustio, ma koliko se neki upinjali da dokažu suprotno."

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @bube,

Kada biste uzeli malo vremena i još jednom pročitali ovu moju rečenicu, onda biste shvatili da zaključujete na prečac.
Nigdje, ama baš nigdje, ja nisam spomenuo popa, svećenika ili bilo kojeg velikodostojnika Crkve. Ja sam spominjao VJERU u Boga, a što Božje sluge propovijedaju i kako tumače vjeru, to je ipak njima na savijest.

Ne ulazim u Vašu vjeru ili nevjeru, to je Vaš problem, ali ovakve ofrlje komentare ostavite za društvo bezbožnika, ateista i Crvenih Kmera kojem očito i Vi pripadate.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

na žalost, povijest je od

na žalost, povijest je od 'rvata napravila teške kompleksaše i to ti je to. a sad je i velika kriza zbog kleptomanije u genima...šta bi ti više, molim te?

Tko je glasao

jozica

jebote, zbog tebe i slicnih "pametnjakovica" ovdje na pollitiki, ovaj bi blog mogli nazvati www.mrzim.hrvatsku.net
nijedan narod u evropi nema toliko kukolja i toliko "antipatriota"...

Kitz

Tko je glasao

:)))

joj, molim te, nemoj me j....!

Tko je glasao

ne boj se

Nema straja . Neki kad im opadne, i ne mogu ga uvatit , uvate se za domovinu.

Tko je glasao

@Veli Jože Kleptomanija u genima??

Ne vjerujem baš u gene, ali da je kleptomanija postala sport broj jedan u ovoj državi, jest. Umjesto "kamena s ramena", počelo je devedesetih s takmičenjem tko će više i brže - maznuti... Ta epidemija još nije prošla.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ljubice

maznjavaju uglavnom tvoji, neokomunjare preobucene u kra-de-zeovce, sdp-ovce i ids-ovce.
mutis li ti, mutis vodu... a ja sa zadovoljstvom minusiram, ne zbog tebe i tvoje ruzne kozje bradice, nego zaradi onoga sta pises!

Kitz

Tko je glasao

@Kitz (Draženko?) Kozja bradica??

Šteta što nemam noviju fotografiju, portret na Netu! Nema kozje bradica, sada nosim bradurinu, ala Marx, ili pravu rabinsku! Žene su oduševljene, koja je to igra - jedva mi usne pronađu, hu, hu...
A pišem kako pišem, tvoji minusi sigurno neće promijeniti moje, počesto, u neoborivim argumentima utemeljene stavove i ocjene.
Samo ti sinko, i dalje, radi svoj posao! Iako, bilo bi lijepo osvrnuti se na trik Jadranke Kosor i najavljenu istragu oko transkripata i Mesića od njene strane. Umjesto da kaže kako će inzistirati na procesuiranju oni 400 slučajeva ubojstava nakon Oluje (navodno, toliko je još neotvorenih istraga), ona bi istraživala Mesića...
Mi EU nećemo vidjeti sigurno do kraja 2013.!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ljubane

znaci, tvoj portret bi mogao posluziti u terapeutske svrhe, zene koje ne mogu dozivjeti orgazam trebaju samo tvoju slikicu (naravno onu sa bradom ko draza mihajlovic) staviti na strop iznad bracnog kreveta i orgazam je zagarantiran! ljubo, da te nema trebalo bi te izmisliti!
a sto se tice EU bolje da je po ovim uvjetima ulaska u nju niti uopce ne vidimo!

Kitz

Tko je glasao

@Kitz Brada?

Ne vrijeđaj mi bradu uspoređujući je s bradom Draže Mihailovića!
A što se tiče EU, izgleda da će ti se želja, bar na koju godinu, ispuniti!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Stari, kad nešto forsiraš,

Stari, kad nešto forsiraš, geni prihvaćaju...pa se takvi počnu rađati. :)

Tko je glasao

Kleptomanija

Na žalost, kleptomanija je bolest svojstvena političarima svima, a ne samo njima.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

gen + gen = genijalac

Zanimljiva opservacija... ali zbog ovoga:

to je jače od Vas, trgovina je genetski usađena u Vaše biće porijeklom.

minus kao kuća.

Tko je glasao

Minus kao kuća

Cijenjeni kolega,

Što je u toj rečenici sporno, da li sam ja nekog time povrijedio? Genski zapis nosimo svi, a svima je znano da su Židovi oduvijek bili dobri trgovci. Problem je samo kada se ta trgovina prenese u politiku, kao što je to krajnje uvredljivo prenio kolega Weis u svom dnevniku.
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

@Molotov Neslavan povratak?

Nemam daljnjih komentara u vezi GENETSKOG KODA... Istina, povezao si me s trgovinom, što ne mislim da je uvreda - biti sposoban trgovac veliko je umijeće. Pogotovo, ne rasprodavati vlastitu zemlju...To nema veze s nacijom, ali ima veze s nemoralom i gramzivošću od koje nisu imuni pojedinci u svim nacijama...
Ipak, treba povelikog majstorstva da se u 20 godina tako olako prokrčmi djedovina i očevina...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ok, a sad ajmo biti malo ozbiljni :)

Naravno da svi nosimo genski zapis (a sve moderne antropološke teorije govore da smo otprilike trećinu određeni genima, trećinu okruženjem, te trećinu vlastitom inteligencijom).

Ali - da sada budem malo bezobrazan, budući da mislim da je krajnje neumjesno reći nekome da je "genetski dobar trgovac", a pritom mu ispod žita - kao negativnu karakteristiku - reći da je Židov. Evo, ja ću izjaviti da su desničarsi genetski glupi. A izjavu ću povući kada mi pokažeš u ljudskom genomu koji se to gen odnosi na trgovinu.

Koliko ja znam - postoji vrlo malo ideja koje se bave brojanjem tuđih gena. Antisemitizam, rasizam i fašizam - trenutno sve zabrenjene u ovoj zemlji.

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @zaphod,

Vi ste vidoviti, jer nigdje u komentaru ja ne spominjem Židove, ali, neka, vidovitost je prednost, jer ste točno detektirali što je autor mislio reči.
Nu, zašto mislite da izraz „genetski dobar trgovac“ označava negativan kontekst?
Ovaj je izraz u direktnoj vezi s pisanjem kolege Weiss-a, koji radi nepodopštinu i politiku vezuje uz trgovinu.
Kad govorim o genetskom, dragi kolega, govorim o nasljednom. Kada je netko stekao nasljedstvom neke pozitivne ili negativne karakteristike.
Na svu sreću, gen gluposti, ne vezuje se za određenu političku opciju, što ste Vi vrlo plastično pokazali ovim svojim upisom.
Usput, u nekoliko sam navrata, cijenjeni kolega, objasnio, ali ću Vama ponoviti:

Nisam antisemit, niti sam rasist, a još sam manje fašist, ja sam Vam, dragi kolega, vrsta na izumiranju, hrvatski nacionalist.
Ponašam se antisemitski, rasistički i fašistički točno toliko koliko se ona druga strana ponaša antihrvatski.
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Ustav

Žao mi je - ovo izlazi iz ustavnih kategorija. Nigdje nije definirano što je to "hrvatstvo" niti "antihrvatsko ponašanje". Postoje termini kao što su veleizdaja i tome slični i to je sve.

Ali je vrlo dobro definirano što znači nekome brojati krvna zrnca ili se pozivati na gene (kao i na spol, naciju i vjeru) te odbijam pričati na toj razini.

"Genetski dobar trgovac" je ovdje imalo negativan kontekst oko kupovanja u politici, sami ste rekli. Prema tome - ovo je bespredmetno o čemu sada raspravljamo.

Tko je glasao

Samo završni osvrt

U raspravu ste unijeli novi element, ustavne kategorije.

Činjenica je da u Ustavu ne postoji hrvatstvo, jer je to ipak (još uvijek, doduše osakaćen) hrvatski Ustav, pa se hrvatstvo podrazumjeva.

Nu, slažem se da ne postoji kategorija antihrvatskog ponašanja, ali očito je da bi je trebalo uvesti, jer s obzirom na svekolike dušebrižnike, podrepaše i puzavce, Hrvatima još samo to ostaje da bi se zaštitili.

I kad govorimo o genetici, problem je nekih "Hrvata", što im je zahvaljujući predhodnim generacijama, gen jugoslavenstva poremetio razboritu prosudbu.

Pozdrav,
Molotov

PS( U cijeloj ovoj farsi, tješi me samo jedna stvar, Hrvatska postoji (kakva je takva je), a za dišpet svim bivšim i sadašnjim komunjarama i jugoslavenčinama, JUGE NIKAD VIŠE, ni na mala ni na velika vrata.)

Tko je glasao

hm, novi element?

Ispričavam se na uvođenju "nove kategorije", nekako sam mislio da su ustavne kategorije uvijek prisutne - stoga ih i nije moguće "uvesti".

Ne, stvarno ne postoji niti "hrvatsko ponašanje", a niti "antihrvatsko ponašanje" - iako mnogi vole hrabro i neargumentirano svojatati i jedno i drugo.

A, kad smo već na genetici, a možda i eugenici - bilo bi zanimljivo vidjeti nekakvu usporednu tablicu s podacima 1) genetska čistoća u smislu "hrvatstva" 2) rezultat političkog ili ljudskog djelovanja istoga - mislim da bi rezultati mnoge iznenadili.

Inače... danas je 2011. Dakle - prije niti sto godina bili smo dio Austro-Ugarske, pa dio Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca --> Kraljevine Jugoslavije, pa banovine Hrvatske, pa Nezavisne Države Hrvatske, pa Federativne Narodne Republike Jugoslavije --> Socijalstičke Federativne Republike Jugoslavije, pa Republike Hrvatske (1. travnja 2009. punopravna članica NATO-a), a velika je šansa da ćemo u doglednoj budućnosti postati članica EU-a. Dakle - izjaviti na ovim prostorima "nikad više" je poprilično neozbiljno.

Tko je glasao

Zaphod, Ne, stvarno ne

Zaphod,

Ne, stvarno ne postoji niti "hrvatsko ponašanje", a niti "antihrvatsko ponašanje" - iako mnogi vole hrabro i neargumentirano svojatati i jedno i drugo.

Ja nisam do sad primjetil da neko spominje hrvatsko ponašanje, no da mi živimo u državi koja se zove Hrvatska i da se identificiramo ko stanovnici te iste. Znači Hrvati, i da je normalno voljet tu istu sa svim dobrim i lošim osobinama, kak i svi normalni narodi svjeta to sa svojoim domovinama rade.

Anti hrvatsko se susreče kod pojedinaca svaki dan. Ti vide samo ono što je loše, i uz to svim silama pokušavaju razjedinit i ono malo jedinstva što vlada i destabilizirati državu.

Tko je glasao

Skviki

Brkaš pojmove. I čitaj ako komentiraš, Molotov je spominjao "antihrvatsko ponašanje" - dakle postoji i "hrvatsko ponašanje"

Oni koji VIDE loše - to NIJE anti-hrvatsko ponašanje.

Oni koji RADE loše stvari - e TO JE anti-hrvatsko ponašanje, pa makar pritom držali ruku na srcu i mahali hrvatskim barjakom.

A to je jako velika razlika. Kritiziranje je želja za poboljšavanjem, a ne ne-voljenje.

Tko je glasao

Antihrvatsko ponašanje

Cijenjeni kolega, ima i onih koji vide, ali rade loše, ti su najgori. Takvi jednu ruku drže na sisi, a figu u džepu.
Poznato?

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

hm?

Pretpostavljam da to pričaš o desnici na vlasti?

Tko je glasao

Razlika

Cijenjeni kolega,

Nas se dvoje nikako ne možemo složiti oko jedne vrlo jednostavne stvari:

Dok god Vi gledate na ove na vlasti kao na desnicu, što ona nije ni u primisli, a ja na one druge kao na crvene komunjare, što oni zapravo nisu, jer su puno bliže onim prvima, rasprava je jalova i može nas ponovo odvesti samo u pravcu partizana i ustaša, a toga mi je već, da oprostite pun k.......
Problrm je u tome, što oni koji drže ruku na sisi, zapravo, to rade, jer vjerojatno imaju svrab, a oni koji je ne drže tamo, već u džepu, jednako tako imaju svrab, pa mi, na prečac zaključujemo, da prvi drže srce za Hrvatsku, a druge boli k..... ili p....... za istu.

Što bi stari vic rekao: Viču jedni nad kanjonom- Fašisti, viču drugi- Komunisti, a jeka lijepo odgovara: Isti,isti,isti..........

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

slaganje...

Mislim da je problem što se "desnica" u Hrvatskoj (navodnici su to zbog razlikovanja tzv. "prave desnice" i "lažne desnice" - da ne gubimo sada vrijeme na to je li HDZ desna stranka ili ne) rađe hvata s "ljevičarima" u koštac - koji su vodili zemlju cca 3,5 godina od ukupno 20-ak.

Ruku na srce, ako dozvolismo "pravu i lažnu desnicu" onda bi to mogli povući na "pravu i lažnu ljevicu" - pa možemo reći da ljevica još nikada nije vodila RH.

A zašto je desnici zabavnije prepucavati se oko toga treba li biti neki trg imenovan ovako ili onako, dizanjem u zrak spomenika koji su mrtvi već preko par desetljeća - umjesto da zasuče rukave i bori se protiv onoga što ih stvarno (i sve nas) ugrožava - to samo oni znaju.

Ali nema veze - ajmo mi rađe čiji je djeda bio ustaša, a čiji partizan.

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @zaphod,

Ne moramo gubiti vrijeme oko HDZ-a, ja Vam tvrdim da stranka možda jest neokonzervativna, ali s hrvatskom desnicom nema nikakvih dodirnih točaka, bez obzira na izvanjsko blebetanje i glumu. Više je crvenih u KRADEZE-u nego u svim strankama ljevice zajedno. Nu, još uvijek mislim da su oni manje zlo od tzv. "socijaldemokrata", jer ni SDP i sateliti, nemaju ni s od socijaldemokracije.

Dragi kolega, svaka prava dama će Vam reći, da nije stvar u dužini, već u tehnici. Obzirom da je ponuda nikakva i dama će se zadovoljiti onim što može dobiti, što ne znači da će biti zadovoljna, ali Bože moj, treba biti zadovoljan ičim nego ničim.

Nema, cijenjeni kolega ni prave ljevice, a ni prave desnice, kao ni krive, postoje samo ljudi koji žele ili ne žele raditi za svoj narod.

Što se pak tiće imena i prezimena, za moj ukus to je deplasirano.

Jednom sam ovdje napisao, da je povijest dokazala, da NDH nije bila riješenje za hrvatski narod, ali to nije bila ni Jugoslavija. 1991. godine obnovili smo hrvatsku državu, nadao sam se modernu, bez tereta prošlosti, za budućnost. Po meni, kolega, trebalo je biti više imena i prezimena iz Domovinskog rata u nazivlju ulica. Nu, valjda je sve krivo shvaćeno, pa se ta imena i prezimena nalaze u sudskim spisima, a ulice i trgovi su rezervirani za "neke puno veće Hrvate". Za takve, bili oni lijevo ili desni Domovinski rat je počeo 1941. godine, a završio 1995. godine.

Usput, moji su rođaci bili u raznim vojskama, i njemačkoj i hrvatskoj, ali i u partizanima.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

...

Upis kojem sam rado dao plus.

Jedino što mi "smeta" je ono - "crveni u HDZ-u"...

Jer ako su to crveni - onda sam ja traktor na napuhavanje. Mislim da bi trebali prestati koristiti izraze tipa komunjara, crveni - jer em što asociraju pogrešno, em što se ono malo pravih komunista vjerojatno okreću kao ventilatori kada vide s čime ih danas uspoređuju.

Sada me nasmijala nedavna rasprava s jednim... pa hajmo reći prilično žestokim i ekstremnim desničarem... kojem je svaka druga riječ bila "komunjare, komunjare"... a već je imao par pivi u sebi... a prijedjevi i glagoli su mu bili "prljavi, vješati, metak" i tako. Kada mi je dozlogrdilo i kada sam mu rekao da mi je dosadan jer sam po njegovom i ja "komunjara" - čovjek je ustao (prevrnuo stol) i zaurlao nešto kao "ma daaaj koji ti je čovječe, pa ti si komunist, a nikako ne tamo neka prljava komunjara" :))))))

Trebalo mi je malo vremena da shvatim da je to njemu kompliment :))))

Tko je glasao

p.s.

Gosp. Molotov... i partizani su hrvatska vojska :)

Tko je glasao

Hrvatska vojska

Kad, dragi kolega, govorim o hrvatskoj vojsci u WWII, onda mislim na domobrane i ustaše i na još neke manje postrojbe, kad govorim o partizanima, ne mislim da u njima nije bilo hrvatskih domoljuba, međutim, nisu bili "regularna" vojska.
Ali, kolega, ne znam kako Vi, ali, ja strogo odvajam antifašistički pokret otpora i komunistički pokret. Previše ljudi stavlja znak jednakosti između antifašističkog pokreta i komunističkog pokreta, za moj ukus. To je zapravo zabluda, jednaka onoj kada neki i na ovim stranicama stavljaju znak jednakosti između hrvatskog nacionaliste i ustaše.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

ovaj...

Niti sam ikada stavio znak jednakosti između hrvatskog nacionaliste i ustaše... nit bih vam ga dao :) Kao ni između antifašizma i komunizma, pa nismo baš u pučkoj školi...

No... malo me zbunilo ovo da pod "hrvatsku vojsku" u WW2 spadaju domobrani i ustaše, a partizani ne... hmm... da razmislim... je li Zbor narodne garde bio hrvatska vojska?

Tko je glasao

ZNG

Da! ZNG-e je bio hrvatska vojska jer se borio za hrvatsku državu. Za razliku od partizana koji su metež WWII-a na ovim prostorima iskoristili za provođenje komunističke ideologije boreći se protiv hrvatske države, ustaše i domobrani su bili legalna i legitimna hrvatska vojska toga vremena. Zašto? Pa zato što su se borili za hrvatsku državu - NEZAVISNU DRŽAVU HRVATSKU!

Mata

Tko je glasao

đizs...

... ovako nešto samo majka može voljeti...

Tko je glasao

Interesantna opservacija

Cijenjeni kolega,
ovo pitanje je više nego intrigantno, jer ako prihvatimo tezu županijskog suda u Osijeku u presudi Glavašu, Zbor narodne garde bio je paravojna formacija u 1991. godini sve do 15.01.1992.., Vrhovni sud je ukinuo ovaj dio presude i datum vratio na 08.10.1991.
Nu, postavlja se pitanje što je s onim dijelom prije tog datuma. Po toj logici, svatko tko je bio u ZNG postrojbama prije listopada, spada u sferu terorizma i može mu se suditi.
Toliko od "hrvatskih" sudova. Da nije tragedija, bila bi komedija,

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

naravno da jest

Zato sam ga i postavio :)

Svatko - vodeći se vašim načelom u vezi partizana i regularne vojske bi morao reći da je ZNG bio neregularan.

Pošto ne mislim da je život tako krut - slobodan sam ustvrditi da je ZNG od osnutka bio hrvatska vojska. A meni dozvolite (moje) mišljenje da su i partizani bili (po sličnom načelu) hrvatska vojska.

Tko je glasao

Partizani

Iako mi je tema do kraja degutantna i iritantna, možda će te shvatiti što Vam želim reči, ako kažem sljedeće:

Ne tvrdim i nikada nisam tvrdio da dio hrvatskih partizana nije bio domoljuban. Borili su se za hrvatsku državu, pa ih zbog toga treba percipirati kao hrvatske rodoljube i hrvatsku vojsku. Međutim, svak onaj koji se borio za jugoslavensku ideju, automatski se borio za komuniste i za novi jaram Hrvata, pa tako, ti borci, ne mogu biti tretirani kao hrvatska vojska, već ono što su i bili, NOV ili ti Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije.
Njihova borba, Hrvatskoj je donijela ono što zovemo komunistička strahovlada duga 45 godina.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

@Molotov Što nam je donijela njihova borba?

Njihova borba nam je, izuzev kratkog razdoblja staljinizma, donijela slobodu jer su oslobodili Jugoslaviju a time i Hrvatsku, predah do razdoblja stvarne STRAHOVLADE pa i SIROMAŠTVA koje imamo manje - više 20 godina...
Poštovanje neistomišljeniku,

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

jamačno je tako kako ti kažeš...

... ako su mi djeda u Istri mobilizirali u Talijansku vojsku - iz koje je uspješno pobjegao i otišao u partizane - te se kao ANTI-fašista borio PROTIV fašizma (pri čemu je dvaput ranjen - u dvije poznate ofenzive), te je onda završio 1948. na Golom... on se JAMAČNO borio za 45 godina komunističke strahovlade...

... stvarno imaš veliko povjerenje u ljudski rod ako misliš da je netko tko je '41 uzimao pušku u ruke i išao u neizvjesnu borbu (u neregularnu jedinicu što bi ti rekao, poput ZNG RH na početku) imao tako čvrstu viziju za što se bori... ljudi su onda, kao i sada nedavno, znali PROTIV čega se bore...

... borba PROTIV svakog fašizma - bilo njemačkog, bilo srpskog je plemenita i hrabra!

... a kako to politika danas okrene, vidimo i sami - onda mogu reći da su se gardisti borili da bi Kutle bio bogat... oprosti, to je glupost

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci