Tagovi

Živjelo slobodno novinarstvo

Nekada davno na samim pocetcima modernog novinarsva postojala je uzrecica "Zaustavite Rojters" skovana u zelji da se sprijeci dotok provjerenih i pouzdanih informacija do ciljane publike. Ta zelja zaustavljanja rojtersa opstala je kroz skoro dva stoljeca do danas.

Mislim da ne trebam spominjati razne oligarhijske, tiranske i jednoumne rezime koji su filtriranjem, selekcijom i manipulacijom informacijama pokusavali stvarati virtualnu sliku o svojoj vladavini i manipulirati masama. od onog retusa satova na ruci crvenoarmejca koji dize zastavu na rajhstagu nadalje retus istine uvijek je bio prisutan. Dobro pamtim pocetak osamdesetih godina proslog stoljeca u Zagrebu i vrijeme uzrecice "Idem u kockicu cuti svoje misljenje"

Naivnom vjerom dolaska visestranacja i nadom u oslobadjanje svega pa i cenzorskih stega brzo smo bili osvijesteni daljnjom kontrolom pa i samokontrolom novinara a rijetki pokusaji odskakanja od zadanih smjerova i ciljeva bili su uguseni na ovaj ili onaj nacin. No i tada je sve to pokusavala politika svojom grubom silom s kojom je vladala.

No nakon ovog uvoda slijedi i tema o danasnjoj slobodi tiska na koju sam ponukan jednim danasnjim dogadjajem, u kojoj su glavni akteri predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mrsic i Vecernji list.

Alzo dakle u jucerasnjem Vecernjem listu novinar je objavio vijest o podijeli bonusa u tvrtki koja bas ne stoji blistavo i koja je ove godine otpustila ili ce otpustii oko 1000 radnika.

http://s2.pticica.com/foto/0001406890_l_0_ov8ivl.jpg

U danasnjem tiskanom izdanju objavili su reakcije na tu odluku pa i nekih partijskih kolega Zvonimira Mrsica:

http://s2.pticica.com/foto/0001406889_l_0_iu3izq.jpg

Kao sto vidimo posebno je ostar bio Darko Ledinski donedavni kandidat za zupana koprivnicko krizevacke zupanije.

Uskoro tekst osvanjuje i na web sranici vecernjaka:

http://www.vecernji.hr/regije/ernest-forjan-hdz-otpusti-1000-ljudi-dobij...

Ako ste pokusali otvoriti link vidjeli bi da sadrzaja nema. Tu sad dolazimo do poante cijele price. predsjednik uprave Podravke naredio je urednistvu vecernjaka micanje teksta s web stranice recenih novina.

Tako danas umjesto politicara uredjivanje novina i objavljivanje sadrzaja kroje predsjednici uprava velikih firmi a novine se ne smiju zamjeriti jer zive od oglasavanja.

Pored toga kao sto vidimo u liku i djelu Zvonimira Mrsica imamo novovjekovnog satrapa koji upravlja svojom satrapijom ognjem i macem jer ima ekonomsku moc direktora majke hraniteljice Podravaca i politicku moc jer je vlast u gradu sastavljena od njegovih lutaka na koncu.

I kaj reci na kraju zivjelo slobodno novinarstvo sa zlicicom vegete.

Komentari

Iz slijedecih linkova mozemo

Iz slijedecih linkova mozemo vidjeti kako se utjeruje stranacka stega. Nakon discipliniranja novinara sada se discipliniraju oni s kojima novinari razgovaraju:
http://www.vecernji.hr/regije/sdp-zabranio-svojim-clanovima-da-govore-po...

http://www.vecernji.hr/regije/toga-nikad-nije-bilo-necemo-pristati-uvode...

Tko je glasao

Neto dobit Grupe Podravka bez

Neto dobit Grupe Podravka bez jednokratnih stavki iznosi 112,6 milijuna HRK, što predstavlja rast od 10% u usporedbi s neto dobiti 2011. godine prikazane na usporediv način.
................
kakvi tajni dokumenti?

Tko je glasao

Dobit Podravke nije predmet

Dobit Podravke nije predmet ovog dnevnika. Predmet ovog dnevnika je koristenje financijske moci u sprijecavanju objavljivanja odredjenih clanaka.

Tko je glasao

Ako ste pokusali otvoriti

Ako ste pokusali otvoriti link vidjeli bi da sadrzaja nema. Tu sad dolazimo do poante cijele price. predsjednik uprave Podravke naredio je urednistvu vecernjaka micanje teksta s web stranice recenih novina.
............
ne znam
pa tko iti malo površno prati štampu zna da je večernjak desničarsko glasilo koje obožava pisati desničarske izmišljotine
tako da ovo gorecitirano...

Tko je glasao

pa tko iti malo površno prati

pa tko iti malo površno prati štampu zna da je večernjak desničarsko glasilo
I meni je bilo na prvi pogled čudno zašto bi propustili "zakucavanje", ali novac (bogatih oglašivača) je iznad svih ideologija.
Sad je samo pitanje je li bosančerova tvrdnja da je Mršić naredio obustavu teksta samo vjerojatna pretpostavka ili za nju postoje i čvršći dokazi?! Ili se možda radi i o svjojevrsnoj autocenzuri urednika?! Pretpostavljam da npr. Todorić nema potrebu nazivati medije u kojima se oglašava kako bi se zaustavili opaki tekstovi protiv nekog od njegovih biznisa, pa analogno tome ...

Tko je glasao

Idemo vidjeti pretposztavku

Idemo vidjeti pretposztavku radili se o autocenzuri toliko popularnoj u onom socijalistickom mraku. Novine su objavile doticni clanak kao sto mozete vidjeti od skenirane sranice i taj je clanak onda objavljen na web portalu vecernjaka. Da se radilo o autocenzuri ne bi clanak niti bio objavljen u novinama a kamo li stavljen na veb.
Ostaje druga pretpostavka o naredbi odozgor za skidanje teksta sa web stranice i ta je pretpostavka vjerojatnija jer je tekst bio postavljen pa je maknut a to se ne radi bez naredbe s vise instance.. E sad ce netko reci pa kaj ako je skinut s weba postoji tiskano izdanje. to je djelomicno istina ali danas su novinski sadrzaji puno zanimljiviji na webu nego u tiskanom izdanju jer novine se puno slabije kupuju nego sto se citaju tekstovi s interneta. O mogucnosti sirenja i dijeljenja informacije da i ne pricamo.

Tko je glasao

Jeste vi na placi u Podravki?

Jeste vi na placi u Podravki? Po vasem pisanju izgleda da jeste.

Tko je glasao

Jeste vi na placi u Podravki?

Jeste vi na placi u Podravki? Po vasem pisanju izgleda da jeste.
.............
pošteno bi bilo staviti ogradu...:“političar sam iz koprivnice...zovem se friščić... bla bla..“, a ne napadati

podaci su javni za onoga tko želi podatke ...tko ne želi ..

što me briga za podravku ? Živciraju me ta politička prepucavanja oko petrokemija , podravki i, tko god bude to privatizirao (naravno, transparentno), taj je moj

a to što su u podravci radili friščić i jataci, koji su dopustili da ta potencijalno odlična firma, desetljećima tavori, a na svaki pokušaj sređivanja nereda skakali kao da je to njihova prčija( npr slučaj tedeski ...“neće meni taj garažni prodavač žvaka“ili prije todorić

Tko je glasao

pošteno bi bilo staviti

pošteno bi bilo staviti ogradu...:“političar sam iz koprivnice...zovem se friščić... bla bla..“, a ne napadati
Uporno pokusavate skrenuti razgovor na ono sto nije tema dnevnika. tema dnevnika je druga. Tema dnevnika je slijedeca kako financijska moc Podravke moze uredjivati novine i micati tekstove s interneta te se gazda Podravke ponasa poput satrapa i ima u Koprivnici neogranicenu vlast jer upravlja firmom u kojoj je zaposleno najvise koprivnicanaca te preko daljinskog upravljaca s gradom u kojem stoluju njegovi poslusnici inace figure bez nekog osobnog integriteta i sposobnosti.

Tko je glasao

dečki, pomalo!

nije sve ni crno ni bijelo!
mnogo puta smo pisali i komentirali "doprinos" novinarske struke. nekima na čast, nekima na
sramotu.....ali to je uvijek i samo ovisno o nečijoj hrabrosti, sad da li novinara da li urednika...
o Podravci se zna i malo i mnogo....sve ovisi kako je nekog "okrznula"....
zato uvicite rogove i razgovarajete! pa niste profesionalni političari!

Tko je glasao

pa niste profesionalni

pa niste profesionalni političari!

bosancero je oporbeni gradski vjecnik


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

bosancero je oporbeni gradski

bosancero je oporbeni gradski vjecnik
Prvo bi trebali razjasniti što to znači biti profesionalni političar. Prema meni to znaci da osoba za zivot zaradjuje od bavljenja politikom. Obzirom da se ja ne bavim profesionalno politikom niti od politike zivim ne bih se mohao nazvati profesionalnim politicarom.

Tko je glasao

profesionalni političar

je onaj koji ne stane na loptu i ne sluša sugovornika već trubi ono što su mu rekli da mora trubit! nekad se to zvalo biti na "liniji", isključiti mozak i uključiti jezik! ne znam kako se to danas zove, ali ne vidim neku razliku. zato i nemam člansku kartu. jer mi i mozak i jezik rade prebrzo pa to nikako ne bi išlo.....nitko nije samo dobar ni samo loš, neke stvari jednostavno ne možeš promjenit. svaki dan
nas takve stvari lupaju po mozgu i novčaniku! evo ti banalni primjer: sad vinogradari dobiju "izvoznu kartu" za grožđe! jer se grožđe smije prodavati a ne smije se napraviti vino! na čitavom tom obrascu nema podataka o količini grožđa! vinogradar ima 8o tona grožđa i dobije deset tih obrazaca! pa ti računaj koliko marmelade od grožđa će vrijedne domaćice ove jeseni skuhat! što je pisac htio reći?
naziv "izvozna karta" preuzet je od jednog nonića koji mi je jutros to pokazao uz još četri druge kojima potvrđuje da ima vinograd, da je u upisniku obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, pa koje i koliko trsi ima, pa ......broj cipela i budanda nisam našla ali svašta nešto drugo jesam. i svaku od tih potvrda je izdao drugi ured iste Općine! ko lud a ko zbunjen? ma bitno da je veselo! mora biti reda!
da mora, ja sam prva za to da ga bude, ali treba naći i neki smisao u tome. po ovome u praksi, za svaku inspekciju druga potvrda!
pa je nonić sve izložio pa nek zbira ča kemu rabi! on ih je skupljal dva tjedna, ne bi ga nitko trebao iznenadit ali se baš ne može zaklet i da neće! ili, možeš ti biti najneuspješniji menađer na planeti ali ako ti u ugovoru piše da ćeš dobit bonus, otpremninu, zimovanje/ljetovanje, školovanje za djecu......e hej, pokaži mi toga tko ti to može uzet! a uvijek je to potpisao netko ko je već na drugom takvom ugovoru! to ja zovem profesionalno! pa ti to zdravo narodski sebi prevedi kako ti je najprobavljivije i svaku sreću, meni to već jako dugo ne uspjeva.......

Tko je glasao

Pa ne žive ni Kalmeta i

Pa ne žive ni Kalmeta i Jakovčić od politike, nego od zaposlenja po upravnim odborima i od donošenja dugoročnih poslovnih odluka.

Tko je glasao

Al dobijaju placu kao

Al dobijaju placu kao radonacelnici, zupani i slicne stvari.

Tko je glasao

Gradski vijećnici ne?

Gradski vijećnici ne?

Tko je glasao

Bosancero je kao vjecnik

Bosancero je kao vjecnik trazio ukidanje naknade, a koliko sam upoznat svoju naknadu proslijeđuje u humanitarne svrhe. Novac nije poanta. Ali bi bilo fer da kada piše transparentno objavi iz koje pozicije piše.

Btw, to sve skupa ne umanjuje njegovu kritiku ako je osnovana.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ali bi bilo fer da kada piše

Ali bi bilo fer da kada piše transparentno objavi iz koje pozicije piše.
Obzirom na moje prethodne dnevnike:
http://pollitika.com/sto-je-politika

http://pollitika.com/centralni-komitet

http://pollitika.com/centralni-komitet-2-podravkina-sedmerokatnica

Mislim da nema potrebe objasnjavati moje politicko opredjeljenje. No Hatzi nadao sam se da ces nekaj spomenuti oko zatiranja slobode medija od strane tvog partijskog sudruga Zvonimira Mrsica koji je prije podne kapitalista a poslije podne socijaldemokrata:

http://www.youtube.com/watch?v=fyXrKyDqEQE

Kao sto vidimo neke neugodne cinjenice koje se iznose pokusava zatomiti i ovaj put mu je to uspjelo.

Tko je glasao

Ali bi bilo fer da kada piše

Ali bi bilo fer da kada piše transparentno objavi iz koje pozicije piše.
Meni osobno to nije nešto pod mus, iz sadržaja čovjek pronađe što mu treba od forme. :-)

Btw, to sve skupa ne umanjuje njegovu kritiku ako je osnovana.
Apsolutno!

Samo je onaj njegov inicijalni post na koji sam reagirao bio pomalo takav... da bi čovjek reagirao... Ništa drugo.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci