Tagovi

Živio nam Prvi Maj!

Eto praznika na vratima. Dočekala radnička klasa da se Njome bavi svekoliko pučanstvo. Intenzivno i čitav jedan dan. Podsjeća me to na nekadašnja slavlja 8. marta. Međunarodni dan žena slavili su svi rukovodioci, svi važni drugovi, svi pijanci i svekoliki radni ljudi i građani. U čast žena i njihovih prava. To je bio dan kad su se i žene mogle lagano podnapiti, a bez da izazovu pretjeranu javnu sablazan. Devetog ožujka stvar je već bila sasvim drugačija. I uobičajena. Znalo se tko kamo spada. Osim Milke Planinc, koja je spadala u CK.

Za naš Prvi maj (svibanj, da budem precizan) slavimo dan radničke borbe za radnička prava, slavimo rad i odajemo počast radničkoj klasi. Onima koji rade. Od iste je nekih 400 000 nezaposleno, odnosno u radničku klasu spadaju samo po opredjeljenju i želji, a funkcija im je da se vlade i ministri, aktualni i potencijalni, nadmeću u tome tko će njihov broj brže reducirati i preveseti ih u one koji stvarno rade.

Prvoga svibnja zaklinjemo se i onima koji rade a plaću ne dobivaju. Kunemo se u Boga svemogućeg da ćemo sve napraviti da oni plaću dobiju, pa što košta – košta. A košta da se po repu zakvači gazdu koji svoju novu jahtu izlaže u Splitu, da mu se jahta uzme, Ferrari zaplijeni i radnicima isplati plaća. To košta, to se napraviti ne može i neće i zato se lako zaklinjemo. Ne košta, u stvari, ništa. Mislim zaklinjanje.

Pvi svibanj dan je i radnika koji rade i dobivaju plaću s kojom se preživjeti ne može. Osim možda u Bangladešu. Pa se i njima zaklinjemo da će, evo, čim stvari zakonski sredimo, njihove plaće (a minimalne su da ne mogu biti minimalnije) narasti do primanja s kojima se može kupiti i hruh i mlijeko i salama i zelena salata.

Prvoga svibnja dan je i bivših radnika, Onih koji su radili i bili “vladajuća” klasa u mračnim vremenima, a danas su ponosni umirovljenici. Njima ćemo obećati povrat ukradenih penzija (nećmo im reći da će se to vratiti iz novca koji je i formalno i stvarno njihovo vlasništvo), pa ćemo im i vratiti petinu onog što je ukradeno i možda opet glasaju za one koji obećaju. Nikad se ne zna.

Prvoga svibnja jede se grah s radnicima. Ponegdje i kobasice. Prvoga svibnja ne jedu se kanape sendviči, ne pije se pjenušac. To se smatra nepriličnim jer to radnici ne rade. Prvoga svibnja svi smo radnici. A nitko se ne dosjeti zašto se baš 1. svibnja slavi to što se slavi. A trebalo bi.

Nakon prvoga svibnja dolazi drugi svibanj. Pa se drugog svibnja podsjetimo da se u Hrvatskoj (u kojoj se radnička prava poštuju kao i u čitavom civiliziranom svijetu) regularnim pravosudnim postupkom u proteklih tri godine za kršenja radničkih prava (famozno “kršenje prava na rad”) primjenom našeg Kaznenog zakona na zatvorsku kaznu osudilo j e d n o g poslodavca. Na novčanu njih par desetaka. Ispada da se u Hrvatskoj radnička prava i ne krše i da je ovo najbolji od svih mogućih svjetova.

Drugog se svibnja isto tako možemo prisjetiti da vlast u svim svojim oblicima i političkim opredjeljenjima odbija formirati radne sudove (ili radne odjele pri redovnim sudovima) na kojima bi se sa slučajevima kršenja radničkih prava postupalo brže i učinkovitije. Vlast to neće, pa neće. A nema rasprave o pravosudnom sustavu u Hrvatskoj u zadnje tri godine u kojoj nisam upravo to predložio. I opet ću, kad bude prilike. Vlast isto tako neće donijeti niti propis po kojem bi se posebno zaštitili tzv. “zviždači”, oni koji otkucaju gazdu kad napravi nepodopštinu. Bilo ih je par koji su pokušali zviždati, ali su ostali bez zuba pa više ne zvižde. To vlast ne radi jer bi se tako pokvarila sudbena statistika. A mi moramo u Europu.

Pojest ćemo grah i kobasice, popiti gemište i preživjeti Prvi Maj (stvarno ga se tako pisalo nekad, bez obzira na pravopis). Preživjeli smo i osme martove i sve druge cirkuse.
Ali pitanje je – kome to, zapravo, služi.

Komentari

U Hrvatskoj kažemo: Živio

U Hrvatskoj kažemo: Živio 1. svibnja. Bez obzira na grah i kobasicu.

(Ustav: Članak 12.

U Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pismo.)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

A zašto si ti onda Lion

A zašto si ti onda Lion Queen, a ne Lavlja kraljica!?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

:)):)) u potrazi za Lion

:)):)) u potrazi za Lion Kingom :)) jesi li ga vidio negdje?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

koliko se ja razumijem, lion

koliko se ja razumijem, lion king imaš u svakoj bolje opskrbljenijoj Ledo škrinji

Tko je glasao

interesantno, baš sam se

interesantno,
baš sam se jučer provozao pokraj brodogradilišta 3. maj u rijeci, biti će da oni za taj zakon nisu čuli

Tko je glasao

hehehe, u Rijeci još uvijek

hehehe, u Rijeci još uvijek postoji i Titov trg. Čudno kako su uopće promijenili naziv Beogradskog trga u Jelačić plac. Vjerujem da će to ispraviti. Doduše, ne znam kako će se u to uklopiti Most branitelja, ali u Rijeci je sve moguće.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Standardni Lion Queen-ovski

Standardni Lion Queen-ovski "doprinos" diskusiji :-).

nvuljanic - bravo za tekst. Ražalosti se čovjek kad sve to pročita ...

Tko je glasao

Gle, moj najdraži

Gle, moj najdraži profesorčić želi argumente. Hmmm od čega da počmem prije?

Ok, Vuljanićevim riječima rečeno, drugog se svibnja isto tako možemo prisjetiti da je Vuljanićeva vlast u svim svojim oblicima i političkim opredjeljenjima, dovela do očaja hrvatske liječnike, koji su poslali slijedeći
proglas hrvatskom narodu

«Pregovorima i razgovorima nastojali smo tijekom 2002. riješiti problem
1. održano je 11 sastanaka u Ministarstvu zdravstva RH
2. održano je 10 sastanaka u Vladi RH
3. upoznali smo s problemima
a. Predsjednika Sabora RH
b. Potpredsjednike Vlade RH
c. Savjetnika Predsjednika RH
d. Ministra zdravstva RH
e. Predsjednicu Saborskog odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo
4. organizirali smo štrajk upozorenja u lipnju 2002.
budući da nismo uspjeli prisiljeni smo štrajkom mijenjati sadašnje stanje
početak općeg štrajka najavljen je za 15. siječanj 2003. i trajat će do potpisivanja

Ah, a da se malo prisjetimo socijaldemokratske osjetljivosti u slučaju policije:

Vjesnik, Zagreb, 27. kolovoza 2002. - »Najavom osnivanja gradske policije, Vlada je priznala da je prošlogodišnje otpuštanje 3000 policajaca bilo motivirano političkim revanšizmom. Vlada je pokazala da je prvo željela otpustiti politički nepodobne, a onda u gradsku i državnu policiju primati politički podobne ili svoje ljude«...

Ili možda ovo:

10.01.2003 Linić: Vlada će ustrajati na izmjenama zakona o radu bez obzira na generalni štrajk!

Ah, ne da mi se dalje. Ali budem, ako baš želiš. Samo Tebi za ljubav.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Hvala na argumentima. I

Hvala na argumentima. I komplimentima s "najdraći (to nije trebalo). Ni meni za ljubav pisati nije trebalo. Ako nisi primijetila, niti jednu vlast nisam hvalio kao onu koja je doprinjela radničkim pravima. Tu je socijaldemokratska bila jednako crna kao i sve druge. Crna je vlast opljačkala radnike do gole kože (i danas ih pljačka). A ova druga nije pohvatala pljačkaše. I zato je izgubila izbore. Ja vidim obje strane, a ti jednu. Tu se razlikujemo i nema nam pomoći. A da još jednom pitam - što ti se tako gadno dogodilo da toliko mrziš one koji ne misle kao ti?

nvuljanic

Tko je glasao

Uh, sorry, komentar bio

Uh, sorry, komentar bio Zvoni Radikalnom, a conto nekih starih prijepora, ali i ti si mi jednako drag :):) Ma ne bi se moglo govoriti o nekakvoj mržnji prema bilo kome, već samo o oprečnim mišljenjima u žaru diskusije, lavlji temperament, moglo bi se reći. Jednostavno, od mene se očekuje drugo mišljenje i kad ga izrečem, onda ga vi ne prihvaćate. Ja bih isto mogla reći za vas, da jednostrano gledate svaki put kad napadnete stranku na vlasti. Zašto bih ja kritizirala stranku na vlasti koju sam sama birala. Ako im imam štogod kazati, onda to kažem njima. Ovdje branim svoje stavove zašto sam im uopće dala glas, ako razumiješ što hoću reći. Isto tako očekujem da tvoji brane tebe, a ja ću te napadat, jer branim svoje stavove, zašto nisam glasala za tvoju stranku na izborima. Mislim da je to demokratski. Uvijek ima onih za i protiv. Postoje trenuci kad ja kritiziram vlast bez obzira čija bila, a to je kada se radi o životno važnim pitanjima, tada nemam pardona prema nikome. Ono što je meni važno, nije nužno i vama važno, pa često i ne primjetite te kritike. Ali meni je najvažnije da ih primijeti onaj kome su upućene. I zadovoljna sam kada se moje mišljenje uvaži. Mislim da sam to već objašnjavala.

Ovo zadnje pitanje si malo preokrenuo, prije je bilo puno bolje postavljeno i odgovorila sam ti na njega tamo gdje si ga postavio. Ne bih se vraćala na tu temu, jer me očito niste dobro shvatili. No ne mogu ja uvijek crtati što je pisac htio reći. Moj komentar nije uopće bio vezan na njega, već na vas koji ste ostali i kojima je komentar i bio upućen u povodu. Svatko ima pravo na svoje shvaćanje smrti. Pogotovo kad je nešto slično proživjeo u obitelji. No budući ste prepuni predrasuda prema drugom mišljenju, pa odmah ispuštate bodlje, naravno da se niste upustili u traženje smisla napisanog. Jednostavnije je protivnika popljuvati, nego pokušati shvatiti smisao njegovih riječi. Ok je jer nisam ni očekivala da ćete se uopće potruditi razmisliti. Reakcija je bila upravo onakva kakvu sam očekivala. Vjerojatno jer sam vas takla u žicu i na ovom tužnom primjeru poljuljala neka vaša vjerovanja. A to je dobro. Nečija Smrt je vrijeme za duboko promišljanje onih koji ostaju. Je li jasnije?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Sorry što sam se i ja

Sorry što sam se i ja podveo pod "profesorčića". Inače jesam taj, pa me izraz i ne vrijeđa. A odgovor ti je dobar, miran i argumentiran. Dopada mi se. Eto, da se ne svađamo uvijek.

nvuljanic

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci