Tagovi

Živio ja! II.dio

Nakon objave rezultata nedavne ankete o postotcima glasova koje bi političke stranke mogle dobiti na skorim izborima, očekivao sam brze reakcije i velike rasprave na blogovima i na pollitika.com. No to je izostalo. Za to, vjerujem, postoje dva moguća objašnjenja.

Ili su sve stranke zadovoljne s rezultatima pa nisu imale potrebu za ubrzanim objašnjenjima ovog ili onog, ili su pak stranke nezadovoljne pa se čekalo da stranačka vodstva odrede novu strategiju.

Ali vjerujem da su u stranačkim centralama zatutnjili kompjuteri, zapušili se mozgovi stranačkih stratega u potrazi za slabim točkama u stranačkoj ustrojbi. Gdje imamo premalo a gdje možemo izvući više? Gdje možemo sa sigurnošću izvući odgovarajući postotak a gdje treba puno uložiti ali s malim izgledom za uspjeh.

Naime, već smo naučili da iz potpuno istih rezultata anketa, političari iščitavaju sasvim različite rezultate. Dakle brojke, koje govore same za sebe, podložne su interpretaciji. A interpretacija ovisi o političkom stajalištu onoga tko interpretira, razumije se.

Već davnih dana sam se čudio, recimo ekonomistima, koji su iz istih gospodarskih pokazatelja iščitavali sasvim različite, dapače potpuno suprotne zaključke. Ne da nisam na takvo što naviknut. U glazbi svaki umjetnik iščitava i interpretira umjetničko djelo na svoj način. To se onda zove „umjetnička sloboda“. Ali umjetnička sloboda u politici? U gospodarstvu?

Očito je da postoji. I što se izborna kampanja ( srećom nije preduga) bude više zahuktavala to ćemo biti više zatrpavani „interpretacijama“. A naši političari, pogotovo doktor Ivo, najradije interpretiraju stajališta drugih stranaka umjesto svojih.

To je posljedica starog političkog iskustva da je birače lakše mobilizirati „protiv“ nego „za“.

Umjetnost interpretacije, dakle, uveseljavati će nam iduće dane i tjedne.

Komentari

bojim se da ipak na jedan

bojim se da ipak na jedan način interpretiraju pred kamerama, a na drugi iza zatvorenih vrata.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Kako nema umjetničke

Kako nema umjetničke slobode u politici i ekonomiji?

Moj maestro, gdje ćeš veće umjetnosti kad nakon izbora svi kažu da su "zadovoljni", "pobijednici" ili barem "bolji nego prije" i "na uzlaznoj putanji".?

A tek ove interpretacije? - "Nema financijske krize, nama MMF nije govorio o tome", "Oni su povećali dug 100% a mi samo 50%", "Naš kreditni rejting raste, evo i jučer smo se zadužili za 300 milijuna eura" :)

Pa nek se skriju sve svjetske umjetničke veličine.

Našima nisu ni do nogu! :))))

B-52

Tko je glasao

Je, je, svi smo mi

Je, je, svi smo mi pobjednici :)))))

Tko je glasao

Politika je " umijeće

Politika je " umijeće mogućeg"
Umijeće i umjetnost su istih semantičkih korjena. Kad ideš na google i ukucaš jedno ili drugu (umjetnost ili umijeće mogućeg) dobiješ iste nalaze, ravnopravno se upotrebljavaju pri definiranju politike.

Tko je glasao

Godinama sam bio politički

Godinama sam bio politički emigrant. Svi pokazatelji i svi pametni ljudi su mi govorili da je slobodna Hrvatska nemoguća. Pa je prema tome moje djelovanje u tom smjeru uzaludno i bilo bi bolje da to vrijeme i tu energiju utrošim u nešto pametnije. I citirali su mi to da je politika umijeće mogućega (navodno potječe od Bismarcka). Dobro, rekao sam ja. Onda je za mene politika - umijeće nemogućeg. I evo mi živimo u nemogućem.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci