Tagovi

Zgradarstvo: ključno područje za energetsku strategiju

O temi iz naslova, nekoliko aktualnih poveznica s kratkim komentarima. Stvar je jasna, velika "filozofska" objašnjenja nisu potrebna. Energetika "gubi zgradarstvo", kako u pogledu toplote, tako i električne energije. Poslovne i stambene zgrade proizvodit će onoliko energije, koliko i troše.

Dakako, oko detalja je ogroman posao! To su sad konkretni zadaci za državne planere i službenike, poduzetnike i inženjere.

Energija u EU - zgradarstvo 41%

U raspravama o energetskoj strategiji, zadnji put prije tri godine, nažalost, zbog snage raznih lobija, daleko najviše vremena odnosila je električna energija. Iako je ona vrlo važna, zgradarstvo je područje kojem naprednije zemlje posvećuju jednako mnogo pažnje. Programi "energetske obnove zgrada", kakve najavljuje ova Vlada, uobičajeni su, snažno poticani, donose značajne energetske a onda i financijske uštede.

S druge strane, hrvatsko graditeljstvo je u krizi i nema šanse da se izvuče projektima na koje je naviklo, jer nema više toliko novih autocesta i rukometnih dvorana kje treba graditi. Da i ne govorimo o štetnim projektima "regulacije" rijeka, o čemu smo pisali.
Ova poveznica daje opću orijentaciju o čemu se radi.

Better Building Brunch s ministrom graditeljstva Ivanom Vrdoljakom - ZelenaEnergija.org

Druga poveznica upozorava na konkretni interes odgovarajuće industrije, u kojoj se u Hrvatskoj može otvoriti mnogo radnih mjesta.

Proizvođači toplinsko-fasadnih sustava pozdravljaju najave vlade o poticanju energetske obnove zgrada

Jedan konkretni primjer kako se za sve to mogu povući i sredstava iz europskih fondova

Doznajte kako do nove fasade pomoću EU fondova

Čitam američki dnevni bilten Renewable Energy World, pa dodajem poveznicu na jedan kratki članak o vezi razvoja koncepta "energetski neutralne zgrade" i fotonaponskih panela.

Zero Net Energy Buildings Emerging as Market Driver for Solar | AltaTerra Research

izvor: ZelenaPolitika.Info

PODRŽITE PROJEKT "ZELENAPOLITIKA.INFO"!
Ovo mrežno sjedište održava se isključivo osobnim donacijama. Civilno društvo u Hrvatskoj, u cjelini, previše je postalo ovisno od institucionalnih donatora. istinska nezavisnost može se očuvati samo ako se ima nezavisne izvore financiranja. S druge strane, uz aktiviste važni su i oni, koji ih pomažu.
Ako želite pomoći održavanje mrežnoga sjedišta ZelenaPolitika.info, uplatite donaciju u bilo kojem iznosu na:
Primatelj: “Zajednica Humanitas”, Zagreb
Broj računa: 2484008-1500180446
Svrha uplate: donacija za ZelenaPolitika.Info

Donacije ćete također moći uplatiti u gotovom, uz potvrdu naravno, u raznim prigodama.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci