Tagovi

ZERP: Lako za tehniku i novce, samo da je pameti...

Danas je u Jutarnjem objavljena breaking news: ZERP nije provediv!
Ali ne zbog nedostatka financijskih i tehničkih mogućnosti, nego zbog toga što se nitko nije sjetio zakonom proširiti ovlasti policije, obalne straže, vojske i na taj dio mora koje smo zapasali. Mutava ministrica pravosuđa vjerojatno se neće ni osvrnuti na ovaj podatak, kao ni njen Šef koji je u maniri noja dočekao niz loših vijesti koje su ga dočekale na početku drugog mandata.

Još manje je za vjerovati da će ministrica podnijeti ostavku radi amaterski odrađenog posla jer je njeno ministarstvo odgovorno za pripremu provedbe odluke Sabora o ZERP-u i jednostavno je moralo pripremiti zakone ili izmjene zakona koji bi omogućili provođenje te odluke. I tako, sad pravno nismo u stanju braniti ZERP osim toplim preporukama onima koji se u njemu zateknu. Što me dovodi do još jedne točke koju bih dodao popisu FSS (Frequently Stated Stupidities) o ZERP-u koji je sastavio Tonći Tadić.

Do sada je često spominjano da Hrvatska ne može nadgledati ZERP. Da, sad ispada da ne može, ali zbog pravnih problema, a ne zbog tehničko-materijalnih. Mnogi su govorili da ne možemo kontrolirati ZERP jer nemamo dovoljno brodova, nemamo Obalnu stražu, malo je policijskih brodova, a morska granica je dugačka. Međutim, čak i ako tome je tako, u današnje doba globalnih komunikacija, satelitskog pozicioniranja i inih čudesa, mnogi još zamišljaju kontrolu morske granice kao stotinjak brodova koji bi danonoćno patrolirali od Crne Gore do polovice (:D ) Piranskog zaljeva i nazad.

Photobucket

Ali ipak to nije potrebno. Naime, propisima Europske Unije određeno je da svi ribarski brodovi (bez obzira na veličinu) moraju imati uređaj koji se zove blue box iliti plava kutija koji emitira signal prema kojem se svaki brod može lako locirati i tako provjeriti nalazi li se unutar ZERP-a ili teritorijalnog mora. Kontrolna konzola (koja košta oko 125 000 €) može se postaviti u nekom obalnom gradu odakle se može koordinirati eventualne akcije presretanja brodova koji uđu u ZERP. Brodovi koje imamo na raspolaganju u sustavima Policije, HRM-a i neki novi koji bi trebali postojati u sustavu Obalne straže mogli bi biti stacionirani na nekoliko točaka i na kritična mjesta bi se slali najbliži brodovi.
Ako trenutno i nismo u stanju to napraviti, za tehničko nadgledanje ZERP-a ne bi bila potrebno previše vremena niti ulaganja.

Nažalost, za politički dio priče i opću aljkavost Vlade oko ovog pitanja rješenja nisu tako jednostavna.

EDIT :
Izgleda da je ministrica ipak promptno reagirala u današnjem Dnevniku (kojeg nisam gledao) i rekla da je Zakon o prekršajima ipak moguće provoditi i na području gdje Hrvatska ima suverena prava. Valjda žena zna što govori, pa time otpada ova nemogućnost kontrole. Još kad bi nabavili opremu za kontrolu i ozbiljnije krenuli u taj posao ili da nam napokon svima netko kaže da je to samo malo političkog natezanja i da zaboravimo već jednom na taj ZERP.

Komentari

Tko je glasao

Što je convenient? "Stanje

Što je convenient? "Stanje na mjestu havarije turskog broda je pod nadzorom" Jel to dobra ili loša stvar? Pokazalo se opet da nije problem u kontroli ZERP-a ili da nemamo stručnih i tehničkih mogućnosti.

Ne znam, meni ovo tvoje "how convenient" zvuči kao da si tužan što se nije dogodila potpuna katastrofa pa da se onda lijepo opet sve može prišiti Sanaderu. Nema veze za more, ekologiju i obalu. Glavno da se dokaže politički point. Jesam li krivo shvatio?

Tko je glasao

sorry, trebao sam biti

sorry, trebao sam biti precizniji

u času kada sam dao ovaj komentar situacija je bila otprilike slijedeća; radilo se o nekoliko sati nakon započimanja nesreće, svi mediji su već bili na nogama, remokeri na putu do broda, političari na gotovs - učinilo se kao da je sve fakat pod kontrolom, što bi bilo super za zakucavanje na temu ZERPa

u četvrtak sam bio u istri i brod je definitivno bio bitno bliže od "10 nautičkih milja", ljudi kažu da je u četvrtak ujutro bio i dvije milje do brijuna
talijanski zrakoplov je prvi bio na mjestu nesreće
hrvatska nema 2 km brane koju može angažirati u roku kraćem od 24 sata

ukratko, ono što se učinilo kao zakucavanje na temu ZERPa pretvorilo se u još jednu tragediju koja pokazuje nepripremljenost naše birokracije pa je stoga i moj komentar promašen u cijelosti
eto, doista sam mislio da će se jednom nešto dogoditi kako treba

Tko je glasao

ja ne razumijem, ZERP je

ja ne razumijem,
ZERP je stupio na snagu još 2004 godine i on od tada postoji, to što se nije primjenjivao na zemlje EU nema nikakvog efekta na činjenicu da je naš ZERP eto već u četvrtoj godini
sukladno tome, malo je bedasto da su se tek sada dosjetili da bi nekoga hvatali ili kažnjavali, što bi se desilo da nam je u ZERP uletio npr. japanski tunolovac?

Tko je glasao

Evo dok gori turski brod u

Evo dok gori turski brod u vodama IZMEĐU teritorijalnog mora i zerpa ispred Rovinja, Božija ruka sudbine je na žalost na zoran način pokazala ZAŠTO MORAMO po svaku cijenu proglasiti ZERP.
Hoće li požar u brodu punom ulja i kamiona gasiti Slovenci, ili Talijani?
Hoće li EU nadoknaditi ekološku štetu?

Tko je glasao

Možda bi oporbeni lobiji

Možda bi oporbeni lobiji mogli uložit u ribarsku flotu i na taj način zaživiti ZERP
Ovo je tek početak

Tko je glasao

Sve tlapnje oko toga može

Sve tlapnje oko toga može li se ili ne ZERP kontrolirati, imamo li ili ne tehničkih mogućnosti te najnovije, možemo li sankcionirati kršenje režima unutar ZERP-a, dio su očajničkih pokušaja da se pažnja javnosti skrene s pravog problema.

Pravi je problem saborska (Sanaderova) odluka iz 2004.godine da se ZERP unatoč proglašenju neće primjenjivati na zemlje članice EU sve dok se, s tim istim zemljama, ne sklopi sporazum o ribarstvu. Da ne bi ostalo samo na saborskoj odluci, Sanader je poslao državnog tajnika Biščevića da potpisom "usuglašenog zapisnika" Sloveniji i Italiji dodatno osnaži Sanaderovo obećanje da se ZERP na njih neće primijeniti.

Sasvim je logično i trebalo je biti očekivano da ni Slovenija ni Italija neće imati interes uopće početi pregovore a kamoli potpisati sporazum o ribarstvu nakon kojeg bi se ZERP i na njih primijenio. Samo budala bi mogla očekivati da će te zemlje pohrliti za stol kako bi što prije postale ograničene u eksploataciji ZERP-a.

Mogu razumjeti logiku koja je Sanadra vodila upravo takvoj odluci. On je jednostavno trebao neki međunarodni uspjeh a uspješni pregovori o pristupanju EU su upravo to i tome je podredio cijeli svoj protekli mandat. Uspješnost na međunarodnom planu je trebala kompenzirati katastrofalnu gospodarsku politiku koje posljedice sve više izbijaju na vidjelo kroz visoku inflaciju, smanjen gospodarski rast, rast kamata i zaduženosti države i građana.

Suočen s time da je igrao na pogrešnu kartu (bezgranični ustupci EU a posebice Sloveniji i Italiji) i da se u pregovorima gotovo nije pomakao dalje od onoga što je postigla još Račanova vlada, Sanaderu treba opravdanje.

On ga traži u "bezobrazluku" EU koja traži ispunjavanje kriterija za prijem, kao da se oni nama žele priključiti, i posebice Slovenije i Italije koje se, gle čuda, tvrdoglavo bore za vlastite interese. Sad bi nas Sanader htio uvjeriti da se on cijelo vrijeme borio, a "naravno da to čini i sada", za hrvatske interese,

Zato je PR lansirao tezu o tehničkoj i logističkoj nemogućnosti nadzora (propalo jer se to može) uz istovremeno banaliziranje toga da nije ustrojena obalna straža (za što je sam odgovoran). Ta teza nije prošla.

Sad se lansira to s nemogućnošću kažnjavanja prekršitelja što je točno ali nebitno u ovom kontekstu zato što je pravi problem to da prekršitelja zapravo nema jer se na potencijalne te ZERP ni ne primjenjuje.

Na djelu je klasična zamjena teza da se odgovornost za stanje, umjesto na Sanadra i njegovu lošu politiku, svede na par članaka prekršajnog zakona i tamo nekog načelnika odjela u resornom ministarstvu kojeg će možda i nogirati da se pokaže odlučnost kao i to da "ova vlada sankcionira neodgovornost".

Čudi neoglašavanje oporbe, kako kod toga kad je Sabor od primjene ZERP-a amnestirao zemlje EU, tako i sada kad Sanaderov PR očito pokušava kontrolirati štetu.

B-52

Tko je glasao

Možda se varam, ali se je

Možda se varam, ali se je več par put napisalo da nije bilo saborske odluke o ne sprovođenju ZERP-a.
Daj mi pokaži gde mogu videt tu odluku.

Tko je glasao

Varaš se. Već se par puta,

Varaš se.

Već se par puta, kao sada ti, tvrdilo da nije bilo saborske odluke ali je isto demantirano citiranjem iste na ovim stranicama, vidi posljednje teme o ZERP-u.

Odluka o proglašenju sadrži izričitu odredbu da će se ZERP primjenjivati na zemlje članice EU (tek) nakon što se postigne sporazum o ribarstvu.

Apsurd je u tome što se (ako se uopće) očekivalo da će Slovenija i Italija biti za to da što prije sklope sporazum o ribarstvu kako bi se ZERP i na njih što prije primijenio.

Vjerojatnije takva odredba predstavlja Sanaderov pokušaj da ustupcima ubrza pregovarački proces. Nažalost i na štetu svih nas, neuspio.

B-52

Tko je glasao

Rekla je da pomorski zakonik

Rekla je da pomorski zakonik omogućuje provedbu ZERPA. Ali objektivno gledajuć cijelu ovu situaciju, izgleda naša vlada i Drivo, nisu imali blage vez o ZERP-u. Pravo ih je iznenadio 1.1.2008. Izgleda da nitko u nijednom ministarstvi nije razmotrio što će sve trebati imati 1.1.2008 da bi bili ozbiljna zemlja.
Ovako, zakon o ZERP-u je jedan otočić u pravnom sustavu, bez ikakvih poveznica s ostatkom sustava. Toliko o našim političarima, a i pravnim stručnjacima. Što naravno, povlači sijeli pravosudni sustava... never ending stora.

Tko je glasao

G. Whatever, Mnogi su

G. Whatever,

Mnogi su govorili da ne možemo kontrolirati ZERP jer nemamo dovoljno brodova, nemamo Obalnu stražu, malo je policijskih brodova, a morska granica je dugačka. Međutim, čak i ako tome je tako, u današnje doba globalnih komunikacija, satelitskog pozicioniranja i inih čudesa, mnogi još zamišljaju kontrolu morske granice kao stotinjak brodova koji bi danonoćno patrolirali od Crne Gore do polovice (:D ) Piranskog zaljeva i nazad.

Čisto principijelno i provokativno - razmišljanja radi - pitanje: Kojim je to bilateralnim sporazumima definirana HR morska granica? S kojom je državom dosad i kad ugovoreno, gdje ta granica, koju spominjete, ide, te koje je točke definiraju?

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Ajde malo edukacije, neće

Ajde malo edukacije, neće ti škoditi... Granice se ne definiraju bilateralnim sporazumima, nego međunarodnim pravom po kojem granica na moru ide 12 NM od zadnje točke kopna prema otvorenom moru. Granica Hrvatske je definirana nasljeđivanjem granica SR Hrvatske prema preporukama Badinterove komisije nakon raspada SFRJ i prema tim granicama lako je povući i granice na moru.

To što vama neke od tih granica ne odgovaraju je vaš problem, idemo na arbitražu u Haag na Međunarodni Sud pa da vidimo tko je u pravu - međutim, to Slovenija uporno izbjegava jer zna da nema argumenata osim djetinjastog korištenja statusa u EU, zašto već dobiva pljuske iz EU i zašto joj predsjedavanje već sada proglašavaju propalim (uz amaterski incident Rupelovog ministarstva s curenjem dokumenata).

I na krju krajeva, pogledaj ovu kartu u tesktu, područje ZERP-a je veliko i vaš mali bazenčić na samom sjeveru je najmanji naš problem. Šta se stalno gurate u ove u rasprave oko tih par desetaka kilometara obale?

Pozdrav iz Zagreba.

Tko je glasao

@Whatever, Granice se ne

@Whatever,

Granice se ne definiraju bilateralnim sporazumima, nego međunarodnim pravom po kojem granica na moru ide 12 NM od zadnje točke kopna prema otvorenom moru. Granica Hrvatske je definirana nasljeđivanjem granica SR Hrvatske prema preporukama Badinterove komisije nakon raspada SFRJ i prema tim granicama lako je povući i granice na moru.

Nisam pravnik, ali sam gotovo 100% siguran, da se granice UVIJEK definiraju međunarodnim sporazumima, a kad se države ne mogu sporazumijeti same, onda se sporazumno obraćaju na trećeg, odnosno spor do postizanja sporazuma ostaje otvoren. Objasniće to bolje pravnici.

Komentar na sve ostalo što ste napisali time postaje isuvišan. A na moje pitanje niste mi odgovorili.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Malo pitanje: A na osnovu

Malo pitanje: A na osnovu kojih bilateralnih ugovora je Slovenija proglasila svoj pojas ?

Koliko se meni čini, po međunarodnim pravima a prema navodima Tončija Tadića, ako granica na moru nije definrana onda bi trebala važiti crta sredine s polazištem na kopnu (što Sloveniji ne odgovara).

E sad, slušajući slovenskog veleposlanika na Radiju 101 u četvrtak, dalo se zaključiti štošta... Dakle, na pitanje tko stopira otvaranje poglavlja o ribarstvu, veleposlanik je dao najneodređeniji odgovor: "Ne otvara se jer netko ima prigovor, a taj netko ima prigovor jer ga ima".

Neka me netko ispravi ako sam u krivu ali moja pretpostavka je kako ga ima upravo Slovenija (a Italija ne) i to baš iz razloga pitanja granica. I to sad baca malo drugačije svjetlo i na cijelu situaciju (pa čak i onu sa Biščevićevim potpisom). Budući kako se pitanje granica na moru može otegnuti, teorijski Slovenija bi mogla stopirati ulazak Hrvatske na isto toliko vremena. Ali to nije europska praksa zar ne ?! Pa nije ni čudo što Swoboda proziva Hrvatsku ali i Sloveniju...

Čini mi se kako se vrtimo u krug. Ako se Hrvatskoj može spočitavati nedosljednost, što reći za Sloveniju ?

Tko je glasao

@gjuro222, Malo pitanje: A

@gjuro222,

Malo pitanje: A na osnovu kojih bilateralnih ugovora je Slovenija proglasila svoj pojas ?

Na osnovu nikakvih ugovora. Slovenija se nikada nikome nije eksplicitno obavezala, da neće proglasiti svoj pojas. Hrvatska jest.

Koliko se meni čini, po međunarodnim pravima a prema navodima Tončija Tadića, ako granica na moru nije definrana onda bi trebala važiti crta sredine s polazištem na kopnu (što Sloveniji ne odgovara).

Ispravak netočnog navoda: Prema svim bilateralnim dokumentima pa i prema hrvatskom proglašenju nezavisnosti 25.06.1991, kao i prema Brionskoj deklaraciji iz 2005 (Janša - Sanader), u Piranskom zaljevu važi stanje na dan 25.06.1991, dok god se ne postigne novi sporazum.

Budući kako se pitanje granica na moru može otegnuti, teorijski Slovenija bi mogla stopirati ulazak Hrvatske na isto toliko vremena. Ali to nije europska praksa zar ne ?! Pa nije ni čudo što Swoboda proziva Hrvatsku ali i Sloveniju...

U pravu ste.

Ako se Hrvatskoj može spočitavati nedosljednost, što reći za Sloveniju ?

A što se može reči? Rupel, vječiti ministar, veoma je dosljedan u - da parafraziram Chiraca - propuštanju prilika, da čuti.;)))

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Na osnovu nikakvih ugovora.

Na osnovu nikakvih ugovora. Slovenija se nikada nikome nije eksplicitno obavezala, da neće proglasiti svoj pojas. Hrvatska jest.

Potpuno netocno. Hrvatska se NIJE nigdje obavezala da NECE proglasiti svoj gospodarski (ili bilo koji drugi) pojas. Dapace - pojas je proglasen (kakav - takav) i u punoj je snazi, mada neke "sitnice" stekaju ali je pravno vazeci. Molim navesti dokaze za suprotno.

Pitanje za Smucara. Molim navesti koordinate slovenackog zasticenog pojasa te temeljem kojih je medjunarodnih propisa isti - proglasen.

Tko je glasao

Hrvatska se NIJE nigdje

Hrvatska se NIJE nigdje obavezala da NECE proglasiti svoj gospodarski (ili bilo koji drugi) pojas. Dapace - pojas je proglasen (kakav - takav) i u punoj je snazi, mada neke "sitnice" stekaju ali je pravno vazeci. Molim navesti dokaze za suprotno.

Točno je da se Hrvatska nigdje nije obavezala da neće proglasiti ZERP ali je točno i to da se saborskom odlukom i Biščevićevim "usuglašenim zapisnikom" obvezala da ga neće PRIMIJENITI na zemlje članice EU dok se s njima ne sklopi sporazum o ribarstvu.

Dokazi su ti citirani na posljednjoj temi o ZERP-u.

B-52

Tko je glasao

Da, znam, ja sam citirao i

Da, znam, ja sam citirao i zapisnik i podosta toga.
Nije se obavezala vec je -hrvatski Sabor odlucio tako i kasnije tu odluku - promijenio. Samostalna i suverena odluka koja se ne kosi s nijednim dogovorom, ugovorom, zakonom ili bilo cim drugim. No zapisnik NIJE obaveza vec - konstatacija necega.

Dio jos neprihvacena Izvijesca o screeningu za poglavlje Ribarstvo kaze da je odluka..."konstatirana na trilateralnom sastanku između Hrvatske, Italije i Slovenije vođenom od Europske komisije, 4. lipnja 2004". Konstatacija je - obaveza???????
Isto to (jos neprihvaceno) Izvijesce kaze da je Hrvatska bila spremna za pregovore u poglavlju Ribarstvo jos na ljeto 2006-e.
Te je pregovore stopirala jedna jedina zemlja. Slovenija.

Tko je glasao

A da li smo o promjenama

A da li smo o promjenama izvjestili rečene 3 strane ? Jednostavno rješenje bi bilo (trima) veleposlanicima u Zagrebu uručili izvješće o novoj odluci... Da li je to bilo moguće i zašto nije napravljeno ?

Problem je što se 3 strane referenciraju na sporazum a samo jedna na zapisnik. Kako je to moguće ? Ili se oni referenciraju na odluku sabora (a ne zapisnik) gdje je ZERP bezvremenski odgođen na EU ? Recimo "... do potpisivanja poglavlja o ribarstvu a najkasnije do 01.01.2008." bi bio puno jasniji tekst odluke.

PS Na sastanku je konstatirana odluka sabora. Konstatacija odluke nije obveza nego sama odluka (donešena dan ranije).

Tko je glasao

Da, odluka je obvezujuca ali

Da, odluka je obvezujuca ali nigdje nije receno da je konacna.

Zasto te tri strane koje se pozivaju na sporazum ne pokazu tekst sporazuma? Zasto tog "sporazuma" nema na popisu sporazuma EU?
Ipak je lakse reci da se netko ne drzi "sporazuma" nego da ne postuje - zapisnik. Pa makar tog Sporazuma nema niti u tragovima.

Jos je ponesto grubo napisano u tekstu Odluke a ne samo nedostatak vremenske odrednice.
No, mada Slovenija gura sve to u prvi plan, ipak se polako ali sigurno dokazuje tko i zasto opstruira Hrvatsku te zasto se NIJE mogla ispostovati odluka Sabora u dijelu "do donosenja Sporazuma o ribarstvu".
Da je prihvaceno Izvijesce i da se pristupilo pregovorima i sklopio Sporazum, tko bi ostao bez municije za blokiranje i ucjenjivanje susjedne drzave?

Tko je glasao

Na osnovu nikakvih ugovora.

Na osnovu nikakvih ugovora. Slovenija se nikada nikome nije eksplicitno obavezala, da neće proglasiti svoj pojas. Hrvatska jest.
Potpuno točno. Vidite li kako "Rupel" zapravo i nije tako loš ?! :-)

Ispravak netočnog navoda: Prema svim bilateralnim dokumentima pa i prema hrvatskom proglašenju nezavisnosti 25.06.1991, kao i prema Brionskoj deklaraciji iz 2005 (Janša - Sanader), u Piranskom zaljevu važi stanje na dan 25.06.1991, dok god se ne postigne novi sporazum.
Dakle trebala bi postojati polazna točka, pa makar i privremena, za razgraničenje a samim time i eventualni ZERP. Koliko sam ja razumio Slovenija ne želi poglavlje o ribarstvu (i ZERP) upravo zbog razgraničenja. Pat pozicija u kojoj najviše profitiraju... Talijani...

A što se može reči? Rupel, vječiti ministar, veoma je dosljedan u - da parafraziram Chiraca - propuštanju prilika, da čuti.;)))
Ma daj !?! Vi niste zadovoljni Rupelom ! A što bismo tek mi mogli reći (ili isplakati)... :-)

Tko je glasao

Granica je definirana

Granica je definirana najvecim dijelom. Jedan vrlo mali nije definiran i sporazumno rijesen. Od toga veci dio se dade lako sporazumno rijesiti. Onaj sporni dio koji nikako ne ide je granica u Savudrijskoj vali. Kada se rasclani i ogoli do kosti cijela situacija oko te granice moze se zakljuciti da samo voljom i pristankom Hrvatske Slovenija moze dobiti ono sto doista hoce, a da to slobodna volja u Hrvatskoj nikad nece dopustiti. Jedini zadatak koji si je s tim u svezi postavila slovenska politika je doci do tako necega na nacin da se ta odluka bude neslobodna. Tuzno, ali cilj slovenske politike je uciniti sve da prevlada neslobodna volja Hrvatske koja bi im donijela takav sporazum, a jednom kada to dobije onda je to temelj od kojeg se pocinje. (hint - Racan/Drnovsekov sporazum)
Nasi politicari i mnogi drugi suukljuceni u ovo nisu u ovoj prici uopce nevini. Instiktivno poznavajuci ovu prirodu stvari (da nam u prilog ide medunarodno pravo i sl.) grade i dozvoljavaju Slovenicma puno toga (dajuci im laznu nadu) i grade svoje osobne probitke na tome. Npr slucaj ZG banka, Istraturist, ..., energetika, gradevinarstvo,...
Po meni trebalo je jos 1993.g., ako se ne varam, kada su Slovenci prvi put poceli otezati sa sporazumom o malogranicnom prometu ili tako nesto (sto je trebalo biti cudno) odmah dignuti na uzbunu dok se to ne rijesi, a ne vec onda dati povoda za samo veca natezanja. Inace ja posve razumijem Slovence sto su frustrirani nama.

Tko je glasao

Onda ti jednostavno ne

Onda ti jednostavno ne razumiješ značenje riječi bilateralni. Niti međunarodno pravo mora, koje ti već Conte spomenuo. Sporazumi između država moraju se temeljiti na nekakvom pravu, a prema tom pravu Slovenija ni u jednom sporu s Hrvatskom nema argumenata. Na sv. Geri je jednostavno u hrvatskom teritoriju, u pitanju ona tri sela riječ je o katastarskim podacima, a na moru je stvar još jasnija.

Ostatak nećeš komentirati jer opet nemaš šta pametno reći, ali bi me baš zanimalo šta se vas toliko tiče naš ZERP koji je puno veći od komadićka za koji se vi tako grčevito borite...

Osim toga tema je hrvatski ZERP i mogućnosti njegovog nadgledanja, a ne Slovenija pa te molim da ne trollaš ili napiši svoj tekst pa onda pričaj o slovenskim granicama. Ajde, budi dobar i ne zamaraj.

Tko je glasao

@ Whatever, Sporazumi

@ Whatever,

Sporazumi između država moraju se temeljiti na nekakvom pravu, a prema tom pravu Slovenija ni u jednom sporu s Hrvatskom nema argumenata.

O tome, koji argumenti stoje, a koji ne, odlučit će, kako izgleda, neko treći. Koje argumente će uvažiti, a koje ne, to ćemo još da vidimo. Moja je prognoza, da konačno rješenje - ako do njega dođe - neće biti puno različito od sporazuma Drnovšek - Račan.

Osim toga tema je hrvatski ZERP i mogućnosti njegovog nadgledanja, a ne Slovenija pa te molim da ne trollaš ili napiši svoj tekst pa onda pričaj o slovenskim granicama.

Ajmo bit barem elementarno pošteni. U vašem dnevniku govorili ste o hrvatskim morskim granicama, kao da su one već definirane i ugovorene. Zato sam vam i postavio ... pitanje: Kojim je to bilateralnim sporazumima definirana HR morska granica? S kojom je državom dosad i kad ugovoreno, gdje ta granica, koju spominjete, ide, te koje je točke definiraju?

Vaš odgovor još uvijek čekam.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

U redu onda, pristanite već

U redu onda, pristanite već jednom na arbitražu međunarodnog suda pa nek odluči netko treći. Ali slovenski parlament uvijek to odbije, iako je Janša to dogovorio sa Sanaderom - toliko o slovenskom držanju riječi i poštenju za koje nas prozivate.

Gle, ja razumijem da ste vi sebi najvažniji, ali u cijeloj priči oko hrvatskog ZERP-a vi imate totalno sporednu ulogu. Ako se s ikim trebamo dogovarati to je onda Italija, jer se ZERP tiče naših odnosa u ribarstvu na jednom većem području. A vi se konstantno ubacujete s vašom granicom, jel 100 metara lijevo ili desno i koristite sve instrumente EU i predsjedanja da gurate svoje bilateralne probleme, što vam i EU već zamjera.

I na kraju, Slovenija je proglasila svoj ZERP pa dajte vi nama sliku tog pojasa pa da vidimo gdje ste vi ucrtali granicu koja nije definirana.

Tko je glasao

@ Whatever, Evo, ja i po

@ Whatever,

Evo, ja i po treći put molim za odgovor na pitanje:

Kojim je to bilateralnim sporazumima definirana HR morska granica? S kojom je državom dosad i kad ugovoreno, gdje ta granica, koju spominjete, ide, te koje je točke definiraju?

Vaš odgovor još uvijek čekam.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Primjećujem ja da si malo

Primjećujem ja da si malo autističan i da ponavljaš pitanja. A lijepo sam te zamolio da ne zamaraš ako nemaš komentara na niz drugih stvari koje sam ti napisao.

Sam si rekao da vrijedi stanje granica od 25.6.1991. i ono vrijedi u 99% slučajeva, osim u ovih nekoliko spornih dijelova. Ti sporni dijelovi su se mogli odavno riješiti dogovorom da Slovenija ne inzistira na nekim pravima koja joj ne pripadaju i da ne odbija međunarodnu arbitražu.

Prema tome izvoli nam
a) dati sliku slovenskog ZERP-a da vidimo gdje vi ucrtavate morsku granicu koja nije riješena
b) reći zašto je Slovenija prekršila dogovor Sanader-Janša da se ide u Haag na arbitražu
c) zašto se miješate u pitanja regulacije hrvatskog ZERP-a, koji se vas samo marginalno tiče

Kad to odgovoriš onda se čujemo. Pozdrav iz Maksimira.

Tko je glasao

@Whatever, a da ti

@Whatever,

a da ti prestaneš zamarat i odgovoriš na pitanja, koja sam ti postavio kao avtoru dnevnika i kojima sam ti ukazao na to, da upotrebljavaš pojmove koji još ne postoje?

Do tada - I rest my case. A čim odgovoriš, dobijaš i moj odgovor.

Pozdrav u Maksimir.

Tko je glasao

Gospodine Smučar, držim

Gospodine Smučar, držim kako se pomalo ponašate kao dijete, a ovdje smo radi rasprave...

Čini mi se kako se stanje 25.6.1991 odnosi na kopnenu granicu. Crta razgraničenja na moru (koje nije bilo u prošloj državi) je, po hrvatskoj strani, implicirana međunarnodnim pravom i to "po sredini" zaljeva što slovenska strana ne prihvaća. Bilateralnog sporazuma nema jer smo strane u konfliktu po tom pitanju.

Dakle, Slovenija je proglasila svoj pojas na osnovu nikakvih bilateralnih sporazuma (kako ste meni i sami napisali) a isto važi i za hrvatsku. Osim što nama u prilog ide i međunarodno pravo (crta po sredini) do konačnog rješenja. Proglašenje ZERPa je prihvaćeno i u UNu, iako imamo nerješene granice. Da nije moguće po međunarnodnom pravu Slovenija bi se mogla žaliti u UNu a ne samo u EUu.

Dakle nešto postoji ali slovenska strana ne želi to prihvatiti već zavlači nastojeći "profitirati" u slučaju teritorija u zaljevu...

Tko je glasao

Čini mi se kako se stanje

Čini mi se kako se stanje 25.6.1991 odnosi na kopnenu granicu. Crta razgraničenja na moru (koje nije bilo u prošloj državi) je, po hrvatskoj strani, implicirana međunarnodnim pravom i to "po sredini" zaljeva što slovenska strana ne prihvaća. Bilateralnog sporazuma nema jer smo strane u konfliktu po tom pitanju.
Morsko razgranicenje UVIJEK prati kopneno razgranicenje odnosno kopnena je granica ishodisna tocka morskog razgranicenja.
Netocan je podatak da u bivsoj nam drzavi morske granice nije bilo. Znala se tocna jurisdikcija policijskih uprava i - nadleznih sudova. Poznata je snimka uzapcenja talijanske ribarice gdje se dogovara prepracivanje iste u Umag na daljnju prekrsajnu obradu jer je uhvacena na hrvatskom dijelu Savudrijske vale (nekadasnjeg Piranskog zaliva.

Polazna tocka ZERP-a je dovoljno daleko od slovenackog dijela Savudrijske vale i nema ama bas nikakve osnove da se isti osporava sa Slovenacke strane. No, sitni politikanti zele politickim kokosarenjem usicarti ono sto na nijednom sudu dobili ne bi.......

Tko je glasao

Netocan je podatak da u

Netocan je podatak da u bivsoj nam drzavi morske granice nije bilo. Znala se tocna jurisdikcija policijskih uprava i - nadleznih sudova.
Potpuno jasno, no eto ipak nekima ili nije jasno ili to ne žele prihvatiti...

Poznata je snimka uzapcenja talijanske ribarice gdje se dogovara prepracivanje iste u Umag na daljnju prekrsajnu obradu jer je uhvacena na hrvatskom dijelu Savudrijske vale (nekadasnjeg Piranskog zaliva.
Vrlo važno pitanje je: da li je uvijek tako bilo ?

Polazna tocka ZERP-a je dovoljno daleko od slovenackog dijela Savudrijske vale i nema ama bas nikakve osnove da se isti osporava sa Slovenacke strane.
U pravu si, no problem ipak postoji i događa nam se, iako je naočigled sve prilično jasno.

No, sitni politikanti zele politickim kokosarenjem usicarti ono sto na nijednom sudu dobili ne bi.......
Da li su to stvarno sitni politikanti kada onemogućuju jednoj državi ulazak u EU ? Slovenija stopira poglavlje o ribarstvu iz razloga nerješenih graničnih pitanja !

Tko je glasao

Granice se definiraju

Granice se definiraju sporazumima, pa i Hrvatska ima granicu odredjenu Osimskim sporazumom iz 1975-e godine kao sljednica SFRJ. S ostalim drzavama su na snazi ili privremeni sporazumi (Crna Gora) ili clan 15 Konvencije UN-a o pravu mora (crta sredine do zakljucenja sporazuma) sa Slovenijom ili Ugovor o drzavnoj granici koji jos nije ratificiran u Hrvatskom saboru (i nece niti biti ratificiran u ovom obliku).

Tko je glasao

@CarloConte, Granice se

@CarloConte,

Granice se definiraju sporazumima, pa i Hrvatska ima granicu odredjenu Osimskim sporazumom iz 1975-e godine kao sljednica SFRJ.

Koliko je meni poznato, Italija Hrvatskoj nije priznala nasljedstvo Osimskih sporazuma, barem što se tiče granica. Ako imate koji link, koji dokazuje suprotno, bio bi vam zahvalan za objavu.

S ostalim drzavama su na snazi ili privremeni sporazumi (Crna Gora) ili clan 15 Konvencije UN-a o pravu mora (crta sredine do zakljucenja sporazuma) sa Slovenijom ili Ugovor o drzavnoj granici koji jos nije ratificiran u Hrvatskom saboru (i nece niti biti ratificiran u ovom obliku).

Ispravak netočnog navoda: Prema svim bilateralnim dokumentima pa i prema hrvatskom proglašenju nezavisnosti 25.06.1991, kao i prema Brionskoj deklaraciji iz 2005 (Janša - Sanader), u Piranskom zaljevu važi stanje na dan 25.06.1991.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Koliko je meni poznato -

Koliko je meni poznato - nemas pojma o cemu pises........
U vrijeme Berlusconija Gianfranco Fini i Umberto Bossi su lobirali u smjeru revidiranja Osimskih sporazuma i - nije proslo. Nije proslo jer bi to bio opasan presedan u svjetskim razmjerima.
A u slucaju NEPRIZNAVANJA Sporazuma - prva bi upravo Slovenija dobila po repu.
Dakle ja trazim od tebe gdje je Italija sluzbeno izjavila da NE PRIZNAJE Hrvatsku kao sljednicu Osimskih sporazuma.
Ne treba link samo gdje je, tko i kada to, prema tebi, izjavio i to sluzbeno. Izvoli.

Da, i stanje na dan taj-i-taj je bila - polovica zaliva amo - pola tamo. Ako tvrdis suprotno - idermo na Medjunarodni sud pravde u den Haagu.

Molim odgovore.

Tko je glasao

@CarloConte, Koliko je meni

@CarloConte,

Koliko je meni poznato - nemas pojma o cemu pises........

Stvarno? Jesam tvrdio, da su Osimski sporazumi revidirani? Nigdje. Tvrdim samo, da je Sloveniji od Italije priznato nasledstvo, a Hrvatskoj ne.

Šta rade Fini i Bossi, druga je stvar, ali budite sigurni, da je Slovenija baš zbog principa "pacta sunt servanda", iako joj Italija nije javila broj računa, otvorila i na fiduciarni račun uplatila kompletnu svotu za odštetu optantima iz njenih teritorija, što Hrvatska za "svoje optante", koliko je meni poznato, još nije učinila.

Dakle ja trazim od tebe gdje je Italija sluzbeno izjavila da NE PRIZNAJE Hrvatsku kao sljednicu Osimskih sporazuma.

Nigdje nije Italija to izjavila ni službeno, ni neslužbeno. A sad vi meni recite, gdje je Italija službeno ili neslužbeno izjavila, da priznaje Hrvatskoj nasljedstvo Osimskih sporazuma ...

Da, i stanje na dan taj-i-taj je bila - polovica zaliva amo - pola tamo. Ako tvrdis suprotno - idermo na Medjunarodni sud pravde u den Haagu.

To naprosto nije točno. Ako ćete se pozivat na snimku TV NS, onda mi odgovorite na pitanje, kako objašnjavate činjenicu, da je u Umagu odnosno u Novom gradu bila ispostava Carinske uprave Koper.

Više o zvaničnim stajalištima Slovenije možete pročitat na:

http://www.mzz.gov.si/fileadmin/pageuploads/Novinarsko_sredisce/Sporocil...

a za početak, samo isječak:

Slovenia has proof on which the implementation of Slovenia's jurisdiction in the territory outside the Bay of Piran and to point T5 is based. With a note of the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Croatia of 18 November 2003, Croatia explicitly recognised that Slovenia as part of the former SFR Yugoslavia had territorial access to the high seas. In compliance with the respect for the status as on 25 June 1991, Slovenia thus still has territorial access to the high seas.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Carinarnica Koper je, pak,

Carinarnica Koper je, pak, bila samo dio - federalne carine jer u SFRJ carina je bila - federalna ne republicka odnosno carina i carinska sluzba nije bila pod ingerencijama socijalistickih republika. Los pokusaj, Smucar.

Smucar, ti si rekao da Italija ne priznaje Hrvatsku kao sljednicu Osimskih sporazuma. Sad tvrdis da to - nije nitko izjavio. Niti sluzbeno niti nesluzbeno. Hoces li se odluciti?

Zvanicno stajaliste Slovenije znam. No u isjecku se spominje i tocka T5. Mozes li mi pojasniti gdje se tocno ta tocka nalazi u prostoru?

Tko je glasao

@CarloConte, Carinarnica

@CarloConte,

Carinarnica Koper je, pak, bila samo dio - federalne carine jer u SFRJ carina je bila - federalna ne republicka odnosno carina i carinska sluzba nije bila pod ingerencijama socijalistickih republika. Los pokusaj, Smucar.

OK, priznajem, loš pokušaj.;)) Ali, zapitat ću te nešto drugo. Reci mi, kad (u kojim godinama) je hrvatska milicija kontrolirala Piranski zaljev? Milicija ipak je bila u republičkoj nadležnosti, jel' tako?;))

Smucar, ti si rekao da Italija ne priznaje Hrvatsku kao sljednicu Osimskih sporazuma. Sad tvrdis da to - nije nitko izjavio. Niti sluzbeno niti nesluzbeno. Hoces li se odluciti?

Ti si tvrdio, da Italija nikad nije rekla, da ne priznaje sljedbeništvo Hrvatske u Osimskim sporazumima. Ja se s time slažem. To stoji. Ali isto tako prema mojim saznanjima ostaje činjenica, da ne postoji priznanje Hrvatske od strane Italije kao sljedbenice Osimskih sporazuma.

No u isjecku se spominje i tocka T5. Mozes li mi pojasniti gdje se tocno ta tocka nalazi u prostoru?

Točno tamo, gdje je definirana u sporazumima između SFRJ i Italije. A sad citat B. Šukljeta, nekadašnjeg ministra i veleposlanika Slovenije:

Tik pred božičem leta 2003, bil je 22. december, je visoki funkcionar italijanskega zunanjega ministrstva Pucci di Benissichi obvestil veleposlanika Volka, da je zunanji minister Frattini pravkar parafiral noto, s katero je tudi Sloveniji priznano nasledstvo sporazuma o delitvi epikontinentalnega pasu. Sosednja Hrvaška je morala preklicati veljavnost ZERC za države članice EU.

Prijevod mislim da nije potreban, napomenuću samo da ZERC = ZERP.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Pitam te da mi pozicioniras

Pitam te da mi pozicioniras tocku T5. gdje se nalazi. ja znam da se upravo u tocki T5 nalazi i tocka T-01. Gdje se nalazi tocka T5? Koja je najbliza kopnena tocka?

Nesto nize imas jos nekih mojih pitanja, odgovori ih. Naravno ako imas odgovor.

To sto je Slovenija s Italijom potpisala jest - tocno vas problem. Pa ako imate epikontinentalni pojas - dijelite. No, koliko znam, 2005-e su dogovorene i prihvacene tocke razgranicenja epikontinentalnog pojasa izmedju Italije i Hrvatske temeljem Sporazuma iz 1968-e. Jasno, Slovenija se digla na zadnje nogice, no - koga briga.......

Tko je glasao

Napisao sam ti, gde ti se

Napisao sam ti, gde ti se nalazi T5 i to je to. Ako te zanimaju geografske koordinate, odi pa pogledaj Sporazum o razgranićenju epikontinentalnih pojasa, potpisan između SFRJ i Italije 1968. Drugih granica u sjevernom Jadranu naime nema.

O kojim to pitanjima pričaš, prijatelju? Možeš, da jih ponoviš?

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Sporazum o epikontinentalnom

Sporazum o epikontinentalnom razzgranicenju iz 1968-e nije sporazum o medjudrzavnom razgranicenju.
Naime, gdje prestaje medjudrzavna morska granica pocinje - epikontinentalno razgranicenje i ta je tocka (pocetak epikontinentalnog razgranicenja) oznacena s pojmom tocka T-01. A ta se tocka nalazi tocno tamo gdje se nalazi tocka T5 iz - Osimskih ugovora. Jer je upravo Osimskim ugovorom iz 1975-e u clanku 2. odredjena granica na moru. Kako je i Hrvatska sljednica SFRJ u Osimskim spoorazumima, taj je ugovor vazeci i za Hrvatsku.

Zasto neces reci da je famozna tocka T5 otprilike u visini - Umaga? Vidi na ovoj slici iz Mladine gdje je oznacena samo slovom T.........

http://www.mladina.si/tednik/200126/clanek/hrvaska/img/graf-piran_displa...

Od te tocke zapocinje epikontinentalni pojas i tu je famozna tocka i T5 (po Osimskom ugovoru) i tocka T-01 (Sporazum o epikontinentalnom razgranicenju iz 1968-e).

Naime, drugih granica sem tvojih, ipak ima u sjevernom Jadranu.....

Tko je glasao

@CarloConte, Sporazum o

@CarloConte,

Sporazum o epikontinentalnom razzgranicenju iz 1968-e nije sporazum o medjudrzavnom razgranicenju.
Naime, gdje prestaje medjudrzavna morska granica pocinje - epikontinentalno razgranicenje i ta je tocka (pocetak epikontinentalnog razgranicenja) oznacena s pojmom tocka T-01. A ta se tocka nalazi tocno tamo gdje se nalazi tocka T5 iz - Osimskih ugovora. Jer je upravo Osimskim ugovorom iz 1975-e u clanku 2. odredjena granica na moru. Kako je i Hrvatska sljednica SFRJ u Osimskim spoorazumima, taj je ugovor vazeci i za Hrvatsku.

Još jednom, posljednji put - navedi mi, kada je Hrvatskoj od Italije priznato nasljedstvo SFRJ u Osimskim sporazumima od Italije, kojom Hrvatska postaje "vlasnik", odnosno "suvlasnik" T5. Dok ne navedeš neki kredibilan link, prekidam debatu, jer na ovakav način ne vodi nikud.

Naime, drugih granica sem tvojih, ipak ima u sjevernom Jadranu.....

A, ne, ne ... tamo su samo bespuća povijesne zbilje, granica između Slovenije i Italije, te otvoreni problem razgraničenja između Slovenije i Hrvatske ...

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Dakle, početak

Dakle, početak epikontinentalnog pojasa Italije i Hrvatske (pazi: Hrvatske a ne Slovenije) je u čuvenoj točki T5 na slici, koju i ti spominješ. U T5 se razdvajaju teritorijalna mora Italije i Hrvatske, odnosno tu je udaljenost između kopna Hrvatske i Italije napokon veća od 2x12NM.
Čuvena točka T5

Dalje je granica epikontinentalnih pojasa Italije i Hrvatske duž Jadrana određena kao crta sredine, utvrđena još (naslijeđenim) ugovorom Italije i SFRJ iz 1968., a potvrđena razmjenom nota Vlada Hrvatske i Italije 4. kolovoza 2005.
Možda pronađem i tekst note...

Tko je glasao

Turski brod pod britanskim

Turski brod pod britanskim najmom uprvao gori i pluta u području koje je na ovoj karti označeno kao "Slovenski morski pojasevi koji se nalaze u području hrvatskog ZERP-a", što bi po logici duljih rasprava sa slovenske strane trebalo biti još nerješeno i sporno područje.

Dok brod gori, slovenska ministarstva daju službene izjave da prate situaciju i da slovensko more još ničim nije ugroženo. Slovenija predsjedava EU-om.

I sada nije javno jasno kakve su čije pozicije.

Tko je glasao

To me podsječa na vrijeme

To me podsječa na vrijeme kad sam kupil kučicu.
Veli mi prodavač:
Marijan, ove orahe smo mi posadili i sad su tvoji.
Sused kod prve jeseni pobere orahe i veli da su njegovi.
Ja pojedem možda pol koile u godini i to onda kad se još može kožica s njih gulit, a u dvorištu sam ih imal četri i to ogromna.
Nisam se obaziral na to i pustil sam mu veselje.
Kad gle puhnul jači vjetar i jedan orah padne na cestu, i gle čuda on veli kaj nebuš maknul tvoj orah.

Tko je glasao

a za to isto vrrijeme

a za to isto vrrijeme hrvatska organizira krizni stozer i izvodi akciju spasavanja.
mislim da su svojim postupkom (i) u ovom slucaju sami delegitimirali svoje stavove i zahtjeve.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Super, sada još samo link,

Super,

sada još samo link, molim te.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Dakle Smučar, utvrdili smo

Dakle Smučar, utvrdili smo tri činjenice:

1. Da je Hrvatska potpisala s Italijom 25.5.1992 Memorandum o sukcesiji bilateralnih sporazuma (koji je i Slovenija isprva dogovrila potpisati, ali je Rupel, i tada je bio ministar, u zadnjem trenutku odustao od potpisa).

2. Italija je priznala Hrvatskoj da je nasljednica Osimskih sporazuma notom Veleposlanstva Republike Italije u Zagrebu od 22.01.1993 (ovo je novo - vidi link dolje)

3. Italija je Hrvatsku obavijestila notom od 04.08.2005. o razgraničenju epikontinentalnog pojasa.

Tražio si linkove.

Na žalost, RH nije objavila Dokument iz točke 1. na službenim stranicama ni u Narodnim novinama. Dao sam si truda i nakon razgovora s prijateljem u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova dajem ti jedan zanimljiv link (namjerno ga nisam "zapakirao" da se vidi da je riječ o službenom dokumentu talijanskog parlamenta): http://www.camera.it/_dati/leg13/lavori/stampati/sk4000/relazion/3792.htm

Riječ je o (tada još) prijedlogu zakona o potpori i zaštiti talijanske manjine u Hrvatskoj koji je dan u Camera dei Deputati (talijanskom parlamentu) u kojem se u preambuli konstatira postojeće stanje (a spominje se i Slovenija!).

Postojeće stanje - Činjenica prva: Hrvatska je potpisala s Italijom Memorandum da preuzima sve bilateralne obveze SFRJ prema Italiji kao sljednica (Slovenija je u odustala od potpisa istog):

(...)Tale Memorandum, che prevedeva poi la conclusione di Accordi bilaterali per dare attuazione pratica ai princìpi in esso contenuti, venne sottoscritto il 15 gennaio 1992 soltanto dalla Croazia (la Slovenia, infatti, all'ultimo momento non lo firmò, pur impegnandosi a rispettarlo con una lettera dell'allora Ministro degli esteri Rupel).(...)

Postojeće stanje - Činjenica druga: Italija priznaje Hrvatsku kao sljednicu SFRJ (i pripadajućih bilateralnih ugovora).

(...)Quarto capoverso. - Viene manifestato che la Croazia e considerata uno degli Stati successori della ex-SFRJ , affermazione gia contenuta nella Nota verbale dell'Ambasciata d'Italia a Zagabria del 22 gennaio 1993.(...)

Dalje bismo se mogli nastavili nadmudrivati, ali mislim da je ovo dovoljno za razumijevanje činjenica, a sad tko koga ili čija Vlada prešućuje ono što joj ne odgovara neka ostane za neku drugu priliku.

Dakle nije uopće sporno da Italija prihvaća Hrvatsku kao sljednicu SFRJ oko Osimskih sporazuma, pače Osimski sporazumi su važni radi uređenja kopnene granice, prava talijanske manjine i naknade štete optantima, a morska granica je u cijeloj priči od vrlo male važnosti (malo više možeš naći na http://www.trattatodiosimo.it/index.htm stranicama koje nisu uopće naklonjene ni Hrvatskoj a ni Sloveniji, gdje se činjenica priznavanja sljedništva nad Osimskim sporazumima i Sloveniji i Hrvatskoj smatra konačnim odustajanjem od Istre i dijelova Slovenije - pogledaj zanimljive karte tamo).

Ukoliko dobijem slični prikladni link na notu o epikontinentalnom pojasu rado ću je dodati, o tome se pisalo u domaćim medijima dok ova priča nije bila aktualna, ali si ustvrdio da domaći mediji nemaju kredibilitet.

Tko je glasao

DCroat, Dakle Smučar,

DCroat,

Dakle Smučar, utvrdili smo tri činjenice:

1. Da je Hrvatska potpisala s Italijom 25.5.1992 Memorandum o sukcesiji bilateralnih sporazuma (koji je i Slovenija isprva dogovrila potpisati, ali je Rupel, i tada je bio ministar, u zadnjem trenutku odustao od potpisa).

2. Italija je priznala Hrvatskoj da je nasljednica Osimskih sporazuma notom Veleposlanstva Republike Italije u Zagrebu od 22.01.1993 (ovo je novo - vidi link dolje)

3. Italija je Hrvatsku obavijestila notom od 04.08.2005. o razgraničenju epikontinentalnog pojasa.

Ajde, budi dosljedan. Utvrdili smo četiri činjenice:

4. Italija je Sloveniji priznala nasljedstvo Osimskih sporazuma 1992.. Sloveniji je od Italije priznato nasljedstvo sporazuma između SFRJ i Italije o razgraničenju epikontinentalnih pojasa 2003.. Linkovi, koji to dokazuju navedeni su u mojim komentarima.

Na osnovu tih činjenica, Slovenija je punopravni su - vlasnik točke T5, gdje počinje otvoreno more. To znači, da Slovenija može proglašavati svoje pojase, ako želi.

Riječ je o (tada još) prijedlogu zakona o potpori i zaštiti talijanske manjine u Hrvatskoj koji je dan u Camera dei Deputati (talijanskom parlamentu) u kojem se u preambuli konstatira postojeće stanje (a spominje se i Slovenija!).

Sječam se tog pokušaja Italije, da svoje priznanje Hrvatske i Slovenije uvjetuje nekim posebnim zakonom o zaštiti svoje manjine. Hrvatska je to prihvatila, htio je i Rupel, ali ga je u toj namjeri blokirao slovenski parlament, što potvrđuje i ovaj tvoj citat:

(...)Tale Memorandum, che prevedeva poi la conclusione di Accordi bilaterali per dare attuazione pratica ai princìpi in esso contenuti, venne sottoscritto il 15 gennaio 1992 soltanto dalla Croazia (la Slovenia, infatti, all'ultimo momento non lo firmò, pur impegnandosi a rispettarlo con una lettera dell'allora Ministro degli esteri Rupel).(...)

A koga barva čija Vlada, jasno je: svaka svoje i druga drugu.;)))

Dakle nije uopće sporno da Italija prihvaća Hrvatsku kao sljednicu SFRJ oko Osimskih sporazuma, pače Osimski sporazumi su važni radi uređenja kopnene granice, prava talijanske manjine i naknade štete optantima, a morska granica je u cijeloj priči od vrlo male važnosti ...

Italija u cijeloj ovoj igri veoma profinjeno vuče svoje karte, no Slovenija je danas ipak u poziciji, da joj lepo kaže "Pacta sunt servanda", jer je otvorila fiduciarni račun i nanjega uplatila svoj dio odštete za imovinu optanata, te broj računa poslala u Rim, čime je priča Osimskih i iz njih izvedenih sporazuma za Sloveniju zatvorena. Hrvatska, koliko znam, nije platila još ništa.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Nitko od komentatora iz

Nitko od komentatora iz Hrvaške ne spori da je Italija priznala Sloveniji (međutim ti uporno sporiš da je to isto priznala i Hrvatskoj) nasljedstvo Osimskih sporazuma i epikontinentalni pojas. Italija se pomirila s gubitkom teritorija još kad je u Osimu pored Ancone potpisala sporazum tako da se njoj nikada ništa nije promijenilo, osim što je njihova desnica vidjela zadnj, nerealnu šansu. Njihov epikontinentalni pojas i njihova granica je u metar ostala ista!

Ostalo je da se dogovorimo Hrvatska i Slovenija kako se razgraničiti. Pogledaj kartu gore, povuci crtu razgraničenja kako god hoćeš kroz Piranski ili Savudrijski zaljev ali bilo koja metrika ti daje isti rezultat: Slovenija epikontinentalnog pojasa nema, odnosno nije imala do ulaska u EU, sada može reći da ima talijanski epikontinentalni pojas. T5 je rubna, zajednička točka Hrvatskih i Talijanskih teritorijalnih voda!

Cijeli problem je potenciran zbog talijanskog ribanja (ne slovenskog, premda se retorika nešto promijenila što se slovenije tiče), a talijani pametno puštaju vas da se jogunite.

Međutim, sve ovo smo već više puta rekli, prežvakali, ukazali na razne linkove itd. Sapienti sat!

Tko je glasao

Ostalo je da se dogovorimo

Ostalo je da se dogovorimo Hrvatska i Slovenija kako se razgraničiti.

To je već napravljeno između Drnovšeka i Račana, samo što su neki hrvatski političari zbog svojih kratkotrajnih političkih profita odlučili sporazum, koji je barem donekle zadovoljavao interese obe države, blokirati. Time imaju štofa, da napale narod, kad god zatreba i preokrenu pozornost sa trenutačno aktualnih problema (insert korupcija, pravosuđe, ...) Samo treba zaspinati lopticu. Pa i sam si napisao, da rješavanje problema nije (uvijek) u interesu političara i advokata. Na kraju, moja je prognoza, razgraničenje između Slovenije i Hrvatske će opet biti neka varianta sporazuma Drnovšek - Račan.

T5 je rubna, zajednička točka Hrvatskih i Talijanskih teritorijalnih voda!

T5 je hrvatska istim pravom i pravicom, ko i slovenska. Pa dobili smo ju i vi i mi na isti način. Diplomatskom notom Republike Italije. Svugdje, a pogotovo na moru, granica na kraju teče tamo, gdje se obe strane sporazume, a ne isključivo prema nekim naravnim ili logičkim kriterijima. (Najbolji primjer - ilustracija - za tu moju tvrdnju je oblik Republike Hrvatske, pogotovo njena presečenost od BiH)

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci