Tagovi

ZERP - izvorni tekst Odluke!

U proteklih par dana najvažnija trema političke rasprave u Hrvatskoj je ZERP iliti Zaštičeni ekološko-ribolovni pojas. Većina blogova i foruma bavi se tom temom. Stavovi koji se mogu pročitati ali i komentari koji ih prate upućuju na to da večina autora komentara nije imala prilike pročitati izvorni tekst Odluke Sabora RH o proširenju jurisdikcije RH na Jadraskom moru od 3. listopada 2003. godine.

Iz dijela komentara vidljivo je da dio autora misli da se Odluka o ZERP-u odnosi na hrvatske teritorijalne vode, neki smatraju da odlukom Hrvatska proširuje svoje teritorijane vode, dio autora smatra da je u samoj Odluci iz 2003. napravljen propust a ima i onih koji misle da bi aktiviranjem Odluke riješili sve probleme ribarenja u Jadranskom moru.

Upravo zbog ove zbrke koja je nastala u medijskoj kakafoniji oko ZERP-a odlučio sam u prilogu ovoga komentara objaviti orginalni tekst Odluke iz 2003. ali i njenu izmjenu iz 2004. godine. Tek kada pročitate obje odluke može vam biti jasno u čemu je problem ili u što se uvaljao Sanader. I zašto sada traži politički koncenzus.

- originalni tekst Odluke iz 2003. i njena izmjena iz 2004. godine (PDF dokumenat):
http://www.lesar.info/uploads/ZERP_dokumentacija.pdf

Najprije mala kronologija:

1. Hrvatski Sabor je 3. listopada 2003. godine donio Odluku o proširenju jurisdikcije RH na Jadranskom moru.

Ivo Sanader je tada, kao vođa oporbe tu odluku nazvao „čudnovatim kljunašem“ i ustvrdio da njime proglašavamo „ništa“. Nezadovoljni sadržajem proširenja jurisdikcije HDZ-ovci su bili protiv i činimi se da su prilikom glasanja o odluci napustili sabornicu. Sličnog stava bili su i HSP-ovci koji pak su zatražili da Sabor proglasi „Isključivi gospodarski pojas“.

Da bi dobro razumijeli SADRŽAJ proširenja jurisdikcije pažljivo pročitajte točku 1. odluke a za razumijevanje PODRUČJA na koje se ona odnosi treba pažljivo isčitati točke 5. i 6. odluke.

Točkom 3. predviđeno je da se odluka počinje primjenjivati 12 mjeseci od dana donošenja, tj. Od 3. listopada 2004. godine.

2. Krajem 2003. godine na vlast dolazi Sanader sa svojim HDZ-om i partnerima HSU-om, HSLS-om, SDSS-om, DC-om i zastupnicima nacionalnih manjina. Početkom 2004. godine Sanader sve karte svoje politike baca na dobivanje statusa kandidata RH za članstvo u EU i, sada je to očito, pod pritiskom Bruxsellsa 3. lipnja 2004. Saboru predlaže i izglasavaju dopunu odluke o ZERP-u na način da se ona ne odnosi na države-članice EU.

Ova izmjena odluke dovela je do nevjerojatnog apsurda: ribari Italije i Slovenije smiju ribariti u međunarodnim vodana Jadrana ali Hrvatski ne jer mi nismo članica EU. Takovu glupost sama sebi nije učinila još ni jedna država bilo članica ili nečlanica EU.

I to nije sve. Sanader početkom lipnja 2004. u Bruxelles šalje državnog tajnika U MVP Hidajeta Biščevića koji tamo potpisjuje „bilješku“ u kojoj se konstatita da Hrvatska NEĆE odluku o ZERP-u proširiti na članice EU. O toj činjenici ili o toj „bilješci“ u Hrvatskoj nitko nema pojma sve dog Oli Rehn nedavno u Zagrebu javno ne spominje „sporazum“ kojim se RH obvezala na neproširenje ZERP-a jer to bio uvjet za tadašnje dobivanje statusa kandidata RH za članstvo u EU. Te riječi Rehna izazvale su pravu buru u hrvastkoj javnosti jer je otkrio dobro čuvanu tajnu.

3. U međuvremenu i Italija i Slovenija donose jednostrane odluke o proglašenju „svojih“
zaštičenih pojaseva ali u njih ne uključuju i ribarenje u Jadranu. Italija je proglasila samo „ekološki“ a Slovenija samo „zaštićeni“ pojas.

I u čemu je sada problem? Ima li Hrvatska pravo na ZERP? Ima!!! Bolje rečeno IMALA je pravo. Po svim međunarodnima pravima imali smo pravo proglasiti i ZERP i Isključivi gospodarski pojas. IMALI smo pravo sve do trenutka potpisivanje one nesretne „bilješke“ Hidajeta Biščevića u Bruxellesu u lipnju 2004. godine. Tom bilješkom OBEĆALI smo. OBVEZALI smo se da ZERP nećemo proglašavati za članice EU.
I u tome je osnovni problem: Europa nam jednostavno poručuje da obećanja moramo izvršavati bez obzira dali su ona data u sporazumima, ugovorima ili bilješkama.

Ovo obećanje Sanader je dao bez znanja Sabora i hrvatske javnosti. Jednom sam već predložio da mu oduzmemo putovnicu. Sada predlažem da našim diplomatima oduzmemo olovke a da s njima po svijetu putuju i javni bilježnici. Kada god odu van, potpišu neko...

Komentari

GLASANJE O POVJERENJU

GLASANJE O POVJERENJU VLADI!

ZAŠTO NITI JEDNA STRANKA NE TRAŽI IZGLASAVANJE POVJERENJA SANADEROVOJ VLADI?

Tko je glasao

Zato jel se boji da bi hitac

Zato jel se boji da bi hitac mogel iti prema onom koji ga ispali.
Vidlo se je u Osijeku.

Tko je glasao

dragi dr lesar, sander daje

dragi dr lesar, sander daje mnoga obećanja bez znanja sabora i nas običnih ljudi... a većina tih bećanja daje svojim rođacima, sponzorima HDZ-a, prijateljima itd... i ta obećanja su istinita... a svako obećanje koje sanader daje javno tako da zna sabor i mi obični ljudi su LAŽI...

Tko je glasao

nije zaštiČeni nego

nije zaštiČeni nego zaštićeni

Tko je glasao

Nisi u pravu drlesar.

Nisi u pravu drlesar. Hrvatska se nikad nije odrekla prava na potpunu primjenu ZERP-a u odnosu prema clanicama EU. Samo su izuzeti odlukom Sabora (Biscevic je na tom "famoznom" sastanku upoznao talijanskog tajnika, slovenskog i predstavnika EU o tome i POTPISAO ZAPISNIK SASTANKA na sto je jedino imao pravo) a suverenom odlukom Sabora ce se taj gospodarski pojas (ZERP) i primijeniti za sve.
Da bi se netko iskljucio iz primjene bilo kakvog gospodarskog pojasa treba ispostovati tocnu proceduru koju nalaze Konvencija UN-a o pravu mora (a koja je temelj za proglasenje gospodarskog pojasa) i tek bi tad takova odluka imala pravnu valjansost. Procedura nalaze da se bilo koji sporazum o izmjeni ili izuzimanju iz primjene nekih odredaba Konvencije trebaju najprije o svojoj namjeri izvijestiti ostale strankke - potpisnice Konvencije (danas 152 drzave) i to putem depozitara Konvencije glavnog tajnika UN-a.
Biscevic je potpisao zapisnik o sastanku, drlesar. Nije imao pravo na nijedan drugi potpis i, vjeruj mi, da je drugacije, Ollie Rehn bi vec arlaukao ovuda a Barroso bi poslao zestoku notu najavljujuci protumjere. iako je napravljena steta Sanaderovim "izletima", ovdje nema nikakve nepopravljive stete niti bilo kakvih (vecih) problema. Slazem se da neke ne bi trebalo pustati van granica RH, samo zato sto znaju klimati glavama ali ne i razmisljati istom. Bar ne dugorocnije.

Tko je glasao

Bišćević je potpisao

Bišćević je potpisao nešto što mi ne znamo, što do dan danas nitko nije vidio. Iz EUa se referiraju na sporazum.

Ollie Rehn nije klaun da bi skakao okolo, već je nonšalantno zatražio poštivanje potpisanog. Ponoviti ću pitanje, čega ?

Barroso ne bi poslao nikakvu notu jer su gospodarske pojaseve proglasile i neke članice EUa. Ipak je za očekivati kako iz EUa razumiju u međunarodne ugovore jer joj je to osnova postojanja.

Budući kako se kod nas (a pogotovo u vrijeme vladavine HDZa) puno odluka donosi mimo sabora, postoji opravdana sumnja kako je potpisano više od zapisnika.

Mislim kako bi bilo krajnje jednostavno prikazati tekst i začepiti labrnje ovima iz EU, no to se ne događa. Zašto ? Ako ti imaš tekst potpisanog, prikaži ga i otkloni svaku sumnju...

Tko je glasao

Ollie Rehn NIJE nonsalantno

Ollie Rehn NIJE nonsalantno trazio postivanje potpisanog vec dogovorenog. On je spomenuo to ali i bjezi od dirrektnih i logicnih pitanja koja mu se postavljaju te ne ulazi u nijedan konkretan dijalog o ZERP-u vec ga, stjeran u kut, zaobilazi kao trilateralan problem zainteresiranih strana a oni (EU i EK) se pojavljuju samo kao medijatori. Ovo zadnje pod navodnike jer se sad pojavljuju i kao sredstvo prisile.
Lako je reci da se nekome "zacepi labrnja", medjutim vanjska politika nije doprinijela ama bas nista u tom smjeru, e da se - nekome zacepi labrnja. Osim toga, doslovno svi EU politicari stite interese onoga koji je unutra, makar i nije u pravu, a na stetu onog koji ili ceka na ulaz ili je sasvim vani. Svaka slicnost s kolonijalnim rezimima jest - takva kakva je.

Moze se primijetiti i lagani zaokret u mojem pisanju koje je odraz i novih preraspodjela snnaga u hrvatskoj politici, kao i pritisaka koji se vrse na hrvatsku politiku e da bi se postiglo ono sto odgovara dvjema clanicama EU. I, sad sam doslovno skeptik gledajuci sve ovo.
Pisao sam ja o ovoj temi, imas ovdje na OVOM LINKU tekst potpisanog zapisnika kao i link na stranicu MVPEI-ja gdje se taj tekst nalazi.

Ponavljam, politicka ce ucjena dobiti odustajanje od pune primjene ZERP-a a sve zbog jako lose odradjene vanjske politike dr. Ive Sanadera koji nije iskoristio vrijeme da prripremi sve sto je trebalo iz tko zna kojih (necu navoditi) interesa.
Pravo i medjunarodno pravo su na strani Hrvatske, dok Slovenci i Italijani koriste snagu EU i jednostavnu politicku prisilu. I nista vise.

Tko je glasao

Dogovoreno je ono na papiru

Dogovoreno je ono na papiru a to na papiru je i POTPISANO. U međunarodnim odnosima nema usmenog i nisu se oni sastali da bi otišli na pivu.


Evo ti tekst zapisnika (Nije imao ovlasti za nista drugo, niti drzavni tajnik TO moze dogovarati i ugovarati):

Kao što i piše državni tajnik može potpisati ono za što je bio ovlašten i on je to učinio.


Hrvatska je potvrdila da tijekom tog razdoblja neće biti promjena u postojećem režimu za države članice Europske unije u predmetnom području Jadranskog mora.

Ako je gore navedneno istina onda je Rehn U PRAVU, to je POTPISANO i toga se Hrvatska treba držati.

Jasno je kao dan da se radi o političkom pritisku na Hrvatsku ali, kao što se vidi ne bez pravnih argumenata !

Tko je glasao

Nije dogovoreno vec je

Nije dogovoreno vec je "ukazano" na ono sto je Sabor izglasao a zapisnik je potpisan kad se ostale zainteresirane obavijestilo o tome. Ipak svi, doslovno svi znaju da se ne smiju direktno mijesati u suverena prava neke zemlje, pogotovo kad je upravo to zagarantirano Konvencijom UN-a.

Sto mislis, Mrak, koliko bi vrijedila necija argumentacija kad bi se pozivao na ZAPISNIK s nekog sastanka? Ne, oni to nazivaju SPORAZUMOM. A taj je nazovi-sporazum opet pravno nistavan jer nije proveden prema naputcima UN-ove Konvencije o pravu mora.
Presedani su gadna stvar i to svi znaju, tako da se presedan kojim ovi nazivaju zapisnik sporazumom nece i ne moze upotrijebiti kao dokazni materijal na sudu niti se mogu na racun toga povlaciti konsekvence.
Dakle, iz cistog prakticnog politikantskog razloga taj zapisnik nazivaju - sporazumom, znajuci da je to laz. Osim toga, ako je taj zapisnik "Sporazum", zasto ga nije kasnije RATIFICIRAO hrvatski Sabor kao najvise drzavotvorno tijelo? Ne moze se nijedan "sporazum" takve vrste gdje se zadire u suverenitet Hrvatske ostaviti na volju i potpis - drzavnom tajniku.

Pa se priupitajte zasto nitko jasno ne kaze da Hrvatska krsi dogovoren i potpisan sporazum i zbog toga joj lupamo kaznu vec na politikantski nacin prijete - otezavanjem pregovora. Da li se tako radi kad je ozbiljno prekrsen neki vjerodostojan i potpisan sporazum? Moje je misljenje da - ne........

Tko je glasao

Sastanak trilaterale je

Sastanak trilaterale je morao biti prethodno DOGOVOREN i USUGLAŠEN (dakle o čemu će se razgovarati, tko će doći, u kojem svojstvu, itd.). Dakle, usudio bih se reći kako u međunarnodnim razgovorima ili sastancima se UVIJEK nešto potpisuje, dogovara, izmjenjuju dokumenti, itd. Poslati dršavnog tajnika da bi bio na sastanku bez ikakve svrhe jednostavno ne drži vodu.

Na tom sastanku su obaviješteni Slovenija i Italija kako se izuzimaju iz ZERPa "do daljnjeg" što se vidi iz teksta i to je potpisano. Implementacija toga (UN, ratifikacija u saboru, itd.) nije njihov problem nego hrvatski.

Hrvatska krši DOGOVOR između triju strana (pa ne vidim ni problem što nazivaju to sporazumom).

Prijetnja usporavanjem pregovora i pristupa je diplomatski način rješavanja konflikta (mislim kako neće odmah slati vojsku, nisu oni amerika).

Kao što je sm napisao to treba objaviti (cjelokupan "zapisnik"). Pa će javnost presuditi da li je bio sporazum ili zapisnik ili čudnovati kljunaš ...

Tko je glasao

Nije "trilaterala" u

Nije "trilaterala" u pitanju, samo zainteresirane stranke.
Stvar ipak nije tako jednostavna e da se tri strane dogovore oko - necega zvanog gospodarski pojas na moru te izuzetci iz njega (mada se hrvatsko cudo zove ZERP ali spada u nekakve gospodarske pojaseve) se moraju, doslovno MORAJU uciniti prema naputcima UN-ove Konvencije o pravu mora cije su stranke i Italija i Slovenija i EU. I tu NEMA izuzetaka a da bi sporazum, dogovor, name-it, bio pravno valjan! Gospodo, tu nema zajebancije jer su upravo u igri i proglasenja gospodarskih pojaseva prema - Sjevernom polu. Tu se igraju bitno zesce igre i presedanima mjesta nema. Dakle, jednostavnije receno, da je Hrvatska POTPISALA sporazum s Italijom, Slovenijom ili Burkinom Fasso, taj isti nije pravno vrijedeci dok se ne provede zakonska procedura po Konvenciji o pravu mora. Nesto nisam upoznat s cinjenicom da su sve zemlje stranke Konvencije dobile sporazum na uvid, niti je depozitar, glavni tajnik UN-a dobio isto.

Hrvatska ne krsi nista osim svoje suverenosti jer kakav je to dogovor gdje je samo jedna strana obavezna? garantiram vam da je Hrvatska prekrsila DOGOVOR i pravno valjani SPORAZUM da biste sve to vec debelo i culi i osjetili. Ovako, ovako se samo lupa i prijeti politikantskim oruzjem zvanim - ucjena. Nista vise i nista manje.

Osim toga, ponavljam po tisuciti put, da je bilo koji pravno valjani sporazum potpisan, vec biste ga imali prilike citati na netu. A njega nema, pitam se - zasto?
Tko laze, tko namjesta, smjesta i prijeti?

Tko je glasao

Osim toga, ponavljam po

Osim toga, ponavljam po tisuciti put, da je bilo koji pravno valjani sporazum potpisan, vec biste ga imali prilike citati na netu. A njega nema, pitam se - zasto?
Tko laze, tko namjesta, smjesta i prijeti?

da, imaš pravo, koga bi moglo ocrniti objavljivanje takvog dokumenta?

ono što je hrvatska napravila je da je obećala susjedima da neće bez njihove suglasnosti proglasiti ZERP a da se pritomnije s njima dogovorila da oni to također neće učiniti

ovako mi imamo obavezu, a oni su svoje odradili :)

Tko je glasao

Sve to stoji pod uvjetom da

Sve to stoji pod uvjetom da u zapisniku doista stoji kako je državni tajnik izvjestio sugovornike da je Sabor donio odluku da će se ZERP primijeniti od 01.01.2008.godine. Da je tako, frke ne bi bilo.

Problem je ako u zapisniku stoji kako ih je gospodin Biščević izvjestio o odluci Sabora ali da RH ZERP neće primjenjivati na zemlje članice EU. Za strance je državni tajnik ovlaštena osoba i kroz njega gledaju državu.

Dilema se lako može riješiti, neka se "zapisnik" objavi. Sanader je puno truda uložio da relativizira taj dokument ali ga nije objavio.

U čemu je problem?

Nije li najbolje da domaća javnost sama prosudi o tome da li je problem pogrešno tumačenje stranih diplomata ili sam sadržaj "zapisnika"?

Ako je Sanader u pravu, javnost će sigurno stati iza njega. Ako nas je (opet) slagao, javnost također neće ostati ravnodušna.

B-52

Tko je glasao

Zapisnik je objavljen i imas

Zapisnik je objavljen i imas ga na stranicama MVPEI-ja, link nadji na mom dnevniku gdje imas i copy-paste istog (oprosti mi ali sad nemam vremena traziti i kopirati).
Stranci jako dobro znaju sto je i kako potpisano i samo prijete DRUGIM metodama a ne onima primjerenima krsenju potpisanog sporazuma. Uostalom, kad se cita receni zapisnik, u naslovu mu pise "Zapisnik" ne - "Sporazum", tako da tu bas nema zabune.

Problem je u tome da su svi navikli da Sanaderove (Hidajetove, Sukerove) gace same padaju i da se cini sve u cilju "svetog cilja" - ulaska u EU. Problem je da su vec tri puta odgodili punu primjenu ZERP-a i navikli su na to. Oni zele politickom prisilom dobiti sve ne dajuci nista. Ma niti mrvice.
I nisu oni krivi. Kriva je hrvatska politicka vrhuska i diplomacija pod njihovom kontrolom.

Tko je glasao

Evo ja pogledao pa prenosim

Evo ja pogledao pa prenosim dio:

G. Biščević, državni tajnik iz Hrvatske informirao je prisutne o Odluci koju je 3. lipnja 2004. donio Hrvatski sabor kao dopunu Odluke o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske u Jadranskom moru, koja navodi da će primjena Zaštićenog ekološkog i ribolovnog pojasa Republike Hrvatske, u odnosu na države članice Europske unije, započeti po zaključenju Partnerskog ugovora o ribarstvu između Republike Hrvatske i Europske zajednice, te je izrazio spremnost Hrvatske da se u tom cilju uključi u pregovore.

Ovdje stoji da nećemo primijeniti dok se ne zaključi partnerski ugovor o ribarstvu. Znaš li ti možda da je zaključen pa da ovo nema više veze?

Hrvatska je potvrdila da tijekom tog razdoblja neće biti promjena u postojećem režimu za države članice Europske unije u predmetnom području Jadranskog mora.

Ovdje se također vidi da promjene postojećeg neće biti.

Talijanski i slovenski državni tajnici primili su na znanje odluku Hrvatskog Sabora. Pozdravili su suspenziju primjene svih aspekata Zaštićenog ekološkog i ribolovnog pojasa na države članice EU. Izrazili su mišljenje da bi se ovo trebalo primjenjivati dok se ne postigne zajednički dogovor u EU duhu uzimajući u obzir interes susjednih EU država.

Ovdje pak pozdravljaju suspenziju primjene svih aspekata. Ako je Hido imao što protiv formulacije, mogao je intervenirati i tražiti da se promijeni. Dokumenti se prije potpisa obično čitaju, čak i više ljudi od onih koji potpisuju.

Ti si u pravu da to nije međunarodni ugovor i da nas nitko ne može tužiti i dobiti spor pravnim sredstvima i tu si u pravu.

Međutim, u pravu smo i mi jer pisana riječ je ipak riječ, baš zato što to nije ugovor. Da je riječ o ugovoru, on bi morao proći proceduru ratifikacije i prije toga ne bi vrijedio (kao u slučaju Račan - Drnovšek).

Ali ovdje je su partneri izvješteni da primjene neće biti prije sporazuma o ribarstvu a toga u saborskoj odluci nema (ako ima se ispričavam, ja nit vidio nit čuo da ima).

I zadnje, nitko ne govori da će nas partneri tužit jer im na raspolaganju stoje i brojne druge mjere, primjerice suglasnost za naš prijem u EU. To im je diskrecijsko pravo pa je bitnije kako oni gledaju na ono što je Hido potpisao.

Možeš li malo o tome da je Sabor doista donio odluku da nema primjene dok ne postignemo sporazum o ribarstvu ili je to dodatak Sanaderove vlade ili državnog tajnika?

B-52

Tko je glasao

Na temelju članka 1042.


Na temelju članka 1042. Pomorskog zakonika (»Narodne novine«, br. 157/03.), a u svezi s člankom 55. Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, Hrvatski sabor je na sjednici održanoj 3. lipnja 2004., donio
ODLUKU
O DOPUNI ODLUKE O PROŠIRENJU JURISDIKCIJE REPUBLIKE HRVATSKE NA JADRANSKOM MORU
1. U Odluci o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskom moru (»Narodne novine«, br. 157/03.), u točki 3. dodaje se stavak 2. koji glasi:
»Za zemlje članice Europske unije, primjena pravnog režima zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske, započet će nakon sklapanja Ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Europske zajednice i Republike Hrvatske.«
2. Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.
Klasa: 302-01/04-01/01 Zagreb, 3. lipnja 2004.
HRVATSKI SABOR
Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, v. r.

Dakle, ovdje imas copy-paste odluke koju je Hidajet prenio zainteresiranima. Zbog nepostojanja vremenskog ogranicenja moze se tumaciti kako kome odgovara, iako nema pravnu vaznost jer - nije postupljeno prema Konvenciji koju citiraju.

Opet ponavljam, nije potpisan Ugovor o partnerstvu zato jer EU to potpisuje prilikom ulaska Hrvatske u EU. Mada su potpisali vec dvadesetak ugoovora s nekijem drugim zemljama..........................

Istina jeste da je cijeli proces traljavo i aljkavo napravljen (zasto je netko u saraj'vu na jako lijepom i placenom mjestu, ne bih sada), ali isto tako je istia da su sve argumentacije o sporazumu i dogovoru pravno nevazne i nisu relevantne i da RH ima pravo primijeniti ZERP u punom obliku jer je to sucverena odluka RH. Neka mi bilo tko nadje KAD se RH ODREKLA prava na punu primjenu i ZERP-a ali i punog gospodarskog pojasa!

Slovenija i Italija korsiste EU za vlastitu korist i EU im daje podrsku, iako su poprilicno puta dali izjave da to NIJE problem na relaciji Brisel - Zagreb vec problem triju zainteresiranih drzava gdje se EU NECE mijesati. A ipak se mijesa. Toliko o principima i principijelnosti.

Nije sve napravljeno u redu s hrvatske strane, daleko od toga, ali sad je EK i EU preuzela inicijativu i politickim pritiscima pokusavaju uvjetovati suverene odluke RH. I to s vladavinom prava koju zagovaraju, s "postivanjem dogovora" nema nikakve veze. Zelite li primjere gdje sve EK i ostale zemlje nisu postovale dogovore s RH? Znate li koja je zemlja prvo deponirala izjavu da je zemlja u prikracenom zemljopisnom polozaju" da je kasnije ne samo to povukla vec i proglasila svoj gospodarski pojas a kojeg niti ne mogu pokazati na karti niti mu znaju zemljopisne koordinate. Znate li TKO je trebao s RH potpisati i sporazum o vertikalnoj kumulaciji porijekla robe ali nije zahvaljujuci svojoj tradicionalnoj politikantskoj inertnosti i strucnosti da se bilo koja tema za koju nisu zainteresirani izgubi u sumi birokracije? Znate li tko u ovom trebnutku NE RADI bas nikakav posao a u svrhu prijema RH u EU? Jasno, tudje nepostivanje pisane stvari ne opravdava, ali u slucaju Odluke o izuzimanju - niti EU niti Italija a jos manje Slovenija - nisu u pravu.

U ovoj se prici ponasaju neki s pozicije - moci dok su drugi previse navikli da im gace i same padaju. Tko je tko, ne znam. Mozda bi neki teatrolog mogao odgovoriti?

Tko je glasao

Hvala što si to tako lijepo

Hvala što si to tako lijepo prikazao.

Tu sad fali još neka kasnija odluka Sabora koja bi promijenila (dopunila) ovu i rekla da ukoliko se ugovor o partnerstvu ne sklopi do...(31.12.07)... da se pravni režim počinje primjenjivati . Postoji li?

Ako postoji, ne znam zašto se ovome uopće daje značaj s naše strane. Ako pak ne postoji, cijela priča se svodi na to da bi je Sabor trebao donijeti odmah na konstituirajućoj sjednici mada bi gorak okus ostao zato što se svako malo predomišljamo oko toga jer odluka koju si citirao fakat znači da za njih odgađamo do kad oni budu htjeli (neograničeno jer ne možemo ih prisiliti da pristanu na ograničenja koja bi im se tim ugovorom vjerojatno nametnula).

Ja mislim da je citirana odluka jako, jako loše formulirana i da smo si sami zabili šaku u želudac. Pa nisu nas na to natjerali vanjski partneri. Ili jesu?

B-52

Tko je glasao

biti će zanimljivo gledati

biti će zanimljivo gledati rasplet događaja u slijedećih nekoliko dana, a ja si nekako razmišljam da štogod da se desi da će na ovaj ili onaj način ići na našu štetu

jedan od problema je naravno i to što su izbori prošli, do slijedećih ima još puno i dotle će zaboravni narod učiniti ono što radi najbolje - zaboraviti

meni je ironično u cijeloj priči to da je više nego očigledno kako račanov paraf ima manje konsekvence nego potpis nekog tamo lika (kojeg doduše jutarnji proglašava sanaderovom desnom rukom) na zapisniku sastanka na kojem je on trebao izvjestiti ekipu o tome što se desilo u saboru

Tko je glasao

U vezi ZERP-a i svega igraju

U vezi ZERP-a i svega igraju i te kako svi prafi. Veliki borac za Hrvatsku dr Tuđman je iza zida potpisivao sve što se stavi i pristajao na sve što se traži, Mesić nakon njega još ležernije, Račan napola, Sanader je naslijedio obvezu kao default.

Još je lako za parafe i davanja bez obveza dodatnih milijardi. Ali je malo veći problem što su sanirane banke i hoteli, novac za ceste, INA, Pliva, cementare i raznorazno davani i daju se samo radi izbjegavanja negativne ocijene jedan sjedi. To je već pomalo postao probelm i za ovakvu ekonomski iskusnu velesilu kao RH, osjećaju se mali problemi u želucu stanovnika od tih plaćanja ocijene dovoljan 2 sjedni.

Tko je glasao

Glede ekonomske sile, prema

Glede ekonomske sile, prema onoj narodnoj "tko ima masla i međunožje maže".

Međutim kako mi baš i nemamo masla (i sve ga je manje), ono čime su nas po međunožju namazali... peče...

Tko je glasao

Kad nije moglo pametnije, to

Kad nije moglo pametnije, to je fantastičan razvoj događaja.

Masla, o kojem odlučujemo mi stoka sitnog zuba, nedostaje udruženim našim i vanjskim snagama, nisu na to računali, tehnologija kojom raspolažu nije programirana tako da čita sve nijanse.

Ako se mi, stoka sitnog zuba, sitnozubani po G-news-u, npr. opustimo i malo iskusnije i ležernije provedemo blagdnaske i ostale dane, jer kao iksuni znamo da nemamo šta izgubiti nego samo štediti i pomalo dobiti, već tim iskunim opuštanjem udružene i vanjske snage napretkam su na tako velikim mukama da moraju bar malo kleknuti, dok se još bave Balkanom kojeg više nema a igra kao nikad, zbrajnjima uspjeha i povećanjim projekcija za iduću godinu, pojačanim kardeljizmom da beskraj stranica i presudama ne može ...

Dakle, već sama ugoda rješava jako jako puno toga, milijarde, opušta davež ... a kakve sankcije i batine, to je mačku o rep.

Tko je glasao

mene samo jako zanima zašto

mene samo jako zanima zašto hrvatska inzistira da je to bio zapisnik sastanka, a ostatak ekipe da je riječ o sporazumu

Tko je glasao

Jednostavno jer se čini

Jednostavno jer se čini kako doktor Sanader voli koristiti staru opuzensku: "Nije govno nego se pas posrao".

A kako Hebrang kaže, to je puno ljepše... No svejedno smrdi... S koje god strane okreneš...

Tko je glasao

OK, vjerovatno se

OK, vjerovatno se preuveličava značenje tog potpisa. (Mada se mislim uopće preuveličava naša stvarna moć da zaštitimo Jadran, a pravo bez moći ne vrijedi mi sve te buke....).
No bilo bi dobro znati u čemu je ta popravljiva šteta, o kojim se to manjim problemima radi, na što je to klimnuto glavom bez razmišljanja (na duži rok)?
Ima li negdje tekst zapisnika kojeg je potpisao Bišćević?

I onda nije mi jasno ovo:

Da bi se netko iskljucio iz primjene bilo kakvog gospodarskog pojasa treba ispostovati tocnu proceduru koju nalaze Konvencija UN-a o pravu mora (a koja je temelj za proglasenje gospodarskog pojasa) i tek bi tad takova odluka imala pravnu valjansost. Procedura nalaze da se bilo koji sporazum o izmjeni ili izuzimanju iz primjene nekih odredaba Konvencije trebaju najprije o svojoj namjeri izvijestiti ostale strankke - potpisnice Konvencije (danas 152 drzave) i to putem depozitara Konvencije glavnog tajnika UN-a.

Da li to znači da smo Odlukom o izuzimanju članica EU iz primjene režima ZERPA prekršili Konvenciju? Ili naš čudnovati kljunaš ne spada pod “bilo kakav gespodarski pojas"? (Što bi išlo u pohvalu Račanu i Tomčiću).

Tko je glasao

Tom famoznom odlukom o

Tom famoznom odlukom o neprmijenjivanju ZERP-a na nekoga nije prekrsena niti jedna kovencija, dogovor ili zakon. Sama odluka o proglasenju ZERP-a je prosla svu potrebnu proceduru i pravno je valjana, kao sto je pravno valjana i mogucnost da RH proglasi puni gospodarski pojas - ukoliko bude zeljela. ZERP je poprilicno cudnovata formulacija, ali bolje ikakva no nikakva i - vrijedi.
Popravljiva steta je u tome da se ZERP primijeni za sve od dana kad je i najavljeno, "manji" su problemi upravo ta odgadjanja pune primjene ZERP-a koja bi konacno trebala biti proslost. Kao sto su i manji problemi galama susjeda oko ZERP-a jer ce ga doslovno morati prihvatiti. Moguce smetnje u napretku RH prema EU su predvidljive i treba samo istrajati te vrsiti dodatne diplomatske aktivnosti, uvjeravajuci clanice EU da i Hrvatska ima pravo na - vladavinu prava. Osim toga, RH je velika interesna zona i Italije i Slovenije te si nece bas tako lako dopustiti dijeliti previse packi Hrvatskoj jer bi mogli poluciti i negativan efekt za svoje vlastite izvoznike. Dobro se trziste pazi, ne - gazi.
Klimanje glavom? Odakle poceti? Toliko je puta netko klimao glavom da je pravo cudo sto uopce zna koliko je sati. Iako ima brdo satova. Od Elektroenergetske zajednice, CEFTA-e kao najtezih slucajeva "klimoglava" pa na dalje preko bespotrebnih odgadjanja pune primjene ZERP-a na nemar u gospodarskim aktivnostima i olako popustanje u smanjivanju kvota (secer). No, to je vec sasma druga tema.

Tko je glasao

Da ne zaboravim uciniti jos

Da ne zaboravim uciniti jos jednu stvar.

Iskreno ti se zahvaljujem sto si kao zastupnik u Hrvatskom Saboru odlucio podijeliti s nama svoja saznanja i informacije, te uci u samu polemiku sa korisnicima www.pollitika.com-a.

Radi se naime o silno zeljenom presedanu na nasoj politickoj sceni. Hvala jos jednom i dobro nam ostao :-)

Tko je glasao

Fakat nisam dovoljno bisar.

Fakat nisam dovoljno bisar.

Jel moze Sanader samovoljno potpisivati obvezujuce medjudrzavne ugovore koji nemaju veze sa Hrvatskim Saborom? Ili se ovdje radi samo o potvrdi odluke koja je donesena u Hrvatskom Saboru 3. lipnja?

Ne razumijem bas najbolje, a cini mi se da nema smisla da se stvar potpuno ne rascisti, jer bismo u suprotnom lako mogli ostati bez cjelokupnog hrvatskog teritorija, slijedeci odluke sposobnih prvaka Sanadera i Racana.

Tko je glasao

NE, ne radi se o potvrdi

NE, ne radi se o potvrdi odluke Sabora od 3. lipnja.Sabor je iz primjene ZERP-a izuzeo članice EU "do postizanja sporazuma o ribarstvu" a famozna bilješka Biščevića pak je obačanje da ZERP na članice EU nećemo NIKADA primjeniti. Zato Sanader i taji sadržaj te tobože nevažne bilješke.

Tko je glasao

Hoces reci da odluka Sabora

Hoces reci da odluka Sabora 3. lipnja nije uopce sporna?

Znaci, mozemo staviti odluku 3. lipnja po strani, kao irelevantnu i orjenirati se na biljesku Biscevica i njezin znacaj u medjunarodnom pravu.

Postoji li volja unutar HNSa ili unutar tebe samoga da ovo pitanje rasvjetlimo i izgradimo javni koncenzus po pitanju Sanaderovog cina? Ocito je naime da nasi drugovi blogeri cesto ne raspolazu potrebnim znanjem i informacijama da bismo osigurali kvalitetnu analizu slucaja sto je nuzan preduvjet za uspostavu koncenzusa na temeljima znanja.

Znaci, treba nam malo zesce artiljerije :-)

Tko je glasao

Gale, hvala na

Gale, hvala na dobrodišlici. Ostajem i koliko mi to vrijeme bude dozvolilo, biti ću aktivan.
Što god vas interesira a o čemu nisam progovorio javno ili na svojem lesar.info - slobodno pitajte i provocirajte me dok god ne reagiram.
PS. još ne znam što je to Sanader sinoć predložio na "povijesnom" sastanku ali osobno sam skeptičan. Čim prokljuvim, evo me.

Tko je glasao

Još jasnije: I odluka od 3.

Još jasnije:
I odluka od 3. lipnja 2004. bila je kriva, loša i nejasna. Nama u Saboru nije rečeneo zašto se pradlaže. Oustalom u samoj odluci govori se o "partnersrvo u ribarstvo između EZ-a i RH" a sada nam Europa kaže da se o ZERPU-u moramo sporazumijeti sa susjedima odnosno Italijom i Slovenijom. Dakle i tada, 2004 nije bila problem EU nego susjedi. I sporna bilješka je potpisana s državnim tajnicima Italije i Slovenije a predstavnik EU bio je samo svjedok.

Tko je glasao

Složio bih se da je odluka

Složio bih se da je odluka od 3.lipnja bila kriva i loša, ali ne i nejasna. Da bi dobio datum početka pregovora i pred ipak neupućenom javnošću polučio prvi veći međunarodni uspjeh, Sanader je prihvatio zanemariti vitalni nacionalni interes na način da se obaveže ne primijeniti ZERP dok sa zainteresiranim stranama ne postigne sporazum o najbitnijem, odnosno o ribolovnom režimu. A za sporazum je u ovom slučaju potrebno troje.

Radi se o ne samo nespretnoj nego i politički glupoj formulaciji jer i ona zapravo znači da nikada nećemo proglastiti ZERP. Vjerovati da će Italija i Slovenija pristati potpisati bilo kakav sporazum koji bi im makar malo ograničio sada slobodan režim ribarenja, politički je naivno. Pogotovo što u međuvremenu mogu ribariti kako hoće.

Izostavljanje vremenske klauzule u kojoj bi se sporazum imao postići i kojom bi se te dvije zemlje natjerale na dogovor, ili je nova politička glupost, a nije isključeno da se zbog pritiska EU radilo o namjeri, odnosno o klasičnoj trgovini nacionalnim interesom.

Bit će da EU nije bila zadovoljna takvim dokumentom i da su tražili jača jamstva što je rezultiralo famoznom zabilješkom koja de facto betonira odustajanje od elementarnog prava suverene države. Činjenica da je potpisao Hido ne mijenja suštinu.

Nemam iluzija da je Sanader svjesno prekoračio ovlasti i promijenio ionako lošu odluku na gore, ali me čudi da ostale političke stranke stvari ne postavljaju tako.

HDZ je Račana proglasio veleizdajnikom, Letica je npr. predlagao zakon po kojem bi se Račan čak i sankcionirao zbog toga, a sad jedino primjerene reakcije nema. Ako će se već morati politički zaratiti s EU, neka se prvo odstrani i kazni glavni krivac, a ne da mu se još dopusti da bude i predvodnik, te još kupi i političke bodove.

Nije vrag da će oporba biti tako politički kratkovidna i dopustiti mu da se tako jeftino izvuče i još postane narodni heroj.

Pa hajte vi u Saboru barem govorite o tome.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci