Tagovi

ZERP i izbori u Hrvata dodatak I

Netom su zavrsili izbori i pocelo postizborno koaliranje, javio se nezaobilazni shef slovenske vanjske politike Dimitrije Rupel. Da ga ne bismo kojim slucajem zaboravili, On je u Italiji malo razgovarao sa svojim italijanskim pandanom, Masimom D'Alemom. Pa su se dotakli i ZERPa i zajednicki zakljucili da Hrvatska nece u EU tako brzo ako - aktivira ZERP.

I Italija i Slovenija ocjenjuju da će Hrvatska teško napredovati u pravcu približavanja EU-u ako odluka o primjeni ZERP-a ostane na snazi, rekao je slovenski ministar i dodao da bi i Italija, ako se ZERP ne odgodi, mogla promijeniti svoju dosadašnju politiku potpore što bržem priključivanju Hrvatske Europskoj uniji.

Jasno, Slovenija vec pocinje pripreme za predsjedanje s Unijom a Italija uredno preuzima igru i izlazi napokon na svjetlo kao glavni protivnik ZERP-a te preuzima ulogu egzekutora namjesto Slovenije.

Inace, o ZERP-u su se izjasnili jos poneki.

Swoboda kaze:

Mora biti jasno, neovisno o tome hoće li Vladu predvoditi konzervativni ili socijaldemokrati, predstoje važne reforme na području pravosuđa i posebice u borbi protiv korupcije, zatim na području gospodarstva i Hrvatska sada mora vidjeti da sa svojim susjedom Slovenijom dođe na jednaku razinu. Polazim od toga da će se ZERP odložiti, a s druge strane od Slovenije očekujem da će se pridržavati dogovora Sanader-Janša te da će se obratiti trećoj strani, sudu, kako bi se riješila sporna granična pitanja

Prodi i Jansa u Rimu:

Hrvatska je izašla iz parlamentarnih izbora i još nije sastavila vladu. Nadam se odgodi početka primjene ZERP-a", rekao je Prodi, a Janša je istaknuo kako se nada poštivanju ugovora iz 2004. koji su potpisale tri zemlje i EK glede ekološko-ribolovne zone

Mene interesira samo o kakovom je to ugovoru iz 2004-e rijec. Poznata mi je samo saborska odluka i sastanak iz 2004-e gdje je Hidajet obavijestio talijanskog i slovenskog drzavnog tajnika o moratoriju primjene ZERP-a za EU clanice a u prisustvu jednog predstavnika EK.

Dakle, poceli su glasici izvana o ZERP-u. Znakovito.

Znakovito jer se Sanaderova vlada ne javlja i ne izjasnjava. Zanimljivo jer se upravo ovim i ovakvim napadima koje svesrdno prenose svi hrvatski mediji priprema eventualno zaledje za eventualnu ponovnu odluku o zamrzavanju primjene ZERP-a. I sve to u trenutcima kad se pregovara s najboljom politickom "udavacom" HSS-HSLS koalicijom koja ce dati vecinu - nekome. Ovim i ovakvim ucjenama se zeli otupiti njihova (tocnije HSS-ova) politika u vezi cvrstog proglasenja ZERP-a ali i za novac koji poljoprivreda treba dobiti.
Na hrvatske se politicare vrsi nevjerojatan pritisak koji odgovara jedino Sanaderu. Nevjerojatno je da se taj pritisak vrsi izvana i upravo sada. I vrse ga oni koji podrzavaju Sanadera. Od Doris Pack preko Swobode i - Janse te Rupela kao produzene Jansine rucice.

Sto ce biti?
Pretpostavljamda ce Friscic ostati hladne glave i da nece odustati. Ukoliko odustane, nema u politici niti njega niti HSS-a, on otpada a HSS se raspada.

Da li ce ove prijetnje vezane za ZERP smetati i eventualnu SDP-ovu Vladu?
Hoce ali u manjoj mjeri no Sanadera. Oni nisu nista obecavali, Sanader jeste. Nisu se zaludu pojavljivali europski politicari u njegovim reklamnim spotovima. On ce, Sanader, staviti ulazak u EU ispred ZERP-a, dokazuje to i emisija Otvoreno gdje je upravo u tom smjeru isla poruka narodu. ZERP nas smeta u nasem svetom pohodu u obecanu zemlju EU! cita se izmedju redoova.

Da li treba ispostovati ZERP?
Treba. Bez obzira na EU galamu, to ce proci s vremenom i strpljivim diplomatskim aktivnostima. Hoce li se osvecivati Hrvatskoj? Jasno da hoce ali i Hrvatska jos ima odgovarajucih mogucnosti za umanjivanje stete. I to jedino ako Sanader ne bude u vlasti jer on zasigurno vec ima u ladici spremljenu odluku o produzenju izuzeca EU clanica iz primjene ZERP-a. Koju se boji objaviti jer onda zasigurno nece dobiti niti jednu koalicionu ruku u Saboru.

Dodatak I
Citam u Jutarnjem da je Milanovic saznao "nove stvari", citiram:

"Saznali smo za neke nove okolnosti i obveze, koje je u ime Hrvatske preuzeo državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Hidajet Biščević. Zato ćemo intenzivno razgovarati sa susjedima i Bruxellesom, kako primjena ZERP-a ne bi usporila ulazak u EU", rekao je Milanović i dodao da je i HSS svjestan toga.

Koje stvari, Zorane Milanovicu? KOJE? Lijepo ih nacrtaj, reci, bilo sto, ali pojasni koje je to jos dodatne obaveze "preuzeo" Hidajet Biscevic.
Spremas li i ti sebi teren za povlacenje? Naime, Hidajet Biscevic NIJE mogao preuzeti ama bas nikakve sluzbene i obvezujuce obaveze prema Hrvatskoj, ne u TOJ stvari! Bilo sto sto je obavezujuce bi potpisao netko veceg ranga, ne Hidajet, drzavni tajnik. Sve sto obvezuje Hrvatsku, svi dokumenti i ugovori te dogovori trebaju biti objavljeni u Narodnim Novinama. Nikakvo dodatno zaduzenje NIJE bilo objavljeno, nikakav dodatni potpis NIJE bio objavljen a niti je Sabor o tome raspravljao.
Lazes li i ti Milanovicu? Da razgovarati treba - treba. I s Ljubljanom i s Rimom. Ali se sluziti lazima tipa "naknadno saznati" jest direktno omalovazavanje gradjana Hrvatske i napad na inteligenciju bar dijela nas koji pratimo sto se tu zbiva! Bez laganja, molim!!!!!!!

Komentari

Naime poznato je da je na

Naime poznato je da je na tom famoznom sastanku negdje u Italiji Hido Biščević potpisao tj. ovjerio zapisnik u kojem se on obvezuje u ume RH da jednostrano nećemo proglasiti ZERP. Da li Hidajet Biščević zna da po međunarodnom pravo (koje svaki student prava zna) posebno onaj dio o međunarodnim ugovorima govori sa su i ovjereni zapisnici obveze za državu koja ih je potpisala. S kim se Hidajet Biščević o tome konzultirao i dali zna težinu ovjerenog zapisnika u međunarodnom pravu. To je naša diplomacija tj. tiha diplomacija o kojoj smo se naslušali dovoljno.

Tko je glasao

To nije tocno. Naime ZERP je

To nije tocno. Naime ZERP je bio vec proglasen i sva je procedura oko proglasenja vec bila zavrsena.
No, cak tri puta je odgadjana primjena ZERP-a, dok je Hidajet na tom famoznom sastanku, ne u Italiji vec u Bruxellesu 04.06.2004-e, OBAVIJESTIO drzavne tajnike Slovenije i Italije te jednog nacelnika odjela o samostalnoj ODLUCI Hrvatskog Sabora o izuzimanju clanica EU iz primjene ZERP-a do sklapanja partnerskog sporazuma o ribarstvu.
I da je ista potpisao u tom famoznom zapisniku, to ne bi vrijedilo a prema Konvenciji UN-a o pravu mora koja je temelj za pravo na gospodarski pojas.
naime, izmjenu ili izuzimanje od primjene pojedinih odredaba te Konvencije UN-a medju strankama te Konvencije (i Italija i RH i Slovenija, kao i sama EU su clanice Kovencije!!!) jeste moguce postici ali doslovno tocnom procedurom i sadrzajem u skladu s istom Konvencijom. Koja opet kaze da se stranke Konvencije koje medju sobom namjeravaju sklopiti sporazum o izmjeni ili izuzimanju iz primjene odredjenih odredaba Konvencije MORAJU o toj svojoj namjeri izvijestiti SVE OSTALE stranke Konvencije (152 zemlje) i to putem depozitara Konvencije, glavnog tajnika UN-a. To nije napravljeno i sve sto je netko obecao - pravno ne vrijedi.
Odluka hrvatskog sabora je bila samostalna i samostalna je i odluka o - punoj primjeni ZERP-a.
Hrvatska se nikad i nigdje nije odrekla prava na punu primjenu kako ZERP-a tako i gospodarskog pojasa!

Uostalom, pogledajte knjigu gospodina dr. Davora Vidasa "Zastita Jadrana", izdanje "Skolska knjiga" 2007-e,gdje su skupljeni njegovi clanci kao i njegova razmisljanja upravo na ovu temu.

Tko je glasao

ovo je krivo biščević je

ovo je krivo
biščević je održao u udinama sastanak sa slovencima i talijanima jedan dan PRIJE nego što je hrvatska proglasila ZERP

Tko je glasao

Zapisnik o kojem se govori,

Zapisnik o kojem se govori, kao i sastanak drzavnih tajnika triju zemalja, uz jednog nacelnika odjela se desio 04.06.2004 dan nakon izglasavanja famozne odluke u Saboru. Njega smatraju obvezujucim za RH, nijedan od ostalih radnih sastanaka nije spominjan kao obavezujuci niti je na njemu sujdjelovao predstavnik EK.

ZERP je proglasen 03.10.2003-e . Kojem je sastanku i u kojoj funkciji Hidajet Biscevicc mogao biti prisutan?

Ako je postojao bilo koji sastanak dan prije donosenja odluke u Saboru, dakle 02.06.2004-e, onda je taj sastanak bio - tajni. Naime niti znam za njega niti je u arhivi MVPEI-a, ako bi me sjecanje izdalo, sto je isto lako moguce.
Ali je u arhivi MVPEI-ja i priopcenje za javnost MVPEI-ja i zapisnik sa sastanka od 04.06.2004 za koji su svi poceli tupiti da je - obvezujuci sporazum. Pogledajte OVDJE (klikni) sto pise u priopcenu i sam prijevod zapisnika kojeg su, naravno, potpisala tri tajnika i jedan zamjenik direktora.

Mozes li pojasniti o kojem je sastanku rijec, Mrak?

Tko je glasao

to je taj, moram samo

to je taj,
moram samo provjeriti datume jer je meni u glavi ostalo da su ovi bili obaviješteni prije sabora a ne poslije (a bio sam o tome pisao)
biščević tvrdi da je riječ o zapisniku a ostali da je riječ o sporazumu (imali smo već neke incidente vezane za taj dokument jer ga je u nezgodnom trenutku bio naciji predstavio neki od EU političara)

u svakom slučaju, bilo bi zanimljivo saznati točni sadržaj dokumenta i potencijalne konsekvence koje iz dokumenta te težine mogu proizići

p.s. sorry ako sam pogriješio s datumima (a čini se idemo u tom smjeru), a glede proglašenja ZERPa u stvari sam mislio na taj dokument iz sabora iz 2004 godine (to je bila čini se odluka koja se odnosila i regulira odnos zerpa i EU zemalja ako se ne varam)

Tko je glasao

Sadrzaj zapisnika imas na

Sadrzaj zapisnika imas na linku u gornjem postu. Koje konzekvence mogu izici iz - potpisivanja zapisnika o sastanku?
Tvrdnja o sporazumu je krenula kasnije, sa slovenske strane te navodna hrvatska neprincipijelnost.

Hidajet Biscevic nije imao ovlasti kao drzavni tajnik potpisivati sporazum koji zadire u suverena prava Drzave. I to znaju i svi oni bukaci koji tako lagano galame uokolo.
Osim toga, da bi bilo kakav eventualni sporazum koji zadire u prava odredjena Konvencijom o pravu mora zazivio treba postovati tocno odredjenu proceduru koja nije ispostovana.
Poneki lazu da pravo na gospodarski pojas spada pod Pravne stecevine i SSP. Nije istina, nigdje to nije bilo odredjeno niti spada u ta pitanja jer i EU cinovnici jako dobro znaju da je to - suvereno i samostalno pitanje svake pomorske zemlje, pa tako i RH.
Konsekvence?
Da su imali ikakove mogucnosti pravnih "udara", vec bi udarili. Ne, nema pravnih konsekvenci. Postoji samo - politicka konsekvenca u vidu prijetnji ulasku u EU sistemom politickih ucjena. Dosadasnja je Vlada nizom kardinalnih grjesaka otezala pregovaracku poziciju pristajanjem, uglavnom bezuslovnim, na sve sto se od Hrvatske zahtijevalo, pa i vise. Njima (vladajucima) je, izgleda, bilo vaznije uci u EU a ne kakvi i kako cemo uci u EU.
Tako da su ispotpisivali od CEFTA-e do Elektroenergetske zajednice, razlicite druzbe, sve s cim su mogli jednostavno - trgovati. A nisu.
Evo ti tekst zapisnika (Nije imao ovlasti za nista drugo, niti drzavni tajnik TO moze dogovarati i ugovarati):

Trojni sastanak
Italija-Slovenija-Hrvatska
Bruxelles, 4. lipnja 2004.

Zapisnik

Četvrti trojni sastanak između Italije, Slovenije i Hrvatske održao se u Bruxellesu 4. lipnja 2004. Europska komisija je pozvana na sudjelovanje na ovom sastanku te je prihvatila da sudjeluje kao pomagatelj u razgovoru. Sastankom je predsjedao G. Roberto Antonione, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova. (Lista sudionika je u prilogu.)

G. Biščević, državni tajnik iz Hrvatske informirao je prisutne o Odluci koju je 3. lipnja 2004. donio Hrvatski sabor kao dopunu Odluke o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske u Jadranskom moru, koja navodi da će primjena Zaštićenog ekološkog i ribolovnog pojasa Republike Hrvatske, u odnosu na države članice Europske unije, započeti po zaključenju Partnerskog ugovora o ribarstvu između Republike Hrvatske i Europske zajednice, te je izrazio spremnost Hrvatske da se u tom cilju uključi u pregovore.

Hrvatska je potvrdila da tijekom tog razdoblja neće biti promjena u postojećem režimu za države članice Europske unije u predmetnom području Jadranskog mora.

Talijanski i slovenski državni tajnici primili su na znanje odluku Hrvatskog Sabora. Pozdravili su suspenziju primjene svih aspekata Zaštićenog ekološkog i ribolovnog pojasa na države članice EU. Izrazili su mišljenje da bi se ovo trebalo primjenjivati dok se ne postigne zajednički dogovor u EU duhu uzimajući u obzir interes susjednih EU država.

Sudionici sastanka su izrazili spremnost na nastavak zajedničkog djelovanja u EU duhu dobrosusjedskih odnosa i uzimajući u obzir interes svih zainteresiranih strana, trilateralno i sa Europskom komisijom, dok se ne postigne zajednički dogovor.

Bruxelles, 4. lipnja 2004.

U potpisu
G. Roberto Antonione
Državni tajnik
Ministarstvo vanjskih poslova Italije

G. Michael Leigh
Zamjenik glavnog direktora
Glavna uprava za vanjske odnose
Europska komisija
G. Andrej Logar
Državni tajnik
Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije

G. Hido Biščević
Državni tajnik
Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske

Danas mnogi lupaju po ZERP-u zbog dnevne politike, Sanaderovi zbog pritiska da se njemu da mandat sastavljanja vlade, Rupel jer nema nista drugo da bi pokazao da je - "ozbiljan" diplomat.

Tko je glasao

hmmm, a zar nije bio neki

hmmm, a zar nije bio neki meeting u udinama?

Tko je glasao

Jeste. U Udinama je sjediste

Jeste. U Udinama je sjediste Kvadrilaterale i tamo se odrzavao sastanak na razini drzavnih tajnika, mislim u petom mjesecu 2004-e pa te to mozda buni.

Tko je glasao

Gadna situacija po EU. Nije

Gadna situacija po EU.

Nije samo ZERP u igri, nego i lova za svu poljoprivredu koja nije Agrokor (dosadašnja duga varijanta PIK-ovi i Agrokor) te obiteljskaa gospodarstva. EU su to i obilato namirili i rješili, i Slovenija jer su bolješvici Kidrić i Kardelj igrali ljenjinovu dvostruku igru, dok je kod nas bilo tamani i zadnje ostatke od doba dr Vlatka Mačeka, zadnje je prevodio general Tuđman.

Sada je dr Maček uskrsnuo i tu nema pomoći.

Ako mogu Mesića šutnuti za fojbe i fašizam, Sanadera i Račana za bilo šta, svi Budišu za bilo šta, sada je to došlo na retrogradnu naplatu i tu više nema dvojbe. Ima još stvari gdje će EU morati kleknuti pred razvojem stvari kod nas, baš zato što se je dugo igralo strogo po jednoj liniji.

Tko je glasao

Ma kud ste se samo sjetili

Ma kud ste se samo sjetili Kidriča. Pa on je otišao na onaj svijet dok sam ja još bio u pučkoj školi.

Tko je glasao

On je bio školovani

On je bio školovani boljševik. Kako je znao da je Lenjin već 2 godine nakon revolucije morao mjenjati u NEP (nova ekonomska politika), on je počeo primjenjivati dvostruku taktiku nakon što se je sa mjesta predsjednika savezne vlade brzo vratio u Sloveniju. I tako je Slovenija stalno razvijala selo, male gospodarstva, male pogone, vezanost tih međusobno - ono što sada Friščić traži a kao EU ne da radi usklađenja sa novim smjernicama.

Oni to imaju razvijeno, proizvode viškove, pa im ne odgovara se to u novim članicama razvija, jer konkurira njima.

Ad toga i ZERP-a, Slovenija glumi budale jer nemaju ribara pa bi i oni jako uvjetovali da se kod nas ne razvija to isto. Tako bi se moglo zaključiti da u Slavoniji ne može ništa, kao što se kod nas dugo zaključujuje, osim Todorića, koji su zajedno sa Kuštracima od šezdesetih zauzeli pozicije sa partnerima iz Srbije. To je nastavak boljševizma kao EU kardeljizam - mi možemo vi ne možete, jer smo mi avangarda a vi ste ...

Tko je glasao

Potpisujem. Naši

Potpisujem. Naši političari trebaju napokon se voditi našim interesima, a ne interesima Italije, Slovenije i EU. (zažmiri sad Mrače) Ko jebe talijanske ribare (u stvari lopovčine koji ribare u hrvatskom moru) i Slovence koji bi na našu štetu izlazili na otvoreno more... S čime? S tri kaića i dvi barke? I šta bi tamo radili? Jodlali?

Rekli bi Englezi - Grow a pair, for God's sake! Imajte muda, pa nek se uspore pregovori s EU, bolje i to nego da nam jedan od najvažnijih resursa koriste Talijani koji preoravaju morsko dno svojim brodovima.

A na čisto osobnoj razini mi je više pun k euro-birokratčića koji se svako malo drsko obraćaju Hrvatskoj sa svojim "zabrinutostima" i "preporukama". Onog Degerta bi svojeručno prešamarao kad mi se ispečen hrvatskim suncem, nakon ljetovanja i zajebancije na Hvaru dođe bahatiti u Zagreb kako "nije sve baš kako treba"... Da, a u Francuskoj cvjetaju ruže, pogotovo u predgrađima... Ajde, lovi rake govnare, rekli bi u Dalmaciji... ali ne u ZERP-u :)))

Tko je glasao

A na čisto osobnoj razini

A na čisto osobnoj razini mi je više pun k euro-birokratčića koji se svako malo drsko obraćaju Hrvatskoj sa svojim "zabrinutostima" i "preporukama". Onog Degerta bi svojeručno prešamarao kad mi se ispečen hrvatskim suncem, nakon ljetovanja i zajebancije na Hvaru dođe bahatiti u Zagreb kako "nije sve baš kako treba"...

Lijepo za otpuhivanje bijesa radi domacih gluposti. Ali EU nam nije kriva sto smo tako "pametno" proveli pretvorbu, rasprodali sve sto vrijedi i jos usput od njih uzeli na kamatu pisljivih 30 mld.€.
Zapravo i dobro je da nas lupaju po usima.
Pa ne bi nas zahebavali radi korupcije da mi to sami mozemo rijesiti. A nase se "velike" stranke zapravo vise boje antikorupcije i onemugucavanja sukoba interesa nego korupcije. Ako taj problem ne zele rijesiti ni Ivo ni Zoran, onda mi je sasvim OK da to rijesi Hans, Manuel ili Jurgen.Jer me taj problem vise muci od ovih genijalaca Made in Croatia.
A antikorupcijskog se sporazuma ovi "velikani" boje kao da je prava bura, a ne samo udruga Bura.
Usput receno ni od ZERP-a ni od 6 mld. za poljoprivredu nece biti nista.I na EU uvijek netko rezi.Pa i oni van EU cvile.Ne daju neki zlocinci norvezanima loviti kitove, ne daju talijanima sprijeciti ulazak stranih banaka, nedaju poljacima prodavati smrznuto meso uvezeno iz Kine u Rusiju pod firmom EU, ne daju nama prodavati secer od secerne trske kao nas u odobrenoj kvoti izvoza u EU. I tako uvijek netko neduzan i posten strada.
Na predizbornim skupovima ne teba piti kiselise i obecavati prebedaste planove.Mi ipak zivimo u nekakvom okruzenju i nismo sami na planeti.Uzalud nam sve te autoceste, kad nas nisu mentalno priblizile ostatku Europe.A pogotovo percepciji globalizacije.Tako da je realnost jedno, a snovi drugo.

Tko je glasao

Poljoprivreda ce dobiti

Poljoprivreda ce dobiti svoje. Ne toliko koliko traze ali ce dobiti.
Medjutim, ZERP postaje upitan, cini se da se i Milanovic i ukakio i upiskio. I to me ljuti.
Pitanje zastite mora u EU jako lijepo rjesavaju dok Joe Borg, clan EK za marikulturu i zastitu pomorskih resursa, zna znanje i trazi da Jadran ne ostane ne siva (njegov izraz) vec crna(moj izraz) zona sto se tice zastite, ali se jednostavno ne smije mijesati jer je - Hrvatska van EU i jer Italija ima svoje malo zesce interese. Pa tarze jos godinu dana odgode, tako da svoju situaciju u kuci rijese nekako a sto se Jadranskog mora tice i ribljeg fonda .- koga briga!

Tko je glasao

Poljoprivreda ce dobiti

Poljoprivreda ce dobiti svoje. Ne toliko koliko traze ali ce dobiti.

Poljoprivreda vec sad dobiva previse iz proracuna!
A zasto je u jadnom stanju?
1. bedasto napuhani tecaj kune
2. premale povrsine
3. nikakav sustav navodnjavanja i odvodnje
4. totalni kaos u organizaciji sadnje kultura
5. poludivlji otkup i jos 10-ak sitnijih razloga
6. odvojenost od znanosti
7. tradicija itd.
Jedan primjer: tzv durum psenica koja trazi nesto susnije vremensko razdoblje, kakvo se kod nas izgleda siri klimatskim zatopljenjem, potrebna je za proizvodnju tjestenine.Nasi proizvodjaci uvoze 80% te psenice.S druge strane poljoprivrednici sade "obicnu" psenicu.Kvaka je da je durum skuplja 300-500%. I takvih primjera ima dosta.
Nasi instituti, strucnjaci i ostali, koji znaju znanje, jedino ne znaju spojiti znanost i konkretnu primjenu.Stari Lenjin jase i dalje, a i tradicija da se radi i sadi sto i prije 400 godina ne izumire.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci