Tagovi

ZERP, ERP, RP, P - Hrvatska - Bruxelles 0:3

Da nije Josip Friščić glavni partner u sastavljanju nove Vlade, o ludostima koje su se dogodile oko ZERP-a nikad se zapravo ne bi govorilo. Sanader bi u miru izvrdao zakon koji stupa na snagu prvog siječnja iduće godine i sve bi prošlo prilično bezbolno / Kako je moguće da Bruxelles jedan zapisnik sa sastanka tumači kao diplomatski ugovor, a Hrvatska tvrdi da potpis na zapisnik ne predstavlja nikakav međunarodni sporazum? / Hrvatska ZERP-om ne bi puno dobila. Nema ribarsku flotu koja može eksploatirati taj prostor, nema mornaricu koja bi ga kontrolirala i štitila, a nema ni granicu sa Slovenijom kako bi znala odrediti parametre pojasa. I još gore, Slovenija i Italija proglasile su nakon tog čuvenog sastanka u Bruxellesu vlastite zaštićene zone na moru. Šutjela je tada Hrvatska, ali šutio je i Bruxelles / Kojom čarolijom će premijer Sanader, inače hvaljen kao vrstan diplomat, obustaviti primjenu zakona?
Salvete i zapisnici
Gdje je sada Hido Bišćević? Zašto šuti Ivo Sanader? Što je to potpisano u Bruxellesu i zašto Europska unija prijeti Hrvatskoj obustavom pregovora ako ne poštuje ugovor o ZERP-u?
Da nije Josip Friščić glavni partner u sastavljanju nove Vlade, o ludostima koje su se dogodile oko ZERP-a nikad se zapravo ne bi govorilo. Sanader bi u miru izvrdao zakon koji stupa na snagu prvog siječnja iduće godine i sve bi prošlo prilično bezbolno. Ovako, Friščićevo uvjetovanje da se ZERP proglasi početkom 2008. godine i da se primjenjuje i na članice Europske unije dovelo je Sanadera u nezavidnu situaciju. Odnosno, na vidjelo je izašla petljancija koju je premijer u tajnosti izveo u koaliciji s bivšim državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Hidom Bišćevićem.
Samo dan nakon usvajanja zakona kojim se 3. lipnja 2004. godine Hrvatska obvezala da ZERP neće primjenjivati na članice EU, u Bruxellesu je Hido Bišćević potpisao “zapisnik sa sastanka”, održanog s predstavnikom Slovenije, Italije i Europske komisije. Na njemu je Biščević upoznao sudionike sastanka s usvojenim amandmanima na odluku o proglašenju ZERP-a od 3. lipnja 2004., a po kojemu će se hrvatski zaštićeni pojas na Jadranu u odnosu na zemlje članice EU-a aktivirati tek nakon zaključenja konačnog sporazuma o ribarstvu između Hrvatske i EU-a.
Bišćević je tada obećao da neće biti nikakvih promjena u postojećem režimu prema članicama EU. No, kako je sada moguće da Bruxelles jedan zapisnik sa sastanka (“agreed minutes”) tumači kao diplomatski ugovor, a Hrvatska tvrdi da potpis na zapisnik nema težinu i da ne predstavlja nikakav međunarodni sporazum?
Kako je moguće da EU sada Hrvatskoj prijeti blokadom pregovora, pozivajući se na pravno ništavan zapisnik, a Hrvatska na sve to istovremeno šuti?

Hidden Hido (eng. skriveni Hido:)
Bruxelles tvrdi da bi aktiviranje ZERP-a bio unilateralan potez jer je najavljeni sporazum o ribarstvu između Hrvatske i EU nadomješten pregovorima s Unijom oko poglavlja o ribarstvu. Hrvatska sad, preko predsjednika Mesića, panično traži način da ispoštuje zakon koji stupa na snagu za petnaest dana, da ga modificira ili da Vlada uredbom promijeni njegov sadržaj. Za to vrijeme Bišćevića nema nigdje na vidiku, ne očituje se oko toga što je zapravo potpisao i što je mislio da potpisuje. Sanader se poziva na Mesićeve inicijative, a Friščić koaliciju uvjetuje stupanjem ZERP-a na snagu. Kakva je to zavrzlama!
Ruku na srce, Hrvatska ZERP-om ne bi puno dobila. Nema ribarsku flotu koja može eksploatirati taj prostor, nema mornaricu koja bi ga kontrolirala i štitila, a nema ni granicu sa Slovenijom kako bi znala odrediti parametre pojasa. I još gore, Slovenija i Italija proglasile su nakon tog čuvenog sastanka u Bruxellesu vlastite zaštićene zone na moru. Šutjela je tada Hrvatska, ali šutio je i Bruxelles.
No, od svega toga neće biti ništa jer će Hrvatska sigurno popustiti prijetnjama Bruxellesa i neće ničime pokazati da smatra kako je u pravu i da se Unija poziva na pravno ništavne papire. U cijeloj priči popustit će i Josip Friščić, što je i demonstrirao tijekom nedavnog gostovanja u Nedjeljom u dva. Na pitanje novinara je li njegov uvjet za koaliciju proglašenje ZERP-a, šef HSS-a odgovara: “Da”. Novinar logično dalje pita što će učiniti ako se ZERP ne proglasi, hoće li poduzeti neke akcije poput izlaska iz koalicije, Friščić jednako samouvjereno odgovara: “Ne”. Čovjek od principa.
Kako bilo, ishod ove sage sasvim je izvjestan, pitanje je samo kakva vratolomija će se izvesti. Kojom čarolijom će premijer Sanader, inače hvaljen kao vrstan diplomat, obustaviti primjenu zakona i kako će objasniti na temelju čega je bazirao tu odluku. Možda opet neće reći ništa.

Komentari

Bit će kao i do sada s

Bit će kao i do sada s Sanaderovim obećanjima: ujeo vuk magare!

Tko je glasao

Evo da ponovim komentar koji

Evo da ponovim komentar koji sam uz ovaj tekst prije nekoliko dana ostavio na Drugom filmu:
Prvo, mislim da Hidu Biščevića ne treba uopće spominjati. U protekle četiri godine imali smo prilike vidjeti kako Sanader ponižava svoje ministre(«tko kaže da nema novaca» i sl.) i tako jasno daje na znanje tko donosi sve odluke, pa nećemo valjda pomisliti da je Hido osim kao nosač nalivpera imao ikakvu stvarnu ulogu u ovoj priči. Jedina njegova moguća stvarna uloga je ta da bude žrtvovan ako to Gazdi zatreba. Drugo, ovdje se spominje kako je zapisnik pravno bezvrijedan dokument. Kaže Mimica – točno, pravno je bezvrijedan, ali ima svoju političku težinu. Tako i EU neće donijeti pravni dokument kojim će nas (eventualno) usporiti u napredovanju, već će to izvesti na čisto politički način. :-) Do sada smo imali prilike uvjeriti se kakve su razlike između «pravnog» i «političkog» u jednoj puno jasnijoj i čišćoj situaciji. Čuveni «Račan – Drnovšek» sporazum proveden je po svim pravilima međunarodnog i unutarnjeg prava i u tom postupku učinjen je pravno bezvrijednim (nije ratificiran). Međutim, kad je zatrebalo ili moglo biti korisno, Slovenci su ga uvijek izvlačili i koristili u političke svrhe. U redu, njihovo je pravo iskoristiti tuđu šlampavost. Ali tko im je pri tome pomagao? Dr. Ivo Sanader (to je onaj isti koji sada šuti). Još mi je i nekako jasno (ali ne potpuno prihvatljivo) da je to činio dok je bio u oporbi, ali kao premijer, Sanader je trebao iskoristiti prvu prigodu te u cilju zaštite nacionalnih interesa naglasiti pravnu bezvrijednost tog dokumenta i koristiti taj argument svaki put kada ga Slovenci spomenu. Umjesto toga, On i vesela družina godinama su taj sporazum koristili u politikantske svrhe i Račanu spočitavati kako je trgovao teritorijem. Nacionalni interesi i opće dobro… ma dajte, molim vas … ionako se ponekad stječe dojam kako je Hrvatska samo jedna neugodna ali neophodna nuspojava čiji je primarni zadatak osigurati HDZ-u prosperitet.

Tko je glasao

O ludostima oko ZERP-a se

O ludostima oko ZERP-a se govori i pise godinama i bez Friscica, Samo treba malo paziti na tu tematiku.
Sanader je prvo dao na glasanje zakon o punoj primjeni ZERP-a racunajuci na brzu i premocnu vecinu te - trgovinu.
Sabor je 03.06. 2004-e donio ODLUKU, ne i zakon. Mala ali bitna stavka. Nije bilo govora o "konacnom sporazumu" vec o Ugovoru o partnerstvu u ribarenju i nakon potpisivanja Ugovora bi se zapocelo s punom primjenom ZERP-a i na clanice EU. EK je odbila potpisivanje Ugovora s obrazlozenjem da ce to biti regulirano trenutkom ulaska RH u EU.
Spominjati da ce se taj famozni Ugovor o partnerstvu u ribarstvu nadomjestiti pregovorima u poglavllju Ribarstvo su tezak nonsens. Prvo nemaju poveznice, drugo - to poglavlje blokira Slovenija. Kako pregovarati kad je nesto blokirano s druge strane?
Nije tu nista zavrzlama, sve je cisto, osim sto se tu radi po principu "Ko ce koga zaje[censored]i....".
Kako bilo da bilo, Hrvatskoj ZERP treba. Ima ga cime nadgledati i kontrolirati i imat ce cime i loviti ribu, a visak ce, jasno po Konvenciji o pravu mora, prodati susjedima. Koji to ne zele platiti.
Nije ti cak niti tocna tvrdnja da Hrvatska ne zna gdje su granice ZERP-a. Zna. I prema Sloveniji se zna.

Hidajet Biscevic nije skriven. Ima jako lijepu i dobro placenu funkciju. Hidajet Biscevic nije nikad bio u koaliciji s dr. Ivom. Naime, sluge nisu nikad u koaliciji s gazdom.

Tko je hvalio Ivu Sanadera da je - vrstan diplomat?
Koliko znam i vidim - nije. Niti blizu.

Inace, imas nekoliko dnevnika o ZERP-u pa si se mogao nadovezati na njih jer ne nudis nista nova niti razvijas nove diskusije.
Jer, na primjer, EU nikome ne prijeti. Oni samo upozoravaju na "teskoce". Mala ali bitna razlika.

Tko je glasao

Ostavite Hidu na miru. Nije

Ostavite Hidu na miru. Nije on bio ni u kakovoj koaliciji sa Sanaderom. Sanader do današnjih dana nije bio u nikakovoj koaliciji, a vjerujem iskreno se nada da neće niti biti za mjesec dva. Ni ministri nisu bili u stanju napraviti nešto po svojoj savjesti i nahođenju.

Friščić, pa on će ZERP /i drugo/ prodati za fotelju i obećanja kako će mu Sanader sačuvati i ojačati stranku za iduće izbore. O Sanaderu bi se trebali zapitati oni koji su glasovali za ZERP u vrijeme kad je Biščević već bio na putu u Bruxelles. Sad se više i ne trebaju ništa pitati jer 25. 11. je iza nas, a za iduće izbore Sanader će već naće neke crvene ili ine vragove. Kojeg li licemjerja ?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci