Tagovi

Zenononovi i Sanaderovi paradoksi i basna o „petoj brzini!!

Sve je relativno. Mi živimo na zemlji, koja je kugla (samo kad se sjetim da se nekad, ne tako davno mislilo da je ploča). Sjedim i imam osjećaj da sam nepokretan u mojem naslonjaču, ali ustvari skupa sa starom dobrom kuglom (za koju su nekada mislili da je ploča) letim kroz mračni i beskrajni svemir okolo Sunca brzinom od 29,79 km/s . Možete li zamisliti!? Pa to je 1.787,40 km u minuti, ili 107.244 km na sat.

Gledajući autistički iz moje stolice sve je nepokretno, ali kad se gleda iz perspektive Sunca to je nevjerojatna svemirska jurnjava.

- Ali ni to nije sve: Brzina Sunčevog sistema u Galaksiji je 250 km/sec (a to je dodatnih 15.000 km u minuti ili 900.000 km na sat).
- Ali ni to nije sve, jer je brzina naše galaksije u lokalnoj grupi galaksija 300 km/sec ( a to je 18.000 km u minuti ili skupa sa svojom galaksijom 1.080.000 kilometara na sat).
- Fantastično! Sam sebi se činim da sjedim na mjestu a ustvari kroz svemir jurim u raznim pravcima suludim brzinama od oko 2 milijuna kilometara na sat. I sve se kreće, u svim pravcima, oko raznih osi, gore dolje, tamo-'vamo - do u beskraj. I sam sebi se činim sitnom kvantnom česticom, koja skupa sa raznim mojim znanim i neznanim subatomskim kolegama, prijateljima, neprijateljima jurimo - a ne znamo kamo.

Spustimo li se na zemlju i sjednemo li u automobil možemo odjuriti s Balkana (tj. iz Zagreba) u srce Europske Unije (tj. u Ljubljanu), što je gledajući iz svemirskih razmjera nevjerojatno blizu (tek 140 kilometara), ali unatoč smiješno maloj brzini prosječnog automobila od cca 100 km na sat (i pritom još treba paziti na nepojmljivo europeizirane i nemilosrdno nepotkupljive prometne policajce u Sloveniji), uprkos svim tim nevjerojatnim svemirskim brzinama, nikako da se približimo silno žuđenom cilju, jer nas koče raznorazni Zenonovi paradoksi o Dihotomiji, ili Ahilu i kornjači, , naravno u njihovim suvremenijim balkanskim izdanjima.

To su vam one poznate gimnazijske priče odapetoj strijeli (koja nikako da pogodi cilj), ili brzonogom Ahilu (koji nikako da pretrči sporu kornjaču), ili pak Ezopovskoj basni o Zecu i Kornjači.

No da se podsjetimo Ahila i kornjače:
Zenonovi paradoksi su zbunili, izazvali, utjecali, inspirirali i zadivljivali filozofe, matematičare, fizičare i školsku djecu, preko dvije hiljade godina. Najpoznatiji su takozvani „argumenti protiv kretanja“ opisani u Aristotelovoj Fizici. Jedan od njih je dat niže, sa imenom koje mu je dao Aristotel, sa modernim objašnjenjima:
Ahil i kornjača: „U utrci, najbrži trkač nikada ne može prestići najsporijeg, zato što gonitelj prvo mora doći do tačke odakle je gonjeni pošao, pa prema tome najsporiji uvijek ima prednost.“ (Aristotelova Fizika VI:9, 239b15)

Ali, tko šiša Ahila i Aristotela, ili modernu visoku nauku, nema njima mjesta u balkanskoj Ezopovštini o arogantnom Zecu i skromnoj kornjači u kojoj je brbljavi Zec, s jezikom bržim i od najvećih svemirskih brzina, obznanio stanovnicima „čudesne šume“ da će posve „prirodno“ na cilj stići prije kornjače:
….a Kornjača lijepo, s noge na nogu, žuri polako.
I žuri ona žuri, ali polako.
Neeema tu žurbe.
Sigurna je ona u sebe.
Pomisli: ''Sigurna sam ja u sebe. Kaj meni može jedan mali bahati Zec. Pa gle ga kak krmi.''I tako ona, s noge na nogu, dođe na centimetar od linije.
Zec i dalje spava.
''Pih'', veli Kornjača, ''koji kreten.''
I prekorači crtu.
Kornjača prijeđe cilj.
Vjerovali ili ne, Kornjača je dobila Zeca.
I svojih 57 listova salate.

Eto, jutros se sjetih početka one „slavne“ Godine Zeca (2003), u kojoj je slavni Veliki trkač najavio cijeloj „balkanskoj čudesnoj šumi“ „hip-hop“ pobjedu stizanjem na cilj (EU) već za par godina, dakle prije svih balkanskih kornjača – i onda , Zec k'o Zec (iz Ezopovske basne ili Zenonove filozofije) bahato zaspao na pola puta, a cilj se, radi sveopćeg svemirskog kretanja odmakao na 2011 godinu. Dakle, stvar je realno mnogo gora od „Zenonovog paradoksa“, jer je u njemu cilj barem stajao na mjestu, a u „Sanaderovom paradoksu“ stupa na mjestu a cilj se sve dalje odmiče.

Danas nikome u "balkanskoj čudesnoj šumi" nije bilo stalo do tog „omašaja“, pa su naši trogloditi još jučer Zeca opet potvrdili za favorita - valjda mazohistički zapostavljajući Zenonov paradoks, da strijele jednostavno ne mogu doletjeti do cilja, budući da najprije trebaju preletjeti pola puta; a da bi doletjele do pola trebaju preletjeti pola od pola, a da bi preletjele pola od pola do pola moraju prije toga preletjeti pola od pola do pola … i tako nazdravlje!

A onda nekakvi slikari (iz čudesne šume") nam lijepo oslikaše sasvim drugu dimenziju: Hannes Swoboda: Zastoj u reformama ugrožava ulazak RH u EU
Hrvatska bi do 2009. trebala zaključiti pregovore s EU i ući u Uniju 2011., što je plan zemalja članica EU i Hrvatske, ali ti rokovi postaju sve nerealniji, ocijenio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda u razgovoru za bečki list Die Presse.
Swoboda je izglede Hrvatske da ostvari te rokove procijenio na "25 do 30 posto", te istaknuo da hrvatska Vlada, prema procjenama Europske komisije, ne provodi reforme u tri područja: pravosuđu, industriji (posebice brodogradnji) i ribolovu, pri čemu je izdvojio problem ZERP-a.

Rupel: Potpora Srbiji važna za cijelu Europu
"Jedan od važnih prioriteta je jačanje regionalne suradnje na svim područjima", istaknuo je Rupel najavivši da će Slovenija poduprijeti Srbiju u približavanju Europskoj uniji.

Jelko Kacin: Bilo bi dobro da Hrvatskoj Srbija "puše" za vrat
"Ako nemamo Srbiju u procesu približavanja Europskoj Uniji, onda dobivamo izrazite teškoće u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji... Čak i Hrvatska će se mnogo bolje potruditi da ispuni uvjete ako joj Srbija bude puhala za vrat"

EU dostavila Srbiji tekst političkog sporazuma
" Službenom Beogradu u ponedjeljak je, dan nakon predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Boris Tadić, dostavljen politički sporazum, koji je Europska unija (EU) ponudila Srbiji na potpisivanje "

I tako, dok su Zec i njegova navijačka družina četiri godine malo drijemali, a malo kusali salatu, cijeli roj kornjača je počeo Zecu puhati iza vrata.

Zavladala je panika! Sad su svi krivi a najviše EU centar (koji je daleko 130 km od Zagreba - a svjetlosne godine daleko) pa ispada da 'Slovenija neslužbeno blokira pregovore s EU'.
Premijer Ivo Sanader i glavni pregovarač s Europskom Unijom Vladimir Drobnjak na današnjoj su konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a označili Sloveniju kao glavnoga krivca za usporavanje pregovora između Hrvatske i EU. Iako nisu izrijekom imenovali Sloveniju, nego su koristili termin “jedna zemlja članica EU”, Sanader i Drobnjak sasvim su jasno dali do znanja da blokadu pojedinih poglavlja pregovora od strane Slovenije smatraju najvećom preprekom na putu Hrvatske u Uniju.

Ma ljudi moji je li to moguće: Minijaturna Slovenija je nametnula cijeloj EU mržnju prema Hrvatskoj. Ma dajte molim vas?! Ma kakva je to EU, i treba li nama takva EU (za kojom mi tako svesrdno i usrdno čeznemo) kad njome dominiraju takvi patuljasti likovi kao što su Rupel i Kacin . Uostalom danas opet dolazi Swoboda pa da čujemo što ti patuljci uopće žele.

Sve ovo zbunjuje gledatelje i navijače balkanske utrke, kad im očajni Zec iznenada dobacuje (samo)ohrabrujuću floskulu zvanu „peta brzina“ ili bolje rečeno „stručnim nazivljem“ „Sanaderov paradoks“
Sanaderova Vlada od danas približavanje Europskoj uniji ubacuje u petu brzinu.
U petu brzinu, koju je najavio nedavno, Sanader će ubaciti danas na inače redovitoj sjednici Predsjedništva HDZ-a na kojoj će resorni ministri dobiti nalog da skrate, već ionako kratke rokove za ispunjavanje uvjeta prema EU, saznajemo iz visokog izvora u Vladi. Vlada tako počinje borbu s vremenom kako bi ubrzala potrebne reforme, zbog kojih nam je voditelj misije Europske komisije Vincent Degert već zaprijetio ne samo usporavanjem već i zamrzavanjem pregovora.

A kako se trenutačno više nitko ne sjeća niti pita gdje propadoše četiri godine lješkarenja na plodnim poljima salate, moram se ja poduhvatiti i pokušati objasniti, što ustvari znači taj povijesni „Sanaderov paradoks“ ili „basna o petoj brzini“:

Daklem, paradoks je jasan svakome tko je vozač i ima iskustva. Naime, peta brzina nije nikakvo obećanje gore spomenutih kozmičkih brzina, jer se petom brzinom za sat vremena može doći do centra EU, a ne se motati (a na marginama 44. Konferencije o sigurnosnoj politici , koja se od 8. do 10. veljače održava u Muenchenu, i gdje bi se uskoro trebali sastati prelijepi Jandroković i ona grdobina od Rupela. Ali s „petom brzinom“ (ili slijedeći „Sanaderov paradoks“) može se voziti i mikzernih 20 kilometara na sat kad su na ravnom putu. A kako su naši balkanski puti uglavnom strmi i zavojiti, peta brzina može nmažalost postati velika smetnja, jer će se motor stalno gasiti. Kao što se uostalom stalno gasio tijekom izgubljenih četiri godine.

Ma dajte molim vas, svi vi koji ste Zeca ponovno instalirali u balkanskoj trci i kao jeka ponavljate bespredmetne bajke o „kozmičkim ubrzanjima“– barem nas poštedite tih glupih „petobrzinskih“ obećanja, kad ste nam već na silu uvalili „Sanaderov paradoks“.

Komentari

Dnevnik je odličan. imaš

Dnevnik je odličan. imaš bod. Vrlo simpatičan tekst.

Tko je glasao

Odličan dnevnik Frederik,

Odličan dnevnik Frederik, kao i obično. Moram priznati da te volim čitati a i ovaj put se slažem sa tvojim stavovima i sviđa mi se ovako znanstveno koristan :) šaljivi ton.
Imam samo jednu manju primjedbu na osjećaj manje vrijednosti koji je vrlo često prisutan na ovom blogu: malo ste previše kritični na naše političare a malo vam previše imponiraju mnogi strani političari. Izgleda kao da je kriterij kvalitete više jezične naravi :), hrvatski jezik = loše, strani jezik = dobro.
Daleko od toga da sam oduševljen hrvatskom politikom i/ili političarima ali nemojmo se zavaravati. U ovih 20 godina italije vidio sam, čuo i upoznao toliko političkih idiota da bi im pozavidio i Jubitu. Nemojte me krivo shvatitit. Ne želim reći da treba smanjiti kriterije zbog loše konkurencije ali, dopustite mi ovu preporuku, smanjite malo uvažavanje morskih psina koji dolaze na brdoviti Balkan dijeliti lekcije koje nisu bili u stanju progurati niti kod sebe. Primjera radi: u neko dogledno vrijeme mogao bi vam doći europski stručnjak za odlaganje smeća... recimo iz Napulja ;).
Opet, da se razumijemo, to ne znači da mi ne trebamo napraviti puno, jako puno, pomaka naprijed, ali budimo vrlo oprezni kada se trebamo poniziti. E, u tom trenutku postavimo kriterije "reciprociteta". Vjerujte mi, puno ćete više cijeniti Hrvatsku i hrvatsko.

Tko je glasao

Attila ovo je bio pogled

Attila ovo je bio pogled unutra, od nas prema nama, a u našim odnosima nikad dosta visokih kriterija. Što god nas više gađaju prizemnim štosovima, to im treba više dizati letvicu.

Ja znam da je i Italiji (ali i drugdje) ima svašta (sjećam se samo de Michelisa koji je ovdje u vrijeme rata prodavao maglu) ali to ne znači da zato našima smijemo popuštati, snižavati kriterije ili piti od njih djetinjaste štosove.

No i u Italiji imate ljudi od formata, kojiu predstavljaju savjest društva; katkada čine mnogo, a katkad se gube u kakofonijim a neki izgube i život u dobrim namjerama. Ja sam radije za njih jer takvi uvijek ostave iza sebe pozitivan trag za duže vrijeme i za bolje sutra,

Tko je glasao

marin držić prenosim sa

marin držić

prenosim sa jednog foruma - rasprava o brzinama vozila:

"na svakom autu imaš dva mjesta na kojima mijenjaš moment. to je papučica gasa kojom mijenjaš moment motora i mjenjač na kojem mijenjaš prijenosni omjer tako da na kotače dođe veći moment (šaltanjem u nižu) ili manji moment (šaltanjem u višu).
veći moment znači i manu brzinu a manji moment na kotaču znači i veću max brzinu.
ima još jedan način promjene momenta, reduktor, ali to nemaju svi auti.
ti si spomenuo da motoru treba recimo 50 Nm da savlada tu uzbrdicu. pa zar u 5. brzini motor nemože razviti 50 Nm? može. ali bi pritom brzina bila 120 kmh, a to nemože postići ako je tek krenuo.
zato tih 50 Nm razvije u prvoj, pa se uzbrdo vozi 14 kmh. ili u rikvercu 13 kmh i to na nižim okretajima motora jer je prijenos u rikvercu veći.
iz toga se vidi da je bolje u rikverc (ako je takva getriba) jer će se motor manje naprezati i tu strminu odraditi na nižim okretajima motora, a to je ono što je vlasnik pitao (jer je motor hladan)." završ.cit.

________________________________________________________

mislim da su i slovenci primijetili da je ministarstvo pravosuđa najbrže.
toliko je odmaknulo, da se ne zna gdje je.
zapravo je nedostižno prosječnim hrvatima,
a po riječima premijera krivnja je na vanjskim i unutarnjim neprijateljima i slovenskoj zavjeri
tipična spika iz jna
bljak

marin držić

Tko je glasao

Nisam bas vjest brinama i

Nisam bas vjest brinama i skokovima, dapace nemam volje niti trcati niti skakati jer mogu - pasti. Cini mi se da neki koji zele skakati (kvantno) trcati i mijenjati brzine, nisu niti krenuli a vec su - pali. I razbili nos - nama svima.

Tko je glasao

Prije 'pete brzine' bio je

Prije 'pete brzine' bio je aktualan 'kvantni skok'.
Očito je da imaju jednak učinak - ne vidi se golim okom.

ragusa

Tko je glasao

Pazi kaj pišeš, neki bi te

Pazi kaj pišeš, neki bi te zbog ovih izjava mogli spalit na lomači (mislim to da je zemlja okrugla)....
Da se malo nadovežem na tvoju statistiku.... Pomračina Sunca traje 17 minuta a nama 17 godina, sunčevoj svjetlosti do Zemlje treba 8 minuta a nama nikako da svane, Saturn ima 17 satelita što je jednako Sanaderu 13+3+ Bebić i zajedno sa njima bezbrižno lebdi iznad crnih oblaka koji su se nadvili nad nama, a kaj se tiče 5 brzine pa mi ionako idemo u rikverc jer je Sanader čuo da je to od svih brzina najjača na autu što je i dobro, jedino kaj nejdemo u dobrom pravcu...

Tko je glasao

Da, izgleda da računi dođu

Da, izgleda da računi dođu kad tad na naplatu. Samo u politici ne plaćaju oni koji su ih skrivili nego mi koji nismo ni luk jeli ni luk mirisali.

Tko je glasao

Fantastičan razvoj

Fantastičan razvoj događaja, fantastične brzine i sklad, razni akteri i svečanosti napretka.

U našem slučaju se ne radi o prosječnom pridruživanju u EU, cca 50 % je toga a cca 50 % su u pitanju prilično vječne igre s Balkanom (koji nestaje), u kojem se vječnost "stoka sitnog zuba" nadsvjestki iscrpljuje nadsvjestkim opterećenjima i višestrukim čvrstim snedvičima i stiskovima raznih žrvanja, pa smo nakon toliko dugo jahanja i napredovanja došli za te prilike do fantastične situacije:
1. beskrajna domaća vodstva i beskrajni aparati koja ta vodstva opslužuju i milijarde nastavljaju i dalje teškom inercijom i bez otpora ali umor stiže te elitne snage, koje sustavno kretanje prema zapadu obavljaju sustavnim napredovanjem i širenjem suradnje po istoku;
2. i razna vanjska elitne vodstva i divizije su umorni od prekomjerenih angažmana i napredovanja općenito a po Balkanu koji nastaje još više, da ih zrelost puta prisiljava na impresivne egzibicije. Elitne snage EU na čelu sa Rupelom bjesomučno jure i izvode egzibicije oko Srbije i djelova Balkana koji nestaje. Vremena nema, ruski prijatelji s kojima se sve više i sve srdačnije posluje i po EU su na Balkanu koji nestaje sve više konkurencija;
3. hrvatska stoka sitnog zuba konačno može odahnuti nakon toliko angažmana po bojištima, jer sada konačno i onako neće moći obaviti sve veće i veće zadatke a i strategija interesa se mjenja. Interes hrvatske stoke sitnog zuba je sve veća disperzija tih zadaataka i opterećenja na domaće i strane beskrajne elitne snage i sada ili nikad je jako pogodno za to, nemaju izbora a i treba im omogućiti priliku nakon toliko forsanja. Također impresivno kardeljsitičko-maostičko iskustvo kaže da porast tereta, uključujući sve (EU, Balkan koji nestaje, istok ...) konačno treba malo pustiti i drugima i ne pecati se prekomjerno;
4. obzirom da druge elitne snage ne stignu, hrvatska stoka sitnog zuba zna i treba zadržati pažnju da je od Srbije i raznim impresivnih EU i svjetskih forsanja snaga i za nas i za sve najvažnije sređivanje i poboljšavanje stanja u Bosni i Hercegovini, da su beskrajne snage to dužne jer su su ejako igrale i kreirale stuaciju u BiH, pa ih sve treba skretati što više tamo sa naprijed žurno, obzirom na našu saobraćajnu ulogu;
5. u tehnologiji razdoblja je važno što naše prilično beskrajne elitne snage zbilja imaju i predobro razvijene poslove i interese sa svim tim vanjskim zemljama i snagama, pa ih sve više i više treba upućivati jedne na druge, sada kada je dugo napredovanje dovelo do zrelosti;
6. izneseni slijed počiva na stalno zaboravljanim činjenicama, koje su i sada u drugom planu ali ipak, da smo mi fizički tu i nemamo alternative a i da su sve te snage i te domaće i strane elitne snage i te kako tu i sve manje i manje imaju alternative. Pojednostavnjeno, došlo je vrijeme sređivanja dugih i složenih računa u kojem ima puno posla ali u čemu se umjesto vječnih histerija konačno većini "elitnih" snaga može reći da smo umjesto histerija i potpuno neuravnoteženih poslovanja prešli na minimalno uredno poslovanje te da razne važne i prevažne uloge i račune prepuštamo njima, samo naprijed, i stalno BiH.

Stanje po Balkanu koji nestaje, posebno BiH, te hrvatska stanja uprave i pravosuđa i beskrajno drugog su plod sustavnih i dugih nastojanja u kojem računi šta je tko uložio i napravio stoje sasvim drukčije nego što raznorazne sile pokušavaju - to je pretežno obrnuto od onoga što bi razni htjeli i gotovo vječnost obrnuto. Zbog takve iznimne upornosti i sada, mi koji smo veliki dio vječnosti izgubili sa hrvanjima stim i ulaganjima u to, sada konačno u takvom završnom valu narasle upornossti konačno više i nemamo druge nego većinu toga prepustiti drugima. Npr. umjesto vječne jurnjave i gubljenja više od 50 % vremena i iscrpljivanja sa hrvatskom upravom i pravosuđem konaačno prepustiti to onima koji se nisu ni jednom oznojili s tim, pa i "elitnim" snagamaa kojima to trebaa i gori oko toga, a sve je bsemisleno jer se je razvijalo i razvija tako kako njima inercija nalagala.

Jedino obrat igra u tako konačno zreloj situaciji. Italija, Slovenija, Austrija i sve naše elitne snage imaju i previše interesa, poslova i profita po RH i BiH da bi i sada popušili kako je novi lom oko togaa u mome i nečijem drugom interesu. Vični takvim kardeljističko-maoističkim igrama konačno možemo zaaključiti da je to gorući interes i djelo naših i njihovih "elita" i nek se šmirglaju s tim.

Ujedno se, po tko zna koji put, tu sve pokušava servirati tehnološki puno zahtjevnije nego igdje, što pogotovo rastura BiH. Implementcija more propisa se po zahtjevnijim načinima tu pokušava u rokovimaa nekoliko godina, istih koje sama EU sebi ima na 10-15 godina a za Srbiju nema veze. To uz svjetski rekordni beskrajni nered u stanju prostora, vlasništva i raznog, što je kreirano desetljećima i što je i vanjskim snagama odgovaralo radi lova u mutnome pa se i dalje to radi, čini nemogućim mnogo toga srediti i za 20-30 godina. I pitanje računa i interesa oko toga je svjetski najsloženije, pa se pod žurnošću pokušavaju popeglati veoma neuredni računi oko beskraj mili9jradi, vlasništva i raznog.

Puno toga važnog nije interes hrvatske većine, "stoke sitnog zuba", nego upravo obrnuto - sređivanje da ali što bolje i sa što manje inertnih beskrajnih egzibicija.

Zato je predsjedanje Slovenije i stisak EU odlično došao. Sada kada im se žuri, mi koji smo uložili jako puno toga rado ćemo vanjske i domaće "elitne" snage pravilnim reguliranjem saobraćaja, uz dobrodošlicu, uputiti po labirintima i bespućima hrvatske uprave i pravosuđa, novaca, imovina, prostora i raznog, te skrenuti i po i BiH, naravno početni minimalizam besplatno i od srca a ostalo se plaća. Za neke jurnjave oko toga niti smo više u stanju a i nešto nas ni naoružanje i volja ne drže. I sve manje nam je važno ili uopće nema veze da li su u pitanju naši odličnici ili slovenski, Eu, ruski, kineski i bilo koji. Jedino nam nešto crnačkih i eskimskih zbilja nedostaje, da pomognu razbiti i preostale fame.

U navdenom smislu i uz navedeene minimalističke uvjete novog poslovanja, srdačna podrška svim veoma razbarušenim nastojanjima u novom razdoblju Balkana koji nestaje.

Tko je glasao

Danas sam povezao ženu na

Danas sam povezao ženu na posao i rekao: Idem probati iz 5. brzine. Izgleda da sam "sredio" kvačilo. Račun ću poslati Sanaderu.

Tko je glasao

Drivo II je car PR-a,

Drivo II je car PR-a, međutim sve je očiglednije kako substance te politike o kojoj priča, zapravo, nema. U "petu brzinu" se, naime, ide kad već ubrzaš dovoljno, pa ubaciš u 5., a mi teško da smo ubrzali bilo što osim da se još popali što se može prije nego što dođu neke kontrole cash flowa...
Naravno, nas priječe unutarnji i vanjski neprijatelji da ubrzamo i stavimo u 5. brzinu. A ti isti neprijatelji su nam smjestili i inflaciju. A i socijalizam je kriv. Makar se taj socijalizam i dogovorna ekonomija sviđaju Drivi, pa iako nema substance i rješenja kroz to, za PR i pozitivan publicitet s ovakvim medijima kakve imamo to je dušu dalo.

Evo i tekst na Indexu na istu temu pod naslovom U petoj brzini - ravno u zid (http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-petoj-brzini--ravno-u-zid/373317.aspx)

Tko je glasao

"Ali s „petom brzinom“

"Ali s „petom brzinom“ ili slijedeći „Sanaderov paradoks“ može se voziti i 20 kilometara na sat. Kako su naši balkanski puti uglavnom strmi i zavojiti, peta brzina može postati i velika smetnja, jer će se motor stalno gasiti."
bojim se da je motor davno zaribao i bez generalke nema šanse da se motor upali. ostaje nam jedino da guramo karoseriju po autoputu što baš i neće ići ako je auto u brzini. stoga od nikakvih brzina (pa ni pete) nikakve koristi. a naš vozač ili ne zna ili glumi da ne zna da mu je auto neispravan.
ili će možda prodati auto u dijelovima?!

Tko je glasao

Mene je sve vise i vise sram

Mene je sve vise i vise sram vise citati ovdje razne budlastine i ego tripove.
To sa smislom nema veze - adio!

Tko je glasao

Budi siguran i meni neke

Budi siguran i meni neke stvari več postajeju smješne, no ovo od Frederika ima tolko istine u sebi da boli.
Zbog čega nismo još u EU je malo čudno. Razloga ima puno i ak razmisliš dobro o tvojim peijateljima:
Ima među njima bračnih parova koji se stalno svadiju i kvare harmonično sliku?
Kak se ponaša naša politička bračna zajednica ti ne moram puno govorit.

Tko je glasao

Ma nema ovo veze s vezom.

Ma nema ovo veze s vezom. Ovo postaje hardcore pornolitika. Nema to nikakve veze s zivotom, a vise ni sa mnom.
Jos davno upoznao sam interesnantog EU tipa, veteran EU, pa samo natuknica na jedan njegov izvjestaj (odlicno je otici i na njegov web sa obiteljskim podzecem Hyperion): http://www.progressivedemocrats.ie/our_policies/european_conference/rema...
Inace bila mi je cast, pozdrav!

Tko je glasao

Otvoril sam tu stranicu i

Otvoril sam tu stranicu i samo sam razmel slova. Engleski je meni tak poznat ko španjolsko selo.
Krivo mi je da ideš,
Marijan

Tko je glasao

Ma Skviki, nema na njoj

Ma Skviki, nema na njoj ništa posebno, stranačka stranica nekakvih liberalnih demokrata, nešto kao naše Vesne Pusić, samo je naša Vesna puno ljepša, a njihovi liberali jači.

Obaladaleka se nešto "trza" jer previše ozbiljno shvaća ono što nam ovi naši nude s olako obećanom "petom brzinom", ali još više s mojom rugalicom na tu njihovu "petu brzinu".

Budući da sam tu "petu brzinu" shvatio kao njihovo ruganje sa mnom kao građaninom ove zemlje, samo sam se i ja malo porugao s njima. I sad mislim smo kvit!

Ne vidim zašto bismo se oko ovoga toliko burno natezali (kao što je reagirao obaladaleka). Koliko god sam čitao na tim irskim liberalniom stranicama ovakvih gluposti (a la "peta brzina") za kretenske mase nisam mogao naći, jer očito irski liberalni dempokrati mnogo više drže do sebe, svojih birača i irskih glasača - nego ovi naši do nas.

Ja svoj uradak samo smatram lagano podrugljivim štivom, za razliku od svih tih koji nam svoje kretenske i prazne ideje plasiraju smrtno ozbiljni! A to cijelom ovom slučaju daje mnogo komičniju dimenziju.

Tko je glasao

He, he "petu brzinu" nisam

He, he
"petu brzinu" nisam ja izmislio nego se vrti već mjesec dana pred "budalama i ego tripovima" - pa je i mene sve više i više sram!!

Tko je glasao

Danas je objavljena izjava

Danas je objavljena izjava Drive, u kojoj kaže da nas Slovenci koče od 2006 .
Pa šta su radili cijelu godinu, samo gledali i divili se? Pa prestrašno.

Tko je glasao

Ma đava odnija i S klasu,

Ma đava odnija i S klasu, ja bi se više vilija vozit u SUV-u sa pogonom na sva 4.
Je ništo sporije, al barle piči jednako uzbrdo, nizbrdo, po brigu, po snigu.... ma di god oš.... i to bez da i po snigu triba stqavljat lance....
.... ja san dakle za terenca 4X4.

Tko je glasao

E moj Demos, Dojti iz

E moj Demos,
Dojti iz Stuttgarta u Zagreb i natrag u S klasi je vrhunac putovanja s autom. Istina putovanje s tom klasom može biti i stresno, no sve zavisi ko je za volanom.

Tko je glasao

E moj Demos, Dojti iz

E moj Demos,
Dojti iz Stuttgarta u Zagreb i natrag u S klasi je vrhunac putovanja......

E lipi moj Skiviki,....
a daleko smo mi još od tih Stuttgarta,..... još je ovo balkan... brdovit jelte,... znači uzbrdo, nizbrdo, po mokru, snigu, ledu, makadamu..... uf... pa bolje je ić kojin sporijin terencom dok ne izađemo na lip put....
... a onda moš u čas 1. 2. 3. 4. 5. i 6. ako ima,...
.....il još nešto bolje,... .... automatic :-))

Tko je glasao

Kad bi samo znal kak je

Kad bi samo znal kak je automatik getriba s sedam brzina dobra, možda ju naši političari prihvatiju i bez kickdown-a krenu u bolje sutra.

Tko je glasao

Da, placa se danak putu

Da, placa se danak putu prema EU jer se na poslo u rikverc. Zahvaljujuci tomu, umjesto na Karavankama (ot)putovalo se na Cvrsnicu. Lutajuci po njenim gudurama, vrijeme je prolazilo pa su Europljani rekli: Ma jebes te koji ne znaju kako k nama stici. A sada, kada se najvila voznja petom brzinom, Europljani se uplasili da se Hrvati nece moci na vrijeme ni zaustaviti u Europi. No, zazalit ce Europljani ako ne rasire ruke Hrvatima i ne ugoste ih. Njima, izgleda mi, nije poznato s kolikim potencijalom Hrvati raspolazu. Ta oni imaju intelektualaca svih fela. U izobilju. Jedino im manjka radnika. Ne znaju jadni Europljani da bih ih Hrvati (na)ucili kako se moze lijepo zivjeti, a ne raditi.
Jos samo ovo: Ukoliko te cijelo selo izbjegava i kudi, vjerojatno ima razlog za to. Govori li ti ono: kriv si. uistinu si kriv.

Tko je glasao

......Zahvaljujuci tomu,

......Zahvaljujuci tomu, umjesto na Karavankama (ot)putovalo se na Cvrsnicu......

.... za izgubljene u ..... GARMIN sve rješava :-))))

Tko je glasao

Evo, slucajno mi je dosla u

Evo, slucajno mi je dosla u ruke jedna knjiga (Suton iznad Hrvatske). O kakvoj se nakladnickoj pedantnosti radi neka posluzi podatak da se nakladnik nije potrudio cak ni godinu tiskanja uvrstiti. Ipak, ako ne zna nakladnik kada je knjiga tiskana, znam ja. Tiskana je kolovoza 1998-me. Pjesma na koju sam u knjizi naisao je, valjda, napisana prije zavrsetka tiskanja. Evo sada pogledajte sto je autor pjesme prije deset godina (na)pisao o Frederikovoj temi:

HOD NATRASKE

Nekakvi ljudi sa Balkana
Vec dugo putuju u Europu,
Ali zahvaljujci cudnom sklopu
Uputili su se u pravcu Irana.

Svakomu oni glasno melju
O prozapadnoj uljudbi i kulturi,
No, nece ostvarit zadugo zelju,
Jer im se p(re)okrenuti i ne zuri.

A Zapadna Europa nije korzo,
Niti je oaza za neradnike,
Ne, u njoj ne cijene niciji torzo
Koji god ima ruzne oblike.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci