Tagovi

Željko Sabo i Austrija

"Pravi branitelji nemaju nijednog razloga da se boje i zaziru od objave registra branitelja, a onima drugima, kao što sam milijun puta rekao - kako im Bog da", poručio je ministar Matić

Ovo je tek jedan citat iz govora koje je ministar Predrag Fred Matić držao prije objave REGISTRA BRANITELJA.

Koliko ima istine u ovome što je rekao?

Mnogi tvrde da nije baš tako. O tome možemo čitati svakodnevno u svim medijima, pogotovo na raznim Internet portalima.
Osobno sam smatrao da ministar branitelja treba biti neupitan kao branitelj i ne imati po tom pitanju nikakvih mrlja u svom borbenom putu.
Jedino takav ministar može imati placet svih branitelja za posao koji radi neovisno o stranci kojoj pripada.
Međutim vidjeli smo da to i ne mora biti baš tako.
Neupitnost njegovog ratnog puta doveli su u pitanje sami branitelji Vukovara.

DORH je dobio:

PREDMET: Prijava i zahtjev za preispitivanje statusa
Hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata Predraga Matića rođ.1962.godine u Požegi

"MINISTARSTVO OBRANE REPUBLIKE HRVATSKE
n/r ministra obrane Ante Kotromanovića
MINISTARSTVO BRANITELJA
n/r ministra Predraga Matića
DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO RH
n/r glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića
MEDIJI – s v im a
PREDMET: Prijava i zahtjev za preispitivanje statusa
Hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata Predraga Matića rođ.1962.godine u Požegi
- Traži se.-
Poštovani,
temelj uvida u javno objavljen registar Hrvatskih branitelja razvidno je da je Hrvatskom branitelju Predragu Matiću rođ.1962.godine u Požegi u registar Hrvatskih branitelja upisano slijedeće:
1. 15.06.1991. - 31.08.1991. borbeni
2. 01.09.1991. - 14.08.1992. borbeni
3. 15.08.1992. - 31.07.1994. neborbeni
4. 01.08.1994. – 30.06.1996. borbeni
OBRAZLOŽENJE.

1. Predrag Matić u svoj knjizi „Ništa Lažno“ izrijekom je napisao da se osobno javio u Ured za obranu Vukovar dana 15.06.1991. i stavio na raspolaganje. Isti također navodi da je zbog nemogućnosti zaduženja oružja otišao iz Vukovara i proveo na moru (Krk) sve do početka rujna 1991. kada se vratio u Vukovar. Pri tome isti navodi i svjedoke koji su također s njime bili na moru u spomenuto vrijeme.
Iz svega navedenog nedvojbeno proizlazi da imenovani nije sudjelovao u borbenom sektoru, niti u obrani RH u razdoblju od 15.lipnja do početka rujna 1991. Zbog nedvojbene činjenice koju i sam priznaje u svojoj knjizi nema nikakvog osnova da imenovani bude upisan u registar Hrvatskih branitelja za spomenuto razdoblje od 15.lipnja 1991. do početka rujna 1991. pri čemu je potrebno utvrditi točan datum koji podrazumijeva ovo početak rujna.

2. Isto tako u više navrata su se javno navodili svjedoci koji su Predraga Matića mobilizirali u Vukovaru i doveli ga na položaj dana 04.10.1991. Radi se o vojnim policajcima Gjumić i Bjelobrajdić, koji su i danas živi pa o istome mogu osobno posvjedočiti. A uvidom u i dnevnik 204.Vukovarske brigade također je moguće utvrditi da li je spomenuti podatak točan ili ne.
Slijedom navedenog potrebno je ispitati spomenute svjedoke i utvrditi točan datum pristupanja obrani grada Vukovara za gospodina Predraga Matića. Te u skladu sa provedenim postupkom izvršiti korekciju datuma sudjelovanja u Domovinskom ratu za razdoblje od 01.09.

3. U koliko je gospodin Predrag Matić ostvario određena prava i povlastice za razdoblje za koje će se utvrditi da nije bio sudionik Domovinskog rata traži se pokretanje postupka i kaznenu odgovornost zbog primanja i ostvarivanja nepripadnih prava, kao i povrat istih u proračun Republike Hrvatske.

4. U spomenutom registru navodi se da je gospodin predrag Matić sudjelovao u borbenom sektoru u razdoblju od 01.08.1994. – 30.06.196.godine. Naime imenovani je prema vlastitom priznanju tada bio djelatna vojna osoba u GS OSRH i obavljao je administrativno tehničke poslove u kancelariji. Kako je moguće da se vrijeme provedeno u Zagrebu u kancelariji GS OSRH priznaje kao vrijeme provedeno u borbenom sektoru. Jer ako je tome tako onda i svaka tajnica ministarstva obrane i GS OSRH također s pravom ima biti,ali i tražiti da bude upisana u registar Hrvatskih branitelja, i to u borbenom sektoru.

Slijedom svega navedenog tražim da se u cijelosti preispita spomenuto i sporno razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu za gospodina Predraga Matića, te u skladu sa provedenim postupkom izvrši korekcija (ažuriranje) podataka, a od gospodina Matića zatraži da izvrši povrat svih nepripadno ostvarenih prava kao što je pravo na udjele u fondu branitelja, naknade plaća, povlastice i dr.

Očekujem vaš odgovor.

S poštovanjem
U Zagrebu, 19.prosinca 2012.

Ova prijava je datirana na 19.prosinca 2012 godine. Međutim, koliko znam prijava je bila podnesena i 2009 godine od strane Vinka Mažara. Po njegovom iskazu po prijavi, DORH nije pokrenuo postupak ni istragu.
Izvor:

http://forum.net.hr/forums/p/337473/10469537.aspx

Uz ovo gore navedeno Vinko Mažar je dao i intervju pod naslovom „NAŠ BOŽIČNI POKLON MINISTRU PREDRAGU“ na portalu www.dragovoljac.com.
Preporuka za pročitati.
Link:
http://www.dragovoljac.com/index.php?option=com_content&view=article&id=...

Po objavi samog registra ministar je izjavio da su u registru krivo navedeni i njegovi podaci koji će se morati popraviti.
Ovakvom izjavom ministar je doveo u pitanje točnost samog registra kao i svoju kompetenciju za posao koji obavlja.
Upravo je nevjerojatno da za točnost to jest ne točnost svojih podataka ministar nije znao i prije. Pa upravo je on radio na sređivanju svih podataka iz registra branitelja.
Za svoje podatke ministar je trebao znati puno ranije te ako su bili krivi trebao je puno ranije i reagirati te podnijeti zahtjev za ispravkom istih.
Koliko znam na osnovu tih krivih podataka (veći broj dana) ministar je trebao dobiti i udjele u braniteljskom fondu.
Ako je gore navedeno istina, ministar treba tražiti i prepravak tih podataka ili vratiti novac ako je svoje udjele prodao.
Ovo je bio mali uvod za postavljanje pitanja o točnosti samog registra to jest o točnosti podataka koji su u registar uneseni.
Prije par dana je kod Stankovića u emisiji „Nedjeljom u dva“ gostovao i Željko Sabo. Vukovarski gradonačelnik.
Link na emisiju:
http://www.youtube.com/watch?v=B96Atwc8dmw
U toj emisiji Sabo progovara i o svom teškom životu poslije izlaska iz logora.
„Govorio je i o zarobljeništvu u srbijanskom logoru Begejci nakon sloma obrane Vukovara 1991. godine, neimaštini s kojom se njegova obitelj suočila nakon izlaska iz logora, odlasku u Austriju gdje je na "crno" radio pet godina zbog čega se, naveo je, jednom prilikom i ispričao austrijskom veleposlaniku.
Na pitanje je li prebolio PTSP koji mu je utvrđen nakon Domovinskog rata, Sabo je kazao kako ta dijagnoza koja, kako je rekao, ima raznih oblika, ne djeluje negativno na mogućnosti njegovog upravljanja Vukovarom, niti mu stvara teškoće u životu.“
Link:

http://www.jutarnji.hr/sabo-kroz-suze---hvala-napadacima-sto-nisu-bili-g...

Ostale dijelove emisije zanemarujem jer nisu bitni za gornji tekst.
O svom teškom post logorskom životu Sabo je govorio u više navrata i na više mjesta.

Ovdje izdvajam dio njegovog govora sa skupa u organizaciji EUROPSKE AKADEMIJE I ZAKLADE HANNS SEIDEL iz 2010 godine.

„–U vrijeme kada sam izišao iz logora, pet sam godina radio u Austriji na crno. Za to sam se poslije ispričao predstavniku austrijske države, rekao je Sabo te izmamio i smijeh slušatelja.“

Link:
http://www.vukovar.hr/grad-vukovar/upravni-odjeli/opci-poslovi/3516-zelj...

Dakle imamo izjavu gradonačelnika Vukovara u pisanim i tv medijima da je po izlasku iz logora radio u Austriji.
Ja osobno za to nisam znao niti bi trebao znati.
Ali provjerom u registru nešto nije istina.
Ili laže gradonačelnik Vukovara Sabo ili su laži u Registru branitelja.

Dakle za Željka Saboa u samom Registru branitelja imamo ove podatke:

Dani u MORH-u
Borbeni sektor Neborbeni sektor
270 1522
Dani u MUP-u
Borbeni sektor Neborbeni sektor
0 0
UKUPNO
Borbeni sektor Neborbeni sektor
270 1522
Sveukupno dana 1792
Dakako da sam ovdje provjerio njegovo ime oca i godinu rođenja da ne bi bilo zabune o kojem se Željku Sabi radi jer ih ima više.
Neupitnim smatram 270 dana, a upitnim smatram ostatak u neborbenom sektoru od 1522 dana. To je nešto više od četiri godine.

I Željko Sabo kao i Fred Matić su trebali znati za ove podatke ranije kako sam gore kod Freda napisao.

Ovdje postavljam otvoreno pitanje gosp. Željku Sabi da odgovori koji podaci su točni.
Ako je bio u Austriji nije mogao biti u Registru branitelja ili obrnuto.

Sigurno mu neborbeni sektor nije mogla biti Austrija.

Ili je ipak mogla?
Kako je gosp. Sabo i budući kandidat za gradonačelnika na idućim lokalnim izborima bilo bi dobro da građani Vukovara budu upoznati sa točnim informacijama. Sada ima dovoljno vremena da izađe u javnost sa istinitim podacima o svom ratnom tijeku.

To je najmanje što je dužan kao gradonačelnik grada Vukovara, grada heroja prema SVIM njegovim građanima.

Eto neka se Fred i Sabo malo čuju telefonski da više usuglase svoje ratne tijekove.

Grd & lin

Komentari

Mnogima su i bez njihovog

Mnogima su i bez njihovog znanja dopisivani dani provedenih i HV-u , za MUP ne znam , ali za HV znam iz razloga što su zapovjednici bojne dizali njihove plaće.
Ja sam se razdužio pred Božić 1993 i kada zbrojim sve dane imam utisak da mi je netko dopisao još onih 6-7 dana kako bi digao cijelu plaću umjesto mene jer ju ja nisam ni tražio.

Brojna stanja uglavnom nisu bila točna zbog plaća i to je sada vrlo teško rekonstruirati.

Za ovu dvojicu političara bi to još bilo mogućno jer se radi o dužim periodima . Trebalo bi vidjeti tko je dignuo novce za njihove plaće za to razdoblje kada se pouzdano zna po njihovim javnim priznanjima das nisu bili u postrojbama HV-a i MUP-a.

Najveći dio problem s duljnom boravka u postrojbama je vezan uz prevare oko plaća vojnika. Poslije rata bilo je još novoformiranih postrojbi za uhljebljenje politički podobnih kadrova tj. da bi budući političari mogli reći da su bili branitelji.
Nekih drugih priovilegija status branitelja i ne donosi izuzev RVI i porodicama poginulih a na njihove statuse nitko i nema prigovora pogotovo što su i oni koji bi prigovorili imali 5 godina prilike da ostvare takva prava bilo je dovoljno da budu ranjeni ili poginu.

Tko je glasao

Jedna struktura zapovjednika

To sa plaćama rađeno je i na gospičkom ratištu kada je Norac uhvaćen u pekmezu, ali ga je moj susjed pic majstor spasio kaznene odgovornosti. A o onima u Herceg Bosni - čisto samoposluživanje love iz hrvatskog proračuna...

Tko je glasao

@acinum

Bolje da ovo nisi napisao - imao bih bolju sliku o vojnim zapovjednicima u HV! Nisu to radili svi, čak ne i većina, ali je simptomatično i baca jako ružnu sliku na moral tih koji su to radili!
Ponavljam, bolje da si o tome šutio!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Zašto misliš da je meni ili

Zašto misliš da je meni ili bilo kome drugom bitno kakvu ti sliku imaš o vojnim zapovjednicima?

Imao si 5 godina vremena da stekneš sliku o vojnim zapovjedinicima pa si pobjegao od takve mogućnosti. Ti znaš da je manjina zapovjednika lopovlučila na vojničkim plaćama posebno u domobranskim brigadama ? Nisu valjda zapovjednici o svojim lopovlucima slali izvještaje tebi u Beč? Stvarno ne razumijem koja ti je svrha blamiranja po dnevnicima i temama o kojima nemaš pojma i uporno praviš budalu od sebe.

Tko je glasao

@acinum - KLEVETNIK!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Da, pobjegao si i sada te

Da, pobjegao si i sada te sram .
Ne klevećem te ja , već se sam sramotiš blesavim komentarima.
Sam kažeš "Odeš u Beč i umalo glavu izgubiš u ratu od koga si se htio odmoriti... Meni je pun K....C tragedija i balkanskih ratova, s primjesama građanskih ratova...
U kojem si ti to ratu sudjelovao pa si se išao odmoriti u Beč ?

Ti si pobjegao u Beč da ne sudjeluješ u ratu za obranu Domovine i nisi sudjelovao u nikakvom ratu niti tragediji niti u bilo kakvom obliku građanskog rata jedino ako si bio u odori JNA ili nekih srpskih dobrovoljačkih skupina jer nemaš satatus branitelja u RH.

Hrvatska nije provodila mobilizaciju kao JNA i bivša Jugoslavija da dobiješ kući poziv i ako se ne odazoveš kupi te vojna policija i na vojni sud.
U Hrvatskoj su se pozivi slali onima koji su ostali živjeti kod svoje kuće , a one koje su pobjegli nije se tražilo niti pozivalo. Nitko im nije branio da se sami jave kada skupe hrabrosti.

Tako je bilo i u tvom slučaju kada si pobjegao iz svog grada nitko te više nije tražio niti računao na tebe. Nisi ti bio jedini tisuće ljudi su se poneli kao ti ali to ne opravdava ni tvoje ni njihovo kukavičko ponašanje.

Mnogo je ljudi koji su bili prije rata na privremenom radu na Zapadu samo se prijavilo u postrojbe HV-a i ostali su po nekoliko mjeseci pa i godina, a jedan moj prijatelj koji se vratio iz Njemačke, dobrovoljno se prijavio u MUP , i danas radi u MUP-u u PEZ-u ( ako znaš što je to ? )

Nitko ti nije branio da i ti tako ili slično postupiš ,ali ti si se kada si nanjušio rat odlučio na BIJEG. Pa ti tuži, ali od istine se ne da pobjeći kolikogod ona bolna bila.

I ne razumijem zašto bi iznošenje podatka ,da si pobjegao u Beč , koji si ti dao, bilo iznošenje hrvatskog prljavog rublja?

Tko je glasao

Hrvatska nije provodila

Hrvatska nije provodila mobilizaciju kao JNA i bivša Jugoslavija da dobiješ kući poziv i ako se ne odazoveš kupi te vojna policija i na vojni sud.

Zapravo, Hrvatska jest vršila mobilizaciju, od jeseni 1991.godine, i ako se nisi odazvao, privodila te vojna policija ili ad hoc skupina iz pstrojbe u koju si se trebao javiti. Na Vojni sud se nije slalo iz dva razloga. Prvi je taj što vojnih sudova tad nije ni bilo a drugi, jer je kazne sukladne tadašnjoj regulativi izricao civilni prekršajni sud. No najčešće se nije izricalo ništa zbog zagušenosti tih sudova.

Od studenog te godine postoje vojnostegovni tužitelji i sudovi po operativnim zonama i granama HV te jedan drugostupanjski na razini HV. Nezgoda kod toga je bila da su jedino zapvjednici imali mogućnost pokrenuti stegovni postupak, ne sami tužitelji, pa se to događalo iznimno rijetko. Osim toga, u ono vrijeme to nije bilo ni popularno ni poželjno zbog negativnog dojma koji bi na javnost ostavilo stegovno kažnjavanje svih koji se nisu odazivali na mobilizacijski poziv.

Kad se već javljam, onda još ovo.

Nesklad u datumima pristupanja obrani najvećim dijelom potiče zbog različitog vremena "stavljanja na raspolaganje" i fizičkog stupanja u postrojbu. Iako je jedino ovo drugo po zakonu mjerodavno, mnogima se vodi baš "stavljanje na raspolaganje". Uostalom, ne stoji li tako i Fredu?

Isticanjem samo njega a ne spominjući mnoge koji su također "bili u spremnosti" da ih se pozove i aktivira u nekakvoj postrojbi i kojima od "stavljanja na popis" također teče braniteljski staž, Fredu se čini nepravda.

Valja razmisliti koje to uopće aktivnosti "borbenog sektora" popunjavaju staž brojnih počev od `90 godine. Koja li su to borbena djelovanja bila? Ne zaboravimo da svi ti imaju još i status dragovoljca.

Što se tiče ovakvih kao Szabo, valja se prisjetiti da se od sredine `92 godine ustanovljavaju odsjeci za skrb po operativnim zonama i da oni od jeseni preuzimaju vođenje evidencija o stradalnicima (povreda, ranjavanje, zarobljavanje-logor, nestali, poginuli, nešto kasnije i oboljeli - PTSP ) i da su svi sa spiskova imali status "na skrbi" zadržavajući svo vrijeme pravo na braniteljski staž i plaću. Tako uopće nije čudno da netko s neprekinutim braniteljskim stažom usput i paralelno zarađuje na drugoj strani.

Da li je takvima trebalo prekidati braniteljski staž i uskratiti plaću? Iz današnjeg kuta, vrlo vjerojatno. Međutim, razmisli li se o tome da su mnogi godinama preživljavali s tim naknadama jer drugog posla zbog uništenih firmi i gubitka radnog mjesta nisu imali, čini se da ipak ne. Barem ne dok se ne uspostavi nekakav drugačiji oblik skrbi. Kako znamo, usprkos raznim pravima iz zakona o pravima branitelja, učinkovit i onakav kakav bi osigurao punu socijalizaciju i dostojan život svim razvojačenim braniteljima, posebice stradalnicima, još uvijek nije a teško da će ikada biti.

Zašto teško? Zato što je dosadašnji sustav proizveo već toliko nepravdi i omogućio toliko zloporaba da će se to vrzino kolo teško i rasplesti a kamoli ispraviti sve nepravde. Prema mom skromnom mišljenju, duboko je nepravedno na način iz dnevnika secirati svaki dan dvojice logoraša, vjerojatno samo zato što su poznati, a čak niti spomenuti mjesece a vjerojatno i godine staža onih od 30.svibnja 1990.godine.

Ne kažem uopće da je bilo sigurno i lako biti na nekakvom spisku, ilegalno držati oružje i "biti u spremnosti" ali kad se govori o braniteljskom stažu, a posebice kad se naglašavaju čuke i rovovi, prije logoraškog ili barem usporedo s njim bi bilo umjesno barem spomenuti i taj "bio u spremnosti".

Napomena:
-autor ovih redaka je deklarirao datum fizičkog stupanja u postrojbu iako je onaj "stavljanja na raspolaganje" bio znatno raniji, smatram da je jedino tako i ispravno

B-52

Tko je glasao

u potpunosti se slažem s

u potpunosti se slažem s svime što ste napisali ali to ni na koji način ne opravdava našeg prijatelja Ljubu i njemu slične.

Tko je glasao

Ljubo je irelevantan za moj

Ljubo je irelevantan za moj upis i niti slovo se ne odnosi na njega.

Htio sam demonstrirati nivo rasprave koji preferiram.

B-52

Tko je glasao

Lako se praviti blesav...

Vjerojatno je jednom Židovu, nakon što mu je pola familije ostavilo kosti u fašističkim logorima pod palicom ustaške NDH, bilo milo i ugodno slušati ustašku retoriku koja se 90-ih prosipala sa svih govornica i koja je kuljala iz svih medija, kao i gledati ustašku simboliku...

A eto, sad svi pate, ako već ne od PTSPa, a ono barem od amnezije...

Ili, ako nisam bila dovoljno jasna, tvoje posprdno prozivanje jednog Židova koji je devedesetih imao (procjenjujem) nekih pedesetak godina, zbog "ne stavljanje na raspolaganje" je cinično, a i glupavo...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

stari udbaško-kosovski mitovi..

....pa tako i ovaj

Sretan sam da mi žena nije ni Srpkinja ni Židovska!!"
puna rečenica je glasila: " " " jer bi onda bila ubijena od fašista!

(pod fašistima je tada, naravno, mislio i na tekuće fašiste tj. četnike)

CC

Tko je glasao

@C.C.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Opusti se Lj.R.W

iz mog kraja mnogi su bili na "privremenom" radu u Zap.Europi (Njemačka,Austrija,Švica i sl.)

gdje su imali sigurne poslove i mirne stanove.

Pratili su rat na TV vijestima i navijali. Možda umirili savjest donacijom 100 DM ,kao ovi u Australiji Mesiću.

Ne mali broj njih ,čija su sela doslovce bila na prvoj liniji su se sklonili u Njemačku i sl. gdje su čak prihvaćeni kao izbjeglice i od zemalja primateljica dobivali mat. i financ. pomoć.

Hrvati. Katolici. Vojno sposobni i mlađi od tebe tada.

Tako da s obzirom na obiteljski habitus ,ja ti ne zamjeram što si otišao van.

Problem je u tome što ti to ponekad ističeš u stilu:

Nemam ja ništa s tim stvaranjem Hrvatske . Ono ,nisam je ni želio ,eto kad je već tu prihvaćam je kao golu činjenicu.

Mislim da zbog toga ima i nelogičnih napada na tvoju osobu.

sve dobro...

Tko je glasao

90-tih Židove nitko nije ni

90-tih Židove nitko nije ni pominjao proganda je bila antisrpska.

Ja sam glupavi cinik koji proziva jednog Židova, građanina RH da kao vojno sposobna osoba umjesto da se javi u neku postrojbu HV i pomogne u obrani RH a on umjesto toga ode na kako on kaže radno-studijski boravak u Austriju i sada sam ja posprdan a on?
Iz njegovih komentara zaključujem da on sada ima oko 60-tak godina možda koju više tako da od 1991-1995 nije imao više od 40-45 godina i ako je on po tebi imao opravdanje da zbog antisrpske propagande ode na radno-studijski put u Austriju, što je u tom slučaju Srbin koji je samnom bio u rovu i ranjen. Po tvojim kriterijima on je totalni idiot, a nije bio sam bilo je mnogo Srba u postrojbama HV-a.

Tko je glasao

kolega acinum ljubo nije bio za stvaranje nezavisne hrvatske

kolega acinum ljubo nije bio za stvaranje nezavisne hrvatske! zato se je kao mnogi srbi sklonio na sigurno. jedan od razloga je bio da ne ometa zločinačku jna i četničku falangu u rušilačkim i koljačkim pohodima. sve su pobjegulje bile uvjerene ds će slobo i njegove kokarde u tri dana pregaziti i pokoriti hrvatske domoljuba. ali prevarili su se u procjeni.

Tko je glasao

acinum

Možeš li zamisliti da imamo HRVI, a da nisu zavedeni u Registar branitelja?

Tko je glasao

Ja mogu zamisliti da imamo

Ja mogu zamisliti da imamo takvih HRVI; - i to ne malo nego više nego li Ti to uopće možeš zamiasliti.
I tvrdim Ti da je to točno!
I tvrdim Ti da su umirovljeni kao takvi sa HRVI mirovinom.

Tko je glasao

Davno je to bilo

marival — Ned, 31/05/2009 - 06:26.
zanima me, možemo li nešto
zanima me, možemo li nešto rezimirati po pitanju onih pola milijuna.

1. promijeniti zakon o braniteljima, po pitanju borbenog i neborbenog sektora, bilo da se radi o oduzimanju statusa branitelja ili o oduzimanju prava koja iz tog statusa proizlaze
2. objaviti popis branitelja

Promjena Zakona o braniteljima je po mom mišljenju osnova. Kvalitetan Zakon kojega će svi poštivati eliminirao bi potrebu za objavom Registra branitelja. Mene kao građanku ove zemlje apsolutno ne interesira popis branitelja imenom i prezimenom, važno mi je samo da privilegije koriste oni koji su to zaista zaslužili, a da se u obrani domovine tretiraju jednako oni koji su npr. obračunavali plaće ili putne troškove u mom mjestu u Istri u nekom poduzeću ili u Uredu za obranu u tom istom mjestu. Po meni bi Zakon o braniteljima trebao biti izglasan nakon što mu građani daju "prolaz" na referendumu jer se to tiče svih građana koji su živjeli u Hrvatskoj
za vrijeme rata. Svi smo mi na svoj način sudjelovali u obrani domovine samo što većina koja ne trpi nikakve štetne posljedice ne bi trebala imati privilegije, kao što bi oni koji su na bilo koji način onemogućeni da normalno žive trebali imati sve privilegije da im se olakša život.
Privilegije želim i svima onima koji zbog tjelesnog ili bilo kojeg drugog nedostatka nisu sposobni bez pomoći države imati kvalitetan život ( neovisno jesu li nastradali u ratu ili miru )jer samo država koja skrbi o onima koji imaju potrebu da se o njima skrbi i da im se pomaže zaslužuje puno uvažavanje.

Ne tako davne 2009. godine napisala sam komentar na dnevniku Diane Majhen. Iste stavove imam i danas. A pokušaj da se dijalogom dođe do istine mnoge zanima ako istina vrijeđa one koji nam nisu dragi. Možda bi i lakši put makar do naslovnice pollitike mogao značiti i lakši put do istine.

Tko je glasao

Gdje je nestao moral

Ma ne može se dozvoliti u normalnoj državi, da se ne propitkuje svakog tko je na vlasti, a sumnja se da ima rep, pa bili to i članovi SDP-a. Ako postoji i jedna laž, treba je ispitati, i ako se utvrdi istinitost, ljude treba maknuti s vlasti. Jasno, to se odnosi na sve nosioce vlasti, pa i bivše vlasti.

Tko je glasao

osobno poznajem ljude iz Vukovara

koje je Fred doslovce spasio
(od pogibelji, gladi, smrzotine.... u gradu iz kojeg se nije moglo van)
da li je bio u borbenom ili neborbenom statusu
ne znam i ne znam koliko je to važno

Tko je glasao

brojček

Poznajem i ja.
Poznajem i ljude kojima je i kasnije pomogao.
Poznajem i ljude kojima sada pomaže.
To su nepobitne činjenice.
Među ostalim on je sada i na položaju sa kojeg može mnogima pomoči.
Dakle to je neupitno.

Da sam ministar i da se u javnosti pojavi onakva prijava koja je otišla DORHu i ostalima sigurno bih reagirao u medijima te točku po točku opovrgnuo ako je to laž. Dakle ništa lakše.
To on treba napraviti.
A to su ove točke ako nisi dobro pročitala:

"1. Kako je moguće da gospodin Predrag Matić ‐ Fred ima status HRVI s tjelesnim oštećenjem od 80% trajno? Kao što je poznato, imenovani je nakon okupacije Vukovara 19.11.1991. zarobljen i proveo je u zatočeništvu. Prema pravilniku za ocjenu tjelesnog oštećenja imenovani s osnova boravka u zatočeništvu i PTSP‐a za kojeg sam tvrdi da ga ima, a što je izjavio gostujući u emisiji Aleksandra Stankovića Nu2 dana 18.11.2007., ne može imati veće oštećenje od 60%, to je maksimum koji pravilnik dopušta.

2. Gospodinu Predragu Matiću ‐ Fredu 2000. godine utvrđen je potpuni gubitak preostale radne sposobnosti pri nadležnom liječničkom povjerenstvu mirovinskog invalidskog osiguranja RH, Područna služba Zagreb, te je ocijenjen potpuni, 100% gubitak radne sposobnosti, što je preduvjet za ostvarivanje vojno‐invalidske mirovine prema ZPHBDR. Gospodin Predrag Matić – Fred umirovljen je 2000. godine s činom brigadira.

3. Gospodin Predrag Matić ‐ Fred gostujući u emisiji novinara i urednika HRT-a Aleksandra Stankovića Nu2 dana 18.11.2007. izjavio je da boluje od PTSP‐a, ali da ne konzumira nikakvu terapiju.

4. Kako je moguće da osoba kojoj je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti, tj. 100% invaliditet s pravom na vojno‐invalidsku mirovinu te koja boluje od PTSP‐a obnaša dužnost savjetnika predsjednika RH, igra mali nogomet svakog tjedna s predsjednikom, bude član odbora za obranu te sada i kandidat za ministra Hrvatskih branitelja. (ovo je postao)

5. Kako je moguće da gospodin Predrag Matić ‐ Fred sebe naziva dragovoljcem Domovinskog rata, kada je među Vukovarcima opće poznata činjenica da je mobiliziran mjesec i pol dana prije okupacije Vukovara, točnije 04.10.1991., a mobilizirala ga je vojna policija zajedno s njegovim prijateljem Jeftićem kojeg je predložio za odličje predsjedniku Mesiću. Kako je moguće da se dragovoljcem predstavlja osoba koja je zajedno s djecom Vukovara u svibnju, lipnju i kolovozu 1991. bila smještena na obali?

6. Kako je moguće da gospodin Predrag Matić ‐ Fred izjavi u Novinarskom domu na okruglom stolu da on osobno poznaje najmanje „5 lažnjaka“ aludirajući na lažne branitelje, a da do današnjeg dana nije prijavio niti jednog od tih spomenutih 5?

7. Kako je moguće da Predrag Matić ‐ Fred dobije stan iz stambenog fonda za stradalnike Domovinskog rata te u okviru toga i kvadraturu za nevjenčanu suprugu koja je prema dostupnim informacijama još uvijek u službenom braku u Republici Srbiji?

8. Kako je moguće da Predrag Matić – Fred bude odlikovan Redom Hrvatskog Križa kada je poznato da se to odlikovanje dodjeljuje samo osobama koje su teško ranjene u obrani suvereniteta i integriteta RH, a gospodin Matić nije ni lakše, a kamoli teže ranjavan?

9. Kako je moguće da Predrag Matić – Fred u svom životopisu napiše da je „tijekom rata obnašao gotovo sve funkcije, od zapovjednika voda do zapovjednika bojne“, kada je to LAŽ? Zna se da je pok. general Blago Zadro bio zapovjednik bojne u kojoj je bio mobilizirani vojnik Predrag Matić – Fred. Nakon smrti generala Zadre zapovijedanje bojnom je nastavio pok. Marko Babić i Ivo Kovačić. Zar ga nije sramota tako gaziti po kostima mrtvih Heroja Vukovara i uzimati sebi nešto što nikada nije bio? "

Dakle ovo su pitanja na koja Fred mora odgovoriti. I to "Ništa lažno" kako se i njegova knjiga zove.

grd & lin

Tko je glasao

"Pravi branitelji nemaju

"Pravi branitelji nemaju nijednog razloga da se boje i zaziru od objave registra branitelja, a onima drugima, kao što sam milijun puta rekao - kako im Bog da", poručio je ministar Matić tipican primjer "self sealing" argumentacije. http://www.anotherpanacea.com/2011/04/ideology-and-self-sealing-arguments/
Od ovakve "argumentacije" u prvi mah covjek se ne moze obraniti. Svatko tko to kritizira ustvari izrazava da se "boji objave registra", a time prema tvrdnji Ministra vec na sebe stavlja stigmu da nije pravi branitelj vec lazni jer se takvi upravo toga boje. Takvoj argumentaciji "ne mozes" nista ona sama sebe zatvara i osigurava od svake kritike. Problem je u tome sto to uopce nije argumentacija. Svaka prava argumentacija uvijek dozvoljava i ima otvorenu stranu za istu takvu protu-argumentaciju. Kod argumentacije covjek se ne smije osjecati opkoljen sa svih strana i da nista ne smije prigovoriti kako je to ovdje slucaj (odmah te se moze snagom "argumentacije" proglasiti za laznog branitelja ili njihovog simpatizera). Covjek (ili javnost) bi trebala moci izabrati po snazi argumenata, a ne da su oni ovako prepreceni.

Nas problem, nas doista stvarni problem jest samo indiciran tj signaliziran pojavom ministra Predraga u najvisim sferama vlasti, a po spomenutom principu argumentacije. Problem je sto je cjelokupna javnost sumanuta i obmanuta takvom argumentacijom i na nju ocigledno pristaje (jer se eto to na koncu i uspjesno ostvarilo). To se dakako nije postiglo odjednom, vec dugugodisnjim medijskim djelovanjem i baraznom pripremom na takve budalastine, no eto to je to i tu smo.

Predrag je pravi branitelj zato sto se ne boji objave registra branitelja, bas kako je i izrekao u svojoj "argumentaciji" (ali nije mala stvar imati nesto sto sada ima http://zakon.poslovna.hr/public/uredba-vlade-republike-hrvatske/663/zako...). Stoga je prilicno jasan doseg, cilj, a i daljnja sredstva. Izuzetno je ovdje vazno imati sve u svojim rukama, prije svega medijsku potporu da mozes maltretirati i izludivati ljude.

Tko je glasao

@Grdilin Ne zbog sela, nego zbog sebe...!??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

grdilin

Tko je glasao

Javnost,

Registar branitelja je objavljen.

Svatko može objaviti greške ili prijaviti lažne branitelje,
što se i događa, barem sudeći po tekstovima iz novina.

Štetu je davno učinila hadezenjarska vlast i birokracija, dajući lažnjacima prava
koja im ne pripadaju.

Koliko će lažnih branitelja biti otkriveno, te hoće li im se oduzeti prava i natjerati ih da novac vrate, vidjet ćemo.

Opasni ljudi, nažalost, sjede u Saboru ili su se okoristili raznim malverzacijama,
a ništa im se nije dogodilo, niti će se dogoditi jer
nema famozne političke volje da se to učini.

Mirtaflora

Tko je glasao

Objavom registra

obični su ljudi promovirani u špije, cinkaroše i "lincaroše".

Neki se u tome, kao što vidimo, snalaze ko ribe u vodi...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigi

Mvala na etiketiranju.
Koliko znam svi ste bili za objavu registra.
Sad kad neke stvari iz registra izlaze nije vam pravo.
Pisao sam ja ovdje o masi njih i prozivao bez obzira na funkcije i stranačku pripadnost.
Kad se spominjao Đakić, Ivić i ostala HDZ-ovska bulumenta niste ni riječi prigovorili.
To je bilo posebno vidljivo na dnevniku :
http://pollitika.com/branitelji-optuzeni-za-ratne-zlocine

Kad vam se svidjelo dijelili ste pluseve šakom i kapom kao u dnevniku:
http://pollitika.com/ne-posebno-u-ustav

Što je najgore mislite da cinkam.
Ja jednostavno želim istinu.
I briga mene kako za Freda tako i za Sabu.
Ali nije mi svejedno na kojim fukcijama jesu, jer ako je gore navedeno u dnevniku istina, nisu zaslužili biti na tim funkcijama.
Još nigdje Fred nije opovrgnuo gore navedeno.

Isto tako mislim da se slažemo da se ne može biti u Austriji na privremenom radu "na crno", a u isto vrijeme se voditi kao branitelj (više od četiri godine) u neborbenom sektoru.

E ako ti to Bigi nije jasno ne znam što više da napišem.

Tko je glasao

@grdilin

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

grdi...

..moram priznat da sam samo preletila jer nemam vremena, ali čini mi se da nije da te bigi proziva...nego naprosto (ja mislim bar) veli da, jebi ga, uopće nije trebala nikakva lista, itd.

a sad kad već jest tu, tja, štajaznam, valjda onda ti (a i drugi branitelji) imate pravo čekiravat ne samo svoj put nego i put nekih drugih...uostalom, vidjela sam negdje, ne znam više, po medijima negdje, da isto neki preispituju ne samo freda nekog još neku ekipu...

jebi ga sad. pustili ste duha iz boce, pa onda ak niš drugo, dajte (koliko se to uopće može) onda i rasčistite te neke eventualno sporne igrače. hoću reć' kad je država mutava i nije bila u stanju sama to ishendlovat, onda barem da netko to koliko-toliko pročešlja..

sad, jel najbolji način ići javno s nekim imenima, ili je dovoljno samo poslat MORHu mejlić ili već nešto....fakat, ne znam. nije moje područje pa da se ne petljam previše i ne gnojim bez veze jer nemam dovoljno info o svemu...

CC

Tko je glasao

@CC; nije dovoljan samo ispis

@CC;
nije dovoljan samo ispis branitelja! Postoje i znaju se sve borbene i neborbene postrojbe, zna se tko je dobio HRVI, zna se tko je kao takav umirovljen, zna se tko je dobio stan ili kredit za kuću, zna se tko je dobio kredit za sampozapošljavanje, zna se...
Jbg, zna se!

Tko je glasao

C.C

Citiram te:

"sad, jel najbolji način ići javno s nekim imenima, ili je dovoljno samo poslat MORHu mejlić ili već nešto....fakat, ne znam. nije moje područje pa da se ne petljam previše i ne gnojim bez veze jer nemam dovoljno info o svemu..."

Veliš poslati MORHu
. Ma kakvi MORH ili MUP. Pa tu su prikupljani svi podaci i obrađivani.
Sve je to za DORH.
Međutim vidimo kako radi pa neka onda ide ovako javno.

Tko je glasao

lapsus..

..ma mislila sam DORHu grdi, DORHu. radi se o lapsusu, to si mogao i skkužit...

nego glede toga, stečena prava se (koliko se sjećam) i ne mogu maznut natrag, right? onda kak će to Fredi ili Bajić ili Pero natjerat tamo nekog delegata da se odrekne nečega, ili da vrati višak lovice koju je inkasiral a conto pemzijice na koju nije imal pravo, itd.itd. en plus, tu je i faktor zastare, itd.

ne znam na što će se to sve izvrgut, ali velim..slabo pratim taj segment, pročitam samo koliko stignem te neke analize i komentare ljudi koji se u to kuže, itd.

CC

Tko je glasao

Molim...

Što se tiče objave registra branitelja, svoj sam stav o tome napisala ovdje - https://pollitika.com/registar-branitelja-poziv-na-razum#comment-400877

Ako želiš istinu, mogao si poslati prijavu, primjedbu, zahtjev za istinom, što li... (kao jedan od onih desetak tisuća primjedbi koje su stigle već prvog dana;)... a ne objavljivati ovo kao istinu.

Pored cijele bulumente lažnjaka, ti se našao prozivati Freda i Sabu...

Općenito, protiv sam neselektivne objave ikoga, ako se ne zna čemu to služi, zašto i što dalje s tim. Protiv sam i objave poreznih dužnika, a bila sam protiv i one tvoje liste branitelja navodno optuženih za ratne zločine... Protiv sam svih takvih "kruhaiigara" objava, koje služe samo tome da bude najgore u čovjeku...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica Tandara-mandara broč priče!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Trolčina

Največa trolčina i majmunčina ovog portala.
Ljubo imaš tu čast da ti udjelim prvi spam od kada ovdje pišem.

Tko je glasao

I ja

sam protiv onih koji cijelo vrijeme pjevaju o dogovornom ratu, o građanskom ratu, o udruženom zločinačkom poduhvatu, o agresiji Hrvatske na BiH, itd, itd.

Vrlo lako ti se nać

Tko je glasao

Udbaško cviljenje...

Nego... reci ti nama tko je "vaš" kandidat za Vukovar na sljedećim lokalnim izborima?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Perutnino

Pitaš me tko je "naš" kandidat na sljedečim lokalnim izborima za Vukovar.
Prvo da ti kažem da je moj favorit na prošlim bio upravo Sabo.
Poznavajuči neke ljude iz Vukovara za njega sam i lobirao.
Onako privatno.

Jel ti sada išta jasnije perutnino?

I bolje da sada Sabo iznese svoje viđenje ovog problema nego da ga se dohvate neposredno prije izbora. Ovako postoji način da kaže istinu i da opovrgne gore napisano ako je laž.

Međutim ne vidim baš načina. Nisam ovo pisao bez da sam provjeravao činjenice na terenu.
I vidi Bigi, ja ovdje ne pišem za nikoga. Za nikakve stranke ni pojedince kao što aludirate. Pišem samo u svoje ime i za to odgovaram. Jednostavno mi je stalo da se vide činjenice.

Kao što sam sada spomenuo Sabu tako je prije neki dan bio i ispomenut Manolić koji gle čuda ima šest godina u borbenom sektoru.

Toliko vam je drag da vama to nije bitno. Bitno da je vaš. A ćim je vaš e onda se moje pisanje svodi na denunciranje, udbaško cviljenje itd, itd.
No to je vaša stara navada, kako tebe tako Feniksa, Ljube i još nekih nebitnih čunki na ovom portalu.
Nu, demokracija je, pišite što hočete i pišajte po komu hočete.
Samo dobro se zna po kome pišate.

Tko je glasao

Stranačka retorika

Gle, grdelinu, možeš ti cvrkutati po stranačku koliko god hoćeš jer valjda jedino tako i znaš, samo moram ti reći da takva retorika (difamiranje, podmetanje, laganje, izmišljanje i slično što vi već stranački vojnici redovito činite, nadopuni ako sam nešto propustila spomenuti) kod mene doista nema nikakvog efekta, tj. zalud ti trud i odjebi!

Kad si već toliko INsajder, a znamo da jesi, a onoga tko ne zna, ti ćeš brzo uvjeriti, dakle, kad si tako IN, pa još i nezlonamjeran, a znamo da si isključivo dobronamjeran kao i svi stranački vojnici - što onda nisi kao pravi frend ovu papazjaniju od dnevnika uputio Fredu i Sabo-u?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Perutnino

Rekao bih ti da kvocaš, al znam de se raskvocat više ne možeš. Jedino što možeš je ležat na jacima al od toga nikakve vajde.

citiram te:
tj. zalud ti trud i odjebi!

Bravo Bigi, još malo pa ideš stopama Ljube i Tenora bar što se tiće ovog dnevnika. I tako su vam razmišljanja vrlo bliska.

Tko je glasao

Bigulica, obični su ljudi

Bigulica,

obični su ljudi promovirani u špije, cinkaroše i "lincaroše".
Neki se u tome, kao što vidimo, snalaze ko ribe u vodi...

Wau, sad to više nisu zviždaći, nego špije, cinkaroši i linčaroše.

Tko je glasao

Skviki, žviždači obično

Skviki, žviždači obično djeluju prije nego li je svekolika javnost obaviještena o slučaju...

Uglavnom, kad je vlast u ulozi žviždača, a masa u ulozi policajaca, to je jako bolesno... Podsjeća na ona vremena i države iza željezne zavjese.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ja mislim da je ovo...

...apsolutno najbolji komentar. da, to je TO. i nešto slično u tom pravcu, između ostalog, piše i u ovoj sjajnoj analizi M. Holjevca na fizzit.net

Uglavnom, kad je vlast u ulozi žviždača, a masa u ulozi policajaca, to je jako bolesno... Podsjeća na ona vremena i države iza željezne zavjese.

pročitati obavezno!

http://www.fizzit.net/vijesti-i-politika/komentari-i-kolumne/4303-a-na-k...

CC

Tko je glasao

@Bigulica

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci