Tagovi

Zeleni su jedna od šest opcija u spektru političke ponude

Predali smo kandidacijske liste dan prije roka. Danas poslijepodne očekuje se da Državna izborna komisija objavi sve prihvaćene kandidacijske liste, pa ćemo znati i tko su nam suparnici. Sutra službeno počinje predizborna kampanja. U međuvremenu, jedno kratko objašnjenje o tome kako se zeleni smještaju u spektru političke ponude.

Više puta spomenuo sam u svojim tekstovima da su zeleni ne samo "stranka", nego i jedna "politička opcija". .Spominjem taj pojam npr. u članku Glas koji date "maloj" stranci neće propasti. "Politička opcija" označava grupaciju, koja ima jasan idejni profil, koja izražava neki svjetonazor, sustav vrednota, ideologiju, kako su oni profilirani u praksi parlamentarne demokracije. Političkih opcija ima naravno mnogo manje, nego što ima stranaka (osobito kod nas). One su na europskom i svjetskom nivou uključene u stranačke zajednice, kao što je Europska zelena stranka, u kojoj odnedavno Zelena lista ima status promatrača. Mi, dakle, zastupamo zelenu političku opciju u Hrvatskoj. Samo nekoliko drugih hrvatskih stranaka izborilo se za takav status.

Gledajući tipove stranaka i međunarodne stranačke zajednice, postoji šest osnovnih idejnih političkih opcija. (Osim toga, postoje slučajevi stranaka posebnog interesa kao što je kod nas HSU, regionalnih koje mogu biti različitih usmjerenja itd.)

Nacionalističke. Tu opciju u Hrvatskj pokriva privenstveno HSP, a brojne male "pravaške" i slične stranke s malo izgleda nastoje zauzeti dio tog prostora.
Konzervativne. Tu poziciju (i u Europskoj pučkoj stranci) zauzeo je HDZ,, a dio prostora zauzimaju HSLS, HSS i DC.
Liberalne. Kod nas je tu poziciju zauzeo HNS, usprkos drugačijem imenu. Ostao je bez konkurencije kada su dvije liberalne stranke nestale sa scene, a HSLS je faktički konzervativna sranka.
Socijalističke. Tu poziciju, bez konkurencije, zauzeo je SDP. Iako riječ "socijalizam" izbjegavaju, članica su Socijalističke internacionale.
Zelene. Postoje u gotovo svim europskim zemljama. U njih dvadesetak su etablirane, stalno u parlamentu. Bile su ili su sada u koalicijskim vladama u sedam država.
Lijeve, "postkomunističke". U Hrvatskoj je tu postojala konkurencija marginalnih stranaka. Na ovim izborima, dvije najajače, Ljevica Hrvatske i SRP, nastupaju zajedno. U Europskm parlamentu, ta je grupa organizirana kao Ujedinjena europska ljevica.

Svega šest grupacija, šest "opcija" postoji. U Hrvatskoj, posljednje dvije su tek u začecima. Zelena lista, koja je u ove tri godine od osnivanja (isprva, strateški, kao regionalna stranka, Zeleni za Zagreb) prešla značajan razvojni put, danas predstavlja jednu europsku i svjetsku političku opciju u Hrvatskoj. Postoje ljudi koji tu opciju podržavaju, i taj će se broj sigurno povećati kada većina postaje svjesna, da ona zaista postoji u "spektru političke ponude". To nam daje sigurnost, da kao stranka imamo budućnost. Sada smo na početku i nismo opterećeni trenutnim uspjehom. Ako uđemo u Sabor, odlično! Ako ne, nastavljao rad na rastu stranke i pripremama za sljedeće lokalne izbore, zatim za izbore za Europski parlament i za Sabor 2011.

Komentari

Vidim da je negdje nestao,

Vidim da je negdje nestao, odnosno valjda nije ni bio poslan, komentar koji sam dodao jučer. Trenutno nemam računalo doma, upravo kupujem novi laptop, pa ovo pišem iz stranke, a jučer je bila gužva, pa sam valjda zaboravo provjeriti a li jeposlano. Sada je mirnije.

Nekoliko pojašnjenja, glede primjedbi koje su date.

- Nisam uopće, i to namjerno, koristio riječi "ljevica" i desnica" u ovom dnevniku. Tako se diskusija reducira na samo jedno ili-ili, što je neopravdano (recimo, zeleni su generalno "ljeviji" od socijaldemokrata, ali su od nastanka u drastičnom raskoraku sa također lijevim komunistima). Imamo šest "idejnih pozicija". Bio sam maksimalno kratak, naravno, u politologi8ji se može o ovome u beskraj razglabati, pa kad bih krenuo u navođenje literature i sam bih se izgubio i morao priznati da ništa ne kužim. :)

- Počitičke opcije ("pozicije") razlikuju se po tome, koju ideju vodilju imaju, što im je najvažnije, koja vrijednost (vrednota). To ne znači, da one druge mogu zapsotaviti. Naravno, naciopnalisti se mogu baviti i socijalnim pitanjima i pbiti jako "lijevi" u tome, itd. Svaka stranka u praksi ima neki "mix", bitno je , što je noseća stvar: nacija, tradicija, sloboda, solidarnost, ekologija, pravda. (Evo sve svedeno na po jednu riječ, misli mdaq je prepoznatljivo!)

- Vrlo bitno: stvar funkcionira čak, i ako neke stranke samo GLUME određenu poziciju! Ako to zapravo i nije njihova pozicija (nego su stranački vođe zapravo pragamtičari, "realisti", populisti, licemjeri isl.), ipak oni funkcioniraju u ponudi biračima kao odgovarajuća opcija u spektru ponude.

- Birači zaista možda po svojim stavovima više odgovaraju pretpostavljenom svjetonazorskom profilu svoje opcije, nego što su to stranačke vođe i sam stranka u praksi!

Zeleni su kod nas, a uglavnom i drugdje, "prezeleni" da bi glumili. :=) Zato su u prilično visokom stupnju "stranka ideja" ili "vrednota". (zapravo, povijesno prva "zelena" stranka, na Novom Zelandu 1972, nazvala se "Values Party", danas su i oni "Green"). No ima i toga, naravno. REelosi u njemačkoj dobili su prevlast i sačuvali izborni rezultati, izgubivši dio birača ali privukavši druge, dok su međutim u Belgiji, gdje su se zeleni uzoholili nakaon velikog uspjeha na izborima 2001. (nekih 14% u oba dijela Belgije, ne da mi se sada točno tražiti), bili drastično kažnjeni na slijedećim izborima (4%).

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Prica o ljevici ili desnici

Prica o ljevici ili desnici je prica o dogmatskim sustavima koji su osiguravali politicki kontekst u nemogucnosti opipavanja politicke stvarnosti. Naime, kontekst je nuzan da bismo bilo koji podatak mogli evaluirat (osnove teorije informacije), odnosno utvrditi njegovu vrijednost.

Danas zivimo u procesu rapidne informatizacije drustva, pa tako nam niti sam politicki kontekst ne mora biti dogmatski sustav, vec politicka stvarnost. Precizinije, politicka stvarnost vrsi dekonstrukciju politickih dogmi, a politicke opcije utemeljene na dogmi vise nemaju buducnost.

Ista stvar je i sa ostalim politickim profilima koji su u Hrvatskoj sasvim prirodno raskupusani i prakticki neznacajni. Ono sto je u Hrvatskoj bitno, koliko mogu primjetiti, jeste emotivna bliskost Tudjmanu ili Titu, sto je temelj prve podjele, a ostalo su srodne finese.

Tko je glasao

Vrlo koristan post za one

Vrlo koristan post za one koji ovdje razglabaju o koalicijskim potencijalima pojedinih stranaka, a i za one zbunjene koji nisu u stanju prepoznati bitna obilježja političkih opcija i na logičan način ih povezati s pojedinim strankama na hrvatskoj političkoj sceni.

Posebno će ovaj post biti instruktivan SDP-ovcima. Naime, iz točne i koherentne liste koju si dao proizlazi da SDP, kao socijaldemokratska/socijalistička opcija, može sklapati logične koalicije (kod nas je uvriježen termin "prirodne") samo s opcijama ispod sebe. Koalicija s bilo kim tko stoji iznad njih bila bi nelogična i politički vrlo štetna (u smislu narušavanja vjerodostojnosti). Jedino bi koalicija s HDZ-om bila moguća i to isključivo kao pragmatični izbor nužnog zla.

grgo

grgo

Tko je glasao

to bi imalo smisla kada bi

to bi imalo smisla kada bi stranačke podjele doista takve i bile, a to kod nas nije slučaj

jedan dio atributa neke od stranaka proizlazi iz njihovog programa i ciljeva koji žele postići, no jednaku težinu donosi i biračko tijelo koje oko sebe okupljaju

nadalje, pretpostavka je da su ove gore navedene stranke nacionalne, što nije sa svima slučaj jer praktički nemaš nijednu stranku koja djeluje na apsolutno cijelom području RH (osim SDPa i HDZa iako i oni imaju dijelove koji nisu pokriveni)

imaš situaciju HDZa koji je po svom programu nerijetko socijalniji od SDP-a, a istovremeno pokušava biti ekonomski liberalniji
za HSP ja više nisam siguran da li su oni nacionalistička stranka ili su pronašli svoju nišu pa drve po njoj koliko mogu

HSLS je stranka u odumiranju i bojim se da je po svim karakteristikama regionalna, baš kao i IDS ili HDSSB

HSS praktički ne postoji u dalmaciji i jugu zemlje, to što ima tamo kandidate ne bi vas trebalo zavaravati

Tko je glasao

Uvjeren sam da bi profil

Uvjeren sam da bi profil tipičnog birača svake od političkih opcija čiju je (ponavljam: točnu i koherentnu) klasifikaciju iznio Oštrić, odgovarao bitnim obilježjima političke orjentacije svake od njih. Pojedinci koji eventualno od tog profila odstupaju su iznimke koje potvrđuju pravilo.

Sve ostalo što navodiš su finese, irelevantne za temeljnu podjelu političkog tijela nacije pa tako i za predstojeće izbore.

grgo

grgo

Tko je glasao

ne mogu se složiti jer je

ne mogu se složiti jer je gore navedeni HDZ po mnogim svojim segmentima ljevije od SDP-a i biračko tijelo ne bira kod nas po političko/ideološkim kriterijima nego je uglavnom nacionalno usmjereno (ili nije)

po mojem razumijevanju politike, ako striktno gledamo i uspoređujemo se s inozemstvom, mi praktički imamo jednu jedinu nacionalu političku stranku a to je SDP, sve ostalo su ili pokreti (tipa HDZ), ili regionalne ili usko specijalizirane interesne stranke

naša politika je vrlo primitivna i dijabolična u mnogim elementima

Tko je glasao

Apsolutno si u pravu što se

Apsolutno si u pravu što se tiče primitivizma, ali griješiš kad populizam tipa Evite Peron poistovjećuješ s ljevicom.

grgo

grgo

Tko je glasao

pojma nemam kakvim se

pojma nemam kakvim se populizmom bavila evita peron (znam samo da je andrew lloyd weber napravio sjajan mjuzikl, a niti madona to nije loše opjevala)

no SDP se ne bavi populizmom, HDZ je taj koji koristi populizam da bi ostvario svoje ciljeve

Tko je glasao

A na što si onda mislio,

A na što si onda mislio, kad si rekao da je HDZ lijeviji od SDP-a?

grgo

grgo

Tko je glasao

populism Political program

populism
Political program or movement that champions the common person, usually by favourable contrast with an elite. Populism usually combines elements of the left and right, opposing large business and financial interests but also frequently being hostile to established socialist and labour parties. In the U.S. the term was applied to the program of the Populist movement of the 1890s.

eto ti definicije iz britannice
primjeri populističkih mjera HDZa su besplatni udžbenici, široki raspon socijalnih mjera (koji je toliko širok da je u stvari neučinkovit), a i njihova kampanja je definitivno populistička u svim svojim elementima

Tko je glasao

Oprosti, ali opet nisi

Oprosti, ali opet nisi odgovorio što je u HDZ-ovim politikama lijevije od SDP-ovih politika, osim populizma za kojeg definicija kaže da može biti korišten i lijevo i desno, ali nikako sveden na ljevicu ili desnicu.

grgo

grgo

Tko je glasao

Dok su njemački Zeleni bili

Dok su njemački Zeleni bili izvanparlamentarna opozicija uživali su sve moje simpatije. Međutim ubrzo su se podijelili na "realos" dakle realiste i na "fundis" dakle fundamentaliste. Realisti su bili mišljenja da se treba prilagoditi postojećem političkom sustavu u SRNJ i da bi se došlo do vlasti raditi ustupke u vlastitom političkom programu a fundamentalistima su bili važniji nijihovi programi i ustrajanje na njima. Pobijedili su realisti i danas su Zeleni u parlamentarna stranka u Njemačkoj ali su izgubili ili zaboravili mnogo toga za što su se u početku zalagali. Naprosto postali su jedna stranka od mnogih. Ne zelena nego više siva. Nadam se da se to neće dogoditi hrvatskim Zelenima.

Tko je glasao

Bebić je na "atomski s

Bebić je na "atomski s lijeva".Bu zanimljivo.Općenito mislim da će ovi izbori proći u znaku par iznenađenja nezavisnjaka i manjih stranaka."Tadićevci i Bebićevci" bi to mogli pokazati.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci