Tagovi

Zelena politika - osnovna informacija o programu

KOMAZ

Komunikacijska mreža zelene politike

OSNOVNA INFORMACIJA O PROGRAMU

Program Komunikacijska mreža zelene politike (KOMAZ) pokrenut je u veljači 2011..

Svrha:
Pratiti, analizirati i poticati djelatnosti progresivnih društvenih pokreta, kritičke teorije društva i zelene političke opcije.

Vizija:
Ekološki, društveno i privredno održiva globalna zajednica.

Misija:
Informirati – educirati – inspirirati.

Osnovni pojmovi

• Zeleno nije samo "zaštita okoliša", niti samo "održivi razvoj". Načelo održivosti obuhvaća tri komponente: ekološku, društvenu i privrednu. Zelena platforma povezuje četiri stuba: ekološku mudrost, socijalnu pravdu, sudioničku demokraciju i nenasilje.
• Politika nije (samo) ono, čime se bave političke stranke, niti (samo) borba za moć. Biti političan izvorno znači baviti se onim, što je od interesa za „polis“: lokalnu zajednicu, grad, naciju, planetu.
• Komunikacija je krvotok, koji gradi zajedništvo. Bez povezanosti, nema održivosti.
• Mreža je fleksibilna, pluralistička organizacija sposobna da uči, prilagođava se i napreduje.

Način djelovanja

Djelovati nestranački i nad-stranački, pozivajući i potičući na suradnju sve pojedince, grupe i organizacije, koje mogu pridonijeti našoj svrsi i misiji. Optimalno spajati široku participaciju suradnika i profesionalne uređivačke kriterije.
Spajati viziju, teoriju i praksu, istraživanje i akciju, etiku i pragmatiku. Ne misliti samo o onome što jest, nego i o onome što može i treba biti. Ne samo o onome što činimo, nego i o onome što jesmo i što trebamo biti.
• Vizija, koja nadahnjuje.
• Teorija, koja je kritička i angažirana.
• Praksa, zasnovana na viziji i teoriji.
Misliti globalno, uz prilagodbu lokalnim prilikama. Djelovati lokalno, imajući u vidu da svaka nacija i svaki pojedinac ima udio u globalnim problemima – i globalnim rješenjima.

Projekti u okviru programa

1. Mrežno glasilo za privredu, društvo i ekologiju "Zelena politika". Nulti broj izašao je sredinom veljače 2011., a prvi broj izlazi 30. ožujka. Izlazit će svake druge srijede na četiri do osam stranica formata A4.
2. Mrežno sjedište (web site) www.zelenapolitika.info. Vijesti, analize, forum i drugi sadržaji.
3. Seminar kritičke teorije prirode i društva. Predavanja, tribine, okrugli stolovi, webinari.
4. Časopis "Politička ekologija". Izlazak prvog broja predviđamo u listopadu 2011..

Financiranje

Održivost projekta počiva na disperziji izvora financiranja. Strateški nam je cilj malim osobnim donacijama pokrivati osnovne troškove, čime se osigurava nezavisnost u slijeđenju vlastite svrhe, vizije i misije. Institucionalnim donacijama, subvencijama i drugim izvorima prihoda pokrivati širenje djelatnosti.

Donaciju možete uplatiti na transakcijiski račun:

2484008-1500180446
IBAN HR6924840081500180446

Kontakti i poveznice

Mrežno sjedište: http://www.zelenapolitika.info
Elektronska pošta: zelenapolitika@gmail.com

Voditelj programa: Zoran Oštrić
voditelj marketinga: Aleksandar Andrić
Grafički urednik i web master: David Karakaš

Letak
Nulti broj glasila „Zelena politika“
Prezentacija „Green New Deal“

Komentari

Plemenito žicanje

Zorane Oštriču
Iskoristiti pollitiku. com za žicanje love za osobne projekte čija je perspektiva vrlo upitna,
ne samo da je hrabrost već i drskost. A što nudite? Vizije, kritike, istraživanja, okrugle stolove i seminare. Svaka "čast".

Tko je glasao
Tko je glasao

Vrijeme za akciju

Vlada je jučer prezentirala niz investicijskih projekata.
Od toga barem tri su energetski projekti.Termoelektrana na ugljen, snage 500 MW, u Plominu, iizgradnja novog produktovoda duljine 940 kilometara, za transport derivata nafte i proširenje mreže magistralnih plinovoda. Ukupna investicija oko 10 milijardi kuna.
Ni riječi o obnovljim energetskim izvorima, o vjetroelektranama, o PV-ima, o smanjenju emisije stakleničkih plinova, o europskoj energetskoj inicijativi ( 20+20+20), o štednji energije, o eventualnom utjecaju fukushimske kataklizme na energetsku politiku RH.
Vrijeme je za akciju " Zelene politike".

Tko je glasao

Da, vrijeme je! :)

O vjetroeletranama vlada ne mora brinuti, jer to je danas veliki biznih, puno angažiranog kapitala, već danas privatne tvrtke prijavile su daleko više projekata, nego što je trneutno moguće izgraditi zbog ograničenja mreže. Jedna od ključnih stvari je razvijati pametne električne mreže.

Ostalo - stvar stoji. Plus su tu pripreme za izgradnju nuklearne elektrane. Energetsku strategiju donijela je Hrvatska prije dvije godine - to je bio peti put da sam sudjelovao u diskusiji o donošenju energetske strategije u 25 godina, svakih pet godina donosi se nova, svaka je dugoročna, i uvijek, kao i sada, nakon dve godine se veći vidi da je zastarjela.

Javi se za dalju moguću suradnju! Trebat će mi pomoć oko promocije .Startam nešto novo, trebat će intenzivni rad i svaka pomoć je dragocjena.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci