Tagovi

Zbogom oružje

U Mračno Vrijeme Komunizma nije bilo lako dobiti dozvolu za oružje, pa čak su i lovci prolazili kroz teške gnjavaže kako bi dokazali da su zavrijedili povjerenje i da mogu nositi duge cijevi. Bilo je to vrijeme kad se nisu, svakih nekoliko tjedana, događale oružane pljačke sa smrtnim ishodima. Represivni aparat je uzimao svoj danak u slobodi pojedinca, ali sigurnost običnog stanovnika bila je puno veća...

Dogodio se rat, postalo je normalno da svi nose oružje, oni lovci i njihovo lovačko oružje pomoglo je u prvim danima obrane.

Vraćanje oružja je išlo malo teže, nakon brojnih akcija stanje se nije promijenilo na bolje. Do oružja nikada nije lakše doći, pubertetlije rješavaju svoje probleme i frustracije povlačenjem obarača. Dvoje mojih susjeda nije dočekalo punoljetnost. Jedan je izgubio u igri ruskog ruleta, drugi si je presudio zbog nesretne ljubavi. Svi su znali da imaju oružje i nitko nije ništa poduzeo. Možda im se koji puta dogodilo da im nisu htjeli prodati alkohol, ali za pištolj ih nitko nije tražio osobnu.

Vozači moraju jako paziti da ne isfrustriraju nekog drugog sudionika u prometu slabih živaca i ispravnog pištolja. Nedaj bože da se porječkate s nekim oko parkinga.

Subotom je bolje da ne izlazite iz stana ili kuće, a po mogućnosti se odmaknite od prozora ili (još bolje) se smjestite u neku prostoriju bez njih. Jer veseli svatovi pucaju, a meci lete...

O hladnokrvnim ubojstvima i pljačkama financijskih poslovnica svi sve znamo.

I onda naš ministar zaključi kako je najbolji lijek za balkanski divlji zapad slanje dugih cijevi na ulice...

Greška, velika greška. Što se događa kad na nasilje odgovorite još većim nasiljem?

Ono što nama treba je jako rigorozan zakon o oružju. Kao prvo treba svima oduzeti dozvolu za oružje i definirati relativno kratki rok za ponovnu predaju zahtjeva i dokazivanje da stvarna potreba za nošenjem oružja postoji. Meni se čini da 95% vlasnika dozvola uopće ne treba oružje ili nisu sposobni njime rukovati zbog mentalnih problema.

Svako posjedovanje oružja bez dozvole treba oštro kažnjavati, sprovođenjem nositelja na duže vrijeme iza rešetaka. A da ne govorimo o korištenju oružja bez dozvole ili za trgovanje njime. Čak ni svi djelatnici policije ne trebaju oružje, a svako kaubojstvo izvan službe treba oštro kažnjavati. Policajac izvan službe nema razloga za nošenjem oružja.

Nisam primjetio da je nošenje oružja pomoglo da se učinkovito spriječi neka pljačka. Naoružani čuvari samo iritiraju pljačkaše pa oni, jadni, u nastupu nervoze moraju pucati.

Zašto onda naša Vlada ne pokrene akciju Zemlja Bez Oružja umjesto što nam naokolo prodaju bajke o Zemlji Znanja? Valjda se ne žele zamjeriti svojim prijateljima kojima je oružje sredstvo za proizvodnju?!

Jasno, tu su i legendarni branitelji koji se zacijelo ne žele odreći svojih ratnih trofeja, a Vlada im se ne želi zamjeriti. To je u redu, ali trofejno oružje obično ima zalivene cijevi. Nije na dohvat djeci s metkom spremnim na opaljenje.

A najvažniji trofej kojeg su svi ti branitelji donijeli natrag svojim obiteljima su njihovi vlastiti životi. Svi ratni trofeji nisu vrijedni jednog, jedinog ljudskog života. Nisu ti trofeji osigurači egzistencije, samostojnosti i ponosa, oni su zapravo smetnja svemu tome.

Problem je samo u tome što naši mali, sitni, ljudski životi ne znače baš puno onima koji su na vlasti. Njima čak i odgovara da je rulja u strahu, lakše ih je natjerati da dignu svoju ručicu i zaokruže pravi broj na listiću.

Komentari

Stvarno, a što će ljudima

Stvarno, a što će ljudima oružje? Treba li klincima na putu do škole? Treba li nekome u autu? Uopće mi nije jasno zašto se i izdaju dozvole za nošenje oružja, a ovi naši kriminalčići se ne kažnjavaju kad im policija pronađe oružje. Treba ih bubnuti u zatvor na neko vrijem, pa ako ponove na duže, pa ako ih opet nađu sa oružjem 10ak godina pa nek si misle. Pa nismo ratovali za ovu "državu" da bismo ratovali i nakon rata.

Tko je glasao

Post je izvrstan i s

Post je izvrstan i s većinom se slažem. Jedino što mislim da čak ni "rigorozni zakon o oružju" to više ne može promijeniti.
Ono čega se ja bojim je da pratimo povijesni put razvoja Amerike (kao i u mnogim drugim stvarima :-), a u ovom konkretnom slučaju to baš i nije neki uzor.
Naime, danas je svima jako dobro poznato da je Amerika "zemlja oružja" (sa svim pripadnim problemima koji su često glavna vijest širom svijeta), ali mnogi imaju krivu percepciju kako je do toga došlo. Većina mislim da je osvajanje Divljeg zapada glavni krivac za to (a tome pridonose i svi oni vesterni u kojima svaka šuša nosi colt pripasan na opasaču).
Međutim, istina je daleko prozaičnija. Boom u posjedovanju oružja u Americi se desio tek nakon građanskog rata 1860-1865 kad je iz razumljivih razloga proizvedena golema količina oružja. Prije toga je oružje bilo poprilično skupo i mnogobrojne obitelji koje su kretale put zapada ga sebi jednostavno nisu mogle priuštiti.
Ali, kad je pokrenuta industrija oružja za potrebe obiju vojski sa pripadnom economy of scale, narod se masovno naoružao, a kako je oružje vrlo "dugotrajna" roba, Amerika je "naoružana do zuba" sve od tih vremena.
Današnja situacija u Hrvatskoj je vrlo sličnai bojim se da će proći još dosta vremena dok se Hrvati riješe svih onih kalašnjikova koje imaju po svojim podrumima.

Tko je glasao

Ipak, mene nije previse

Ipak, mene nije previse strah braniteljskih kalasnjikova. Vise me trta kojekakvih svjezih zivcenjaka sa pistoljem za pojasom.

UK ima rigorozne zakone o nosenju oruzja i ima vrlo malu stopu ubojstava vatrenim oruzjem. neutrino

Tko je glasao

Odlican tekst Potpuno se

Odlican tekst

Potpuno se slazem

neutrino

Tko je glasao

"A najvažniji trofej kojeg

"A najvažniji trofej kojeg su svi ti branitelji donijeli natrag svojim obiteljima su njihovi vlastiti životi."

Ova tvoja rečenica mi je tako na mjestu. U kontekstu posta i izvan njega.

liby.info

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci