Tagovi

Završni pozdrav uz diskusiju o tezama Solarisa Pripametnog

Jopet ja u fajt ... jest da više stvarno nema smisla, ali još ovaj jedan post ćete pritrpiti :-)))

A ovaj put je „protivnik“ bloger Solaris koji se u svom postu „Diskusija o tezama Zvone Radikalnog" (btw. jedini koji je objavio na pollitika.com, usprkos „stažu“ od pola godine ;-) poprilično kritički osvrnuo na moj post „Zablude o grijesima Georga Busha“. Koliko kritički ? Paaa, poprilično kritički:

„Problem je u tome sto, unatoc cinjenici da se strastveno informira, u biti ne zna dovoljno“
„Njegove fraze su izraz tipicne povrsne informiranosti“

i slično ...

Trkeljarije? Nipošto! Jer, Solaris je pametan dečko! Čak i pripametan :-), rekao bih ja, ali, ipak idemo redom.

Priča je počela sa betovim dnevnikom „(skoro) svi grijesi George W. Busha“ u kojem je on prenio 10 grijehova GWB-a kako ih vidi „eminentni evropski socijaldemokrat“ (kojeg sam ja u nedostatku informacije imenovao Esdo a u međuvremenu ga je bet identificirao kao Mogensa Lykketofta, bivšeg ministra vanjskih poslova i ministra financija u vladi lijevog centra Kraljevine Danske 1992-2001 koji je nakratko bio i šef Socijademokratske stranke Danske). U tom svom popisu Esdo je neke grijehove i pogodio, ali je u svojoj argumentaciji počinio i podosta pogrešaka pa sam ja po n-ti put krenuo „ispravljati krive Drine“ a usput sam i dao svoju ocjenu koliko je Esdo u opisu grijehova bio točan (btw. ispalo je 5.39 od 10.0 mogućih ;-)

Što je bio moj cilj ?

Bloger „smuk i salaso“ je to u svom, inače prilično kritičnom, komentaru na mom blogu formulirao „u sridu“:

Ostalo je sve manje, vise slaganje sa predmetom ocjenjivanja koje polemizira samo o nijansi izmeta, ne dovodeci u pitanje postojanje istoga.

NIJANSIRANJE je ključna riječ !

Veličati Busha i njegovu administraciju, koji su u zadnjih sedam godina nebrojeno puta pokazali svoju nesposobnost mi nije bilo ni na kraj pameti! Ali da socijalistička trkeljanja nekog „eminentnog evropskog socijaldemokrata“ prođu bez mog osvrta, e to ne može.

Pa me nije iznenadilo ni kad sam na svoj osvrt dobio osvrt :-). Koji Solaris započinje ovako:

Neke tipicne fraze, neke tipicne predrasude i neka tipicna vjerovanja isticu se u Zvininom razmisljanju u kojem reagira na kriticki post o u povodu Bushova dolaska u Zagreb. Reagiram iskljucivo na njih, na tu neupitnu tipicnost, koja je inace dosta rasirena, i kod Zvone je izgleda izraz opceg prosjecnog razmisljanja ...

Problem je u tome sto, unatoc cinjenici da se strastveno informira, u biti ne zna dovoljno. A ne zna dovoljno upravo zato sto mu samoproklamirani radikalizam onemogucuje da sliku vidi dovoljno siroko.

To se zove OŠTAR početak – so let the fight begin:

Solaris kritiku počinje s prvom točkom u kojoj kaže da je „sasvim je ocigledno da su okolnosti 2000-te godine (vezano uz izbor GWB za predsjednika, op Z.R.) bile sumnjive“. Njemu je to „neupitno sumnjiva situacija“ i s tom točkom se Solaris obračunao ukratko bez daljnjeg elaboriranja. Alas, ima tu štofa, itekako ima štofa, ali tome ćemo se vratiti kasnije ...

Zatim se Solaris žali na korištenje termina „malac“ :-) za koji kaže da je „sukladan (Zvoninom) zauzimanj(u) nadmocnog stava i ponizavanj(u) onih koji imaju drukcije misljenje“. Ja to nikako ne bih tako rekao, pogotovo zato što se tako ponekad obraćam i svom sinu, svojim prijateljima i dragom stricu Bokiju (koji je, bar što se mene tiče, originalni autor tog termina ;-)

Ipak, zanimljivo je još nešto što Solaris kaže: „Jednom sam osobno u diskusiji o Zvoninom postu napisao nesto o financiranju obrazovanja. Zvone je, iako nema ni blagog pojma tko sam, prvo napisao - o tome ja znam puno vise nego ti. ??? Dakle, kus!“

Ne kažem da tako nešto nikad nisam izjavio :-), ali kad sam od Solarisa zatražio da mi dade link na takvu moju izjavu – ni traga ni glasa. Da ponovim, sasvim je moguće da sam, želeći naglasiti svoju „poziciju“ na fakultetu i činjenicu da sam o problemima obrazovanja podosta razmišljao i rekao nešto slično, ali sam prilično siguran da to nije bilo baš ko što Solaris kaže: „Dakle, kuš!“. I živo bi me zanimao kontekst. Ali, Solarisu se valjda nije dalo tražiti taj komentar – glavno da je on svoje „ispalio“;-)

I onda polako dolazimo do srži stvari!

Pa solaris kaže: „Dakle, Esto bi, kaze Zvone, htio socijalizam u Americi. Zvone ne bi htio. U cemu je Estin grijeh? Ako Zvone ima pravo ne htjeti, zar nema Esdo pravo htjeti.“ Pa se još pita da što ja i Esdo uopće imamo izražavati svoje mišljenje o tome kakav bi sustav trebao biti u Americi !!!

E ovdje je Solaris, kako se to lijepo kaže: OMAŠIO CEO FUDBAL !!!!

Jer, diskusija je počela s mojom reakcijom na (navodne) grijehe George W. Busha !!! Kojem je Esdo kao jedan od deset grijehova naveo (sad parafraziram ;-) „da nije uveo socijalizam u Ameriku“ ???

Iako ću se ja sa Solarisom složiti da je pitanje ima li uopće smisla da ja i Esdo izražavamo naše „htijenje“ o tome kakav bi sustav u Americi trebao biti, doista mi nije jasno što je Solaris sa svojom kritikom na moj račun htio u stvari reći ??? Ja sam samo rekao da je posve bedasto i pogrešno kao „grijeh“ Bushu stavljati to što je tijekom njegovog mandata Amerika ostala „kapitalistički ustrojena“ zemlja (za razliku od „socijalno usmjerenih“ evropskih država), a sličan argument sam potegnuo i na Esdinu kritiku da u SADu za vrijeme Busha nije uspostavljen sustav univerzalne medicinske zaštite (iako je tu situacija malo složenija i o tome ćemo detaljnije još kasnije).

I kažem ponovo - kakav fuckin grijeh ? Američki narod je svoje izabrao (i hvala Bogu da je njihov izbor drugačiji od evropskog!) i nema tu nikakvog grijeha!

Ipak, ispalo je da sam tu dao priliku Solarisu da u fajt ubaci svoje „tenkovske divizije“:

Proucavajuci funkcioniranje demokracije razvila se cijela jedna vrlo slozena znanost koja prilicno relativizira parole tipa "narod je svoje izabrao"

Drugim rijecima, Zvonina tvrdnja, "da Amerikanci zele univerzalno drzavno zdravstveno osiguranje vec bi ga imali", potpuno je besmislena s pozicije liberalne analize funkcioniranja glasackog mehanizma.

Bilo kako bilo, slijedeci formalnu logiku Zvonina tvrdnja "da Ameri zele…" uobicajeno u ozbiljnim diskusijama diskvalificira onoga tko ju je izrekao.

Ukratko, Zvone je hrvatski intelektualac, predavac na sveucilistu, I to na fakultetu koji je po Zvoninim rijecima blizi nego bilo koji drugi hrvatski fakultet suvremenim znanstvenim I strucnim dostignucima. Otkriva se medjutim da se u javnim raspravama koristi povrsnim frazama: "Da Amerikanci zele…" I to u podrucju u kojem bi vise trbao pitati I slusati nego docirati, jer nije njegova struka.

Ukratko, Zvone je GLUP zato što u diskusiji koristi argument „Amerikanci su tako izabrali“ i time pokazuje da ne zna da postoji nešto što se zove Arrowljev paradoks koji

... matematicki pokazuje (naglasavam matematicki) da ne postoji glasacki mehanizam koji bi individualne preferencije I prioritete neizostavno pretvorio u adekvatne preferencije na agregatnoj razini (prica se dalje razvija u smjeru decentralizirane realizacije preferencija putem trzisnog mehanizma).

Arrowljev paradoks !??? NIKAD ČUO ! Jok malac, niti blizu!

Ali, Solaris ovdje svejedno sere. Ili vrijeđa, kako vam draže. Vrijeđa/sere zato što svojim riječima implicira da meni nije jasno da postoji problem s „pretakanjem“ individualnih preferencija glasača u rezultat (odnosno političku akciju) na agregatnoj (znači nacionalnoj) razini !?

Majke ti irudove, a što je politika doli umijeće kanaliziranja individualnih preferencija glasača u konkretnu političku akciju. Naravno, političari se trude i utjecati na preferencije svojih birača, to je kristalno jasno, ali Solarisova implikacija da meni nije jasna ovako elementarna činjenica iz sfere politike je poprilično uvredljiva (i posve pogrešna, naravno).

Dakle, Arrow paradox kaze da je moguce(!) ali nije nuzno da se individualne preferencije pretvore u opce prioritete. Moguce je da Ameri, zele li univerzalno zdravstveno, to I dobiju, ali ako zele univerzalno zdravstveno ne znaci da im glasacki mehanizam to omogucuje. Molim dakle da se u ovom kratkom objasnjenju uoce razlike izmedju moguce I nuzno, da se uoci pojam glasacki mehanizam I sl.

Malac (ovdje doista u pejorativnom smislu kakav implicira Solaris;-), alaj ga sereš :-))))

Solaris otprilike kaže ovo: „Moguća je situacija da čak i u slučaju kad većina Amerikanaca, recimo 60-70%, želi univerzalno zdravstveno osiguranje (ili socijalizam, for that matter) ta želja preko glasačkog mehanizma ne bude pretočeno u konkretnu politiku“.

A ja kažem, ne samo da je moguća, nego je čak i vjerojatna :-). Kako ? Vrlo jednostavno, zato jer postoje preferencije kod glasača koje su im VAŽNIJE od univerzalnog zdravstvenog osiguranja. Pa tako Joe Sixpack, bijelac u 50-tim koji je popušio posao jer se tvornica u kojoj je radio 30 godina preselila u Kinu (a koji, što je ovdje vrlo važno, na balkonu cijelo vrijeme ima izvješenu američku zastavu!) neće glasati za Hillary Clinton sve pa da mu ona obeća potpunu zdravstvenu skrb za 0 kn 0 lipa. Inače Joe Sixpack misli da ta ideja sa univerzalnim zdravstvenim osiguranjem uopće nije loša, ali eto ... ne moš protiv Arrowljevog paradoksa ...

I recite vi meni – ŠTO TU NIJE JASNO !?

Di su tu „neke tipicne fraze, neke tipicne predrasude i neka tipicna vjerovanja“ ???

Jel to Solaris hoće reći da mehanizmi glasanja (npr. kako od 2 milijuna glasova odabrati 150 i kusur zastupnika) nužno predstavljaju kompromis koji nije savršen !!! Koliko (pri)pametovanja da se kaže nešto tako očigledno!

Jel američki izborni sustav savršen? Jok malac, a za dokaz treba samo pogledati koliko proceduralnog rusvaja ima (već!) u ovim predsjedničkim izborima! Problem je naravno u tome što ne postoji „savršen“ izborni sustav! A to što se Amerikanci priklanjaju tradiciji pa svoj nerado mijenjaju - to je njihov način i njihov pristup (a evo vam i jedan hint za razmisliti – vjerojatno niste znali da delegati koje su do sada osvojili Obama i Clinton u utrci za nominaciju, formalno-pravno NISU DUŽNI glasati za „svog“ kandidata! – uostalom, zato ih i zovu pledged – a da to otvara mogućost za svakakve kombinacije (teoretičari urota, di ste ;-), oko toga nema spora, iako mislim da je Hillary gotova i da od toga neće biti nikakve priče ;-).

Nakon toga prelazimo u ekonomske sfere pa spominjući „prizemnu razinu na kojoj Zvone koristi ekonomski argument“ Solaris za ilustraciju poteže ovakav (kako i sam kaže!) apsurdan primjer:

„da Amerikanci (iz slumova) zele bolju pravosudnu zastitu oni bi je izglasali.“

Ovakva izjava nije apsurdna, već GLUPA jer u ovom slučaju, za razliku od primjera s univerzalnim znanstvenim osiguranjem, situacija posve drugačija (npr. samo treba ukazati na činjenicu da par (nek je i deset) milijuna siromašnih crnaca, raspoređeno po slumovima velikih gradova, baš i ne predstavlja moćnu glasačku mašinu u zemlji od preko tristo milijuna ljudi – bilo Arrowljevog paradoksa ili ne!)

Zanimljivo je i kako Solaris ispod tepiha provlači sljedeći argument: „u usporedbi sa zemljama slicnog stupnja razvoja Ameri trose na zdravstveno osiguranje vise, a dobivaju manje.“, odnosno, „sustav je u Evropi efikasniji“ !

Hm, s obzirom na znanstvene pretenzije koje naš Solaris pokazuje, iznošenje ovakve paušalne ocjene, bez da ih malo razradi i baci u sive nijanse koje su u ovoj diskusiji definitivno prikladnije, me doista „čudi“ ;-). Jer, netko će na primjer reći da je baš američki sustav efikasniji budući da za razliku od evropskog pojam „liste čekanja“ u Americi ne postoji! Kome, na primjer, poslodavac plaća zdravstveno osiguranje u Americi (istina, takvih je sve manje i to JEST problem), taj bi se nemilo iznenadio nivoom usluge koju dobijaju pacijenti u Evropi (baš me zanima hoće li netko pokušati „pobiti“ ovu tvrdnju ubacivanjem Švedske u cijelu priču)!

Ipak, ovdje nećemo previše kuditi Solarisa jer je njegov argument u osnovi točan – kako god okreneš, per capita Amerikanci definitivno troše više resursa (čitaj šoldi) na zdravstvo od Evropljana.

A ja na to mogu reći – HVALA BOGU DA JE TAKO !!!

Jer, upravo zahvaljujući toj potrošnji je medicinska znanost u zadnjih 10-20 godina tako napredovala – zahvaljujući američkim ulaganjima u, štono bi se reklo R & D (research and development). Hrvatska se (s pravom?) ponosi što je jedna od sedam zemalja u svijetu koja ima patentiran lijek (ili je to tako bilo prije 5-6 godina kad je Pliva bila „u fokusu“ ;-), ali nama se desio samo jedan Sumamed, i to je bilo to (a priča je slična i u ostatku Evrope!).

Zašto je Amerika drugačija ? Zato jer tamo postoji realna mogućnost da će se otkriveni lijek/procedura moći DOBRO naplatiti (a to vrijedi kako za istraživače u farmaceutskoj industriji tako i za doktore-specijaliste u praksi). Uostalom, dovoljno je pogledati kako su u Hrvatskoj prošli izumitelji Sumameda pa da bude jasno o čemu pričam :-). O tome kako plaća od 10-15.000 kuna djeluje na naše vrhunske (nažalost, i ne samo na vrhunske) doktore koji su u svoje profesionalno napredovanje uložili 20 godina teškog rada mislim da sve znamo.

Je li američki sustav idealan?

DALEKO OD TOGA!!!

Perverzije američkog zdravstva na dnevnoj bazi iskrsavaju na reddit, delicious i digg servisima i svaki internaut je s njima dobro upoznat, što je vjerojatno i razlog široko prihvaćene percepcije da je američko zdravstvo u teškim problemima.

Doći u situaciju da oboliš od raka a da nisi zdravstveno osiguran je prilično zastrašujuće, s desecima tisuća dolara troškova in prospect! Naravno, nije sve tako crno jer postoje Medicaid i Medicare programi kojima država pokriva zdravstvene troškove za siromašne i starije (a treba napomenuti da su upravo tijekom Bushevog mandata ti programi dodatno fundirani!).

Ipak, Solarisu se mora priznati da je u jednoj rečenici „urakljio“ problem:

Ono sto je potpuno jasno to je da u slucaju zdravstvenih usluga trziste ne funkcionira po principu dostizanja ravnoteze ponude I potraznje zbog nepremostive asimetricnosti informacija.

Činjenica da u slučaju postojanja asimetričnih informacija tržište ne funkcionira „normalno“ je jedan od osnovnih postulata ekonomije. Da bi dokučili koliko je „asimetričnost informacije“ ovdje važan pojam zamislite sljedeću situaciju. Joe Sixpack ima relativno dobro plaćen posao ali u sklopu kojeg nema employer-based osiguranje već to plaća sam, iz svog džepa. I sve je super dok mu dijete ne oboli od neke nezgodne bolesti – recimo astme ili nečeg sličnog što ima dugoročni efekt na zdravlje. Ipak, liječenje je uspješno i sve troškove je pokrio njegov HMO kod kojeg ima ugovoreno zdravstveno osiguranje. Ali, prije ili kasnije dolazi vrijeme za obnovu tog ugovora o osiguranju! I tada mjesečna premija za našeg Joe Sixpacka goes through the roof! „Pa čujte, ne može vaša premija osiguranja i dalje biti tako „niska“ kad u obitelji imate kronično bolesnog člana!“.

Naravno, u ovoj priči sigurno postoji i zakonska regulativa koja postavlja određene preduvjete i zapreke ovakvom ponašanju HMOa (ovdje ću 100 % popušiti Solarisovu kritiku da „zašto nisam to par minuta proguglao pa dao potpunu i točnu informaciju“), a s ciljem pokrivanjem „zdravstvenog rizika“ kroz što veći broj ljudi (tzv. komponenta solidarnosti), ali posve je jasno da ovdje imamo problem! Jer, svakom pružatelju zdravstvenog osiguranja je cilj da svojim policama „pokriva“ što zdravije ljude, a da na one manje sretne prebaci što veći dio troškova (ovdje se može otvoriti i sljedeća vrlo ozbiljna tema – kako organizirati zdravstveno osiguranje u budućnosti kad napredak tehnologije omogući potpuno skeniranje genetskog koda svake novorođene bebe i kad će se na osnovu te informacije moći unaprijed zaključiti o potencijalnim zadravstvenim rizicima, pa shodno tome i zdravstvenim troškovima, koje će ta individua imati kroz život!)

Da li je univerzalno zdravstveno osiguranje rješenje?

Kao što i sam Solaris kaže, možda je, a možda i nije! Nažalost (i očekivano, jer to je njegov „pristup“) Solaris ne razrađuje detaljnije različite mogućnosti i alternative, već se zadovoljava konstatacijom da je ovdje primarno riječ o „humanizmu“ (uvijek iznova me fascinira kako ljevičari sve probleme pokušavaju riješiti „humanističkim“ pristupom ;-) i da je tržišni pristup problemu zdravstva „apsurdan“!

Kad ti kažeš malac, valjda je tako.

Zatim još malo o Bushu i Kyotu (za divno čudo, ovdje nemam nikakvih zamjerki i čak mislim da je to poprilično dobro napisano ;-) i došli smo konačno do kraja.

**********************************************************

Nakon ovako dugačko izlaganja, očekivana reakcija blogera bi bila: „Uf, Zvone, bogati, pet i po stranica teksta na jedan (nevažan!?) blogerski fajt – nisi li malo pretjerao?“

Paaa, to bi se moglo i tako reći, da u ovoj priči nema još jednog malog malecnog problemčića! Problem je naime što se čitatelji na pollitika.com portalu u velikoj većini SLAŽU sa Solarisovom „argumentacijom“ a takav zaključak proizlazi iz činjenice da je post dobio 34 glasa i dva tjedna proveo pri vrhu liste preporučenih dnevnika!

Što je sasvim u redu jer upravo tome i služe one strelice pri vrhu svakog posta :-). Mi smo kao neki community i te strelice služe da „kolektivnom inteligencijom“ razlučimo žito od kukolja. Problem je, kao što se iz mog prethodnog izlaganja jasno vidi, što ja mislim da Solarisov post, ako baš i ne spada u kategoriju „kukolja“, definitivno NIJE „zlatno žito“ kao što to izgleda misli većina na ovom portalu.

Ipak, dalo bi se i preko toga prijeći! Uostalom, internet i služi za efikasnu razmjenu mišljenja i nalaženje „istine“ kroz utemeljenu argumentaciju jer nitko nije savršen i čovik uči dok je živ. Hm, internet možda i da, ali pollitika.com, nažalost, ne spada u takvu kategoriju! Jer, dok se svi slažemo da nam je vlast nesposobna, da je Sanader majstor manipulacije, da je Bandić korumpiran i da nam je država u k...., sve je pet i dijelimo si lijepo plusiće.

Ali, probaj samo dirnuti u „socijalističku“ dogmu, ili ne daj Bože braniti G.W.Busha i Ameriku (u stvari čak ne ni braniti, već „samo“ dati jedan malo drugačiji pogled) ... i onda stvari više ne izgledaju tako krasno!

Naravno, svi imamo pravo na svoje mišljenje i svi smo u ravnopravnoj situaciji da ga izložimo, pa tako i mrak ima pravo napisati o izboru GWBa ovo (da, da, vraćamo se na točku 1 iz posta od kojeg je krenuo cijeli rusvaj):

također, cijeloj akciji je prethodila diskvalifikacija cijelog niza ljudi s biračkog popisa a koja je uključivala ne samo osobe koje ne smiju glasati (poput recimo zatvorenika) nego i osobe SLIČNOG imena kao i zatvorenici

ukratko, situacija na floridi 2000 po mom skromnom mišljenju nadmašuje i apsolutno sve što smo vidjeli od našeg lokalnog HDZa jer takve stvari što su se tamo događale ne mogu proći niti danas

i posljednje, vrijedi spomenuti da je popular vote taj puta dobio Al Gore a nikako GWB

mislio sam da ćeš malo bolje ispitati što se događalo tada, ti kao inžinjer bi morao biti malo temeljitiji

a silverci ima pravo reći i ovo:

Ne samo oni nego i dobar dio crnačkog stanovništva je jednostavno izbrisan iz biračkih popisa i nisu mogli ostvariti pravo na glasanje.

Nisam niti siguran da je Vrhovni sud taj koji je prekinuo prebrojavanje. Mislim da je to odlučeno na državnoj, a ne na saveznoj razini i da je neku ulogu u tome imao Jeb Bush, tadašnji guverner Floride i brat od GWB-a.

A ja imam pravo reći - KAKVE TRKELJARIJE !!!

Al' dobro, ljudi ne znaju, nisu upućeni pa ne budi ti teško Zvone, ajmo malo diskutirati. Moram priznati da sam i ja malo zaboravio detalje kako je išla ta priča, ali imam ja pouzdan „repozitorij“ – www.economist.com, klik na Search pa da vidimo.

I našao sam jedan prilično detaljan članak u kojem se točku po točku opisuje kako je sve to skupa izgledalo. Čak prekršim i copyright te prenesem cijeli članak u svom postu Kako je izabran George W. Bush da vidim što ljudi na to imaju za reći.

Rekoh da vidim kako će sad mrak argumentirati da „situacija na floridi 2000 po mom skromnom mišljenju nadmašuje i apsolutno sve što smo vidjeli od našeg lokalnog HDZa“ (majke ti irudove, hrvatski izbori 2007 su provedeni uz DIREKTNO KRŠENJE IZBORNOG ZAKONA u kojem lijepo piše da se izborne jedinice ne smiju razlikovati za više od 5 % po broju birača – i onda mi mrak kaže da je 2000 na Floridi BILO PUUUUNO GORE???)

A baš me zanima i jel' možda mrak i silverci žele reći da je postojala neka skrivena kampanja (naravno, od strane Republikanaca) da se „osobe sličnog imena kao zatvorenici“ te „dobar dio crnačkog stanovništva“ ukloni s biračkih popisa?

I kako u toj priči figurira Jeb Bush, kojeg je silverci „ubacio“ u najboljoj maniri teoretičara zavjere: „To da je Bushev brat bio guverner baš Floride u kojoj se sve događalo tebi je eto čista slučajnost?“

Jesam li možda dobio odgovor na svoje direktne upite za pojašnjenjem takvih stavova?

Jok malac!

Jedino što sam dobio je dnevnik sa ukupno -1 glasova :-)))))

A kap koja je prelila čašu i uvjerila me da Posl3kova karakterizacija pollitike kao „SDPovog (ja bih radije rekao „ljevičarskog“ ;-) drkališta“ i nije tako promašena je „argument“ koji je u svom komentaru na moj post s prenesenim tekstom iz Economista podastro silverci.

Pogledajte ga svakako, da se uvjerite i sami u razinu diskusije na ovom portalu i kako silverci brani svoje (neobranjive) teze! I k tome (coup d' grace) za svoj „komentar“ dobije lijepih devet puta po 4 zvjezdice :-). „Sjedi silverci, ocjena odličan, baš si mu fino odbrusio“ :-).

Da, doista je tim komentarom silverci „obogatio“ diskusiju. Jel' se time možda htio narugati The Economistu kao izvoru (ne znajući da time, bar među ozbiljnim ljudima sam ispada debelo smiješan) ili dati kritiku na engleski jezik, ja ne znam, a silverci se nije udostoji odgovoriti.

Ali znam da je došlo vrijeme da se rastanemo ...

Jer, da svojim daljnjim sudjelovanjem dajem kredibilitet ovom portalu kao jedan od rijetkih ne-ljevičarski usmjerenih komentatora (a i jedan od rijetkih koji se ne skriva iza anonimnosti!) za mene jednostavno više nije opcija!

Upoznao sam zanimljive ljude, pročitao puno intrigantnih tekstova i sudjelovao u mnogobrojnim, često i žestokim raspravama, ali ... dosta je bilo izdrkavanja. U jednom trenutku, taman u ono vrijeme pollitika.com meetinga je postojala šansa da se ovaj portal digne na višu razinu, but it wasn't meant to be.

Nedostajati će mi svakako opinioiurisove besprijekorne pravne i logičke analize, sve one, doduše rijetke, ali zato izrazito zanimljive diskusije s hrvojem štefanom (Solaris, pogledaj kod štefana kako se brane boje socijaldemokracije i humanizma!), postovi Ivana Cerovca iz kojih progovara neupitni moralni autoritet baziran na životnom iskustvu, ap-ovi insajderski uvidi koji (kriptično ;-) pogađaju u bit stvari te G-News-ovo rasturanje socijalističke dogme.

A di su tu vipera, tyche, sm, grgo, Potjeh, DEMOS, Whatever ... ko bi pobrojao sve one čiji su me tekstovi i komentari obogatili kao osobu i pokazali da ima i u ovoj državi pametnih i moralnih ljudi.

Bila je to lijepa avantura, ali gledajući unazad, premalo imam za pokazati u odnosu na uloženi trud.

Stoga, naletite ponekad na http://zvoneradikal.blog.hr , i ostajte mi zdravo i veselo.

Zvone Radikalni over and out ...

Komentari

povrijeđena taština je

povrijeđena taština je pogrešan motiv

Tko je glasao

Dugo nisam posjetio ovaj

Dugo nisam posjetio ovaj sajt i sada kad je netko negdje stavio link, dođem i imam što vidjeti.

Znam po sebi da dugo sudjelovanje na nekom forumu često kao rezultat ima i određeni emocionalni ulog, ljudi se vežu za svoj nadimak, članke i položaj. Ti najbolje znaš svoje razloge pa te ja neću nagovarati na ostanak na forumu koji sam rijetko čitam.

Ja sam te zapamtio kao komentatora kojem je (po mom mišljenju) kad se radi o ekonomskim temama srce na pravom mjestu ako i pogriješiš u detaljima (ekonomija je dovoljno široko područje da ćeš ako si aktivan u raspravama neizbježno kad-tad pogriješiti. Pa što?)

Činjenica je da je u području gospodarstva ono što kod nas predstavlja opće znanje i poželjne aktivnosti vrlo "lijevo". Dijelom je to nasljeđe komunizma, dijelom su razlozi drugi.

Zbog toga smatram da je tvoja aktivnost u promicanju tržišta vrlo poželjna, a nadam se i da je bila korisna, da si barem nekome o nekoj temi promijenio shvaćanje. Jesi li ili nisi je nešto što ne možeš izmjeriti ali ne treba podcjenjivati važnost pisane riječi. Ja sam svoja razmišljanja promijenio upravo čitajući rasprave na internetu. Ima i drugih kojima stavovi nisu zacementirani i koji su spremni nešto naučiti.

Simun.info

Tko je glasao

Iskreno mi je žao da si

Iskreno mi je žao da si odustao od pisanja na pollitici, pošto su ti dnevnici bili izazovni i vrlo dobro tempirani. Imaš taj osjećaj za timing koji je često puno važnijji od kvalitete i točnosti informacije - u kojima i nisi briljirao, ali daleko da si bio na krivim postavkama.

Jednino me muči to što je finalna odluka pala upravo oko privatne, dakle subjektivne, ali ipak pollitičke borbe na temu G.W.B.-a

Da je neka druga tema bila inicijator ovakvog fajta, i da je to rezultiralo tvojim povlačenjem sa megdana, shvatio bih. Ali stati u obranu jednog istinskog bezveznjaka, makar ga drugi napadali i iz krivih premisa, e ta ti je fulana do kraja.

Razumijem, nije to do teme, već do odnosa prema tebi osobno, ali nisi se nešto trusio da osobno izbaciš iz pokrivanja teme. Recimo, tvoj i moj nesporazum je krenuo s osobnog nivoa, ali smo ga i pošteno odradili, s tim da je svaki profitirao (novim informacijama).

Hoću reći, ako ulaziš u temu "osobno" a takav ti je stil pisanja, ne možeš od drugih očekivati da neidu "ad hominem". Makar i iza nicka. Moj nick je npr nepromijenjen godinama, ako se igraš Googlom sigurno ćeš doći i do imena, a svakako do pozadine i karaktera.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Mora se odmaknuti od

Mora se odmaknuti od pollitike da bi se uspio vidjeti u punoj veličini.

Tko je glasao

Što sam moćan, a? Aj

Što sam moćan, a?

Aj zdravo!

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Hebote Zvone, fakat se

Hebote Zvone, fakat se ponasas ko uvrijedjena frajla.

Ako ti neko ne pase, ignoriras ga. Ili ga odhebes po kratkom postupku. Pobogu, to su osnove javne komunikacije, smijesno mi je da to uopce moram spominjati jednom iskusnom liscu.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Zvone radikalni, realno nije

Zvone radikalni, realno nije radikalan. Ali u nasim prlikama sigurno jest.U nasoj nadrealistickoj zbilji svaka realna razmisljanja su uvijek radikalna ( nekima zadojenim dugogodisnjim samoupravljackim ispiranjem mozga i uzaludnim "trazenjem crvene niti" mozda izgledaju i ridikulna).Inzistiranjem na ulaganjem u obrazovanje i "dignitet" znanstvenog rada i obrazovanja opcenito, a zatim i spajanje tako "proizvedenih" kadrova sa poduzetnistvom ima 2 namjene koje ja vidim u Zvoninim tekstovima.
1. jacanje glavnih resursa u svim normalnim drzavama koje se svode kratko receno na: znanstveni potencijal ( imamo samo 7% visoko obrazovanih)
2. stvaranje klime da se takvi kadrovi upuste u poduzetnistvo da ne bi zbrisali preko granice i ostavili nas same sa konobarskim tacnama i koferima turista koje cemo im odnijeti u sobu za koju kunu.
To nije nikakva demagogija, nije nikakav "kapitalizam" niti politicka opcija, nego jednostavno nuzan kodeks i modus vivendi za vremena u kojima zivimo.
Stalno trubljenje o tome moze biti zamorno i besplodno.Pa zato i razumijem Zvonu.U svakom slucaju cu pratiti njegov blog, a i sam cu poslije ove njegove odluke na svom blogu napisati nesto veci post o neandertalcima koji spamaju ( cak i ovdje) sa kojekakvim nebuloznim teorijama zavjere i sl. pricama za djecu.
Zvone, do citanja!

Tko je glasao

Nisi proucio ili nisi

Nisi proucio ili nisi shvatio Arrow paradoks.

Tko je glasao

Kako predvidljiv komentar

Kako predvidljiv komentar :-).

Al' da završimo diskusiju, priznati ću da si vrlo vjerojatno u pravu. Jer, da bih se na Wikipediji http://en.wikipedia.org/wiki/Arrow%27s_impossibility_theorem doista proniknulo u fundamentalno značenje tog teorema, trebalo bi potrošiti koju uru i malo osvježiti znanje matematike.

Ipak, iza svega što sam napisao a vezano uz američki izborni sustav i dalje stojim.

A prije nego što kreneš dalje kakiti, evo prve rečenice s Wikipedije:

In social choice theory, Arrow’s impossibility theorem, or Arrow’s paradox, demonstrates that no voting system can convert the ranked preferences of individuals into a community-wide ranking while also meeting a certain set of reasonable criteria with three or more discrete options to choose from.

U Americi postoje samo dvije političke opcije: Republikanci i Demokrati (i molim te, nemoj mi sad početi spominjati Rona Paula, Rossa Perotta i slične "ukrase" američke demokracije a koji primarno služe za venting rage age against establishment).

I što ćemo sad ?

Tko je glasao

ja sam bo pod dojmom da

ja sam bo pod dojmom da Zvone Radikalni napusta pollitika.com ?

:)

Tko je glasao

Otkud tebi da sam ja

Otkud tebi da sam ja ljevicar? Zato sta sam spomenuo rijec humanizam? Cudan kriterij. Dakle, liberali ne mogu biti humanisti. I libertarijanci mogu biti humanisti i tvrde da i jesu. Sto se tice Arrow paradoxa, to je rijeseno. Tri i vise preferencija su moguce cak i kad su u igri samo dvije politicke opcije. Pa cak i kad je samo jedna. Na primjer, jedna preferencija moze biti povlacenje iz Iraka, ili kombinacija nekih takvih ciljeva... Ali broj politickih opcija dodatno umanjuje efekt glasovanja. Pitanje je koju ce preferenciju elektorat od svojeg reprezentanta u reprezentativnoj demokraciji zahtijevati kao prioritet. Ni ovo sta ti opisujes kao asimetricnost informacija nema veze s tim pojmom u ekonomici. Medjutim, u cijeloj ovoj raspravi najvazniji je zdravstveni sustav i njegova usporedba sa sustavom sigurnosti, na koju si se ti tako obrusio. O cemu je rijec - kod njih je neprimjenjiva trzisna (kompetitivna) alokacija resursa, uz informacijsku asimetriju oni su po prirodi stvari cak i public good (nekompetitivni, neekskluzivni, jer se nikog ne moze iskljuciti iz sustava sigurnosti na primjer zato sta nije platio porez) iako su ograniceni, pa u tom smislu ekonomisticki argument ne igra ulogu. I to je bilo to.

Tko je glasao

Evo, dodajem da mi je

Evo, dodajem da mi je stvarno zao sta sam te uzrujao, bez obzira na tvoju odluku. Cak sam na pocetku onog teksta koji sam pisao o tvojim tezama spomenuo da je malo uvredljiv i na taj se nacin nastojao ispricati. Naprosto sam komentirao ono sto mi se cini da koliko toliko proucavam, poznajem i zanima me.

Tko je glasao

U svakom slucaju, odlazak

U svakom slucaju, odlazak Zvoneta mi vuce na jedan problem kojeg fura ova zajednica. Nepostojanje bilo kakve artoikulirane vizije na ovome sajtu. A treba nam vizija, ne jedna, njih neograniceno. Ali nam vizija treba ako ne zelimo da ovo postane drkaliste.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

E na ovo stvarno moram

E na ovo stvarno moram reagirati. Kad ti kažeš "dr.alište", onda Mrak ništa, ali kad Bijes drugi to isto kaže, onda ga Mrak opere kao malo dijete!! Zbog toga ljudi i odlaze s ovog sajta.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

stvarno zanimljivo kako na

stvarno zanimljivo kako na jednom portalu koji NIJE neutralan, egzistiraju RAZNE političke struje... i grintaju na vlasnika
vrata su ovdje (za sada) širom otvorena i Einsteinu i čuvaru ovaca s Dinare (pastiri, isprika), ovaj drugi nema šanse da se digne na njegov nivo, kako to riješit ? - bitno je ne vrijeđat ! Einstein će potražit neki znanstveni blog a ovdje navratit na kavu..
ne treba zaboravit ni one koji imaju točno određeni zadatak... ali na sreću ovdje ima izuzetnih Detektora laži, dok je njih, nema zime za pollitiku...

Tko je glasao

Jopet ja u fajt ... Ovo je

Jopet ja u fajt ...
Ovo je početak tvojeg dnevnika i zapravo najbolja stvar, ostalo je priča koja se nekom može svidjeti a nekom ne.
Odlazak u bitku ne implicira nužnu pobjedu, jer da je tako mlatili bi samo slabije od sebe. Dakle, ako imaš nekakav stav, uvjerenje, mišljenje ili dobar recept za sarmu izloži to i bori se.
Ako voliš HDZ ili SDP ili HSP ili Busha ili Sarkosya ili Carlu Bruni izvoli voljeti i nemoj se vrijeđati ako to drugi ne vole i ne razumiju tvoju ljubav.

Eto, ako je to tvoj stvarni odlazak moram priznati da mi se nije dopao. Na tu temu sam debatirao i kad je Posl3k odlazio uz priličnu tarapanu: Nije dobro zalupiti vrata za sobom.

Pozdrav

leddevet

leddevet

Tko je glasao

E moj doture, što bi? Koji

E moj doture, što bi? Koji ti je malac?

Taman kad sam ti htio radikalno razjasniti restriktivnost, ti mi ode :)

Možda sam te i ja nečim uvridija, evo sad mi je ža :(

Ipak, kad se sve zbroji i oduzme, nekako mi je tvoj odlazak i logičan.

Kako kaže Bepo, ti ulažeš ogromnu energiju i puno vremena ovdje (stvarno, kako te žena još nije nalupala), što je u redu i poželjno. Ali, nažalost, ima malo ljudi koji su spremni odvojiti toliko vremena, a još manje onih koji su sposobni za kvalitetne i argumentirane diskusije.

Možda bi se vremena i našlo, ali meni se čini da ima tu jedan veći problem. Meni se čini da pollitici fali jasnije usmjerenje, kuda sve to vodi. Jeli ovo samo još jedan tračerski portal ili ipak nešto više? Bilo je par dobrih, argumentiranih diskusija. I nekih akcija (ili barem pokušaja) ali to je sve mlako i sve preslabo. Meni se čini da bi gazda trebao uložiti puno više truda, vremena (i novaca) da privuče više kvalitetnih diskutanata, da privuče neke face sa civilne i političke scene. Ili da barem one koji jesu ovdje uspije zadržati. Meni se čini da za to nema volje ili jednostavno nema interesa. Ali onda nije ni čudno da se društvo polako osipa.

U svakom slučaju, tebi Zvone želim puno zdravlja i veselja. I tebi i tvojoj familiji.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Eh, Zvone, ma vratit ćeš

Eh, Zvone, ma vratit ćeš se ti ovamo, ja ti velim. Nećeš moći ne vratiti se, kad u žaru neke diskusije budeš imao istresti pametnu.
Što bih ja trebala reći na ocjenjivanje?! Sad si osjetio na vlastitoj koži kako je to i pobunio se. Bar te nisu nazvali trollom, kao mene Bosancero i Onanius. Čim se netko ne slaže s njihovim mišljenjem, odmah je troll. A kad oni trollaju onda ništa. No dobro, nisam htjela prenijeti težište na sebe. Htjela sam ti reći da ne odlaziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiš.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Bar te nisu nazvali trollom,

Bar te nisu nazvali trollom, kao mene Bosancero i Onanius.
A misa ti tvoga a dasta si nego troll. To ja ne trebam dokazivati to se vidi iz aviona. No i ja sam jedna vrst trola tako da jako brzo namirisem slicnog meni.
Sto se tebe tice i ti si demonstrativno gubila zivce i odlazila no to mozemo samo protumaciti kao posljedicu PMS sindroma ili je mozda ipak u pitanju klimakterij te nedostatak nekih ljudskih uzitaka koje tako rado upotrebljavamo u prenesenom znacenju. No kako god opet si ovdje i upustas se u ostre diskusije sa svoje pozicije no vecinom nista konstruktivno ne pridonosis te iz tvojih postova ne mozemo nauciti nesto kao recimo iz ove borbe ovdje u kojoj iz varnica koje prste dobijamo i neka nama nova saznanja. Zato bi bilo steta da je Zvone izgubio volju za borbom i povukao se u svoj blogerski zabran jer samo iz ostrih suceljavanja razlicitih misljenja mozemo doci do novih spoznaja nekada ne dajuci niti jednom sugovorniku za potpuno pravo. Jer kazu i tako i tako da je istina negdje na sredini i treba dobro izvagati svacije argumente kod donosenja svojeg suda. Pri svemu tome ja sebe ne smatram nekim kapacitetom u odnosu na dosta drugih sugovornika no zadovoljstvo mi je dijeliti razlicita razmisljanja bez obzira kojoj se politickoj opciji pripada.

Tko je glasao

mozemo samo protumaciti kao

mozemo samo protumaciti kao posljedicu PMS sindroma ili je mozda ipak u pitanju klimakterij te nedostatak nekih ljudskih uzitaka koje tako rado upotrebljavamo u prenesenom znacenju.

Ej, malac (kako rece Zvone Radikalac)! Ti nisi samo jedan najobicniji troll, vec i jedan najveci seksista kojeg sam na pollitici srela. Ako nisi znao, diskriminacija prema spolu je protuustavna. Ako sam ja u PMS-u, ili preklimaksu (a sto nisam), ti vjerojatno imas 2 cm dug (kratak). Valjda si zbog toga toliko frustriran :):)

(sorry, Mračak, nisam odoljela napasti, daj mi nulu)

P.S. Vidim da su ti se na tvom seksističkom komentaru pridružili s vrlodobrim ocjenama sljedeći komentatori:
Abies 4
orionn 4
leddevet 4
tenor 4
Pa zaključujem da je i njima dug cca 2 cm, jer ne vidim drugog razloga za davanje četvorke. Prema tome, osjećam potrebu pomoći sirotom društvu:

Raspon vrijednosti dužine penisa u odraslih muškaraca u većim studijama:
Broj ispitivanih u SAD 80,
dužina mlohavog 8,85
dužina rastegnutog 12,45
obujam 9,71
Broj ispitivanih u Italiji 3300
Dužina mlohavog 9,0
dužina rastegnutog 12,5
Obujam 10,00
Broj ispitivanih u Koreji 123
Dužina mlohavog 6,9
dužina rastegnutog 9,6
obujam 8,5
Broj ispitivanih u Grčkoj 52
...(dadoše podatak samo o op.LQ) rastegnutom 12,18
Je li kirurško produljenje penisa učinkovito?
Termin "produžavajuća faloplastika" obuhvaća manju skupinu kirurških zahvata s ciljem produžavanja uda, prvenstveno u mlohavom stanju. Najčešće primjenjivane tehnike (....) daju slabe rezultate, te visok stupanj nezaodovljstva među bolesnicima. Perikavernozna apozicija autografta se naširoko koristi za povećanje obujma penisa, premda katastrofalniishod nakon zahvata nije rijetkost. Novijom tehnikom augmentacijske faloplastike (ugradnja obostranih safenoznih graftova) povećava se obujam kavernoznih tijela i postiže "pravo" povećanje tijekom erekcije. Osim posljednje navedenog zahvata, kirurško povećanje spolovila i dalje je kontroverzno."

Izvor:
http://www.eh-uh2000.org/hineka/hineka12,13.pdf
str.26

Dečki, usporedite se.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Moram pitat ili ću

Moram pitat ili ću puknut:

A odakle dokle se mjeri? Ima li neka uputa? Jel se to stavi trokut na stomak ili ima nešto kao šiber? A obujam? Jel se mjeri prosječni opseg, pa se izračuna (radijus na kvadrat puta pi puta dužina), ili ga se umoči u menzuru, pa se vidi koliko tekućine istisne?

;p

Tko je glasao

Ha, ha, ha, bravo za

Ha, ha, ha, bravo za duhovitost!

Ne želim uopće ulaziti u ovu polemiku, ali sam se na ovu doskočicu od srca nasmijao.

Makar, ne bi se trebali vrijeđati, čak i na duhovit način.

Tko je glasao

Meni je posebno drago da

Meni je posebno drago da mogu čitati takve stručne komentare i tu se potvrđuje moje uvjerenje da HDZ ima stručnjake za svaki ku**c.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Da, za razliku od SDP-a,

Da, za razliku od SDP-a, koji ni ku.ca ne zna!!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Da, za razliku od SDP-a,

Da, za razliku od SDP-a, koji ni ku.ca ne zna!!
Eto što ti je stučnjak!
Svaka čast!

P.S. jeli to postdiplomski u Dugobabama (ili Kratkobabama)?

leddevet

leddevet

Tko je glasao

.

.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ti nisi samo jedan

Ti nisi samo jedan najobicniji troll, vec i jedan najveci seksista kojeg sam na pollitici srela.
Postavljanje dijagnoze nije seksizam. To je jednostavno uocavanje obrasca ponasanja preko djelovanja u javnosti povezano s dusevnim i tjelesnim stanjem. Prema tvojim pisanjima ocito je da ta dijagnoza i ima dodira sa stvarnoscu. Ponovicu ti jos jednom ako se ponasas kao da imas PMS onda ga vjerojatno i imas htjela to priznati ili ne. No s druge strane mozes sve to pisanje primiti i relaksirano kao vid posalica pa sve okrenuti i na salu. Sto se tice duzina sirina i visina s time sam se prestao opterecivati negdje oko 15 ili 16 godine. No mozemo raspravljati o opcenitoj potisnutoj opterecnoscu s velicinama od libida preko velikih automobila, visokih stikli i velikih jahti. To sto smo svi mi vise manje produkt naseg drustva te su nam zivotna mjerila mjerena iskljucivo metrom i velicinom onoga sto posjedujemo te smo optereceni ako nam je mali ili imamo losiji automobil od susjeda ili imamo PMS a susjeda nema i slicno takodjer je vrlo zahvalna tema.
No da se vratimo nasem dragom Zvoni koji je izgleda pustio balon s kojim mjeri visinu luznatosti i kiselosti te procjenjuje sto i kako dalje.
Smatram kako je legitimno pravo svakoga iznijeti svoj sud po zadanoj temi svidjao se taj sud postavljacu teme ili ne svidjao. Na kraju krajeva i sama tema nakon objavljivanja ovdje kako nije moderirana od postavljaca tako i postaje zvaka za razvlacenje onih koji smatraju kako o tome mogu nesto prozboriti. Tu vise postavljac teme nema mnogo mogucnosti osim da svojim stavovima kontrira tudjim stavovima i drugima omoguci procjenjivanje izrecenog s jedne, druge ili tko zna koje strane. Znam da je to malo zamorno i ponekad frustrirajuce no tako je kako je i ne treba od svega toga praviti drame i prebrojavati dobre ili lose ocjene. Jednostavno plivas dalje i ako naidjes na nesto sto mozes prihvatiti prihvatis ili ako ne odbacis. Ono sto je zamka u svemu tome je kad se borba idejama pretvori u borbu s ljudima to jest kad predje na osobnu ravan i kad se pocnu koristiti neprilicni izrazi kao sto sam pokazao u ovoj maloj demonstraciji s LQ. To predstavlja pravu opasnost jer se onda ne bavimo temama nego se bavimo nama a to na kraju ne moze donijeti nista dobroga niti konstruktivnog. Svatko od nas kad se registrirao na portalu i poceo pisati ili kroz dnevnike ili kroz komentare bio je odprilike svjestan u sto se upusta i nitko nikoga nije s pistoljem tjerao da pise kao sto nitko nikoga nece s pistoljem tjerati da ne pise. Nasa je osobna volja zelimo li nase stavove i razmisljanja dijeliti ovdje uz rizik izazivanja oprijecnih reagiranja ili se nakon zamora materijala povuci i prestati pisati. No od svega toga ne treba praviti drame i demonstrativno biti uvrijedjen te uz fanfare i halabuku napustati portal. Da li ce pollitika.com izgubiti s prestankom pisanja Zvone radikalnog. Misljenja sam da hoce no taj gubitak nije nenadoknadiv kao sto niti jedan gubitak nije nenadoknadiv.

Tko je glasao

Sam sebi uskaceš u

Sam sebi uskaceš u rijec:
zamka u svemu tome je kad se borba idejama pretvori u borbu s ljudima to jest kad predje na osobnu ravan

Dakle, ti si prvi skrenuo s teme odlaska Zvone Radikalnog na temu osobnih uvreda tipa:

posljedicu PMS sindroma ili je mozda ipak u pitanju klimakterij te nedostatak nekih ljudskih uzitaka

Dakle, cisto trollanje.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Dakle, ti si prvi skrenuo s

Dakle, ti si prvi skrenuo s teme odlaska Zvone Radikalnog na temu osobnih uvreda
Kako si kopirala dio recenice ali ne i cijelu recenicu htijuci s time dati potkrijepu svojim stajalistima duzan sam nadopuniti taj dio koji nedostaje kako bi slika bila cjelovitija:

kao sto sam pokazao u ovoj maloj demonstraciji s LQ.
Dakle ja sam odrzao malu pokaznu vjezbu sto to znaci i kamo bi nas to moglo odvesti ( na mjerenje velicine i sirine) te sam tebe uzeo kao demonstratora znajuci da ces rado prihvatiti tu ulogu svjesno ili nesvjesno. Da smo dalje nastavili kamo si nas ti pogurnula otisli bi sigurno tamo gdje bi izrazi za koje si ti postavljala neke srednje vrijednosti kod pojedinih nacija bili upotrijebljeni u prenesenom znacenju koje uglavnom iz domena snage argumenata prelaze u argument snage. Zato i smatram kako nama koji obitavamo ovdje a ipak predstavljamo jedan koliko toliko pismeni dio nacije ne prilici koristiti se takvim izrazima jer oni automatizmom spustaju razinu diskusije i kulture na dosta nizak nivo.
LQ lijepo ti zahvaljujem sto si ucestvovala u mojoj pokaznoj vjezbi. Nadam se i buducoj suradnji.

Tko je glasao

što je? porazili te

što je? porazili te pokazatelji ili što, kad si tako žalostan pa skrećeš s teme na pokazne vježbe?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Mr. Bosno, Mrak uskoro

Mr. Bosno, Mrak uskoro prodaje pollitiku, ti ili Ap ni slučajno da propustite priliku... ako ništa drugo, zbog refresh cro info prostora...

Tko je glasao

kumice, ne smijem otvarat

kumice, ne smijem otvarat tvoje postove iz tehničkih razloga, iz monitora mi počme dimit i strašan smrad od kojeg mi dolazi povraćat, moram pazit na svoju tehniku...

Tko je glasao

Znam da si ti pročitao kako

Znam da si ti pročitao kako sam ovaj problem opisao koji dan ranije, možda drugi nisu
http://pollitika.com/danas-sam-se-osjecao-dobro#comment-68072

Tko je glasao

Čitam Tvoj obračun sa

Čitam Tvoj obračun sa Solarisovim tezama i jasno mi je da si prezentirao tek dio "štofa" kojim raspolažeš, a koji ujedno i jest temelj Tvojeg liberalnog svjetonazora i promišljanja politike. Za razliku od Solarisa (i ljevičarskog stajališta općenito), Tvoj diskurs ne obiluje frazetinama, parolama i dogmama, štoviše, sav je prožet afirmacijom individualne slobode i zato je otvoren, zaigran, provokativan, radikalan i strastven.

Dakle, meni uopće nije čudno da su ta dva pristupa zbilji u sukobu, naročito u Hrvatskoj. Pogledaj samo koliko se ljudi opredjeljuje za ovaj ili onaj oblik kolektivizma, a koliko za liberalne ideje koje Ti zastupaš, a koje ne podrazumijevaju "zaštitu" nacije, crkve, klase, partije, države itd., You name it. Radi se, ipak, o 50 godina sustavno izgrađivanoj svijesti i dirnuti u to znači, između ostalog, u ljudima izazvati reakciju straha od nepoznatog (čitaj: slobode).

I tu se naravno nalazi ključna razlika između europskog i američkog artikuliranja političkog. Iako su principi liberalne demokracije ugrađeni i u jedan i u drugi sistem, pokazalo se da samo američki ustav jamči da bilo kakav oblik kolektivnog ne može doći u situaciju da bude nadređen individualnom. Ustavi europskih zemalja, povijest nas uči, takvo jamstvo nisu pružali. Po mojem sudu, konstitutivni dokumenti EU donekle mijenjaju ovu sliku.

E sad, koja je uloga građanko-liberalne politike i njezinih zagovornica i zagovornika? Meni se čini da je naša uloga u "izazivanju" (challenge) i otporu svim oblicima kolektivizma i ograničavanja sloboda pojedinaca i pojedinki. Ako se Ti, Zvone Radikalni, povučeš iz "fajta" ovo će postati, ne "SDP-ovo drkalište" (jer to nikad nije ni bilo, barem ja to nisam tako doživljavao), nego mediokritetska baruština u kojoj se male ribe dive i klanjaju velikima i u kojoj se može trkeljati o svemu samo ne o slobodi. A to ne smijemo dopustiti, zar ne?!

grgo

grgo

Tko je glasao

Nije mi drago kad ljudi

Nije mi drago kad ljudi odlaz. Osobitu jako zanimljivi. Kad imaš nik Radikalni, kako drugačije rezultate očekivati. Stvari izvrčeš na nejneobičnije načine, i tako otkrivaš novu dimenziju. Neki to vole, neki ne. Neki se s time nose, neki ne. Ima nas svakakvih.
Nije bilo drago kad sam skužila da jeg. Cerovac otišao s Pollitike. Nisem dijelila njegove stavove, ali je i on otvarao neke nove dimenzije problema. Osobito oko čarobne '71.
Ti stvari gleda i postavljaš radikalno, što u našoj, ipak miteleuropskoj sredini, ne sjeda. Meni se osobno sviđa, i to žestoko prepucavanje u komentarima. E sad ocjenjivanje. to je priča za sebe. radikalni stavovi, bilo provokatorski, B2 i LQ; bilo iskreni, uvijek dobiju nižu ocjenu, to je taj miteleuropski pristup, Stranka umjernog napretka u okviru zakona.
Malo mediterana i radikalizma diže duh, ali i plaća cjenu.
Ipak ovo sve skupa nemoj shvaćati preosobno, i povlačiti se.
Zvone mi/ja te volimo, takvog radikalnog.

Tko je glasao

radikalni stavovi, bilo

radikalni stavovi, bilo provokatorski, B2 i LQ;

Tebi je izgleda provokator onaj tko drukčije misli od tebe. Već te vidim kako provokatore u vrijeme mraka (sorry mračak) šalješ na Gole Otoke ili u Stare Gradiške!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Pratim Zvonu od prvog dana

Pratim Zvonu od prvog dana kada sam došao na ovaj portal i ovakva njegova reakcija kao i odluka da ode me uopće nije iznenadila..... skoro da bih kazao kako je i potpuno logična......

Tko je glasao

Logika u ovoj zemlji nema

Logika u ovoj zemlji nema prolaz.

Tko je glasao

Zvone će i dalje ovdje biti

Zvone će i dalje ovdje biti redoviti GOST...a na njegov blog je redovita šetnja unatoč ubi Bože svakakvih komentatora (turimtikitu i sl)...
šteta, morat će na svom blogu maknut ono :
''I za kraj, naravno, jedna i jedina : pollitika.com''

Tko je glasao

Ali znam da je došlo

Ali znam da je došlo vrijeme da se rastanemo ...
Zvone. Nakon tolikog citanja onoga sto si napisao ocekivao sam ipak nesto drugo do li bacanje rucnika u ring po sistemu uvrijedjene frajlice. No ono sto me je jos iznenadilo je upotreba odredjenih rijeci koje ne prilice visokoobrazovanom hrvatskom intelektualcu koji buducim narastajima prenosi svoja znanja. Prema svemu tome nisi ispao nista drugaciji od Drvisa i Lupina na farmi. Ides u zabran svojeg bloga na kojem mozes selektivno voditi raspravu sto je ovdje ipak nemoguce i vjerojatno te to cini frustriranim. No dalo bi se iz drugog dijela tvojeg pisanja jos dosta toga iscitati no to i tako vise nema veze. Ja ti u svakom slucaju zelim zdravlja i srece u zivotu te uspjeha na strucnom polju.

Tko je glasao

A cuj. Svako ima svoj put.

A cuj. Svako ima svoj put. Na pollitika.com-u pak ima najvise jakih ljudi gdje mogu podijeliti dio trase ili pak isfurati neku poduzu trasu. Ako pak ne naidjes na pollitika.com-u ekipu s kojom ces furati trasu, razumljivo je da ti pollitika.com vise nije toliko interesantna. I da ides dalje svojim putem.

U svakom slucaju, nema to veze sa SDPom ili sa pricom o pollitici kao lijevom sajtu, jer cisto za primjer, bar pola ekipe koju osobno volim citati nema veze sa SDPom, a niti sa ljevicom. A boli me jedna stvar za one koji mi nisu bitni. Dakle Zvone, izvlakusa na SDP nije bas jaka shema. Jednostavno ti vise nije interesantno ovdje biti, jer si izmiko pollitiku i dala ti je ono sto je mogla dati.

I to je za ljude. Ali nemoj se vadit na te spike, pobogu.

Uzivaj i vidimo se u cyber svemirima :-)

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Definitivno smatram da bi

Definitivno smatram da bi uvođenje ignore liste usera moglo podići razinu tolerancije na ljudsku glupost :) čitaj: ako ne vidiš budalu, nećeš se ići s njom svađati.

Ljude dijelim na inteligentne i glupe, ne na pripadnike strankama/manjinama/subkulturama. Jest da simpatiziranje neke stranke/subkulture dodaje svoj obol u slaganje slike o nekome, to ne znači da ću apriori prihvatiti ili odbaciti nečija razmišljanja samo zato što je on Ivo Ivić, a ne Pero Perić.

Jest da ima ljudi od kojih ovdje još nisam vidjela neku pametnu, tješim se da sam tek kratko ovdje, pa možda kroz neko vrijeme i moji kandidati za ignore kažu nešto s čime ću se složiti, ako ni po čemu, onda po načinu argumentacije :)
Sugovornika se ne cijeni samo po tome što imaš slične stavove, već ga se cijeni i po tome kolko je sposoban obraniti stavove različite od tvojih. Od takvih ljudi se najviše uči, a ne od gomile istomišljenika. :)

Anyway, kamo god da ideš, neka ti je sretno, a prije svega zabavno :) I čuvaj živce :)

eleven plus two = twelve plus one

Tko je glasao

Ako se negdje, u misaonim

Ako se negdje, u misaonim igrama o stvarnosti, provede godina i 25 tjedana ostaje to u sjećanju zauvijek, vremenom zaboravimo ono što je bilo manje važno i ono što nije previše iritiralo. Uvijek se nešto ponese sa sobom - makar prašina na mokasinama. O tvom pollitičkom opusu sve najbolje.

U moje ime: Pozdrav i sretno.

Tko je glasao

I taaako... ideš ti, a ja i

I taaako... ideš ti, a ja i bijes nek se zajebavamo sami sa ljevičarima i kripto-komunistima? Pa fala ti, nisi triba :)

Ako hoćeš da te hvalimo ( ima čak i naziv za takve internet-diskutante koji viču odlazim da bi polučili reakcije tipa ""nemoj, super si, genijalan..."), kasno je i ne da mi se.
Ja sam isto odavno skužio da je pollitika.com lijevo (ne nužno SDP) drkalište, ali tim više mi je gušt napisat neki tekst koji unosi nemir u njihove redove :)) Vidiš kako Mate Kapović rjeđe navraća otkad su mu ljudi rekli što misle o njegovom aktivizmu :)

Šoma dela šoma, ne bi volija da ne pišeš više tu. Nadam se da nisi od onih koji kažu "ja sam svoje odlučio i to je to" jer pametan čovjek uvijek promisli i mijenja odluke kad je suočen sa superiornom argumentacijom, kao što je moja u ovom slučaju :)) Ako nećeš pisat iz osobnih razloga, to mogu shvatit (i sam gubim previše vremena tu) ali ako ideš radi same činjenice da je ovo drkalište i zato što nije postalo općenaroni pokret za demokraciju i pravdu - onda ti je moja poruka za oproštaj - glup ti je razlog odlaska.

U svakom slučaju, živio ti meni.

Tko je glasao

Zvonimir, dobro je Whatever

Zvonimir, dobro je Whatever napisao u komentaru zašto da ne odeš potpuno.
Pošto si se finalno razočarao u pollitiku, ja bih dodao da pokušaš nešto, umjesto da odeš. Čini mi se da ti granični trošak svakog dnevnika postaje prevelik, tj. veći od graničnog benefita. Benefit bi bio da netko relativno pametno komentira, da izazove na pravu diskusiju, da prozove na greške ali ne napada osobno, da postavi protupitanja na obrazovanijoj, stručnijoj bazi, da se vidi da je uloženi effort u komentar na tvoj dnevnik. Pošto toga neće biti (ili malo vjerojatno) u većini slučajeva (nažalost), benefiti tvog svakog dnevnika su mali u odnosu na trud, vrijeme i ostale troškove (havarija laptopa zbog previše pisanja? :)) vezane za svaki dnevnik. Zapravo, previše dnevnika na previše tema te vodi u neku troškovnu spiralu. Osim silnog vremena i truda, dolazi do mogućnosti previše provokacija i prepucavanja kroz svaki dnevnik, umjesto konkretnih debata. Pa onda odgovor-dnevnici, pa dodatne provokacije i sve se pretvori u banalizaciju. Prepucavanje sa likovima koje Whatever korektno navodi je čisto gubljenje vremena, bez atoma koristi za ikoga. (Osim ako prepucavanje jest cilj koji podiže zadovoljstvo članova.)
Tu i tamo će biti netkog s kojim se isplati uloviti u koštac i uložiti u vrijeme za argumentiranje jer je reakcija na dnevnik prava, ali rijetko da bi opravdao puno dnevnika i truda koji ti ulažeš u svaki od njih. Umjesto da cross-postaš masu stvari (gotovo svaki post na svom blogu) budi selektivan. One bolje postove, koncentrirane, specijalizirane, stavi na pollitiku par puta na godinu. To je pametnom dosta. Uostalom, i oportunitetni trošak (the trošak) svog tog cross-postanja je visok.
Da se ne bi žena ulovila onog tvog baseball pruta pa da dobiješ po plećima zbog pollitike. ;)

Tko je glasao

ajde bilo je vrijeme da i ti

ajde bilo je vrijeme da i ti shvatiš da je ovo jedno obično SDP drkalište gdje te ocjenjuju na principu koliko je tvoj komentar za SDP i lijeve ideje.. U protivnom uglanvom minus...

Naravno, ako si Mrak onda dovoljno da u komentar napišeš "dobro jutro" i dobiješ 10 x 4...

Stvarno ne mogu vjerovati da vas je Mrak sve tako dobro preveslao da ste umislili da je ovo portal za ozbiljne diskusije. A projekt ima dva cilja

a) da Mrak zaradi lovu od rekalama
b) da Mrak pomogne SDP-u u izbornoj kampanji i za uzvrat dobije poslove nakon što SDP dođe na vlast

Želim ti puno dobrih tekstova na tvojem blogu i razvijaj svoj vlastiti brend a ovo SDP-ov drkalište prepusti drkađijama...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

joj, bijes2, pa zar ti

joj, bijes2, pa zar ti misliš da smo mi tu neki zbilja takve hrenovke iliti viršle...da nismo skužili mraka i ovaj njegov projekt...ajd' molim te, pa zato je on i te ocjene smislio, karme i slična sranja, uporno nije htio ili pojednostavnit cijelu priču ili jednostavno ukinuti - ovak je mogao bildat ocjene svojim klonovima i oni njemu, itd. no dobro, nebitno...

nu, baš me zanima, kad je SDP porahao izbore jel rekao Zoki Der Raucher nešto u smislu: Mrače, bog te smeo hartavog i nesposobnog, niste dovoljno žestoko guslali za nas po politikki, moglo se to bolje odradit, bogamu, i šta sad.? da te bijem, tebe i Zrinku, neću, iako najradije bih, hehe. nego, jesi bar pošteno zaradil, mrače....da bar neke koristi od svega; nama dobra defrustracija, tebi lovica...fair enough...

uglavnom, politikka rapidno gubi na važnosti, što se vidi po odlascima nekih, ili pak sve rjeđim dolascima nekih drugih (moje malenkosti, primjerice), po nekvalitetnim diskusijama (čast iznimkama a la opinioniuris, ap, g-news, 45lines, frederik, potjheh...ma, ima još, da ne nabrajam...ukratko....tu valja svratit u nedostatku bolje zanimacije. howg. pozdravčić svima.

CC

Tko je glasao

kako je krenulo, do tog

kako je krenulo, do tog imaginarnog posla moram čekati još barem 4 godine :)
iako, ne moraš uopće brinuti o tome

novaca od reklama ima vrlo malo, nemam se vremena baviti time previše, no recimo da pokrijem troškove i nešto sitno i ostane (ali vrlo daleko od toga da proglasim pollitiku poslom, pollitika je moj hobi, slobodno vrijeme koje investiram u zajednicu)

i doista bi cijenio da se počneš pristojno izražavati, čovjek bi očekivao da si pristojna, kulturna i školovana osoba koja bi takav riječnik trebala izbjegavati.

Tko je glasao

razmišljala sam da li ili

razmišljala sam da li ili ne reagirati - i još uvijek nisam sigurna da je taj potez (reaction, mislim) potreban - ali...nešto me goni...

gledaj mrače, stvarno ali stvarno me FASCINIRA tvoje reagiranje:

a) spočitavaš mi nekulturno izražavanje, itd. (i fakat, jedan dio mojeg posta je - bolje bi bilo reći, zločest nego nekulturan - ali dobro...) a istovremeno, evo tu, preko puta mene, lijevo na ekranu VRIŠTI naslov: Mi, Hrvati smo pičke, a ne narod....???? a bilo je ohohoho..takvih tekstova, s raznoraznim vulgarnostima i ful nekusnih, da ti pamet stane..

b) iskreno nije mi jasno zašto uopće reagiraš na dio oko tvojeg posla, event. novaca od reklama, itd. zašto si se osjetio prozvanim objašnjavati nam?? pa svakom normalnom je jasno da su moje riječi čisto kubanje, da se, eto, "streeterski" izrazim u nedostatku kakve učene rečenice za taj pojam; skoro sam pa sigurna da nikoga to zapraff ne zanima, niti je to naša briga;

c) ne mogu se oteti dojmu da se tu radi o tvojem povrijeđenom egu, itd. jer sam se ufala reći da mi se čini da politikka, eto, nije više onako sjajna i zanimljiva kao u početku; jer sam se ufala reći da je taj tvoj projekt bio s nekom namjerom, itd.itd. no to je samo moje mišljenje i ne mora biti točno a sve da je i točno, to opet ne umanjuje tvoj trud i tvoj rad na cijelom tom projektu. A sve to, bez obzira jesi li ti lijevo a ja desno ili u sredini, zaslužuje svaku pohvalu. I vjerujem da će se svi samnom složiti. Tvoj angažman i sve to je super stvar. E sad, druga priča je što se, nažalost, iz svega toga nije iznjedrilo nešto više (nakon onog sastanka, itd.) a obećavalo je....No, možda još uvijek nije sve propalo ?

CC

Tko je glasao

hm, doista ne znam na koji

hm,
doista ne znam na koji sam ja to tvoj komentar odgovorio ili se osjetio prozvanim

a) ne volim nekulturno izražavanje, spomenuti naslov sam vidio i primjereno ocijenio, kada bi svima to smetalo kao meni tada bi taj dnevnik dosada nestao a to se očito nije desilo, najlakše se je uvijek slagati s nekime tko misli isto kao i ja, puno je teže suzdržavati se od onih s kojima se ne slažeš (a nije da mu ne bih mogao opaliti -5 bodova, pobrisati account, blokirati ili...)

b) bijesdrugi me svako malo bocne sa ziganteom i tim reklamama, loše podnosim situacije kada me netko optuži (makar i u lošoj provokaciji) za nešto što sa mnom nema veze; moram poraditi na toleranciji takvih situacija, slažem se sa primjedbom

c) svaka roba ima svoju sezonu, pollitika je tako dizajnirana i jasno je da ne mogu tenziju držati zauvijek, uskoro kreću lokalni izbori i biti će prilike, nakon toga predsjednički pa ponovno, mimo toga u posljednje vrijeme sam doista zauzet i ne stignem se baviti i pollitikom, no bitno je da je broj posjeta prilično stabilan i ne stagnira (iako je primjetno manji nego u vrijeme izbora)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci