Tagovi

Zatvorite dućane – ne otvarajte vrata!

Sindikat trgovine je ovih dana uputio apel svim vlasnicima trgovina i trgovačkim lancima da zatvore vrata na Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Legitiman i hvale vrijedan apel. Sindikat brine za svoje članove i želi im omogućiti da Uskrs proslave, kako Bog zapovijeda, u krugu svojih obitelji, sa svojim najmilijima, relaksirano i odmorno, onako kako doliči.

Vlasnici trgovina i trgovački lanci odgovaraju po novinama šaroliko. Neki su prihvatili apel i kažu da neće raditi niti na Uskrs niti na uskrsni ponedjeljak (koji je i inače praznik). Neki smišljaju sustave skraćenog radnog vremena, pa će kasnije početi raditi i ranije zatvoriti trgovine. Ili samo jedno od toga. Treći ne odgovaraju i još smišljaju što napraviti. Kao, iznenađeni su.

A isti sindikat već dulje vrijeme provodi akciju da se zakonskom regulativom zabrani rad nedjeljom kao takav (Uskrs je uvijek nedjeljom, pa je ovaj apel sindikata samo još jedan specifični slučaj opće situacije kojom se bave). Ta je akcija (zabrane rada nedjeljom) prije svega usmjerena na nas, saborske zastupnike i na Vladu. Vlada treba predložiti zakonsku zabranu rada nedjeljom, a saborski zastupnici trebaju takvu zabranu izglasati. I ta je vrsta lobiranja sasvim legalna i potpuno legitimna. Sindikat pokušava utjecati na vlast da bi zaštitio interese i prava svojih članova. Tako se to radi.

U akciji donošenja zakonske zabrane rada nedjeljom sindikatu se zdušno priključila i katolička crkva. Ili je istina da se sindikat pridružio nastojanjima crkve da se zabrani rad nedjeljom, svejedno. Zapravo, nije svejedno ali isti je rezultat. Dakle, crkva (odnosno njena hijerarhija, koja saobraća sa javnošću i iznosi generalne stavove) podupire zabranu rada nedjeljom. Razlozi crkve religiozne su naravi (jer je nedjelja dan kad se treba posvetiti Bogu i svojim bližnjima, a ne zarađivanju novca), ali i kulturološke naravi (tradicija neradne nedjelje dio je ne samo religioznog nego i nacionalnog identiteta).

Crkva, isto kao i sindikat, lobira kod vlasti i apelira na vlast da se donese propis (svjetovnog karaktera, dakle – zakon) kojim će se ispuniti njena religijska traženja. I to je legitimno, crkva ima pravo tako nešto tražiti.

U slučaju Uskrsa nas se dvojica, eto, pridružujemo apelu sindikata. Apeliramo na vlasnike trgovina i trgovačke lance da ne rade ovu nedjelju, da poštuju svetost Uskrsa, a da vrata svojih trgovina ostave zatvorenima i na uskrsni ponedjeljak. Toliko, što se nas tiče. Iskreno podupiremo zahtjeve sindikata trgovine.

Istovremeno, apeliramo na vrh katoličke crkve da i sam svojim stavom pokaže vjerodostojnost i sklonost da se poštuju radnička (i vjernička) prava. Naime, crkva je u traženju zabrane rada nedjeljom predlagala i organiziranje referenduma po tom pitanju. Hic Rodos, hic salta!

Ovo je prava prilika da se na referendumski način provjere stavovi građana Hrvatske, posebice vjernika. Bilo bi dobro, a to i predlažemo čelnicima katoličke crkve, ali i vjernicima svih drugih vjeroispovijesti u Hrvatskoj, da od svojih vjernika zatraže da se na Uskrs i na uskrsni ponedjeljak suzdrže od kupovine i uopće ne ulaze niti u one dućane koji budu otvoreni i čiji će vlasnici ignorirati zahtjev sindikata trgovine. Pa neka vjernici pokažu da zaista poštuju i vjerske blagdane i riječ crkve. I neka dućani budu prazni, a gazde koji su ih na te dane otvorili neka se srame!

Ako takav referendum kroz neodlazak u dućane uspije, obvezujemo se pokrenuti (ili podržati, svejedno) zakonsku inicijativu za potpunu zabranu rada nedjeljom. No, ako glasa crkve ne bude, ili ako se vjernici tom glasu ne odazovu, onda su daljnje priče o zabranama neuvjerljive, isto kao i oni koji si na njima grade popularnost.

Ovaj sam tekst pripremio sa kolegom Nikolom Vuljanićem (nvuljanic).

Komentari

Ja sam iz religioznih

Ja sam iz religioznih razloga protiv rada nedjeljom. Ali ako većina hoće raditi nedjeljom i ako to poslodavci uredno plate po tarifi, onda neka tako bude. Ali ja i dalje sasvim sigurno neću nedjeljom ići u trgovački centar nego u crkvu. Ali to što meni vrijedi za mene, ne tražim da vrijedi i drugima.

Tko je glasao

Jednostavnije je nešto

Jednostavnije je nešto zabraniti nego rješavati i provoditi zakon. Zakoni postoje i "samo" ih treba provoditi. Isto tako ova je tema zgodna za pomicanje fokusa javnosti s važnijih tema. Btw. znači li to da nema više nedjeljnih misa????

Tko je glasao

Da izbjegnemo savki

Da izbjegnemo savki nesporazum koji može ovaj tekst izazvati pogledajte stav stranke o radu nedjeljom koji je u formi zakona ponuđen Saboru. Nažalost, odbijen je.

http://www.hns.hr/uploads/53835f55-4481-7658.pdf

Tko je glasao

Ne uspijevam to skinuti.

Ne uspijevam to skinuti. Moze neki drugi link? Moze li se do toga sa stranica stranke?

neutrino

Tko je glasao

Može. www.hns.hr. -klub

Može. www.hns.hr. -klub zastupnika - prijedlozi zakona - izmjene i dopune zakona o radu

Tko je glasao

reguliranjem rada nedjeljom

reguliranjem rada nedjeljom država priznaje da nije u stanju riješiti taj problem kroz već postojeću regulativu i to je porazno

bottom line cijele priče o nedjelji uopće nije rad nedjeljom nego problem adekvatnog nagrađivanja rada nedjeljom i to je ono što se mora riješiti, dakle zabranom će se riješiti posljedica ali ne i uzrok koji će se samo preseliti negdje drugdje

nevjerojatno je da se nitko od političara to ne usudi reći na glas nego tjeraju i dalje istu temu unatoč tome što se zna da je to loši smjer za rješenje

naši sindikati su šaka jada i brdo nesposobnjakovića po rangu sličnih onima na vlasti, tako da nije ni čudo da stvari idu u tom smjeru

Tko je glasao

Tko se usudi(o) što

Tko se usudi(o) što napisati i kada na ovu temu pogledaj na:

http://www.lesar.info/modules/news/article.php?storyid=35
Ovaj pak tekst ima samo jednu svrhu: prokazati svu besmislenost zahtjeva za donošenjem zakona o zabrani rada nedjeljom.

Tko je glasao

Osobno mislim da nije

Osobno mislim da nije problem radi li se nedjeljom ili ne.Problem je da li se rad nedjeljom plaća.To je ključ problema.Ako ne možeš ili ne želiš provjeriti ili kazniti poslodavca zato što ne plaća rad nedjeljom onda ti jedino preostaje da rad nedjeljom treba zabraniti. Ja sam za to da se rad nedjeljom plati i to dvostruko više nego radni dan.

Tko je glasao

Možete me nazvati zlom

Možete me nazvati zlom kapitalističkom kakicom, ali svaki dan koji se dade dobro unovčiti, po tržišnim i mojim shvaćanjima je dobar dan, neovisno o tome bio on nedjelja ili ne. Gledano iz radničke perspektive ako mi budu dobro plaćali da radim nedjeljom bez imalo skrupula prema Crkvi i sindikatu, ja bih radio jer taj svoj rad mogu onda nedjeljom dobro unovčiti. S druge strane, ako se radnicima daju veća prava, poznavajući mentalitet oni će tražiti još više, dok će s manjim pravima gunđati, ali dalje tjerati svoj posao znajući da mogu biti sretni što ga uopće imaju. Nije lijepa, ali je realna perspektiva.

Znam da će netko se sada naći i dati mi primjer rada svim nedjeljama u mjesecu, bez pauze za gablec i tako dalje, a ja ću ga podsjetiti da mali privatni poduzetnici i freelanceri često godinama od posla ne odlaze na godišnji odmor, nemaju fiksno radno vrijeme pa ih telefonski zovu u 3 ujutro je li posao obavljen, a radni dan često ima 14 do 16 sati jer se od toga živi. Ima li smisla ovo što sam napisao? Meni ima.

http://bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Ključna fraza je

Ključna fraza je "poduzetnici i freelanceri". Slobodno su izabrali cilj - vlastiti business. Oni nisu zaposlenici. Većina ljudi ne želi rizik, nego nekakvu sigurnost, a nema ni smisla za business, zato je poduzetnika tako malo.
Zaposlenik radi od 8 do 4 ono što mu se kaže za određenu plaću. Poduzetnik posjeduje business koji mora raditi 24/7 i pritom ima potpuno drugačiji skup prioriteta. Svatko je slobodan da izabere što mu se sviđa.

Tko je glasao

Iluzija. Otiđi u slijedeću

Iluzija. Otiđi u slijedeću nedjelju u bilo koji trgovački centar i vidit ćeš da je pun ljudi. Svi oni su protiv zabrane rada nedjeljom.
Ono što treba učiniti je prisiliti poslodavce koji rade nedjeljom da taj rad i plate kako spada.

Ili, ok, ajmo potpuno zabraniti rad nedjeljom.
Svećenici neće moći držati propovijedi, HRT će taj dan biti bez programa, nećemo moći uliti gorivo na pumpi, ako se razbolimo neće nas moći nitko liječiti...a možda najinteresantnija posljedica je da nećemo održavati izbore nedjeljom jer bi bili protuzakoniti.
A ako uvedemo iznimke od potpune zabrane, opet će svi raditi kao i sada jer će nekako pronaći paragraf koji baš njih svrstava među izuzetke.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ono što bi sigurno trebalo

Ono što bi sigurno trebalo zabraniti, i nedjeljom i radnim danom, jest glasovanje. Umjesto toga trebali bismo se svi glasno oglasiti protiv nesposobnjakovića koji već godinama sjede u saborskim foteljama, poput bundeva širi nego duži...

Tko je glasao

a možda najinteresantnija

a možda najinteresantnija posljedica je da nećemo održavati izbore nedjeljom jer bi bili protuzakoniti.

Koji je ovo dobar uvod za neku horor utopiju... i tako počne 1000 godina vladavine HDZ-a :)

Tko je glasao

Ma nije tako strašno.

Ma nije tako strašno. Možemo glasati ponedjeljkom. :-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Nadahnut i dobar tekst.

Nadahnut i dobar tekst. Ideja o referendumu na koji bi (ne)izašli kupci je zanimljiva.

Uz opasku da za tako nešto ne bi trebalo birati Uskrs jer bi to bilo ravno "kršenju izborne šutnje", sama ideja da kupci bojkotiraju trgovine je dobra.
Međutim, toga je bilo i ranije pa nije uspjelo. Potrošači su u velikom broju "izašli na birališta".

Problem je kod inicijative taj što je nemoguće iščitati rezultat. Apstinenata i ovako ima više, a vlasnici trgovina i iste drže otvorenima upravo zbog onih drugih.

Dakle, dokle god kupaca ima u dovoljnom broju, trgovci će raditi. Ako ih ponestane neće. Neovisno o sindikatima i svima koji se za isto deklarativno zalažu i podilaze potencijalnim simpatizerima.

Zato treba pustiti građanima da odluče sami, zakonodavac nek se pobrine da trgovci budu pošteno plaćeni, a svi koji si na ovom pitanju grade popularnost neka nađu druga pitanja.

A i ne bi trebalo u to miješati Uskrs, jer čak i to neće spriječiti da dio građana poslije jutarnje šunkice ili dobrog ručka "skoči" u trgovinu kupiti nešto što je ranije propušteni ili nestalo baš na taj dan.

B-52

Tko je glasao

Bilo bi dobro, a to i

Bilo bi dobro, a to i predlažemo čelnicima katoličke crkve, ali i vjernicima svih drugih vjeroispovijesti u Hrvatskoj, da od svojih vjernika zatraže da se na Uskrs i na uskrsni ponedjeljak suzdrže od kupovine i uopće ne ulaze niti u one dućane koji budu otvoreni i čiji će vlasnici ignorirati zahtjev sindikata trgovine.

Ne znam iz prve ruke, ali navodno božji predstavnici uporno iz mise u mise propovjedaju da se vjernici suzdrže od kupovine nedjeljom. Navodno, trgovački se centri rukovode tržišnim principima pa bez kupaca ne bi imalo smisla dućane imati otvorenima...
Kako im to ne uspijeva, postavlja se uopće pitanje što to znači da je Hrvatska pretežno katolička zemlja (deklarativno?). Jer, tad na isti način HDZ možemo smatrati demokratskom strankom (deklarativno?)...

Po meni, ovo nije način da se nekim kvazireferendumom provjere stavovi građana Hrvatske. Baš suprotno, možemo smatrati da svojim upornim nedjeljnim kupovanjem građani ove države pokušavaju dokazati (također kvazireferendumski) svojoj Vladi da je bitnije da su ljudi koji te nedjelje odrađuju adekvatno plaćeni te da uredno uživaju u svim pravima koje im Zakon o radu garantira... Prvi korak, poštivanje postojećih prava. Drugi korak, povećavanje tih prava. Treći korak, poštivanje ovih drugih, povećanih prava... Mada je u ovoj zemlji već i ovo prvo previše za očekivati...

Tko je glasao

Mislim da bi bilo najbolje

Mislim da bi bilo najbolje da muslimani zatraže da se ne radi petkom, a Židovi da se ne radi subotom. Uz slobodnu nedjelju koja je, kako vidim, već gotova stvar, dućani mogu staviti ključ u bravu. Tako im i treba kad nas ionako pljačkaju.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci