Tagovi

Zastupničko pitanje

Na odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, 30. siječnja 2007., tražio sam dopunu dnevnog reda u namjeri da odbor svojim zaključkom od Vlade zatraži izvješće zbog čega nije donijela uredbu koju je bila dužna donijeti sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske. Jednako tako postavio sam pitanje svih onih podzakonskih propisa koje je Vlada dužna donositi na temelju različitih zakona, a ne donose se uopće ili se donose sa zakašnjenjem. Nakon mojeg inzistiranja predsjednik odbora je stavio prijedlog na glasovanje ali je isti odbijen sa 6 glasova PROTIV i jednim glasom ZA. Nakon toga sam iskoristio svoje zastupničko pravo i postavio pitanje premijeru Sanaderu.

Zastupničko pitanje upućeno predsjedniku Vlade RH gospodinu dr. sc. Ivi Sanaderu

Veliki interes medija vezan uz tzv. «aferu Cigelj» razotkrio je da je navedena sigurnosna provjera zatražena sukladno uredbi Vlade iz 2003. godine. Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske stupio je na snagu 16. kolovoza 2006. Članak 47. i Članak 117. tog Zakona određuju da «Vlada posebnom uredbom te ministar obrane u svom djelokrugu pravilnikom određuju štićene osobe, objekte i prostore te način primjene i provođenja mjera» izrade sigurnosne prosudbe moguće ugroženosti štićenih osoba i objekata, te da je tu posebnu uredbu Vlada dužna donijeti u roku od 60 dana. Obzirom da je od stupanja Zakona na snagu do danas prošlo više od 150 dana a da, prema mojim saznanjima, uredba još uvijek nije donesena
temeljem članka 185. Poslovnika Hrvatskog sabora, predsjedniku Vlade RH gospodinu dr. sc. Ivi Sanaderu upućujem slijedeće

ZASTUPNIČKO PITANJE

Koje je podzakonske akte, koje je bila dužna donijeti, Vlada RH u razdoblju od 22. prosinca 2003. do danas:

a) Donijela u zakonski predviđenom roku?
b) Donijela van zakonski predviđenog roka?
c) Nije donijela usprkos zakonski predviđenom roku?

Molim Vas da mi dostavite popis predmetnih podzakonskih akata (uredbe, propisi, pravilnici…) razvrstan prema gore navedenim kriterijima.

Komentari

Ni trenutak sporeći pravo

Ni trenutak sporeći pravo stranke i zastupnika da svoje pitanje sastavi na način za koji smatra da je najbolji, želim primijetiti da se ovako postavljenim daje ionako preveliki prostor Vladi RH da odgovor beskonačno prolongira i opstruira.

Traži se objektivno puno, traži se analiza cjelokupnog rada vlade na području zakonodavstva. Kad bi i postojala namjera da se na pitanje odgovori (a ne postoji), trebalo bi puno rada "pješke" jer pretpostavljam da ne postoji informatizirana baza podataka aktuelnih propisa koncipirana na način da se podzakonski i drugi vezani akti prate, a koja bi omogućila da se odgovor na pitanje jednostavno "izlista".

Zato ćemo se susresti s odgovorom da će vlada i pored toga što puno radi, uložiti dodatni napor da zastupniku odgovori, ali da se ovaj ima strpiti i sačekati pismeni odgovor. Kraj odgovora.

Naravno, moguć je i onaj u Sanaderovoj omiljenoj maniri, da vlada ima važnijeg posla, a zastupnik ako se ne može strpiti, neka odgovor potraži sam jer kao oporba ionako ništa pametnog, za razliku od vlade, ne radi.

Za razliku od navedenog, na pitanje zašto nije donijela jednu uredbu (ovu o provjerama), odgovor bi morala dati odmah na sjednici.

No, kako sam rekao na početku, podržavam pravo zastupnika da pita što želi i na način kako želi.

B-52

Tko je glasao

SM U krivu si. Usmeno

SM
U krivu si. Usmeno pitanje moguće je postaviti SAMO prvog dana sjednice Sabora. Ova sjednica završava 9. veljače što znači da će nova početi početkom ožujka. Čekati do tada? Odgovor na pisano pitanje MORA dati u roku 30 dana.
Ako ne dobijem odgovor u roku 30 dana ili nađem samo jednu pogrešku idem s interpelacijom o radu vlade što mi omogučava Poslovnik a pokušati ću prikupiti potpise da se interpelacijom glasa i o povjerenju Sanaderu.

Tko je glasao

U pravu si što se tiče

U pravu si što se tiče usmenog i pismenog, to mi je promaklo.

Međutim, sve ostalo iz mojeg teksta stoji.

U pisanom odgovoru vlade koji ćeš nesumnjivo dobiti u roku stajat će upravo odgovor koji sam naveo (da hoće odgovoriti, ali da se trebaš strpiti dok sve ne stignu detaljno provjeriti).

Bilo bi lijepo kad bi isti po primitku ovdje objavio pa da vidimo, onako čisto informativno, koliko sam u pravu ili u krivu.

B-52

Tko je glasao

Objektivno je veći problem

Objektivno je veći problem kad Vlada te podzakonske akte donosi agilno, pogotovu sada u kontekstu sustavnog uvođenja evropskih propisa što i evropske zemlje uvode desetljećima. Npr. donijelu su uredno podzakonski akt o rajčicama te more nesavladivih graditeljskih i krenula je poznata evropska priča problema. Npr. donijeli su i primjenili niz toga iz domene Vesna Škare Ožbolt, što je izazvalo stravu u praksi.

Prošla Vlada je stajala još lošije po tom pitanju a HNS-ov ministar je bio ekstremno uspješan u tom smislu, iz njegovog resora su donešena samo neka izuzeća i neki akti za potrebe projekata koje je on gurao a uspio je sustavno opstruirati bilo kakve akte iz svog resora, Bože Kovačevića i drugih koji su mu otežavali stvar. Iako smo svi bili svjedoci nedosljednosti, pretežno smo navijali za redukciju agilnog aktanja i u tom vidjeli hvatanje zraka prije višedesetljetne gužve.

Za primjetiti je da na tome inzistira zastupnik stranke koja se najliberalnije odnosi prema propisima i na tome skuplja najviše glasova - vaša stranka je neke vrste antibirokratski predvodnik (država, Zagreb) i u tome je i dalje vaša šansa.

Tko je glasao

Ovo je sasvim bez veze.

Ovo je sasvim bez veze. Pitati jadnu Vladu što je donijela u roku, što nije u roku, a što nije uopće, to je nepristojno. Jadna Vlada bi imala što raditi do Nove godine, samo da zbroji, oduzme i ustanovi što je trebala napraviti, a nije.
Ali nije Vlada tako blesava kako se čini. Ona je donijela Hitrorez, kojim će srezati sve što je trebala napraviti, a. naravno, i ono što nije trebala. Srezat će ono što ima i što nema. I onda Lesar neće imati što pitati. Tako mu i treba.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci