Tagovi

Zastupnici izglasajte nepovjerenje sebi

Akcija Državnog odvjetništva i njegovog USKOKA nazvana Maestro, trebala je razotkriti korupciju u državi i pokazati svijetu da ovdje stanuje “pravna država”. “Pravna država” angažirala je vrsne manekene, predsjednika Mesića i premjera Sanadera da marketinški obrade hrvatsko i EU tržište. Mesić je u reklami djelovao sigurno, iz širokog osmjeha naslućivao se trijumf, pobjeda nad zlom zvanim korupcija. On je znao sve. Znao je da su tri tenora kriva i da su svi političari nevini. Istraga nije ni počela a Predsjednik je već znao kraj. Očito je čitao scenarij. Drugi maneken, Sanader ništa nije znao o akciji i korupciji ali kada je doznao shvatio je koliko je njegova vlada zaslužna za uspjeh akcije. Uspjeh je bio u tome da Lovrin i Kirin nisu ništa zabrljali jer nisu znali. To je Vladi trebalo čestitati.
Mesića je reklamna kampanja DORH-a, USKOK-a i policije toliko zanijela da je javno prozvao Šimu Krasić i njen Državni ured za reviziju kontrola poslovanja svih državnih institucija i poduzeća, zbog loše obavljenih revizija u HFP-u. Htio je zapravo reći da državni revizori nisu dobro radili svoj posao jer da jesu, korupcija u HFP-u ranije bi se razotkrila.

Kao odgovor na optužbe Šima Krasić u intervjuu Nacionalu objašnjava da su revizori tijekom kontrole rada HFP-a, osobito nakon revizije pretvorbe i privatizacije, više puta posumnjali na korupciju prilikom prodaje državne imovine te da su o tome redovito izvješćivali Sabor i Državno odvjetništvo. Čitav razgovor može se pročitati u novom broju Nacionala. Evo nekoliko zanimljivih djelova koje prenosi T-portal
.

Često se događalo da vrijednost poduzeća nije bila realno procijenjena. Isto tako, u mnogim slučajevima nismo mogli ući u trag broju ponuda koje su pristigle na javnom natječaju za prodaju neke tvrtke. Revizori su u više slučaja otkrili da su poduzeća prodavana tako što je objavljen poziv za prodaju, nakon što je prethodno u HFP stiglo pismo namjere od kupca. Na objavljeni poziv pristigla bi samo jedna ponuda, tog istog kupca. Također, neke dionice i udjeli prodavali su se na obročnu otplatu, a nisu bili ugovoreni instrumenti osiguranja plaćanja i kamate. Nepravilnosti su se događale jer nisu bili utvrđeni kriteriji za prodaju tvrtki ispod nominalne cijene', kazala je Krasić.
Prema njenim riječima nepravilnosti u radu stalno su se ponavljale i 2003. godine krenulo se u reviziju prodaje dionica i udjela tvrtki od osnutka HFP-a 1993. godine. To izvješće dostavljeno je Saboru i Državnom odvjetništvu, a revizori trenutačno rade reviziju poslovanja za posljednje tri godine. Izvješće o tome trebalo bi biti dostavljeno nakon ljeta.

Iako Državni ured za reviziju podatke o pretvorbi i privatizaciji temeljito češlja od 2001. godine ispada da se za to sve vrijeme znalo, ali se u akciju krenulo tek prije godinu dana.

Mi samo utvrđujemo je li se radilo po propisima, ne raspolažemo mehanizmima kojima bismo nekoga mogli kazniti. Sva naša izvješća Sabor je prihvatio, objavljena su na webu i tu prestaje naša odgovornost kaže Krasić i dodaje kako je nakon što je obavljena revizija Državno odvjetništvo upozoreno na niz detalja.

Tako je od 1936 nepravilnosti, 721 imala odlike kažnjivog djela, a za 271 nepravilnost osnovano se sumnjalo da ima odlike kaznenog djela.
Na pitanje je li ikada poništena neka privatizacija na osnovu nalaza Državnog ureda za reviziju Krasić odgovara: 'Zakon po kojem smo radili reviziju pretvorbe i privatizacije izglasan je tek 2000. godine pa je većina predmeta koje smo obrađivali otišla u zastaru. Oko 60 posto predmeta koje su imale naznaku kaznenog djela završilo je u zastari, a što se tiče prekršaja gotovo svi su u zastari.

Iz ovih izjava gospođe Krasić jasno proizlazi da je revizija u HFP rađena, da su izvještaji sa nepravilnostima dostavljeni saboru i Državnom odvjetništvu.
1. Sabor je izvještaje prihvatio a nepravilnosti zaboravio.
2. Državno odvjetništvo svojim neradom omogućilo je zastaru prekršaja i kaznenih djela.
3. Vlada, preko Upravnog i Nadzornog odbora direktno je kriva za prekršaje i kaznena djela utvrđena revizijom.
4. Predsjednik Mesić, kao svojevrsni korektor, dopustio je “zataškavanje” kriminala.
Akcijski plan kojeg su glavni nositelji predsjednici: države, sabora i vlade, trebao je oprati krvave ruke institucija kojima su predsjednici na čelu. Nikad neovisno, nesposobno i korumpirano Državno odvjetništvo pokrenulo je akciju Maestro kako bi skrenuli pažnju sa revizijom utvrđenoga kriminala na kriminal koji su nepotrebno stvarali zadnjih godinu dana. Nepotrebno su nudili mito po fondu i spektakularno lovili tri tenora. Umjesto toga, morali su procesuirati kriminal utvrđen revizijom. Maestralnim trikom postigli su da još više kriminalnih djela ode u zastaru.

Ova saznanja skinula su i posljednje maske. Saborske.
Izbijanjem afere korupcije u HFP-u, saborski zastupnici djelovali su iznenađeni saznanjima o korupciji, tražili su odgovornost krivaca. Čestitali DORH-u i USKOK-u.
Poštovana gospodo zastupnici, znali ste za kriminal i pljačku, raspravljali ste o izvještajima revizije i niste tražili procesuiranje kriminala. Niste pitali što se poduzima protiv tog kriminala. Svojim znanjem za kaznena djela a ne činjenjem jednako ste odgovorni kao i oni koji su to činili. Izglasajte nepovjerenje, Vladi a i sebi.

Komentari

Da, Šimu Krasić je

Da, Šimu Krasić je najmanje opravdano teretiti za privatizacijske grijehe i njihovo guranje u stranu. Lijepo je rekla, a i Lesar je pisao kako je njen izvještaj Sabor prihvatio i proslijedio DORH-u. Još se pitao kako je uopće moguće iščitati, a kamoli proraditi toliku količinu materijala.

No, odgovornost zastupnika ipak postoji. Nije dovoljno takve stvari uzeti samo na znanje ili ih uz pohvalu tvorcima materijala samo prihvatiti.

Može se iz tjedna u tjedan slati pisana zastupnička pitanja o stupnju obrade pojedinih slučajeva zloporaba i kriminala. Pa se može iz sjednice u sjednicu postavljati pitanja na aktualnom satu.
Pa se može iz intervjua u intervju "podgrijavati tema" procesuiranja zloporaba i pitati se obrađuje li DORH koji od slučajeva.

Nije se moguće oprati tvrdnjom "svi su glasali a mi nismo" i pojeo vuk magare. To mi sliči na stvaranje alibija jer nakon "neglasanja" ni zastupnici HNS-a nisu javno činili ništa od gore navedenog. Zato od odgovornosti ne mogu ni pobjeći. O stupnju iste može se raspravljati, ali samo s onima koji njeno postojanje priznaju, a to ovdje nije slučaj.

Jedan od dobrih pravaca bi mogao biti i taj da se predsjednici stranaka ne guraju u vladu već da ostanu u parlamentu i tako mu daju moć koju sada nema. Iz te pozicije bi mogli "pozivati vladu na red" ukoliko ne poštuje odluke Sabora. O takvoj sam varijanti pisao dok je još bila moguća kombinacija Jurčić-Antunović. Nisu bitna imena već princip.
U parlamentarnom mi sustavu demokratskije izgleda kad predsjednici stranaka svoju "moć" očituju iz Sabora, a sa stajališta odgovornosti, pa i osobne, je puno jasnije. Ne bi onda ni stranke ni zastupnici mogli bježati od konkretne vlastite političke odgovornosti. Kao što je sada slučaj.

B-52

Tko je glasao

Sm, većina njih zna puno

Sm, većina njih zna puno toga više od nas i previše je povezanog i uigranog, dominantni dirigiraju onima koji bi nešto htjeli.

Ja iz bezveznih rubnih čitanja znam, a tako jako puno ljudi:
- Šima Krasić je asistirala poslove u građevinarstvu i Zagrebu, izravno blisko rodbinski i obiteljski u vezi sa Pašalićevim krugom i nizom beskrajnih tranzicijskih trakavica (Sulić, Ćurković, Šola ...);
- osim naravno preko HDZ-a (tko je kad HDZ), jako puno trakavica je išlo i ide i preko SDP-a, HSLS-a, HNS-a (izrazito - npr. i Split, Čačić sa Kutlom i Marčinkom), HSS dosljedno itd,;
- npr. sa alkoholnim gazdama, koji su svestranih aktivnosti (Ferdinand Jukić) su blisko surađivali i Šeks i Mato Arlović, Arlovič još urednije, saborske perjanice, a oko toga još niz njih;
- ne samo da se trži oko većih interesa, najnormalnije to ide do nabavke kojeg ormara, povrća itd., sređivanje upisa i zaposlenja te akademske karijere i interesi bez iznimke;
- kako bi bilo drukčije nego kao osamdesetih godina (pa i prije), stalno kao stabiliziramo sustav a čim se nešto sustavno počne to se rasturi kao samo od sebe.

Tko je glasao

Postavka po kojoj su svi

Postavka po kojoj su svi krivi jednaka je postavci da nitko nije kriv. Neki su krivi, neki nisu. A što se tiče amaterizma, pokušao sam pošteno raditi u Saboru što se od mene očekuje i na svom fakultetu raditi što se od mene očekuje. Vjeruj mi, nije išlo. Amaterizam u ovom poslu ne može dati rezultate. Druga je stvar odgovornost. Ovaj stav - vi ste to izglasali posljedica je činjenice što se, u pravilu, ne zna tko je glasao za, trko je glasao protiv, a tko je oprao ruke od svega i bio suzdržan. U svijetu to nije tako. Imenom i prezimenom se zna tko je podržao određenu odluku a tko ne. Pa dok to Lesar nije napisao, nitko pojma nije imao da smo mi bili porotiv onih smiješnih zaključaka oko pretvorbe i privatizacije I ispada da su to i naši zaključci. Mislim, a ako budem u Saboru u sljedećem mandatu to ću i predložiti, da se glasovanje po svim točkama objavi po imenima zastupnika na stranicama Sabora. Stvari bi bile jasnije i poštenije. I čovjek se ne bi trebao braniti od nečeg oko čega nije ni luka jeo ni luka mirisao.

nvuljanic

Tko je glasao

apsolutno se slažem sa

apsolutno se slažem sa stavom, zbog 90% loših zastupnika imamo loše mišljenje o preostalih 10% :)

apsolutno se slažem i sa time da bi se za pojedine odluke moralo glasati na način da se imenom i prezimenom zna tko je glasao za što, ako ništa drugo zato da to postane spomenik onima koji su pojedine zakone progurali

no isto tako, može biti da postoje zakoni za koje ima smisla glasati tajno, po savjesti

mislim da ovo što se kod nas događa je (što bi moja pokojna baka rekla) "ni vrit ni mimo", niti imamo tajno glasanje, niti znamo za što je tko glasao

hoće li se za predstojeće izglasavanje nepovjerenja vladi bilježiti tko je glasao za ili protiv?

Tko je glasao

hoće li se za predstojeće

hoće li se za predstojeće izglasavanje nepovjerenja vladi bilježiti tko je glasao za ili protiv?

Ne da mi se citati terabayte nekakvih statuta, zakona itd.

Kratko pitanje (ciljam naravno na zastupnike HDZ-a koji obilaze i citaju ovaj portal):

Da li postoji mogucnost da neki od zastupnika (pod uvjetom da se postavi kao moralan gradjanin Hrvatske - zastupnik itd.) iz redova HDZ-a mozda podigne ruku zajedno s ekipom koja je inicirala izglasavanje ?

Tko je glasao

Nije.

Nije.

Tko je glasao

Tražiti ću pojedinačno

Tražiti ću pojedinačno glasovanje, prozivka i zastupnici viću : ZA, PROTIV, SUZDRŽAN.
HTV mora prenositi raspravu i glasovanje. Ima tko zainteresiran da snimi?

Tko je glasao

Glsovanje svakako javno i

Glsovanje svakako javno i pred kamerama. Birači trebaju znati tko štiti kriminalce.
Dali je moguće nekog pitati, zašto se Maestro bavi korupcijom kada je korupcija samo alat pomoču kojeg je izvršena pljačka državne imovine. Zamjenom teza pokušali su nam uvaliti šačicu pokvarenih tipova umjesto kapitalaca koji su mitom i korupcijom došli do imovine. Revizija je utvrdila nepravilnosti koje su poznate Vladi, DORHU i saboru te ispada da su sa Maestrom pokušali prikriti pravi kriminal. Očito to nije interes samo DORH-a.

Tko je glasao

Cekaj malo. Ako mi ne znamo

Cekaj malo. Ako mi ne znamo za koje odluke glasaju nasi zastupnici, na osnovu cega cemo im drugi puta pokloniti povjerenje? Stvar mi vuce na opak apsurd.

Tko je glasao

Postavka, svi su krivi =

Postavka, svi su krivi = nitko nije kriv, nije primjenjiva na ovaj slučaj. Da su krivi svi jesu. Od plolitićara do građana. Postoji samo razlika o stupnju krivice. Dakle od krivićne odgovornosti pojedinaca, preko političke odgovornosti političara do moralne odgovornosti političara birača. Birači su su izabrali što su izabrali, nisu vršili pritisak da svatko radio svoj posao i da do ovog ne dođe.Krivi su, ali ne kao i lopuže iz fonda i oko njega.
Tko je što radio i izglasao u Saboru, neznam (to zastupnici trebju riješiti između sebe, i onda obavijestiti javnost).Znam da je državna imeovina preko HFP opljačkana. Upravo sam doznao da su za to godinama znali i zastupnici i da nisu dovoljno poduzimali da se to sprijeći i procesuira.
Dakle, postoji zločin, očekujemo kaznu. Pravednu kaznu. Ako je potrebno treba promjeniti i zakone, poništiti zastare u privatizaciji. Ne mogu tri tenora preuzeti odgovornost za sve pljačke iz privatizacije.

Tko je glasao

Mucke Ovo bi mogel i ja

Mucke

Ovo bi mogel i ja potpisat, ak se s tim slažeš.

Tko je glasao

+1

+1

Tko je glasao

Slažem se, pa za pravednu

Slažem se, pa za pravednu kaznu su svi koji žive prema pravilima i zakonima. Oni drugi sigurno nisu za to :)

Tko je glasao

U pravu si. Svi su krivi =

U pravu si. Svi su krivi = nitko nije kriv, tako da bilo kakvo forsiranje navedene teze predstavlja vrlo opasnu sabotazu procesa artikulacije odgovornosti.

Jasno, ako ste voljni glasati tajno, te ako je odluka kompromitirajuca, tada ste vi sebe osudili da odgovarate za posljedice te odluke. Druga opcija bi bila bojkot donosenja ovakve netransparentne odluke.

Tko je glasao

BTW, sjajan tekst Mucke. :-)

BTW, sjajan tekst Mucke. :-)

Tko je glasao

Mislim da su zastupnici tako

Mislim da su zastupnici tako razvlašćeni da ne mogu čak ni to: sami sebi izglasati nepovjerenje. A zašto i bi. Tko jednom prijeđe prag sabornice taj je sebe zbrinuo. Netreba čak biti ni zastupnik. Znam primjere gdje ljudi primaju nemale plaće u Saboru a da uopće ne dolaze i da nitko od njih i ne očekuje da dođu na posao. I to godinama.

Tko je glasao

Pokojni akademik Ivan Supek,

Pokojni akademik Ivan Supek, između ostalog, zalagao se da zastupnici ne bi bili profesinalci, već bi u sabor dolazili sa svojih radnih mjesta. Nešto kao volonteri. Debelo je bio u pravu.

Tko je glasao

To je potpuno fulanje

To je potpuno fulanje poante.

Politika kao i svaka druga profesija, zahtjeva visok stupanj znanja da bi se uspjesno vodila. Amatersko djelovanje jednostavno ne omogucava kvalitetno vodjenje politike, kao sto niti ukidanje place lijecnicima ne bi znacilo unaprijedjenje zdravstvene skrbi.

Ono sto ti trazis jeste u drugom grmu, koji se zove SMJENJIVOST. A ona nema veze sa amaterizmom.

Tko je glasao

Ok, kako postići

Ok, kako postići SMJENJIVOST, odnosno uspostaviti sustav vrednovanja temeljem ćega bi došlo do smjene? Naš primjer pokazuje da plaćama i privilegijama nismo došli do kvalitete. Naprotiv, svakim danom propadamo.

Tko je glasao

Koliko mogu primjetiti,

Koliko mogu primjetiti, problema ima vise. Jedan od problema je u monopolu nad znanjem vladanja, drugi je u nepostojanju politickih organizacija koje bi uspjesno vrednovale rad, treci je u klasicnom medijsko-gospodarko-obavjestajnom oligopolu starih struktura koji jos uvijek uspjesno koci razvoj novih politickih inicijativa.

No, za sve ima lijeka, a onaj lijek koji mi trebamo jeste potpuno otvaranje i transparentizacija politickog procesa. Prva stvar bi podigla konkurentnost, a druga bi unjela komponentu pamcenja, sto je jamstvo prosperiteta dobra (ok, zvuci apstraktno, rado cu dodatno pojasniti ako treba), odnosno pozitivnu profilaciju politicke scene.

Unosenje te dvije kompotente tvore u bit politickog procesa predstavljaju svojevrsnu politicku revoluciju kakvu svijet jos nije vidio :-)

Tko je glasao

Što se Sabora tiće tema je

Što se Sabora tiće tema je bila na raspravi u 2005.
Od 14. travnja do 15. prosinca.
Završeno usvajanjem zaključaka koje je predložio Klub HDZ-a a supotpisali i svi ostali klubovi zastupnika, osim Kluba HNS-a Mi iz Kluba HNS-a jedini glasali protiv uz obrazloženje da predloženi zaključci ne omogućavaju sređivanje stanja u reviziji privatizacije a posebno ne u HFP-u.
Od 9 točaka, koliko je meni poznato, ni jedna nije izvršena. Do sada dva puta tražili izvršenje točke 9.(novi zakon o privatizaciji je Vlada Saboru trebala predložiti u roku od 90 dana) Vlada odbijala a sada kada tražimo političku odgovornost (nepovjerenje) ispada da smo svi krivi.

Tko je glasao

Vasi grijesi koje niste

Vasi grijesi koje niste rascistili nalaze se u koaliciji. Dok to ne rascistite, vasa ce vjerodostojnost biti jednaka vjerodostojnosti sitnih spletkara, sto je otuzna cinjenica.

Tko je glasao

Po ne znam koji puta JAVNO

Po ne znam koji puta JAVNO priznajem (iako tada nisam bio zastupnik ni dužnosnik u državnoj vlasti) da je naša(HNS-ova) krivica koalicijske vlasti srazmjerna sudjelovanja u njoj. Priznajem , krivi smo, kažnjeni smo 2003. i ne želimo ponoviti iste greške.Osobno se ispričavam svima koji su bili razočarani ponašanjem naših dvoje zastupnika i jednog ministra.

Tko je glasao

Neko kada ubije covjeka MORA

Neko kada ubije covjeka MORA zavrsiti na robiji. Nije dovoljno da dobije otkaz. Vjerujem da je paralela jasna.

Nije dovoljno reci, "Cuj sorry, zataskavali smo najvecu pljacku u zadnjih 100 godina" i onda jos besramno ponovno pretendirati na vlast bez da se ISTA promijenilo. Da su celni ljudi jos uvijek na istim pozicijama, a da ti de facto ispadas sudionik u ovom zastrasujucem kaznenom djelu, te da OCITO jos uvijek POKRIVAS kriminalne elemente svoje organizacije.

To naime nije dovoljno, a suvisla sankcija bi u najnormalnijem slucaju u jednoj imalo suvisloj zemlji znacila trajnu eliminaciju iz javnog zivota, te naravno snosenje kaznene odgovornosti kojoj ne smije doci zastara, s obzirom na ozbiljnost povrede drustvenog procesa.

Ili ti mozda mislis da kada doktor ubije covjeka zbog svojeg lijecnickog nemara, da je sasvim dovoljna kazna da taj lijecnik izgubi dozvolu za rad na 4 godine? Ako je tako, moram priznati da me ne cudi postojece stanje u drzavi.

Ako nije tako, onda bi bilo u redu da se prekine sa licemjerjem.

Tko je glasao

Bio sam član UO HFP-a 1994.

Bio sam član UO HFP-a 1994. nepunih 6 mjeseci. Dao sam ostavku koju sam javno obrazložio time da ne želim biti sudionik kriminala, pljačke i korupcije te drugi razlog , da je Franjo Tuđman stvarni šef HFP-a jer nam je pismeno naredio da hotel "Dubrovnik" u Zagrebu moramo prodati zastupniku dijaspore Nogalu. Što sam tada sve doživio i preživio, ovaj puta preskačem.
Čačić je prije par dana na HTV-u izjavio da se povlaći iz politike ukoliko se ustanovi ijedna nepravilnost u HFP-u dok je on 8 mjeseci bio član UO HFP-a.
I što ja to pokrivam?
I što je moja greška? TO što sam 1994. ukazao na političku odgovornost?

Tko je glasao

"Čačić je prije par dana

"Čačić je prije par dana na HTV-u izjavio da se povlaći iz politike ukoliko se ustanovi ijedna nepravilnost u HFP-u dok je on 8 mjeseci bio član UO HFP-a."

Ti mu vjerujes? :-)

Tko je glasao

imamo na jubitou i ako se

imamo na jubitou i ako se pokaže potreba...

Tko je glasao

Meni to vuce na 200 000

Meni to vuce na 200 000 radnih mjesta i nova saznanja :-P

Tko je glasao

Čačić je stekao bogatstva

Čačić je stekao bogatstva tako kako ste opisali slučaj Tuđman-Nogalo + na razne slične načine, uključujući dokazani sukob interesa za vrijeme dok je bio ministar. Također je HNS u dogom kontinuitetu stranka riskantnog poslovanja s javnim, antitržišno i etatistički orjentirana, uključujući sa SDP-om (Linić INA, ceste), HDZ-om (razno), ostalima (npr. Split).

Dakle, za osobno ste u pravu a za stranku HNS i Čačića ne. To je tema posta. To jeste drama, ali višedesetljetna drama, nema niti frakcije a gdje bi stranke koja nije duboko umočena i koja agresivno ne navaljuje na što veće poslovanje i upravljanje državom, kao di nisu čuli da to treba smanjiti. Došlo doba da se svi skupa rasteretimo oko toga, da možemo u nove pobjede.

Tko je glasao

pitanje je samo da li je

pitanje je samo da li je Lesar u toj priči doktor koji je ubio čovjeka ili je možda stažista koji dodaje instrumente.

da li su svi u operacijskoj dvorani krivi ili samo netko?

Tko je glasao

Sumnjam da je itko iz ove

Sumnjam da je itko iz ove garniture kompetenetan da odgovori na postavljeno pitanje.

Tko je glasao

to je bilo retoričko

to je bilo retoričko pitanje i nisam na njega očekivao odgovor

ono što sam u stvari htio reći je da svijet nije crno-bijeli i da postoji cijeli niz sivih nijansi između

mislim nadalje da postoji cijeli niz zastupnika koji svoj posao obavljaju časno i savjesno, baš kao i onih koji te iste klupe shvaćaju kao četri godine godišnjeg odmora (a neki i duže)

smatram nadalje da onima koji rade i pošteno rade svoj posao treba pomoći (neovisno o njihovoj trenutnoj nemoći) sve dotle dok se ne sagradi dovoljna kritična masa da se preokrene sve skupa naopačke

nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti da prepoznamo jedne o drugih, i dovoljno strpljenja da dočekamo dan kada će se sve preokrenuti naopačke

Tko je glasao

"smatram nadalje da onima

"smatram nadalje da onima koji rade i pošteno rade svoj posao treba pomoći (neovisno o njihovoj trenutnoj nemoći) sve dotle dok se ne sagradi dovoljna kritična masa da se preokrene sve skupa naopačke"

Svaka cast onome ko sve to prezivi i ostane covjek.

Tko je glasao

gle, ja sam spreman poginuti

gle, ja sam spreman poginuti pokušavajući

(metaforički naravno)

Tko je glasao

Čestitkre zastupnicima

Čestitkre zastupnicima HNS-a na glasanju protiv. Argumenata za raspravu i izglasavanje nepovjerenja Vladi je dovoljno. I ne samo Vladi. Bajić iz državnog odvjetništva trebao bi ići. Revizija je službeno utvrdila kriminal a odvjetništvo nije odradilo svoj dio. Naprotiv, ovom akcijom pokušava skrenuti problem na korupciju trojice podpredsjednika. To je klasično prikrivanje, kazneno djelo.

Tko je glasao

Mislim da je dobro takve

Mislim da je dobro takve stvari postavljati radikalno. To je najbolji način da se sive stanice natjeraju da rade svoj posao ne bi li se našlo rješenje problema. U ovom slučaju korupcije. Treba se složiti s ap da je korupcija način na koji ovo društvo funkcionira desetljećima kao i s mišljenjem mnogih komentatora na pollitika.com da je akcija "maestro" samo jedna lasta koja, nažalost, još ne znači proljeće.

Međutim, isto tako se mora priznati da nakon te akcije mnogo toga (ali ne sve) neće biti kao prije. Postavljeni su neki standardi, a i ulazak u EU je sve bliži. Uzmimo na primjer pitanje političke odgovornosti onih koji moraju osigurati i kontrolirati zakonitost obavljanja javnih poslova. Inzistiranje na političkoj odgovornosti kao minimalnog kriterija za bavljenje politikom možda u konkretnom slučaju neće dovesti do ostavke Vlade (za smjenu pojedinih ministara ima još vremena do izbora), ali će se oni koji sada postavljaju takav zahtjev morati "kao pijani plota" držati standarda kojeg su sami postavili. Štoviše, neće imati šanse dobiti izbore, ako biračkom tijelu ne podastru kodeks obnašanja vlasti i konkretan plan borbe protiv korupcije u društvu. Oni već sad moraju znati gdje će i kako od prvog dana početi demonstrirati nultu toleranciju korupcije.

Otvorila se još jedna tema, o kojoj Ti također govoriš, a to je način na koji se u ovoj zemlji vode uobičajeni poslovi. Sasvim je sad postalo razvidno da su makinacije i korupcija (u ili izvan zakonskog okvira) zajednički nazivnik svih poslova u kojima se dijele novci, moć, privilegije, ugled i ostala "ograničena" "dobra". To ne ide samo horizontalno (sve sfere života), nego i vertikalno (svi slojevi društva). Rezultat takove situacije je negativna selekcija kao duboko ukorijenjeni primarni mehanizam regrutiranja kadrova. Zato do promjene ne bi dovela (iako bi to bilo zanimljivo doživjeti) kolektivna abdikacija svih aktera trodjelne vlasti u Hrvatskoj. Tu treba zahvatiti jako duboko uvođenjem i novih pravila ponašanja i novih kontrolnih mehanizama. Vjeruj mi, mnogi na to ne bi pristali, ma kako se inače smatrali poštenima, jednostavno zato jer se ljudi teško rješavaju ponašanja od kojeg imaju direktnu ili indirektnu korist. (Na primjer, svi bi bili protiv drastičnih kazni za prometne prekršaje jednostavno zato što ih se većina ne pridržava, iako bismo njihovim uvođenjem vjerojatno malo popravili demografsku situaciju.)

Zaključak bi mogao biti da cijelo društvo mora učiti i usvajati civilizirane norme ponašanja. A za one koji to ne žele na normalan način, kako si i sam jednom primjetio, mora biti osigurana druga vrsta cjeloživotnog obrazovanja - izlaskom iz politike ili zatvor.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

"ali će se oni koji sada

"ali će se oni koji sada postavljaju takav zahtjev morati "kao pijani plota" držati standarda kojeg su sami postavili. Štoviše, neće imati šanse dobiti izbore, ako biračkom tijelu ne podastru kodeks obnašanja vlasti i konkretan plan borbe protiv korupcije u društvu. Oni već sad moraju znati gdje će i kako od prvog dana početi demonstrirati nultu toleranciju korupcije."

Ne bih se bas slozio sa ovim dijelom. Naime, nasi su politicari nebrojenu puta pokazali koliko drze do date rijeci, a samo oni koji to ne pamte mogu si dozvoliti naivno prihvacanje novih rijeci.

U ovom svijetu opce prostitucizacije rijeci, jedino sto ima tezinu jesu djela, a to konkretno znaci PRIHVACANJE iole suvislog kodeksa kojim bi se eliminirali kompromitirajuci elementi oporbe.

To bi konkretno znacilo da Linic, Antunovic i Jurcic, kao visoki duznosnici u HFPu za prosloga mandata budu ili javno oprani ili politicki eliminirani. Sve ostalo je prica o onima koji puse istu foru vise od jednom.

A takvih je sve manje, mozda zato sto se radi o istoj fori koja se plasira mrvicu precesto.

Tko je glasao

Apsolutno podržavam stav

Apsolutno podržavam stav koji Ti dosljedno zastupaš, da ti ljudi ne bi trebali biti u sastavu nove garniture. Tek kad bi se to postiglo, moglo bi se govoriti o bitnom pomaku. Bojim se, međutim, da to nije realno očekivati (na moju veliku žalost). Bojim se da ćemo se morati zadovoljiti malim koracima, ali na njima zbilja inzistirati. Alternativa je prepuštanje politike velikim lopovima, a to drugim riječima znači destrukcija cjelokupnog društva kakvu smo proživljavali '90-tih.
nemesis

nemesis

Tko je glasao

Bojim se da nn postoji mali

Bojim se da nn postoji mali i veliki lopov. Jer niti jedan lopov u svojem interesu nema pravnu drzavu, jer oba lopova politiku dozivljavaju klijentelisticki, sto ovu drzavu vodi u propast.

Jos jedna, mozda vrlo bitna stvar je prica o konsolidaciji drustva. Drustvo se naime puno lakse moze konsolidirati oko JASNIH principa, nego oko bilo koje kalkulacije, pa tako i one utemeljene na ovlas prihvacenom stupnju toleriranja lopovluka.

Preciznije, iskusveno govoreci, cini mi se da konsolidacija utemeljena na kalkulacijama zbog trosnog tla nije niti izvediva, tako da je prilicno mudro odreci se je u startu, ukoliko naravno zelimo da se ovo drustvo sredi.

BTW, nije niti SDP, niti HDZ ucinio NISTA po pitanju uredjenja drustva, vec su to iskljucivo bili strani parametri uz malu dozu civilinoga drustva, dok su se HDZ i SDP morali slepati kako bi zadrzali svoju poziciju.

Iliti, SDP i HDZ u ovoj formi predstavljaju balast, a blasta se treba rijesiti. Druge opcije nisu previse razumne.

Tko je glasao

Moraš priznati da postoji

Moraš priznati da postoji barem neka razlika između džeparoša i Al Caponea.

Bit će ipak da su na vlasti bile domaće snage koje su sa ili bez utjecaja iz inozemstva i pod većim ili manjim utjecajem civilnog društva provodile svoje politike (neke više neke manje vodeći računa o nacionalnim interesima).

HDZ jest anomalija hrvatske tranzicije, a isto se ne može reći za SDP koji ipak funkcionira kao moderna politička stranka, a ne kao "pokret" ili kao politički krajnje opasni surogat zajednice.

I na kraju, ne radi se o kalkulacijama, nego o nužnostima koje nameću ozbiljni i duboki otpori promjenama ukorijenjenih društvenih odnosa.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Uistinu. Postoji razlika

Uistinu. Postoji razlika izmedju Al Caponea i deparosa. Al Capone ima veca muda.

Ali, sta nije strasno da u takvom okolisu imanje muda predstavlja manu, a ne vrlinu? Meni se cini da jeste. Meni se cini da dok postoji takva klima, nasa politicka scena jednostavno nije u stanju voditi drustvo naprijed, vec upravo suprotno.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci