Tagovi

Zašto volim Franju a ne volim Titu

Pripadam generaciji 50 +. Nešto pamtim .Nešto sam čuo,a nešto i čitao.
Isprovociran minusiranjem onih titoljubaca na @Golgotinom dnevniku koji su mi potopili komentare,evo jedan mali doprinos temi pa ga potopite po onom starom sistemu koji pamtimo još od druga Tita tj.o nekim stvarima se samo šapuće.

Priča je istinita.

Negdje kasnih sedamdesetih u omanjem mjestu između Moslavine i Posavine u seoskoj birtiji tada u društvenom vlasništvu radila je Milica,jedra cura iz grada koja se zaposlila kao konobarica u tom poduzeću.Selo,kao i ostala okolna bilo je nastanjeno Hrvatima,Milica je bila Srpkinja i neke su kada bi špotale muževe kada idu u gostionicu navečer govorile:"Opet ideš kod one Vlajne"
Jedno dopodne je onako dokona zbog manjka gostiju brisala prašinu pa je među ostalim obrisala prašinu sa bogato uramljene slike Josipa Broza Tita u maršalskoj uniformi.

Ja sam kao klinac čekao da dođe kamion s vrećama cementa u centar sela pa da idem istovarati vreće i zaradim koji -tada dinar.
Povremeno pogledavao jedru Milicu u nadi da će mi se osmjehnuti ili se bar našaliti kako je običavala kao cura 5-6 godina starija i koja je kužila kako mi klinci cijedimo sline na nju.

Za šankom je stajao naslonjen,već pripit Lovra,lokalni cuger,koji je isto čekao da dođe kamion sa cementom da nešto zaradi i on ukoliko već nije pijan.

Najednom,ničim izazvan Lovra bubnu:"A zakaj brišeš tog jopca", obraćajući se Milici ,te naruči gemišt.

Milica je pogledala u mene,pogledala je Lovru,obrisala ruke i izišla van,preko puta u trgovinu gdje je radio Ivan,inače glavni u selu i sekretar partijske organizacije.
Zadržala se par minuta.
Evo nje nazad,kad evo i kamiona sa cementom.

Ubrzo dođe Ivan u gostionicu i pita mene hoću li ići istovarati cement,Lovru nije ni pogledao.
Sjeo je u "stojadina" i ubrzo se vratio sa još trojicom za istrpavanje.

Rekao nam je da on mora otići nakratko i da će se vratiti dok mi istovarimo šleper,a ako budemo prije gotovi da ga čekamo kod Milice i da,svakako da popijemo nešto na njegov račun.

Sa stojadinom je otišao u smjeru većeg mjesta gdje je bilo milicije.

Vrato se Ivan za oko 2 sata. Mi smo sjedili u birtiji,platio nam je svima piće,a kada je Milica došla,rekao joj je da dade i Lovri što pije.

Pred gostionicom se zaustavi plavobijeli Fićo iz kojeg izađe Dragan,mladi milicioner koji je jednom dvaput tjedno dolazio u selo i na čiji dolazak Milica obavezno popravlja frizuru pred ogledalom iza šanka.
Svi smo znali da ljubuju a poslije su se i oženili.Dragan inače nije imao posla kod nas, bio je simpatičan i drag,volio je nas nogometaše juniore i često nas je gledao kako treniramo ili igramo nogomet.
Volio je pričati viceve i šaliti se ,nadasve simpa tip. E da ne zaboravim, on je Srbin iz jednog sela sa Banovine koju smo tada zvali Banija.

Dragan je ušao kroz otvorena vrata,bio je ozbiljan u licu a hodao je kao da nosi dvije vreće cementa na plećima.
Ivana,poslovođu trgovine i partijskog sekretara koji je sjedio sa nama četvoricom za stolom je okrznuo okom,a nas nije niti pogledao,a inače je običavao glasno s vrata :Zdravo momci,đe ste nabijači lopte ,ili već nekako da nas nasmije.

Prišao je Lovri,nešto mu rekao, krenuo van a Lovra za njim.

Oba su sjeli u fićeka i otišli.

Lovre nije bilo u selu,točno tri mjeseca.

U stanici milicije je dobio par šamara,ne od Dragana,od nekih starijih,izgalamili su se na njega,odveli ga sutradan u općinsko središte k sucu koji mu je odrezao 3 mjeseca.

Negdje devedesetih ( u vrijeme one afere sa računima koje je otkrila g-đa. Ankica Lepej) u istom selu u istoj,preuređenoj gostionici koja je u međuvremenu privatizirana i kojoj je vlasnik,pogađate Ivan bivši partijski sekretar, koji je sada predsjednik mjesnog odbora hadeza vodi se žučna rasprava gdje se psuje sve u 16 po svima i svakome,jedni pljuju po F.Tuđmanu i Ankici,spominju mu Seku,drugi ga brane,a Ivan sve posmatra i mudro podiže i spušta obrve,nekako ravnomjerno.

Smješka se i promrlja,okrećući se prema meni: "E ne bi vi tako meni za Tite."

Da,Dragan i Milica su negdje u Vojvodini,Lovra je star i još je živ,pije više nego ikad.
Cement sada istrpava viljuškar.

Eto zašto ne volim Titu,pored toga što me jednom učiteljica pljusnula kada nisam napamet naučio "Titov naprijed" u osnovnoj školi,dok se to još smjelo,jelte.

Komentari

Foto poklon

Cijeli svijet je bio zaluđen veličinom Titova "zločinstva"

Tko je glasao

Čim sam vidio naslov

ovog Dnevnika došlo mi da velim nekaj prostog, a sobzirom da me iznimno irtira gledati da se ljudi i dalje pale na ovakve teme pomišljam napisati to sada. Ipak neću da me mrak ne sankcioniše again :), ali kako je tema krajnje značajna za sudbinu građana Hrvatske tako ću isto dati vama na razmatranje pa pokušajte sami dokučiti štpo mi je još onomad bilo na pameti kad sam pročitao ovaj naslov ... Odgovor ćete naći ukoliko posložite slijedeće riječi ...

mi kitu si što glup i popuši zato

Provinciopolis

Tko je glasao

Raritet

Zašto volim Franju a ne volim Titu
Ajde, drago mi je da ga bar netko još uvijek iskreno voli.

Izašla neposredno nakon rata u talijanskim novinama karikatura koja je prikazivala čovjeka u kavezu nasred trga i uz kavez malo dijete koje ispituje oca:
- Tata, što taj čovjek radi u kavezu?
- Sine, to je jedini Talijan koji priznaje da je bio u fašistima.

leddevet

Tko je glasao

E da,

u usporedbi sa zločestim očuhom (Titom) moraš voljeti dobrog oca (Franju),onako bez preseravanja.

Možemo se složiti da otac može biti zločest a očuh dobar,međutim tomu nije tako.
Očuh je bio kurviš i pijanica dok je otac bio ozbiljan ( ipreozbiljan) i skrban koji nam je skućio kuću.

Sve prirodno. Zasigurno nisam raritet.

sve dobro...

Tko je glasao

Ljubičice

u usporedbi sa zločestim očuhom (Titom) moraš voljeti dobrog oca (Franju)
Ma zapravo upravo suprotno. Oćuh je zapravo netko stran koji je spletom događaja došao u obitelj, a otac je ona "stvarno naše" utoliko puno više boli kad ovaj "naš" zariba stvar.

To je i razlog zašto ja imam upravo suprotni stav od tebe, ovog prvog nisasm nikad osjećao kao svojeg, a ovaj drugi je trebao biti naš a ispao je prilično smeće. Onog prvog nisam volio, a ovog drugog me bilo naprosto sram.

P.S. kad smo već kod dječjih priča moj razlog što nisam volio Tita je čuveni stih "Druže Tito ljubičice bijela". Kao dijete nisam nikako uspijevao zamisliti Tita kao ljubičicu, i to bijelu, i to me beskrajno frustriralo :(

leddevet

Tko je glasao

Apsana...

Nego, reci Drvosjek, jel milicajac Dragan ovako hapsio?

http://www.index.hr/vijesti/clanak/pogledajte-video-brutalnog-uhicenja-b...

Tko je glasao

Ne,ne

DA SE NETKO ONDA USUDIO OVAKO PONAŠATI KAO kRČMEREK PREMA ORGANIMA bio bi plav kao banijska šljiva u jesen.

sve dobro...

Tko je glasao

drvosjek...

... okrećeš pilu naopačke.

I ti i ja složit ćemo se kako je onaj sistem bio (više ili manje) totalitaran. Neprimjereno ponašanje policije (milicije) tada je bila normalna stvar.

I ti i ja složit ćemo se kako je današnji sistem (više ili manje) demokratski. Neprimjereno ponašanje policije sada više nije normalna stvar.

Ono u čemu se ne slažemo je tvoja krajnje cinična opaska kako bi onda, prije gotovo četvrt stolječa "bio plav kao banijska šljiva u jesen." Kakve to veze ima s činjenicom da je danas, u doba demokracije, moguć policijski tretman koji kao da je snimljen tada, u stara vremena? Kako je moguće da danas policija doilazi bez značke i naloga?

Kako se može opravdavati krajnje neprimjeren, nezakonit i brutalan policijski čin nečim što se događalo prije dvadeset i kusur godina?

Tko je glasao

Ništa ja ne opravdavam

nego uspoređujem Titu i Franju,onako intimno bez pretenzija.
O Titi je riječ i o Franji.
Franjo bi da je poživio možda koje izbore i izgubio,a Tito bi da je poživio prošao kao prijatelji mu Čaušesku ili danas Gadafi,mada se ne slažem s time da se nemoćne starce likvidira .

O ovoj snimci nemamo dovoljno informacija da bi smo meritorno raspravljali,ali pouzdano znam da im nikakv nalog nije potreban da bi sa čovjekom razgovarali,da bi ga legitimirali i sl.,naročito ako se raspituju o tome tko puca po prolaznicima iz zračne puške.

Taj,u najmanju ruku osobenjak što pravi križeve od pruća i ide sa istim na kordon policije i plaši ih sa križem i kamerom je zapravo isprovocirao situaciju i po mome ti policajci su pogriješili samo u jednom,što ga nisu puno brže slisičili i ubacili u auto,tako da djeca to ne stignu ni vidjeti.

Ako su slučajno nešto bili neispravni,onako kao neuredni i sl. to nije meritum,za to imaju šefa da ih disciplinira,jel tako.

Pogrešnu osobu u pogrešnoj situaciji braniš. E da,sada nema Franje,ovo je Sanaderova Hrvatska i ministar policije je čovjek kojeg je također tu postavio Sanader i sjedi u vladi kojoj je na čelu osoba koju je također postavio Sanader,pa ne treba te danas ništa čuditi.
Mi smo zemlja apsurda.
Međutim,svejedno je više volim nego Yugu.

sve dobro...

Tko je glasao

ustanovljeno je niz prekrsaja

ustanovljeno je niz prekrsaja u postupanju. jedno od navedenih je i ulazak u privatan posjed bez naloga, kao i hapsenje za koje se jos ne zna razlog..

uglavnom covjek je prijavljen za remecenje javnog reda i mira i za jos nekaj bez veze.. policajci, kolege od ovih traze disciplinkso kaznjavanje zbog sramocenja medu ostalim greskama policije..

itd itd..

inace taj dan navecer su jos jednog prosvjednika priveli isto zbog nekog bez veze razloga .. samo taj nije snimao..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

hapšenje drugog prosvjednika...

... nije bilo bezveze, već je uhapšen zbog "razvijanja službene hrvatske zastave na skupu 15.O čime je provocirao sukobe" :))) (čovjek bi pomislio da je 1848. godina) - prema riječima uhapšenika - barjak je razvio kada je vidio sindikalne zastave - jer je organizator tvrdio da neće biti ničijih zastava.

Tko je glasao

pa to je barem zasluga

pa to je barem zasluga demokratske internacionale. mahanje nacionalnim zastavama izraz je nacionalrasizma i širenje nacionalih netrpeljivosti, tzv. govor mržnje. taj je sigurno bio neki ustašoid

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

moć stereotipa...

... je strašna :)

Ako ti se sviđa Tito - onda si jugokomunjara, ako ti se sviđa Franjo - onda si ustaša. Ako si protiv svijeta koji živi na račun zaduživanja - onda ne smiješ mahati nacionalnom zastavom, ako si protiv vjeronauka u školama - onda si prokleti nevjernik.

Građanski pokreti i inicijative kod nas definitivno moraju razmisliti o svojim stavovima naspram nacionalnih obilježja, ulaska u EU i slično. Ovako ispada da je tipičan (i jedini poželjan građanski aktivist) - anacionalan, za ulazak u EU, protiv NATO-a, protiv kapitalizma, obožavatelj zelenih i direktne demokracije.

A to jednostavno nije istina. Ljudi su puno slojevitiji. I ne razumijem čemu želja za jednoobraznošću. Kada je 101-ica tražila podršku - nije je tražila da slušatelji budu takvog i takvog profila. Kada se organizira hodočašće obično ne viču na tebe ako misliš ovako ili onako. Prosvjednici protiv pristupanja NATO-savezu nisu morali obavezno biti ljevičari ili desničari. Ovo je totalno zamagljivanje stvarnog problema i borba s vlastitim egom.

Tko je glasao

očito su neki preglupi da

očito su neki preglupi da shvate ironiju.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

ovaj

možeš se ispričati poslije, kada shvatiš da sam se "naslonio" na tvoju ironiju...

Tko je glasao

To jest točno, ali nekada su

za Božić dobivali naranče, a ne helikptere na daljinski pa je društvo bilo i fizički i mentalno zdravije ...
Također se nekada bojalo kad ste vidjeli policajca ( tada milogcajca :) ... ), a danas mu pljuju u lice jer nije stavio kapu dok istovremeno mole Boga tj. policiju da ih spasi od razbojnika...
Ne opravdavam postupak vezan uz hapšenje Krćčmareka već samo pokušavam predočiti prave probleme, a ne ovako kao ti drvosječe "u ništa" jer osim politizacije slijeposlijedbeništva protivljenja onim vremenima u svom komentaru nisi postigao ništa dobroga za društvenu zajednicu u cjelini

Provinciopolis

Tko je glasao

Možda

a možda ti @provincijalac nisi shvatio.

Recimo,da kužiš ako kužiš shvatio bi kako je taj sustav kvario normalne ,dobre i drage ljude kao što su bili konobarica i milicajac.
Radio od njih cinkaroše (Milica, Ivan),a milicajac je sebe mrzio taj dan.
Oni što su pijanduru zbog tada glupe primjedbe išamarali i zatvorili....
Ta me učiteljica samo jednom pljusnula,a često nisam imao napisanu zadaću ili naučenu pjesmicu.
(Jbg.selo,puno posla,a škola kada se stigne)

sve dobro...

Tko je glasao

uporedija si neusporedivo .

uporedija si neusporedivo .
Prvo tito je bija nesumljivo veliko smeće , ali ovi njegov general franjo je bija prava fonja.
Ta fonja od čovika nikad ništa nije radija negon samo agitira i špija ovom titu . Za svoju odanost bija je nagrađen vilom i dobrom apanažom Skućija je za vrime tita cilu svoju bližu i dalju familju. Bebić je za njega goli kurac.
Razumim da neko ne voli ili voli tita, ali voliti tuđmana a ne volit ondak i tita to je van pameti . Ono ka da nevoliš original sliju mona lize nego voliš kopiju iste.

Tko je glasao

tommy daj plus

tommy
teško je izbjeći dojam da izricanjem svojeg stava o franji tuđmanu direktno potvrđuješ temeljnu misao drvosijekovog dnevnika
da si pošten prema sebi, dao bi mu plus

luka

Tko je glasao

Imam traume, nešto ka ptsp,

Imam traume, nešto ka ptsp, iz srednje škole ,plusevi mi nikako ne leže .

Tko je glasao
Tko je glasao

Da,on i poslije smrti živi,vampir

Svi oni

licemjeri koji se na ovom forumu predstavljaju kao demokrate ili liberali,kakti ljevičari,poštivatelji svih ljudskih prava i sl.,a istovremeno beskompromisno i nekritički,slijepo brane Titu zapravo time brane zločin i zločinca.

Može ih biti sram,onako ljudski.

Uglavnom,takvima posvećujem jednu pjesmu koje sam se sada sjetio:

"Hrvat Ante Hrvat je i Tito,oj Srbijo tko te zašto pito".

Tzv.antifašisti spremni su kritizirati jedan zločin,ali istovremno braniti drugi zločin,čak i iskovati floskulu da ovaj drugi zločin ...eto nije imao ideju zločina.

Jedan krivolovac na sudu se branio riječima:Zecu je svejedno tko ga ubije.

sve dobro...

Tko je glasao

koi vampir

ti tito je svojom vojskom proširija svoju državu . Ti tito je sa svojom vojskom štitija ranjenike od neprijatelja.
Ovi tvoj tuđman je državu proda njemcima ,mađarima i talijanima .
TI VAMPIR JE PLESA NA BALU VAMPIRA U LISINSKOM DOK SU MU RANJENIKE I VOJSKU ODVODILI POD NOŽ ČETNICI.

Tko je glasao

Ne može se biti drvosječa i

Ne može se biti drvosječa i shvatiti veličinu Titova genija. Idi ti lijepo u šumu, stari, i ponesi si svog krivoustog. Ruši drva i uživaj; pusti odraslima da se na miru podsjećaju istinskog velikana ovih prostora. Sve počasti Josipu Brozu.

Tko je glasao

Velikan

cit.anonimus

""""da se na miru podsjećaju istinskog velikana ovih prostora."""

Da slažem se da je Tito bio velik u mnogočemu pa i u staljinističkim,boljševičkim,komunističkim etc. zločinima tako da stoji vrlo visoko na indexu zločinaca 20 stoljeća.

sve dobro...

Tko je glasao

čistač

Ja mu samo zamiram šta ih više nije očistija kad se već privatija tog časnog posla.
Da san ja bija na njegovom mistu počistija bi bar tri put više ovih ,,srba,, i ,,hrvata,, pa nek me stivaju i na prvo misto te top liste.

Te srbende i hrvatine su bile kuco dok je on bija živ.

Tko je glasao

SVIMA

Nedjelja, HRT 1, vrijeme: 11 h i 36 min. emisija MOZAIK - dio će biti posvećen Židovima Virovitice i okolice: pokazat ću dio kućnog muzeja i sudjelovat ću sa kratkom izjavom! Prilika da upoznate "rabija" Weissa. Tito je omogućio sve vrijeme vladavine dobre uvjete za rad židovskih zajednica ex-Jugoslavije - kulturni, socijalni, vjerski.. rad i onemogućavao, sudskim sankcijama, antisemitizam!
Još: Tito je omogućio Židovima spas kroz partizansku borbu, uključivanjem u NOB, Tuđman kroz samostalnu Hrvatsku da se nešto više čuje o Židovima, kroz tri TV emisije: Prizma, Duhovni izazovi i Mozaik! Tuđman je u "Bespućima" iskazao svoj atiesemitizam i antiizraelizam! Ipak, ovo Titovo čini mi se itekako značajno!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Manjine

su u svim bivšim republikama propale jugovine doslovce obožavale Tita jer je pomoću njih držao ostale pod kontrolom.

sve dobro...

Tko je glasao

Vicevi o Muji i Hasi

Iz svih takovih situacija koje su onda bile zabranjene poput vrijedjanja druge nacije a narocito jedne od dvaju glavnih doslo se do kompromisa. Obzirom da su Mujo i Haso muslimani i Muslimani te su time bili u ono doba kako bi rekli "neutralni" to jest ne bi bilo dovedeno nacionalno pitanje i nacionalna cast ako bi ispali glupi, naivni i drugo bili su pogodni za pricanje viceva o njima bez ikakve opasnosti od zaglavljivanja u zatvor jer zamislite pobogu da je neki Hrvat ispricao neki od viceva koji se pricaju o Muji i Hasi samo da su imena Jovica i Radojica te Koviljka ili da je neki Srbin ispricao isti vic s glavnim junacima Stipom i Jozom. Tri do sest mjeseci zatvora garant za sirenje medjunacionalne mrznje i podrivanje drustvenopolitickog uredjenja voljene nam socijalistickosamoupravne domovine.

Tko je glasao

Da ne voliš Milicu jer je

Da ne voliš Milicu jer je išla cinkati razumio bih.
Da ne voliš Dragana jer je hapsio Lovru razumio bih.
Da ne voliš Ivana jer je politički konvertit i ratni profiter koji je dok je trajao rat privatizirao gostionicu razumio bih.
Da ne voliš učiteljicu koja te je fizički kaznila jer nisi riješio domaći rad razumio bih.

Ali to s Titom zbilja ne razumijem.
U cijeloj priči je Tito nebitan. Umjesto Tita mogla je predmetom obožavanja biti obična hrenovka i tko ne voli hrenovku ode na Goli. Vjeruj da mnogi Milice, Dragani, Ivani i danas slušaju tko će što reći i trče u partijski(hdz-ovski) štab reći tko je što rekao.

Ispričat ću ti ja svoju priču koja datira iz '80-ih, dakle nakon Titove smrti.
Negdje '86. ili '87. u mom razredu osnovne škole omiljena zabava među učenicima za vrijeme malog odmora bila je gađanje kredom Titove slike na zidu. Svi smo neizmjerno uživali u tome. Cilj je bio pogoditi ga što bliže središtu čela.
I jednog dana se meni posreći i ostvarim savršen pogodak. Točno u sred sredine čela. Ali uslijed silnih pogodaka do tada, nesretna slika je odlučila baš u tom trenutku pasti dolje. Da je samo pala ni po' muke, nego se još i razbilo staklo iza kojeg je bila uokvirena.
Zvono je zazvonilo, nastavnik je ušao u učionicu i vidio Tita koji je podlegao terorističkom činu kontrarevolucionarnog elementa.
Nakon toga su se dogodili pusti sastanci nastavničkog vijeća, partijske strukture su raspravljale o tome, ja sam dobio ukor pred isključenje iz škole, uglavnom cijeli cirkus oko neke jebene slike.

Vidiš, mene taj događaj nije nagnao da razmišljam o Titu. Ja sam razmišljao o onima koji su mu virili iz(čak i mrtve) guzice i zaključio da je to najopasniji soj gnjusoba na ovom svijetu.
Tako da ja danas ne volim one koji vire iz bilo čije guzice.

A Tito? Ne opterećujem se njime.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Sustav

"""Ali to s Titom zbilja ne razumijem.""
pod Titom je i od dobrih i prostodušnih ljudi kao što su Milica i Dragan činio loše,izvlačio je najgore iz ljudi.

Ono gdje spominjem kako je Dragan hodao kao da nosi dvije vreće cementa na leđima, teško mu je palo da mora odvesti ,najprije na batine a zatim u zatvor lokalnog cugera Lovru na čiji račun se i on nekada znao našaliti.

sve dobro...

Tko je glasao

Vratio se Franjo !!!

U K.U.N.S-u, simpatičnom Klubu u Ulici Rački, u petak uvečer zbio se, a ustvari nije, najbolji koncert Francija Blaškovića i njegovog Gori Ussi Winetoua.
Franjo, Franjo, jiiip te Franjo, nisam ja Franjo, zovi me Slavko, ja imam prijatelja Mirka... Freud je odgovorio – dobro Franci, sve će biti u redu. I tako nekoliko puta. Prvi put kad je Franjo koji je ustvari Slavko kodnog imena Franci počeo recitirati »Srbi na vrbe, Hrvati na Srbe.."

http://www.novilist.hr/Scena/Glazba/Prica-o-koncertu-Francija-Blaskovica...

I obavezno jedna pjesma-recitacija koja se ne uči napamet ali posljedice moguće:

http://www.youtube.com/watch?v=UJbz-t6AKsM

Tko je glasao

onda ne bi volio hrenovku.. a

onda ne bi volio hrenovku.. a i ti i ovi mentalci šta su te plusirali očito ne volite svoj mozak kad ste se sa njim tako jako posvađali

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Ja ne volim previse niti jednog niti drugog.

Tito je bio diktator. Jest da je zemlja od kraja sezdesetih do kraja sedamdesetih pomalo sve bolje zivjela no ima mnogo neekonomskih razloga zasto je to bilo tako. On je napravio sistem po svojoj mjeri i sve one koji su mislili drugacije ili koji su u supijanom stanju drugacije govorili kako smo vidjeli iz ove price a takovijeh prica bilo je puno odvozili su cuvari reda i poretka. No zato smo mi iz danasnje generacije 50+ imali rokenrol pa kad se nismo smjeli baviti politikom raspravljali smo da li su bolji stonski ili bitlsi da li je bolji gitarista Vlatko ili tocak pa smo uzivali u gerili Marka Brecelja i eskapadama Toma Gotovca pa smo imali kontrolirani tisak poput Poleta i td. Danas eto razgovaramo o eskapadama pijanog Seksa o tome da li je bolji Lesar ili Milanovic da li je ludja kosorica ili milinovic te kako je june potjeralo cobankovica. I eto Tito nam nije dao slobode ali nam je dao rokenrola kao surogat a tudjman nam je dao slobode pa smo dobili sve ove blagodati demokraticnih rasprava. Kad se ovako osvrnem prema unazad ja bih mijenjao slobodu za rokenrol.

Tko je glasao

Bosančero, Kaj se ima voljeti

Bosančero,

Kaj se ima voljeti nekog političara.

Kad se več sječaš roken rola, onda sigurno znaš da su u to vrijeme milicajci lovili mlade po noči, pa u nekom mračnom haustoru tim istima ošišali crtu na glavi i dobro pendrecima uvjerili u ispravnost svog postupka.

Tko je glasao

Bosančero, Kaj se ima voljeti

Bosančero,
Kaj se ima voljeti nekog političara.
Kad se več sječaš roken rola, onda sigurno znaš da su u to vrijeme milicajci lovili mlade po noči, pa u nekom mračnom haustoru tim istima ošišali crtu na glavi i dobro pendrecima uvjerili u ispravnost svog postupka.

Sam naslov dnevnika govori o tome da se voli jednog a ne voli drugog. Iz toga sam i ja napisao odgovor da ne volim niti jednog niti drugog i kako nam je tito uzeo slobodu a dao rokenrol a Franjo nam je dao slobodu a uzeo rokenrol.
Sto se tice sisanja mladih rokera i toga je bilo ali samo u prvoj fazi. Poslije je bilo gitarijada u SC-u, pa plesnjaka na ribnjaku i kod tucmana i u vrbiku pa su dosli Crveni koralji i mat kolins pa za njima grupa 220 (Mlinarca sigurno nisu sisali) pa za njima Time pa onda parni valjak pa cijeli niz od prljavog kazalista, Azre, Filma, Haustora itd. Onda je dosla demokracija i doba huljicizma od kojeg se rokenrol jos nije oporavio.

Tko je glasao

Koliko se meni cini ti pises

Koliko se meni cini ti pises o Dilasovom dobu, o godinama kad je bio na vrhuncu moci. O dobu kad je policijska tj. "tajnosluzba" bila na vrhuncu svojih moci.

Ti pises o ljudima koji su podrzavajuci diktaturu, brojeci ulaske u crkvu, maltretirajuci tada nepodobne stvarali svoju velicinu. O "podrzavaocima" sistema.
Ti pises o sluzbenicima sistema, milicioneru bez nekog obrazovanja tj. uskih istina, odabranom zbog toga bas na to radno mjesto. Onog koji ne gleda ni lijevo ni desno. Ti pricas o njegovim sefovima koji su takoder odabrani jer su voljeli represiju.

Ti pricas o kraju 50-tih i pocetku 60-tih godina.

O dobu kad su u Americi hvatali i zatvarali sve sto je mirisalo na crveno. Ti pricas o dobu kad je pao Dupcek.

No isto tako pricas i o 90-tim.. o dobu represije novog hrvatskog sistema u kojem ti se vrlo slicno moglo dogoditi, ili cak Lora, samo ako si naisao na nekog "pravovjernog" i dovoljno rezimski odgojenog. U kojem si bez problema mogao izgubiti kucu ako krivo mislis ili posao.

Ti pricas o ljudskom primitivizmu koji sve vlade svijeta koriste kako bi ucvrstile svoj rezim. O ljudima koji provode te odluke vlade. O neslobodama. Koje su jednom pakirane u sliku Tita, drugi put o crvenoj nemani..

Ti pricas o represiji kao metodi apsolutne vlasti za koje su uvijek potrebni primitivni sljedbenici i pametni ideolozi koji ih mobiliziraju.

Ono sto je razlicito izmedu SFRJ i Hrvatske jest da je taj oblik i nacin vladavine slabio s vremenom, a u Hrvatskoj, za Tudmana jacao. I tako dolazimo do 96 i ukidanja radija 101, apsolutne cenzure medija, ogromne sljedbenicke administracije, potpuno "pravovjerne" policije.. vojske.. sudstva.. Apsolutnih i proglasenih idola i "istina" koje odrzavaju kvazidemokraciju jakom.

U Hrvatskoj je citav taj slijed oslabio 2000 promjenom vlasti, a nakon 2003 se dalje razvijao i jacao. Sve u skladu sa vremenom i prostorom, te raznim utjecajima danasnjeg i ondasnjeg doba.

Ne znam zasto bi to onda i ono sto se dogadalo za Tudmana trebalo promatrati razlicito, kad je isto. Od istih ucitelja, sa istim metodama.

Samo sto se Tito pobrinuo za zivota da se taj nacin upravljanja drzavom smanji a Tudman obrnuto, birajuci razne Dilase kojima se okruzio i koji su nastavili takav trend upravljanja zastrasivanjem i represijom gradana.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ili, ili...

No isto tako pricas i o 90-tim.. o dobu represije novog hrvatskog sistema u kojem ti se vrlo slicno moglo dogoditi, ili cak Lora,

Ili da zakasniš na vlastiti sprovod...

Tko je glasao

ispricavam se za gresku na

ispricavam se za gresku na kraju, ne Dilase nego Rankovice

Samo sto se Tito pobrinuo za zivota da se taj nacin upravljanja drzavom smanji a Tudman obrnuto, birajuci razne Rankovice kojima se okruzio i koji su nastavili takav trend upravljanja zastrasivanjem i represijom gradana.

***dodatak
meni je bilo jako zao sto smo se pocetkom 90-tih vratili u 50-te Tudmanovom zaslugom. To je kao da te netko tjera hodati unatrag i jos trazi da mu potvrdis kako je to jedino ispravno. Zao mi je da je nesto sto sam samo citala u kjnigama i cula od starijih za mog zivota postalo ponovo aktualno. Zao mi je jako sto smo se 90-tih po velicini represije drzave i neslobodama vratili u doba koje moja generacija nije upoznala za zivota u SFRJ, bar ne u Hrvatskoj.

No kad se pogleda tko je tada zasjeo na vrh, tako nesto je bilo za ocekivati. Mnogi su to vidjeli. Mislim da je medu ostalim, i zato Racan za HDZ rekao: Stranka opasnih namjera.

A kad se jos bolje pogleda, onda se moze vidjeti da su osim Tudmana i monogi tadasnji vrhovnici bili isti oni koji su provodili takvu represivnu politiku u SFRJ. ili njihovovih direktnih ucenika tj. mladih sljedbenika koji su svoju karijeru poceli uz "mentore" ..Jos i danas ih ima u vrhu HDZ-a. Seks, Bebic, jadranka Kosor, Karamarko, Jarnjak,... tada, 90-tih tu je jos bio i Manolic, Boljkovac.. Tomac koji se tek kasnije pokazao, ciji je asistent cini mi se bio Bandic koji je uz pomoc svog mentora rastao i koji mu je bez pardona okrenuo leda..

Ne sjecam se bas svih imena, ali i Gregoric i Valentic nisu lose stajali sto se tog dijela angazmana u bivsem sistemu tice.

Onda mi se samo cinilo da je Racan bio u pravu, no vrijeme je dokazalo tu, po meni najvazniju njegovu izjavu u citavoj karijeri.

Tudmana i Tita ne treba usporedivati. Oboje su povijesne licnosti, od kojih Tito ima kraj karijere kao dobar voda, koji je omogucavao postepeni razvoj demokracije, a Tudman upravo suprotno, on ju je vremenom sve vise ukidao.

Bez obzira na jedno i drugo, igranje sa imenima ulica i pridavanje izuzetne vaznosti tim nazivima je samo nacin kako besposleni i nedokazani "akademski gradani" u svojoj struci nalaze opravdanje svog rada. Umjesto da rade nesto stvarno ozbiljno oni traze financiranje nepotrebnih i uzaludnih projekata tj. lovu za sebe i svoje silne umotvorine. To je uvijek lakse nego raditi i uciti. Svaki izbori imaju jednu od tema imena ulica i trgova, a ljudi placaju izmisljen posao takozvanih "intelektualaca". Nista drugo nije ni sada, za ove izbore, a ljudi buju se i dalje nalazili kod kazalista ili pred Kavezom..
No ako prijedlog prode, te ude u raspravu, opet ce neki koji dobro naplacuju studiju kao sto su studije ispravnosti hrvatskog jezika kroz "ne cu" ili "necu" profitirati.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

lunoprof daj plus

lunoprof,
teško je izbjeći dojam da izricanjem svojeg stava o franji tuđmanu direktno potvrđuješ temeljnu misao drvosijekovog dnevnika
da si pošten prema sebi, dao bi mu plus

luka

Tko je glasao

Lunaprof, No kad se pogleda

Lunaprof,

No kad se pogleda tko je tada zasjeo na vrh, tako nesto je bilo za ocekivati. Mnogi su to vidjeli. Mislim da je medu ostalim, i zato Racan za HDZ rekao: Stranka opasnih namjera.

Ma pokojni Račan je bil uzorni političar. Zbog silne brige za Hrvate, je pred napad na Hrvatsku pokupil svo oružje teritorijalne obrane i dal ga JNA. Naravno ta ga je podjelila ugroženim separatistima.

Tudmana i Tita ne treba usporedivati. Oboje su povijesne licnosti, od kojih Tito ima kraj karijere kao dobar voda, koji je omogucavao postepeni razvoj demokracije, a Tudman upravo suprotno, on ju je vremenom sve vise ukidao.

Ma vidli smo mi demokraciju za vrijeme Tita. Svi koji su se izražavali ko ti sada, su dobili nagradni dopust na Golom Otoku.

Bez obzira na jedno i drugo, igranje sa imenima ulica i pridavanje izuzetne vaznosti tim nazivima je samo nacin kako besposleni i nedokazani "akademski gradani" u svojoj struci nalaze opravdanje svog rada. Umjesto da rade nesto stvarno ozbiljno oni traze financiranje nepotrebnih i uzaludnih projekata tj. lovu za sebe i svoje silne umotvorine. To je uvijek lakse nego raditi i uciti. Svaki izbori imaju jednu od tema imena ulica i trgova, a ljudi placaju izmisljen posao takozvanih "intelektualaca". Nista drugo nije ni sada, za ove izbore, a ljudi buju se i dalje nalazili kod kazalista ili pred Kavezom..

Kad se sjetim da su poslje 45-e, promjenili masu naziva zabrebačkih ulica i trgova, čak su i neki gradovi i sela dobili nove nazive.
A kad več tak fino mišljenje imaš o hrvatskim akademičarima, onda ne trebamo ni nove školovat. Možda bi i ti jedan dan od silne dosade, tražili promjene nekih naziva.

Tko je glasao

pridruzujem se bosancerosu, cisto da razjasnimo

Kad se sjetim da su poslje 45-e, promjenili masu naziva zabrebačkih ulica i trgova, čak su i neki gradovi i sela dobili nove nazive.

a tko je rekao da nisu? i tko je rekao da to nije bilo idiotski tada kao sto je i sada?

A kad več tak fino mišljenje imaš o hrvatskim akademičarima, onda ne trebamo ni nove školovat. Možda bi i ti jedan dan od silne dosade, tražili promjene nekih naziva.

ima ih puno koji ne zasluzuju taj naziv, svercaju se kvaziumotvorinama na drzavni racun, no to nije sad tema. ja o takvima pricam. sto ti nisi upoznat sa situacijom koja je manje vise slicna bila i u sfrj, zao mi je. kao sto mi je zao sto je ta tradicija nastavljena tj. prenesena iz sfrj u hrvatsku.

Ma vidli smo mi demokraciju za vrijeme Tita. Svi koji su se izražavali ko ti sada, su dobili nagradni dopust na Golom Otoku.

tko je rekao da nije postojao goli otok? ja ne razumijem da li si ti uopce procitao gornji tekst ili nisi.

ja sam rekla da su se za titove vladavine represivne metode drzave vremenom smanjivale, a za tudmana razradivale i povecavale. dakle Tudman nas je 90tih vratio u proslost, za nekih 30 do 40godina barem, a mozda i u 48mu. I to je lose.
Pri tome je jos pocela i nastavila se sveopca ekonomska pljacka.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Lunaprof, a tko je rekao da

Lunaprof,

a tko je rekao da nisu? i tko je rekao da to nije bilo idiotski tada kao sto je i sada?

Nisam ja ni n igdje tvrdil da je neko to rekao, no zbog čega se nebi ta nepravda ispravila, i svima vratili stare nazive. Titovo ime možemo dati nekom trgu na Kozari Bok-u.

dakle Tudman nas je 90tih vratio u proslost, za nekih 30 do 40godina barem, a mozda i u 48mu. I to je lose.
Pri tome je jos pocela i nastavila se sveopca ekonomska pljacka.

Ja se kolko puta pitam.gdje ti i neki drugi živite.

Kad se sjetim Zagreba, a i nekih drugih gradova i sela, pa usporedim promjene, onda vidim tu promjenu u nazad. Masa novih kuča, infrastruktura na visini, a vozni park građana da i ne spominjem. U selu gdje ja živim, ima i po tri auta u jednom dvorištu, a prije nisu ni bicikl imali.

Tko je glasao

i onda bumo tak u nedogled

i onda bumo tak u nedogled isli natrag..

tak kak su ulicu mose pijade pretvorili u pet ulica od koji znam samo prvu jer se i park tak zove

ili koncarevu u dvije, a ja jos uvijek nisam zapamtila koja je prva koja je druga

ili ive lole ribara, koj je vmrl tak mlad da nije stigel ni zgresiti a pojavil se barun filipovic za kog jos nigdar prije, a bokmec ni posle nisam cula..

ili kad ulicu rose luzemburg premjeste iz jednog kvarta u drugi, a oba relativno nova, samo da bi besposlen pop jarice krstil i ljudi mijenjali osobne karte..

nazivi ulica su samo nazivi. dzamija je uz sav trud svih vlasti ostala dzamija. ni zrtve ni velikani je nisu uspjeli zasjeniti. a nikom tko kaze da ide prema dzamiji ne pada na pamet ni pavelic ni muslimani ni stvarna dzamija u zagrebu..

ak bas netko nije jako los te nazive opce ne treba mijenjati jer je to sve bez veze.. mislim da bi najbolje bilo ostaviti bar 150 godina od smrti nekog covjeka koji je politicar prije nego li se neki trg ili ulica nazove po njemu, a od pjesnika i znanstvenika bar 50, a ako takvih nedostaje onda brojkama, cvijecem i drvecem..

zabava za narod, potpuno besmislena. kao i skidanje konja sa banetom kao i ponovno vracanje u suprotan smjer.. gdje citava prica gubi smisao.

ajmo se mi zabavljati nekim ozbiljnim i vaznim stvarima za nase danas i sutra. ako treba nekoj ulici nuzno zamijeniti naziv to se moze i usput, kad je sve ostalo ok. takvim bi pristupom bar stvorili uvjete da se ne moze neki kvaziznanstvenik ili politicar proslaviti u svom radu "za drustvo" na promjenama bez pameti i svrhe..

recimo ja bih rade kad bi netko naglasio da je budak dobio ulicu samo zato sto je knjizevnik, i da mi je netko od znanstvenika objasnio po cemu je on tako veliki knjizevnik da se drugi poslic u njegovom zivotu moze zanemariti, a ne kako je dobio, kao ustasa i fasisticki ideolog. da se takvim stvarima dalo vremena i da te promjene ulica nisu hobi za politicare ne bi se takve stvari dogadale. ovako se svatko igra i misli da nesto pametno radi, jos uzme i novce za to. a i ljudi vade nove osobne, putovnice kao sto se i birokracija zaposljava na posljedicama zabave za politicare i kvaziintelektualce.

ja bih da se bar na nekih 10tak godina tog posla ostavimo, pa da sa dovoljno razmaka i u nekoj drugoj situaciji, u kojoj nam je ime ulice jedini dusevni i ekonomski problem razmislimo o par spornih imena.. onako, usput, vise kao neka zabava ..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

i onda bumo tak u nedogled

i onda bumo tak u nedogled isli natrag..

tak kak su ulicu mose pijade pretvorili u pet ulica od koji znam samo prvu jer se i park tak zove

ili koncarevu u dvije, a ja jos uvijek nisam zapamtila koja je prva koja je druga

ili ive lole ribara, koj je vmrl tak mlad da nije stigel ni zgresiti a pojavil se barun filipovic za kog jos nigdar prije, a bokmec ni posle nisam cula..

ili kad ulicu rose luzemburg premjeste iz jednog kvarta u drugi, a oba relativno nova, samo da bi besposlen pop jarice krstil i ljudi mijenjali osobne karte..

nazivi ulica su samo nazivi. dzamija je uz sav trud svih vlasti ostala dzamija. ni zrtve ni velikani je nisu uspjeli zasjeniti. a nikom tko kaze da ide prema dzamiji ne pada na pamet ni pavelic ni muslimani ni stvarna dzamija u zagrebu..

ak bas netko nije jako los te nazive opce ne treba mijenjati jer je to sve bez veze.. mislim da bi najbolje bilo ostaviti bar 150 godina od smrti nekog covjeka koji je politicar prije nego li se neki trg ili ulica nazove po njemu, a od pjesnika i znanstvenika bar 50, a ako takvih nedostaje onda brojkama, cvijecem i drvecem..

zabava za narod, potpuno besmislena. kao i skidanje konja sa banetom kao i ponovno vracanje u suprotan smjer.. gdje citava prica gubi smisao.

ajmo se mi zabavljati nekim ozbiljnim i vaznim stvarima za nase danas i sutra. ako treba nekoj ulici nuzno zamijeniti naziv to se moze i usput, kad je sve ostalo ok. takvim bi pristupom bar stvorili uvjete da se ne moze neki kvaziznanstvenik ili politicar proslaviti u svom radu "za drustvo" na promjenama bez pameti i svrhe..

recimo ja bih rade kad bi netko naglasio da je budak dobio ulicu samo zato sto je knjizevnik, i da mi je netko od znanstvenika objasnio po cemu je on tako veliki knjizevnik da se drugi poslic u njegovom zivotu moze zanemariti, a ne kako je dobio, kao ustasa i fasisticki ideolog. da se takvim stvarima dalo vremena i da te promjene ulica nisu hobi za politicare ne bi se takve stvari dogadale. ovako se svatko igra i misli da nesto pametno radi, jos uzme i novce za to. a i ljudi vade nove osobne, putovnice kao sto se i birokracija zaposljava na posljedicama zabave za politicare i kvaziintelektualce.

ja bih da se bar na nekih 10tak godina tog posla ostavimo, pa da sa dovoljno razmaka i u nekoj drugoj situaciji, u kojoj nam je ime ulice jedini dusevni i ekonomski problem razmislimo o par spornih imena.. onako, usput, vise kao neka zabava ..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@Lunoprof

Lakše je mijenjati nazive postojećim trgovima ili ulicama, nego graditi nove!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ja se kolko puta pitam.gdje

Ja se kolko puta pitam.gdje ti i neki drugi živite.
Kad se sjetim Zagreba, a i nekih drugih gradova i sela, pa usporedim promjene, onda vidim tu promjenu u nazad. Masa novih kuča, infrastruktura na visini, a vozni park građana da i ne spominjem. U selu gdje ja živim, ima i po tri auta u jednom dvorištu, a prije nisu ni bicikl imali.

Mislis da je samo to mjerilo napretka? Ja bih priupitao koliko je krava bilo u tom selu prije 25 godina a koliko ih ima danas? Koliko je onda mlijeka islo na mljekaru a koliko danas? Koliko je onda u tom selu bilo obradjenih hektara a koliko danas. Molim samo precizne podatke bez aproksimacije.

Tko je glasao

Po informaciji starosjedioca

Po informaciji starosjedioca (ja sam dotepenec), je bilo 4 ili 5 krava. Prije par godina ih je bilo oko 20, no bilo je problema sa prodajom, pa je čovjek odustal. Nije bilo ni jedne ovce, a danas ih ima oko 100. Košnica sa pčelama nije uopče bilo, a danas imam ja dve i još jedan ih ima 4.

Obrađene površine minimalno variraju. Čak su neke veče u zakupu od jednog uzgojivača krava u susjednom selu.

Tko je glasao

Po informaciji starosjedioca

Po informaciji starosjedioca (ja sam dotepenec), je bilo 4 ili 5 krava. Nisam pitao za aproksimativne procjene stila rekla mi baba manda. Mene zanima tocno koliko je bilo krava.
Prije par godina ih je bilo oko 20, no bilo je problema sa prodajom, pa je čovjek odustal.
Prodaje cega? Od cega je odustal? Od drzanja krava? I koliko danas ima krava u tom selu nakon sto je ovaj odustao?
Nije bilo ni jedne ovce, a danas ih ima oko 100.
Znaci doselili se bosanci.
Košnica sa pčelama nije uopče bilo, a danas imam ja dve i još jedan ih ima 4.
Povecanje 600%
Obrađene površine minimalno variraju. Čak su neke veče u zakupu od jednog uzgojivača krava u susjednom selu.
Koliko je taj iznajmio?
Jos me zanima koliko je star traktorski vozni park?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci