Tagovi

Zašto su ovi prijelomni izbori drukčiji od svih prethodnih

Po mnogim značajkama i okolnostima u kojima se održavaju izbori za Hrvatski sabor 8. studenoga mogu se bez dvojbe smatrati kao prijelomni ne samo za budućnost države i svih građana, nego još više za razvoj parlamentarne demokracije kroz koji Hrvatska prolazi od samog utemeljenja. Temeljni razlog što se ovi izbori mogu ocijeniti kao prijelomni leži u činjenici da se zemlja nalazi u ozbiljnoj, ne samo gospodarskoj i financijskoj krizi, nego i u političkoj i moralnoj krizi. O gospodarskoj i financijskoj krizi nije potrebno posebno govoriti, jer svi ekonomski pokazatelji ukazuju na krivi smjer kojim je politička elita dovela Hrvatsku pred bankrot, a u Europskoj uniji je približila sudbini Grčke. Politička kriza potječe iz još uvijek neprevladanog ideološkog naslijeđa komunističke Jugoslavije, pa se i dalje s manjim ili većim intenzitetom vodi bitka između „ustaša“ i „partizana“, odnosno o komunističkom razdoblju. Najbolji dokaz da se Hrvatska toga nije oslobodila jest odgađanje neophodne lustracije, pa se išlo čak tako daleko da se posebnim zakonom zaštite agenata jugoslavenske tajne službe „lex Perković“ pokušalo suprotstaviti Europskoj uniji. Zbog toga što nije provedena neophodna lustracija dobro pozicionirani ostatci bivšega sustava u promijenjenim okolnostima nastavili su funkcionirati, a time sami po sebi srozavati moralnu sliku cijele nacije.
Hrvatska je u svojoj 25-godišnjoj parlamentarnoj povijesti imala dosad dva izborna ciklusa koji se na određeni način mogu usporediti s predstojećim izborima. Treba podsjetiti da je u sličnim okolnostima nakon 10-godišnje vladavine HDZ-a na izborima 2000. godine izlaznost iznosila čak 76,5 posto. Iako su građani u kilomatarskoj koloni odali počast preminulom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, samo nekoliko tjedana kasnije totalno su porazili njegovu politiku, prije svega u pretvorbi i privatizaciji koje su bile temelj sadašnje krize u gospodarskom i socijalnom pogledu. Slijedio je potom neuspjeh Račanove koalicije na izborima 2003. godine kad je na izbore izašlo 65,9 posto birača koji su kaznili Račanovo „odlučno možda“ i njegovu neuspješnu ekipu. Treba podsjetiti da Ivica Račan nije ništa učinio da procesuira kriminal u pretvorbi, pa nije ništa učinio ni da se novac opljačkan iz Hrvatske, a spremljen u poreznim oazama diljem svijeta, vrati u Hrvatsku, iako se radilo, po procjeni CIA-e, o čak 8 milijardi dolara. S druge strane Račanova Vlada pokrenula je spiralu zaduživanja države u inozemstvu koja je sa sljedećim vladama dovela Hrvatsku na rub bankrota.
Za opredijeljenje nestranačkih birača u takvim okolnostima bilo je primarno glasovanje „protiv“ a ne „za“, da bi se kaznila dotadašnja vladajuća koalicija. Prevedeno na sadašnje političko stanje sasvim je sigurno da će veći odziv birača na idućim izborima prije svega biti motiviran glasom „protiv“. Može se Zoran Milanović uz pomoć skupo plaćenog američkog marketinškog stručnjaka truditi kolikogod hoće, ali hrvatski narod nije toliko glup da ga se dvaput uzastopce može povući za nos. SDP-ova Kukuriku koalicija jednostavno nije bila dorasla izazovima pred kojima se našla Hrvatska, pa se njezin “Plan 21“ ispuhao kao balon. Zato smiješno, da se ne kaže tragično, djeluju uvjeravanja Zorana Milanovića kako Hrvatska raste i kako nema povratka na staro, iako u svemu u čemu je Hrvatska rasla za njegovog mandata bilo je u negativnom smjeru, pa u stvari kad kaže da nema povratka na staro on radi u korist Domoljubne koalicije koja nudi nešto novo. Tomislav Kartamarko za razliku od Milanovića nije najmio stručnjaka da mu podigne osobni rejting nego ugledni njemački institut da mu napravi gospodarski program.
Za konačni ishod ovih izbora ključno će biti glasovanje onog dijela biračkog tijela koje obično apstinira, pa se izlaznost kreće u normalnim okolnostima oko 60 posto. Na ovim izborima s obzirom na njihovu važnost kao i na druge čimbenike može se očekivati izlaznost između 65 i 68 posto. Ako se uzme donja granica od 65 posto od ukupno 3,780.000 birača, to iznosi 2,450.000 glasača. Ovdje je međutim važno ukazati na jednu anomaliju koja se ponavlja od izbora do izbora. Iako je izvršena revizija biračkih spiskova u Hrvatskoj još uvijek ima oko 350.000 birača više nego punoljetnih osoba. To u ovom trenutku ide na dušu ministru uprave Arsenu Bauku koji je kao informatičar a ne kao pravnik po partijskoj liniji dobio tu funkciju. Tih 350.000 birača viška omogućava razne manipulacije u Državnom izbornom povjerenstvu. Manje više je poznato da je na predsjedničkim izborima 2005. godine dogovorom Mesića i Sanadera u prvom krugu eliminiran američki Hrvat Boris Mikšić. Osobno sam pratio u DIP-u nekoliko izbora koji se po pristiglim rezultatima nisu mogli pratiti na monitorima u novinarskoj sobi, jer se sve rješavalo iza zatvorenih vrata Državnog izbornog povjerenstva na čelu s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom.
Zanemarujuči mogućnost manipulacija s viškom birača i prihvaćajući brojku od oko 2,450.000 glasača važno je utvrditi koliko u toj brojci mogu sudjelovati HDZ i SDP. Ako se ukupan broj lojalnih birača HDZ-a i SDP-a svede na oko 50 posto od onih koji izlaze na izbore onda taj broj iznosi 1,225.000. Preostaje dakle oko 1,225.000 birača koji ovisno o političkoj situaciji i stanju u državi na ovakvim izborima glasuju prije svega protiv dosadašnje Vlade, ali ne isključivo za vodeću oporbenu stranku, nego i za manje stranke koje na taj način rasipaju glasove. Na prošlim izborima 2011. godine kad je Kukuriku koalicija hametice potukla HDZ Jadranke Kosor SDP je sa svojim partnerima dobio 958.000 glasova odnosno 41,2 posto, a HDZ samo 550.000 glasova odnosno 23 posto. Treća stranka bili su laburisti sa 121.000 glasova, odnosno nešto više od 5 posto. Na ove izbore HDZ sa svojom Domoljubnom koalicijom izlazi koliko toliko ojačan s nekoliko manjih neparlamentarnih stranaka, a SDP izlazi oslabljen zbog gubitka IDS-a, ali pojačan s oslabljenim laburistima. Tako se u ovakvim okolnostima kao ključno pitanje nameće koliko će nove stranke što su se pojavile uoči ovih izbora uzeti od onih preko milijun glasova koji glasuju „protiv“ a ne „za“. Tu su naravno Živi zid Ivana Vilibora Sinčića, zatim Most Bože Petrova, pa Čačićevi reformisti, OraH Mirele Holy, HDSSB Branimira Glavaša, U ime obitelji Željke Markić.
Ovi izbori bit će drukčiji od dosadašnjih jer na biračku scenu u većoj mjeri nego u prethodnim izbornim ciklusima stupa potpuno nova generacija birača rođenih u demokratskoj Hrvatskoj koji počinju brinuti o vlastitoj sadašnjosti i budućnosti u još uvijek po mnogo čemu nesređenoj Hrvatskoj. Radikalan primjer te generacije je više Ivan Vilibor Sinčić, pa Božo Petrov i Željka Markić nego otpadnica iz SDP-a Mirela Holy. Izbori su drukčiji i zbog novog izbornog zakona koji zahtijeva najmanje 40 posto ženskog spola na listama, te omogućava preferencijalni glas što bi moglo ugroziti na listama favorizirane stranačke dužnosnike. U stvari uvođenje preferencijalnog glasa kojega je na neuspjelom referendumu zahtijevala Željka Markić je najveća novost ovih izbora, jer se time biračima, kao što je to bilo na europarlamentarnim izborima, omogućava da biraju kandidate koji su se na neki način afirmirali u javnosti a ne bezlične podobne partijske dužnosnike. Zato će najzanimljiviji ishod ovih izbora biti koliko će kandidata na temelju preferencijalnog glasovanja ući u Sabor.

Komentari

Ni jedni izbori do sada se

Ni jedni izbori do sada se nisu mogli tolko manipulirati ko ovi.

Ako zaokružim samo jedno ime a ne i tu istu listu, može neko naknadno zaokružit drugu listu i automatski moj glas poništiti i drugom dati moj glas.

Tko je glasao

Moglo se to i do sad. Na

Moglo se to i do sad. Na pravilno ispunjenom listiću se zaokruži još jedna lista i listić je poništen. Nikakva nova mogućnost nije uvedena, manipulirati se može isto kao i prije.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Kad smo tak delali 1990. onda

Kad smo tak delali 1990. onda nikom nije smetalo ?
:)

Tko je glasao

Ovi izbori niti su izbori niti su prijelomni

Ovi "izbori" samo su još jedna manipulacija zločinačke organizacije u stranačkoj oligarhiji u kontinuitetu zadnjih 25 godina...

Po mnogim značajkama i okolnostima u kojima se održavaju izbori za Hrvatski sabor 8. studenoga mogu se bez dvojbe smatrati kao prijelomni ne samo za budućnost države i svih građana, nego još više za razvoj parlamentarne demokracije kroz koji Hrvatska prolazi od samog utemeljenja. Temeljni razlog što se ovi izbori mogu ocijeniti kao prijelomni leži u činjenici da se zemlja nalazi u ozbiljnoj, ne samo gospodarskoj i financijskoj krizi, nego i u političkoj i moralnoj krizi.

Iako mainstream forsira uhljebničku lojtru probija se svijest o parazitskoj naravi političkog sustava posebno onog izbornog koji nema veze s demokracijom...

I ovi izbori nisu izbori jer su kao i dosadašnji u suprotnosti čl.1 st.3. Ustava - točka!
Narod treba zaštititi Ustav i toljagom civilizirati mafiju koja je zarobila državu i narod kao suverena...

Tko je glasao

Srbin iz Kanade

Mr. Sjenka,

kakve veze vi u Edmontonu imate s Hrvatskom. Kanada je dobila mladog liberalnog premijera po početnim potezima dosljednog nasljednika svojega oca Piera Trudeaua. Usporedite njega s njegovim vršnjakom u Hrvatskoj Zoranom Milanovićem koji mentalnio još živi u komunizmu i staljinizmu, pa iako je imao šansu nije učinio ništa i zato je Hrvatska nazadovala a ne napredovala. I još bi htio jedan mandat. Zašto on nije promijenio izborni zakon kad je već imao šansu. Odgovor, zato jer je komunjara.

Tko je glasao

Slavek, jesil zaboravio na svoju beogradsku diplomu

Moja disertacija je obranjena u Zagrebu....a zbog nepodobnosti morala otići moliti stranca da me spasi od gladi!
To ja ta nova mafijaška Hrvatska...

Tko je glasao

Valjda ima iste veze ko oni

Valjda ima iste veze ko oni iz Prnjavora i Mostara, kad smo već kod toga.
Zato braćo, pime gaaaa, nee, krivo .. Zabranimo glasovanje stranicma i pobjeglicama van lijepe naše !

Tko je glasao

Hrvatska raste... nezaposlenost

Tjednima nas već maltretiraju s predizbornom Kukuriku reklamom: "Stvaramo 500 radnih mjesta svaki tjedan", na radiju, na televiziji, na Internetu, u novinama, na svakoj banderi. Kakvo je stvarno stanje? Prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, evo:

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj na 30. listopada 2015. godine: 275.935

Tjedan dana kasnije:

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj na 07. studenog 2015. godine: 277.472

Dakle, ne da Kukuriku ne stvaraju 500 radnih mjesta tjedno, nego su samo u posljednjem tjednu pred izbore izgubili 1.537 radnih mjesta. Hrvatska raste..? Nažalost, raste samo nezaposlenost, javni dug i Milanovićeve šarene laže.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

krezubi

krezubašu milane, evo za tebe i ostatak zborištarskih krezumica malo kopipasta brojki, da vidite kako kotira ova falša i nesposobna ljevica protiv vašeg ljubljenog hdz-a:

Vanjsko-trgovinska bilanca je za vrijeme posljednjeg HDZ-ova mandata varirala između -6.25 milijardi kuna i -3.75 milijardi kuna(srednja varijacija 25%),a tijekom posljednjeg SDP-ova mandata ona je varirala između -5 milijardi kuna i -3.5 milijardi kuna(srednja varijacija ~10%).
- Vanjski dug je za vrijeme posljednjeg HDZ-ova mandata strmoglavo rastao sa 35 milijardi € na 50 milijardi €,a tijekom posljednjeg SDP-ova mandata on je pao na 47.25 milijardi €, iako je bio strmoglavo pao na 45.75 milijardi € i onda se lagano povećao.
- Državna blagajna je za vrijeme posljednjeg mandata HDZ-a ušla u deficit sa -2.5% BDP-a u 2008. na -6% BDP-a u 2011.,dok je za vrijeme posljednjeg mandata SDP-a deficit pao sa -7.7% BDP-a u 2012. na -5.7% BDP-a u 2015.
- Korupcija je za vrijeme HDZ-a ostala na 59%,dok je za vrijeme SDP-a ona pala na 52%.
- Strana ulaganja su za vrijeme HDZ-a varirala između 100 miliona € i 950 miliona €,a za vrijeme SDP-a ona su varirala između -200 miliona € i 800 miliona €.
- Broj nezaposlenih, za posljednjeg mandata HDZ-a ta brojka je narasla sa 260 tisuća na 335 tisuća,dok je za vrijeme SDP-a ta brojka pala sa 345 tisuća u 2012. na 330 tisuća u 2015.,iako je u 2014. premašila 380 tisuća.
(Source: http://www.tradingeconomics.com/[1] )

kako komentiraš krezubi krezubašu milane da 'domoljubna' struja ima lošije rezultate od jugoudbaša? zapitaš li se ikad, milane, ima li kraja gluposti i bezobrazluku vas krezumica koji uporno promovirate pljačku ovog napaćenog naroda birajući na vlast šljam s dna kace? osjećaš li, milane, barem djelić odgovornosti za gospodarsku, a posljedično i demografsku propast hrvacke, zbog zagovaranja veleizdajničkih struja koje se kite kič domoljubljem?

ono što ti ja, milane, kao mladohrvat i istinski domoljub mogu poručit, jest da te ja smatram najgorom vrstom čovjeka i da takav fundeć poput tebe držim najvećim neprijateljem hrvatskih građana koji žive pošteno i nadaju se da će im djeca živjet bolje ako budu živili po nekim univerzalnim moralnim principima. ti si, milane, najbliže onome što ja vidim kao prijetnju za bolje sutra mene i moje hrvatske braće koja nisu priglupi, bezobrazni, licemjerni i krezubi lopovi.

jedino što u hrvatskoj raste jest razina autodestruktivne gluposti, zato ja, milane, sutra neću sudjelovati na festivalu demokracije, iako mi je pun kurac više toga da u vlastitoj zemlji budem taoc jebenih krezubaša. ali ostavit ću si barem trunku osobnog dostojanstva i satisfakcije da ne glasam za govna, samo zato da bih glasao protiv šupaka.

Tko je glasao

rvacka raste, eto nas vec na

rvacka raste, eto nas vec na ulazu u zemun, a rvatice peru ves u drini...

Kitz

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci