Tagovi

Zašto se toliko napada Božu Petrova i MOST

Ako Most na idućim konzultacijama u ponedjeljak ne donese odluku, Predsjednica nema što više čekati. Tako pišu neki od etabliranih kolumnista dajući svoj doprinos pokušajima da se osujeti sastavljanje saborske većine koju je najavila koalicija Hrvatska raste. Nije to samo puhanje u isti rog s Tomislavom Karamarkom koji je takav potez Zorana Milanovića nazvao puzajućim državnim udarom, već i oblik pritiska na MOST da se konačno opredijeli. Zna se, za Domoljubnu koaliciju za koju takvi kolumnisti zdušno navijaju od samog početka poslijeizbornih nadmetanja.

Ali nije stvar mišljenja, već elementarne političke pismenosti znati da bi državni udar bio pokušaj sprečavanja demokratski izabranih zastupnika da konstituiraju Sabor, ne obrnuto. S toga bi ako već želimo koristiti teške riječi, zazivanje Predsjednice republike da već idućih dana učini baš to, prije mogli nazvati pokušajem puzajućeg državnog udara. Iako je okretanje pile naopako u politici već postala uobičajena stvar, svjedoči kolika je nervoza zavladala u taboru relativnih izbornih pobjednika.

Pritisci na MOST dolaze i s druge strane. Osim što je izložena pokušajima razbijanja kako bi ostanak Milanovića na premijerskoj poziciji podržala barem nekolicina MOST-ovaca, ta skupina saborskih zastupnika je predmet najrazličitijih analiza koje proizvode isti zaključak – MOST se mora opredijeliti! Dakako, za koaliciju Hrvatska raste. Po tome nema nikakve razlike između dvaju tabora.

Sam MOST se, pak, dijelom i vlastitom zaslugom našao u neobranom grožđu. Fantastični rezultat u izbornoj noći, pa onda već za koji dan početak osipanja, a najviše doslovce preko noći pretvaranje u najsjajniju zvijezdu na politikom nebu, ostavilo je traga i na čelništvu MOST-a. Iz dana u dan i po cijele dane biti meta novinara, pregovarati istovremeno s obje zainteresirane koalicije i odupirati se pritisku javnosti, doista nije lako. Oni koji ih podržavaju kao političku opciju koja inzistira na reformama traže od njih da ostanu dosljedni i radije odu još jednom na izbore nego da se udruže s „mrskim neprijateljem“. I to je veliki pritisak za Petrova i družinu, čak veći od drugih jer dolazi iz redova vlastitih simpatizera.

Svi nešto hoće od MOST-a, a ono što želi MOST polako se gura u stranu. O sadržaju reformi koje traže nije se govorilo ni dok su trajali pregovori o njima, a kamoli sad kada svi govore da je kucnuo čas odluke. Kakva god da bude, pogotovo ako ostatak MOST-a ostane cijeli, na Petrova i Božu Grmoju će se sručiti lavina nezadovoljstva. Nikako ne mogu udovoljiti svima pa na to moraju biti spremni. Moraju paziti jer se odvaguje svaka njihova riječ i trebaju se potruditi da naprave ono što su govorili prije izbora. Za njihovu je političku sudbinu najvažnije da ostanu dosljedni.

Gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, Grmoja je objasnio zašto inzistiraju na nestranačkom premijeru i zašto bi taj trebao imati potporu sve tri strane:

"Nestranački premijer bi imao političku potporu ako postoji konsenzus 3 političke stranke koje su sklopile ugovor o suradnji koje su definirale što je potrebno provesti i upravo je to onaj naš prijedlog za koji se mi zalažemo, gdje ne bi bilo opstrukcija gdje bi imali jasan program koji namjeravamo provesti."

Otišao je i korak dalje pa Karamarku i Milanoviću ponudio MOST kao alibi za međusobno koaliranje:

"Zašto se HDZ i SDP ne bi dogovorili bez Mosta? Zato što bi to bio veliki problem za njihove birače. Nakon ove kampanje koja je bila izrazito negativna upravo na paroli mi ili oni s obje strane kako objasniti svojim biračima da su se oni udružili samo kako treća strana ne bi bila dio vlasti. Most im je idealan moderator i katalizator da se mogu obraniti od svojih birača."

Upravo to je originalni zahtjev MOST-a od prije izbora - da HDZ i SDP koaliraju kako bi se mogla formirati vlast, a MOST da bi ostao izvan te priče i bio samo moderator i nadzornik njihovog rada. Pomalo je već zaboravljeno, ali evo što je Božo Petrov odgovarajući na pitanje koga će MOST podržati u slučaju da obje stranke (HDZ i SDP) pristanu na reforme koje traži MOST:

"To se NIKAD neće dogoditi iz razloga što su oni dosad mogli provesti sve ovo, ali im je uvijek bilo važnije osigurati se za neke iduće izbore. I zato će se lakše dogovoriti oko zajedničke podjele fotelja, nego što će pristati na reforme. To je žalost sadašnjeg političkog establishmenta i hrvatske političke kulture. Sto puta im je manja žrtva žrtvovati par fotelja nego zakinuti svoje uhljebe."

Iz ovog njegovog odgovora se najbolje vidi koliko je Petrova iznenadila situacija u kojoj se Tomislav Karamarko i Zoran Milanović gotovo natječu tko će se prikazati većim reformatorom time što će pristati na reforme koje zahtijeva MOST. To je uz njegovo neiskustvo najviše kumovalo početnom nesnalaženju i ponekad međusobno suprotstavljenim izjavama vodećih MOST-ovaca. Želi li ostati vjerodostojan, Petrov se ne smije prikloniti nijednoj strani, a alternativa su jedino novi izbori.

U tzv. Veliku koaliciju, ne trojnu nego dvojnu između HDZ-a i SDP-a, nitko ne vjeruje – ni javnost, ni članovi tih stranaka ni najveći dio njihovih birača. Zbog toga sa svih strana pritišću MOST da odustane od svog glavnog predizbornog obećanja. Dogodi li se to, možda ćemo dobiti nekakvu vladu, ali ne treba sumnjati u to da će strana koja izgubi biti dovoljno brojna i time žestoka oporba. Osim što bi takva vlada bila prilično nestabilna, perspektiva MOST-ovih sanjara na nekim budućim izborima ne bi bila sjajna.

Žele li se doista razlikovati od HDZ-a i SDP-a, ne smiju se prema predizbornim obećanjima odnositi poput njih. Pa i po cijenu medijskih pritisaka većih od ovih kojima su izloženi. Oni će ionako uslijediti kad se počne govoriti o konkretnom sadržaju reformi

Komentari

Ja ne vidim da se Most nesto

Ja ne vidim da se Most nesto posebno napada. Most se sada komentira kao i ostale aktere. Nazalost, to nije bio slucaj prije izbora. O njihovom 'programu' ili nedostatku programa se nije raspravljalo i nije razgovaralo.
Nego, oni su prije tjedan dva poslali nekakv upitnik HDZ-u i SDP-u. Ovi su im na taj upitnik odgovorili. Odgovorili su razlicito. S nekim prijedlozima se slazu, s nekim ne. Sto se dogodilo s tim odnosno cemu je uopce sluzio taj upitnik?
Bozo Petrov danas kaze da nece samo s A ili B, vec zahtijeva i jedne i druge u koaliciji, a onda sekundu kasnije kaze da hoce samo s A ako B odustane (dakle program A ili B ili njihovi 'reformski potencijali' su potpuno nevazni, vazno je tko je izdrzljiviji i tko ce prije odustati).
Dalje, u toj stranci postoje nekakva fantomska tijela koja odlucuju koga ce izbacit i koga nece. Niti njihovi buduci zastupnici niti javnost nemaju pojma tko su clanovi tih tijela (zamislimo kako bi se u medijima jurisalo na HDZ ili SDP da je takav slucaj u tim strankama).
'Reforme' i uvjeti se uvode svaki dan kao po tekucoj traci, a slijedeci dan zaboravljaju. Zna li netko kazati koje tocno 'reforme' zahtijeva Most danas kao uvjet njihovog sudjelovanja u vladi. Nesto konkretno, a ne u stilu mira na svijetu.
Prijedlog o rotirajucim ministrima je uistinu nesto najgluplje sto je izreceno u hrvatskoj politici u zadnjih desetak godina (a nije da nema konkurencije).
Bozo Petrov ima mesijanski kompleks i ne trpi nikakvu kritiku. Bilo kakav negativni komentar o jednom izmedju njegovih glupih prijedloga je odmah napad na njega kao osobu. Bude li sutra u vladi, vjerojatno ce bilo kakva kritika biti i napad na drzavu.
Mozemo i dalje ako treba...

Tko je glasao

Web stranice Mosta

Čessto odem i na njihove službene stranice i na FB...sada su, očito zbog stalnih upita, objavili imena svih članova famoznog Nacionalnog vijeća...iako to Vijeće kao tijelo uopće ne postoji u njihovom Statutu.

Petrov je poslije zadnjeg sastanka NV-a rekao da će s kim dalje odlučiti većina...e sad, ja se pitam čega je to većina. U Statutu im piše da o suradnji odlučuje njihov Sabor.

Krajnje je neozbiljno da nakon toliko inzistiranja na reformama, u konačnici odlučuju nečiji slabiji živci. No, Petrov će vjerojatno lakonski odvratiti da se u 98% reformi ionako sve tri stranke slažu. A tome uopće nije tako, dapače razilaze se i oko prilično bitnih stvari (bar su u početku titulirane kao bitne) - reforme lokalne uprave i poreza na kapital...

Iskreno, ja sam se više totalno pogubila u njihovim zahtjevima...naravno, osim uvjetovanog sveprisutnog konsenzusa!

Što se tiče medijskih napada na njih, ne vidim razloga za toliko cviljenje. To što su ih u predizborno vrijeme bezrazložno štedili, ne znači da su dobili blagoslov za uvijek. Uostalom, svakome prema zasluzi: za osvojenih 19 mandata dobili su same pohvale, a sad, kad su se malo više ogolili a i počeli zbunjivati sve oko sebe pa i neke sebe, krenule su i kritike.

Ako ne mogu podnijeti kritiku, a vrlo često je i te kako utemeljena, u krivom su poslu!

Statistička pogreška

Tko je glasao

Tocno, SDP i HDZ su u

Tocno, SDP i HDZ su u kljucnim tockama poslali razlicite odgovore. Tako da ne stoji da su svi za sve 'reforme'. No, Petrov je jednostavno preko toga presao kao da tog 'upitnika' nije ni bilo i mi smo opet na pocetku.
On vodi nekakvu antipolitiku zamaskiranu u politiku ili politiku zamaskiranu u antipolitiku. Zahtjevi su sada apsolutno apsurdni.
Jucer su govorili o nekakvoj metodi lijevka koja ce odluciti s kim ce koalirati, danas govori o metodi izdrzljivosti, sutra tako moze zahtijevati da Karamarko i Milanovic plesu oko sipke, a on ce koalirati s onim tko bude imao bolju koreografiju. Ovdje se vise ne radi o politickim zahtjevima koji bi bili razumni i shvatljivi (bez obzira na to koliko puta on izgovori rijec reforma), vec o politickoj Alisi u zemlji cudesa.
Meni je zato razumljiviji i drazi Zivi Zid koji je u svojoj antipolitici konsistentan od ovoga.

Tko je glasao

Živi zid

U usporedbi s ovim šarlatanima koji mudro mašu hrpom papira kodnog imena Reforme, a u stvari su totalno politički deficitarni, i Živi zid je prava premija!!

Sasvim sam uvjerena da bi oni pristupili situaciji krajnje jasno: A ili B i idemo dalje.

Tako ti je to kad na čelu stranke imaš psihijatra a u njoj povjesničare, liječnike, pravnike...deficit pragmatične i organizirane tehničke struke!

Statistička pogreška

Tko je glasao

Što se tiče jasnoće, Živi zid

Što se tiče jasnoće, Živi zid je svakako za koplje ispred.

Evo jučer je Petrov sam potvrdio da tripartitna vlada ima alternativu - "programska suradnja koja nije isto što i koalicija" s HDZ-om.

Time je dokazao ispravnost mog tumačenja izjave koju je potpisao Petrov u odnosu na Sjenku koja je tvrdila da nikakvo jednostrano priklanjanje nije moguće. Sad se vidi da itekako je.

A kad već je bilo moguće od samog početka, baca sasvim drugačije svjetlo na dosadašnji tijek pregovora. Nisu bili uvjetovani nemogućnošću da se MOST opredijeli za jednu stranu, već očito drugim razlozima. Uskoro će svima postati jasno i kojim.

B-52

Tko je glasao

Slažem se, možda bi bolje

Slažem se, možda bi bolje odgovarao izraz "pritisak". Pripišimo onda to "napada" mome izričaju i autorskoj slobodi. :)

Činjenica je da vrlo malo ima afirmativnih tekstova. Ako kakav i izroni, vrlo brzo se utopi u moru negativnih. Vojska internet aktvista je neumorna pa ih nisam ni spomenuo. Mainstream je uglavnom za opredjeljivanje ili nove izbore, a pojedini komentatori doista ne biraju riječi.

Nisam naišao niti na jedan tekst koji bi podržavao model vladanja koji je predložio Petrov. Osobno sam vrlo kritičan (pogotovo kad vidim da se građanima pokušava prodati neki spin) i ne kažem da je pritisaknelegitiman jer je u demokraciji sve to dopušteno i normalno, ali ovdje pokušavam dati odgovor na pitanje zašto se događa to što se događa.

B-52

Tko je glasao

;Trenutno sdp igra aktivniju

;Trenutno sdp igra aktivniju ulogu u odnosu na HDZ. Koliko je prljava i koliko je trgovina utjecajem zbog cega neci came u zatvoru moguce ikada necemo saznati. No valja napomenuti da su sve aktivnosti sdp-a usmjerene u odrzanje ovakvog sustava i partitokracije a pregovori s mostom koristeni su za dobijanje vremena u zakulisnim radnjama. U toj prici koja bi mogla uspjeti za sada je nepoznanica hoce li SDP traziti podrsku od Glavasa. Pri tome imali bi manjinsku vladu koja bi ovisila o dva glasa. Uz to glavasev bekgraund sve je samo nije pozeljan u kontaktu s lijevom koalicijom. S druge strane HDZ igra prilicno pasivno sto cudi. S ovim se vidi da je za razliku od 2007. danas SDP nositelj koruptivnog potencijala.

Tko je glasao

Trenutno sdp igra aktivniju

Trenutno sdp igra aktivniju ulogu u odnosu na HDZ. Koliko je prljava i koliko je trgovina utjecajem zbog cega neci came u zatvoru moguce ikada necemo saznati. No valja napomenuti da su sve aktivnosti sdp-a usmjerene u odrzanje ovakvog sustava i partitokracije a pregovori s mostom koristeni su za dobijanje vremena u zakulisnim radnjama. U toj prici koja bi mogla uspjeti

Čini mi se da je ovo c/p jednog komentara iz mainstreama, ali neću tvrditi jer mi se ne traži link. Zanima me samo u kojoj je funkciji ovdje pejstano. Kao primjer nečega ili kao tvoj stav.

Ako je ovo drugo, zanima me misliš li da napori HDZ-a nisu usmjereni u "održanje ovakvog sustava i partitokracije, a pregovori s mostom korišteni za dobijanje vremena u zakulisnim radnjama" ili si samo htio istaknuti ovo kao ilustraciju ekstremno jednostranog i navijačkog pristupa.

Ja mislim da glede odnosa prema MOST-u nema razlike između SDP-a i HDZ-a, osim što si SDP može dopustiti nešto otvorenije suprotstavljanje, dok HDZ ipak mora paziti da sve "neprijateljsko" ostane ispod površine jer im nedostaje više glasova nego Milanoviću.

Da je pozicija obrnuta, sve si mislim kako bi Karamarkova stranačka i medijska ekipa "hodala po jajima". Bio bi Petrov već svašta, i onaj koji ne voli Hrvatsku i Milanovićev alat za izvođenje puzajućeg državnog udara. Ovako je pošteđen dokle god postoje nekakvi izgledi da HDZ ipak dođe na vlast.

B-52

Tko je glasao

Bez lustracije nema pravih reformi

Ja mislim da glede odnosa prema MOST-u nema razlike između SDP-a i HDZ-a, osim što si SDP može dopustiti nešto otvorenije suprotstavljanje, dok HDZ ipak mora paziti da sve "neprijateljsko" ostane ispod površine jer im nedostaje više glasova nego Milanoviću. Ima velike razlike, a jedna od njih je da SDP laže. Od zagovornika "bez rezova" i "bez reformi" najednom su postali "reformaši"!
HDZ si ne može dozvoliti postupanje identično SDP-u, jer je zagovarao promjene, ali i zbog toga što MOST ima dvostruka mjerila i sve ono što SDP radi, bilo bi im dovoljno da odpišu HDZ, dok SDP-u opraštaju nevjerojatne stvari, a među ostalim i zadnje 4 godine vladavine, ubojstvo dvoje branitrelja, apsolutnu medijsku kontrolu (vidjeli su u dvadesetak dana što su im sve radili, a istodobno su prihvatili od istih medija sve što su natovarili HDZ-u).

Uzmimo samo da je HDZ otepo pola glave primjerice onome koji je na hrvatskoj zastavi nacrtao svastiku i zatim branio pružanje istome dok mu krv curi niz lice,pa onoga tko je skinuo hrvatsku zastavu sa službene zgrade jednog grada, pa da je HDZ-ov ministar policije naredio napad na pravoslavnu crkvu u kojoj su srpski invalidi, zatim da je zadužio državu za preko 100 milijardi i da od toga nište, te da je sada izašlo izvješće revizije od 16 milijardi pronevjera!?

Da je pozicija obrnuta, sve si mislim kako bi Karamarkova stranačka i medijska ekipa "hodala po jajima". Bio bi Petrov već svašta, i onaj koji ne voli Hrvatsku i Milanovićev alat za izvođenje puzajućeg državnog udara. Ovako je pošteđen dokle god postoje nekakvi izgledi da HDZ ipak dođe na vlast.Opet koristiš izjednačavanje Karamarka, koji nije napravio ništa lošega i Zorana Milanovića koji je 4 godine radio najgore poteze po RH, a u ovim pregovorima služi se prljavštinama, za koje bi, da je to radio HDZ, povukao DORH i bili bismo svjedoci silnim tužbama protiv HDZ-a. Tvoje pretpostavke nisu dokazi i istina u svezi s gospodinom Karamarkom, dok su za Milanovića stvarnost koju cijelo vrijeme gledamo.

Nikada nitko nije toliko manipulirao kao Milanović, niti medijima, niti optužnicama, niti DORH-om i ovo što radi nije dogovaranje i pregovaranje nego čisti kriminal i korupcija državnim novcem. Debelo je prekoračio ovlasti tehničkog predsjednika vlade.
Samo pristajanje da se SDP uključi u vlast već pokazuje nevjerodostojnost onih koji pričaju o "reformama". Predlagati da osoba poput milanovića i dalej bude u vrhu vlasti u RH, jednostavno je nemoralno i protiv je svih reformi.

Bez lustracije nema pravih reformi.,a bez kazne za SDP-ova nedijela u ove 4 godine pogotovo.

Tko je glasao

Da, čuli smo već da je HDZ

Da, čuli smo već da je HDZ imao šest puta bolnije rezove nego MOST, samo ih nisu smjeli spominjati u kampanji jer za njih onda nitko ne bi glasao.

To, dakako, ne znači da je HDZ sklon manipuliranju i laganju. Oni u kampanji samo nisu govorili istinu.

A MOST bi im sada trebao bezrezervno vjerovati da su cijelim svojim bićem za reforme. Osim što, po njima, Karamarko odgovara profilu "reformskog premijera" (vidi odgovor koji šalju MOST-u), kako je krenulo, uskoro bi mogao odgovarati i profilu nestranačkog.

B-52

Tko je glasao

HSDP, a ne antihrvatska stranka

Tko je glasao

Tema je odnos dviju stranaka

Tema je odnos dviju stranaka prema MOST-u, a mog komentara odnos HDZ-a i vjerodostojnost njegovog odgovora upućenog toj političkoj grupaciji.

Komentar koji izlazi iz tog okvira je spam i tako će biti označen.

Ako želiš pisati o drugom, slobodno napiši nebrojeno mnogo svojih dnevnika. No ovdje se nastoj držati teme i okvira koje sam kao autor postavio.

B-52

Tko je glasao

Cenzura, jer mu se ne sviđa suprotno promišljanje

Tko je glasao

S druge strane HDZ igra

S druge strane HDZ igra prilicno pasivno sto cudi.
Ili HDZ možda ne voli javno pokazivati što i kako igra?! (Vidi pod "Rašković")

Tko je glasao

Napokon jedan komentar o

vjetarsjuga

Tko je glasao

konstruktivno...

Tko je glasao

Ne radi se o mojoj

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci