Tagovi

Zašto se ne reže proračun za Kaptol ?

Da li su poradi njih seljaci mogli koji milijun kuna više
Dali je zdravstvo moglo dobiti koji milijun više?
Dali je znanost mogla dobiti koji milijun više?
Dali su branitelji mogli dobiti koji milijun više?
Da li je došlo vrijeme da se jednom prestane podilaziti Vatikanu?
Mnogo pitanja. Odgovor je samo jedan, i u sebi sadrži mnoštvo, ali, što, kako i slično.
Da moglo se dobiti više. Uzeti onima koji imaju previše. Ali treba smoći snage i jednom za svagda reći.
Hrvatska je sekularna država a vjera je privatna stvar njezinih stanovnika.
Kao jedan od potkradanih stanovnika sekularne države imam pravo tražiti da se učini revizija ugovora sklopljenih s Vatikanom. Imam pravo tražiti da Crkva uđe u sustav PDV-a , poreza, prireza i ostalih zakonskih obveza.
Hoće li se konačno prestati sa rezanjem sirotinjskih dronjaka a započeti prekrajanje kardinalskih i biskupski riza i riznica. Hoće li Milanović i „saveznici“ imati jajca da odrežu 300 milijuna kuna Svetoj Materi Crkvi? Može li se samo tako olako preći preko riječi pomoćnog biskupa Pozaića izrečenih u propovijedi 9.02. 2012. u sklopu trodnevice u spomen A. Stepinca. Čudna je podudarnost da se jedan od najžešćih napada na sadašnju vlast dogodio kada je praktički gotov proračun, i kada se vidjelo da tusta gospoda s Kaptola ne ostaju bez šlaga na svom olako dobivenom kolaču. Do sada sam se uvijek ispričavao svima ukoliko povrijedim njihove vjerske osjećaje svojim dnevnikom ili komentarom. Od sada više to ne želim i ne ću raditi jer smatram da je Katolička crkva ta koja se mora ispričati svojim vjernicima zbog potkradanja.
Mogu li Bozanić i Pozaić pogledati u lice radnika koji su završili na „burzi“? Mogu li objasniti seljacima da je četvrtina smanjenog proračuna agraru završila u njihovim rukama? Mogu jer oni su licemjerni debelokošci koji će nas mirno gledati u oči i reći.
- Mir Vama. – Reći će nam da mi to ne razumijemo. Ja ću im odgovoriti da se na Domovinskom ratu nitko ( pa ni najveći tajkuni) nije obogatio kao Crkva. Sve su im to omogućili preobraženi komunisti koji su pred kraj svog života željeli sprati svoje grijehe.
Sada kada su zaštićeni zakonom i ugovorom oni prozivaju vlast da se pojedinci ponašaju poput komesara iz 1945. Pozaić ne samo da tvrdi su ponovo u modi skojevci i komunistički totalitarni režim koji nas vraća u 20. Stoljeće.
Uz Bozanića , Pozaić spada u vodeće dogmate i konzervativce Katoličke Crkve. Odan Vatikanu ili bolje rečeno Papi negirat će pedofiliju , i homoseksualizam svećenika tvrdeći da je to medijski linč.
Previše obrazovan da bi tvrdio da je zemlja ravna ploha, isto tako suviše odan nekim mračnim režimima. ( Jedini svećenik koji je potpisao peticiju za obnovu procesa Mili Budaku književniku , ministru i potpisniku rasnih zakona NDH na osnovi kojeg su ubijani Židovi, Romi, Srbi i komunisti bez obzira na nacionalnost.).
Besramno i krajnje bezobrazno zvuče riječi izgovoren u propovijedi:

Podsjetivši da su izjavu ministra o početku ljudskog života, hrvatski biskupi ocijenili kao 'nestručnu, nehumanu, ideološki motiviranu', biskup Pozaić se zapitao: "Vraća li se to '45., kad je vrijedilo: Drug komesar je rekao: 'Nema Boga!' i - nema Boga. Danas drug komesar kaže: 'Nema čovjeka-embrija!' i - nema čovjeka-embrija. Za jedne može biti, u razna doba – za druge ne. Ovisi o procjeni i samovolji pojedinca-partijca. Skojevci su opet u modi. Ignorancija i arogancija imaju pravo javnosti. Notorna je komunistička ideologija: sve što nije na liniji partije, tim samim je osuđeno kao rigidno i konzervativno, klero-fašističko.

Da li to Crkva grize ruku koja ju hrani, ili ima neke spoznaje koje joj dozvoljavaju arogantno i bahato ponašanje.

Komentari

Tko je glasao

Eto primjera...

Montija svi hvale kao racionalnog i energičnog. Sigurno nitko ne bi zamjerio da ga se kopira ;)

Ako su već Ugovori s Vatikanom viša sila i volja božja, onda treba pronaći načina kako da što više toga što Crkva dobije na osnovu tih ugovora - vrati natrag!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao
Tko je glasao

ovo činite

kapitalu na spomen

Provinciopolis

Tko je glasao

Danas je izneseno da se,

Crkva odrekla 50.000.000 kuna u 2011, 18 milja u 2010. i još 50 milja u 2009-toj. Imali još koji đabalebaroš na državnom proračunu koji se odrekao love? Možda SDP ili HNS , možda HDZ ili netko iz neke udruge? Nema?

Tko je glasao

cudim se ovom pitanju

u naslovu dnevnika! kad je odgovor vise manje i uglavnom poznat.
kao prvo:
- da bi se Crkvi skresala davanja, treba prvo mijenjati zakon i Ugovore.
koliko je revizija takvih konkordata mucan i dugotrajan postupak vjerojatno nase Vlade to znaju pa ;mudro' izbjegavaju takav "vruci kesten",
kao drugo, tipicno hrvatsko slaboumno ponasanje makar i po cijenu vlastite stete:
- ne zele se niposto zamjeriti Crkvi odnosno Vatikanu.
dakle, sto se tice Hrvatske, ovi Ugovori su zacementirani za nepoznato i nesagledivo vrijeme.
osim ako se ne desi kakvo cudo Bozje... ili pak EU ne donese kakav zakon o konkordatima.

dakle, ostaje tako kako je, ma kolikogod to nama ne odgovaralo i smetalo!
a to pitanje se poteze po tisku vec godinama (i na ovom portalu takodjer) ,no sve uzaludno i beskorisno.

ps. po mom misljenju, jos prije 10-tak godina kad se vec dalo vidjeti megalomansko i neodgovorno crkveno trosenje novca poreznih obveznika, trebalo je dobro prikljestiti Vladu da zapocne pregovore o reviziji.
i to na sve moguce nacine!
"gvozdje se kuje dok je vruce"

Tko je glasao

Pokorno ti prinosim tuđu žrtvu velečasni

I tako, ne samo da će Crkva ostati nedirnuta proračunskim uštedama, nego će dobiti još i više novca nego lani. Ne samo da neće morati državi podnositi račune, već će biti pošteđena plaćanja poreza, a polagat će i pravo na povrat imovine, one iste koju država već godinama ne zna uknjižiti.
Lijepo je to jednom objasnio kardinal Bozanić: "Skuplje je jeftinije".
Premijer Milanović je to primio na znanje. Shvatio je da se neće dobro provesti ako će škrtariti na Crkvi, jer bi mogao navući gnjev Božji.
A što se tiče običnih smrtnika i njihova gnjeva, oni ionako nisu na njegovoj razini.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/uzmi-narodu-njegovo-daj-crkvi-njezino...

Tko je glasao

"Clausula rebus sic stantibus"

Pod "Vatikanski ugovori", smatraju se 4 ugovora.
Ekonomski aktuelan je onaj o gospodarskim pitanjima. Isti sadrži odredbu:

"Ako bilo koja od visokih ugovornih Strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima."

Kvaka je u riječima "započet će pregovore".
Pregovori ne moraju početi ako jedna strana ne želi, ako započnu mogu trajati 20 godina i konačno pregovori ne moraju uspjeti.
Dakle, ništa.

Tko je glasao

koliko je meni poznato

na kraju svakog od 4 ugovora stoji ta nesretna klauzula - misolovka, koja je tako lukavo srocena, da omogucuje beskrajno odlaganje (od strane Vatikana) sto su vec iskusile neke evropske zemlje.
npr. zasto bi Vatikan uopce bio azuran, a kamoli zapocinjao, jedan takav proces na svoju stetu?
a to se jos nikada nije dogodilo, jer crkvena strana nikada ne zeli pregovarati o promjenama koje bi njoj nesto oduzele!
dakle bas nista od svih silnih raspravljanja i kritika : (((

Tko je glasao

Trkeljaš Kerempuh

Ovi ugovori sklopljeni su u vrijeme važenja postojećeg Ustava koji brani ovakve neusklađene propise na podrućju jurisdikcije RH-e. Dakle, oš da tebi i još nekima crtam kaj to znači!???

Tko je glasao

a sta ja to trkeljam?

i budi dobar pa mi 'nacrtaj' sta ti znaci ova recenica u odnosu na te Ugovore
"Ovi ugovori sklopljeni su u vrijeme važenja postojećeg Ustava koji brani ovakve neusklađene propise na podrućju jurisdikcije RH-e.

Tko je glasao

Ugovori - sabotaža jebivjetara

Članak 5.
U Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom.
Svatko je dužan držati se Ustava i prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske.

Tko je glasao

da li je medudrzavni

da li je medudrzavni sporazum/ugovor u drzavi ili izmedu drzava?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

a što ako.....

@Tonči Majica
Gospodine Tonči. Ne da ste 100% u pravu no nameće se pitanje koje ja kao pravni anonimus postavljam svima. Novaca nema. Okolnosti su e drastično promijenile. Druga strana ne želi pregovore. Mi jednostrano rskidamo ugovor. Koje su posljedice? Postoje okolnosti na koje ugovorne strane nisu mogle računati prilikom sklapanja ugovora.

Tko je glasao

Samo citiram

Pogrešno je moj komentar označavati kao da sam u pravu ili krivu.
Ja sam samo citirao/prepisao ugovorne odredbe, bez ikakvog komentara.
Tako piše u ugovoru/ugovorima.
Odgovornost je na onome koji je potpisao takav ugovor sa klauzulom koja liči na "clausula rebus sic stantibus", ali zapravo to nije.
Naime, ugovorena je mogućnost pregovora, a ne izmjena ugovora radi promijenjenih okolnosti.
To praktično znači, da čak i da današnja vlast silno želi promijeniti ugovor (raskinuti ili izmijeniti), neće moći čak ni pristupiti pregovorima ,ako to druga strana ne želi.
PS. I ovi moji navodi su samo puko iznošenje pravnih činjenica i standarda bez osobnog obilježja i opredijeljenja.

Tko je glasao

Samo djelomice točno

Pregovori ne moraju početi ako jedna strana ne želi, ...

Ovo uopće nije točno. Pregovori moraju započeti čak i ako to želi samo jedna strana, tome i služi citirana odredba.

Uspjeh pregovora je nešto posve drugo a ovisit će o tome koja strana ima jaču pregovaračku poziciju i, još više, koja je strana pregovarački spretnija.

Podanički mentalitet naših vlasti i strah od toga da bi nezadovoljna KC svojim djelovanjem mogla ugroziti njihove sinekure je najveća prepreka dosljednom i pravičnom uređenju međusobnih odnosa.

Da je tomu tako svjedoči i činjenica da se na razini države za KC izdvaja daleko više sredstava nego je predviđeno ugovorom i da država još uvijek nije uspostavila mehanizme za kontrolu financijskog i materijalnog poslovanja KC.

Zaviri li netko od diskutanata u te ugovore, vrlo lako će primijetiti obavezu KC da posluje u skladu sa zakonima RH i s tek rijetkim izuzecima koji nimalo ne utječu ni na obavezu KC da financijski i materijalno transparentno posluje ni na pravo države da to poslovanje kontrolira.

Duboko sam uvjeren da ako bi država materijalno-financijska davanja prema KC svela strogo u granice ugovora i počela dosljedno konzumirati svoja prava na uvid i kontrolu financijskog poslovanja KC, da bi relativno brzo privolila Svetu Stolicu da ponovno sjedne za pregovarački stol i da bi takvim postupkom znatno ojačala pregovaračku poziciju u odnosu na onu koju su svojedobno imali Tuđman i Radić.

Državi Hrvatskoj tad ne bi smetalo i ako bi pregovori trajali ne 20 već 120 godina. Za to bi vrijeme izdvajala daleko manje nego sada i bila bi daleko suverenija u odnosu na KC nego sada.

Priče da "ugovori s Vatikanom nisu svetinja ali da međunarodni ugovori jesu" i da "što je potpisano, potpisano je", jalovo je filozofiranje i mlaćenje prazne slame s isključivim ciljem da se stvori alibi za nečinjenje.

B-52

Tko je glasao

Nažalost razmišljate po

Nažalost razmišljate po "načelu pravičnosti", a ne po ugovornoj odredbi.
1.) I za pregovore je potrebno dvoje. Ako jedna strana neće razgovarati, onda nema pregovora.
2.) Mađarska je htjela učiniti isto, došli su u Vatikan, dva dana je čekala delegacija u predvorju sugovornika, a onda su otišli kući.

Tko je glasao

Obzirom da ugovorna odredba

Obzirom da ugovorna odredba izričito navodi "započet će", očito je da se početkom pregovora smatra trenutak u kojem to jedna od ugovornih strana zatraži. Dopuštam mogućnost i da netko drugi smatra kako je, po meni vrlo važna i izričita ugovorna odredba tu tek onako, bez veze i bez ikakvog pravnog učinka.

S druge mi je strane vrlo drago da moje mišljenje dijeli najmanje jedna eminentna pravna stručnjakina poput Jadranke Sloković a ima i niz drugih koji su na tragu onoga što sam u komentaru ispod napisao kao u trenutnoj situaciji nužno postupanje Vlade RH.

Ako jedna strana suprotno svojoj ugovornoj obvezi ne želi pristupiti pregovorima, postoji i institut privremene suspenzije ugovora kao učinkovito sredstvo za privođenje pregovaračkom stolu.

Postoji i mogućnost obustave uplata uz otvaranje posebnog računa na koji bi se od trenutka u kojem traže započinjanje pregovora uplaćivala samo sredstva za koje Vlada smatra da su primjerena njenoj trenutnoj gospodarskoj snazi zemlje.

Uostalom, ako bi Sveta Stolica smatrala da Vlada RH takvim postupanjem ne ispunjava svoje ugovorne obveze, kao i kod svakog međunarodnog spora, mogla bi jedino tužiti RH pred međunarodnim sudom. Osobno, smatram da bi eventualna takva tužba bila na vrlo klimavim nogama u uvjetima kada sam tužitelj ne želi pregovarati iako ga ugovor na koji se u tužbi poziva obvezuje na to.

Bez brige gospon Tonči, pravno Republika Hrvatska ne stoji tako loše kako nekima izgleda i kako nas neki pokušavaju uvjeriti. Najveća slabost je kalkulantska Vlada koja je spremna olako uzeti onima koji imaju malo ili nemaju, koji su slabiji i koji se ne mogu braniti, pod izlikom da se mora, ali je zato spremna i dalje "debeloj guski vrat mazati" kao da smo upravo pronašli izvore nafte s milijardama barela.

Strašno je kad jedna vlada nemilosrdno uzima na jednoj strani a istovremeno galantno rasipa na drugoj.

B-52

Tko je glasao

Da. To je način da se

Da. To je način da se isprovocira spor kako ste opisali.
Sve ostalo je u sferi politike, pred kojom padaju svi argumenti.

Tko je glasao

U spor sa

nekim višestruko jačim

mudar čovjek ne ulazi.

sve dobro...

Tko je glasao

drvce..

u spor s nekim višestruko jačim mudar čovjek ne ulazi.

ma, drvce, TO je tek rajc, to je ludilo, ono borba David i Golijat...to je, po meni bar, the ultimate sex..nema boljeg kad i ako uspiješ...
naravno, treba zbilja dobra priprema, treba bit pametan i stalno svjestan da su ti mogućnosti da izgubiš jednake kao i da dobiješ....
tak da, ja sam uvijek za action (ponavljam, uz maximalno dobru pripremu, tu ne ide ono, spontano srljanje)...
na kraju, kak ti i Tonči kaže, da nije bilo tih nekih Davida u povijesti pa ne bi se makli dalje od pećine.

p.s. a iz osobnog iskustva ti mogu reć' da se može "velike" satrat', jest da košta puno, jako puno, al' onaj gušt kad spizdiš jačeg od sebe, a pogotovo nekoga iz kakvog uigranog sustava...joj, to je rajc, velim ti, nema tog seksa koji može zamijeniti taj feeling kad "mali sitnozuban" potuče velikog...

tak da i ovo s Crkvom i ugovorom, to se radi, to se prouči, to se napravi i deset scenarija, to se uzmu top experti iz cijelog svijeta, to ovo, to ono...ali valja probat. that's the point.

CC

Tko je glasao

CC proturiječi zmiji

joj, to je rajc, velim ti, nema tog seksa koji može zamijeniti taj feeling kad "mali sitnozuban" potuče velikog...
Ovdje nije riječ o "D i G" jer su isti bili smrtnici - ovdje besmrtna edenska zmija upozorava da je čovjek bjanko dužan prinositi žrtvu "bogovima" ne bi li odgodio bijes istih. Sotona je bila odvjetnik u sklapanju tih svetih ugovora smrtne hrvatske države i bogova. Od tuda i bogobojazan bregovitih apostola uprljanih rektalnom speleologijom...

http://www.nacional.hr/clanak/125124/grijeh-struktura
http://pollitika.com/rektalna-speleologija-na-bregima-svmarka
http://pollitika.com/tito-stepinac-i-vatikanski-trojanski-konj
http://pollitika.com/druze-papa-mi-ti-se-kunemo

Tko je glasao

To je racionalni pristup. Ali

To je racionalni pristup.
Ali sa takvim pristupom nikada ne bi bilo ljudskog napretka. Suprostaviti se jačem, uz uvjet da postoji formalna i moralna podloga, uvijek je društveni dobitak. Barem dugoročno.

Tko je glasao

Formalna i moralna podloga

dobila bi se da se raspiše referendum o tom pitanju.

Onda se karte ponovno promješaju i podijele.

Sve transparentno,javno.

Samo,hrvatska politika ne voli javnost,a o drugoj strani da i ne govorimo.

sve dobro...

Tko je glasao

Posljednjih 20 godina

Posljednjih 20 godina raspisana su samo dva referenduma:
- o razdruživanju sa SFRJ
- u udruživanju u EU
Nikada nije raspisan najvažniji refrendum - o promjeni društvenopolitičkog sustava.
Zašto bi ti isti koji nisu raspisati takav referendum a proveli "pretvorbu", smatrali potrebnim raspisati referendum o Vatikanskim ugovorima?

Tko je glasao

kalkulantska Vlada

točno tak, sm. povijest se ponavlja...brijem da ćemo i zokija zvati uskoro cunctator (kao i "tatu" mu račana)

baš sam sad čitala Slokovićku, i to je to. žena jasno kaže, obveza je da makar probaš a ishod možda i bude negativan (kak točni veli) ili može trajat xy godina..ali treba u to krenut. ali ne, zoki im još, ak sam dobro čitala, poveća davanja (valjda a conto onog što su oni nešto se odrekli....pa da budu na nuli, ne do' bog da padnu u minus, kao mi sitnozubani...tko nas je**

joj što guštam kad ih krenemo rušit...brzo će to...brzo.
gledam sad otvoreno, i linić najavljuje totalnu rasprodaju svega..(kaže on, hrvatska je jako bogata zemlja, ima toga još...) o bože...dok se eu zemlje okreću nacionalizmu (u smislu čuvanja svojih resursa) stupidni hrvatići objavili: TOTAL SALE. genijalno. tak bi i ja znala bit premijer ili MFin....sve rasprodaš, u tim dilovima pobereš pinku, ofkors, i osiguraš i sebe i djecu i unuke. i zamisli, za cijelo to vrijeme - dok rasprodaješ, podižeš provizije, dogovaraš ubacivanje tete i strica u ovaj ili onaj NO - još ti i plaća od dvajst somića teče...ma, stvarno je sjajno bit na vlasti..

mislim da smo mi neki tu glupi smo što se nismo poubacivali u HDZ ili SPD ili HNS svejedno. ma, može i onaj SDSS..kod trgovca Pupija i one ljige Stanimirovića. ma, nemreš' propast da oćeš ..

CC

Tko je glasao

Uhhh @sm

fakat hard core spram pravno-blogerske vertikale ovih meridijana ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Mlatimudani

Možemo se mi križati i krstiti lijevom i desnom te klečati prema istoku oni cementiraju stanje jer žele u carstvo nebesko:
"Crkva će dobiti svoje
Vlada brani proračun: ugovor s Vatikanom nije svetinja, ali nadređen je nacionalnom zakonodavstvu. "
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Vlada-brani-proracun-ugovor-s-Va...

Kga je volja neka otvori link i pogleda foto sa naglaskom na cr(k)vene krovove.

Tko je glasao

Oni su na mrežama stoci objasnili status ugovora

Baš me veseli ovaj školski primjer "kako prodati državu"!! Jedino žalim kaj tih cca 700 milja nije recimo bar 10 milijardi i da se recimo onda važe prioritet isplate mirovina i religijskog harača. A bi li oni isto tako objasnili toj neuglednoj stoci koja propituje nadležnost "odabranih" u prosipanju narodnog mlijeka kako je to ugovor koji je sklopljen protivno Ustava (protivan u nekim dijelovima - protivan generalno) sad nadređen tom istom Ustavu.
Hoće li to Milanović & Co veliti da je on samo prefekt vatikanskog sv. petra i da mu je prvenstvena zadaća skupljanja petrove desetine, pa kome opanci a kome obojci. Dakle, država je kao ovdje nemočna jer ima ugovor samo s jednom državom - bogte mazo kaj onda znači imati ugovor sa njih 27. Ili su već geostratezi narisali novu političku kartu starog kontinenta po onoj staroj - kaj se petru htilo...!!!

Tko je glasao

treba uvesti ckrveni porez!!

Po uzoru na Njemačku. Svatko treba plaćati crkveni porez. I taj novac je dodjeljuje onog crkvi za koju se odluči porezni obveznik. Ako kaže da je rimokatolik, porez ide Kaptolu, ako je pravoslavac, pravoslavnoj crkvi, musliman islamskoj i tako dalje, a ako je agnostik ili ateist, onda ide u dobrotvorne svrhe. Pa će onda svatko tko plaća porez sam odlučiti kome ide njegov novac. A ne da o tome odlučuju jedan propali mostograditloj (zbog Jure a ne zbog bure) i jedan bivši partizan i general koji se nije ženio u crkvi, nije krstio svoju djecu i pod stare dane navodno "otkrio" vjeru. A oni su potpisali taj ugovor. Naravno, taj se ugovor može i mora mijenjati. Ne samo radi krize, nego i radi poštenja. Svatko tko vjeruje u Boga i voli crkvu treba je i plaćati. Zašto crkva pristaje da uzima novac onima koji to ne žele? To je manje-više krađa.

Tko je glasao

no,no,no

@Žaki

potpuno suprotno.

Crkva treba trošiti novc (ili na bilo koji drugi način) e da bi što više ljudi privukla svom učenju.

Tada bi to bilo to.

Žrtva do kraja,a ne ovo glumatanje.

Tada i bilo pošteno,,ovako???????????

sve dobro...

Tko je glasao

Ajde momak,

pa ti si skroz van trendova, evo su povećali izdvajanja iz proračuna crkvi.

Znaju što rade. Dobili su crkvu na svoju stranu i okrenuli narod od crkve.

Tko je glasao

Klasa optimist

ako ne i idealist ...
Meni nimalo nije upitno "rezanje", točnije oduzimanje protuustavno stečenog od strane Crkve.
Meni je upitno što s tim novcem.
Meni nimalo nije upitna racionalizacija ( danas malo po TVu nametnuta tema ) spajanja inih neradnih dana.
Meni je upitno što s tim novcem.
Meni nimalo nije upitno podizanje kredita.
Meni je upitno što s tim novcem.
I tako bih mogao sada nabrajati ...

Problem je Sustava koji je privatnički, kapitalistički i u kojem političari svoju nesposobnost ili pak pljačku ničime ne plaćaju jer im Sustav to dozvoljava.
Što zbog činjenice da se Država odriče svega što posjeduje, a što zbog problema korupcije i neučinkovitosti pravnog Sustava ( gle čuda opet Sustav ) ...

Dokle god Država ne bude organizirala Sustav koji će u politiku donijeti Kvalitetu i Progres dotle niti u pravnom ili akeonomskom sektoru neće biti Kvalitete i Progresa...

A Kvaliteta i Progres donijeli bi kvalitetno gospodarenje Države nad resursima koje ima i onima koje treba vratiti nacionalizacijom. Tada bi se novac od "rezanja" Crkvi, od racionalizacije spajanja neradnih dana, od kredita i.t.d. ulagao u posao, Radna mjesta, stvarao bi se profit, a ljudi bi ostvarivali svoja temeljna ljudska prava poput prava na Rad, stanovanje... Živjeli bi život dostojan čovjeka, a od profita bi se našlo ponešto i za ostale segmente civilizacijski prihvatljivog djelovanja poput kulture, sporta...Bilo bi i za socijalu, i.t.d.

Sve u svemu ovdje sam nešto više od godinu dana i ništa novoga nisam primjetio...Samo stagnaciju i propadanje, a zbog vječnog ringišpila od Dnevnika do Dnevnika, ponavljanja tema i višestruko trošenje na iste kao i vječito gubljenje u parcijalama...
A "slikom na sliku" je potvrda ove naše mikro zajednice koja je preslika globalnog nam stanja društva...
Stvarno ne znam do kada će to tako ići, ali da sam žalostan zbog svega toga - jesam !

Odoh u svoju manjinsku frustraciju uz optimistična nadanja da će nam kad tad svanut ...
http://www.youtube.com/watch?v=UZF0Z83JcXA

Provinciopolis

Tko je glasao

Ponavljanje

@provinciopolis a
Ima istine u ovome što kažeš. No sve u životu se ponavlja. Godišnja doba, radovi u poljima. sjetva, žetva. Svako jutro ustajanje na posao, sretanje istih lica dok ne nestanu s ovog svijeta. Ponavljaju se godišnja doba, problemi sa snijegom, vručinama, sušama, poplavama.
Ali sve je ipak nekako drugačije. Nije onako kao prošli put. Ni vrijeme ni ljudi. A naročito politika. Što god napisao, već je bilo, ili će netko drugi o istome pisati na drugi način.
Tako je to.

Tko je glasao

@boltek, slažem se. ali nešto

@boltek,

slažem se. ali nešto me uvijek jako grize iznutra kad osjetim rezignaciju. najžalosnije mi je kad gledam mlade ljude, oko tridesetak, nezrele, daleko i od samih pojmova "čovječnosti i ljudskosti", ali bi bili šefovi, ali jesu šefovi koji bezobzirno gaze sve pod sobom "jer ako ti ne gaziš njih oni će gaziti tebe", a ja se onda sjetim našeg Krleže i one njegove "čovjek čovjeku ne može biti šef..." i mislim si - tako mladi, pa hdz-ovci.

hoću reći, tamo gdje se mladost pokorila sistemu i nepravdi, budućnost je izgubljena. kad mladost ne prepoznaje loše, znači da je trula.

a tako ne bi trebalo biti. rezignacije ne bi trebalo biti. bar ne u mladih.

Tko je glasao

Da, a kaj smo mi prošli?

@Veli Jože
Sjeti se. Ili pitaj starije. I mi smo prošli "beznađe". Gradili naši stari, gradili mi, i sagradili da ovi imaju što za pohapati. Tako će i današnji mladi morati sve izgrađivati sami. Od poredka
pa do gospodarstva. Govorili su nam da će nas uništiti komunisti. Bili su u pravu. Uništili su nas "komunisti" koji nisu htjeli biti isti. (kao narod) Kad dođe vrijeme kritične mase mladi će znati uzeti stvari u svoje ruke. Ne samo kod na. U cijelom svijetu.

Tko je glasao

Palac gore

tamo gdje se mladost pokorila sistemu i nepravdi, budućnost je izgubljena

Barem dvoje "navuci" da počnu propitivati poput tebe...!

Tko je glasao

Kako stvari stoje...

...možda bolje da ih nauči čim bolje gazit i hapat...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

jozica

taj trend kod mladih i ja pomno pratim, skorojevici, malogradjanstina, do materijalne koristi i "preko leseva" ako je potrebno, snobizam, iskrivljene vrijednosti...
ali to nije osobina samo mladih iz kra-de-zea, pripadnost nekoj stranki je samo paravan...

Kitz

Tko je glasao

300 milja kn prusmijerit u obrazovanje!

eh kad bi doživio ukidanje vatikanskog sporazuma i vidio tih cca300mil kn u proračunu za znanost i obrazovanje, a da se pri tom crkva uvede u sustav pdv-a i omogući transparentan uvid u financijsko poslovanje dotične bilo bi nam bar malo ljepše u toj našoj "sekularnoj" državici

Tko je glasao

Skroz mi je irelevantno to

Skroz mi je irelevantno to davanje crkvi . Katoličanstvo i hrvatstvo su dvi najcjenjenije komponente čovika u hrvackoj kod svita .To ondak triba i platit . Kad katoličanstvo i hrvatsvo bude u hrvata svedeno na neku ,ajmo reć normalnu granicu, stavka će siguro bit manja .
meni je interesantno kako nema u proračunskim prihodima ukradene državne love . Moj dio u proračunu je vidljiv a di je sanaderov , rončevićev , kutlin i slično .
Oli se josipović zajebava na splickoj rivi kad je govorija da će lopovi sami to vraćat. Oli se zajeba , ono ovi neće , pa neće.

Tko je glasao

odgovor tomy82

tomy82 kaže: "Katoličanstvo i hrvatstvo su dvi najcjenjenije komponente čovika u hrvackoj kod svita."

Ne, tomy, upravo je obrnuto.

Tko je glasao

proračunski izdatak za crkvu

proračunski izdatak za crkvu proizlazi iz vatikanskog ugovora kojeg nije moguće jednostrano mijenjati i dok obje strane ne pristanu nema šanse da se nešto promijeni

Tko je glasao

kukavica Zoki..

...upravo sam ti htjela odgovorit, kad vidim dolje je edi3 stavio ono što je trebalo (čl. ugovora) plus je naglasio ono što ti nisi, a što je valjda svakom debilu jasno:

ugovor se ne moze jednostrano mijenjati, ali jedna od strana moze inicirati promjenu tog ugovora!

dakle, netko, tj. Vlada treba uopće PREDLOŽITI event. promjene, onda se ide u pregovore, itd...

ne razumijem kako to Zokiju nije palo na pamet? sramota monumentalnih razmjera - kako bi to ona prepotentna kvočka Pusi rekla - je da davanja Crkvi ostaju ista u trenucima kad RH ide lagano prema grčkom scenariju. zbilja sramota.

usput, njemački model je ok. a ima još dosta država sa sličnim aranžmanima. evo tu kopipastam iz svojih šalabahtera situaciju u par država (šalabahteri su iz 2009. ne pratim taj segment inače...valjda nije bilo kakvih većih promjena).

Crkveni porez

Njemačka

Vjerske zajednice (uključujući i Katoličku crkvu) financiraju se iz crkvenog poreza (Kirchensteuera) kojeg plaćaju njezini članovi. Iznos poreza varira od 8 (u Bavarskoj i Baden-Württembergu) do 9 (ostatak zemlje) posto prihoda. Ako član vjerske zajednice želi prestati plaćati porez, potpisuje izjavu kojom potvrđuje kako napušta svoju vjersku zajednicu.

Španjolska

Konkordatom između Svete stolice i španjolskih vlasti potpisanim 1979. godine Katolička crkva se financira djelomično iz državnog proračuna. Porezni obveznici prikom prijave svojeg poreznog prihoda mogu se izjasniti za odvajanje 0,5 posto prihoda za Katoličku crkvu.

Italija

Katolička se crkva financira na dva načina definirana konkordatom iz 1994. - 0,8 izdavanja iz ukupnih prihoda, te prilozima za svećenike. Porezni obveznik se za izdvajanje svojih 0,8 posto Katoličkoj crkvi odlučuje potpisom na poreznoj prijavi, a prema nekim podacima, više od 85 posto Talijana odlučuje se za izdvajanja crkvi. Prilozi za svećenike nisu tako rašireni.

Francuska

Katolička crkva od države dobiva novac samo za financiranje privatnih škola i karitativne djelatnosti. Sve aktivnosti crkve financiraju se isključivo prilozima vjernika koje crkva pokušava stimulirati izravnim marketinškim metodama.

Poljska

Katolička crkva državna sredstva dobiva, među ostalim, iz crkvenog fonda kojim se financiraju vjerske zajednice. Sredstva iz fonda (lani je iznosio 98 milijuna zlota = 196 milijuna kuna) raspodijeljuju se prema broju vjernika. Država izdvaja i sredstva za rad katoličkih te protestantskih visokih učilišta, kao i za vjeronauk u školama.

CC

Tko je glasao

p.s. to sam bila Mraku..

...uputila odgovor. btw. zbilja mi nije jasno da ni tebi nije palo na pamet to što piše edi3 a evo sad i sm.
doduše, given the news (hehehe) sad mi je jasnije zašto ne želiš ići protiv Zokija, tj. to se čak ne bi moglo nazvati "protiv" nego razumnim prijedlogom vladi, i.e. Zokiju, i.d. SDP-u. jel tak?

mislim, princip nezamjeranja, fine, but what about your common sense....nema? nada? ošlo? popala maca? wtf?

CC

Tko je glasao

Potpuno točno. Međutim,

Potpuno točno. Međutim, situacija nije ni bezizlazna ni bezizgledna.

Ono što se može učiniti je da Vlada RH predloži Hrvatskom saboru Zaključak o pokretanju pregovora sa Svetom Stolicom o izmjenama i dopunama ugovora o ... s obrazloženjem da su se bitno promijenile materijalne prilike zemlje, kao i one u okruženju. Malo tko bi mogao prigovoriti tome. U zaključku bi trebalo stajati da će država Hrvatska dok traju pregovori uredno izvršavati svoju ugovornu obvezu (plaćati onih cca 300 milijuna iz državnog proračuna).

Također i istovremeno s ovim bi trebalo donijeti uredbu ili odluku nekog drugog naziva kojom bi se dok traju pregovori, privremeno zabranilo jedinicama lokalne samouprave trošenje sredstava iz njihovih proračuna za potrebe vjerskih zajednica. Ovo zato što ukupno možda i veći iznos KC dobija od jedinica lokalne samouprave.

Vjerujem da bi ovo drugo značajno pridonijelo razumijevanju druge strane da su doista nastupile promijenjene okolnosti i da je nakon 10-15 godina opravdano ponovno sjesti i dogovoriti se u obostranom interesu.

Kao i uvijek, potrebna je samo politička volja.

B-52

Tko je glasao

Ropski odnos by "trojanski konj"

Može li se i smije li se od bilo koga u jednoj normalnoj državi potpisati međunarodni ugovor koji je u cjelini li u jednom svojem dijelu suprotan Ustavu RH, a suprotan je!
Može li tako potpisani akt koji je nasilno implementiran (a je nasilan jer ignorira Ustav RH) biti važeći u pravno-pravednoj državi i tako gurati paralelni upravno-pravni sistem!? Kaj znači neprikosnovena desetina na temelju neustavnog međudržavnog akta u okolnostima kada se društvo strmoglsvo urušava u svojoj socijalnoj i biološkoj perspektivi!?
Tko su pojedinci koji štite takav status "Trojanskog konja" i koje su konzekvence takvog vazalskog odnosa!?

http://pollitika.com/tito-stepinac-i-vatikanski-trojanski-konj

Tko je glasao

Svaka vlast koja smjesta

Svaka vlast koja smjesta jednostrano ne otkaže spomenute protuustavne i štetne ugovore potpuno je jednako odgovorna kao i ona koja je ugovore potpisala. Problem je, naravno, što vlasti nikada nikome nisu odgovorne.
I da, svaki se ugovor može jednostrano otkazati (kao što će to aktualna vlada učiniti s kolektivnim ugovorima). Samo treba napraviti cost-benefit analizu i imati malo muda.
I, naravno, želju to napraviti.

Tko je glasao

hm

eto, i ti veliš iz VATIKANSKOG ugovora. miriše mi na oni mafijaški stil "ponuda koja se ne smije odbiti". drugu, vazalsku (vazelinsku?) stranu koja je potpisala nije vrijedno ni spominjati? :))). toliko o suverenosti, neodvisnosti itd đenerala i dotura.
profesor

Tko je glasao

model ugovora za financiranje

model ugovora za financiranje crkve iz proracuna koji je 1998g. potpisala vlada nigdje u europi ne postoji.
vatikan je taj model pokusao progurati i u drugim drzavama, ali s obzirom da u tim drzavama nije bilo bivsih ateistickih generala na vlasti kojima je usput trebalo abolirati i tranzicijsku pljacku (iliti "grijeh struktura", sto veli bozanic), po tom modelu smo mi prva a i jedina drzava u europi!
koga briga, bitno da smo mi ipak prvi u tome, ako vec nismo u nogometu, rukometu, hokeju.. .etc i svemu onome u cemu nam je dragi bog namjenio da budemo prvi kao njegov izabran narod!
a valjda ce nam i ostalo on realizirati!?:)))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci