Tagovi

Zašto sami sebi pucamo u koljena?

Zašto sami sebi pucamo u koljena? Kada napokon na Vladu dođe Zakon koji bismo trebali bezrezervno podržati, a on traži da se u potpunosti zabrani izlaganje duhanskih proizvoda, dakle govori se o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, odjednom ručna...treba nam, kako su vladari zaključili, prijelazno razdoblje za prilagodbu. A svrha zakona je više nego jasna, korisna, društveno prihvatljiva. Tim Zakonom želimo spriječiti incideniju pušenja, naročito kod mladih osoba.

1. Samo nekoliko podataka – Kanada, Australija, Norveška, Irska i Island potpuno su zabranili izlaganje cigareta, iz najmanje 2 razloga: 1. smanjenje incidencije pušenja, naročito kod mladih osoba i osoba koje nisu pušači;

2. izbjegavanje tzv. impulsne kupnje, tj. smanjenje potrošnje postojećih pušača;

Rezultati su iznimni, na Islandu, zemlji s najduljom zabranom (od 2001. godine), pušenje maloljetnih (od 15 godina) opada sljedećim trendom:

- 1999. 18,6%

- 2003. 13,6%

- 2007. 11,1%

dok u Kanadi, (prve pokrajine uvele zabrane 2002. godine) stopa maloljetnih pušača od 15. do 19. godine pala je:

- 2002. 29%

- 2007. 19%

Znači, kada je nešto dobro i ima izravni učinak na zdravlje populacije, ajmo mi prvo na prilagodbu!!!??? S druge strane, u pregovorima o poglavlju 16 Oporezivanje RH je pristala na momentalnu promjenu trošarinskog sustava, bez obzira na činjenicu da je, što su druge članice objeručke iskoristile, mogla tražiti prijelazno razdoblje od 2 do 7 godina i time izravno pomogla multinacionalkama koje djeluju na hrvatskom tržištu duhanskih proizvoda. Bez da je trepnula i poslušala prijedloge i zamolbe hrvatskoga gospodarstva...Jesu li tada imali u vidu što će se, uslijed njihova pristanka da odmah promijene trošarinski sustav, dogoditi na hrvatskom tržištu, da li su razmišljali o tisućama radnih mjesta u Slavoniji, Podravini, Istri, jel nekome palo na pamet 4000 zaposlenika Adris grupe, uz više od 2000 kooperanata te više tisuća zaposlenih koji žive od suradnje sa spomenutim gospodarskim subjektom? Hrvatskim, da ne bude zabune, koji dnevno uplaćuje 12 milijuna kuna u državni proračun, koji kapital stvara i investira ga u granicama RH, samo u zadnjih pet godina više od tri milijarde kuna...

Pa kako je onda moguće da se naša, hrvatska država, ponaša tako maćehinski, hoćemo li naše gospodarstvo tretirati kao Pepeljugu, a princa nigdje na vidiku? Zapitajmo se i promislimo, odluka je na nama. I nitko neće biti ni kriv ni zaslužan ako odluka bude kriva. A možda nas prosvijetli i ugledamo svjetlo na kraju tunela? Nije to tako teško...

Komentari

sto je prava reklama?

sto je prava reklama?
waz 1

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nismo proveli lustraciju pa

Nismo proveli lustraciju pa sad jedemo g......
A samupravljanje ( na nas racun ) se nastavlja....
http://www.index.hr/vijesti/clanak/likvidacija-na-pragu-brodosplit-zavrs...

Hvala SDP-ovim morskim morzevima koji su im svojevremeno obecavali sanacije do beskraja u zamjenu za glas.
Samopravljanje se nastavlja kao i 1967...

Tko je glasao

pomalo smiješno

Da budem iskren pomalo mi je nejasan temelj koji bi trebao zabraniti ili legalizirati pojedinu štetnu supstancu.

Evo malo informacija o štetnosti droga:
Štetnosti droga

Sada mi nije jasno... kada tretiramo klinca kod kojeg nađu gram marihuane kao zločinca, ili nekog zatvaramo nekog radi tri kapi LSD-ja koji uopće nema utjecaj na organizam (Samo na mozak), štetnija droga se može kupiti na svakom kiosku...

Duhan će te pretvoriti u ovisnika koji gadno kašlje
Marica će te pretvoriti u biljku (sa Hippie karakteristikama).
LSD će te pretvoriti u shizofrenog šamana (Luka Hodak).
Alkohol će te pretvoriti u nesuvislog obiteljskog nasilnika ili jetrenog bolesnika sa popucanim kapilarama.
Heroin, Kokain i Meth će te zeti :-)!

Nemojmo se zavaravati da je bilo koje od toga nedostupno i da djeca to ne koriste zato jer im je nedostupno. Da želim marice pitao bi svog nećeka od 17 godina...

Mislim da je pravo pitanje ovdje kako utjecati na djecu i odrasle da ne koriste bilo koju od navedenih supstanci?

Moj otac je pušać i puno puta je pokušao prestati, i uspio je... dok ga nisu pokopali problemi koji nemaju veze sa pušenjem.

On je razlog zašto ja nisam pušać i nikada neću biti a popušio sam više od par cigareta kroz mladost.

Tko je glasao

što bi rekli novi fosili

"dobro je vidjeti te opet"

zanimljiva mi je diskusija, no vratio bih se na početnu tezu

dakle fascinantno je da se kao društvo zalažemo za domaću industriju i da je želimo štititi, a istovremeno je gazimo i to u procesu u kojem je bilo očigledno da smo imali prilike duže vremena štititi domaću proizvodnju

(disclaimer: za one koji nisu znali ja radim za Ladonju koju vodi jedan od suvlasnika Adrisa, no s Adrisom nemam nikakav poslovni ili drugi odnos)

Tko je glasao

možda bi točnija formulacija

možda bi točnija formulacija bila da ti i adris radite za Ladonju :)

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Nedavno je Hrvatsku posjetio

Nedavno je Hrvatsku posjetio dr. Jeffreya Wigand, američki zviždač koji je raskrinkao duhansku industriju.
Ministar zdravstva Darko Milinović nije odgovorio na četiri molbe za susret s njim.
Tko zna je li ga ministar odbio zato što nije shvatio da bi to mogao biti dobar promidžbeni potez u borbi protiv pušenja ili je to zato što vlada ne voli zviždače? Hm?!

Milinović odbio susret s najpoznatijim zviždačem

Tko je glasao

ta američka priča o duhnaskoj

ta američka priča o duhnaskoj industriji nema veze s nama i našoj situaciji pa niti primanje tog tipa s ministrom nema logike...

nakon tog slučaja u Americi, 4 najveće duhanske kompanije su se dogovorile s američkom vladom i pristale na odštetu od 300 milijardi USD u 30 godina (ako me memorija služi), a time su zatvorile američko tržište drugim kompanijama - jer nitko tko nije bio u tom Master agreementu nije imao pristup na tržište.. Pazi sad, a to sve u državi koja je kao najveći zagovornik slobodne trgovine!!!

Nakon toga su te iste kompanije poharale svijet (zato danas imamo Phillip Morris, BAT koji drže monopole u 50+ zemalja diljem svijeta svaka).

Tko je glasao

Začudo, odluku ove vlade o

Začudo, odluku ove vlade o zabrani izlaganja duhanskih proizvoda podržavam. Podržavam ali ne zato što se tako navodno suzbija pušenje kao takvo već iz sasvim drugih razloga.

Kako znamo, već niz godina vodi se rat između raznih proizvođača duhanskih proizvoda tko će od njih zahvatiti veći dio pušačkog kolača. Nije tajna da se bolje izložbeno mjesto naplaćuje a lošije ili nikakvo daje onima što ne žele plaćati taj trgovački reket. Zato je logično zabraniti svako izlaganje jer će se tako dokinuti potreba za plaćanjem reketa i otvoriti mogućnost za toliko smanjenja cijene cigareta.

Također, nije bez vraga ni razmišljanje da će se zabranom izlaganja smanjiti prodaja. Nekada davno, još u socijalizmu, radije sam kupovao ondje gdje je proizvod izložen nego da sam za isti morao upitati trgovca. Maloljetnik ili mlađi punoljetnik će rjeđe tražiti cigarete na blagajni ili kiosku ako traženje mora izgovoriti umjesto samo pokazati prstom. Isto je s npr. prezervativima ili pornografijom. Koliko god smo se razvili kao društvo, određena doza neugode još postoji.

Što se tiče usklađivanja trošarina, već pomalo zaboravljeni Šuker je to objašnjavao ukidanjem nekih razreda. Kako se u našem slučaju radi o ukidanju najnižeg, logično je da država hoće odmah jer će ubrati više. Interesantno je da im nije palo na pamet ukinuti najviši razred. Mi imamo tri a EU navodno dva i njima je svejedno kojeg ćemo mi kod nas ukinuti. Kao pušač bih ukinuo najviši dok država ukida najniži zbog čega će cigarete poskupiti. Btw., kao i puno toga drugoga.

B-52

Tko je glasao

Radim si vrt

od zajebancije ,svake godine. Čak se i isplati i imamo sve svoje ,svježe i nešpricano,gnojeno konjskim đubrom od mog ljubimca.
Pošto sam blizu grane,odem svako malo preko i kupim kod njih,jeftinije,a najsretniji sam kad nađem duhan u rinfuzi pa si pravim cigarete,motam ili pravim na onaj aparatić.
Djelim povrće (poklanjam)susjedima i prijateljima.Prevelik vrt,ne možemo sve sami pojesti,ima mjesta i za duhan.

Samo da mi se domoći negdje sjemenki duhana,sam bih si sadio,to je i moj djed radio i taj duhan je ljepše mirisao nego ovaj danas.

Najljepše mi je sjesti pod orah,zapaliti cigaretu i natočiti čašu dobre rakije dok gledam štence kako se igraju.
Pušim aktivno oko 40 godina,podosta,a još ga tvrđeg vadim nego što ga mećem ((((((-)))))).

Dok traje,traje.

Sve što čovjeku malo uljepšava život,netko pokušava zabraniti.

Bilo liječnici,možda popovi,nešto država,nešto žena,a u MP3.

sve dobro...

Tko je glasao

Djelim povrće

Djelim povrće (poklanjam)susjedima i prijateljima, jasno ti je, ako nisi registriran u zapisniku poljoprvirednih gospodarstava, da si kriminalac?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Ma

neka se napuše,kada smo već kod duhana.

Sve je to već viđeno na našim prostorima.

Za kraljevine gdje je monopol na rakiju držao kralj i beogradska buržoazija (svinjsku mast,duhan),žandari su po selima hapsili i tukli seljake koji su za svoje potrebe,naravno potajice pekli rakiju,među ostalima i mog djeda.

sve dobro...

Tko je glasao

pa di si legendo, nema te ko

pa di si legendo, nema te ko ni zemljotresa :)))

jel' si se to opet (re)aktivirao pred izbore ;), ili ti je samo onako došlo da vidiš stare frendove?

ajd' neka, bar će malo živnuti ovdje :DDD

Tko je glasao

zvone, došlo mi da vidim

zvone, došlo mi da vidim stare frendove... nisam nešto baš raspoložen više za političke teme, ali tko zna. jednom pollitičar, uvijek pollitičar :)

drago mi je sam vam falio :)

Tko je glasao

Nije mi jasno ...

Jesu li podaci o smanjenju pušenja koje si naveo rezultat samo zabrane izlaganja cigareta ili su oni kumulativni rezultat svih mjera koje se provode u borbi protiv pušenja?
Izgleda mi nevjerojatno da bi samo zbog zabrane izlaganja cigareta bili takvi dobri rezultati.
Iz perspektive bivšeg pušača mogu reći da je zabrana izlaganja cigareta najbezveznija i najbeskorisnija mjera za koju sam čuo, otprilike onako kako to opisuje Debe.

Btw, velkam bek, bijesni :)

Tko je glasao

to ustvari nitko ne zna

to ustvari nitko ne zna točno.. jer se tim podacima o pušenju manipulira beskonačno..

svi vjerojatno pamtite da se kod nas priča od 13.000 umrlih godišnje od pušenja...
taj broj je čisti san kojega je netko usnuo i ponavlja

jer u dokumentu koji se nalazi na www.vlada.hr (http://vlada.hr/hr/content/download/66436/942416/file/46_01.pdf) kao stručna potpora kada se donosio Zakon o reguliranju upotrebe duhanskih proizvoda kaže 8.900. Tko je smislio dodatnih 4.000, onako samo da dobije bolji broj - nije bitno, što je to tisuću amo tamo.. Anyway je cijela ta brojka neka okvirna matematika ne realni popis.

Znači u ovoj temi se definitivno radi o manipulacijama na svakom koraku.
Kod nas su na snazi razne zabrane oko pušenja već sigurno 10+ godina. NItko npr nije iznio nikakve podatke o tome
- koji su rezultati u smisli manjeg pušenja
- koji su rezultati u smislu uštede od troškova lječenja
- koji su rezultati u smislu smanjenja poreznog efekta

Također, na stranici 7 vidimo i zanimljivu tablicu o svim drugim bolestima koje su smrte i njihov udio: pa imamo povišeni krvni tlak (14%), kolesterol (10%), alkohol (9,7%). Duhan je prvi s 16%, a sljedeća tri su 34% i za taj segment proizvoda nema niti približno ograničenja...

Jedino što znamo da ekipa iz Rovinja upozorava da raste šverc, dokazuju to unaprijed podacima i onda država nakon godine dana zaključi isto kada gledaju situaciju u proračunu ali i dalje vuku nelogične poteze

Tko je glasao

svaka od tih brojki je

svaka od tih brojki je potpuna izmišljotina, ili u najboljem slučaju zavaravajuća. ako recimo imamo 30% debelih 30% ih umre od "debljine". a ostalih 70% valjda od nedovoljne debljine. i tako možeš bilo što staviti i reći da taj postotak od tog umre.. karikirano, alit to je otprilike znanstvena ozbiljnost tih istraživanja.. hehe, a sad šlag na tortu.. sa zabranama pušenja sve će biti više debelih.. još ako uzmemo u obzir kako krvni tlak-kolesterol-pušenje nisu nužno kumulativne kategorije, ali se tako čine pa kad ih zbrojimo imamo ogromni zdravstveni problem, no ako uzmemo u obzir da su oni koji umiru u prosjeku stari 70-ak godina.. ma ukratko, možeš izmisliti bilo što. evo mom starom su našli povećanu prostatu, probleme s kralješcima i što ti ja znam i on je po njihovom prilično bolesna osoba. šo je najgore, on u to vjeruje. a kad ti kažem da čovjek ima 77 godina i da je 100% pokretan i prilično snažan za svoju dob.. i da, puši pol kutije cigara dnevno. i sad kad jednog dana umre ovisi o dragom doktoru u koju će ga "statistiku" upisati.. imao je jedan lakši infarkt, pa je sad na tabletama za sniženje tlaka (iako nije imao visoki krvni tlak) pa je vjerojatno dobar kandidat za tu kategoriju, možda umre od "pušenja", a možda i od kolesterola, za koji su mu isto dali tablete.. (iako je lista nuspojava za tablete prilično duga, vjerojatno 0 ljudi umire od tih nuspojava, iako bi sama statistika po istim kriterijama mogla pokazivati kako 100% ljudi na tabletama od njih umire)

povišeni kolesterol prema ozbiljnijoj literaturi nije uopće dokazan kao uzrok problema (u najbolju ruku indikator), a "masna" hrana "per se" ni na koji način nije dokazano u vezi sa povišenim kolesterolom.. pa opet, ovaj nevjerojatni niz sukcesivnih aproksimacija je nešto na čemu se temelji "strategija" borbe protiv neke bolesti. čega god da jedeš previše bit ćeš debel i bolestan, i debljina sama bi se mogla povezati sa bolešću, no to je opet sve prilično relativno.. koliko si debeo, koliko si dugo debeo, i tako dalje.. nisu svi debeli svo vrijeme, niti svi koji su debeli umiru od "debljine",a u miru i mršavi koji jednako tako mogu imati povišeni kolesterol, visok tlak i slično.. osim toga, ako je netko debeo, to je njegova osobna stvar, a ne svačiji problem.
ukratko, to sa zdravljem nema veze, nego sa preuzimanjem potpune kontrole nad hranom.

o ozbiljnosti tih statistika može ti nešto reći bilten hzjz-a koji svake godina izračunava koliko ljudi nije dobilo tu i tu bolest kao rezultat cijepljenja..tojest u kristalnoj kugli vide koliko bi ljudi obolilo da oni nisu cijepili.. i to prilično točne brojke..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

crno tržište

Neki dan je bio članak upravo o toj zabrani izlaganja duhanskih proizvoda na Islandu - i pojavi koja se od tada dogodila - a ta je da je 30% tržišta cigareta sada "na crno". Nisam u tom članku uspio shvatiti da li je to i zbog poskupljenja ili čega, ali navodno je to sada tamo tako.

Budući je potražnja cigareta (dok je broj pušača stalan) prilično nefleksibilna, tj. stalna - zna se da svako otežavanje kupnje (kontrola godina, smanjenje dostupnosti, povećanje cijena) - ljude okreće prema crnom tržištu, pa sve manje vjerujem statistikama - koje jednostavno ne mogu pratiti to područje.

Kao pušača - naravno da me nervira bilo kakvo ograničavanje proizvoda - sve dok se isti smatra legalnim i dok država na njemu ubire porez. Lijepo neka proglase duhanske proizvode zabranjenim - i to je to. Pa da vidimo :)

Tko je glasao

ha čuj, ako to zabrane, zašto

ha čuj, ako to zabrane, zašto ne bi zabranili bilo što? kliska je to cesta.. pazi netko puši duhan doma i specijalci upadaju i pucaju u njega zbog sadnje ilegalnog (strava, bezakonje, grijeh) duhana, zato jer se država jako "brine" o njegovom zdravlju

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Zap!

Lijepo neka proglase duhanske proizvode zabranjenim - i to je to. Pa da vidimo :)
Ne zovi vraga!

Inače, baš na Islandu, otkad su uveli snažnu prohibiciju alkohola, svake je godine sve više trovanja metilnim alkoholom, od raznoraznih bućkuriša iz kućnih (ilegalnih) laboratorija.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

da, kućno = ilegalno.. iako

da, kućno = ilegalno.. iako ne bi bilo iznenađujuće da je i to još jedna od "onih" statistika, kako bi se moglo ljudima ulaziti i u kuće

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Nema veze.

Ulazit će im u kuću za njihovo dobro ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

"impulsna kupnja" haha.. tko

"impulsna kupnja" haha.. tko li je samo takvo nešto izmislio.. nepušač dakle koji odlazi u dućan kronično je izložen velikoj opasnosti od pušenja samim pogledom svojih nježnih i sugestibilnih očiju na zle cigarete, dok će pušač (za kojeg se prejudicira da on ustvari želi prestati pušiti, samo jadan ne može), kome na kraj pameti nije cigareta, pogledom na policu jednostavno osjetiti inače odsutnu i neizdrživu potrebu da kupi kutiju cigareta. Taj pušač, mentalno ispod razine zlatne ribice, ne zna da se tu mogu kupiti cigarete dok ih ne vidi vlastitim očima. Dakako, taj i takav pušač, kad vidi kiosk, jednako bi tako mogao podleći "impulsnoj kupnji" pa bi bilo sasvim logično maskirati kioske u neki, pušačkom oku, nevidljiv oblik, a na table dućana staviti znakove "ovdje se ne prodaju cigarete", iako se prodaju, kako taj pušač ne bi osjetio impulsnu potrebu za kupnjom kad ide u dućan.

Dakako, ne treba stati samo na pušenju, nego i na "nezdravoj hrani", iliti u principu- mesu, siru, mlijeku i ostalim masnoćama koje u budućnosti jednako tako neće biti dozvoljeno reklamirati, pa će se ćevapdžinice jednako tako morati maskirati, a oni koji jedu ćevape morati skrivati u za to posebno određenim prostorijama, kao prijelazno razdoblje do onoga u kojima će ćevape biti zabranjeno jesti na javnim mjestima, i nakon toga zabrane nezdravih ćevapa..

mentalna bolest je vala uzela maha i ne pokazuje tendenciju smanjivanja

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

pitam se...

"...kada je nešto dobro i ima izravni učinak na zdravlje populacije..."
je li netko na kugli našoj zaozbiljno napravio analizu koliko je zabrana/smanjenje pušenja utjecalo na pad broja oboljenja koja su, navodno, direktna posljedica pušenja (rak pluća, i ostali, srce, krvožilni sustav, itd). ili, konkretnije, ako je npr. na islandu smanjen broj pušača za x %, za koliko je pao postotak tih bolešćurina? možda je spam, ali me stvarno zanima, dosta je vremena prošlo od kad se te zabrane primjenjuju, valjda ima nekih relevantnih podataka.
uostalom, zašto ne stave duhansku industriju izvana zakona k'o narkokartele i bog te veseli. šta košta da košta. ta nećemo dozvoliti da nas truju i još pri tom zarađuju :))))
profesor

Tko je glasao

ili, konkretnije, ako je npr.

ili, konkretnije, ako je npr. na islandu smanjen broj pušača za x %, za koliko je pao postotak tih bolešćurina?

Na to pitanje se ne može dati direktan odgovor, isto kao i pitanje koliko se je stanova manje prodalo zato jer je manje vjenčanih.

Ali, može se dati odgovor na pitanje koliko je bolesti sa smrtnim uzrokom direktna posljedica pušenja. U UK procjenjuju da je to oko 100,000 godišnje, ili svaki šesti umrli.

Ili, isto u UK, očekivano trajanje života kroničnih pušača je za oko 10 godina kraće nego kod nepušača.

Poznato je i da pušenje uzrokuje i pogoršava mnoge druge bolesti koje nisu smrtne, ali koje značajno smanjuju kvalitet života i radnu sposobnost.

Takve procjene, pod pretpostavkom da su približno točne i znanstveno utemeljene, dovoljan su razlog da se ograniči reklamiranje duhanskih proizvoda i prodaja maloljetnima, te da se pušenje ograniči na prostore gdje ne ugrožava druge.

The Observer

Tko je glasao

Cinizam kampanja protiv pušenja

Pogledajmo istini u oči:

Jel' svi trube kako imamo previše penzionera? Trube!
Jel' starenje stanovništva problem? Je!
Jel' pušači kroz enormne poreze u tolikoj mjeri pune državne proračune kojih se nitko ne želi odreći? Pune!
Jesu li u cigaretama aditivi koji uzrokuju...kaj ja znam... širenje plućnih alveola, tako da se nikotin bolje i brže apsorbira i potiče nikotinska ovisnost? Da!
Jesu li ti aditivi igdje zabranjeni? Nisu!
...moglo bi se još nabrajati, pa napasti debele, alkose, trovanje zraka, trovanje vodom, trovanje hranom, trovanje lijekovima, trovanje cjepivima, svekolika trovanja kojima smo izloženi, a moglo bi se i o epidemiji depresije...

Hajke na pušače koje se provode na način da lijepiš raspadnuta pluća na kutije i skrivaš cigarete koje legalno prodaješ... ma daj... to je samo još jedan od brojnih načina da čovjeka napraviš jadnim, mizernim, odbačenim, osuđivanim, kontroliranim... pa da na kraju poludi i pobije 20 nasumično odabranih ljudi u bivšoj školi...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ti ovdje ne osporavaš

Ti ovdje ne osporavaš nedvojbenu štetnost pušenja, ali izlaziš s nekim bizarnim tezama.

Prvo, pušenje kao punjač proračuna i efikasan način redukcije broja (skupih) penzionera. Ergo, država bi trebala pušenje poticati, jer je to društveno ekonomski korisno. Naravno da se radi o nonsensu, jer ekonomski gubici uslijed prerane smrti, povećanih troškova liječenja i smanjene radne sposobnosti nadmašuju korist od duhanske ekonomije. Osim toga, krajnji je cinizam ubrajati u društvene koristi preranu smrt (uslijed bilo kojeg uzroka).

Aditivi u cigaretama nisu nigdje zabranjeni, ali duhanska industrija je pod teškim političkim pritiskom i samo je pitanje vremena kada će se to dogoditi, u najmanju ruku jasna deklaracija sadržaja cigareta.

Tvoj zadnji pasus je nepotrebno patetičan. To je kao da bi rekla da prometni znakovi o ograničenju brzine čine vozače jadnima, mizernima,odbačenima i kontroliranima, i da im to ugrožava mentalno zdravlje. Kaj god.

The Observer

Tko je glasao

Prvo, pušenje kao punjač

Prvo, pušenje kao punjač proračuna i efikasan način redukcije broja (skupih) penzionera. Ergo, država bi trebala pušenje poticati, jer je to društveno ekonomski korisno. Naravno da se radi o nonsensu, jer ekonomski gubici uslijed prerane smrti, povećanih troškova liječenja i smanjene radne sposobnosti nadmašuju korist od duhanske ekonomije.

ljudi su dakle tu da služe ekonomiji?

Osim toga, krajnji je cinizam ubrajati u društvene koristi preranu smrt (uslijed bilo kojeg uzroka).
možda bi prerana smrt pušača stvar o kojoj bi oni sami trebali odlučivati?

To je kao da bi rekla da prometni znakovi o ograničenju brzine čine vozače jadnima, mizernima,odbačenima i kontroliranima, i da im to ugrožava mentalno zdravlje. Kaj god.
pa vozači se baš i ne osjećaju najbolje sa nametima na benzin debelo preko 50%, slično kao za cigarete, zakonskim davanjima na automobil, komunalce u slobodnom lovu i cijeđenje na svakom koraku za naplatu parkiranja..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

ljudi su dakle tu da služe

ljudi su dakle tu da služe ekonomiji?

Pa ne baš da služe, ali u svakom slučaju ljudi su ti koji čine ekonomiju. Cinični ekonomisti računaju to kroz cost/benefit: koliko koštaš vs. koliko si doprinio. Ukupni rezultat daje (ekonomski) bogatije ili siromašnije društvo. Može se o tome filozofirati, ali u situaciji kada je homo economicus dominirajuća podvrsta i kada uspješno društvo poistovjećujemo s ekonomskim prosperitetom, takvo razmišljanje predstavlja logičan slijed.

možda bi prerana smrt pušača stvar o kojoj bi oni sami trebali odlučivati?

Ja ne vidim da je pravo na tu odluku bilo kome oduzeto. Postoji samo blagi pritisak da razmisle o tome, jer osim na njih same, posljedice te odluke su, ukupno statistički, negativne za njih same, njihove bližnje i društvo u cjelini.

pa vozači se baš i ne osjećaju najbolje sa nametima na benzin debelo preko 50%, slično kao za cigarete, zakonskim davanjima na automobil, komunalce u slobodnom lovu i cijeđenje na svakom koraku za naplatu parkiranja

Mislim da vozači zbog toga ipak ne padaju u depresiju i posežu za pištoljima da se oslobode frustracija. Bilo bi zanimljivo projicirati sliku npr. Zagreba uz cijene benzina od 3kn/l i sa slobodnim parkiranjem na bilo kojoj površini u gradu. Kako bi se tek onda (gradjani) osjećali??

The Observer

Tko je glasao

Naravno da je ono bio posve

Naravno da je ono bio posve cinični komentar...

Ne osporavam nedvojbenu štetnost pušenja, nego osporavam motive hajke na pušače, a pogotovo osporavam posve maloumne kampanje. U tom smislu, predložila bih da se na svaku bocu pive stavi fotografija skršenog automobila iz kojeg vire ruke i noge leševa, ili barem neka žena sa šljivama...

Naravno da se radi o nonsensu, jer ekonomski gubici uslijed prerane smrti, povećanih troškova liječenja i smanjene radne sposobnosti nadmašuju korist od duhanske ekonomije.

Nemam ništa protiv da mi to netko napokon dokaže, možeš i ti probati ;) Prosječni pušač DNEVNO u državnu kasu ubaci 10-ak kuna...

Kad smo već kod zadnjeg pasusa, ne bih željela širiti temu, ali bih spomenula da je po meni banalni cinizam da se, u kontekstu ograničenja brzine od 130 km/h na SVIM našim cestama, uopće prodaju automobili koji npr. mogu voziti i 100 pa i više km/h BRŽE od maksimalne dopuštene brzine.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne osporavam nedvojbenu

Ne osporavam nedvojbenu štetnost pušenja, nego osporavam motive hajke na pušače, a pogotovo osporavam posve maloumne kampanje

Ne radi se o nikakvoj hajci, nego o pokušajima da se ljude uvjeri da odustanu od pušenja. A motivi za to su jasni - štetnost pušenja za zdravlje. Nije jasno što se tu ima osporavati, osim ako ne vjeruješ da je pušenje štetno. A gore pišeš da tu štetnost ne osporavaš.

Kampanje koje nazivaš "malumnima", tebi se takvima čine. Kad bi to stvarno i objektivno bilo tako, znači da svi ili većina koji ih iniciraju i provode su maolumnici. Ja u to ne vjerujem - barem ne generalno.

U tom smislu, predložila bih da se na svaku bocu pive stavi fotografija skršenog automobila iz kojeg vire ruke i noge leševa, ili barem neka žena sa šljivama...

Ne bi trebalo na boce pive, ali ja mislim da bi bilo korisno pokazati mladima u školi snimke nekih strašnih nesreća uzrokovanih alkoholom. To djeluje!

Nemam ništa protiv da mi to netko napokon dokaže, možeš i ti probati ;) Prosječni pušač DNEVNO u državnu kasu ubaci 10-ak kuna...

Nemam ja potrebe ništa dokazivati. Dokaz za to su akcije vlada brojnih država koje rade na tome da se pušenje, pogotovo medju mladima, ograniči, jer je društveno-ekonomska računica negativna.

Kad smo već kod zadnjeg pasusa, ne bih željela širiti temu, ali bih spomenula da je po meni banalni cinizam da se, u kontekstu ograničenja brzine od 130 km/h na SVIM našim cestama, uopće prodaju automobili koji npr. mogu voziti i 100 pa i više km/h BRŽE od maksimalne dopuštene brzine.

Nije to nikakav cinizam, nego tržišna realnost. A jači motor se osim za vožnju iznad maksimalno dozvoljene brzine uglavnom koristi kao element povećanja sigurnosti prometa (sigurnija preticanja i td).

The Observer

Tko je glasao

Eh, da...

Nemam ja potrebe ništa dokazivati. Dokaz za to su akcije vlada brojnih država koje rade na tome da se pušenje, pogotovo medju mladima, ograniči, jer je društveno-ekonomska računica negativna.

Svi su (osim Poljaka) bili kupili i ona cjepiva protiv svinjske gripe, zar ne ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Cjepivo protiv svinjske gripe

Cjepivo protiv svinjske gripe i društveno-ekonomske posljedice pušenja nemaju ništa jedno s drugim - niti po sadržaju niti po naravi.

Pušenje je trajno prisutan i dobro istražen fenomen. Svinjska gripa bila je novost, s prijetnjom pandemijske katastrofe nepoznatih posljedica.

Srećom, pokazalo se da je strah bio pretjeran. Tek s naknadnom pameću moglo se je ocijeniti je li reakcija zdravstvenih vlasti bila primjerena.

To što Poljaci nisu kupili cjepiva, nikako ne znači da su bili u pravu, niti da su pametniji od drugih To samo znači da su bili spremni na veći rizik.

I još manje to znači (zapravo ne znači uopće) du su kampanje protiv pušenja pogrešne i maloumne.

PS: u Poljskoj je na snazi restriktivan zakon o zabrani pušenja i prema anketama, podržava ga velika većina ispitanika

http://www.thenews.pl/1/9/Artykul/25489,Vast-majority-of-Poles-support-s...

The Observer

Tko je glasao

U Poljskoj je, prema ovom

U Poljskoj je, prema ovom članku, uvedeno ono što je kod nas na snazi već valjda 15 godina...

Što se tiče odluke o nekupovanju cjepiva, poljska ministrica zdravstva nije išla na rizik, već je na osnovu podataka i analiza, te konzultacija sa stručnjacima, donijela odluku kakvu je donijela - hrabru i ispravnu!

Najlakše je ići ziheraški i donositi uvijek oportune odluke, bez suvišnih propitkivanja...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

U Poljskoj je, prema ovom

U Poljskoj je, prema ovom članku, uvedeno ono što je kod nas na snazi već valjda 15 godina...

Nije baš... ( http://www.no-smoke.org/goingsmokefree.php?id=632 )

Što se tiče odluke o nekupovanju cjepiva, poljska ministrica zdravstva nije išla na rizik, već je na osnovu podataka i analiza, te konzultacija sa stručnjacima, donijela odluku kakvu je donijela - hrabru i ispravnu!

Ma, svaka joj čast. Njen svijetli primjer pokazuje da u WHO i ministarstvima zdravlja cijelog Svijeta sjede same nekompetentne i lijene budale kojima je jedino stalo da zaj..u narod i prime mito od farmaceutske industrije

The Observer

Tko je glasao

Kako nije?

U Hrvatskoj je pušenje u javnim ustanovama, zdravstvenim ustanovama, javnim prijevoznim sredstvima, na radnom mjestu itd. zabranjeno odavno, a odavno je bila uvedena posebna zona za pušače/nepušače, vrijedi totalna zabrana za mjesta gdje se poslužuje hrana... Gdje ti vidiš razliku?

Njen svijetli primjer pokazuje da u WHO i ministarstvima zdravlja cijelog Svijeta sjede same nekompetentne i lijene budale kojima je jedino stalo da zaj..u narod i prime mito od farmaceutske industrije

Njen primjer jest svjetli, a ovo gore navedeno si ti rekao, a ne ja ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Limitator

A jači motor se osim za vožnju iznad maksimalno dozvoljene brzine uglavnom koristi kao element povećanja sigurnosti prometa (sigurnija preticanja i td).
Snaga motora povećava sigurnost no maksimalna brzina smanjuje sigurnost. Što se mene tiče nek auto ima 5.000 konja ali ne mora ići 300 km/h. Brzina se vrlo jednostavno regulira limitatorima, a ovaj sa svim tim konjima nek ih upotrijebi za vuču prikolice. Mislim da nije nezamisliv sustav koji bilježi brzinu, kao na busevima i kamionima, i gdje će jednostavno biti vidljivo koliko si vozio pred 2 minute ili jučer iza ponoći.

No očito da automobilska industrija, kao ni duhanska, ne voli da im se otežava prodaja takvih besmislenih igračaka.

leddevet

Tko je glasao

Aha, raspadnuta pluća na

Aha, raspadnuta pluća na kutijama za cigarete ne smatraš maloumnima, ali na boce pive ipak ne bi stavljao maloumne slike raskomadanih tijela u saobraćajkama... Ipak, kao mali prostor za uzmak, ostavio si mogućnost da se takve slike prikazuju pri edukaciji u školama (što je po meni, da se razumijemo, isto poprilično maloumno)... Daj se odluči ;)

Jači motor znači - jači motor, a ne nužno i brži motor, s max brzinom 270 km. Jači motor znači mogućnost ubrzanja u jedinici vremena, mogućnost boljeg savladavanja uzbrdica i sl. Jesi li ti to upravo rekao kako se brži auti koji voze iznad maksimalno dozvoljene brzine koriste kao element povećanja sigurnosti prometa ?!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ja ne tvrdim da su kampanje i

Ja ne tvrdim da su kampanje i propisi za reguliranje ponašanja u vezi sa "štetnim" navikama konzistentne i jednako obuhvatne. Alkohol je svakako društveni problem veći od pušenja (zbog utjecaja na zdravlje, socijalnog efekta alkoholizma i devijatnog ponašanja, posebno u prometu, kao posljedica omamljenosti.

S obzirom da se većina alkohola potroši na "odgovoran" način, podsjećanje na moguće teške posljedice u odredjenim situacijama (npr. ljepljenjem slika nesreća na boce) bi bile izvan proporcija. To ne znači da drukčije kampanje, uključujući i šokiranje mladih uistinu šokantnim slikama (ja ne mislim da je to malumno), nisu potrebne. Danas, uslijed smanjenog fokusa na štetnost alkohola, raste cijela generacija mladih Europljana (i Hrvata) koji se teško opijaju od rane mladosti - gotovo redovito svaki weekend.

Ovo s brzinom si krivo shvatila. Brzi auti su brzi jer imaju jaki motor. Takvi auti su sigurniji nego auti sa slabim motorom. Ali, to ne znači da trebaju voziti brže od ograničenja da bi tu svoju prednost i realizirali.

The Observer

Tko je glasao

Jednostavno rješenje :)

Dekriminalizacija korištenja marihuane za osobne potrebe. Kontrolirani uzgoj početi na Golom otoku na način da se privedenim 2.356 osoba podijeli po deset sjemenki kanabisa i onaj koji uspije sakupiti 1 kg kvalitetne robe postaje šef smjene. Iz sigurnosnih razloga svaki od poljodjelaca obavezno na ruci i oko vrata sigurnosna narukvica.
Broj od 2.356 je odokativan i veoma subjektivan ali pretpostavljam da je približno realan.
Ostala bi mala praznina na stranačkim listama, u odvjetničkim uredima, medijima,
gradonačelničkim uredima..... ali bi se popunila jedna velika praznina u mom srcu.

Smanjio bih duhan na pola kutije dnevno i vjerovatno zamotao svoj prvi joint u zamjenu za normabel.

Pljenidbom imovine privedenih povrtlara popunila bi se rupa u proračunu koja bi nastala smanjenom potrošnjom alkohola, duhana i antidepresiva.

Tko je glasao

Mislim da to nije poanta dnevnika...

Bijesdrugi ismijava jednu odluku koja se, da je primijenjena, lako može objasniti općeprihvaćenim trendovima u svijetu (a to uvijek pali), nasuprot koje smo se pak odrekli nacionalnih vrlo egzaktnih materijalnih interesa (to bi isto valjda trebalo uvijek paliti).

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

slažem se

napomenuo sam da možda spamam, ali učinio mi se zgodan kontekst za ovakav upit. a objektivno gledajući, smiješno je da netko (demokratska vlast) dozvoljava i zarađuje na proizvodnji duhana, a zabranjuje ti pušiti. hm?
ali šta 'š, valja se ugledati na "najdemokratskiju" zemlju, obećanu ameriku, i njihove pametne glasače. tako su za promjenu birali crnca (nije rasizam), pa sad imaju dva rata umjesto jednog :). ali i to se nekome isplati...
profesor

Tko je glasao

pi*kin dim

pušiona strašna ...rekorde ruši,
otrovne mamce...sirotinja puši.
iz plodne vode...ravno u dim,
ma...sve za jacu!...i lopovski tim!

Tko je glasao

DUVAN KO DEDIN DLAN

je da.. još najbolje da duvan proglasi drogom ko i indijsku konoplju.. ma daaaj..
DuorPula@gmail.com

*moje kulturno naslijeđe je uzgajanje i pušenje duvana.. sjevernjaci neka si zabranjuju i disati ako oće, a nas nek puste na miru, uključujući i ove 'naše' domaće plaćenike, memetski asimilirane u matrix kluturu od koje bi samo ono tehnološki najgore - ZABRANI SVE UKURAC!! važno da je RED RAD I DISCIPLINA - i još da mi svira koračnice i himne i pregledava da li imam papuče u torbi i ispravan sendvič ( a ne ni slučajno neki moj domaći 'neispravan!!) - jebagagrgo.. pa zar vi ne kužite koje su to ne staljinističke nego fašistoidne metode .. i svilenim cipelicama naravno..

bljak.

* duvan miriše i liječi i dio je prirodnog bića zemlje ovih prostora.
tupani. (pročitaj knjigu od Wilforda i Knaufa o prirodnom liječenju - a Codex alimentarijus si uguraj u prazne memetske rupe u glavi. (postoje prazne rupe i šuplje rupe)(razlika je drastiĆna)
(tako - sada sam ti napisao - ne tebi Drugi .. samo mi došlo da arlaučem do na kraj Mliječne Staze (nepasterizirane molim).

Hvala.
Liepe vam misli želim Generacijo Online i .. Gori uši Winetou :O)))

Tko je glasao

Rukfas

Oooooooooooooooo gdje si Rukfas.Zar si ziv.Dao sam plus prije nego sam procitao dnevnik.Dobro nam se vratio.
*Rkfas.Lik iz serije lud zbunjen normalan.

Tko je glasao

je li ti to opet preko radnog

je li ti to opet preko radnog vremena umjesto da budeš efikasan i produktivan švrljaš po internetu? zar se tako radi u korist našeg gospodarstva? :))

dobra tema i vidi se koliko je našoj državi stalo da zdravlja i mladih, to je samo nastavak sjajne politike uvošenja školarina, zatavranja rodilišta i dječje bolnice.
bravo za našu vlast!!!

i opet ću dometnuti da bi trebalo na kudijama pisati sastav što sve sadrži cigareta, koliko duhana koliko raznih aroma i drugih kemikalija koje idu u cigarete. slično i s alkoholnim pićima.
jedan koji je vidio kako se radi pelinkovac i obešnjavao proces proizvodnje, kada sam ga pitao da zar u pelinkovcu nema pelina, odgovorio mi je protupitanjem, a što je to pelin?

znači na etiketi vina neka piše je li pravljenjo od grožđa i kojiko su drugih kemikalija ubacili u vino, koliko vode koliko šećera, isto sa žestokom pićima i cigaretama.

Tko je glasao

magarac, pa poželjno je u

magarac, pa poželjno je u ovoj državi zabušavati, pa moram i ja malo :)

Tko je glasao

ooooo pa puno si ti

zabušavao! glavno da si se vratio! sad će opet biti malo življe!

kao 100%-tni ovisnik o cigareti mogu samo reći da podržavam svaku borbu protiv pušenja, naročito kod mladih ljudi.
voljela bih da jednako tako krene i borba kontra opijanja. cigarete nisu dobre ali se nekako tješim da najvće zlo radim sebi, dok
za cugere nemam ama baš nikakvo opravdanje.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci