Tagovi

Zasto sam za EU

Gdje mi zivimo i jos neka pitanja

Nisam povijesnicar i nije da zalim nad tom cinjenicom, no nekako vec neko vrijeme prilicno razmisljam na nacin koji zelim sada podijeliti, a prilicno se tice povijesti.
Naime, radi se o tome, a sto bih zelio vrlo jasno naglasiti, da je svima dana velika sansa i mogucnost nauciti nesto iz povijesti, sto tome kome je ova mogucnost dana moze neprocjenjivo pomoci i u sadasnjosti i u buducnosti.
Manje vise svatko to na neki nacin zeli i nije to nista neobicno, no ono sto mene pokrece spram "lekcija iz povijesti" tice se pomalo nase geopoliticke situacije i polozaja, te utjecaja i veza te situacije na nas svakodnevni zivot.

Nemam ja tu nekih ambicija niti zelja predvidati, niti popovati po tom pitanju, ako bi netko takvo sto mogao pomisliti. Niti blizu vec jako daleko od toga.
Malo sam zatecen vlastitim dnevnikom pa sad ne znam sto bih prije i kojim redoslijedom pa cu pokusati najprije ovako.

Gdje mi zivimo? Mi danas zivimo na najfantasticnijem mogucm mjestu na kugli zemaljskoj.
Jednom rijecju zivimo u Europi.
Povijest Europe zadnjih 500 godina je nesto upravo fantasticno. Nije to fascinacija nekom ljepotom niti fascinacija u bilo kakvom estetskom smislu ili mozda ekonomskom smislu vec iskljucivo fascinacija ogromnom kolicinom dogadanja i zivoscu ovog prostora.
Drzave Europe kroz zadnjih 500 godina, od otkrica Amerike, Australije, tridesetogodisnjeg rata, Napoleona, ..., 1.sv, 2.sv rata na ovamo.
Najvise sto me fascinira jeste tako mali i zbijeni prostor drzava u kojem su se manje vise sve izredale svaka u svojim veledrzavnickim fazama. Od stati ja znam Habsburga koji su vladali kopnom i morem EU i susjednih kontinenata, Francuske, Portugala, Spanjolske, Svedske, Svicarske, Poljske, Njemacke, Danske, Belgije, Italije, Nizozemske, ... do super sile Rusije iz nasih dana, a sigurno sam ispustio jos neku od njih.
Nije uopce fascinacije vrijedno biti fasciniran nasim vlastitim polozajem na rubu i u svim nedacama neizbjeznim poprisetm razracunavanja svih mogucih vrsta, ali cu eto za potrebe ove argumentacije i to biti.
Fasciniran sam dakle vremenskim periodom okvirno od zadnjih 500tinjak godina i kolicinom stvorene povijesti raznoraznih previranja, borbi za dominacijom jednih nad drugima, preokretima, preslagivanjima,... raznoraznim dogadanjima kojima su ispunjeni samo tih zadnjih 500 godina Europske povijesti.
Upravo fascinantno. Kad jos uzmemo u obzir da je Eu kolonizirala Americki kontinent od kojega je nastala danasnja super sila, te slicno tome kolonizirala i Australiju, Afriku, Indiju, dva pogibeljna svjetska rata zapoceta i zestoko vodena na njenom tlu,....
Sklonio bih tu na trenutak raznorazne osjecaje i analize o karakteru svega toga jer je to ogroma tema sama za sebe, no ono sto zelim naglasiti prije svega jeste: mali prostor, velika i nesmiljena kompeticija (eufemizam za puno gore konotacije), stalna opasnost izbijanja ratnih i raznoraznih drugih previranja.

500godisnje iskustvo drzava i drzavnih struktura u raznoraznim oblicima prakticiranja ne bas uvijek, tj. najcesce uvijek ili iskljucivo uvijek vrlo grube kompeticije medu njima.

Kompeticija uz stalnu uspostavu i onda ponovno rusenje balansa moci svih tih centara koji su se redali jedan za drugim ili koegzistirali zajedno na tronu.
Sve to skupa dovelo je do toga da se taj zajednicki, a mali prostor velike fragmentacije velike kompeticije integrira i na neki nacin institucionalizira u oblik koji ce to sve gore naveo na neki nacin uvaziti, ali staviti pod odredeni skupni nadzor tako da balans moci bude sustavno organiziran i nadziran zajednickim instrumentima koji bi trebali sprijeciti buduce ratove i slicne katastrofe.
Dakle, takvi smo kakvi smo, izrodili smo i Napoleona, i Hitlera, i Churchilla, i na koncu i Staljina, i Tita i Pavelica,...(nisu nuzno samo negativci i/ili pozitivci vec samo oni najekscentricniji koje sam prizvao u mahu).
Dakle, integrativni faktori u EU prevagnuli su one dezintegrirajuce i otislo se u smjeru integracija.
Sto je naconalizam u ovom kontekstu?
Nacionalizam je nesto sto je oznaceno i prepoznato kao iznimno stetan cimbenik koji je u povijesti dovodio do ratnih sukoba. Mali nacionalizm na mali, veci na mali, veliki na veci i za tren oka svi se nadu u ratu koji traje i bjesni par godina.
Prije svega nacionalizam je smrtna opasnost za gusto zbijeno kompetetivno podrucje Eu.
Nacionalizam sa svojim lako zapaljivim iracionalnim faktorom, bilo kakvo sprovodenje iskljucive politike koja ne bira sredstva ugroza je ne samo tog podrucja gdje se to dogada nego i ostalog iznimno lako zapaljivog Eu prostora.
Zato je alergija na nacionalizam i svaku njegovu pojavnost.
Nitko se ne boji npr naseg nacionalizma zbog njega samog i njegovih jadnih ucinaka u njegovom dosegu, medutim njega se boje zbog njih samih jer grubo receno nacionalizam nikada ne spava. Ne spava po svim zemljama Eu koje i same imaju unutrasnjih proturjecnosti i raznoraznih situacija. Od Belgije, Spanjolske, ...
Mala zemlja na rubu ovo mora imati na pameti. To nikako ne znaci odreci se nacionalnih interesa, to znaci samo biti svjestan sto nacionalizam znaci za gusto zbijenu kompetetivnu Eu gdje su nacionalizmi razracunavali uz mora krvi i ratove. Ponavljam ne plase se oni naseg vec svog vlastitog nacionalizma.

Nije nestalo nesto sto se 500 godina prakticiralo. Zelje za nadvladavanjem, dominacijom, ..., ukratko kompeticija izmedu Eu drzava nije nestala niti se izgubila. Sve to je premda gusto pakirano nastavilo postojati, no oblik, nacin i doseg su se bitno promijenili i organizirano izgradili tako da bi se sustavno izbjegle katastrofe vecih razmjera, ali izrasle su i druge dvije odnosno tri cetiri velike sile s kojima se treba odnositi.

Na trenutak bih zelio naglasiti nesto drugo premda povezano.
Naime sto? Znamo vrlo dobro i to je ujedno prva lekcija iz povijesti koju pouzdano znamo, a ta je da se iz povijesti bas i ne uci dobro ili se jako tesko uci i da su mnogi ljudi, narodi i skupine osudeni ponavljati je na svoj novi uvijek ponovo tragicniji i tragicniji nacin, sve dok koju povijesnu lekciju konacno ne shvate i svladaju (dakako da je jedan od takvih naroda i nas).

Druga od takvih povijesnih lekcija jeste i ona da nikakva tehnika i razina civilizacije, modernost i ozareno danasnje lice cyber populacije nije nikakva garancija da do tragicnih razracunavanja nece doci samo po sebi vec sutra, a napose zbog eto tako dostignutih civilizacijskih razina. To je vrlo vazno znati i uzeti u obzir. Ne u smislu "zivota kao da ce sutra biti rat", tj. Mirnodopske militarizacije i ukopavanja u bunkere, vec u smislu razumijevanja cemu neki drustveni oblici i alati sluze i sto je njihova prava vrijednost, a to je prava vrijednost EU integracija.

Odusevljenje raznoraznim civilizacijskim dosezima s pocetka 20-tog stoljeca vjerojatno je bilo i kud i kamo i puno, puno vece nego je ovo danasnje (ako je uopce i odusevljenje), a znamo da su nakon tog pocetnog odusevljenja ni manje ni vise nego dva svjetska rata sa svojim krvoprlicem tek uslijedila.
Nema garancije niti danas i bez obzira sto se sve tehnolsko, industrijsko, kulturno i razno ostalo strasno multipliciralo za samo stoljece, pace cesto smo upravo i uplaseni svim tim, a napose zbog posve evidentnog utjecaja na okolis i sl., te zbog raznih oblika klaustrofobije zbog zakrcenja planete covjekom i njegovim ruznim tragovima. Nis ugarancija ni nuklearne ni vojne protuteze i teze sve to lako i brzo plane.

Dakle, (1) zivimo na fantasticnom EU podrucju – gustom klasteru dokazane vrlo zestoke kompeticije koja se jednako tako zestoko kao i zadnjih 500 godina, nastavlja unutar jedinstvenog EU okvira koji predstavlja prije svega granicu eskalacije sukoba, (2) zivimo u vrijeme ogromnih tehnoloskih i inudstrijskih mogucnosti koje unatoc svemu nije garancija za nista samo po sebi, (3) geopoliticki postavljeni smo u uvjetima raspada bivseg ruba i dodira sa Ruskom super silom i u postupku pridruzivanja EU klasteru, (4) u najnovije vrijeme otvara se proces rekonstrukcije sjevera Africkog kontinenta na koji ce morati sustavno odgovoriti i EU.

Sto je u svemu tome ono presudno bitno?

Do prije 20 godina bili smo rub EU i rub dodira Ruske super sile, a sada se dogada uspostava i konstitucija novog balansa moci na nasim prostorima uz pridurzivanje EU i NATOu.
Ratna dogadanja u nas zavrsila su (1) slamanjem dominantne moci JNA, (2) uspostavom novih drzava nastalih raspadom Yu, (3) zadrzavanje Republike Srspke u BiH uz protektorat nad cijelim podrucjem BIH, (4) izdvajanjem Crne Gore i Kosova iz Srbije.

EU je vise nego polozila ispit zrelosti upravo na ratu u bivsoj Yu. Ovo dakako gledam iz sireg konteksta kojeg sam prethodno i opisao, a nikako ne iz pozicije npr gradanina Vukovara ili gradanina Srebrenice, Sarajeva,... koji su dozvijeli strasne tragedije.
Ne mijesanjem u rat na bilo koju stranu, odnosno ogranicenim i kontroliranim mijesanjem upravo kao EU, nije doslo do uvlacenja u rat i njegovog rasplamsavanja kao u prethodna dva slucaja, a koji su potekli upravo s naseg podrucja. Ratno vrijeme na nasim prostorima je dapace vrijeme izgradnje i konstituiranja same EU. Zadrzana je kontrola posebnog polozaja Turske, Grcke, kao iznimno vaznih strateskih podrucja definiranih jos od 2. sv rata. Primanje Bugarske i Rumunjske dodatno je utvrdilo taj strateski prostor, kao i primanje Slovenije kao primjer prema zemljama jos izvan.
Dakako da je nelagodno objasniti ostavljanje nerijesene BIH, ali i to se moze upravo preko odrzavanja balansa moci uz princip common security-a gdje ce se pod odredenu kapu EU odnosno NATO staviti medusobno suprostavljeni elementi kako bi se izbjegli dalji sukobi.

Mislim da sam vrlo jasno premda ne izravno jasno objasnio svoj vlastiti odnos spram EU i zasto sam za to.
Dugo sam smatrao da je pogresno odmah na pocetku zacrtati EU kao najveci cilj i da je to jedan od uzroka nasih patnji u tom smislu, danas, tj sada ne mislim tako. Mislim da je to ipak bilo jedino moguce i da Srbija ipak grijesi svojom politikom kopiranja Yu politike balansiranja (Titovo vrijeme je proslo) istokom i zapadom.

Komentari

Pomiješao si Europsku uniju

Pomiješao si Europsku uniju (međuvladinu birokratsku organizaciju) i Europu (kontinent koji uključuje i Rusiju i Tursku).
Osobno najvećim dostignućem Europe smatram njeno potomstvo: Ameriku, Kanadu, Australiju, Novi Zeland :) Ups, to je nasljeđe Britanije, koja NIJE dio europskog kontinenta :)
Šta ćeš, kad ono što ljudi misle o Europi i ono što ona uistinu jeste su vrlo često dvije suprotne stvari.

Podržavaš li propast polovine hrvatskih seljaka i ribara, zatvaranje brodogradilišta, rast cijena nekretnina, zabranu nove sadnje vinograda, maslina...prihvaćanje ekonomske politike eurozone koja ima 1 % stopu rasta BDP-a godišnje ili si ipak radije za državni intervencionizam i protekcionizam jedne Kine koja ima stopu rasta od 7 % ?

Ljudska prava i demokracija nisu zaštićena i regulirana od strane EU. Ako ne vjeruješ, pitaj Rome, Rumunje, Slovačke Mađare, Baske ili Irce u Britaniji.

Bivši eurofil

Tko je glasao

Uopce nema sumnje ( po meni)

Uopce nema sumnje ( po meni) da je prije 2 stoljeca svijetom vladala Engleska. U proslom stoljecu je to bio SAD a u ovom ce Azija ( Kina, Indija...)
Europa propada i kao i svaka ex kolonijalna sila tone u dekadenciju.
Dekadencija Europe uzrokovana je sebicnoscu i totalnom nezainteresiranoscu za bilo sto van parcijalnih interesa.
Naslage blaga iz kolonijalnih vremena ce se sada polako trositi da bi crkavanje trajalo sto dulje.
Mi smo u jos vecim govnima i neka mrva koja bi se iz EU dokoturala do nas je dobrodosla..
Uzrok svemu je konstantno inzisturanje na formuli "besplatnog rucka" i nekakvih ljudskih prava a nikakvih obaveza.
Kritika trzisne ekonomije kakvu streberi zagovaraju jer nude jer su im profesori ljudi zadojeni kardeljistickom utopijom ljepote krkanja sa kazana i nastrebane bedastoce iz marxizma koji je crkotina svugdje osim u S. Koreji, se tim slijedom pretvorila u paradox trzisnog vladanja samih kriticara.
I bez da su toga svjesni.
Oni bi kao u trgovini izabrali artikle ( prava i povlastice) a zaobisli bi blagajnu ( odgovornost).
Jedan od uzroka takve pameti je i demografsko propadanje i izabiranje buducnosti na racun drugih ili otimanja od drugih.A to je bas logika koja je suprotna onoj koja je i vrlo siromasne izvela iz velikog siromastva i zaostalosti.
Ignoriranje nuzne kompetitivnosti moze samo ubrzati propadanje.
Nikako usporiti!
Cinjenica je da mi nemamo energetske resurse, lijekove, rezervne dijelove i skoro nikakvu proizvodnju, a da bi dosli makar do cjepiva za gripu i par litara goriva ( svima jednako ;) ) to se mora platiti u $ ili €.
A do jednog ili drugog se moze doci samo na 2 nacina:
1. daljnim zaduzivanjem
2. ukljucivanem u globalnu utrku u konkurentnosti proizvodnje.
Iluzije da ce se devize zaraditi turizmom podrazumijevaju uvoz velikih kolicina hrane, jer je nasa proizvodnja preskupa pa time i turizam moze biti samo sve skuplji.
EU bi mogla biti dobra i za cesce putoanje van Hrvatske, jer ovako zabijeni na malom prostoru na periferiji Balkana, prepusteni smo glupavim teorijama onih koja to bas odgovara i plase puk bajkama kako se "vani" ( preko Macelja) jedu mala djeca za dorucak.
Procvat shamana, karizmatika, hrpe samozvalih iscjeljitelja/amatera i ostalih pacijenata najrazlicitijih stupnjeva retardacije kao relevantnih "znalaca" je samo jedan od primjera kud to sve vodi.

Tko je glasao

Bingo za ovo!

EU bi mogla biti dobra i za cesce putoanje van Hrvatske, jer ovako zabijeni na malom prostoru na periferiji Balkana, prepusteni smo glupavim teorijama onih koja to bas odgovara i plase puk bajkama kako se "vani" ( preko Macelja) jedu mala djeca za dorucak.

Na ovo se pretežno svodi eurofobija prosječnog Hrvata!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Sklon sam vjerovati da je

Sklon sam vjerovati da je Francuska ta koja se prije dva stoljeca slomom Austrijanaca uzdigla nad ostalima za sto je i dokaz da je protiv sebe ujedinila tadasnje najvece svjetske sile. Da nakon toga doslo najvaznije vrijeme Velike Britanije i njenog pohoda na vrh. Medutim, vec pocinje stvaranje nove svjetske vele sile preko Atlantika, ali i zadnje velike super sile na rubu Eu - Rusije. Medutim, to je upravo ono sto velim mali EU prostor, a puno takmaca i stalno puhanje za vrat. Nema mjesta nikakvoj dekadenciji.

Prihvacam ja price o seljenju moci sa zapada na istok, sve je to ok, medutim ipak sa odredenom zadrskom. Nekako mi se cini da tu ima dosta racuna bez krcmara i da to bas ne stoji kako se forsira.
Gospodarstvo je samo jedan od vaznih faktora, a za medunarodne odnose nije dovoljno osloniti se na samo jedan ili jednu grupu faktora kod ocjene buducih dogadanja bez obzira koliko se presudni cinili.
Npr misljenja sam da Kineski unutrasnji ustroj naprosto ima ogranicenja koja mogu dovesti u pitanje svaki drugi moguci razvoj dogadaja.
Racunica je jednostavna, za dostizanje odredenog BDPa i ukupnog drustvenog stupnja Kinezi moraju proci malo karikiram ali bar dvije rekonstrukcije i ponovne konstrukcije svoga drustva i ustroja (rata i mira).
Dolazim iz informaticke industrije, elektronike i sl., ali nebitno. Medutim, sto je komad elektronike danas? Nasusna potreba, bez tog komada svijet naprosto staje - dakako, no oko cega se vrijedi doista trgati u cijelom tom sustavu? Da li je to puka proizvodnja, dizajn, koristenje ili nesto sasma drugo mislim da je to pravo pitanje?
Smatram da je to vazno nesto sasvim drugo - npr definiranje i odredivanje standarda - to je ono sto donosi prevlast. Puka proizvodnja, cak i dijelovi dizajna su gotovo promasena prica. To nikako ne znaci da je preporuka ne proizvoditi, ne stvarati (svi dotadasnji nacini proizvodnje i rada zadrzavaju se, no bori se za stratesku prednost), dapace, ali u odnosima velikih bitnu razliku cini i koristenje vremena kao resursa. Veliki su se tako podijelili da su manje mocne izgurali u ona podrucja ovisna o ogranicenim reusursima i o proizvodnjama koje izrazito narusavaju okolis. Proizvodnja cipova npr cini se prekrasna zbog raznih karakteristika, no ova industrija enormno trosi vodu.
Osjecam se nemocno pred zadatkom da uopce polovim neke bitne faktore u cijeloj prici.

Tko je glasao

demokracija s $etiketom

izgleda da je negdje uzbuna i jako gori kad ti pišeš dnevnik :)) neće pomoć ni ocean za gašenje ;)
Obzirom da voliš brojke, a posebno pare, NWO sve procjenjuju u money-money, evo štiva za zabavu:
The chances of democracy dying shrink progressively the richer a country becomes until above $14,000 there is no chance whatsoever. Conversely the chances of an autocracy becoming a democracy grow with wealth. Democracies are essentially safe above $10,000 and autocracies are decidedly shaky above $8,000.
...
...the outlook for democracy in Egypt is not great. Libya and Tunisia on the other hand may be OK.

http://blogs.telegraph.co.uk/finance/jeremywarner/100009644/pricing-demo...
sad samo da vidimo procjenu za hrvatsku demokraciju i sve je riješeno.
prvi put! drugi put! PRODANO!
ja ipak mislim da neće biti tako, a jedini problem je u tome što su si nositelji vlasti i dio oporbe rezervirali mjesta, sebi i najdražima u briselskim ložama i sve što uz to ide; i sad zamisli, ovi su im indijanci pokvarili plan...kako su se samo usudili? :)))
ti naši elitisti postali su sprdnja u krugovima eu lobista, a ako ovako nastave provoditi demokraciju završit ćemo svi skupa na RASPRODAJI!

hawk!

Dakako da je nelagodno objasniti ostavljanje nerijesene BIH, ali i to se moze upravo preko odrzavanja balansa moci uz princip common security-a gdje ce se pod odredenu kapu EU odnosno NATO staviti medusobno suprostavljeni elementi kako bi se izbjegli dalji sukobi.
ovo je stvarno dobar razlog.-svaka čast ;)
dobro je izdvojiti ovaj common security koji će nas podsjećati da nikad nismo bili slobodni i da ni iz jednog rata nismo izašli, niti ćemo izaći; baš se pitam da li će naši vojnici morati potezati oružje na naše arapske prijatelje i proljevati svoju krv za tuđe imperijalističke ciljeve.

Tko je glasao

da li će naši vojnici morati

da li će naši vojnici morati potezati oružje na naše arapske prijatelje i proljevati svoju krv za tuđe imperijalističke ciljeve.

Nece nasi ali americki i eventualno engleski bi mogli uz brzi izlazak.Naime SAD je dopizidilo cviljenje nedovrsen posao sa simpaticnim Sadamom mada je vec jednom isprasen radi Kuvaita.Izgleda ne idovoljno.
Nakon svih trkeljanja o ratu za naftu i neuspjelom istaliranju nekog bezveznjaka, sad naftu crpe Kina, Total i marginalno amerikanci preko nekih 3 kompanija.Trosak intervencije i odrzavanje mira imedju ona 2 divlja plemena + Kurda je kostalo vise od svih tih "dobitaka".
Sad se ceka da veliki broj pobijenih libijaca koji su sami po sebi nikakvi vojnici dosegnu kritican broj mrtvih.Zasto se ne pojavi u pomoc Egipat nije jasno, pa se opet od tog zlog Zapada ocekuje spasavanje.
Nekako mi se cini da ce placenici u situaciji kad skuze da su Gadafijeva sredstva u inozemstvu blokirana i time njihova isplata u konertibilnoj valuti problematica, jos sami ukrasiti neki stup Gadafijevomleshinom.
Dakako da ce u slucaju Zapadne intervencije nasi napredni ljevicari odmah prepoznati napad na naseg starog Brijunskog druga i prijatelja Gadafija i zavristati u skladu sa time.
Inace je pravo cudo kakva je galerija likova prospartala kroz Brijune, psihopati poput Ceausescua, krvozednim ubojica poput Chea i gomile africkih ljevicara do kanibala i sl. menazerije.
Tito je tu zaradio svaki $ pomoci i oprostene dugove za izmisljanje Nesvrstanosti koje je od Amera dobio da krpa bedastoce samoupravljanja, samo da drzi Indiju, Egipat i Kubu cim dalje od ondasnjeg CCCP-a.

Tko je glasao

Da zadnji put kad sam pisao

Da zadnji put kad sam pisao dnevnik bilo je to pod dojmom propasti Lehman braće, danas je to raspad rezima Sjeverne Afrike.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci