Tagovi

Zašto ovaj put treće?

Obraćajući se prije svega onima koji za sobom još nisu čvrsto zatvorili vrata dva najveća politička tabora, želim ovdje iznijeti svoje gledanje na aktualnu političku scenu i razloge zbog kojih sam definitivno napustio jedan od njih. Dakako, i onima koji su me naveli da vlastiti birački potencijal ovoga puta povjerim trećima. Namjerno ne kažem "glas" jer smatram da svaki od birača osim glasa ima i mogućnost aktivnije utjecati na rezultate izbora. Pogotovo se to odnosi na one birače koji su informiraniji i koji bolje od prosjeka razumiju politička, društvena i ekonomska zbivanja u zemlji i šire. Kako su ovdje većinom takvi, želim potaknuti raspravu o tome postoji li i kolika je doista snaga trećih, te može li itko izvan "Kukuriku" i "Kukulele" tabora značajnije utjecati na upravljanje zemljom. Do prije nekoliko godina sam i ja bio uvjeren kako samo najveći ili oni koji okupljaju i vode većinu imaju tu snagu. Međutim, najviše zbog toga što je vremenom postala sve manje uočljiva razlika u politikama najvećih stranaka, promijenio sam mišljenje.

Prateći političku scenu i razmišljajući o tome što bi se promijenilo ako jednu zamijeni druga najveća stranka, zaključio sam da ne mnogo. Osim što bi se manje kralo, dosadašnju korumpiranu vrhušku je doista nemoguće nadmašiti, pitanje je da li bi društveni i ekonomski odnosi bili značajnije promijenjeni. Naime, odnos HDZ-a i SDP-a prema onome što običavamo zvati krupnim kapitalom i radom je vrlo sličan, razlike su više retoričke nego stvarne prirode. Kako potičem iz radničko-službeničke obitelji, oduvijek me najviše zanimao položaj te najbrojnije društvene skupine koja uz seljake svojim radom najviše doprinosi stvaranju tzv. nove vrijednosti, odnosno onoga što politika poslije samo raspodjeljuje. Dakako, rad ne ograničavam samo na manualni jer bez intelektualnog nikada ne bi ni dolazilo do napretka i razvoja društva u cjelini. Zato radnicima u nekom smislu smatram sve one koji rade za plaću, bez obzira kako se ona zvala i od čega se sastojala, a potpuno su isključeni iz raspodjele i upravljanja tzv. viškom vrijednosti.

Mi nešto stariji smo svjedočili procesu pretvorbe i potom privatizaciji nekadašnjeg društvenog vlasništva. Mi jako dobro znamo da su rijetke one privatizacije u kojima je novi vlasnik platio realnu vrijednost onoga što je preuzeo, ne znam da li bi netko uopće mogao navesti takav primjer. Zbog toga je pretvorba društvenog u državno vlasništvo a potom i privatizacija toga u narodu postala sinonim za kriminal i korupciju, odnosno nazvana je pljačkom stoljeća. Sama pretvorba uopće nije sporna i nepravedno je trpati ju u isti koš s kasnijom privatizacijom. Privatizacija je taj veliki kamen na kojem smo posrnuli kao društvo jer smo u samo nekoliko godina veliku skupinu jednakopravnih vlasnika društvene imovine pretvorili u manjinu koja je preuzela sve i većinu koja je ostala bez ičega. Gorak okus nepravde osjećamo već skoro dva desetljeća. Vjerojatno je nemoguće sve vratiti natrag, utoliko je bio u pravu predsjednik Ivo Josipović kada je promovirao jedan od svojih izbornih slogana ("Plati ili vrati"). Međutim, čak i sada je moguće barem donekle obeštetiti one koji od privatizacije nisu osjetili nikakvu korist. Prije svega se to može promjenom odnosa prema radu te omogućavanjem da se i od njega može dostojno živjeti. Kako znamo, ogromna većina to već sada nije u stanju a u vremenu koje je pred nama, ukoliko se ništa ne promijeni, takvih će biti sve više.

Zato me obradovala pojava stranke koja u središte svog političkog programa stavlja upravo rad, k tomu još i u smislu kako ga sam shvaćam. Promjenu odnosa prema radu vidim u tome što se zalaže za veći utjecaj radnika u poduzećima gdje rade, odnosno ne miri se s time da budu tek najamna radna snaga. Zbog ipak postojanja zajedničkog interesa radnika i vlasnika, uspješnost poduzeća, opravdano je tražiti da radnici budu informirani o svim problemima, da budu u mogućnosti predlagati i rješenja te da osim rizika koji upravo oni snose zbog neuspješnog poslovanja poduzeća, jednako tako osjete i korist ako je poslovanje uspješno. Ta korist ne smije biti svedena samo na floskulu "pa imaš radno mjesto i plaću" već ju treba proširiti na različite oblike stimulacija za uspješan rezultat poslovanja i svakako, participiranje u financijskoj dobiti poduzeća. Dobro je što se konačno pojavila stranka koja otvoreno kaže da nisu samo menadžeri ti koji su zaslužni i da pravo na bonuse treba pripadati jedino njima. Dobro je što se konačno traži napuštanje principa "bonusi naši - odgovornost vaša".

Međutim, nije drugačiji pogled na rad jedino što mi se dopada u programu Laburističke stranke - stranke rada. Našao sam tamo drugačiji pogled i na mnoga druga područja, primjerice znanost i obrazovanja, tzv. socijalu, poljoprivredu, porezni sustav. Među stvarima koje mi se jako dopadaju je i pristup državnoj upravi, onome što nazivamo državnom birokracijom, a u okviru toga projekt informatizacije. Kako je tromost birokracije i njena nespremnost da se mijenja nabolje rak rana našeg društva, pozdravljam one koji znaju kako i spremni su uhvatiti se u koštac s tim problemom.

Prethodni pasus donekle podsjeća na predizborne nastupe, posebice zadnja rečenica s ovim "znaju kako i spremni su uhvatiti se u koštac", međutim nije. Ne pripadam stranci, nemam namjeru ni učlanjivati se a još manje sam spreman aktivno se baviti politikom. Osobni interes mi dakle nije u prvome planu. On se svodi isključivo na činjenicu da imam obitelj kojoj želim da ima barem perspektivu života u uređenom, pravednom i bogatijem društvu.

Na kraju još nešto o odnosu snaga na političkoj sceni i argumentu onih koji zagovaraju samo velike stranke. Točno je da mala stranka poput Laburističke sada nema šansu osvojiti većinu, formirati vladu ili presudno utjecati na politiku onih koji će to moći. Međutim, vrlo je vjerojatno da će ako osvoji određeni broj mandata, biti u poziciji svoju potporu uvjetovati prihvaćanjem barem osnovnoga iz svog programa. Utoliko je novina spremnost laburista da ostanu u opoziciji i podrže manjinsku vladu.

Onima koji će govoriti da su Laburisti samo još jedni na političkoj sceni koji obećavaju puno i kojima se nema razloga vjerovati više nego ostalima, mogu reći da nisu u pravu. Prvo, oni uopće ne obećavaju, barem do sada, ni puno ni malo. Koliko ih ja shvaćam, oni nude drugačiji pristup i jedino riješenost da se bore za promjene. Drugo, do sada se nisu kompromitirali pa nema razloga unaprijed sumnjati u njihovu iskrenost. Za razliku od njih, svi drugi su već ili bili na vlasti ili su kompromitirani ostavljanjem mogućnosti da (opet) koaliraju s HDZ-om.

Zbog navedenog sam spreman odobriti im neku vrstu političkog kredita i podržati ih na sljedećim izborima. Vidio sam prvo, vidio sam drugo i baš zbog toga sada polažem nadu isključivo u treće.

Komentari

Nisam sve pazljivo citao

Nisam primjetio da se don Ivana Grubisica uzima za relevantan cimbenik u trazenju treceg puta. Vjerojatno jer je on previse udaljen od operativne politike i ne moze efikasno stvoriti mrezu podruznica koje bi mogle nametnuti njegove teme u izbornoj kampanji. O njegovim razmisljanjima jos od prije dosta vremena i sam sam ovdje pisao.
http://pollitika.com/ovako-dalje-ne-ide
Smatram kako su ideje o preustroju drzave i stvaranju druge republike dobro dosle i trebalo bi ih ozbiljno razmatrati.

Tko je glasao

Kako god bilo da bilo,

Kako god bilo da bilo, dnevnik je komentiran iznad očekivanja i uz to solidno ocjenjen.
sm, ja mislim da ni u ludilu nisi očekivao ovoliko reakcija.
Što god netko mislio o laburistima, ostaje jedna činjenica
ZA DOBRIM SE KONJEM PRAŠINA DIŽE.

Nije svima dano selom pjevati

Tko je glasao

poslovicom na poslovicu

Tko se hvali - sam se kvari!

(likovanje, samouzdizanje i slično su do sada bile odlika HDZ-a... stvarno bi bilo šteta da simpatizeri i članovi Laburista preuzmu taj model).

Tko je glasao

Čak i na ovim sitnim stvarima se pokazuje i dokazuje da su isti

ili barem vrlo slični kao i oni po kojima pljuju... Na lessariste mislim... One iste koji si uzimaju za pravo nazivati se laburistima...
Nekima se sviđa kaj je Lesar došao na ZG prosvjede, drugima kaj je biln kod ženskih iz Kamenskog...
Tak vam se i Bandić sviđal kad je po blatu gacal...

Meni su jednako tako zanimljivi i lokalci iz raznih stranaka kad npr. organiziraju humanitarne pijanke i terveke tipa belot i slično... Onda se lepo poslikaju za novine i eto ti reklame...
A narod !? Nažalost bedast do bola !! Nitko takvu vijest nebi sagledao s aspekta " hmm pa zakaj oni kao politička stranka organiziraju humanitarni rad kad za takvo što imamo razne Udruge" ili pak da eventualno pomisli " hmmm pa upravo su političari napravili socijalnim slučajevima te iste ljude kojima ti isti političari ( ili barem njihovi slijepi slijedbenici ) sada organiziraju humanitarke " ...
Tko je tu lud, tko zbunjen, a tko normalan !??
Osobno se u ovakvom okruženju osjećam i lud i zbunjen i nenormalan, ali neka - čast mi je s obzirom da vidim, znam i osjećam da nikada neću biti isti kao i oni !

Tolko o lesdarističkom populizmu ...

Ma nego me zanima dali bi se našao netko toliko dobar da mi ovako zbunjenom i nenormalnom pojasni situaciju u kojoj su Lesaru puna usta demokracije i to one neposredne, a istovremeno odbija " jedan član # 1 glas " za sve funkcioje unutar te svoje stranke !?? Po čemu ga to razlikuje od HDZa ili SDPa !?? Ili možda "neposredna denmokracija" znači samo Referendum !?

Provinciopolis

Tko je glasao

Za koga ces glasati?

Za koga ces glasati?

Tko je glasao

Ima li kiše u tvom kraju !?

Il su labudovi !?

Provinciopolis

Tko je glasao

Poanta je da se ovdje bavimo

Poanta je da se ovdje bavimo konkretnim pitanjima koja polucuju konkretne politicke geste. Zaokruzivanje listica na dan izbora. Barem meni niti jedna od spomenutih opcija nije mi interesantna niti na jedan drugi nacin, osim unutar tog vrlo specificnoga konteksta.

Tko je glasao

Poanta

je fantastična

Provinciopolis

Tko je glasao

Ovo ni slučajno nije

Ovo ni slučajno nije likovanje. Pomješao si jabuke i kruške.
Ono što sam ja napisao je činjenica u odnosu na broj i kvalitet komentara. Usporedba s HDZ-om, je za mene teška uvreda i očekujem ispriku. Bar ovdje ljudi razumiju i znaju tko je tko, a vi se ne trebate skrivati. Izjasnite se, kao što se sm izjasnio, ja i još neki, pa onda da razgovaramo s iste pozicije.
Jesam, simpatizer sam laburista i glasat ću za njih. Jel to nekome smeta? Da vas čujem, demokrate. Idem im odmah za dišpet uplatit 300 kuna. Budem li imao izvanrednih troškova ovaj mjesec, tražit ću od pollitike da mi uplati na tekući.
Hahahahaa, kakav tekst a?
Antilaburisti, opustite se, sve je ovo samo zabava ;) Zašto ne bismo bili frendovi? Ja sam primjetio da je ovdje malo tko pokvaren, a takvi brzo "stradaju".
Nemojte podmetati i insinuirati, jer je baš to odlika HDZ-jubaca. Budite konstruktivni i svi zajedno ćemo dobiti šansu za bolje društvo nakon izbora. Ako vam se laburisti i njihov program ne sviđa, radije predložite bolji, ili pomozite da se njihov program dopuni i poboljša, iako, po meni, ništa mu ne fali.

Nije svima dano selom pjevati

Tko je glasao

@Smireni

Ma ako ti kažeš da nije likovanje i da sam pomiješao kruške i jabuke - onda si jamačno ti u pravu, a ja nisam.

Lesara mogu cijeniti (i cijenim) zbog gomile stvari. Cijenio sam ga i kada je skupa s nama dao podršku prosvjedima u Zagrebu i bio tamo. Pojavu Laburista smatram definitivno pozitivnim događajem - pogotovo nakon što mi glasanje za SDP, kao mom dosadašnjem izboru, lagano gubi smisao.

No i dalje ti tvrdim - retorika "Jel to nekom smeta?" "Za dobrim konjem se i prašina diže" - mene osobno asocira na najvulgarnije ispade HDZ-ovih govornika u Saboru. Ja tebi ne branim da glasaš za koga god želiš - pa onda i ti meni dozvoli imati svoje mišljenje.

Iskreno - na ovim sam stranicama do sada navikao da mnogi imaju čvrsto, skoro nepromjenjivo političko mišljenje - ali i želju za slušanjem i razgovorom s "drukčijima". I zato mi se sviđa. No poplava vatrenih zagovornika ZA i PROTIV koja traje zadnjih par tjedana - meni je odbojna, pa ću se pokušati što manje upuštati u polemike s takvima. Šatro :)

No, dobro, ovo su mi prvi izbori koje pratim, a da sam ovdje i član, a ne samo čitatelj. Možda je to redovna pojava :)

Tko je glasao

@zap Ti si jedan od onih

@zap
Ti si jedan od onih konstruktivnih, pa sam mislio da se s tobom mogu i našaliti ;)
Vidiš da sam u pola teksata pukao od smijeha.
Shvaćam ja to što ti želiš reći, ali nažalost, retorika je nužno zlo, kako bi se i taj dio glasača pridobio.
Kroz ovih 20 godina "demokracije" (namjerno stoji pod navodnicima), smo svi mogli naučiti da najbolje prolaze oni koji uspiju prodati dobru priču. nažalost, pokazalo se da od lijepih riječi nakon izbora ostaje samo gorčina i kod večine osječaj prevare.
Zaista mi nije bila namjera hvaliti se brojem postova na račun laburista, ali tako je ispalo. Evo, ja se duboko ispričavam svima, ali samo sam se htio malo našaliti na račun... ma neću o njima.
Ali i dalje mislim da bi svi oni koji se ne slažu, trebali ponuditi bolje rješenje, a ne samo pljucati i vikati kako nešto ne valja.
To bi po meni bilo fer i korektno.
P.S.
Svejedno te s guštom čitam ;)

Nije svima dano selom pjevati

Tko je glasao

ehm :)

Dugo koristim internet - i naučio sam da je najveća mana on-line tekstova što jako loše prenose mimiku ili ton glasa "dok se nešto piše" :)

Valjda se i u mom odgovoru vidi i humor i želja za normalnom komunikacijom. Već sam objasnio, ali mogu i pojasniti - nemam ništa protiv toga da Laburisti budu stranka koja će protresti hrvatsku političku scenu, promijeniti percepciju političkih stranaka i napraviti mnoge konstruktivne stvari. Bio bih budala kada bih želio drugačije, zar ne?

No na momente mi je rasprava počela nalikovati na "tko ima većega..." - pa sam i reagirao. Ništa osobno :)

p.s. Kad netkoa nudi ili reklamira svoj proizvod (stranku) - mora od kupca (glasača) biti spreman i na pljuckanje bez da kupac ponudi bolju opciju. To nije kupčev posao :)

Tko je glasao

Naravno da nije kupčev posao

Naravno da nije kupčev posao ponuditi bolju opciju, ali je kulturno da, ako već pljuca po proizvodu, ukaže na bolji. Nije to pitanje posla, nego kulture. Osim toga, loš proizvod sam po sebi gubi na cijeni, dok s druge strane, dobar proizvod nitko nemože popljucati toliko da propadne, jer kvalitet govori više od pljucanja.

Mercedes je mercedes, a lada je lada i tu su riječi suvišne. Kako bi mercedes prošao da su ga pljucali u startu? Još bolje, vjeruj mi, jer bi na kraju ipak kvalitet prevladao pljucanje, a pljuvačima bi se sva pljuvačka vratila natrag u usta.
Dokaz tome je i ADAC-ovo istraživanje, koje mercedesu prije nekoliko godina baš i nije išlo na ruku. U tom odnosu, mercedes nikada nije bilježio gubitke, dok je opela i još neke spašavala država.
To je ono o čemu mi ovdje raspravljamo

Nije svima dano selom pjevati

Tko je glasao

ovako možemo do preksutra

Ja sam - čitajući ovaj dnevnik - to shvatio kao hvalospjev (moje ustavno pravo, možda sam glup). Kada vidim neku reklamu (gdje mi dakle netko nešto "prodaje") - imam pravo se raspitivati, pljuckati, zanovijetati - dok prodavač ne odluči da možda i nisam kupac - i ne okrene mi leđa.

To dakle nije pitanje kulture već političkog marketinga.

Ima zgodna epizoda South Parka gdje KKK - budući zna da ga svi mrze - se priklone opciji koju NE žele, jer znaju da će se svi građani opredijeliti za onu drugu :) Tako pojavu "laburista-navijača" smatram zapravo lošim potezom - jer su obično preemotivni i onda svojim istupima zapravo guraju latentne laburističke glasače od sebe. Zapravo, bunjenjem na pamfelete radim uslugu Laburistima :)

Tko je glasao

mora od kupca (glasača) biti

mora od kupca (glasača) biti spreman i na pljuckanje bez da kupac ponudi bolju opciju. To nije kupčev posao :)

Istina. Ali boli te jedna stvar kada kupac ionako nema boljeg i kod tebe ce ionako zavrsiti.

Tko je glasao

Molim cijenjene komentatore

Molim cijenjene komentatore da svoje iduće komentare počnu pisati odmah ispod dnevnika kako bi rasprava bila preglednija.

Sustav praćenja ne omogućava više od 300 komentara po stranici, taj smo broj prešli, pa bi prilikom odgovaranja se izgubile crvene oznake novih komentara s druge stranice. Ja ne znam kako drugačije to riješiti.

Snalaženja radi, ako odgovarate na neki komentar jako udaljen od vrha, svoj počnite citatom iz onoga na koji odgovarate.

Hvala

B-52

Tko je glasao

napiši novi dnevnik, pa idemo

napiši novi dnevnik, pa idemo od početka

Tko je glasao

Opet o Lesaristima !?

Ijaoolele nama s takvim antikukulelavcima i antikukurikavcima. Baš kao i sa njima samima. Treći da, ali Lesar ne.

Provinciopolis

Tko je glasao

Halabuka oko laburista

ne sjecam se koji je dnevnik imao toliko komentara sto dokazuje intrigrantnost laburisticke opcije. Vecina onih koji su se okupili oko ideje laburista je onih kojima je dosta strancarenj ai politikantstva te traze moral, postenje i dosljednost u politici. da li su laburisti bas takvi to u ovom trenutku ne mozemo reci. Vidjet ce se nakon izbora ako ostvare relevantan izborni rezultat koji bi im jamcio mogucnost participiranja u izvrsnoj vlasti. Za sada je to stranka koja krece od nule i koja tek treba pokazati vjerodostojnost no koja ima nesto politickog kapitala koji joj je donio Dragutin Lesar. svakako da svaka stranka u nastajanju okuplja saroliko drustvo te vise manje dolazi do frakcijskih borbi. Tako su recimo u samom pocetku HDZ-a otpali veselice i jos neki pa Mesic i Manolic, Pa Mate Granic pa Ivic Pasalic pa sanader. Slicno se dogadjalo i u HSLS-u sa gotovcem, Goranom Granicem i drugima, Pa u samom pocetku je postojalo vise frakcija HSS-a o pravaskim strujanjima jedan covjek jedna stranka da i ne pricamo (danas postoji valjda 10 ili vise pravaskih opcija) Isto tako papuanac i kompanija mogu osnovati svoju laburisticku opciju te se nadmetati u politickom ringu.

Tko je glasao

Intrigantnost laburističke

Intrigantnost laburističke opcije ili svijest da će se oko položaja rada lomiti koplja odmah nakon izbora, svejedno. Činjenica je da nas čekaju teška vremena i s pažnjom će se osluškivati sve što se ima reći na temu rada i životnog standarda.

Dokaz je to i da su ostale političke stranke zapustile ovo područje i otvorile više nego solidan politički prostor za one koji su voljni ozbiljno se baviti tom temom.

Što se mene osobno tiče, s nestrpljenjem očekujem dnevnike s ovom tematikom nekoga tko podržava Kukuriku ili neke druge, baš me zanima hoće li biti ovako rešetan. :)

No nije da se bunim, odbacimo li, a treba, "duo klon" i par bezveznih komentara iz prikrajka, vrlo sam zadovoljan cjelinom rasprave. I sam sam se svojevremeno založio da ovako propitujemo sadržaj svih političkih opcija. Led je probijen, sad ja čekam druge. :))

B-52

Tko je glasao

pretpostavljam da takav

pretpostavljam da takav dnevnik neces ovdje docekati!
politickoj konkurenciji je draze, a pogotovo "bipolarnoj", neargumentirano napadati sve one koji zagovaraju nesto trece i usput strasiti sa "teorijom o izgubljenom glasu", nego li otvoreno na megdan izaci!:)

Tko je glasao

Donekle je na tu temu, gledam

Donekle je na tu temu, gledam danas HTV-ove dnevnike. Neovisno o tome što je Šeks dobio priliku da poklopi iz studija, znakovito je da su emitirali niz priloga o HDZ-ovim crnim fondovima i odgovornosti i Jadranke Kosor. To je ranije bilo nezamislivo. Znači da se nešto mijenja.

Osim što je to znak borbe na život i političku smrt unutar HDZ-a, ah taj Karamarko, vjerojatno će se odraziti i na Milanovićevu kampanju. Kako mu to ide na ruku, ne vjerujem da će u kampanji puno o ovome što tu pričamo.

No to ne znači da ako se pojavi kakav dnevnik ovdje da ga nećemo secirati barem upola kao ovaj. :)

Baš zato što je pobjeda Kukuriku ovime izvjesnija, pojačava se potreba da u sabor uđu laburisti kako bi bilo korektiv. HDZ će imati puno važnijeg posla od izigravanja opozicije, spašavat će guzice.

B-52

Tko je glasao

sto se tice htv-a, tu se

sto se tice htv-a, tu se stvarno nista nije promjenilo!:)
ekipa sa prisavske maloumnice samo osluskuje bilo naroda kako bi se pobjedniku medju prvima ugurali u.. aj, dobro, necu biti toliko prost!:)
ako izuzmem pomalo cudni animoizitet nase drage lunaprof prema laburistima ( nije li i ona bila njihov clan?), papuanca (dragasa?) i toncija majicu koji sa pozicije vlastite tastine napadaju laburiste, nisam bash primjetio neko preveliko seciranje ovdje?
dapache, imam blagi osjecaj da ce mnogi podrzati upravo laburiste?:)

Tko je glasao

Hadezeov igrač

"ako izuzmem pomalo cudni animoizitet nase drage lunaprof prema laburistima"

Ona ti je hadezeov igrač,(prepoznao sam i prije a potvrdilo mi se kada je onako branila onog direktora cesta),znaš,ako netko piše 40% protiv neke stranke,ali 60 % protiv ostalih,onda zapravo druka za ove prve,a ono malo kritike je zbog vjerodostojnosti.
Neki nasjednu,a neki ipak ne.

Spavač hadezea,jel tako @Luna,ajd priznaj,pola se oprašta.

sve dobro...

Tko je glasao

je je .. ali kad sam vidjela

je je .. ali kad sam vidjela da dragas ne prolazi odmah sam se za njim isclanila..

je tako edi? sta bi drugo covik moga rec na ovi gori upis nego iskreno priznat

:)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Moš se ti praviti luda

koliko hoćeš,ali da drukaš za elitu,vladajuće,drukaš.

Igrač si i to se lako prepoznaje jer ipak nisi -prva liga.

sve dobro...

Tko je glasao

nisam napisao da si zbog

nisam napisao da si zbog dragasa izasla iz laburista, vec da me cudi tvoj animozitet prema njima i da si, koliko se sjecam.. i ti bila clan te stranke?
ne vidim razlog zbog kojeg se sad ljutis?

Tko je glasao

pa bas se dobro sjecas.. nis

pa bas se dobro sjecas.. nis se ne ljutim, samo sam zgranuta bedastocom upisa od covjeka za kojeg sam do nedavno mislila da uvijek pise razumno.. razlozno i promisljeno..

eh, da, ajd mi molim te daj neki oficijelni link gdje je napisana metoda izracuna prosjecne place, ja nigdje nisam nasla sluzbenu potvrdu i objasnjenje metode izracuna.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

lunoprof, morati ces ipak

lunoprof, morati ces ipak naci nekog drugog sugovornika, jer nemam namjeru biti svakom (supljem!) loncu poklopac!
svoje znanje ne crpim iz nikakvih linkova, a ako te zanima na koji nacin drzavni zavod za statistiku izracunava prosjecnu mirovinu.. obrati se njima, ili na njihovim stranicama nadji podatke.
na pp-u sam ti napisao na koji se okvirni nacin to radi, (sto je sasvim drugacija metoda od one tvoje "artimeticke sredine"), a o detaljima ce ipak njih morati pitati!
e da..i za kraj...zasto si otisla iz laburista!?:)

Tko je glasao

uff

Moram priznati da me počinje čuditi ton na ovom dnevniku koji neki članovi koriste, a još me više čudi vrijeđanje.

Tko je glasao

kad te sve to cudi zaphod,

kad te sve to cudi zaphod, bilo bi dobro i da uocis kauzalni odnos uzroka (povoda) i posljedica i da u skladu sa tim dijelis te svoje minuse!?

Tko je glasao

@edi :)

Moš' se ti ljutiti - ali se sjećam tvoje rečenice od petka "sada odlazim i nema me preko vikenda" - a očito je mene i lunu zainteresirao taj podatak o načinu izračuna mirovine. Pa smo čekali - a odgovora nema. Možda si primjetio da sam i sam već par puta pisao o tome koliko je statistika varljiva - pa sam i očekivao neki konkretniji odgovor. Sori, meni ovo s loncem i poklopcem nije bilo baš ni gentelmanski nit pristojno.

Tko je glasao

osim jedne metode izracuna

osim jedne metode izracuna apsolutno nisi nista naveo sto bi potvrdilo bas tu metodu kao odabranu od statistickog zavoda.

obzirom da ne mozes navesti potvrdu tvrdnje o medijani kao metodi izracuna prosjecne place ili mirovine besmislena je tvrdnja da aritmeticka sredina nije metoda koja je upotrebljena.

i medijana i aritmeticka sredina su moguce kao metode izracuna.. samo treba otkriti koju od njih je odabrao "sef" u statistickom zavodu, jer on bira metodu..

o njegovom odabiru metoda nema podataka na stranici statistickog zavoda..

ja te samo trazim potvrdu za tvoju tvrdnju, nista drugo.. ocito da ju nemas.. jer mislim da nije problem podijeliti informaciju i izvor informacije ako ga znas

primjedbe kao u zadnjoj recenici valjda nastaju uslijed nemogucnosti argumenata, pa ajmo probati bilo kako, najbolje bedastocom.. i upornoscu.. samo to ne daje pozitivne reziultate na kraju balade.. jedino vlastiti diskreditaciju. nije ti to nuzno, bar mislim.

a ni laburistima. izgleda da se mnogo nadubnih boraca tamo skupilo.. od kojih su neki freneticno za, a neki nakon nekog vremena freneticno protiv..

argumenti i cinjenice vam nekako postaju sve manje bitni.. .. no u svemu tome je ipak najcudnije sto svi tvrdolinijasi za i protiv, kazu da nisu clanovi.. @edi3 si ti u nekom nadzornom odboru ili barem clan laburista?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

a ni laburistima. izgleda da

a ni laburistima. izgleda da se mnogo nadubnih boraca tamo skupilo.. od kojih su neki freneticno za, a neki nakon nekog vremena freneticno protiv..

Ne mogu znati tko se je nakupio u laburistima ali ovdje na dnevniku, osim u početku reprize filma "Klonovi napadaju", nisam primijetio frenetičnost već samo da su neki uporniji od drugih. Podvučemo li crtu, to smo ti kao protivnik a ja kao zagovornik, s jednom napomenom da ja kao autor moram biti uporan i ne povlačiti se iz rasprave.

Ne samo zbog velikog broja komentara već najviše zbog ovog,

argumenti i cinjenice vam nekako postaju sve manje bitni.. .

osim što si naslagala zavidnu količinu ocjena tipa "populist" i sl., ogromnu količinu spama u vidu bespotrebnih natezanja o statističkim metodama, visinama plaća i mirovina ili nečeg trećeg stavljam na stranu, još uvijek nisam odgonetnuo zbog čega si ti toliko ogorčeno protiv laburista. Bilo je na Pollitici mnogo kritika stranaka i političara ali nikada nije bilo toliko ocjena s toliko malo argumenata.

Ako bi netko za nekoga rekao da je populist, pružio bi argumente. Ako bi rekao da je političar nesposoban, lopov ili narcisoidan, pružio bi barem neke argumente.

Ili sam zaboravio zbog količine komentara i trajanja rasprave ili ih nisam ni imao prilike vidjeti, ali nikako se ne mogu sjetiti tvojih argumenata "protiv".

Što se tiče zadnjeg citata, doista si natrpala zavidnu količinu činjenica i onoga za što ti samo misliš da su činjenice ali si nauštrb toga zapostavila argumente.

Možeš li ovako za rezime kratko podsjetiti na tvoje argumente za "protiv" mog izbora pa da stvar polako privodimo kraju?

B-52

Tko je glasao

lunoprof, koliko me sjecanje

lunoprof, koliko me sjecanje sluzi, ti si pocela sa pricom kako se prosjecna mirovina izracunava artimetickom sredinom navodeci primjer najvece i najnize mirovine, cija je srednja vrijednost nesto sto ne odgovara stvarnosti.
na to sam ti odgovorio da taj izracun nije tocan jer se u statistici eliminiraju u odredjenom postotku (za koji ni ja pojma nemam koliki je) najvece i najnize mirovine i da se tad po razredima odredjuje srednja vrijednost mirovine.
sad me pilas da ti linkam gdje imam podatke za taj izracun?
niti imam te podatke, a niti me statistika kao nauka privlaci.
dapache, na studiju mi je to bio najgori predmet (po dosadi)!
i u cemu je sad problem?
svojevremeno sam te pitao da mi kazes zasto si izasla iz laburista ( mogla si i na pp).
nisi mi odgovorila vec reagiras napadacki kad te pitam za te razloge?
vjeruj mi, kad sam te prvi put za to pitao, zanimalo me sto se dogadja sa laburistima i mislio sam da ces ti objektivno, kao bivsi i razocaran clan, prezentirati stanje u toj stranci.
izbjegavas odgovoriti, ali te to ne sprijecava da i dalje strastveno kritiziras laburiste, odnosno...dragutina lesara!
da pokusamo ipak rezimirati neke stvari oko laburista?
laburisticka stranka po svim anketama prelazi izborni prag ( u zagrebu i preko 7%!) i za to je najzasluzniji dragutin lesar!
lesar je dugogodisnjim sindikalnim i politickim radom stekao odredjenu reputaciju i svi rezultati koje stranka sada ima, su samo lesarovi rezultati!
zasto ovo isticem?
ne zato sto sam iznenada obolio od idolopoklonstva i sebi umislio da je lesar neko cudo nevidjeno u politici, vec zbog onih koji su osjetivsi trenutak za vlastitu afirmaciju usli u tu stranku i u vrlo kratkom vremenu pokusali smjeniti lesara sa cela te stranke.
ako podjemo od one moje konstatacije da su laburisti=lesar( za sada), zar nije apsurdna pomisao onih koji su u startu pokusali smjeniti lesara uvjereni kako oni mogu bolje voditi tu stranku!?
sto bi to u konacnici vodili majica i dragas da su uspjeli smjeniti lesara kao sto su to pokusali?
vodili bi stranku bez rejtinga i sa nikavim sansama da predju izborni prag, jer bi sa svojim odlaskom lesar pokupio sav rejting koji ta stranka ima!
jednostavno receno, svojim ambicijama bi u startu upropastili pokusaj da se formira stranka koja ce svojim relativno skromnim rezultatom ipak omesti sdp i hdz u njihovom (laznom) bipolarizmu od kojih vec desetljece ubiru nezasluzene pogodnosti.
kako je vecina napada na ovaj dnevnik izvrsena od strane onih koji su kao bivsi clanovi laburista, izbacenih ili dragovoljno otislih -sasvim svejedno, sad ogorceni sto ih ta stranka nije prepoznala kao bogom dane, mislim da su oni javnom prezentacijom tog svog "jala" vise rekli o sebi nego li o laburistima.
laburiste cu svakako na ovim uzborima podrzati, jer podrzavam sve one koji imaju sanse razbiti ovaj nas otuzni i nedemokratski bipolarizam, pa kako do sada nisu iskazali neku vecu manu, ne vidim razloga zasto da to ne napravim!?

Tko je glasao

sto se tice srednje

sto se tice srednje vrijednosti .. sigurno je da postoje razlicite metode.. ali nije sigurno koja je odabrana i to te pitam, a ne koje metode postoje

Mjere srednje vrijednosti mogu biti potpune i pozicione (nepotpune). U potpune mjere srednje vrijednosti ubrajamo arimetičku, geometrijsku i harmoničku sredinu. u pozicione ubrajamo mod, medijanu i kvantile.
http://people.etf.unsa.ba/~ksokolija/c/ug/pees/definicije.html

sto se tice odabrane metode statisticke obrade pise

Članak 11.
Ravnatelju Državnog zavoda za statistiku nitko ne može davati upute koje se odnose na stručno-metodološka pitanja službene statistike, a posebno na:
– sadržaj i metodologiju statističkih aktivnosti,
– obuhvat i vrstu podataka koji se prikupljaju, obrađuju i diseminiraju na temelju Godišnjega provedbenog plana.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/305953.html

Nigdje nisam nasla podatak koju je metodu odredio ravnatelj..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

lunoprof, niti sam zaposlenik

lunoprof, niti sam zaposlenik drzavnog zavoda za statistiku, a jos manje sam ravnatelj tog zavoda!
a najmanje me zanima statistika i njene metode izracuna!
zasto to ne prihvatis kao cinjenicu, vec uporno spamas ono sto se ni ne tice teme ovog dnevnika?
molim te da mi das odgovor na pp!:)

Tko je glasao

@edi a zasto si ti kao bivsi

@edi a zasto si ti kao bivsi clan HSS-a sada tako zdusno za Laburiste da si se uclanio i postao clan Nadzornog odbora?

:)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

eto, uspjeli smo i to

eto, uspjeli smo i to rascistiti!
zahvaljujuci mojoj dalmatinskoj brzopletosti, vrativsi se sa godisnjeg odmora i citajuci propustene dnevnike.. krivo sam lunaprof povezao sa nekom drugom osobom koja je bila uclanjena u laburiste!
sorry draga lunaprof, duzan sam ti pice!:)

Tko je glasao

K`o prstom u ...

...samo sam zgranuta bedastocom upisa od covjeka za kojeg sam do nedavno mislila da uvijek pise razumno.. razlozno i promisljeno..

Iako u prvi mah nisam bio siguran misliš li pod ovime na mene ili edija3, brzo sam skužio da ti je meta autor dnevnika o Medikolu.

Od svega se slažem jedino s time da ovdje doista ima ljudi koji svojim pisanjem diskreditiraju jedino sebe.

B-52

Tko je glasao

Papuanac

Kratka servisna informacija:

Korisnički account papuanac je trajno blokiran, budući da sam otkrio da se radi o klonu jednog drugog accounta. Oba accounta su korištena za koordinirano ocjenjivanje dnevnika i komentara što je u suprotnosti s pravilima ponašanja na pollitika.com.

Tko je glasao

Ne moze account biti klon ako

Ne moze account biti klon ako covjek pitpisuje svoj upis. I gdje je problem da osoba ima dva nicka ,ako jedan pitpisuje, a drugi ne. Zasto osoba koja se pitpisuje ne bi imala pravo i na anonomnost?

Tko je glasao

nema problema :) ali ne na

nema problema :) ali ne na pollitici
jedna osoba jedan nick i točka iz jednostavnog razloga što bi na taj način legalizirali namještanje bodova glasanjem i slično, a uostalom kako bi se ti osjećao da odjednom skužiš da si vodio diskusiju s jednom jedinom osobom a ti mislio da diskutiraš s trojcom?

svaki klon na kojeg naiđem blokiram bez upozorenja

Tko je glasao

Ja podrazumjevam da vodim

Ja podrazumjevam da vodim diskusiju s jednom osobom dok ne znam tko stoji iza nika. Nije se jednom dogodilo.

Tko je glasao

Mislim da je nepošteno

Mislim da je nepošteno blokiran. Čovik može imat više mišljenja.
Ono do podne mrziš hdz a od podne sdpe. I tako svaki dan godinama . imaš pravo vodit dvostruki život ka naši političari . Nediljom katolici a radnim danom lopine.

Tko je glasao

Znaci li to da je pravedni

Znaci li to da je pravedni dragas koji je posten i moralan toliko da Lesaru predbacuje nepostenje i nemoral koristio dva accounta ne bi li dijelio vise minusa. Netko tko ima postenja i morala ne radi takve stvari.

Tko je glasao

ok mrak, a sto je sa drugim

ok mrak, a sto je sa drugim accountom, dali je i on trajno blokiran?
mislim da je to jedina ispravna mjera kako bi se sprijecile takve zloupotrebe, jer u protivnom ce se takve stvari sustavno ponavljati?

Tko je glasao

jedan account je ostavljen

jedan account je ostavljen jer kada bih ga i blokirao ne bih mogao spriječiti da se čovjek prijavi ponovno, tako da mu je taj jedan account ostao baš kao i upozorenje da se to ne radi

Tko je glasao

ok, ali bi bilo dobro da se

ok, ali bi bilo dobro da se javno objavi tko se sluzio tim drugim accountom, pa makar to bio taj drugi anonimni account.
vecina nas koji anonimno pisemo na pollitici ima svoj maticni anonimni nick-name koji ostali clanovi percipiraju kao realnu osobu, tako kad se netko posluzi tim prljavim nacinom manipulacije, uskracivanje koristenja tog prvog accounta i nije mala kazna za prekrsitelja.
a ako je ta kazna previse rigidna, valjalo bi ipak javno objaviti koji se nick koristi tim sredstvima.
samo moj stav i nista vise!:)

Tko je glasao

gale, ovaj minus ti je cisti

gale, ovaj minus ti je cisti refleks na spominjanje pojma "anonimni nick", ili?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci