Tagovi

Zašto je HNS-ovo "vraćanje" u centar super stvar.

Sve je počelo kod Stankovića s izjavom Radimira Čačića o favoriziranju kršćanske radne snage, unatoč tome što je upravo ta izjava izazvala negodovanje mnogih, pa i samog Aleksandra.

Nakon toga je uslijedila lagana uvertira da bi konačno prije cirka dva tjedna rekao za Večernjak ono što su već neki slutili i znali, da je moguća koalicija s HDZ-om odnosno vraćanje u centar. Tajming svega nakon parlamentarnih izbora nije mogao biti bolji. Sve je napravljeno na vrijeme, dosta vremena prije devetog sabora da se okorjeli ljevičari u stranci otrjezne i odu, pa i ovi što naginju lijevo da dobro razmisle i prošire vidike.

Drug Zoki se svojevski potrudio u nedjelju na saboru ulizati Vesni i Ratku emotivno snažnim i podupirućim govorom, baš kao i ostali gosti. Naravno možda je čovjek predvidio razvoj događaja, pa je time htio ublažiti posljedice. Svjestan da je ispušio vodoravno i okomito, te već pomalo uplašen činjenicom da je SDP u raspadu i da vreba Ljubo, išao je na sve ili ništa. Dobio je veliko ništa kao i u prijašnjim događajima(sabor, koalicije, nacionalni odbor). Čačić je to fantastično iskoristio i pogodio u sridu govorom nakon što je proglašen za predsjednika stranke, te tako pomogao starom prijatelju Ljubi.

Eh sad na temu. Godinama smo doživljavani kao SDP-ov priljepak i stup nosač, konačno je tome došao kraj. Čak štoviše možda uspijemo postati opozicija opoziciji, ako se nastavi ovakav razvoj događaja to bi se i moglo dogoditi. Ne žalim, već baš suprotno, veoma sam zadovoljan jer smo konačno završili profilaciju. Ostajemo treća politička snaga u Hrvatskoj(najpoželjnija udavača) s velikim potencijalom progresivnog napretka jer više nećemo nositi grijehe ljevice na leđima. Otvara nam se puni prostor centra gdje smo uvijek i bili, ali bez preudiciranja lijeve političke orijentacije. To stranci povećava manevarski prostor za koaliranje na svim strukturama vlasti, što automatski znači i lakše provođenje i veću kompatibilnost programa(baš kao što je Ratko i rekao). Osim manevarskog prostora za suradnju, povećava se i potencijalno biračko tijelo jer sada nema više poteškoća s ljudima koji su simpatizirali HNS, ali nisu za njega glasali zbog naginjanja uljevo.

Izbor Čačića veoma pogoduje takvom razvoju situacije, jer je sposoban čovjek s mjerljivim rezultatima, a ima intelektualnu svojinu i političko iskustvo.

Dodatak
Nisam primjetio da je Lesar otišao kad sam pisao post.

Komentari

Drug Zoki se svojevski

Drug Zoki se svojevski potrudio u nedjelju na saboru ulizati Vesni i Ratku emotivno snažnim i podupirućim govorom, baš kao i ostali gosti.

Ne razumijem, zašto bi se Milanović išao ulizivati Pusićki i Čačiću? Odakle ti je to došlo u glavu?!

Tko je glasao

Zato što gubi prirodnog

Zato što gubi prirodnog partnera i zato što zna da će Čačić pomoći Jurčiću i ekipi da sruše Zokija plus još neke stvari koje malo pronicljiviji čitač može primjetiti iz teksta...

Tko je glasao

ma svaka čast

ma svaka čast majstore.
prepostavljam da slijedi dnevnik "Zašto je Čačićev izbor predsjednika SDP-a super stvar."
a tko je koga, koliko i što izgubio vrlo skoro će se vidjeti. uživaj.

Tko je glasao

Neupitno je da je HNS

Neupitno je da je HNS izgubio mnogo odlaskom Lesara, ali ne znam razloge njegovog odlaska iako ih mogu naslutiti.
Zašto je Čačićev izbor predsjednika SDP-a super stvar.
To se zove prirodna selekcija.

Tko je glasao

Kod uređaja kojima se

Kod uređaja kojima se služimo obično ima dugme ili način kojim se vraćamo na polazne postavke (reset to factory setting) ili kako bi otklonili ono što smo u hodu pogrešno napravili (system restore). Da li bi bilo dobro kada bi se i u radu stranaka moglo nešto slično - ali tu je bitna posve druga nepredvidljiva varijabla – čovjek. Zato tu nema reseta i restorea. I dobro je što je tako. To je način da se ne vraćamo ispod dostignutih standarda.

Mislim da će ideologijski dio stranačke profilacije do daljnjega biti pod nadzorom utjecajem gđe. dr. Pusić. Nju još nismo (barem ja) čuli. A čitajući vijesti o izjavama novog predsjednika nije baš jednoznačno rečeno da se približava HDZ, već da će na temelju svojih programa surađivati sa svima. Kome je čudno da se presjednik neke političke stranke očituje u smislu da mu je stalo do vlasti – nenormalno bi bilo da mu nije stalo. Na lokalnoj razini skoro sve stranke već surađuju.

Do prve trećine svibnja (SDP) će biti još izbora novih/starih predsjednika. Za priželjkivati je da se i na tim konvencijama natječe više kandidata jer je to dobro za demokraciju.

Naš @drlesar je izabrao svoj put. U uvjerenju sam kako napuštanje stranke ne mora značiti i promjenu osobnih stavova, onih koje sam kod njega uvijek cijenio i rado o ga čitao na Pollitici i njegovom blogu.

Tko je glasao

"Godinama smo doživljavani

"Godinama smo doživljavani kao SDP-ov priljepak i stup nosač, konačno je tome došao kraj."
s obzirom da si upotrijebio množinu pretpostavljam da si član hns-a - ti kao član si došao do ovakvog zaključka - ja kao birač nisam vas doživljavao na taj način. prilično plitak stav. većina vaših birača doživljavala vas je kao stranku koja se zalaže za moderno, otvoreno, građansko društvo. ovim posljednjim potezima "vraćate" se u blatio i kaljužu kojom suvereno vlada hdz. pa sretno vam bilo.

"Čak štoviše možda uspijemo postati opozicija opoziciji, ako se nastavi ovakav razvoj događaja to bi se i moglo dogoditi."
ovom rečenicom potvrđuješ moju gore navedenu tezu - opozicija opozije= pozicija. još jednom sretno vam bilo u društvu sa Brodosplitom, Veronom, satovima, Sunčanim Hvarom i inim uspjesima kojima se tako zdušno veseliš. meni je zaista iskreno žao.

Tko je glasao

ovim posljednjim potezima

ovim posljednjim potezima "vraćate" se u blatio i kaljužu kojom suvereno vlada hdz
Po ćemu si to zaključio? Možda po tome što gradimo svoj put neovisno o bilo kojoj političkoj opciji.
većina vaših birača doživljavala vas je kao stranku koja se zalaže za moderno, otvoreno, građansko društvo. prilično plitak stav
Ništa se ne mjenja, osim što se proširuje manevarski prostor. Nije to plitak stav, nego uprošćeno parafrizirano mišljenje većine birača i političkih subjekata.
opozicija opozije= pozicija
Ne mora biti nužno.
Brodosplitom, Veronom, satovima, Sunčanim Hvarom i inim uspjesima kojima se tako zdušno veseliš. meni je zaista iskreno žao
Bezgrešni SDP-ovci, jao smijeha. Imali ste priliku koji ste prokockali.

Tko je glasao

Cacic kaze da mu je HDZ OK

Cacic kaze da mu je HDZ OK opcija s kojom se moze suradjivati. Onaj isti HDZ koji otvoreno stiti kriminal (Vukelic - Brodosplit). Znaci, Cacicu je OK opcija koja otvoreno stiti kriminal. RIP.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Nije pitanje tko je

Nije pitanje tko je kriminalac i tko štiti kriminal. Pitanje je tko je uhvaćen a tko nije, tako stvari funkcioniraju. Možemo mi to poricat i kunit se u poštenje, ali opet se stvari vraćaju na to. Kad bi netko poćeo pričati o SDP-ovim grijesima, na lokalnim, pa zatim na višim strukturama vlasti mogao bi litanije napisati.
Znam da je SDP-ovcima žao što se nisu dokopali vlasti, pa moraju ušičarit siću na nižim razinama.

Tko je glasao

Ali isto tako treba uzeti u

Ali isto tako treba uzeti u obzir činjenicu kako je Čačić najavio suradnju po nekim pitanjima/projektima (već naslučujemo kojim). Ako hrvatsko sudstvo nije moglo izaći na kraj sa HDZovim aferama (pa i eventualnim Čačićevim), ne vidim kako bi Čačić sad otvoreno štitio (već počinjeni) kriminal - pravosuđe još uvijek ima svoju šansu.

Eventualna suradnja između HNSa i HDZa mi se nimalo ne sviđa ! Ali ako to može poboljšati situaciju u Hrvatskoj, možda (za sada ne) to mogu progutati.

PS Izlazak Dragutina Lesara nikako ne mogu staviti pod navod " kako je došlo vrijeme da se okorjeli ljevičari otrijezne i odu" !!!

Tko je glasao

Ana Lovrin je HDZova

Ana Lovrin je HDZova ministrica. Na njoj je da isfura reformu pravosudja i da pravosudje postane ucinkovito i opce legitimno. No, ako Sanader otvoreno stiti Vukelica i cak ga unaprijedjuje zahvaljujuci svojim aferama, tada treba biti bizon da bi se uopce posumnjalo u volju jedne Lovrin da isfura reformu.

Dakle. Nije stvar zapela na pravosudju, vec na politici koja ne dozvoljava uspostavu kvalitetnog pravosudja koje bi sigurno kostalo glave poveci dio ekipe unutar HDZa i nesto manji broj (ali jednako znacajan) unutar drugih ekipa sto sjede u Saboru.

Vjerujem da Lesar nije jedan od njih, mada mozda grijesim. Ali on mi je jedan od rijetkih koji mi mirise pozitivno u cijeloj prici. I sada Lesar vise nije dio tog kriminalnog sustava koji zajedno pokriva politicki kriminal i korupciju. Nema vise Lesara, nema vise Tadica. Nema niti Vuljanica. Ko je ostao od ekipe koja je siroko postovana? Ima li takvih uopce?

I koliko ce jos trajati? A kada ova druga ekipa u svojoj odlucnosti ostane izolirana, tada dolazi vrijeme za jedan requiem.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Izlazak Dragutina Lesara

Izlazak Dragutina Lesara nikako ne mogu staviti pod navod " kako je došlo vrijeme da se okorjeli ljevičari otrijezne i odu" !!!

To nije upućeno gospodinu Lesaru, jer ponavljam kao što sam dodao u tekstu kad sam ga napisao nisam znao da je Lesar otišao, nego sam to saznao iz komentara. Meni je iskreno ŽAO što se to dogodilo, jer je Lesar bio pozitivna energija koja je dobrim djelom nosila imidž stranke.

Kad sam to saznao i kontaktirao neke iz stranke, kanio sam obrisat tekst, ali je već bilo puno komentara.

Tko je glasao

Sorry, pogrešno

Sorry, pogrešno protumačeno. Na žalost sam kasno vidio da ustvari nisi znao.

Tko je glasao

A od kada je čačić

A od kada je čačić poštenjačina? :rolajz:

Tko je glasao

Da li ti to stvarno misliš

Da li ti to stvarno misliš da je trgovina suština politike i da se taj dio tijela u kojem se (ponekad) misli može prodati kao što dame u crvenim kvartovima (Amsterdama i sl.) prodaju međunožje, ili si samo još jedan od onih koji pjevaju "Fala" veličinama koje to nisu i na nogama skandiraju velikim gazdama? Ekvidistanca u politici je dobra stvar, ali samo ako si jednako blizu obim stranama. Ako si jednako daleko, onda nisi nigdje, i srljaš u neprepoznatljivost. A poslušnici i apologeti tome doprinose. Lesar nije takav i vidi što mu se dogodilo.

nvuljanic

Tko je glasao

Da li ti to stvarno misliš

Da li ti to stvarno misliš da je trgovina suština politike i da se taj dio tijela u kojem se (ponekad) misli može prodati kao što dame u crvenim kvartovima (Amsterdama i sl.) prodaju međunožje
Ne!

ili si samo još jedan od onih koji pjevaju "Fala" veličinama koje to nisu i na nogama skandiraju velikim gazdama?
Nisam, čak da budem iskren Čačića ne poznajem osobno. Svaki potez ima dobrih i loših strana.

Ekvidistanca u politici je dobra stvar, ali samo ako si jednako blizu obim stranama. Ako si jednako daleko, onda nisi nigdje, i srljaš u neprepoznatljivost.

Rano je govoriti o tome. Ideje su tu, ali realizacija nije najbolja odnosno ne mogu svi biti zadovoljni. Završilo je kako je završilo. Bilo je dovoljno vremena za preventivno djelovanje, ali to se nije uspjelo. To bi ti najbolje trebao znati.

A poslušnici i apologeti tome doprinose. Lesar nije takav i vidi što mu se dogodilo.
Nisam ni ja. Kada sam napisao tekst nisam znao da mu se to dogodilo, već sam to saznao iz komentara.

Tko je glasao

Uz dužno poštovanje,

Uz dužno poštovanje, gospodine Vuljaniću, nije se Lesaru ništa dogodilo. Lesar je učinio ono što prinicipijelni političari rade: izabiru način da zastupaju svoja politička stajališta. To je hrabro i rizično, ali je politički. Jednako kao što bi bilo hrabro i rizično da je ostao u stranci i svoju ugled i karizmu upregnuo u realizaciju interesa koje zastupa. Nema potrebe za jalovim moraliziranjima.

grgo

grgo

Tko je glasao

Uz dužno poštovanje,

Uz dužno poštovanje, gospodine Vuljaniću, nije se Lesaru ništa dogodilo. Lesar je učinio ono što prinicipijelni političari rade: izabiru način da zastupaju svoja politička stajališta. To je hrabro i rizično, ali je politički.
Eto, baš to sam pokušavao izraziti, ali sam se zapetljao i nisam uspio u mnoštvu pokušaja.

Lesaru ne samo da se nije ništa dogodilo i ne samo da je principjelno nešto odabrao i odlučio, nego je vjerojatno nakon dugog sindikalnog i HNS bavljenja sada u najboljoj poziciji (osim da je možda izgubio puno godina postoji i ta strana stvari).

Paradoks koji to očigledno nije jest da je to slično globalnim kretanjima u kojima, kada je već sve to tako, sada malo tko gubi a većina dobiva, bar bolje šanse i neke vrste oslobođenja, u okivru čega rezultati nisu nešto samo za sada i nedvojbeno mjerljivo, nego imaju neke veze i sa duhom, malo humora, književnosti koja slijedi ili teče paralelno sa domintanom postmodernom književnosšću (i zbiljom):
- HNS dobiva. Širi manevarski prostor, što su htjeli i većina želi. Čelnici također (Vesna Pusić http://www.javno.com/hr/hrvatska/clanak.php?id=131503), manje će biti opterećeni poslovanjem i nelagodama tipa Lesar i on s njima, obje strane se mogu razmahati kao nikad, po prilično slobodnoj volji i u skladu sa dugim bavljenjima;
- kretanja nakon što je Račan umro, oluja novaca i uspjeha pojačala, nakon izbora i postizbornih drama, nakon što se i Budiša javio i iščlanio iz HSLSS-a, EU, NATO a nadasve naročito blagotvorno nakon što je oluja uspjeha i novaca malo popustila zadržavši se na razini 163. kata "of tower of songs", po sličnoj logici teče fantastično. Najbolji je dokaz da ama baš nitko od bilo kakvih snaga ni najmanjim znakom ne pokazuje da bi on imao neke veze a kakvim problemima, problema praktički nema jer sve ipak ide u jakom globalnom smjeru i samo o odabirima se radi. Sve je više nego demokratski, mogućnosti za odabir ima i zapravo dominira kreacija kombinirana sa nešto malo oslobođenja i humora, na više nego bogatoj plodnoj zemlji mogućnosti za razno;
- ako samo malo bacimo pogled na mogućnosti i nešto humora, bez ikakve ironije mogućnosti za raznovrsna poslovanja veće su nego ikad i rastu, dok smo sada tu su bar dvaput veće nego prije nekoliko mjeseci (ne samo kada je Joža Friščić u knock down-u držao naciju i svijest nego i razno drugo, npr. kada su jake snage krećući se ka zapadu zabrinjavajuće osvajale istok, moćnue Srbiju, Rusiju, Tursku, Libiju ..., kada je po RH ples stotine mlijardi bio sve veći problem u smislu odabira osobnosti i sposobnosti, kada se je moralo strepiti kako izdržati od toliko uspjeha i velikih mogućnosti). Sada je i dalje razina više nego svjetska, RH predvodi i evropska kretanja i nema ni blizu defetizma kao u Italiji, pa i Sloveniji, Francuskoj ...a istovremno "bronhi", kao krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, samo (ponavljanje je majka pjesme, ne samo znanja).

Pradoks koji to nije, i za gale-a, Oštrića, Močvaru i razne takve pojave ide bolje nego ikad, bolje nego što su i u snu mogli nadati prije nekoliko mjeseci. Blagim nijansama oživljava i mrtva materija i u već prilično živu i ugodnu glazbu na otvorenom unosi ambijentu tako bliske zvuke, nešto kao Balada Rduolfa Matza (za vilončelo, violinu i klavir), npr. ovo "Pradjedovu kuću ne dam"
http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/art-2008,4,2,,114436.jl
http://hr.wikipedia.org/wiki/Pavao_Vuk-Pavlovi%C4%87

Tko je glasao

Je, je, ap. Sve i svatko

Je, je, ap. Sve i svatko polako izabire, pronalazi i dolazi na svoje mjesto. Neka. Bit će nam se svima lakše orjentirati.

A propos Oštrića, palo mi je na pamet da bi si čovjek mogao dat malo truda pa pokušao vrbovat Lesara u stranku. Onda bi Lesar mogao reć da je jednim potezom sredio dvije muhe: dao vritnjak HNS-u i osigurao sebi stranačku infrastrukturu. A i antinatovci bi konačno dobili svog predstavnika u Saboru. To bi baš bio dobar scenarij.

grgo

grgo

Tko je glasao

Onda bi se u nastavku toga

Onda bi se u nastavku toga scenarija sigurno desilo da bi Lesar uveo gale-a u Sabor na obećano piće (a možda i iće), što bi u pukim historicističkim zbivanjima pokrenulo povjesni proces (hegelijansku razliku historicističkog i povjesnog u našim krajevima vidjeti npr. ovdje http://www.ffzg.hr/filoz/article.php?id_art=207) JOT kontrole zastupničkog djela vlasti i šta sve ne, što bi sve spomenuto zajedno sa raznim drugim silnicama i smjerovima na inače za razno plodnoj zemlji koja buja bilo jaki kvasac (i aperitiv i šta sve ne) daljnjih zanimljivih zbivanja.

Dakle, Lesar i Oštrić na pregovore a Lesar kao najvažniji čin našeg zastupanja neka uvede JOT kontrolu gale-a u hram i uloži 20-30 kuna u to. Nema se šta čekati, sva vrata za sve povjesne nijanse su širom otvorena, sve važno je obavljeno i plodove treba brati i uživati.

Tko je glasao

LOL grgo

LOL

grgo

grgo

Tko je glasao

Jedan xLesar manje. Way to

Jedan xLesar manje. Way to go!!!

Dr Leasar: Zbogom narodnjaci

Mandat zastupnika u Saboru ću zadržati kao neovisni zastupnik ali neću korstitit ni jednu beneficiju ili privilegiju koju taj status nosi sa sobom.

A ovaj odlomak o privilegijama koje neće koristiti baš me zanima da li se to odnosi na plaću, saborsku kantinu, imunitet, status u društvu ili što već.... Koji demagog do zadnjeg kraja...

A kad već pišem, palo mi na pamet da je prošlo više od 8 mjeseci SDP-ove posudbe dva skupa auta od Euorlinea. Baš nas zanima da li su ih vratili ili su još uvijek u SDPu?

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

bijesdrugi, tvoji ( čitaj

bijesdrugi, tvoji ( čitaj HDZ-ovci) su posudili Hrvatsku već 14 god. i umjesto da je vraćaju u jednakom stanju ako ne i uvećanu za kamatu, vraćaju i ostavljaju nam je sve jadniju i siromašniju, tako da stvarno si među zadnjim osobama koja može pisati i govoriti o moralu.
ps. nikog ne branim i nikog ne zagovaram, jedino do čega mi je stalo da moj narod živi od rada i znanja, a ne od stranačke pripadnosti i krađe.

Tko je glasao

vratilo, prošli tjedan, ja

vratilo, prošli tjedan, ja pitao

Tko je glasao
Tko je glasao

AJme, ja sam u soku.

AJme, ja sam u soku. Bijesdrugi rekose nesto pozitivno.

p.s. inace neka piva je vec odavno bila dogovorena....

Tko je glasao

To se Bijes igra good cop-

To se Bijes igra good cop- bad cop.

Tko je glasao

Aha, i ja naivac lako

Aha, i ja naivac lako nasjednem :-))

Tko je glasao

možda je sinoćnju šihtu

možda je sinoćnju šihtu odrađivao pozitivac od najmanje 2 bijes2. s kojima se "družimo"?!

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

da li se to odnosi na

da li se to odnosi na plaću, saborsku kantinu, imunitet, status u društvu ili što već...

Bijesni, kako bi bilo da pažljivo pročitaš što je Lesar napisao? Ovo što si ti naveo ima svaki zastupnik, a Lesar kaže da neće koristiti privilegije koje nosi status nezavisnog zastupnika - ti bi trebao znati koje su to jer su to "tvoji" uveli.
Inače ovo nisam napisao kako bi branio Lesara (on to zna i sam ako ima za tim potrebe) već da bih ukazao na metode kojima se služiš u osobnoj diskreditaciji onih s kojima se ne slažeš.

I mene zanima što je s SDP-ovim automobilima. Kad saznaš javi nam pa ćemo ih zajedno popljuvati ako su lagali kad su rekli da će ih vratiti.
Isto tako ću ti se pridružiti u pljuvanju ako Lesar ne održi ovo obećanje.

Tko je glasao

Da je Lesar takva moralna

Da je Lesar takva moralna veličina kakvom se želi prikazati onda bi vratio mandat HNSu, jer ga je preko njih i dobio. A pokušao bi zaslužiti mandat na izborima. Za što ima šanse, ali ako nastavi sa ovakvim licemjernim potezima, možda se i ta šansa i povjerenje koje nedvojbeno ima kod građanstva, istopi...

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Zašto bi vratio mandat

Zašto bi vratio mandat HNS-u?
Napisao sam to na Lesarovom blogu, pa ću ponoviti i ovdje: Lesar bi trebao tražiti još jedan dodatni mandat od HNS-a u Saboru. Duboko sam uvjeren da je HNS na Lesarovo ime dobio barem još jedan mandat na proteklim izborima osim Lesarovog. Tko je kome onda dužan mandat?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

To što govoriš uopće nije

To što govoriš uopće nije sporno, čak se i slažem s tobom. Ali ja tvrdim nešto drugo. Ako želi biti moralist, onda mora vratiti mandat bez obzira na sve svoje zasluge u HNSu. Jer je to ipak HNSov mandat, kako god ti to izvrtao.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Prije nekoliko godina je

Prije nekoliko godina je neki zastupnik također izišao iz neke stranke i prešao u drugu, pa su se vodile rasprave o tome. Tada je utvrđeno da mandat pripada zastupniku, a ne stranci. A i u zakonu stoji da zastupnički mandati nisu opozivi.

Naravno, to ne znači da negiram to što ti govoriš o moralnoj dimenziji.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ne kuzim vas. HNS koji je

Ne kuzim vas. HNS koji je dobio glasove, nije govorio kako je HDZ prihvatljiva opcija. Iliti, glasovi tesko da mogu pripadati HNSu koji nema veze sa svojim predizbornim porukama.

Samim time, ako stvari ne pripadaju tom HNSu, ne vidim kako bi moglo biti moralno vratiti mandat onome kome mandat ne pripada, ni pravno, ni idejno.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Eto gale rekao najveću

Eto gale rekao najveću istinu... uz užu porodicu imam i dosta prijatelja koji su glas dali HNS-u kao i ja. A nikako se nismo nadali da će taj HNS u bilo kojoj kombinaciji ići uz HDZ na Saborskoj (državnoj) razini.

Da rezimiram. HNS od mene, moje porodice a vjerojatno i od dosta moje okoline neće više dobiti glas ukoliko u bilo kojoj kombinaciji razmišlja o političkoj podršci ovakvom HDZ-u (možda, ali samo možda se takav HDZ promijeni, pa onda mi opet da za razmišljanje).

Kome ću dati glas, to još ne znam. Znam da HNS-z, HSS-u neću, kao ni HSLS-u čiji sam davno bio član. Tko mi ostaje? Nemam pojma... Morat ću delegirat galeta da to odradi za mene :)

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

HNS koji je dobio glasove,

HNS koji je dobio glasove, nije govorio kako je HDZ prihvatljiva opcija. Iliti, glasovi tesko da mogu pripadati HNSu koji nema veze sa svojim predizbornim porukama.
Takvim razmišljanjem bi onda i SDP trebalo zabraniti(promjeniti ime) jer su se veoma udaljili od Račanovog djelovanja... To se zove politika.

Ovo za mandat stoji.

Tko je glasao

malo je to previše

malo je to previše nategnuto.

Kao što je HNS na zadnjim izborima rezultat postigao na programu djelomično različitom od odrednica svojih osnivača to bi se moglo dozvoliti i SDP-u. Tim prije što mi nije poznato da je SDP odustao od bilo kojeg određenja socijaldemokracije iz doba pokojnog g. Račana.

Druga je priča kada se članovi i glasači bilo koje stranke određuju prema sadašnjim porukama lidera. Ako te poruke/stavovi odstupaju od onoga za što im je konkretni glasač dao glas tada je njihovo pravo da to ocjene i prema tome se ponašaju.

To nikakve veze nema sa zabranama stranke. Niti stranku mogu zabraniti glasači. Mogu je "ukinuti" jedino ne glasanjem.

Tko je glasao

Kao što je HNS na zadnjim

Kao što je HNS na zadnjim izborima rezultat postigao na programu djelomično različitom od odrednica svojih osnivača to bi se moglo dozvoliti i SDP-u. Tim prije što mi nije poznato da je SDP odustao od bilo kojeg određenja socijaldemokracije iz doba pokojnog g. Račana.

Program, odrednice i pisana forma je jedno, dok je praksa odnosno stvarno političko djelovanje i percepcija drugo. Tako i ja mogu reći da nismo odustali od ideja Tripala i Savke...

Druga je priča kada se članovi i glasači bilo koje stranke određuju prema sadašnjim porukama lidera. Ako te poruke/stavovi odstupaju od onoga za što im je konkretni glasač dao glas tada je njihovo pravo da to ocjene i prema tome se ponašaju. Slažem se.

To nikakve veze nema sa zabranama stranke. Niti stranku mogu zabraniti glasači. Mogu je "ukinuti" jedino ne glasanjem.

Toga sam svjestan, samo sam na neki uvrnuti način htio povući paralelu koja da ne postoji nebi iziskivala uopće odgovor :)

Tko je glasao

Naravno, bube. Dodatni

Naravno, bube. Dodatni problem je s ostvarenjem predizbornih obećanja, ako stranka nije osvojila dovoljan broj mandata u parlamentu. Politički smisao osvajanja vlasti jedino je u tomu da se dođe u poziciju održanja obećanog. Naši ljudi su čudni, jer moralizatorski osuđuju borbu za vlast ("fotelje"), a nakon toga lamentriaju nad neizvršenim obećanjima.

Kako ja vidim našu političku scenu, jedino je HNS dosljedan u borbi za vlast u gornjem značenju te sintagme i u nastojanju da zaista pokaže mjerljive rezultate provedbe svojih programa. Ali domaća javnost i tu nije zadovoljna pa prigovara zbog načina na koji su ti rezultati ostvareni (vidjeti mrakovu opasku da je Varaždinska županija u stanju u kakvom nije bila ni Požeška u vrijeme Vlade Zeca).

S druge strane, birači se linijom manjeg otpora (ne treba puno misliti, dovoljan je voditi se osjećajima), uglavnom, opredjeljuju po principu protivljenja neprijateljskog grupaciji. Rezultat toga je polarizacija biračkog tijela koja zamagljuje i sadržaj i formu vladavine u korist podjela na "nas" i "njih". Tu se onda gube svi kriteriji, jednostavno zato jer je suprotna strana oličenje "zla", a vlastita "dobra". Najbolja ilustracija ovakvog stanja je izborna kampanja prošle godine.

U takvoj situaciji (koja nije karakteristična samo za politiku) nadrapa onaj/ona koji/koja je izvan ove podjele. Neki i zaslužuju takovu sudbinu, jer su dokazano zainteresirani samo za sinekure (vrlo brzo zaboravljaju na svoje "programe"), a neki na sebe navlače bijes frustriranih jer oni u njima vide razlog svog neuspjeha ili neosvojivi predmet želja.

grgo

grgo

Tko je glasao

Politički smisao osvajanja

Politički smisao osvajanja vlasti jedino je u tomu da se dođe u poziciju održanja obećanog.
Obećanog?
Jedno od obećanja je sudjelovanje u Vladi lijevog centra. Bilo kakva kombinacija s HDZ-om nije ni blizu lijevog centra.
Ali domaća javnost i tu nije zadovoljna pa prigovara zbog načina na koji su ti rezultati ostvareni (vidjeti mrakovu opasku da je Varaždinska županija u stanju u kakvom nije bila ni Požeška u vrijeme Vlade Zeca).
U načinu je sve!
HDZ je zasigurno ostvario neke pozitivne stvari, ali ono zbog čega je dio građana protiv njih je način njihova upravljanja.
Isto vrijedi i za svojedobnu šestočlanu koaliciju. Rezultata je bilo, ali građanima se nije svidio način upravljanja, htjeli su operativniju vlast sa manje koalicijskih partnera.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Za sastavljanje vlade

Za sastavljanje vlade lijevog centra nije bilo dovoljno mandata, a i u predizborno vrijeme učinjeno je nekoliko kardinalnih grešaka. Sada dolazi do jače profilacije liberalnog centra koja bi ga trebala dovesti u položaj jednake distance i prema tzv. ljevici i prema tzv. desnici. To je prije svega dobro za birače, jer će pred sobom imati jasno diferencirane političke opcije (u smilu interesa i vrijednosti koje one zastupaju). Malo više političke "higijene" rezultirat će time da će se teško više moći reći da su "svi isti". Ako ni zbog čega drugog, onda zbog načina ( i tu si apsolutno u pravu) na koji obnašaju vlast.

Da, šestoročlana koalicija imala je neke rezultate, ali nije ostvarila ono zbog čega su joj građanke i građani u najvećoj mjeri i dali povjerenje - revizija pretvorbe i privatizacije. To prije svega ide na dušu SDP-a (sjećaš se da su upravo oni obećali da će to biti točka dnevnog reda prve sjednice nove vlade nakon izbora). Njihove svađe ne bi bile nikakav problem i nikoga ne bi smetale da su održali riječ koju su dali biračima. HDZ dolazi na vlast, jer uspijeva uvjeriti birače da ostvaruje obećano ili njegovi suparnici ne mogu dokazati suprotno (ne zanemarujem pritom ni izborni inženjering).

grgo

grgo

Tko je glasao

Za sastavljanje vlade

Za sastavljanje vlade lijevog centra nije bilo dovoljno mandata
Pa odmah treba ići udesno?

Da, šestoročlana koalicija imala je neke rezultate, ali nije ostvarila ono zbog čega su joj građanke i građani u najvećoj mjeri i dali povjerenje - revizija pretvorbe i privatizacije.
Mislim da je to promašena teza. Iako će većina reći da se slaže s njom. Meni ne djeluje nešto logično da se u očekivanju kažnjavanja lopova izabere opet lopove da bi se kaznilo one koji su lopove trebali raskrinkati.
Inače, revizija jeste provedena.
To prije svega ide na dušu SDP-a
Kako onda objašnjavaš da je SDP po isteku tog mandata povećao broj zastupnika u Saboru? HNS također.

Ali da se vratimo na ono na što sam prvobitno reagirao.
Ti tvrdiš da je nebitno na koji način je netko došao do određenog rezultata.
Upravo je način dolaska do nekog rezultata razlika po kojem se razlikuje odgovorna vlast od one neodgovorne.
Npr. spomenuta je Varaždinska županija. Navodno tamo postoje nekakvi rezultati. Problem je što tamošnji rezultati tek trebaju doći na naplatu i mjesecima je javna tajna da u Varaždinskoj županiji mjehur od sapunice samo što nije eksplodirao.
Uistinu, koja je onda razlika između Zeca i Požeške županije i Čačića i Varaždinske županije?
Još ako postavimo stvari po tvom rezonu da je način nebitan, onda nije bilo problema ni u Zecovom načinu poslovanja. Ili?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Već sam i prije uočio da u

Već sam i prije uočio da u naletu želje za komentiranjem propuštaš pažljivo pročitati tekst na koji se referiraš. Pogledaj gore i vidjet ćeš da sam Ti eksplicite rekao da si apsolutno u pravu da je način na koji netko obnaša vlast bitan i da će se, ako bude sreće i ako se ne produbi polarizacija političkog tijela, ubuduće birači moći opredjeljivati i po tom kriteriju. Za sada to većinom nije slučaj.

grgo

grgo

Tko je glasao

U vezi mogućnosti da se

U vezi mogućnosti da se birači konačno mogu opredjeljivati po kriteriju kako tko vlada (a ne samo prema ping-pong nabacivanjima u Saboru, medijskim i sličnim postmodernističkim pojavama) je aktualno da to nije zapravo novost nego zrelost, neke vrste sinteza, obzirom da posluju sve strane i akteri koji se i više nego odobro znaju, pa se i vladanje (i zalaganje) i više nego dobro zna.

I birači su se opredjeljivali puno puta i rezultati opredjeljivanja se i više nego dobro znaju, a konačno je sve prešlo s onu stranu, pa velikih uzbuđenja nema, napetih očekivanja vjerojatno još manje. Nešto uzbuđenja je nedavno izazvao Joža Friščić, ali su zavidna zalaganja i nastupi u postizbornoj drami rješila ne samo takve sitnice nego i razne višedesetljetne naboje.

Sve se čak jasno da izraziti na više poznatih načina:
- npr. u milijardama je jasno da je konkurencija više nego dobra, čvrsta i na niovu, tako da je najviše po Čačiću, odlučuje tko bolje zna i može;
- u raznim vizijama i napredovanjima, rastu ... slično, opet jaka ponuda u istim smjerovima i samo treba dotaći ...;
- smetnje skoro uklonjene ...

Može se uočiti da se kreće slično ostalim pojavama (školstvo, radni procesi a naročito oko nekretnina, nogomet, smjerokazi ka EU i NATO, odnosi prema istoku ...) - velika konkurencija odlikaša u vladanju i zalaganju, nešto što je jako dugo trend i konačno je sazrelo, dramatike i otpora više nema, a ni pogibelji (nitko nije stradao ni bankrotirao, sve je na sceni i u igri, čak i mrtva materija).

Tko je glasao

Imaš pravo, uistinu sam

Imaš pravo, uistinu sam previdio tu rečenicu.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

grgo Naši ljudi su čudni,

grgo
Naši ljudi su čudni, jer moralizatorski osuđuju borbu za vlast ("fotelje"), a nakon toga lamentriaju nad neizvršenim obećanjima.

Ovo smatram normalnim. Ipak se preskače važan početni euforični stadij gdje nas (glasače) rukovodi NADA a u odnosu na kasniji realitet stvarnosti prakse u političkoj borbi. Suština je u pragmatičnoj razlici vladanja i "služenju narodu", na čemu će se još dugo morati raditi. Tek kad se politički suparnik ne bude smatrao neprijateljem moguće su promjene ka služenju narodu.
A podrazumjeva se vladanje iz fotelja a ne sa travnjaka vikendice.

PS: ti meni dvaput onu Baden-Baden, upisao si isti sadržaj ravno 4x

Tko je glasao

Ispričavam se zbog

Ispričavam se zbog suvišnih upisa. Mea culpa, mea maxima culpa!

grgo:(

grgo

Tko je glasao

izbrisano

izbrisano

grgo

Tko je glasao

izbrisano

izbrisano

grgo

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci