Tagovi

Zašto je dobro da je na čelo SOA-e imenovan baš Daniel Markić

Konačno se dogodilo. Predsjednica RH i predsjednik Vlade RH dogovorili su i supotpisali prijedlog za imenovanje novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Time su ne samo okončali trakavicu oko smjene Dragana Lozančića, već i pokazali da mogu sjesti za isti stol i usuglasiti stajališta daleko od očiju javnosti. Više od pedeset dana su trajala politička prepucavanja u vezi procedura i nadležnosti za, u prvome redu, razrješenja dužnosnika u obavještajno-sigurnosnom sektoru, a potom i oko toga tko bi od političkih aktera u procesu imenovanja trebao imati veći utjecaj. Isprva je sukob bio samo na relaciji Pantovčak-Banski dvori, da bi se naknadno igra spustila i na nižu razinu, u okvir Vlade RH. Upravo je zbog potonjeg važno da su Predsjednica i Premijer konačno nadvladali taštine i pokazali kako im je u aktualnom europskom političko-sigurnosnom okruženju ipak najviše stalo do nacionalnih interesa.

Da je problem eskalirao do razine koja se ne može više tolerirati govori činjenica da se u javnosti već počelo raspravljati ne samo o imenima kandidata za najviše dužnosti, nego i o konkretnim njihovim aktivnostima unutar obavještajne zajednice. Jednima je takvo razotkrivanje služilo u svrhu kompromitacije pojedinih osoba, a drugima za njihovu obranu. To je nešto što si ni jedna ozbiljna država ne smije dopustiti. Uobičajeno je, naime, da se problemi unutar te zajednice i ukupnog sustava sigurnosti rješavaju iza čvrsto zatvorenih vrata, a javnost obavještava kad je problem već riješen. Naravno, zatvorenost sustava ne isključuje ni građanski, ni politički ni stručni nadzor, ali za to postoje pravila, točno određene procedure i nadležna tijela. Ovo što su neki pokušali plasiranjem klasificiranih podataka u medije, neodgovorno je i nedopustivo u normalnom društvu.

Najveća je korist od imenovanja Daniela Markića to što se on već nalazi u sustavu, bio je Lozančićev suradnik za međunarodnu suradnju. To što su mu iz HDZ-a stavljali na teret, za Oreškovića i Grabar Kitarović je, izgleda, bila njegova najveća preporuka jer upravo će što bolja suradnja među obavještajno–sigurnosnim službama zemalja unutar EU i šire biti potrebna da bi se lakše odgovorilo izazovima koji, ne treba se zavaravati, ubuduće čekaju i Hrvatsku. Markić je profesionalac koji taj posao radi već godinama i svakako je bolje rješenje od bilo koje politički imenovane osobe. Ne znamo koju je dvojicu predložio Karamarko, ali su Predsjednica i Premijer očito smatrali da bi HDZ-ovi kandidati bili previše vezani uz njega ili da su manje stručni od Markića. Bez obzira na to što je presudilo, mudro su odlučili, a i odgovornost je isključivo na njima.

Odluka koju su zajednički donijeli je dobra i zato što je nakon demokratskih promjena, prelaskom Hrvatske na sustav parlamentarne demokracije, ovlast za upravljanje obavještajno–sigurnosnim službama podijeljena između Predsjednika Vlade i Predsjednika RH tako da ravnopravno dijele informacije i odlučuju o tome tko će voditi pojedinu službu pa je time što su Grabar Kitarović i Orešković postigli dogovor da jedan od njih dobije presudni utjecaj na imenovanje čelnika agencije, a drugi, odnosno druga da odluči tko će voditi ured za kontrolu njezina rada, osigurano i to da nitko nema apsolutnu moć nad tajnim službama. Time je na svoje došlo i civilno društvo koje je posljednjih mjeseci iskazivalo zabrinutost ako bi se Karamarku dopustilo da sam izabere vodeće kadrove. Dugoročno bi ovakav pristup problemu kadroviranja u obavještajno-sigurnosnom sustavu zemlje mogao postati i model za njegovo rješavanje, svaki put kada na prvu nije moguće postići potpuno suglasje.

Sljedeće dobro proizašlo iz ovakvog rješenja je relaksiranje odnosa između Pantovčaka i Banskih dvora. Taj je varirao od vrlo srdačnog do krajnje zategnutog. Najbolji je bio odmah na početku mandata, a najnižu točku je dodirnuo nakon što je Grabar Kitarović bez konzultacija s Premijerom potpisala odluku o razrješenju Dragana Lozančića. Skoro dva mjeseca je trajalo natezanje oko toga treba li Orešković bez pogovora udovoljiti želji Predsjednice i koliko uopće ima smisla odugovlačenje ako je jedno od dvoje ljudi koji upravljaju tajnim službama izgubilo vjeru u ravnatelja. Neimenovani su izvori marljivo servisirali medije informacijama o tome što Grabar Kitarović zamjera Lozančiću, s jedne strane, dok se s druge špekuliralo ne krije li se u pozadini svega njezin odnos prema osobama koje se nalaze pod istragama USKOK-a. Utoliko je važnije što o tijeku razgovora, dokle god nije postignut dogovor, javnost gotovo ništa nije znala. Ako medijima i do sada nije netko drugi „dilao“ informacije, umirujuće djeluje spoznaja da Predsjednica i Premijer, kada hoće, itekako znaju sačuvati njihovu povjerljivost.

Na kraju, što se Karamarka tiče, dogodilo se da je zbog vrlo tijesnog izbornog rezultata gotovo potpuno ispao iz sustava odlučivanja o kadrovima unutar sigurnosno-obavještajnog sustava. Ulogu koju je dosad redovito imao čelnik najveće vladajuće stranke preuzeo je nestranački premijer. Na iznenađenje mnogih, Orešković je pokazao kako ne želi samo igrati namijenjenu mu ulogu nego da uz odgovornost koju nikako ne može izbjeći želi preuzeti i sve premijerske ovlasti. Iako se na prvi pogled tako ne čini, jako je dobro što nije uzeo u obzir kandidate koje mu je predložio Karamarko. Odnos između njih dvojice je problematičan od samog početka i korisno je što će, ako netko uskoro ne povuče krajnje radikalan potez, biti riješen za dulje razdoblje unaprijed. U igri živaca, gdje nije nedostajalo ni blefova, Orešković je pokazao da mu nisu samo financije specijalnost. Pokazao je Karamarku gdje mu je mjesto kao Prvom potpredsjedniku Vlade i ovaj sad može birati između dvije mogućnosti – pomiriti se sa sudbinom ili isprovocirati nove izbore ako misli da bi njemu i njegovoj stranci donijeli bolji status.

U tom smislu je, osim već navedenih koristi, imenovanje Markića dobro i zato što će, gotovo je sigurno, biti okidač kojim se pokreće sređivanje odnosa unutar vladajuće koalicije. Što god Karamarko odlučio, ostale će opcije biti predmetom drugih analiza, bolje je od ovoga što smo do sada gledali. U vrijeme kad se EU suočava s jednim od najvećih izazova otkako je formirana, migrantska kriza i val terorizma otvorili su niz pitanja koja zadiru u sami temelj te zajednice, Hrvatska si ne može dopustiti daljnje rastakanje sustava i blokadu institucija zaduženih za održavanje stabilnosti i mira.

Komentari

Meni je nepojmljivo da po

Meni je nepojmljivo da po drugi put na to mjesto bude imenovan netko sa stranim državljanstvom.
Najprije Amerikanac Lozančić, a sad Francuz Markić.
Kojoj domovini su vjerni?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Sve pet, i sam sam iz istog

Sve pet, i sam sam iz istog razloga u vrijeme imenovanja/izbora iskazivao rezervu prema Lozančiću, Oreškoviću pa i KGK, no ovdje sam vrlo precizno naveo zašto je u aktualnim okolnostima dobro da je baš on imenovan.

Očito je da smo već toliko vezani uz SAD, NATO i EU da oni koji odlučuju više ni ne razmišljaju o lojalnosti na takav način.

B-52

Tko je glasao

Na iznenađenje mnogih,

Na iznenađenje mnogih, Orešković je pokazao kako ne želi samo igrati namijenjenu mu ulogu nego da uz odgovornost koju nikako ne može izbjeći želi preuzeti i sve premijerske ovlasti.

kako meni izgleda orešković se možda na početku i želio fokusrati na privredu, ali Karamarko i ekipa kadroviraju tako loše da se redaju skandal za skandalom. kadrovska politika hdz-a je ko neki loš vic. ni most nije puno bolji, kao što ni kukurku koalicija nije baš briljirala s kadrovima u prijašnjem mandatu. ali ovo što karamarko radi... pa mogli su sigurno naći bolje kandidate od mije i hase i njima sličnih. sad je orešković prisiljen uplitati se i u kadrovsku politiku i u područja van privrede jer mu ovi kompliciraju život.
neka karamarko opet izvuče nekog "bisera" na odgovornu funkciju i onda eto ti još tri mjeseca punih natezanja, skandala, glupiranja po medijima...

Tko je glasao

To da Karamarko vodi

To da Karamarko vodi katastrofalno lošu kadrovsku politiku je već opće mjesto u političkim analizama, teško je i zamisliti što bi tek bilo da nema kočničara iz MOST-a (ovaj put je riječ "kočničari" upotrijebljena u pozitivnom kontekstu).

Nadajmo se kako će imenovanje baš Daniela Markića natjerati Karamarka da definitivno i dugoročno riješi odnose unutar vladajućih. Za podnositi ovoliko sramoćenje, kako stranke, tako i osobno, čovjek treba biti pomalo mazohist. Nisam siguran da Karamarko to jest, a za Hrvatsku je svako rješenje bolje nego ovo jalovo junačenje i prepucavanje preko medija dok se sve ostalo rastače i propada.

B-52

Tko je glasao

...naslov je koma, loš, ali

...naslov je koma, loš,
ali je sam tekst vrlo dobar,...bolji od niskog agitacijskog standarda postavljenog zadnjih par mjeseci....

Tko je glasao

Nećeš se ti trollu leba najesti od pisanja

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci