Tagovi

Zašto Hrvatska tolerira fašizam

"Poštovani gospodine Premijeru Republike Hrvatske, poštovana gospođo Predsjednice Republike Hrvatske, poštovani gospodine Ministre unutarnjih poslova Republike Hrvatske:

Kao unuka, nećakinja i bliska rođakinja više žrtava jasenovačkog zločina, ali i kao pripadnica hrvatske židovske zajednice, a prije svega kao stručnjakinja i objavljivani autor na teme iz Holokausta i židovske povijesti, želim vas obavijestiti da se mjesto Jasenovac nalazi u Hrvatskoj, a ne možda na Okinavi, Novoj Gvineji, Samoi, Sejšelima, Karibima ili nekom drugom udaljenom i egzotičnom mjestu, kamo možda odlazite na ljetovanja. Zašto vas moram o tome obavijestiti upravo ovim činom, pokušavajući umoliti hrvatsko novinstvo da skupi novinarske odgovornosti i objavi ovo Otvoreno pismo?

Niste reagirali kada je službeno i javno prije nekoliko dana postavljen „spomenik“ s ustaškim znamenjem i s ustaškom krilaticom Za dom spremni, pod čijim je zovom u istom tom Jasenovcu, i drugdje diljem Nezavisne Države Hrvatske, načinjeno ustaško etničko i političko čišćenje hrvatskoga društva tijekom četverogodišnjeg trajanja Nezavisne Države Hrvatske. Po svemu se dosad čini da je vaša reakcija izostala jer vam je možda nepoznata lokacija toga mjesta: ono je u Hrvatskoj, ono je time za svakoga od vas troje u okviru različitih, ali vrhunskih ovlasti i dužnosti.

"Židovima (i Romima i hrvatskim Srbima) su se dogodili ustaše i dogodio im se Jasenovac"

U svome svakodnevnom predavačkom radu susrećem i mnogo mladih hrvatskih učenika koji me ponekad pitaju jesu li Židovi „tijekom Drugoga svjetskog rata iz Hrvatske istjerani u Izrael, ili što im se zapravo dogodilo?“. Ta djeca ni ne slute istinu koju im je škola bila dužna pružiti. A ona je, gospodo najviši i najodgovorniji dužnosnici u Republici Hrvatskoj, jednostavna i može se lako izreći ukratko: Židovima (i Romima i hrvatskim Srbima) su se dogodili ustaše i dogodio im se Jasenovac. Dogodilo se u ustaškom oktroiranom parlamentu hrvatske države izglasano zakonsko etničko čišćenje u ime tla i krvi. Dogodila se masovna smrt nepoželjnih. A danas nije slučajno što hrvatska mladež pojma nema o tome: nitko im o tome ne govori, istina se i u školskom sustavu koliko je god moguće prikriva kojekavim zaobilaženjem istine, izmišljotinama i zabašurivanjima crne povijesne stvarnosti (što u konačnici najviše škodi upravo hrvatskoj mladeži, jer mladež iz u ustaškom sustavu etnički progonjenih zajednica barem u svojim obiteljima može čuti povijesnu istinu o tragediji koja je ne tako davno zadesila njihove pretke u Hrvatskoj). A sada skoro svakodnevno svjedočimo kako simpatizeri počinitelja toga zločina na javnim prostorima i nesmetano podižu spomenike svojim simpatijama. I gdje će, dakako, nego najbliže najvećem ostvarenom ustaškom zločinu, u samom hrvatskom mjestancu Jasenovcu, za koji se u muzejskoj legendi i samoga današnjeg jasenovačkog muzeja bešćutno konstatira da je bio na „dobrom prometnom položaju“ (za dopremanje prije svega etnički nepoželjnih, koji su tu našli svoj tragični kraj).

Gospođo Predsjednice, slikate se ovih dana nasmiješeno (i u određenom za mene vrlo znakovitom društvenom miljeu) uz ustašku varijantu hrvatskog grba i zatim izjavljujete da u tome nema ničeg posebnog ni problematičnog, a da su vaši pogledi na ono što ta zastava predstavlja, navodno, poznati. Znate, prigodno poziranje u crnome, s buketom holivudski bijelih ruža u rukama, u jasenovačkom grobištu dan prije javne komemoracije, to NIJE stav. Iz svega je dvojbeno kakvi su vaši stavovi doista, i to kome je što poznato o njima – svime što pokazujete svjedočite da su vaši pogledi vrlo prilagodljivi, u najmanju ruku. I sada, kada se dogodio nesmetani skandal u Jasenovcu, sto metara od ledine s grobovima i mojih najbližih srodnika, stradalih od ustaške ruke samo stoga što su bili Židovi, gdje ste, što su sada vaši stavovi?

Nije vas mogla, dakako, bolje naputiti niti vaša „specijalna savjetnica za Holokaust“ gospođa Jovičić, ravnateljica JUSP-a Jasenovac, čiji stavovi su također dobro javnosti poznati, a i oduševljeno ih je potvrdila još nedavno, za ministrovanja gospodina Hasanbegovića, kada se javno pohvalila da rad njezine ekipe u Jasenovcu uživa punu potporu i pohvalu upravo toga ministra, koji se – nota bene - javno, ranije ali slično poput vas ovih dana, dao slikati s ustaškim obilježjima. Vaša specijalna savjetnica, doduše, od imenovanja do danas suzdržala se od javnog govorenja u Vaše ime na komemoracijama ustaškim žrtvama, a nadam se da će tako i ostati. Željela bih vjerovati da je u tome i moja mala zasluga, jer sam ju javno upozorila da ću njezino govorenje nad židovskim grobovima u Vaše ime i u službenim prilikama smatrati uvredom koju biste Vi osobno uputili žrtvama, jer gospođa Jovičić sigurno nije netko tko te žrtve poštuje, kao što je razvidno iz čitavog njezinog djelovanja. Jer sada se stvari razvijaju dalje i činjenice su mnogo jasnije, upravo kao što sam počela javno upozoravati prije punih deset godina pri otvorenju revizionističko0g postava u jasenovačkom muzeju, koji je, eto, nedavno primio ne samo javno prenesene pohvale g. Hasanbegovića, nego i nedavne komemorativne posjete i polaganje vijenaca proustaških političkih struja, koje je gospođa Jovičić osobno dočekala dobrodošlicom.

"Gospodine Plenkoviću, što ćete poduzeti?"

Gospodine premijeru Plenkoviću, načelnica mjesta Jasenovca je članica Vaše stranke. Jeste li poduzeli i namjeravate li poduzeti neke mjere oko ovog slučaja te za sprječavanje sličnih budućih, u okviru Vaše stranke i općenito na javnim prostorima? Osvojili ste premijersko mjesto, odnosno Vaša je stranka pobijedila na nedavnim izvanrednim izborima, usuđujem se naglasiti isključivo na temelju promjene donedavnog radikalnije desnog „imidža“ stranke. Pobijedila je upravo na čelu s Vama, upravo zahvaljujući Vašem europskom izgledu, držanju, ponašanju i retorici. Pobijedili ste na izborima upravo privukavši umjerene glasače različitih usmjerenja, a svjesno ste žrtvovali u tom cilju „jastrebove“ u svojim redovima – je li to bio samo izborni trik? Je li to ipak bio samo visoki vanjski sjaj, a unutra je – kao što mnogi mnogo upućeniji od mene u političku praksu tvrde – i dalje trulina ultradesnice? Izabrani ste glasovima ljudi kojima je stalo do konačno boljeg i kulturnijeg života i, opravdano, u 21. stoljeću im je „dosta i ustaša i partizana“. Izabrani ste, ali hoćete li se moći održati na tom pozitivnom političkom kursu još skoro četiri godine, uz Vašu načelnicu mjesta Jasenovca i mnoge druge članove Vaše stranke, kojima je do ustaša očito i te kako stalo? Pitanje je je li Vama (ipak) toliko stalo do njihovih glasova da pokušavate sjediti na dvije strane... ovaj slučaj s proustaškim spomenikom u Jasenovcu to će jasno i brzo pokazati. Jer kao premijer i kao predsjednik vladajuće stranke, ili ste solidarni s najnovijim jasenovačkim skandaloznim spomenikom, ili ste protiv njega, a ako ste protiv, trebate jasno, odmah i odlučno djelovati. Sredine nema. Dok ne ostavimo u povijesti i za povijest (ali istinitu!) i ustaše i partizane, neutralne i gospodske sredine NEMA. Vaša funkcija traži da se javno i jasno opredijelite.

"Ministre Orepiću, počnite raditi svoj posao"

Gospodine Ministre Orepiću, počnite raditi svoj posao, za koji Vas porezni obveznici s povjerenjem plaćaju!!! I radite ga na vrijeme, a ne kada se repovi već povlače, kada pokazujete da nemate snage rješavati probleme na način europske demokracije. U Europi je antifašizam pobijedio 1945., i pobjeđuje do danas, i pobjeđivat će uvijek, neovisno o žrtvama koje će fašizam raznih smjerova povremeno uzimati. Europa je u krizi, fašizam posvuda diže glavu, ali neće nikada pobijediti! Jer, znajte, danas mi koje ovaj naš domaći neofašizam smatra nepoželjnima nećemo bez otpora ulaziti u vlakove koji će nas odvesti na „dobar prometni položaj“, kako bi nas se ljubitelji krvi i tla oslobodili. Nemojte oklijevati raditi svoj posao, kako ne bi došlo do stanja da se moramo braniti kao građani, jer to bi značilo svojevrsni novi građanski rat (u društvu u kojem ni Predsjednica Republike ne shvaća politički pojam građanina, pa to i javno obznanjuje!). Branite i sebe i sve nas, hrvatsku demokraciju od minornih ali ne manje opasnih neoustaških pokazivanja sile. Za to ste plaćeni i, štoviše, za to ste izabrani na izborima.

I konačno, kamo je, kada je riječ o ovome najnovijem neoustaškom skandalu, i općenito, nestala takozvana hrvatska inteligencija, gdje je predsjednik HAZU, gdje su društveni uglednici... Hvala profesoru Klasiću i drugim vrlo rijetkim i meritornim iznimkama, a mnogo „intelektualaca“ je nažalost u mišjoj rupi, čuvajući svoje mišje pozicije, drugi su na desnici onog starijeg, ne-europskog tipa, ustašoidnog, i nije ih malo...

Kad već nema toga jakog glasa narodne savjesti, od troje adresata ovoga Otvorenog pisma očekujem da čine ono za što su izabrani većinom glasova birača, a to sigurno nije koketiranje i kompromisiranje sa simpatijama za ustašluk.

Julija KOŠ"

Komentari

koji glupan..............

Tko je glasao

Rodna zaslijepljenost

Zašto tvrdiš da je gospođa Koš muško?

Tko je glasao

@sjenka, dnevnik ti je pomalo

@sjenka, dnevnik ti je pomalo budalast jer ne daje ama baš nikakve realne i stvarne činjenice koje bi potvrdile naslov istog.

Uostalom, ustaša u Hrvatskoj nema odavna a fašizam je prisutan samo i jedino kod tzv. atifašista. Istina, za sada tek u tragovima ali sa tendencijom rasta.

Tko je glasao

Iluzorna pomirba sljednika ustaša i antifašista

I tvoj komentar o mojoj osobi kao budali upravo dokazuje agresivnost konzervativne revolucije koju zlonoseće poražene snage iz prošlosti pokušavaju promovirati u civilizacijsko pravo. Ćak i s oltara...

Tko je glasao

@sjenka nemoj kazati da nisi

@sjenka nemoj kazati da nisi razumjela da nisam tvojoj osobi i tebi rekao da si budala već sam rekao da ti je dnevnik pomalo budalast a to od tebe ne očekujem.
Znači, nisi baš bila koncentrirana kada si ga pisala jer znam da bi tada bio drugačiji i činjenično utemeljeniji.

Tebi je vjerojatno poznato da neki ljudi na ovom portalu znaju koja je osoba iza nika @sjenka i da oni vrlo pažljivo čitaju tvoje tekstove.

Svako dobro!

Tko je glasao

Kme, kme, kme... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Kaj je šmrkavac, netko ti

Tko je glasao

Nošenje crvene zvijezde je temeljno ljudsko pravo

Dakle, sud u Strazburu je presudio u korist Crvene Zvijezde ... Atilla Vajnai i Janos Fratanolo su dobili spor protiv države Mađarske - i što će sada Plenki i Bujanec ...

http://hungarianspectrum.org/2012/04/20/hungarys-plumbers-tek-the-case-o...

Tko je glasao
Tko je glasao

Tako je QQ

Fašizacija nit je nova, nit je puzajuća, već je baš kako si rekao - galopirajuća.

http://www.24sata.hr/kolumne/nema-tu-nikakve-refasizacije-fasizacija-nik...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Film: "najveće srpske laži, od Jasenovca do Dvora na Uni

Galopitrajuća fašizacija, je samo po tome što Hrvatskom odjekuju galopirajuće laži velikosrbočetničkih i jugočetničkih fašizatora-koje toliko grize mržnja prema Hrvatima i Hrvatskoj , da su ubacili u petu brzinu galopirajućeg specijalnoratovskog srpskog laganja.

Kada Srbi kažu da ima kod nas fašizma, a kao što znamo , i kao što se oni hvale svojim laganjem, jasno je da niti traga od toga, nego oni liječe svoju frustraciju i mržnju i urliču širom Europe i svijeta. Amerika ih je od..bala s tim njihovim lažima, a na nama je da te laži pokazujemo.

Recimo, mogli bismo snimiti film "ajveće srpske laži o Hrvatima : od Jasenovca do Dvora na Uni"!

Tko je glasao

Objasni to Petra Juliji Koš

NE MOGU PRIHVATITI USTAŠKI SIMBOL KRAJ MJESTA GDJE SU MI USTAŠE UBILE OBITELJ' Julija Koš u Jasenovcu je ostala bez djeda, bake i tete

http://preview.tinyurl.com/hpoyjzv

Naravno ako imaš tolko morala i ljudskog dostojanstva...

Tko je glasao

Meni je jasno što ona ne može

Meni je jasno što ona ne može prihvatiti, ali me buni kako se u Jasenovcu plaća ustaškim kunama? Valutom koju je izmislio Poglavnik i koji ju je prvi uveo u platni, ili koji već promet.
Kako to da kuna nije postala simbol ustaštva, a ZDS jest?
Kako to da nekima je simbol ustaštva hrvatski grb s prvim bijelim poljem, a nije himna Lijepa naša?
Kako to da netko tako može živjeti 25 godina, a onda odjednom ga 2016. zasvrbi i počne urlikati?
Jel to baš zbog tih simbola ili je zbog nečeg drugog?

Tko je glasao

Kako to da kuna nije postala

Kako to da kuna nije postala simbol ustaštva, a ZDS jest?
Iako se tada radilo o koketiranju s desnicom, predlagatelj uvođenja kune je prilikom obrazlaganja prijedloga inzistirao na tome da se ne radi o vezi s NDH nego o kuninom krznu kao povijesnom platežnom sredstvu.
Kako to da nekima je simbol ustaštva hrvatski grb s prvim bijelim poljem, a nije himna Lijepa naša?
Lijepa naša nastala je stotinjak godina prije NDH. Prilikom donošenja zakona o grbu i zastavi predlagatelj je tražio da prvo polje bude crveno kako bi se izbjegle asocijacije na NDH (koja je imala prvo bijelo polje) jer Ustav RH definira kao sljednicu antifašističkog ZAVNOH-a. Izvorišne osnove, citat: ... u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.)
Kako to da netko tako može živjeti 25 godina, a onda odjednom ga 2016. zasvrbi i počne urlikati?
Nije istina. Antifašisti se bune od prvoga dana i protiv urlikanja ZDS i protiv spornoga grba. Jedan od svježijih primjera je i onaj u Splitu. Oko jasenovačkog slučaja se digla najveća galama zato jer je najodvratniji i najmorbidniji.
Također nije istina ni Plenkovićeva izjava da je grb HOS-a prihvaćen na svim razinama, od ministarstva uprave do županija: Varaždinska županija odbila je registrirati grb HOS-a zbog spornog pozdrava.
Jel to baš zbog tih simbola ili je zbog nečeg drugog?
Zbog nečeg drugog: revitalizacije ustaštva i povijesnog revizionizma.

Tko je glasao

Iako se tada radilo o

Iako se tada radilo o koketiranju s desnicom, predlagatelj uvođenja kune je prilikom obrazlaganja prijedloga inzistirao na tome da se ne radi o vezi s NDH nego o kuninom krznu kao povijesnom platežnom sredstvu.

Isto obrazloženje je naveo predlagač zakona, dr Ante Pavelić, prilikom uvođenja kune kao valute u NDH. Pa čak i prije postojanja NDH, kuna je postojala kao pokušaj da se hrvatski seljak oslobodi zavisnosti od dinara i ekonomske politike velikosrpske politike. Kuna je izmišljena negdje 30ineke. Čak je bila slična današnjoj. Samo u zlatu.Izmislio ju Poglavnik.

Lijepa naša nastala je stotinjak godina prije NDH. Prilikom donošenja zakona o grbu i zastavi predlagatelj je tražio da prvo polje bude crveno kako bi se izbjegle asocijacije na NDH (koja je imala prvo bijelo polje) jer Ustav RH definira kao sljednicu antifašističkog ZAVNOH-a. Izvorišne osnove, citat: ... u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.)

Hrvatski grb s prvim bijelim poljem je postojao jedno 500 godina prije postojanja NDH. Lijepa Naša samo 100. Predlagatelj zakona je naveo crveno polje kao prvo jer je na početku bilo bijelo. A onda je jugokomunistička i srpska propaganda počela lupati iste nebuloze kao neki današnji bedaci u medijima i budale po forumima. I tako se jednostavno promijenilo polje. Da se budale zadovolji i izbije im se argument iz ruke. Inače, u SRH, zakonom nije navedeno koje polje počinje prvo na grbu. Tako da je crvena zvijezda išla s grbom s prvim bijelim poljem. I nikome nije smetalo.

Nije istina. Antifašisti se bune od prvoga dana i protiv urlikanja ZDS i protiv spornoga grba.

Nije istina. Bunili su se protiv kune dok je uvođena i govorili kako je neće koristiti. Danas ne možeš do kuna prije njih. Pozdrav ZDS se nitko ne buni, osim etnoSrba i nekih budala. Svaki koncert našeg slavuja Thompsona, počinje s tim domoljubnim pozdravom, pa se antifalibani baš posebno i ne bune. Da ne govorimo o emitiranju na radio postajama. I prodajom na CDima. Ova priča s prvim bijelom poljem je počela tek prije par godina. Do danas postoje i udruge i legalne vojne i policijske postrojbe čiji grbovi počinju s prvim bijelim poljem. Pa i sportska društva.
Grb i zastava IX bojne HOS-a, jedne od bojni 141. (čini mi se) brigade HV-a, ima i prvo bijelo i starohrvatski domoljubni pozdrav.
ZA DOM - SPREMNI

E, sad je pitanje, zašto se nekakva fašizacija vadi u određenim trenucima? Prema nekim osobama? Da se razumijemo, smatram da fašista kod nas nema i da fašizam nije problem. Komunističko-socijalistički mentalitet je problem. Također, smatram da glavni poticaj priče o fašizaciji ne dolazi iznutra, nego izvan Hrvatske i vadi se u točno određenim trenutcima koji odgovaraju određenim interesima.
Naravno, postoje dežurne dvorske lude, koje ponekad aktiviraju tu priču kako bi prebacili fokus interesa sa određenih stvari ili se obranili. Najočitiji primjeri toga su napadi na Hasanbegovića i vrištanje Vrdoljaka u Saboru.
Mislim da ne trebam posebno crtati i da se iz dva navedena primjera vidi gdje leže fašisti i ustaše i kad se pojavljuju.
:))))

Tko je glasao

Zao i glup

Ako ti i pored gomile argumentacije pametnijih od tebe i dalje misliš kako nema nikakvog problema oko toga da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" pod čijim su se okriljem za vrijeme kvislinške, fašističke i rasističke NDH provodili najgori zločini, oni koji su bili odvratni i samim oriđiđi fašistima, fašističkoj Njemačkoj i Italiji, onda si ti jednostavno ZAO&GLUP i nema tu pomoći.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kao prvo, složi si normalno

Kao prvo, složi si normalno rečenicu jer nisi uopće navela što ni trebalo s tim pozdravom.
Kao drugo, nisam ni naveo što ja mislim već sam naveo činjenično stanje. Za Dom spremni je legalan pozdrav u Hrvatskoj. To što dupelisci, bijednici i ulizice razvlače zakon pa legalan pozdrav svrstavaju pod neko širenje mržnje, i to samo u određenim situacijama, to je dokaz da smo fulali kao država. Kaznjavamo pozdrave, a oslobadjamo lopove i ubojice.
A sve to zahvaljujuci budalama.

Tko je glasao

A tko procjenjuje tko je koliko pametan Bikuljo? Simo Dubajić?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

grb

Lijepa naša nastala je stotinjak godina prije NDH. Prilikom donošenja zakona o grbu i zastavi predlagatelj je tražio da prvo polje bude crveno kako bi se izbjegle asocijacije na NDH

Koliko sam u toku priča je malo drugačije:
U doba Mohačke bitke prvo polje je bilo crveno.
U doba Austro-Ugarske prvo polje je bilo bijelo.
Onda je došao kralj Aleksandar da Hrvatska ne može imati njemački grb. Prvo polje će biti crveno.
Tada su došle Ustaše i rekli da Hrvatska ne može imati srpski grb. Prvo polje će biti bijelo.
Tada su došli komunisti i rekli da Hrvatska ne može imati ustaški grb. Prvo polje crveno.
Po završetku komunizma rekli smo da ne želimo jugoslavenski grb. Prvo polje bijelo.
Onda nas je Milošević optužio za ustašluk. Prvo polje crveno.

Na kraju smo se ipak vratili na početak ili na ono što je trebalo biti od prvog dana. Zašto je crveno polje jedino ispravno ? Jer je Kraljevina Hrvatska na službenom dokumentu kojim je izabran Ferdinand za kralja Hrvatske koristila crveno polje.

Tko je glasao

Onda nas je Milošević optužio

Onda nas je Milošević optužio za ustašluk. Prvo polje crveno.
Da, svakako. Prije svakog zasjedanja Sabora, Tuđman je pažljivo osluškivao što o tome misli Milošević i onda se tome prilagodio.

Tko je glasao

lako

Lako je danas sjediti u fotelji i pametovati.

Godina je 1990.
Milošević priprema okupaciju Hrvatske vičući putem propagande da su na vlast u Hrvatskoj došle Ustaše koje će pobiti sve Srbe i Židove. Vikao je "Gledajte uzeli su čak i ustaški grb kao simbol nove ustaške države".

Što misliš da su Njemačka, SAD i drugi rekli Hrvatskoj ? Da li nam je tada kada smo bili razoružani trebala takva reklama ?

Ti ćeš danas iz fotelje reći tko šljivi što Milošević sere.
Vidiš vlada republike Hrvatske je odlučila da nije pa je izmjenila svoju odluku od 25.07.1990. kojom je prvo polje bilo bijelo.
Dana 21.12.1990. prvim poljem je proglašeno crveno.

Tko je glasao

Za Miloševića je i sama ideja

Za Miloševića je i sama ideja samostalne Hrvatske bila ustaška. Bit je u tome da je Tuđman, uza sve svoje nacionalističke i desničarske eskapade (koje su u konačnici bile samo pitanje političke pragme) bio uvjereni antifašist i shvaćao je vrijednosti antifašizma i malignu narav ustaštva i kakve mogu biti posljedice revizionizma.

Evo što je jednom prilikom izajvio o isticanju fašističkih simbola i antifašizmu:

"Ne zanemarujem HOS. Meni je jasno da je među tim mladićima bilo i hrvatskih fanatika, hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale, ali je začuđujuće da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata. Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na smeđekošuljaškim i crnokošuljaškim tradicijama? To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske, to je nešto što svijet ne može prihvatiti, jer današnji svijet se gradi na načelima one antifašističke koalicije, traži se demokratski poredak"

Tko je glasao

Zastava

Godina 1990.
Prvi su se put usred Zagreba vidjeli deseci hrvatskih barjaka bez, kako se to govorilo, “socijalističkih obilježja”. Sudjelovalo je 1760 izaslanika, 297 promatrača, 320 gostiju i 54 novinara. Među gostima Sabora bili su američki, francuski, talijanski i sovjetski konzuli te predstavnik kanadske ambasade. Godinama poslije potvrdit će se da je među ljudima koji su na sabor dolazili iz inozemstva bilo 150 onih koji su dotad smatrani “neprijateljskom emigracijom”, koji su ušli bez viza, no u dogovoru da ih vlasti puste u zemlju.

A što su mogli očekivati od srbije nego da ih dočeka na nož i pokrene "ustašku propagandu" kad su budale to same tražile, naravno da europčanima usporedba sa nacističkom Hrvatskom nije baš bila po volji ali rušenje jugoslavije je bilo jače od toga.
Zašto nisu bile zastave sa rupom na mjestu zvijezde, pa kasnije mudro izabrati što će biti umjesto zvijezde, srbi bi si jajca pojeli od muke jer nebi bilo ustaša
koji su im bezuvjetno trebali da krenu u svoj naum uz podršku i odobrenje USA i ostalih promatrača.

Tko je glasao

Pa dobro imaš li ti mrvu srama, zrno mozga, kap karaktera???

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Laganini, Davne 1965 u ožujku

Tko je glasao

Da, i meni se dogodilo u Srbiji u JNA da mi je izvjesni

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ajde ne laži sam sebi,

Ajde ne laži sam sebi, ispadaš gluplji nego stvarnno jesi !
Na osnovu čega bi nas nazvali ustašama, partizanske prošlosti ?
Ustaše im je Tuđman servirao na tanjuru i oni su ih zgrabili, nisu srbi dovukli ustaše u Zagreb.
ili možda jesu, možda su te ustaše bili srbi, znamo njihove metode.

Tko je glasao

Imamo dvije mogućnosti kod tebe

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Mileni spori - opet izlazlš iz okvira pristojnosti

Bavi se temom a ne psihološkim profilom sugovornika. Zašto je to za tebe tako veliki problem!?

Tko je glasao

Izgubili su rat pa vode ofenzivu lažima i hrvatskim izrodima

NISAM VIDJELA DA SU NA PLOČU UREZALI VELIKO SLOVO U i da su napisali bilo što slično.

I ista ti spremna si opravdavati lijepljenje ćirilice po Vukovaru, iako su Srbi narpavili genocid nad tim gradom!
Za dom! spreman, nije ustaški izum, niti predstavlja neku agresiju, niti mržnju prema nekome, niti eje simbol ustaškog pokreta. Ustaše su uzurpirale stari povijesni poziv, kao i pleter , šahovnicu, himnu, ..., ali ne možemo se zbog toga odreći sebe, nego možemo osuđivati njihove zločine i izvornu oznaku : povećano slovo U, u kontekstu iz kojeg je jasno da se misli na njih!

I zato je dosta te izmišljene histerije fašizatora, i pisanja pisama kao metode tih fašizatora, a zatim nabrijavanja od strane frustriranih gubitnika iz Domovinskog rata, pa predsjedničkih, europskih, parlamentarnih i tko zna kojih sve još izbora, preko fašizatorskih medija politički čvrsto vezanih uz gubitnike.

Za dom spremni nije ustaški simbol, nego je povećano slovo U bio ustaški simbol. I točka.

Gospođa Julija Koš neka mirno spava, jer Hrvati su Za dom Spremni, pa će čuvati i njen hrvatski dom, a slovo U neće biti blizu nje , jer postoji Hrvatska i protiv nje ustaju samo četnici i hrvatski izrodi- to su fašisti današnejg doba.

Zato evo kratkog pisma gospođi Juliji:

Julija, samo mirno spavaj ti ,
slovo U nikada više neće ustati
Uvijek Za dom spremni Hrvati
to nikome neće dopustiti.

Za dom spremnih Hrvata
uvijek je bilo daleko prije,a i poslije slova U,
svjedoči to i 11 ubijenih za Domovinskog rata,
u Jasenovcu, hrabrih -Za dom spremni- Hrvata.

I zato antifa fašizatorima ne služi ti
jer odobrili to ne bi tvoji djedovi
Ne koristi ih da po RH pljuješ
kada se s Predsjednicom i Predsjednikom Vlade samodopisuješ.

Beograd je bio prvi Juden frei grad
i nije tvoje pomagati mu u laganju sad
Niti je tvoje, u ime ubijenih rođaka, poslanje
koristiti njihovo ime za veliosrspko za.e.avanje

Sve ostalo su velikosrpska podmetanja i histerija jer su izgubili rat.
Hrvati su ih pobijedili i krenula je srpska ofanziva najboljim njihovim oružjem-lažima i hrvatskim izrodima!

Tko je glasao

Petra, poznaš li ti "domoljubnu" Suzanu Živanović

Kada trudba žena koja koja čeka novi dječji život kao zalog tome uništava drugi dječji život...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/s-aleksandrom-zec-curicom-u-rozoj-pid...

Tko je glasao

Srbi su toliko izlešinarili tu jednu-jedinu svoju dječju žrtvu

Tko je glasao

Sjenka, http://narod.hr/hrvat

Sjenka,

http://narod.hr/hrvatska/kako-je-izgledalo-donosimo-rekonstrukciju-mucko...

Vidiš kak ste vi boljševici ubijali.

Kaj je najžalosnije je poćerka od Ševe biološka kćer jednog mog prijatelja iz mladosti, a jugoslavenske vlasti mu nisu dozvolile da si dijete pokopa u Zagrebu.

Tko je glasao
Tko je glasao

Sram te može biti, tvoji su ubijali na dnevnoj bazi curice od

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Rolaš upis o ubijenoj curici od 13 godina samo zato što je Hrva-

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Vidiš, i Bog te upozorava kakvu nakaznost radiš

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Rolaš upis o ubijenoj curici od 13 godina samo zato što je Hrva-

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Zlatka Hasanbegovića mama živi pored Trga zločinca Tita

koji joj je ubio oca, ona je također uznemirena, a aktualna i bivša vlast nemaju sluha za žrtve zločinca Tita. Istovremeno ti ljignjavci čiji su pretci pobili pola Zagreba i sve što imaju oteli i opljačkali Hrvatima smatraju se mjerodavnima gnojiti po hrvatskom medijskom prostoru i pričati o fašizmu???

Što milsiš o toj paraleli? Imaš li snage odgovoriti ili ćeš jednostavno preskočti jer ti ne paše i spamirati. Znam odgovor.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Cinici bi rekli - pa zar samo oca?

Za vrijeme fašističke NDH na koju se Hassan fura, smaknuta su cijela sela, iskorijenjene cijele porodice, a i Hassanu je nešto uže rodbine skončalo baš od ustaške ruke. Inače, Jasenovac je samo vrh ledenog brijega ustaških zločina ili šlag na njihovoj zločinačkoj torti, jer gomila žrtava nije imala niti tu "sreću" završiti u Jasenovcu.

To da je antikomunist još mogu shvatiti jer teško je ostati bez tolikih nekretnina i biznisa koje su njegovi imali od Triglava do Đevđelije, mogao je mali Haso studirati povijest na Sorboni za skupe pare, a ne besplatno na socijalističkom FFZG-u, mogao je, kajjaznam, odlaziti na skijanja i krstarenja i biti zlatni mladić Zlatko, a ne bad blue boy po Zapruđu, moju ja shvatiti njegov žal i jal, ali ne mogu shvatiti da se jedan, kako se sam odredio, Musliman, a kojih je od strane ustaša samo u Jasenovcu pobijeno preko 1000 i kojem su ustaše pobile članove uže familije može furati na ustaše. Morao bi Hassan znati, jer ipak je povijesničar, da fašistima tj. ustašama on nikada ne može biti dovoljno Hrvat, ma koliko ustaških kapa na sebe stavio i ma koliko ZDS spomenika pohodio.

Fašistima glad za tuđom "nearijevskom" krvlju samo raste, zamasi njihove kame sve su širi, usfalilo im malo Srba, pa su sad krenuli i na Hrvate, pa nek si Haso malo razmisli koliko bi im moglo trebati da krenu i na Muslimane. Kao uostalom ne tako davno po BiH...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao
Tko je glasao

Stierova analogija

Stierova analogija pripizdine

Ivicu Račana se danas u Hrvatskoj spominje na različite načine. U ovoj novoj nezavisnoj državi Hrvatskoj pretežni su odjeci o političaru Račanu i ondašnjem SDP-u omalovažavajući, površni, onako pripizdinski, na potki desničarstva i katoličanstva.

Stier, u komentaru na postavljanje HOS-ovog spomenika u Jasenovcu, navodi:

Statut Udruge bojovnika HOS-a i kasnije statut Udruge dragovoljaca HOS-a, i jedno i drugo, odobreno je za vrijeme vlade Ivice Račana

Ta tvrdnja je djelomično točna - nije točno da odobrenje/upis statuta odobrava Vlada (Ivice Račana) već državna administracija prema propisanim uvjetima i postupku. Ta tvrdnja je unaprijed opravdanje da se ne poduzme ništa – recimo da se ispravi ta pogreška u odobrenju i da se taj spomenik sruši. Naravno da bi bilo poželjno o rušenju donijeti odluku i  to rušenje napraviti po danu a ne po noći.

Račan kao etalon

Nevjerojatno je kako jebeni konzervativci i desničari u svoja pogana politička usta uzimaju Račana kao mjeru, kao etalon. Račan je zapravo tužna politička figura: predao je vlast bez ispaljenog metka, bez ijednog poginulog. On je taj koji je ‘dopustio’ da kancerogeni Tuđman na prelagan način izvede višestruku revoluciju – promjenu društvenog sustava, promjenu svjetonazora, promjenu u jebeni kapitalizam najgoreg tipa, stvorio novu državu s tipovima i namjerama da uništavaju a ne da grade društvo građana s jednakim šansama za uspjeh u radu i životu, pristupu obrazovanju, bolnicama, vrtićima, itd.

Isti taj Račan, već svojim postojanjem kao oporba, u Tuđmanovom kornvalskom svemiru te nove ndHr je pomogao da država u nastajanju ipak primi Europi manje neprihvatljivi oblik, skidaju se embarga, Hrvatsku se u Europi počelo gledati s drugim očekivanjima i udareni su temelji za pregovore o primanju u EU.

A kada je 2000.te  godine Račan došao na vlast (u širokoj koaliciji) nije do kraja uspješno brisao nacionalističke i šovinističke nasade Tuđmana i posebno Šuškovih bojovnika ustaša.

Treba li ‘svijet’ biti mjera?

Da, ako je na pozicijama američkog socijaliste Bernie Sandersa , da se ne osvrćemo na one ranije predsjednike i kandidate za USA predsjednika , i posve nasuprot g.  Trumpa.

Ne, ako je po NATO listinama koje nam kao jedino i bezpridržajno važne državne interese podmeće naša Kolinda G.K.

Možda je prilika navesti Sandersovu knjigu Our Revolution: A Future to Believe In. Ta je knjiga po The New York Times Best Sellers - December 4, 2016 na šestom mjestu.

U drugom dijelu naslovljenom AN AGENDA FOR A NEW AMERICA: HOW WE TRANSFORM OUR COUNTRY su izdvojena osnovna područja interesa i stavova po:

  1.  Defeating Oligarchy
  2.  The Decline of the American Middle Class
  3.  Ending a Rigged Economy
  4.  Health Care for All
  5.  Making Higher Education Affordable
  6.  Combating Climate Change
  7.  Real Criminal Justice Reform
  8.  Immigration Reform Now
  9.  Protecting Our Most Vulnerable
10.  Corporate Media and the Threat to Our Democracy

 

Pozivam naročito pročitati Sandersovih 10 izdvojenih područja i staviti ih u odnos sa stavovima hrvatskog dvojca po tim istim temama: sada vladajućeg  HDZ-a i oporbenog SDP-a.

Mislim da je Sandersova agenda transformacije Amerike (ali ne samo Amerike!), u svakom od gore naznačenih područja konkretnija od bilo kog programa našeg dvojca od stoljeća sedmog do dannas. I ne samo to – ona je vizionarskija, u njoj se vidi da je stanje 99-1% pozicija kojoj se budući razvoj svakog društva na zajedničkoj planeti Zemlja u budućnosti onemogućava.

 

Današnji čovjek ima problem kako ostati moralno čovjekoliko biće a ne poželjeti revoluciju

Problem je u tome što živimo samo svoj život, mi/ovih 99%. 

Rekli su nam da moramo biti individua, da odbacimo, zaboravimo kako naše bivstvovanje nema potpuni smisao ako ne trasiramo uvjete za buduće generacije, za našu djecu i unuke.

U časopisu The Economist - The World in 2017, Countries The world in numbers na stotoj (gore ilutracija) stranici je predstavljena Hrvatska za 2017. Oni, ti iz svijeta i struke tvrde da vlada Andreja Plenkovića nema namjeru unaprijediti svoju desnu nacionalističku agendu a da će ekonomija ostati ispod dosega  2007-08.

Naše pristajanje na sadašnjost ne smije biti uskrata te budućnosti. Ako je to tako onda je i revolucija sredstvo da se to ne dogodi.

++++++++

http://www.nacional.hr/stier-natpis-na-spomeniku-u-jasenovcu-je-s-grba-udruge-koju-je-registrirala-racanova-vlada/

http://www.portalnovosti.com/fotogalerija-usred-jasenovca-podigli-plocu-s-ustaskim-pozdravom

The New York Times Best Sellers - December 4, 2016 Non-Fiction, Our Revolution: A Future to Believe In by Bernie Sanders, nov. 2016

The Economist - The World in 2017, Countries The world in numbers, str. 100, Hrvatska

http://www.portalnovosti.com/fotogalerija-usred-jasenovca-podigli-plocu-s-ustaskim-pozdravom

Tko je glasao

Vrlo dobar i konstruktivan upis Bube

Hrvatska jeste na putu refašizacije bez obzira što briselski Plenki i njegovi američki naručitelji iz Buzina o tome javno lomatali jezikom.
Moja nada da se argentinski Stier možda oslobodio ustaških (čitaj fašističkih) sakramenata sada je definitivno preminula u ovim njegovim eskapadama o račanovoj krivnji.
Zgodno je ovo pratiti kako Ameri (čitaj establišment kabala) potiću evropsku refašizaciju...

Tko je glasao
Tko je glasao

Šteta kaj nema

Šteta kaj nema Hasanbegovića-Hase više u vladi, bilo bi nade da na trobojnici zavijori novi grb, zelene boje !
evo što nađoh na Starčevićevom Trgu
https://s23.postimg.org/9fzaly7nt/Shiljak.jpg
Nema "Za dom spremni", kako, zašto?
Jel su takvi ubijali Hrvate u Hercegovini ili su ubijali Bosance-muslimane po Bosni ?

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

Mi smo tek počeli

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Krezubini

Tko je glasao

Fašizatori RH fašizacijom nastavljaju četničku agresiju na RH,

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci