Tagovi

Zašto gđa. Holly ne djeluje uz pomoć ustava i zakona?

Treba li nastojati popravljati/usavršavati djelovanje ljudi iz političkih stranaka da bi postali utjecajni subjekti razvoja države?

Tema od koje svi bježe kao vrag od tamjana
Od teme ovog dnevnika bježe svi kao vrag od tamjana. Bježe od sredstva s kojim se može potaknuti razvoj demokracije i natjerati vladu da radi ono što treba.

Zašto svi državni dužnosnici, službenici i njihovi upravljači te upravljači u političkim strankama obožavaju ocjenjivati, govoriti u metaforama i laprdati velike misli kratkog trajanja, nefunkcionalne za razvoj države i bilo što?
Zašto se oni ne pozivanju na nesukladnost djelovanja vlade spram ustava i zakona i akata koji zakoni propisuju? Zašto ne traže promjene i dopune zakona u korist građana i tako direktno ne pokažu građanima da su opozicija i oni koji se bore za mjesta u parlamentu bolji od sadašnje vlade?

Zašto tužbama protiv pojedinih dužnosnika ne dokazuju da rad vlade nesukladan državnim interesima i da se vlada djeluje protivno načelu dobrog gospodara? Ne dešavaju se protudržavna djelovanja samo u javnoj nabavi, ona se mogu desiti u svim područjima djelovanja središnje državne i lokalne uprave te svi dužnosnici i upravljači mogu biti tuženi. Ovo područje je u zakonima loše regulirano.

Što je gđa. Holly učinila
Dok je gđa Holly bila član SDP-a i kasnije kao građanin i pripadnik ORAH-a imala je pravo govoriti o tome da vlada g, Milanovića ne provodi program SDP-a u državnoj praksi.
Takav njen govor bi mogao imati utjecaja na neke građane koji će zbog toga i drugih činjenica birati nju ili drugačije od toga kako su prije birali. Koliki je utjecaj spomenutog govora o tom potom.

Što je gđa Holly mogla učiniti, a nije
Zašto je gđa Holly izabrala baš takovu interpretaciju događaja povezanog s nečinjenjem vlade SDP-a ne neku drugu interpretaciju – primjerice ustava?
Ustav RH, Članak 110. kaže - ....., "a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, mandatar je dužan program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru ... i zatražiti glasovanje o povjerenju."

Programom Vlade koji je odobren od parlamenta se određuje rad vlade, a može služiti i za pozivanje vlade na odgovornost za neizvršavanje programa.

* Gđa. Holly je mogla upozoriti i insistirati da u program Vlade uđe ono što je bilo u programu SDP-a. Je li to učinila? Zašto? Ili nema veze između dva programa: SDP-a i vlade.
Pravni sustav to ne određuje. No, određuju načela poštenosti rada političkih stranaka te načela upravljanja državom.

* Gđa. Holly je mogla i još uvijek može upozoriti i taksativno navesti što sve od programa vlade ne ostvaruje i odgovarajuće tome pravno postupiti. Ali nije, a hoće li? Mogla je i tražiti da se program vlade dopuni ili da se izbace dijelovi, da se izmjene prioriteti?
Želi li gđa Holly djelovati prema pravnom sustavu države ili biti izvan/iznad njega?

Uobičajena "politička manira" je zakonito ili nezakonito ponašanje?
I HDZ je mogao taksativno nabrajati sva nečinjenja po programu sadašnje vlade i tražiti da program izvrši ili da SDP odstupi. Mogao je tražiti i dopunu i korekciju programa. A nije.
Time je mogao je artikulirati javno mnijenje i prisiliti vladu da barem jednu ili dvije stvari važne za građane učini. Ni HDZ to ne čini. Zašto?

U državama u propadanju nije uobičajeno koristiti pravne mehanizme za stimulaciju vlade da radi više i ograničavanje vlade da radi gluposti i štete.
Čini se da državni dužnosnici i službenici te utjecajni iz političkih stranaka ne znaju što u ustavu i zakonima piše o demokraciji i tržištu ? Ili drugačije interpretiraju slova ustava i zakona? Ili namjerno ne koriste zakonske procedure koje su od interesa građanima?
Imaju li stranački vladari đentlmenski ili prešutni hajdučki dogovor da se «pravnim mučenjima» ne izlažu, jer ako ćeš ti mene mučiti danas ja će tebe sutra.

Nečinjenje, dakle ne postupanje po procedurama i zakonima može biti i krivično djelo.

Komentari

Mene zanima: zašto gđa Holy uopće djeluje?

Imaš viška L u njenom prezimenu ili je to namjerno.:)

Tko je glasao

Osim toga kad je već spominješ

Sjećam se početka njezinog uzleta s početka prošle godine i medijskog spina koji je lagano doveo do prenapuhanih 15% podrške s naslovima:

"Mirela Holy spasila siromašne"

Naime Mirelica i njezina glavica je bila suzdržana prilikom izglasavanja izmjene Zakona o tržištu električne energije

pa će siromašni građani koji ne mogu plaćati račune i dalje moći računati na opskrbu strujom.

A to što vladajući nisu imali svojih 76 ruku u saboru, to što je cjelokupna oporba napustila sjednicu i time srušila zakon, to što na kraju krajeva Mirela nije bila čak ni protiv nego suzdržana nije smetalo da je skoro svi počnu uzdizati.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/mirela-holy-srusila-vecinu-u-saboru-n...

http://www.vecernji.hr/hrvatska/oporba-napustila-sabornicu-zbog-nelegaln...

http://www.znet.hr/2014/01/mirela-holy-srusila-vecinu-u-saboru-nije-pros...

http://www.monitor.hr/vijesti/holy-srusila-vecinu-nije-prosao-zakon-koji...

itd itd

Meni je to odmah bilo smješno i prozirno.Mirela može dobit moj glas jedino kad na kurcu naraste nokat.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci