Tagovi

Zašto diskriminiramo homoseksualne parove ili zašto bi tebalo sve saborske zastupnike u zatvor u trajanju od 3 mjeseca do 3 godi

Dobar dan.

Za početak malo zakona i malo ustava. Pa kaže:

"Tko u cilju širenja rasne, vjerske, spolne, nacionalne, etničke mržnje ili mržnje po osnovi boje kože ili spolnog opredjeljenja ili drugih osobina ili u cilju omalovažavanja javno iznese ili pronese zamisli o nadmoćnosti ili podčinjenosti jedne rase, etničke ili vjerske zajednice, spola, nacije ili zamisli o nadmoćnosti ili podčinjenosti po osnovi boje kože ili spolnog opredjeljenja ili drugih osobina kaznit će se kaznom zatvora od 3 mjeseca do 3 godine."

"Posvajanje djece nije dostupno istospolnim parovima. Prema članku 133.st.2 Obiteljskog zakona dijete može posvojiti i osoba koja nije u braku ako je to od osobite koristi za dijete"

Ok, ako ja dobro čitam, prema našem ustavu i nekom zdravorazumskom razmišljanju u Hrvatskoj bi sve osobe trebale biti jednake pred zakonom. Neke ipak nisu. Zašto?

Smatram da homoseksualizam nije bolest. Homoseksualizam se javlja kao posljedica zajedničkog djelovanja bioloških i utjecaja okoline imajući na umu različitost svake biološke jedinke. ( citiram od nekud i nekoga, čini mi se točno ) Iz istih se razloga pojavljuje i heteroseksualnost. Prema nekim istraživanjima ( Kinsey ) u svakoj populaciji ima biti oko 10% homoseksualno orijentiranih jedinki. Ima sad tu milijon varijacija na temu tipa – samo sam jedanput, pretežno sam na ovoj ili onoj strain itd… Ali ako se zakačimo na tih 10% to znači da bi u Hrvatskoj imalo biti cca 450 000 LGTB osoba od kojih su sve diskriminirane pred zakonom. Ja zaista ne vidim razloga da je to tako. Mislim ,pravih razloga jer argumenti tipa: to je grijeh, to je protiv prirode, kakva će ta djeca ispasti uopće ne prolaze kod mene. Kod mladih HNS-a sam pronašao slijedeći argument pa citiram:

"Kao i kod nacionalnih manjina zalažemo se za jednakost svih građana bez obzira na njihovu spolnu orijentaciju. Mladi HNS-a smatraju da je homoseksualnost (sklonost vlastitom spolu), transeksualnost (osjećaj pripadanja drugom spolu) te aseksualnost (osoba koja nema fizičkih sklonosti niti prema kojem spolu) urođene, a ne odluke pojedinaca, te s da su drugačija seksualna usmjerenja prirodna i jednaka heteroseksualnom usmjerenju. Smatramo da bi se prava tih osoba trebala u sto kraćem roku izjednačiti s pravima heteroseksualnih osoba. U tom kontekstu zalažemo se za izmjene zakona o istospolnim zajednicama koje bi takve zajednice što više približili instituciji braka. Što se tiče usvajanja djece od strane homoseksualnih osoba Mladi HNS-a su načelno za, ali za sada ne u Hrvatskoj, jer svijest hrvatskog društva nije na takvom stupnju razvoja na kojem bi takva djeca bila društveno prihvaćena."

Ovo mi je također bedast i kontradiktoran stav jer kako možeš biti za jednakost svih građana – ali ne baš sad odmah nego čekamo da se kolektivna svijest digne na viši stupanj razvoja?! Pa valjda je i to zadaća svake vlade, svakog saziva sabora, svake političke stranke.

E, za kraj zašto cijeli sabor i vlada i sve stranke u zatvor na 3 mjeseca do 3 godine. Ako su oni donijeli diskriminatorne zakone, a zakon je vljda javan onda su i odgovorni prema kaznenom zakonu. Svi oni.

E da, skoro zaboravih. Šta ćemo sa ovim:
Nedavna presuda Europskog suda za ljudska prava u korist lezbijke iz Francuske kojoj je odbijen zahtjev za odobrenjem za posvajanje djeteta, mogla bi, tumače hrvatski pravnici i nevladine udruge, imati utjecaja i na hrvatsko pravosuđe.

Riječ je o presudi od 22. siječnja ove godine, kojom je Europski sud presudio u korist E.B., odgajateljice u vrtiću, koja je živjela s drugom ženom, a čiji je zahtjev za odobrenje za usvajanje djeteta odbijen i zbog njezine spolne orijentacije. Sud je u presudi potvrdio da su u tom slučaju povrijeđeni članci Europske konvencije o ljudskim pravima, koji se odnose na poštivanje i zaštitu obiteljskog života, odnosno na zabranu diskriminacije.

Isto tako, tumačenje, prema kojem se sud protivi diskriminaciji homoseksualaca u procesu posvajanja djece, 'indirektno obvezuje sve države potpisnice Europske konvencije o ljudskim pravima, pa i Hrvatsku.'

'Tom presudom je, u svakom slučaju, postavljen novi standard u pitanju posvajanja djece koji ide u korist nediskriminacije homoseksualaca', ističe Rodin.
http://www.crolportal.com/site/index.php?option=com_content&task=view&id... ( tekst preuzet sa ovog linka )

Legaliziranost homoseksualnih zajednica u zemljama Europe:
Člankom 13. Amsterdamskog ugovora Savjeta Europe uvjetovano je da sve zemlje koje hoće pristupiti Europskoj uniji moraju prethodno donijeti antidiskriminatorne zakone kada su u pitanju LGBT (lezbijke, gejevi, biseksualci i transrodne osobe) prava.
NJEMAČKA
Njemački Ustav-brak = združivanje jednog muškarca i jedne žene u trajnu životnu zajednicu
2000.g. Njemački parlament odobrio ograničeni oblik “braka istospolnih partnera”
Zakon o homoseksualnom partnerstvu stupa na snagu 1.1.2001.g. Partneri mogu uzeti isto prezime, imati udio obiteljskog nasljeđu, i djelovati kao najbliži srodnici prilikom donošenja ključnih npr.medicinskih odlika
Ne postoji obveza uzdržavanja drugog partnere, ne smiju posvojiti dijete, nemaju prava na porezne olakšice

BELGIJA
2000.g. registracija gej i lebijskih partnera

MAĐARSKA
1996. Dodjeljena ista prava kao i kod heteroseksualnih parova u izvanbračnoj zajednici
ŠPANJOLSKA
Potvrđen zakon kojim se priznaju izvjesna prava homoseksualnim parovima iako ta odluka nailazi na veliko protivljenje Crkve
SKANDINAVSKE ZEMLJE
Parovi stariji od 17 godina, koji su zajedno dulje od 12 mjeseci, stječu sva prava zajamčena bračnim parovima
Registrurano partnerstvo (gotovo sva bračna prava):
Danska, Finska, Švadska, Grenland, Island, Mađarska, Norveška, Švicarska

Brak:
Belgija, Nizozemska, Slovenija

Dozvoljeno služenje vojnog roka:
Austrija, Belgija, Danska, Finska, Luksemburg, Nizozemska, Francuska, Italija, Njemačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Island, Norveška, Švicarska

Usvajanje partnerove djece:
Danska, Njemačka, Island

Usvajanje djece:
Belgija, Finska, Nizozemska, Švedska

Hvala.

Komentari

Slozila bih se s tim da je

Slozila bih se s tim da je ovu temu neophodno postavljati na dnevni red. Svaki put ce makar netko stavit prst na celo, e sad kud cega to odvesti nije bitno, bitno je poceti stavljati prst na celo.
Svojevremeno sam upoznala par osoba, konkretno lezbijki i to je bio pocetak mog promisljanje te tematike. Doista nikad prije nisam o tom razmisljala, jer te teme jednostavno nigdje nije u to vrijeme bilo. U potpunosti se slazem sa vecinom iz dnevnika. Ali..
Svaki put kad se probijaju tabui i kad covjecanstvo preispituje stavove i lomi koplja na ovakvim temama, za ocekivati je nevjericu, otpor, tvrdo zastupanje svih tradicionalnih stavova.
U tom smislu, meni se cini vrlo mudrim i takticnim izjava ili statut mladih HNS-a o tome, jer se naglim istupima postize kontra efekat, tj javnost zauzima obrambeni stav i jos vise demonizira i proganja, u najmanju ruku odbacuje vec ionako namucenu populaciju.
Po meni je postupno pripremanje javnosti brojnim razgovorima u medijima, clancima po casopisima ili ovakvim portalima, filmovima, i ostalim sredstvima potrebno educirati javnost, a tek kad se izvrsi temeljita priprema, kad se mladi narastaji upoznaju sa tim, jednostavno ce sa smjenom generacija doci dio slobode.
Sad ce netko reci, zar treba proci 20 godina da se pocnu provoditi zakoni (prva sam to pomislila). Ne, naravno da ne, ali isto tako moze se zamjetiti da kad bi tih "10%" na izborima glasalo za one koji ih zastupaju (ocito ne najhrabrije, ali dosta takticno ipak) da bi to mozda imalo utjecaja, pa da i politicari koji ih inace zastupaju to rade malo glasnije. Nadalje, da promjene najlakse ipak dolaze smjenom generacija, namece i cinjenica da u svakoj populaciji imamo oko 30 % starijih osoba, a ljude u tom dobu nije lako mjenjati. Dakle, utjecati na mlade bi bio neki put, a i ostalima dozirano ukljucivati upitnike, argumetirati itd.
I sama provodeci svojevrsnu anketu medju prijateljima sto o tome misle, naidjoh uglavnom na odgovore tipa "nemam pojma", "ne mislim o tome", "sto bih ja o tome mislio uopce"..tek poslije par dana, kad su neki promislili, a nisu svi..dobih nekakve odgovore..dakle, treba vremena..
Mladima HNS-a ne bih uzimala za zlo, potrebu za takticnoscu, tj kupovini vremena, njih se (mislim na HNS, a koje i osobno smatram luconosom pozitivnih promjena na svim poljima) ionako proziva za (po meni zdrav razum) razne gluposti tipa "cetnistvo", "jugonostalgicarstvo" itd. pa mislim prevelik je taj kriz koji bi oni trebali ponijeti. Ako bi njih podrzalo 10 % populacije, a ne vjerujem da ih sad podrzava samo homoseksualna populacija, onda bi oni bili u prilici biti glasniji, tj bili bi i u poziciji moci.
Ova vlada, kao uostalom i sve prije nje, podilazi sirokim masama, kad treba i u kom pogledu treba. Negdje je pisalo da bi zbog krsenja zakona i ustava svi trebali u zatvor na 3 mjeseca do 3 godine. To vrijedi i za sve druge diskriminacije od manjinskih do invalida itd. Vlada populisticki bira pogodovati samo vecini, te mislim da nije da im pitanja homoseksualaca nije u programu, vec im nije ni na kraj pameti uzburkavati more. To je stvar racionalne politicke procjene (za koju ne mislim da je dobra niti legitimna).
Ako se o tom pitanju razmislja kao o predmetu na stolu koji treba rjesiti, vrlo lako je naci argument da to nije na agendi, jer ima i vaznijih pitanja (daleko smo mi i od standarda i od uredjenosti zapadnoeuropskih drzava). No djeluje mi logicno (samu sebe mrzim zbog ovoga) da ce recimo pravosudje na dnevni red prije staviti predmet radnog postupka poduzeca u stecaju, gdje ima recimo 2500 radnika, a o rjesenju spora ovisi zivot recimo 6000 ljudi, nego problem vrijedjanja u javnosti ili cak i fizickog maltretiranja homoseksualaca. Nadam se da me nitko nece shvatiti pogresno (ne zelim reci da je to manje znacajno, vec pokusavam docarati funkcioniranje sistema).
Po istom modelu funkcionira i otvaranje tema u javnosti. Dok se god mi bavimo egzistencijalnim pitanjima tesko ce se netko baviti temom prava homoseksualaca (na zalost tako je, opet ne drzim tu temu manje bitnom).
Po meni, sve dok je tako, dok se bakcemo egzistencijalnim pitanjem, kontraproduktivno je forsirati "manje dramaticne" teme.
Sto se tice usvajanja djece, apsolutno sam za..Homoseksualci su ljudi kao i svi drugi i ne vidim zasto bi im se pravo na odgajanje djece spocitavalo.

Ovakav, nemam nista protiv sebe. Ovakav, prasina uzvitlana.

Ovakav, nemam nista protiv sebe. Ovakav, prasina uzvitlana.

Tko je glasao

Sto se tice usvajanja

Sto se tice usvajanja djece, apsolutno sam za..Homoseksualci su ljudi kao i svi drugi i ne vidim zasto bi im se pravo na odgajanje djece spocitavalo.

Ma nemoj. Oni bi trebali imati pravo na odgajanje djece?! A ne misliš na to koja su DJEČJA PRAVA!!! Ima li dijete pravo odlučiti hoće li biti usvojeno od strane homoseksualca ili heteroseksualca?! I nemoj mi ovdje početi pričati priču, koju su svi skloni potegnuti: dobar homoseksualac/loš heteroseksualac. Govorimo o dobrom homoseksualcu v.s. dobrom heteroseksualcu i pravu DJETETA da odluči gdje bi mu bio manje problematičan život!

Homoseksualci su ljudi kao i svi drugi

Točno. Nemaju ni svi ljudi djecu ni mogućnost ili pravo odgajanja djece!

My Soul

Tko je glasao

mislila sam na to, da se pri

mislila sam na to, da se pri proceduri, a koju socijalne sluzbe svakako provode, neovisno o tome je li par homo ili heteroseksualan, najprije utvrdi je li par uopce ispunjava uvjete..pa ako ispunjava sve uvjete koji su inace potrebni, dalje bi se procedura provodila kao i dosad...pri tom uopce ne znam izjasnjava li se djete i sad o tome zeli li biti usvojeno..ako da, onda naravno po proceduri koja vazi i za hetero parove..

a sto se posljednje recenice u komentaru tice, uopce ne shvacam sto je My Soul htio reci..

Ovakav, nemam nista protiv sebe. Ovakav, prasina uzvitlana.

Ovakav, nemam nista protiv sebe. Ovakav, prasina uzvitlana.

Tko je glasao

pa ova mračna pollitika

pa ova mračna pollitika postaje stvarno univerzalna, malo sam progooglao da vidim o čemu se radi i odmah odustao... ima tu čitat sve do izbora, neću imat kad mislit o mome Ivi i XI izbornoj jedinici...

Tko je glasao

Ponajprije bih htjela

Ponajprije bih htjela istaknuti, da ukoliko već netko želi pisati o problemima LGBTQ zajednice, da je onda uputno pisati homoseksualnost (kao što vidim da pišete heteroseksualnost), a ne homoseksualizam koje već svojim izričajem sadržava negativnu konotaciju i aluziju na bolest ili čak opredjeljenje što je jasno da homoseksualnost nije. (hint: nacizam, šovinizam - jasno je valjda zašto se izbjegava imenica na *izam).
Nađoh svojevremeno i pravilnije objašnjenje (znanost + jezik), ali ne sjećam ga se više.

Nadalje, moram priznati da mi nije jasan smisao ovog dnevnika? Je, brojke i podaci su tu (par linkova radi vjerodostojnosti i provjerljivosti bi bili baš zgodni) - ali čemu sve to?
Mislim, gledam tekst, gledam naslov i pitam se što je pjesnik htio reći. Možda bi bilo malkice jasnije da je tehnički razdvojen citat, podatak i mišljenje autora. (Malo mi je zbrčkan tekst - možda bi jedno preslagivanje pridonijelo većoj preglednosti?)

Činjenica jest da u Hrvatskoj klima definitivno nije zdrava, pa da bi se ljudi krenuli outati barem poznanicima. Osobno sam prilično (za ovo podneblje :) ) upoznata sa problemima LGBTQ zjaednice i dijelom te zajednice. Mnogi od njih nisu niti nekoliko godina od samodefinicije rekli roditeljima - kako biste očekivali da kažu poznaniku? Oni koji su i rekli roditeljima, mnogi su imali što manjih, a što i ozbiljnih problema (fizičko nasilje, psihičko maltretiranje, 'odricanje', izbacivanje iz kuće i slično)
U tom smislu razumijem napis HNSovaca o 'mi smo načelno za'.
Nekavo forisiranje da se ljudi outaju je glupo dok god većina niti razumije što x-seksualnost jest i čemu to služi :)
Naime, ljudi jednostavno imaju puno previše problema kad se sazna 'što su'. Tragično, više problema ima onaj koga proglase homosexualcem (ili to saznaju) nego jedan pedofil.

Dakle, puno puno puno vremena i energije treba utrošiti na edukaciju.
Kad policija na gay prideu štiti napadače, a ne žrtve - što x-seksualci trebaju uopće očekivati od ostatka društva?
Kad potraje nekoliko dana dok Vlada javno osudi napadača molotovljevim koktelom na povorku ljudi - samo zato što je bilo pripadnika LGBTQ zajednice u povorci, onda o čemu pričamo? U toj povorci je bila moja prijateljica, koja je hetero i podržava borbu za prava čovjeka. Zbog toga je trebala biti pogođena koktelom?
U povorci nisu SAMO LGBTQ ljudi, ali se svi ponašaju kao da jesu.
Kao da u toj povorci nisu išli ljudi, već roboti, pa nije bitno hoće li se malo nafte i benzina polijati po njima ili neće?!

Da, treba vršiti enorman pritisak na zakonodavce i na provoditelje zakona, s time se slažem. Ali ne treba očekivati da će se zbog napisanih zakona netko prije outati - treba zakone i provoditi.

Dajem bod, jer mislim da temu treba spomenuti i razraditi. Što više se spominje i što više ljudi shvate da biti gay NE biraš, to možda prije Hrvati budu jednaki pred zakonom :)

Za kraj, mali brzi dokaz, onako, za malu djecu, o tome da ne možeš birati svoju spolnu orijentaciju:
Ako si muško i smatraš da si hetero - probaj se napaliti/svršiti gledajući isključivo muškarce i razmišljajući isključivo o njima (znači, bez žena/pasa/mačaka okolo :) ). Za žene - umjesto "muškarac" u prethodnu rečenicu uvrstiti "žena". Očekivanje je da ti neće uspjeti. Ako ti uspije, možda nisi 10% hetero? :)

"Čisti" hetero ljudi jednostavno nemaju privlačnosti prema istom spolu. Isto kao što "čisti" homo ljudi nemaju privlačnosti prema suprotnom. (To je uostalom neka labava definicija homo/hetero osoba)
Oni koji imaju, moram ih prosvijetliti - su možda bisexualne osobe :)
Ono što je također činjenica - 100% homo/hetero ljudi su rijetki :) Većina je tu negdje između. Oni na pravoj sredini su isto rijetki ("čisti" bisex.). Svi negdje između šećemo :)

Ne treba u sve ovo skupa umiješati i homofobiju. Pri tome prvenstveno mislim na mržnju prema LGBTQ populaciji. Osobno, ljudi koji su imali homofoben ispade, zapravo su prilično nesigurni u vlastitu seksualnost. Ne u smislu 'imam li dovoljno velikoga' :) već u smislu da zapravo na psihičkom aspektu nisu u potpunosti formirani po pitanju seksualnosti. I sama seksualnost im je zapravo tabu. (od edukacije dijete-roditelj, dijete-okolina, edukacija o sgurnom sexu, pa nadalje)

Smatram da je dobro što više pričati o problemima LGBTQ zajednice, ne zbog uvriježenog mišljenja da će se oni sad početi ševiti po cesti, već zbog toga što postoje puno ozbiljniji problemi koje ljudi zaboravljaju.
Jedan vrlo čest je zapravo posljedica outanja: dijete se outa roditeljima/obitelji, roditelji/rodbina ga odabce/izbace štogod, dijete odraste, nađe partnera, izgrade zajednički život (prvenstveno mislim na materijalno), dijete umre. Tko naslijeđuje imovinu?
Po našem zakonu, ista ona rodbina koja ga se odrekla, a osoba koja je godinama s njim to gradila, može se pokupiti i otići.

Posvajanje djece je druga priča. Pravi Hrvat i katolik(tm) će reći: "Bolje da je dijete u domu nego da ga pederi posvoje".
Osobno se zalažem da SVAKO posvajanje treba regulirati i omogućiti da dijete bude posvojeno onima koji ga žele posvojiti i voljeti, a ne da se to koči jer će ga biooški roditelj nazvati jednom u pola godine.
Kad smo već kod toga, smatram da bi trebalo uvesti dozvole za rađanje djece, jer neki ljudi definitivno nisu kompetentni brinuti o fikusu, a kamoli o djetetu. No, nažalost, tako nešto ne vjerujem da ću za svog života dočekati.

eleven plus two = twelve plus one

Tko je glasao

(hint: nacizam, šovinizam -

(hint: nacizam, šovinizam - jasno je valjda zašto se izbjegava imenica na *izam)

a komunizam? socijalizam?

omogućiti da dijete bude posvojeno onima koji ga žele posvojiti i voljeti, a ne da se to koči jer će ga biooški roditelj nazvati jednom u pola godine.

kad su djeca u pitanju, pogotovo tuđa (jer svojem zasigurno ti ne bi htjela priuštiti nešto takvo), važno je što bi dijete željelo, a ne što bi osoba koja posvaja željela. Sasvim sigurno je da bi dijete željelo imati heteroseksualne roditelje i takve želje treba uvažavati sve dok ima heteroseksualnih roditelja, koji čekaju usvajanje! Čisto sumnjam da bi neko dijete htjelo da ga usvoje homoseksualci.
Kad raspravljaš o nekoj pojavi, nemoj generalizirati: pa reći: dijete bi radije trebali usvojiti homoseksualci, nego da ga biološki roditelji ne gledaju. Sve dok ima dovoljan broj heteroseksualaca koji čekaju na usvajanje. Ovdje nije prioritet ispunjavanje želja homoseksualcima, već vođenje brige o djetetu! I to ne svom, već tuđem, pa je odgovornost društva još veća.

Što se tiče zaštite prava homoseksualaca na roditeljstvo, nisu u boljoj situaciji ni razvedeni roditelji, koji ne mogu dobiti skrbništvo jer žive sami, niti roditelji slabijeg imućnog stanja, koji isto žele dijete, ali ga ne mogu usvojiti jer nemaju uvjete za to. Dakle, nisu homoseksualci nekakva iznimka kojoj netko iz hira ne da usvojiti dijete. Uostalom, tko im brani da si rode dijete s nekim drugim. Kao da sva djeca potječu iz sretnih veza, pa ipak predstavljaju radost svojim roditeljima.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Kažeš da bi dijete sasvim

Kažeš da bi dijete sasvim sigurno htjelo imati hetero roditelje.

Moram se složiti da je to danas vjerojatno i točno. Može se pretpostaviti da bi dijete sa recimo dva tate u školi imalo dosta problema zbog toga. Klinci sa hetero roditeljima bi sigurno imali par pošalica za njega, a za vjerovati je da bi bio izložen i grubljim metodama ponižavanja od pukog dječijeg zezanja. No, isti problem u školi pa i cijelom društvenom životu imaju recimo debeli klinci. Ili klinci koji su ružni, glupi, siromašni, srbi, romi, sramežljivi, štreberi, loši u sportu itd.

A zašto je to kvragu tako? Vraćamo se na stajalište koje kaže:

Načelno smo za posvojenje djece od strane homoseksualnih parova ali ne još jer još društvena klima nije sazrijela. Ili nešto u tom stilu. Hm, a kad će sazrijeti. Možda nikad. E pa, nekad ćemo morati napraviti i taj korak pa će valjda sa vremenom postati normalno da dijete ima 2 mame ili 2 tate. Pa će to dijete imati da tako kažem normalne probleme jer je glupo, ružno, bogato, plave kose, siromašno ili već nešto što drugi pripadnici njegove zajednice ( škola, ekipa iz birtije, kolege sa posla ) mogu uzeti na pik.

Možda bi političke stranke više trebale raditi na tom " razvoju društvene svijesti " a manje povlađivati mišljenju većine. Ovako se stanje cementira. To pitanje se ne poteže jer bi se gubili glasovi. Možda griješim i stvarno bi takva odluka donijela više problema nego što ih ja sad mogu predvidjeti. Ali, ostaje utisak da i oni koji su barem načelno za to, ne rade baš previše da bi to pitanje izašlo na površinu. Da ljudi čuju podatke i iskustva drugih zemalja. Da ponovim, izgleda da je lakše to pitanje gurnuti pod tepih i nadati se da će doći bolja vremena. Sama od sebe, valjda.

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

Ahda, iščupati komad

Ahda, iščupati komad rečenice. Uostalom i iz tog komada je jasno da pričam o SVIM usvajanjima.

Ja čisto sumnjam da dijete želi provesti život u domu. I jednako tako kategorički tvrdim da dijete želi NEKOGA da ga voli, da se brine o njemu, da mu bude potpora i učitelj.
Misliš li da je djeci uistinu bitno što roditelji rade u krevetu? Ili im je bitno da se prema njima korektno postupa?

Apsolutno je svejedno tko želi posvojiti dijete, bitno je da je taj zakon tako zbrda zdola napisan da se svakome normalnom zgadi pomisao na usvajanje djeteta - jer to graniči sa nemogućom misijom. (Limit dobi, dugočasno čekanje, svi kočioni mehanizmi 'jer možda biološki roditelj nije sasvim siguran' etc)

Ja nisam nigdje izbacila želju djeteta, ali o tome nije trenutačno bilo riječi. Pa pobogu, pričamo o posvajanju djece, a ne kupni grincajga na placu - NARAVNO da je bitno što djeca žele. A ja sam i dalje sklona tome da žele ljubav 24h na dan, a ne jedan telefonski poziv u 6 mjeseci. I da im je potpuno svejedno hoće li imati dvije mame, dva tate ili tatu i pesa - dok god su djeca sretna i zadovoljna, i prema njima se postupa u skladu sa zdravim razumom.

Misliš li da djeca koja su kod hetero roditelja aktivno sudjeluju u spolnom životu roditelja? Ja sam nekako sklona vjerovati da ne. Prema tome, u čemu je za klinca razlika između mame i tate i npr dviju mama?
Puse, poljupci, zagrljaji... to su sasvim normalne i uobičajene stvari, zar ne?
Uostalom, ne sjećam se da sam vidjela hetero roditelje da pred djecom vade krajnike jedno drugome, ipak postoji neka zadrška u slobodi nastupa kad su djeca u blizini. Zašto misliš da bi nehetero roditelji imali drugačiji oblik ponašanja?!

Pa netko tko želi dijete, želi se brinuti za njega, želi ga voljeti, i educirati primjereno fizičkoj i psihičkoj dobi. Tako da, kao što hetero par koji posvoji dijete se neće namjerno ševiti pred posvojčetom, neće niti LGBTIQ par. Klinci mogu naletiti, a i da nalete - što onda? U čemu je točno problem?

I za kraj - djece koja čami u domovima ima PREVIŠE. Zapravo, svako nezbrinuto dijete je već previše. Dakle, prioritet bi trebao biti adekvatno zbrinuti SVU djecu, a prestati sa glupiranjima. Ako je posvojitelj psihički stabilna osoba, pristojnih primanja i dijete koje bi želio posvojiti želi da ga ta osoba posvoji - neka tako bude. I dijete uredno pozivati na razgovore, i posvojitelja, i gledati kako se svi skupa osjećaju.

Mislim, za biti biološki roditelj dovoljno je zaboraviti staviti kondom, ali za usvajanje napuštene djece se radi tolika strka da se malo tko uopće usudi upustiti se u bitku za 'tuđe' dijete. Da ne spominjemo gomile 'obitelji' sa roditeljima koji nemaju adekvatne uvjete (materijalne, vremenske), psihičku stabilnost, gdje se djeca 'dese' i nisu željena, nemojmo zaboraviti problem alkoholičara i ostalih ovisnika - vjerujem da nisu svi neženje i bez djece. Kao, to su po defaultu super obitelji?!
I gomila djece koja doma čami pred televizorom jer se roditelji nemaju kad baviti njima, ili još gore - ne da im se.
Uuuu što su to primjerci djece koja su sretna i koja predstavljaju radost svojim roditeljima.

Mislim, sva takva djeca koja uspiju biti sretna - ja im iskreno i od srca čestitam i nadam se da će im tako ostati što je dulje moguće.
Ali također, nemojmo zaboraviti da gomila djece svakim danom je sve otuđenija od društva, a i od samih sebe. Za koliko smo saboubojstava čuli samo ove godine?
A za koliko samoranjavanja? (to nije IN u medijima, ali broj djece koja se samoranjava raste - i to je daleko od dobrog)

A sve što trebaju je da se netko IMA vremena i volje baviti njima.

eleven plus two = twelve plus one

Tko je glasao

Što je pjesnik htio

Što je pjesnik htio reći:
Al prvo da riješimo nesporazume.
1.)
"uputno pisati homoseksualnost (kao što vidim da pišete heteroseksualnost) a ne homoseksualizam koje već svojim izričajem sadržava negativnu konotaciju i aluziju na bolest ili čak opredjeljenje"
Kao što i piše u dnevniku ne smatram LGTB osobe bolesnima. Uvažam tvoju opasku i budem pazio ubuduće.

2.)
"Mislim, gledam tekst, gledam naslov i pitam se što je pjesnik htio reći. Možda bi bilo malkice jasnije da je tehnički razdvojen citat, podatak i mišljenje autora"
Pjesnik je samo htio čuti odgovor na pitanje zašto sve stranke u Hrvata diskriminiraju i krše li time ustav i postaju kazneno odgovorne. Što se "dizajna" dnevnika tiče priznam svu kritiku, moje isprike, slijedeći će biti bolji.

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

Zaboravih prije reći, no -

Zaboravih prije reći, no - dobro nam došao ovdje :)

1) Super :)

2) Jedan vrlo grubi odgovor koji opisuje stanje cijelog našeg sustava: "Zato jer mogu". :(
Isto kao što Bandić troši naše novce, isto kao što tatini sinovi ubijaju građane svojim jurilicama. Zakoni se jednostavno ne provode. :(
Pogotovo nad onima koji su jednakiji od nas ostalih.

Mislim, dovoljno je pogledati kako prolaze razni slučajevi mobbinga baziranih na diskriminaciji, pa da nam bude jasno da oni na visokim pozicijama mogu raditi što hoće. Pa neće valjda sami sebe kažnjavati :roll: Ta nismo mi Europa.
Npr zašto bi se kaznili zbog lova palamida :) Ili zašto bi poznavali zakon...

Kad već spominješ mlade HNSa:
Osobno, HNS sam birala jer je Vesna Pusić bila na Prideu i generalno se izjašnjavala afirmativno oko LGBTIQ populacije i jer je rekla da svaka žena ima pravo odlučiti o pitanju abortusa na svom tijelu. I to mi je bio način odabira stranke (po ostalome su mi sve tu negdje - veći dio vremena seru i ne rade ništa meni vidljivo i korisno). (Otkad imam pravo glasa, znači, jedno 6 godina)

Ostali u tom periodu otkad se ja mogu glasati :) nisu ni slovca rekli u korist LGBTIQ, samo neka muljarenja (upravo sam dobila opasku, da sam zaboravila pisati 'I' od intersexual), a o abortusu se priklanjaju crkvi, i ližu joj skute.

Nakon ove šarade s HNSom (VP više nije na čelu), ja mislim da više nemam stranku kojoj bih dala svoj glas :)
Tragično je da biram stranku na ta dva pitanja, ali isto tako, to su prilično delikatna pitanja i odgovor s kojim se slažem vrlo vjerojatno dovodi do toga da se slažem i sa većim dijelom programa koji stranka nudi :)

eleven plus two = twelve plus one

Tko je glasao

Hvala na

Hvala na dobrodošlici!
Inače, na prošlim parlamentarnim izborima i moj glas je otišao HNS-u baš zbog Vesne Pusić i njenog odnosa prema LGBTIQ zajednici. Baš me zbog toga i nasekiralo što mladi te stranke u biti ne bi baš odmah prestali sa diskriminacijom. Mislim, ako mladi HNS-a nisu progresivni po tom pitanju pa onda tko u Hrvtaskoj to je?!

Znam da izmišljam toplu vodu sa ovom temom ali me zainteresiralo da saznam malo više o tome zašto prosječan Hrvat ne bi da LGBTIQ osobe smiju odgajati djecu. Naime, počeo sam postavljati to pitanje svojim mladim, obrazovanim, lijevo orijentiranim prijateljima i začudilo me da je dosta njih protiv toga ili se na to pitanje nemušto izmotavaju sa odgovorima tipa: pa ne baš sad odmah, šta ja znam možda i da, društvo nije spremno itd itd. Neugodno iznenađenje za mene. Inače, moj interes za pitanja koja muče LGBTIQ zajednicu je potaknula HDZ-ova zastupnica ( ne mogu se sjetiti imena ) koja se u jednoj raspravi pozabavila lunarno-homoseksualnim problemom pada mjeseca na zemlju u slučaju da mjesec postane gey. Prvo me to nasmijalo do suza a onda sam shvatio da je to saborska zastupnica i pao u očaj. Pa sam onda čekao reakciju predsjedavajućeg. Pa ništa. Pa sam čekao ispriku njihovog kluba zastupnika, pa ništa. Pa to je saborsksa zastupnica sunce ti žarko!
Znam, sad se ja čudim nazadnim primitivcima iz HDZ-a. Baš sam lud. Ako se do sada čekalo da društvo sazrije, mislim da je došlo vrijeme. Kim Il Sanader je uspio reći Hristos se rodi pa što ne bi i Gey je ok! I zar ta tema ne bi trebala biti tema na kojoj uvjetno rečeno lijeve stranke ( meni je sve to malo preveč desno otišlo ) ne bi mogle kupit bodove i reći: Mi ne diskriminiramo a vladajući da. Il tako nešto. Uglavnom, ostade i ja bez stranke za koju ću glasati prema svjetonazoru.

Drago mi je da si našla vremena prokomentirati ovu temu i malčice me podučiti jer, iskreno, o LGBTIQ zajednici nemam pojma niti poznajem i jednu osobu te sexualne orijentacije al me tema zanima na razini principa, zdravog razuma. U medijima je teško čuti neku pametnu raspravu, iskustva drugih zemalja i slično. Zato sam i otišao na net i malo kopao. Pa u želji da čujem i druga mišljenja i saznanja o toj problematici stavio to na pollitika.com.

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

Osobno znam nekoliko LGBTIQ

Osobno znam nekoliko LGBTIQ osoba uživo, ali puno više virtualno :)

Stvar s kojom se osobito ponosim, a koju sam mogu reći napravila prije par mjeseci je da sam natjerala par ljudi na razmišljanje i upotrebu zdravog razuma. :)
Scena: Tečaj šivanja, voditeljica (pomalo ekstremna) katolkinja, polaznice mlade djevojke (studentice, srednjoškolke ili mlade mame). U razgovoru se ispostavilo da se zapravo sve, osim mene, deklariraju katolkinjama i uobičajeni stavovi koji se naslućuju u novinama/na ulici - samo se potvrđuju. Gay nije ok, kakvo posvajanje djece, Thompson nije ustaša, sluša se Radio Marija, žena pokorno sluša muža, etc.
Ekstremizam vidim samo u činjenici da žena naplaćuje tečaj, nigdje ne navodeći koliko vjerskih elemenata u samom prostoru ima niti koliko je sama religiozna. Višesatno slušanje Radio Marije me definitivno znalo izbacivati iz takta. :) U tom smislu mislim da je religioznost trebala ostaviti s vanjskih strana poslovnog prostora ili barem jasno reći kakva je klima, pa da čovjek shvati kamo ulazi prije nego dogovori pohađanje tečaja. Samo to :)
Usput, jedna polaznica je studentica teologije.

I onda uletim ja (sram me bilo :) )

Pa krenule teme kako Maryiln Manson zapravo odlično manevrira narodom koji su ovce (relativno uspješno objašnjeno, nije skroz prihvaćeno, ali definitivno nije zadržan stav 'on je manijak' kakav je bio na početku priče)
Onda je bilo ponešto o abortusima. Generalno svako rekao što misli, bez nekih uvjeravanja bilo koje strane.

I onda... gay populacija i posvajanje djece. Nakon rasprave od kojih 2-3 sata, i iznošenja činjenica da su djeca u domovima prilično nezbrinuta, pa onda naši vrli zakoni koji koče postupak posvajanja ako se biološki roditelj javi jednom u pola godine ili tako nešto, pa onda gomila roditelja koji se ne znaju adekvatno brinuti za djecu - došli smo i do toga da razmisle u čemu je problem da bilo koja osoba koja ima uvjete i želju za tom djecom - tu djecu i posvoji.
Naravno, išlo je objašnjavanje da biti gay nije nešto što možeš birati, i to zapravo prilično brzo prihvatile.
Ono što me zapravo oduševilo je, iako je uloženo puno mog truda u objašnjavanje i crtanje, su ipak išle razmisliti svojom glavom, a ne samo ponavljati tuđe riječi. I što je zaključak bio da zbilja, uz kvalitetnu kontrolu sve posvojene djece, ne bi trebalo raditi razliku između posvojitelja, naravno uz glavnu pretpostavku - da dijete želi da ga ta i ta osoba posvoji.

Ono, kad je taj razgovor završio ja nisam mogla vjerovati da od početne, prilično konzervativne sredine sam zapravo dobila prilično dobru diskusiju, argumente za i protiv i na neki način odbacivanje vlastitog čvrstog stava 'protiv posvajanja'. Da se razumijemo, konzervativnost je bila i u tome što je diskusija i argumentacija bila prilično strani pojam, uzimale su se dogme, 'svećenik je rekao', tabui i sve ostalo.

Ne vjerujem da će njih par biti ljudi koji će stajati negdje i držati transparente 'djecu pederima' :) ali mogle bi jednostavno drugačije (mirnije, pozitivnije) regirati na ljude u svojoj okolini koji se outaju - a samim time sam napravila puno :)

Ne kažem da svima LGBTIQ osobe trebaju biti super, duper, najbolje na svijetu. Ali osobna preferenca o nekome treba biti zasnovana na međusobnoj interakciji, a ne na činjenicama da li netko ima plavu ili smeđu kosu, ili da li mu se diže na cure ili na dečke :)
I prije svega - treba raditi na toleranciji. Live and let live.

Da se taj stav profilirati po svakom pojedinom slučaju, ali generalno primjenjivanje ne ugrožavanja drugoga skroz dobro opisuje stav :)

Još jedan detalj - ljudi nemaju potrebu bilo kad, bilo kome i bilo kako - se outati. Što mi je sasvim u redu. Mislim, što bi se to trebalo promijeniti u normalnim argumentiranim raspravama znajući nečiju seksualnnu preferencu? Znam da se mijenja, no ne bi trebalo. To je jedan od razloga zašto zapravo ne želim tako nešto znati o sugovorniku - jer mi nije uopće relevantno za temu :)
Naravno, ovisi o temama, za neke teme je itekako bitno što tko voli, ali u 90% vremena - to uistinu nije bitno.

I tako npr, zbilja ne vidim potrebu da npr djelatnik svom poslodavcu mora reći da je gay ili tako neke morske ideje. Ili da će dobiti otkaz ili biti maltretiran ako kaže da je gay. Zašto? Zar će lošije npr slagati robu na police zato što je nekome rekao da je gay?!
Jedina mjesta gdje mi to ima smisla su npr wellness centri, liječnici i slično, jer generalno postoji neki oblik srama žena - muškarac, pa ako je npr ginekologica gay, a žena koja ide na pregled ima priličan strah od toga da ju muško gleda - gay ginekologica spada 'u istu kategoriju' na tom nekom psihičkom nivou.
Na stranu što smatram da neovisno o preferencama u vlastitim gaćama trebamo biti sposobni korektno obaviti svoj posao, ma kakav god on bio :)
Ali definitivno za poslove u IT industriji, ili fizičke poslove - zbilja ne vidim smisla u tome da bi se tako nešto trebalo znati. Ili, ako se zna, da to ima ikakvog utjecaja.

Nažalost, često ima. Kao da nečija seksualna orijentacija umanjuje nečiju radnu sposobnost. Ali društo se tako ponaša i tu treba raditi na edukaciji :)

Sjetih se još nečega. Netko je rekao 'ovih 10% nije realno'. Slažem se, možda postotak nije realan. Ali zašto bi vama netko rekao da je gay?
Isto tako, fascinantno je koliko zapravo ljudi u našoj blizini jesu gay. Ali nemaju potrebu to govoriti svakome. Jednostavno, samo kad si si s nekime prilično dobar i to iskreno dobar, ovakve stvari 'dolaze na tapetu'. U običnom životu, ne znam zašto bismo znali.... Zar samo zato što smo znatiželjni?

Uostalom, ionako ne znamo koja je prirodna boja kose svakoj ženi, ili gdje se sve brije/depilira ako to radi. Neke stvari se nazivaju intimnima, ne bez razloga. I sex. preference su intimna stvar.
Ono čemu služi (bi trebao) Pride i slične akcije, je da se naglasi da ljudi imaju problema zbog svoje intime i to u svakodnevnom životu, a tako ne bi trebalo biti.

eleven plus two = twelve plus one

Tko je glasao

10% homoseksualno

10% homoseksualno orijentiranih?

Ne čini li ti se da je to malo preveliki postotak? To bi značilo da npr. u Zadru ima 6000 homoseksualaca. Ne ide mi u glavu kako od tih 6000 ne znam niti jednoga, s niti jednim nisam išao u školu, radio na istom poslu, bio u istom društvu.
U redu, ljudi skrivaju svoj homoseksualni identitet zbog nerazumijevanja okoline, za par ljudi sam čuo šuškanja o njihovoj gay orijentaciji, ali to je tek par ljudi od par stotina ljudi koje znam.

U Zagrebu i okolici bi ih trebalo biti stotinjak tisuća, a možda i više. To je ogromna brojka.

Ako mi ne vjerujete napravite listu svojih poznanika i onda među njima pokušajte naći 10 % homoseksualaca. Onima koji nisu gay to će biti vrlo teško.

Tko je glasao

10% homoseksualno

10% homoseksualno orijentiranih?Ne čini li ti se da je to malo preveliki postotak? To bi značilo da npr. u Zadru ima 6000 homoseksualaca. Ne ide mi u glavu kako od tih 6000 ne znam niti jednoga, s niti jednim nisam išao u školu, radio na istom poslu, bio u istom društvu. U redu, ljudi skrivaju svoj homoseksualni identitet zbog nerazumijevanja okoline, za par ljudi sam čuo šuškanja o njihovoj gay orijentaciji, ali to je tek par ljudi od par stotina ljudi koje znam.

Ne zabrinjavaj se, te statistike ti izvlače iz globalnih statistika (uglavnom američkih) i onda ih apliciraju na hrvatsku,a to baš nema smisla...

Tako imamo 10.000 umrlih od bolesti X, 20.000 od bolesti Y, 14.000 godišnje umrlih od pušenja (pazi - 14.000!).... a kad se okreneš oko sebe vidiš da ljudi umiru i da nitko od tih nije bio bolesnik X, Y ili Z...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

To bi značilo da npr. u

To bi značilo da npr. u Zadru ima 6000 homoseksualaca. Ne ide mi u glavu kako od tih 6000 ne znam niti jednoga, s niti jednim nisam išao u školu, radio na istom poslu, bio u istom društvu.
Kako si siguran u to? Neće nitko napisati na čelo "Ja sam gay" u društvu kojim smo okruženi.. Osim toga najviše je biseksualnih u ovih 10%. Iznenađenja postoje, od škole do posla. Obično za one za koje smo "sigurni" da su hetero, ponekad se iznenadimo da nisu.

Tko je glasao

To je ono što me zapanjuje!

To je ono što me zapanjuje! Kako mogu tako dobro skrivati svoju orijentaciju? Kako to uspijevaju? Kako to da sam tako loš u procjeni nečije seksualne orijentacije?

Tko je glasao

Procjeni nečije seksualne

Procjeni nečije seksualne orijentacije!?
Što bi to značilo?

Kad ja upoznam neku novu osobu niti mi ne pada na pamet seksualna orijentacija, a pogotovo mi ne pada na pamet pokušaj procjene seksualne orijentacije te osobe.
Nevjerojatna mi je scena da dok mi se netko predstavlja pokušavam pogoditi je li gay ili hetero ili pitaj boga što.
Kako mogu tako dobro skrivati svoju orijentaciju?
Lako brate. Ne puštaju te u svoj krevet. A za sve izvan kreveta je nečija seksualna orijentacija nebitna. Ili?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Kažeš: "Nevjerojatna mi je

Kažeš: "Nevjerojatna mi je scena da dok mi se netko predstavlja pokušavam pogoditi je li gay ili hetero ili pitaj boga što."

Nisam mislio na procjeni pri upoznavanju novih ljudi.

Pazi, imaš prijatelje s kojima se družiš godinama, možda i desetljećima i svaki deset bi morau biti homoseksualac. Imaš kolega s posla s kojima radiš godinama i svaki deseti bi morao biti homoseksualac. Pogledaj samo svoju rodbinu, nabroji desetoro njih koji su ti najbliži i među njima bi morao biti jedan homoseksualac, statistički naravno. Ako ih nema među tvojim poznanicima znači da ih drugdje ima. A gdje je to drugdje?

Smatram da je brojka od deset posto pretjerana.

Tko je glasao

Kako znaš da ih nema među

Kako znaš da ih nema među ljudima koje znaš?

Ja nemam potrebu pričati o svom seksualnom životu, a pretpostavljam da i drugi ne hodaju okolo i pričaju zbivanja iz svog kreveta.
A kod homoseksualne populacije postoji još i strah od osude, pa pričaju i manje. Ili čak glume velike ženskare ili lake i razuzdane žene da bi otklonili svaku sumnju.

Postoji li netko među mojim prijateljima a da je gay, ne znam. Ali ni ne opterećujem se s tim.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Hrvatsko društvo je još

Hrvatsko društvo je još mlado i nerazvijeno pa je biti homoseksualan neka vrsta senazacije. Nemali broj puta sam primjetio kako se o tome tko je gay ili ne priča s određenom dozom dječjeg uzbuđenja, kao da je otkriven lijek za rak. Iz perspektive razvijenih društava to izgleda smiješno, kao kad gledate dijete koje je fascinirano uličnim zabavljačem obučenim u klauna.

U nešto razvijenijim zemljama to je jednostavno - nebitno. Je li netko gay je isto toliko bitno koliko i je li netko crn ili voli palačinke. Ima li nečiji društveni krug homoseksualne osobe je bitno koliko i ima li nekoga tko nosi karirane bokserice. Who cares?

Ljudsku seksualnost ne se može smjestiti u tri ladice. Ljudi i njihova seksualnost nisu kukci da ih se može samo tako simplificirano klasificirati.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Kad si već tako zabrinut

Kad si već tako zabrinut oko postotaka, imaš na Wikipediji člančnić o tome i čini se da su brojevi zaista bitno manji. No, naglasio bih i društvenu komponentu (pri kraju članka):
For example, the Hamburg Institute for Sexual Research conducted a survey over the sexual behavior of young people in 1970, and repeated it in 1990. Whereas in 1970 18% of the boys aged 16 and 17 reported to have had same-sex sexual experiences, the number had dropped to 2% by 1990. "Ever since homosexuality became publicly argued to be an innate sexual orientation, boys' fear of being seen as gay has, if anything, increased," the director of the institute, Volkmar Sigusch, suggested in a 1998 article for a German medical journal.
Kako je Lhamia napisala: danas je veći bauk biti peder, nego pedofil.

U Hrvatskoj pobereš batine ako samo "izgledaš pederski" (što god to značilo), a na policiji imaš - u najbolju ruku - podjetnake šanse da te odšikaniraju i da korektno zapišu tvoje podatke (i nikad ne nađju/kazne počinitelja). U takvoj klimi prikrivanje orjentacije je i više nego očekivana pojava.
--
At the River of Oath...

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Zbog pritiska okoline, mnogi

Zbog pritiska okoline, mnogi niti sami nisu svjesni svoje orjentacije. Znaju da "nešto nije u redu", da im "nešto ne paše", ali društvo očekuje da nađu partnera suprotnog spola, tako su odgajani, "znaju" da je "ono drugo" bolest, da to treba mrziti, da će ih se obitelji odreći... Puno problema...

Recimo, ja baš volim crvenokose žene... misliš li da se to na meni "vidi"? Ako ne, zašto bi se na nekome "vidjelo" da je gay? Kao, to "nije isto"? :-P

Nije se niti na Tedu Haggardu, velikom borcu protiv prava LGBT osoba, vidjelo dok nije izronilo da se godinama "družio" s muškom prostitutkom...
--
At the River of Oath...

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

I meni zvuči jako puno.

I meni zvuči jako puno. Ali, to nije niti bitno za ovu temu. 10, 50 ili 1% sasvim je svejedno. Princip je bitan.

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

Ima jedan jako dobar film na

Ima jedan jako dobar film na tu temu, "Sve za obitelj"...
Smatram da homoseksualizam nije bolest.
Dobro smatraš, samo što smo mi zatucano društvo pa ne prihvaćamo različitosti. Tradicionalno kršćanski odgoj ostavlja posljedice, pa tako i djeca na vjeronauku uče o homoseksualnosti kao bolesti. Kako to promjeniti? U prvom redu zakonom, kako spominješ gore, a drugo treba pustiti vremenu. EU integracije za poneke će doista imati bolne točke:))

Tko je glasao

Zašto bismo bili zatucano

Zašto bismo bili zatucano društvo? Zato jer ne želimo prihvatiti ponašanje ili pojavu koja je suprotna svim prirodnim zakonitostima?
Koliko ima homoseksualizma kod, recimo, životinja?
Ili biljaka?
Nismo li mi ljudi na vrhu te piramide kao svjesna i savjesna bića i ne bismo li trebali postupati prema prirodnim zakonima?
Da je homoseksualizam normalna pojava onda vjerojatno ne bi trebali postojati različiti spolovi.
E da, imamo problem: danas nas ne bi bilo, jer zadnji put kad sam provjeravao seksualni odnos između istih spolova za rezultat nema produženje vrste ( s obzirom kakvih ideja danas ima možda to i ne bilo loše).
Ili ćemo možda ostaviti jedan mali postotak "ludih, zatucanih, nepismenih i staromodnih) heterosexsualaca koji će poslužiti za reprodukciju, a njihovu djecu ćemo (veliku većinu) odgajati kao homosexsualce- ipak je to suvremena i u "europskom" duhu pojava.
To je defitivno izopačena pojava servirana od bogatih zapadnjaka koji uživajući u svojoj raskoši najviše vremena troše kako izmisliti novu glupost kojom će zatrovati normalan svijet i tako ga lakše kontrolirati.
Imaju potporu i u hrvatskoj eliti jer sve što Europa kaže za nas je dobro i poželjno te moramo što hitnije implementirati sve što od tamo dolazi.
Netko je spomenuo i pedofile.
U jednoj od zemalja "zapadne demokracije" je nedavno registrirana i stranka pedofila.
Pretpostavljam kada riješimo pitanje homosexsualaca ( uzdižući ih na pijedestal božanstva- novu, svijetlu zvijezdu demokratskoga svijeta) morati ćemo isto učiniti i s pedofilima.
Oni su nova snaga toga istoga svijeta.
Pitam se samo do kada će to ići i što je slijedeće?
Žao mi je ako sam staromodan, primitivan, jer volim osobe suprotnoga spola...ali to mi se nekako u ovom trenutku čini prirodnim.
Ako ikada zažive zakoni koji će progoniti takve (u nekoj, možda, bliskoj budućnosti- tko zna...) sam ću si napraviti lomaču i vlastoručno se zapaliti... da uštedim trud demokratima tj. glasnicima "suvremenoga, normalnoga i boljega svijeta".

cogito ergo sum

Tko je glasao

mislim da ti je usporedba

mislim da ti je usporedba pedofila i homosexualaca krajnje zatucana.

to dvoje je neusporedivo, homosexualci ne rade nazao nikome.
ti kao veliki domoljuba ispadas veliki homofob i tvoja teza o tome da homosexualci nemogu biti dobri roditelji je apsurdna..

neznam kako mozes glasiti za domoljuba a imati tako mrziteljske stavove.strasno.

Tko je glasao

Žao mi je ako sam

Žao mi je ako sam staromodan, primitivan, jer volim osobe suprotnoga spola...ali to mi se nekako u ovom trenutku čini prirodnim.
Nitko tebi ne osporava da tako misliš, osjećaš, voliš...ali dopusti i "onima drugima" da vole i da zato ne budu društveno ne prihvatljivi i proganjani. Različitost je bogatstvo, ma kakav predznak nosio, što veći stupanj slobode cilj svake demokracije.

Tko je glasao

Nitko tebi ne osporava da

Nitko tebi ne osporava da tako misliš, osjećaš, voliš...

Tako je.

Pravo na slobodu govora uključuje pravo na pričanje bedastoća.

Opinioiuris

Tko je glasao

Zašto bismo bili zatucano

Zašto bismo bili zatucano društvo? Zato jer ne želimo prihvatiti ponašanje ili pojavu koja je suprotna svim prirodnim zakonitostima?
Oprosti, nisam razumio kako smo sada skrenuli na priču o molitvama, vožnji automobila, mijenjanju prljavih papirića za hranu, odjeću i bilo što drugo (plaćanje novcem), korištenje Interneta,...?

Koliko ima homoseksualizma kod, recimo, životinja?
Pa, nađe se pokoja vrsta. Recimo (izvor) cca 25% kod crnih labudova koji čak privremeno uzmu ženku u threesome, pa ju onda potjeraju i sami - dakle u gay zajednici - odgajaju i othranjuju mlado. Kod galebova, između 10 i 15% parova su lezbijke. Kod divljih pataka, udio gay parova zna se popeti i do 19%. Ja sam uzeo tri od prva četiri s popisa (za prvog nisu navedene brojke), a ti - ako te zanima - dalje čitaj sam.

Ili biljaka?
Je l' zbilja potrebno reći da se biljke ne ševe, nego samo oplođuju? Ako ćemo njih uzimati za primjer, onda je jedino prirodno da se muškarci izdrkavaju na žene.

Nismo li mi ljudi na vrhu te piramide kao svjesna i savjesna bića i ne bismo li trebali postupati prema prirodnim zakonima?
Upravo naprotiv, čovjek se u svim aspektima života odmaknuo od prirode. Ili se ti stvarno nikad nisi pomolio Bogu/bogu, provozao automobilom, upotrijebio novac ili računalo (da vidim kako ćeš ovo zanijekati),...

Da je homoseksualizam normalna pojava onda vjerojatno ne bi trebali postojati različiti spolovi.
Divim se tvom dubokom promišljanju koje zanemaruje potrebu za produljenjem vrste. S time da ne kažem da sve jedinke vrste moraju sudjelovati u tom procesu. Dapače, smanjenje broja parova koji su biološki sposobni imati svoju djecu, kod ljudi je poželjno, jer nas i ovako ima previše.

Ili ćemo možda ostaviti jedan mali postotak "ludih, zatucanih, nepismenih i staromodnih) heterosexsualaca koji će poslužiti za reprodukciju, a njihovu djecu ćemo (veliku većinu) odgajati kao homosexsualce- ipak je to suvremena i u "europskom" duhu pojava.
Koja trula demagogija bez ikakve podloge. Daj mi jedan jedini citat gdje se ozbiljno traži da se heteroseksualnim parovima (svima! dakle, ne samo izrazito lošim roditeljima) oduzimaju djeca i daju homoseksualnima.

To je defitivno izopačena pojava servirana od bogatih zapadnjaka koji uživajući u svojoj raskoši najviše vremena troše kako izmisliti novu glupost kojom će zatrovati normalan svijet i tako ga lakše kontrolirati.
Ma da, homoseksualnost nije postojala do prije 100 godina, je l' tako?

A jedan Turing, kojem se pripisuje spašavanje cca milijun života u Drugom Svjetskom Ratu, a kasnije je životom platio svoju homoseksualnost (zbog tebi sličnih), pravo je oličenje izopačenosti, zar ne?

Imaju potporu i u hrvatskoj eliti jer sve što Europa kaže za nas je dobro i poželjno te moramo što hitnije implementirati sve što od tamo dolazi.
Da, baš tako. Recimo, niska stopa korupcije i funkcionalno pravosuđe su tipični primjeri kako mi implementiramo baš sve što dođe iz te Europe. Ili su to dvoje samo sitnice koje su nam, eto, možda malo promakle?

Netko je spomenuo i pedofile.
U jednoj od zemalja "zapadne demokracije" je nedavno registrirana i stranka pedofila.

Ovo je laž, obična desničarska propaganda i novinarski senzacionalizam.

Riječ je o nizozemskoj stranci PNVD (Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit), što - u mom slobodno prijevodu - znači "Stranka za Dobrosusjedske odnose, Slobodu i Različitost". Osnovana je prije dvije godine (što baš i nije nedavno), pod motom "usudite se znati", a traže:

  1. smanjivanje tzv. age of consent-a na 12 godina (dakle, granice kad osoba najranije smije - ako želi - stupiti u spolni odnos).
    Trenutno, u Europi se age of consent nalazi u rasponu od 13 (Španjolska) do 18 (Malta) godina. Većina država ima to na 14 godina (Hrvatska, na primjer).
  2. propisivanje osnovnih prava životinja, uz zabrane testiranja, konzumacije, lova,...
  3. besplatni javni prijevoz
  4. još toga, no traži sam. :-P

Naravno, novinarima (i desničarima) je najinteresantnije izvuči "šokantni" zahtjev za smanjivanjem granice legalnosti seksa na 12 godina (samo godina manje od onoga što je na snazi u uber-katoličkoj Španjolskoj), a da se pri tome zanemaruje da pedofilija prvenstveno podrazumijeva silovanje djeteta.

Ne bi li prikladnija labela bila "extremna veganska stranka"? Ono, poševili bi djecu/osobe godinu dana ranije nego Španjolci ili dvije godine ranije nego Hrvati (i to samo ako dotično dijete/osoba na to pristane) i zabranili bi apsolutno svako ubijanje životinja (da, čak i za prehranu!). E, samo vegani nisu tolika senzacija, a pedofili jesu, pa ajmo derati po tom - realno ne jako bombastičnom - aspektu njihovog programa.

Žao mi je ako sam staromodan, primitivan, jer volim osobe suprotnoga spola...ali to mi se nekako u ovom trenutku čini prirodnim.
Ti nisi staromodan, nego bahat i umišljen. Eto, ti si heteroseksualni mužjak i sada smatraš da je tvoj način jedini ispravan. Možda da se javiš stričeku Benedictu i inzistiraš da se u Bibliji ono "na sliku Božju" promijeni u "na sliku Pollitikinog usera jedinohrvatska"? :-P

Koji se tebe Vrag uopće tiče s kim se netko ševi, koga voli i sl, ako time nikome ne nanosi zlo, štetu i sl?!

Ako ikada zažive zakoni koji će progoniti takve (u nekoj, možda, bliskoj budućnosti- tko zna...) sam ću si napraviti lomaču i vlastoručno se zapaliti... da uštedim trud demokratima tj. glasnicima "suvremenoga, normalnoga i boljega svijeta".
Za razliku od tebe, mi koji propagiramo ravnopravnost ljudi nismo skloni progonima i lomačama. Za to se javi prijateljima desničarima koji bi klali samo zbog razlike u nacionalnosti (još jedna nadasve "prirodna" pojava).
--
At the River of Oath...

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Ti nisi staromodan, nego

Ti nisi staromodan, nego bahat i umišljen. Eto, ti si heteroseksualni mužjak i sada smatraš da je tvoj način jedini ispravan.
Onda mene netko uči pristojnosti i uljudnoj komunikaciji...
Samo iznosim svoje mišljenje i nikome ništa ne pokušavam nametnuti.

...mi koji propagiramo ravnopravnost ljudi nismo skloni progonima i lomačama. Za to se javi prijateljima desničarima koji bi klali samo zbog razlike u nacionalnosti (još jedna nadasve "prirodna" pojava).

Koji se tebe vrag tiče ako se ja hoću spaliti na lomači...jer nakon nekoliko čitanja svojega teksta nigdje nisam našao riječi: klanje, nacionalnost, desničar...
i prestanite me nazivati desničarem budući da pišem lijevom rukom .

cogito ergo sum

Tko je glasao

Ako bih rekao da je 2+2=4

Ako bih rekao da je 2+2=4 hoću li tada moći dobiti koju bolju ocjenu?

cogito ergo sum

Tko je glasao

Ti nemreš dobit bolju

Ti nemreš dobit bolju ocjenu jel imaš drukčije mišljenje od onih koji sebe smatraju za jedinu opciju koja je u pravu.

To su ljudi koji svoja mišljenja zastupaju agresijom i na ovim stranicama ju iskazuju sa negativnim ocjenama a u direktnom susrtu su vjerojatno sposobni i na fizičke napade.

Tko je glasao

Meni se, zapravo, živo

Meni se, zapravo, živo fućka za ocjene... odnosno sretan sam što su gore jer znam da sam tada postigao cilj: rekao drukčije mišljenje koje pogađa ovdje nazočnu većinu i možda nekoga potaknuo na razmišljanje.
Ne bojim se zbog toga jer šefa sam osobno upoznao i moram reći sve samo najbolje o njemu- sigorno me neće "isključiti" zbog drukčijega mišljenja. Jedino je ispao pi... jer mi nije dao platiti piće.
Što se tiče fizičkih obračuna... visok sam oko 188 cm i imam blizu 100 kg pa ako netko želi....
Inače se samo Boga u životu bojim i katkad ljudske gluposti jer ponekad i ona može ubiti.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Što se tiče fizičkih

Što se tiče fizičkih obračuna... visok sam oko 188 cm i imam blizu 100 kg pa ako netko želi....
Majketi, što reče cigo, a kako ćeš da mene biješ, ja sam ipak žena, i ne raspolažem ni približno tvojim mjerama:)))
Inače se samo Boga u životu bojim i katkad ljudske gluposti jer ponekad i ona može ubiti
Znaš čega se ja najviše bojim? Savjesti. Ako je nečista ili ne daj bože krene u tom smjeru, osjećam se loše, jakoo loše....

Tko je glasao

Citirani dio nije ni bio

Citirani dio nije ni bio namjenjen nikome već samo odgovor Skvikiu.
Tebe sigurno neću "da bijem" jer:
1. Nikada u životu nisam digao ruku na ženu, zapravo na nikoga ako iskjlučimo par osnovnoškolskih naguravanja.
Imam dva sina (12 i 14 god.) i njih sam sveukupno 3 puta "pucnuo" po guzici zato jer je supruga tražila- kada otac kažnjava ima više efekta, kaže ona- jer da je "batina iz raja izašla" ne pali kod mene. Razgovor je zakon!
2. Nisi mi ništa u životu (koliko ja znam) nažao učinila.

Što se tiče savjesti... složit ću se s tobom.
Nadam se da me ne pitaš za moju... no, ako baš hoćes- savršeno je čista.
Ipak za svaki slučaj pitaj moje poznanike da ne bih ispao subjektivan.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Inače se samo Boga u

Inače se samo Boga u životu bojim...
E, ovo me živo zanima (bez sarkazma ili želje da provociram). Kažeš da se bojiš samo Boga, iz čega zaključujem da si Kršćanin, vjerojatno Katolik.

Jedno od osnovnih vjerovanja Kršćanstva je da je Bog stvorio sve i svakoga i da tu kreaciju treba prihvatiti. Zašto onda toliko protivljenje onima koje je Bog stvorio drugačijima, npr. onima koje je stvorio kao homoseksualce? Ako ih Bog želi takve (a valjda želi, kad ih je takvima stvorio), tko smo mi da mu proturječimo?

Čak i da prihvatimo da je homoseksualnost izbor (što nije), te ljude je opet taj isti Bog stvorio takvima da oni izaberu homoseksualnost.
--
At the River of Oath...

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Tako je: Kao Katolik

Tako je: Kao Katolik vjerujem da je Bog stvorio čovjeka (sve ljude), ali ako biblija kaže- u što također duboko vjerujem- da je u početku stvorio MUŠKARCA i ŽENU i dao im mogućnost da se množe te da će njihovo potomstvo biti brojno poput pijeska na obalama morskim itd...
Ne vjerujem da je pisac izostavio dio o onome neka budu homosexsulci jer bi vjerojatno naje... ko žuti ako bi proturječio Bogu i ne iznio u javnost njegov naum.
Uostalom Biblija kaže da je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku.
Koliko se sjećam logike tada bismo metodom dedukcije mogli zaključiti i da je sam Bog homosexsualac.
Meni to ne drži vodu.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Koliko se sjećam logike

Koliko se sjećam logike tada bismo metodom dedukcije mogli zaključiti i da je sam Bog homosexsualac.
Slijedom tog zaključivanja, možemo zaključiti i da je Bog "na prugice" (bijele, crne, žute i crvene), jer postoje Bijelci, Crnci, Azijati i Crvenokošci. Nekako, čini mi se da se zaključuje da je Bog iznad te kategorije i da ne pripada niti jednoj rasi.

Pa onda, po istoj logici, ne vidim zašto ne bi bio i iznad kategorije sexualne orjentacije. Dodatno, Bog je samo jedan, pa baš i nema opciju da ga privlači bilo isti bilo suprotni spol.

To što je Bog stvorio muškarca i ženu da se množe, ne znači i da je to množenje jedina funkcija ljudi. Homoseksualni parovi funkcioniraju savršeno normalno, osim što teško mogu biti biološki roditelji istom djetetu. No, ako ćemo ih diskriminirati zbog toga, onda isti tretman trebaju dobiti i neplodne osobe heteroseksualne orjentacije (kao što je Bog neke stvorio homoseksualnima, tako je neke stvorio neplodnima). Ima kakav komentar na ovo?

Nadalje, ono što je u mom pitanju bilo ključno, a nisi odgovorio: zašto si mnogi vjernici uzimaju za pravo da napadaju pojedine grupacije (npr. homoseksualne osobe) kao "neprirodne", kad ih je - prema vašem vjerovanju - upravo svemoćni Bog takvima stvorio?

Meni TO ne drži vodu.
--
At the River of Oath...

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Ukoliko ne vjeruješ u Boga,

Ukoliko ne vjeruješ u Boga, a sudeći prema tvojem pisanju i nisi neki vjernik, onda bismo mogli o ovome u nedogled i opet se ne bismo složili.
Ponoviti ću još jednom: ne napadam nikoga samo iznosim svoje mišljenje kao i svi drugi na ovim stranicama- valjda imam pravo reći ako se s nečim ne slažem.
Argument tome jest prije napisano i odgovor na tvoje pitanje o stvaranju: Bog stvara ljude kao "normalne" jedinke samo što oni u svojem životu odlutaju u raznim krivim smjerovima, između ostaloga u homoseksualizam (osim toga tu je još bezbroj devijatnih ponašanja).
Nikoga Bog nije stvorio da bude ubojica, lopov, pedofil, narkoman, nasilnik u obitelji, korumpirani političar itd.
Mogao sam i ja biti nešto ili sve od toga ali ipak nisam nijedno.
Znači da je sve u životu stvar osobnoga odabira i vlastite savjesti, a to smo od Boga i dobili: savjest i slobodu izbora.
Nadam se da je sada O.K.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Ukoliko ne vjeruješ u Boga,

Ukoliko ne vjeruješ u Boga, a sudeći prema tvojem pisanju i nisi neki vjernik, onda bismo mogli o ovome u nedogled i opet se ne bismo složili.
Nemamo se oko čega složiti. Ja te pitam o tvojim stavovima, bez ikakve iluzije da ću ih imalo promijeniti.

To što ne vjerujem u Boga, ne znači da ne mogu postavljati logična pitanja nekome tko vjeruje.

Ponoviti ću još jednom: ne napadam nikoga
To je ok, mada ima jedna nezgodna stvar. Vjeruješ da su homoseksualci izopačeni i vjerujem da tome učiš i svoje sinove. Hoće li te jako začuditi ako malo zanemare miroljubive poruke, pa negdje "malo natamburaju nekog pedera"? Hoće li ti to biti u redu? Ako ne, kako ćeš im objasniti da su "pederi izopačeni, kontra Boga, bla, bla,... ali ih ipak nije u redu pomaziti teleskopskom cijevi"?

Zašto je tako teško ne osuđivati i etiketirati nekoga tko je drugačiji, ali ne nanosi nikakvu štetu niti bol drugima (niti sebi)?

Nije ovdje riječ o tome da svi moraju biti homoseksualci (kako gore aludiraš i zbog čega sam te prije napao), nego da se pusti na miru one koji to jesu. Neka se vole, ljube,... sve što rade i heteroseksualni parovi! Zašto to ikome smeta?!

valjda imam pravo reći ako se s nečim ne slažem.
Jednako kao što ja imam pravo pitati ako mi nešto nije jasno i želim shvatiti.

Bog stvara ljude kao "normalne" jedinke
Pitanje je tko određuje što je normalno. Znanost već 40ak godina tvrdi da je homoseksualnost normalna, tj. tada je maknuta s popisa psihičkih poremećaja i bolesti, ne zbog pomodarstva (koje se donekle i događa oko homoseksualnosti, ali tek zadnjih ponešto godina), nego zbog rezultata proučavanja i istraživanja. Također, već se dugo većina psihologa slaže da je homoseksualnost urođena. Drugim riječima, Bog njih stvara "takvima". Ti to možeš odbiti, naravno, ali meni to djeluje kao svjesno žmirenje na činjenice jer ti se one ne sviđaju.

Nadalje, Bog nas nije stvorio niti kao liječnike niti igdje u Bibliji piše da je to u redu, pa (valjda) smatraš da je.

S druge strane, nije nas stvorio niti kao narkomane niti igdje u Bibliji piše da to nije u redu, pa (valjda) smatraš da nije.

Želim reći da (mislim da) ne možeš "odmak od slike Božje" uzeti kao argument da nešto je ili nije dobro. Fali mi argument zašto nije dobro, a da to nije "neprirodnost" (objasnih u prvom replyu, s postocima iz životinjskog svijeta), "odmak od slike Božje" (odgovorih ovdje) ili tako nešto. Što će se to istinski loše dogoditi ako se dozvoli homoseksualnim osobama da imaju sva prava kao i heteroseksualne osobe? Prihvaćam i vjerničke i svjetovne odgovore.

Znači da je sve u životu stvar osobnoga odabira i vlastite savjesti, a to smo od Boga i dobili: savjest i slobodu izbora.
Opet ću povući paralelu s rasom i zamoliti da mi objasniš zašto si tako siguran da seksualna orjentacija nije jednako "Bogom dana" kao i boja kože (ili boja očiju ili otisci prstiju ili...), kad tako vjeruju znanstvenici koji o tome znaju daleko više od nas dvojice zajedno?

Nadalje, Adam i Eva su samo dvoje. Danas imaš 6.5 milijardi ljudi. Očito smo jako različiti. Pa ako smo ravili toliki diverzitet po svim mogućim pitanjima, kud je sad sexualnost ispala nešto što mora baš kod svake jedinke ostati nepromijenjeno još iz tih pradavnih vremena?

U krajnjoj liniji, homoseksualnost se ne vrti samo oko seksa, nego dobrim dijelom i oko ljubavi (baci oko na definiciju, recimo na Wikipediji). Ti se možeš poševiti s bilo kim (s tuđom ženom, nekim muškarcem, pa čak i životinjom) svojom voljom, ali ne možeš odlučiti u koga ćeš se zaljubiti. I nisi peder jer si jednom "dao guze", nego ako to radiš redovito ili te privlače osobe istog spola (s time da ne vidim kako bi se redovito istospolno ševio ako te to ne privlači). Dakle, da zaključim, riječ je o privlačnosti, a to ipak ne biraš.

Ili ćeš mi reći da si gledao žene po cesti (banaliziram), zaključio koja će biti majka tvoje djece i tako ju savršeno svjesno i svojom voljom izabrao?
--
At the River of Oath...

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Upravo tako: vjerojatno ja

Upravo tako: vjerojatno ja svoje (kao ni ti svoje) stavove neću promjeniti, ali kao vjernik ću se po nekim pitanjima, nakon što propitam vlastiti razum i ako u nešto nisam 100% siguran, osloniti na tumačenje Crkve. U ovom konkretnom pitanju znači da ne mogu prihvatiti homosexsualnost kao normalnu pojavu.
Po mojem mišljenju neke stvari u životu ostaju zauvijek u okvirima "objektivne istine" i ne mogu se mijenjati ovisno o trendovima.
Djecu učim toleranciji pa i po ovom pitanju, jer činjenicu da homosexsualci postoje ne možemo ignorirati i da mi se netko od njih deklarira kao homosexsualac sigurno ga se ne bih odrekao ili, ne daj Bože, nešto drugo- gore- učinio.
Samo zato jer bi to bila stvar njegovoga slobodnoga izbora.
Primjer: jedno od rijetkih jela u životu koje ne jedem su jetrica što ne znači ako mi ih netko u gostima ponudi da ih neću pojesti- sigurno ih ne bih "razvalio" zato jer ih ne volim previše.
Isto tako ću kada se legaliziraju pravne činjenice oko homosexsualaca to prihvatit premda se s tim ne moram ne slagati.
No da ću bacati Molotovljeve koktele po sudionicima pride-a... definitivno ne!
Gledao sam i bio s dosta žena dok se nisam "složio" s onom "pravom", dok s druge strane muškarca u "onom" smislu ne mogu zamisliti.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Ok, fair enough. Ispričavam

Ok, fair enough. Ispričavam se za prijašnje - očito preoštre - komentare. Labeliranje homoseksualaca na način na koji to radiš te najavilo kao homofoba (a vjerojatno niti "pašalićevski" nick nije pomogao). Prihvaćam da se nekome nešto ne sviđa; smeta me kad se osuđuje i napada ljude koji nikome ništa ne skrive, što je pattern u koji se, izgleda, ipak ne uklapaš.

I dalje mi se čini da si u raskoraku s vlastitom vjerom, ali neću više niti po tome.

Imam još samo jedno pitanje:
...muškarca u "onom" smislu ne mogu zamisliti.
Zašto, ako je to stvarno stvar izbora? Možeš izabrati da jedeš jetrica koja ne voliš, ne?

Recimo, ja bih jako rado bio "bipsić", jer bi mi to proširilo izbor (nije da mi treba - u stabilnoj sam vezi već više od 5 godina - sli to je moj stari stav), ali ne mogu... zato vjerujem onima koji tvrde da to nije izbor. S druge strane, vi koji tvrdite da to je izbor, i dalje tvrdite da vi ne bi mogli. Niste li malo kontradiktorni?
--
At the River of Oath...

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Po pitanju toga

Po pitanju toga 'pašalićevskoga' nicka: slobodno svi bacite u ropotarnicu povijesti.
Od izbora na ovamo čovjek, očito snužden izbornim rezultatom, nije se niti jednom pojavio u stranci inače me ne bi vidio u njoj ni u ludilu. Tip je politički mrtav.
Po pitanju izbora: nije kontradikcija, jer kada si izabrao onda je "gotovo". Do trenutka odluke "na koju stranu" vrijedi slobodan izbor, jer odluka je isključivo nas samih kojim putem krenuti.
Svaki homosexsualac je došao jedanput u životu do trenutka kada je svjesno, slobodnom voljom odlučio "ići putem" homoseksualizma i koliko ja znam od tada povratka nema.
Ja se, recimo, na taj potez nisam nikada odlučio i niti ću- izabrao sam svoje.
E da, isprika prihvaćena.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Bas sam mislio da necu vise

Bas sam mislio da necu vise zapitkivati, ali ovo mi je ipak prefascinantno... da ti znas kako je homoseksualnost (nemoj namjerno koristiti uvredljivi naziv "homoseksualizam") izbor, a sami homoseksualci to ne znaju.

Ja se ne sjecam da sam izabrao ne biti gay. S koliko godina si ti napravio taj izbor?

Btw, istrazivanja pokazuju da odredjeni postotak mijenja orjentaciju kroz zivot (ne svojevoljno)... u oba smjera, i to podjednaki broj ljudi.
--
At the River of Oath...

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Gledao sam i bio s dosta

Gledao sam i bio s dosta žena dok se nisam "složio" s onom "pravom", dok s druge strane muškarca u "onom" smislu ne mogu zamisliti.
Možda nisi naišao na onog pravog. :-)))

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ne bih hvala... "rađe bi se

Ne bih hvala... "rađe bi se udala".
Tko voli nek izvoli...

cogito ergo sum

Tko je glasao

obojici zvjezdice jer ste me

obojici zvjezdice jer ste me nasmijali i uljepšali mi dan :) pusa obojici

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

E sad si me i ti našla

E sad si me i ti našla zaje....

cogito ergo sum

Tko je glasao

Zašto se bojiš Boga? Zar

Zašto se bojiš Boga? Zar je Bog kažnjavajući?

Tko je glasao

Nije kažnjavajući nego

Nije kažnjavajući nego pravedan Sudac ljudske duše i jedini vidi sva naša djela.
Od ljudi se puno stvari može skriti, ali od Njega ne.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci