Tagovi

Zašto Đački dom, uoči lokalnih izbora ,iz središta Osijeka, „slijeće“ baš na tuđu školsku dvoranu?

Zašto Đački dom, uoči lokalnih izbora ,iz središta grada „slijeće“ baš na tuđu školsku dvoranu?

Odgovor je jednostavan: mora se postići brojka od preko tisuću djece bez dvorane za tjelesni odgoj, da bi onda „projekt velike dvorane“ mogao „brigom za preko 1000 djece bez dvorane za tjelesni odgoj“ ući u obzir za realizaciju.

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta presjekao je nezakonitosti oko upisa djece ispod bodovnoga praga i prisilio ravnatelja škole da zbog toga odstupi i tako dao do znanja da neće popuštati u mogućim budućim sličnim nezakonitim ponašanjima.

Ima li On uopće mogućnosti djelovati na ovakvu perverzariju i upropaštavanje imovine građana RH u obliku školske dvorane i stvaranja umjetnim putem potreba za novom dovoljno velikom dvoranom za nečije apetite (...koji se prečesto poklapaju s predizbornim potrebama)?

(Vjerojatno ima, jer je pri provođenju i „glasovanju“ za „izdavanje suglasnosti za izgradnju Ugostiteljske škole“( u biti prethodno rušenje dvorane i prepuštanje svoga dijela građevinske čestice drugoj školi) zakon povrijeđen više puta- od procedure na dalje).

Ako nema, zašto nema?

Ovo je nastavak desetljetne trakavice:
http://pollitika.com/nije-bas-neki-izbor

U međuvremenu, nakon 2 desetljeća otišla je u mirovinu bivša ravnateljica i postavila svoju „desnu ruku“, koja ju je spasila kada je bio poveden postupak za njezinu smjenu. Ista ona koja je 2010., po naputku prosvjetne inspekcije i prema upozorenjima osobe iz državne uprave (koje su u međuvremenu odstranili iz ŠO) ipak glasovala protiv sulude ideje izmještavanja Đačkoga doma UTŠ (Ugostiteljsko turističke škole) iz središta grada, baš na nastavnu dvoranu druge Škole, sada dolazi s idejom kako je to dobar projekt, te da mu treba dati suglasnost, jer je s visina ravnateljske pozicije (tako sama kaže, i želja-dodatak izjavi(:.)))) upravo tako.
U tu svrhu na Nastavničkome vijeću (protiv svih propisa o poslovima koji ulaze u domenu rada istoga), a sazvala je NV s temom „Izglasavanje suglasnosti za izgradnju Ugostiteljske škole“, nagovarala je članove NV svoje škole, kao da trebaju dati svoju suglasnost da susjedna škola, na svojoj čestici, nešto izgradi neposredno uz među između građevinskih čestica, a ne da isti namjeravaju, nakon što su prodali (tako tvrde) svoj Đački dom iz središta grada, koji su prethodno obnovili za oko milijun državnih kuna, graditi baš tu -na dvorani druge škole, uz prethodno rušenje iste -a što se u izričaju, a pogotovo u pisanju oprezno zaobilazi

Usput je pozvala i „tehničko osoblje“ i tajnicu na Nastavničko vijeće i od istoga valjda napravila nekakav stari Zbor radnika, a organizirala je na njemu „anketu“s izbornom kutijom i listićima za glasovanje(!?).
Sada nastoji provesti izmjene Statuta, kako bi ta „neobvezna anketa“ prisilila, ili nagovorila, ili potakla članove Školskoga odbora, na odluku kojoj se i sama protivila dok je za nju mogla odgovarati.

Na sreću/nesreću u toj školi radi i osoba koja još ima snage biti u prosvjeti, a koja se još nije „zamuljila“ usljed popuštanja političkoj volji ili ucjenjivanjima i koja uz obraćanja državnim službama ( u tijeku je ishođivanje zapisnika sa sjednice i skupljanje dokumentacije, pa čak i novinskih članaka o „trodjelnoj dvorani za preko tisuću učenika“), odvjetništvu,.., a i drugim sredstvima, pokušava prikazati slučaj onakvim kakav je u biti:
činjenje višemilijunske štete kako bi se zadovoljili nečiji apetiti za „investicijama u školstvu“, taman i preko nevjerojatno bizarnoga rušenja objekta u funkciji, koji je „mlađi“ od okolnih škola, i koji svrhom može konkurirati dvostrukom bojanju tunela, gradnji mosta za nikuda,...

U tu svrhu, u taj ŠO su ubacili svoje viđenije političke kadrove iz stranke koja vlada ovim prostorima, da odrade i prepariraju „neposlušne“.

Prema prepričanome, uz uvid u Zapisnik, sve što će ići prema Ministarstvu, prema DORH-u, od natpisa iz starih novina („trodjelna dvorana za 1200 učenika“,...), nova ravnateljica je suprotno Zakonu o školstvu, na dnevni red NV (Nastavničkoga vijeća) stavila nedužno „Izglasavanje suglasnosti za izgradnju Ugostiteljske škole“- unutar koje je upakirano davanje suglasnosti na rušenje vlastite dvorane višemilijunske vrijednosti i predaju toga dijela građevinske čestice na izgradnju susjednoj školi. Ugostiteljsko turistička škola je političkim igrama izgrađena na nekada vanjskim školskim igralištima upravo te susjedne škole, (politika nekih moćnika kojima se nije smjelo u to doba reći „ne“),a kojoj bi sada rušili i dvoranu za svoje potrebe,dok bi cijela škola ostala sasvim bez prostora za tjelesni odgoj i tako bi se umjetno stvorila potreba za izgradnjom nove velike dvorane.

Ravnateljica im je otvoreno rekla, kako se s „ovoga položaja“ (ravnateljskog) sve drugačije vidi i kako Škola zaostaje, i ... bla, bla, ... kako se ne trebaju inatiti, jer već godinama, Županija namjerno ne daje nikakva sredstva u školu, a prijeti i „zatvaranjem pipe“ za bilo koje aktivnosti škole, te kako su joj obećali srediti „laboratorijsku zgradu“,...i kako na kraju treba dati traženu suglasnost.

Na pitanje tko traži suglasnost, na osnovu kojega dokumenta, mojoj motivatorici za ovaj tekst, odgovorila je kako nema ništa pisano, ali njoj su rekli usmeno na sastanku, njoj su usmeno obećali za odštetu uložiti neke novce u obnovu učioničkoga dijela (koji je čak stariji od same dvorane),..., bla..., bla...

Jedan od članova ŠO je rekao na sjednici NV, kako imaju sljedeći „izbor“:
-ili i dalje trpjeti namjerno nefinanciranje i namjerno ruiniranje škole, kroz izbjegavanje bilo kakvih ulaganja u redovito održavanje,
-ili drugi- prihvaćanje ucjene i „zamuljavanje“ s političkim strukturama, koje očito imaju svoje potrebe i ništa ih drugo ne zanima.

...
Na kraju od 50-tak prisutnih na Nastavničkome vijeću, koje to nije bilo, jer je ravnateljica, pozvala i „tehničko osoblje“ na tu sjednicu, pa je to možda bio nekakav „zbor radnika“+ Nastavničko vijeće, 35 ih se pristalo „zamuljiti“ s obrazloženjem da druge škole dobivaju sredstva za održavanje, a njihova Škola je sve ove godine kažnjena nazadovanjem, jer su se protivili „projektima“(- rušenja vlastite škole, u zamjenu za redovito održavanje objekta), i kako su spremni vjerovati kako „usmena obećanja“ o popravcima u školi starijoj od te dvorane mogu biti dovoljna naknada (mito), za pristanak na višemilijunsku štetu na vlastitoj školi, a 15-tak ih je odbilo takvu ucjenu.
Uz to Stručnom vijeću društvenih predmeta, obećane su neke „pogodnosti“ u obliku nabavke stručne literature!?
Baš bi bilo zanimljivo da su odlučivali tako o osobnoj imovini, a ne imovini građana RH!?
Bi li odobrili rušenje neophodnoga im i novijega dijela svoje kuće, da im netko naplati rušenje istoga, da im izvrši sitne popravke, recimo u dnevnoj sobi, i da im i to naplati, te da moraju za zadovoljavanje potreba iz toga dijela kuće ići svaki puta u susjedno dvorište, po svakakvome vremenu, jer se susjedu baš gradi točno na njegovoj kući?

“Nezamuljena“- manjina, nije pristala nezakonito umanjivati imovinu svoje škole i uzrokovati financijsku štetu svome gradu i županiji, te uzrokovati novo, sasvim besmisleno zaduživanje za novu veliku dvoranu u Osijeku, iako tih preko 1000 učenika već ima svoju dvoranu, ali za njeno održavanje već desetljeće iz Županijskoga ureda za prosvjetu ne daju ni lipe, a ni za bilo što drugo, kako bi primorali i dotada neutralne da saviju kralježnice i odrade u „korist vlastite štete“.

Danas, prepričava mi, upravo rade „promjene Statuta škole“, kako bi primorali članove ŠO, da „neobveznu ravnateljičinu anketu“ postave za obvezujuću, dodavajući u Statut i odrednicu kako:
-„članovi ŠO moraju promišljati i donositi odluke prema iskazanome mišljenju NV“, i to uz ostale kozmetičke promjene u Statutu, kako bi odgovornost za (zlo)djela prebacili ili makar uvjerili članove ŠO da je to tako, na sve djelatnike Škole, koji su eto, uz ravnateljičine podzemne igre, baš odlučili „zamuljiti se s lokalnim političarima“.

Usput, saznala je da bi predsjednica ŠO dala ostavku, jer ne želi odgovornost za tu višemilijunsku štetu, ali se s druge strane boji za radno mjesto svoje kćerke (na određeno, velikim dijelom), i jer ima dugogodišnje iskustvo borbe za svoje radno mjesto, da je jedan član ŠO , u prošli petak 2.11. dao ostavku (to joj je i potvrdio kada ga je osobno pitala), ali ju je „privremeno otkazao“ 5.11., jer iz Županije dolaze na sastanak (valjda da ih uvjere kako neće biti odgovorni za štete.
Međutim, svi oni uspješno izbjegavaju bilo što dati pisano, izbjegavaju riječi „rušenje dvorane“ koja je u funkciji za 1000 učenika, a sve to kamufliraju u fantomsku „suglasnost za izgradnju“- za koju bi bar prije toga trebala građevinska dozvola i zemljište - a očito to nemaju, pa bi ga namakli kriminalom, odnosno rušenjem dvorane kako bi umjetno stvorili preko 1000 djece bez dvorane i tako osigurali potreban uvjet za gradnju nove, da je ravnateljičina kćerka bez posla u prosvjeti, a htjela bi se zaposliti, te da budući i u tome veliku ulogu imaju „moćnici“ iz Ureda za društvene djelatnosti, ona sada s „ove pozicije“ ravnatelja „vidi šire“ i želi ...bla,...bla,..bla

Ravnateljica je naglasila kako su ONI (Županija ili UTŠ – nema ništa pisano) spremni Đački dom izmjestiti na drugu lokaciju, a ne na dvoranu, ali da će tada Županija „školi zavrnuti pipu“ za baš sve što je u njihovoj nadležnosti.
Iz izgleda Škole jasno je da tako misle već preko desetljeća.

...

Prošli puta, kada je pisala Ministarstvu, isto je samo predmet proslijedilo, baš njima -Županiji, ali ga ovi nisu nastavili, jer bi morao ostati njihov pisani trag.
To što su pojedinca pri tome izložili možebitnom bijesu perverznih „školskih dvoranaških investitora“, nije ih bilo briga.
Ipak, „projekt je bio spriječen“, i to je bilo tada najvažnije.

Ovaj puta, idu „anketom“, igraju demokratsko-ucjenjivačku igru, sa što manje pisanih tragova o sebi, kao i prije.
Sada igraju strahovito brzo, da bi bageri mogli što prije krenuti u rušenje dvorane, jer onda neće biti drugoga izlaza, osim projekta: „Nova velika sportsko-nastavna dvorana za preko 1200 učenika triju škola“, jer je urušena dvorana za preko 1000 učenika, a i „otvorene su kreditne linije prema EU“-kako kažu,... i da pisanja Ministarstvu, DORH-u, i..., zakasne

Zato ovaj dnevnik, o građenju Đačkoga doma u Osijeku, prethodnom prodajom dijelom obnovljenoga Đačkoga doma -državnim novcem, iz samoga središta grada, koji mora sletjeti baš na nastavnu dvoranu druge škole na rubu grada, da se otvori projekt koji mnogima donosi korist.

Kome?
Imao bi MZOŠ, a i DORH što tu proučiti:
- od prodaje Đačkoga doma Ugostiteljsko turističke škole,
-preko njegove planirane izgradnje povrh dvorane druge škole,
-do „projekta gradnje velike nastavno športske dvorane za preko 1200 učenika".

Bilo bi lijepo da neki „isušitelji smrdljivih močvara“, na vrijeme, „banu“ u Školu, i pokažu da netko u ovoj državi skrbi o interesima učenika, građana, državljana, pa makar i samo onda kada štetu čine političari iz drugih partija

Komentari

Dok pljušte ostavke,traže spremne za višemilijunsko štetočinstvo

Zakompliciralo se:
predsjednica ŠO i jedan član dali su ostavke, a ravnateljica već sutra organizira sastanak NV da se izaberu novi koji bi bili spremni na svoja leđa primiti odgovornost za štetu za vlastitu školu, za grad i za županiju.

Tko je glasao

Jel je ugostiteljska škola

Jel je ugostiteljska škola još ona zgrada kod kolodvora, bila je to nekad hotel na ćošku, a đački im dom preko puta gornjogradske pijace?

I je li im sad sportska dvorana ona u sklopu igrališta EMŠC-a, pa bi tamo gradili i novu samo u većim gabaritima?

B-52

Tko je glasao

Ugostiteljska škola ti je na

Ugostiteljska škola ti je na uglu Radićeve i Ulice Republike preko puta tržnice. Postoji i Dom u Radićevoj također preko puta tržnice ali to nije taj dom. Dom o kojem se radi nalazi se pored hotela Osijek prema šetnici kardinala Šepera.

Nisam baš razumio iz dnevnika o kojim školama i kojoj dvorani se radi ali pretpostavljam da se radi o Ugostiteljskoj školi i Trgovačkoj školi koja je nedaleko

Tko je glasao

Odavno je Ugostiteljska škola preselila

u zgradu na tuđim sportskim igralištima i bilo je velikih problema oko njene legalizacije

Ugostiteljska škola je već prije 4-5 godina, ako ne i više iz zgrade u Radićevoj preselila u zgradu na Zelenom polju, gdje je izgrađena na školskim sportskim igralištima bivšega SŠC Ruđera boškovića, koji se poslije rata podijelio u dvije škole. Sadašnja Ruđerica tako je ostala bez svojih igrališta i trećine građevinske čestice.

Budući da Ugostiteljska škola nema svoje dvorane, a Ruđerica ima svoju, koju dijeli sa svojim odvojenim dijelom - Medicinskom školom, netko je došao na ideju da se ta dvorana sruši i napravi na njenom mjestu veća dvorana za sve tri škole. To je spriječeno još 2003., za ondašnje izbore.

2010. opet se javlja Ugostiteljska škola i tvrdi kako je prodala svoj Đački dom, jer eto nije dovoljnoga kapaciteta, pa im treba veći, baš povrh Ruđericine dvorane.
Ostalo je opisano u tekstovima.

Tko je glasao

Tko je gazda u dvorištu, to se valjda zna

Bio sam prva generacija koja je iz stare zgrade preko puta donjogradske pijace preselila na Zeleno polje. Imali smo jednu zgradu s učionicama i kabinetima i drugu, s laboratorijima. Kad je izgrađeno, bilo je najmodernije što je postojalo u Jugi. Bili smo mi i bratski prehrambenci. Sadio sam i prvo zelenilo unutar školske ograde, išlo nas par dečkiju Tamićemu u neki rasadnik kod Velike po njega i poslije sadili.

Nisam znao da su doselili ugostitelji iako sam vidio da ima novih zgrada, pa i dvorana. Nisam znao ni da su medicinari tamo jer dugo nisam navraćao.

Ako sam dobro shvatio, oni bi sad rušili našu dvoranu i gradili neku veću. Vjerojatno je sad tzv. dvodjelna a radili bi tzv. trodjelnu. Kvaka je u tom što se ne bi dobilo ništa osim većeg prostora. Naime, unutra je samo jedna dvorana pa hoćeš-nećeš moraš vremenski dobro planirati.

Mislim da se to ne isplati raditi u ovo vrijeme. Te dvorane mogu koštati puno milijuna. Najmanje dvodjelne su, ako se dobro sjećam od prije par godina, bile oko 12 milijuna a trodjelne i duplo više. Luksuzirati se u ovoj besparici je loša odluka, pogotovo nije opravdano zbog izbora. Rušiti se može i treba isključivo ono što je propalo a ova dvorana to nije.

Ako već hoće graditi po svaku cijenu, nek si nađu novi prostor. Glupo je rušiti zdravu građevinu.

B-52

Tko je glasao

Koja logika može opravdati gradnju Đačkoga doma "povrh" dvorane?

Slažem se s tobom.
Međutim, logika onih koji žele rušiti, pa graditi je sasvim drugačija. Oni bi prvo zaradili na rušenju, a zatim na građenju. Pri tome bi unakazili dobro osmišljen prostor.

Nakon što im je odbijena mogućnost da na mjestu dvorane koju bi srušili, izgrade nešto veću, kupili su od Karoline i Lidla nešto prostora i sada bi tamo htjeli graditi dvoranu, ali im je, očito, problem što moraju imati ogroman broj učenika bez dvorane, kako bi mogli pritisnuti i Ministarstvo da im odvoji dio novca za izgradnju.

Upravo zbog toga su i smislili gradnju Đačkoga doma Ugostiteljske škole baš povrh te dvorane, koja je od žute fasadne opeke i daleko je kvalitetnija od ovih koje sada prave, od nešto lima i jeftinijih materijala, nego prije.

Dakle, mogu napraviti dvoranu za potrebe Ugostiteljske škole na tome terenu koji su kupili, ali njihove zamisli su megalomanske i valjda bi usput htjeli i dvoranu za sportska natjecanja, iako postoji takva nova dvorana u gradu, još od svjetskoga rukometnoga prvenstva.
Ako već hoće graditi po svaku cijenu, nek si nađu novi prostor. Glupo je rušiti zdravu građevinu.Nije glupo onima koji žele zaraditi i na rušenju, i na prodaji Đačkoga doma, i na kasnijoj izgradnji i jednoga, i drugoga, a grad i županija neka se zadužuju za ispunjavanje njihovih interesa.

UTŠ ne samo što je sagrađena na učeničkim vanjskim igralištima Ruđerice, ne samo da je odcijepila više od trećine njene građevinske čestice, već se svojim planovima okomljuje i na preostali izgrađeni prostor u funkciji, te na, kažu, najljepši park u tome dijelu grada.

Tko je glasao

Ja sam 80-tih godina išao u

Ja sam 80-tih godina išao u Osijek u srednju građevinsku školu i građevinski fakultet a stanovao sam kao srednjoškolac u Đačkom domu u Zagrebačkoj ulici pored sadašnjeg Trgovačkog suda u Osijeku pa mi je poznato tadašnje stanje škola i domova.

Ovu dilemu bi bilo lako riješiti jer ona nije u sferi emocija već matematike uz malo poštenja.

Svima školama je isti osnivač i financijer pa bi on trebao i napraviti najbolju organizaciju srednjeg školstva a dali će biti 2 dvorane za tri škole i 1 dvorana za tri škole je ipak stvar matematike ne samo gradnje već i održavanja.

Tko je glasao

Ma, svaka glupost se da opravdati, ako imaš dovoljno moći!

Ovu dilemu bi bilo lako riješiti jer ona nije u sferi emocija već matematike uz malo poštenja.Matematika se izgubila u kojekakvim interesima, a poštenja odavno nema u tim sferama.

Kao što sam već napisala @sm-u izgradnja dvorane se preselila malo dalje od dvorane koju su namjeravali rušiti, a koja uopće nije za rušenje , ali sada su smislili izgradnju Đačkoga doma Ugostiteljske škole, povrh te dvorane, odnosno na zemljištu na kojem već postoji dvorana, a sam Dom je još uz Dravu, u središtu grada uz hotel Osijek.
U Dom je prije nekoliko godina uloženo oko milijun kuna, a sada tvrde da su ga prodali, (iako su u njemu i dalje učenici te škole) jer im je premaloga kapaciteta u odnosu na potrebe.

Ma, svaka glupost se da opravdati, ako imaš dovoljno moći!
To upravo i čine: opravdavaju glupost koju bi trebali platiti građani Osijeka, kroz nova zaduživanja u njihovo ime.

Tko je glasao

ovo je kljucno pitanje: Baš

ovo je kljucno pitanje:

Baš bi bilo zanimljivo da su odlučivali tako o osobnoj imovini, a ne imovini građana RH!?

a moze se postaviti i jedno sasvim obicno pitanje... Koje posljedice za "drustvene i drzavne" odluke snose obavljaci raznih "duznosti"?

oni koji su to po delegatskom ili profesionalnom karakteru svog posla... Da li je itko ikada postavio takvo pitanje sa pokusajem uvodenja istog u zakonsku praksu?

jer da to postoji, da je normalno, uobicajeno, ne samo u zakonicima, pravilnicima i procedurama... vec i dugotrajnom primjenom u zivotnoj praksi... da je itko ikada ostao bez svoga novog zida zato sto je trebao nadoplatiti delegiranu ili profesionalnu osobnu devastaciju uslijed dizanja rukice ili tek kimanja glave, ili mozda samo sutnje... ne bi imali nesposobne... koji se zdusno prihvacaju svih oblika vlasti i duznosti o kojima pojma nemaju, da cak i kad nisu lopovi ni kriminalci prestanu proizvoditi sveopcu stetu "drzavnih i drustvenih" zidova... zato sto su se primili poslova za koje nisu imali ni znanja ni hrabrosti..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ih...

kad sam postavljao slične pitanja...
http://pollitika.com/smijurija
i kako ne, postoji famozna "politička odgovornost" (ono, "neću više, majke mi" ->antešićeve "nepodopštine" - premijerove sankcije, samo najfriškiji primjer).
e, kad bi se usvojilo da svaki politički trudbenik i pregalac svom svojom imovinom odgovara za s*anja koja napravi, bilo iz gluposti, neznanja, bahatosti, gramzivosti, vatever, mnogo toga bi bilo drukčije, mislim. i ne bismo na svakim izborima imali 4 miijuna kandidata-karijerista na 3 milijuna glasača :))).
no, kako to provesti? preko 150 uvaženih saborskih zastupnika koji su redom dospjeli tu isključivo iz materijalističkih i sličnih pobuda? ne može im niko ništa ni kad osnovnu funkciju ne obavljaju, tj. griju guzicom saborske klupe i poslušno dižu tuste rukice (pitati česnog leku, prcjednika te časne institucije).
ccc... ko smi krećat u cro-balkanske demokratske tekovine :)
profesor

Tko je glasao

Zapovjedno mjesto

Tako je to kada se Županijom i Gradom upravlja iz zatvora u Mostaru.

Tko je glasao

Nijedna nije hrvatska (pridjev)

Događanja s HEP-om, s CO, S HPB, s "porezima na nekretnine", a ne imovinu, s Plominom na ugljen, sa ZERP-om, s pokušajem ratifikacije štetnoga međudržavnoga sporazuma, sa Zračnom lukom Zagreb, s Pelješkim m ostom, s deviznom štednjom u staroj Ljubljanskoj banci,..., pokazuju da je nevažno iz koje države upravljaju, jer nijedna nije hrvatska ( i zemljopisno, i prema ljudima, i prema najvažnijem - prema djelima)!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci