Tagovi

Zašto Čačić želi uništiti mirovinske fondove?

U prethodnih šest mjeseci smo se od prvog potpredsjednika Vlade Čačića naslušali toliko najava o velikim investicijama u svrhu pokretanju gospodarstva da bi vjerujemo svatko tko nije dovoljno upućen u slatkorječivu retoriku navedene osobe lako mogao zaključiti kako je realizacija onih prvo najavljenih već u punom zamahu. Ipak, na neki način je i sreća za građane Hrvatske u tome da već i mala djeca u vrtiću shvaćaju svu ozbiljnost, utemeljenost, a time i svu težinu riječi koje izađu iz usta prvog potpredsjednika Vlade RH.

Da od pompozno najavljenih velikih (stranih) investicija neće biti ništa već odavno je poznato svima koje logika iole služi budući je jasno da kapital ide isključivo tamo gdje je mu sigurnost temeljena na stabilnim zakonskim propisima zemlje u koju se ulaže. Kako se u Hrvatskoj doslovno na tjednoj bazi događaju česte i mogli bi slobodno kazati redikulozne izmjene raznih zakona ili se pak donose vladine odluke (iz sfere fiskalne i monetarne politike) vrlo upitne utemeljenosti, onda je doista i svakom prosječnom ekonomistu jasno zašto još uvijek doslovno nitko od potencijalnih investitora ne želi u Hrvatsku sa svojim kapitalom. I što sada kao da se i sam Čačić pitao suočen sa tom spoznajom???

Sudeći po raspoloživim informacijama, sama ideja da se mirovinske fondove izravno uključi prvo u privatizaciju a onda i u kupnju nekog drugog brodogradilišta je isključivo njegova umotvorina koja gotovo da nadilazi sve prethodne nebuloze koje je izrekao. Ako se ovome doda da je HSU kao jednina parlamentarna umirovljenička stranka u ovom slučaju (kao i u svim do sada) ostala nijema na planirane poteze svog partnera, a znamo da su se preko HNS-a utrpali u Sabor, onda ova tragikomedija dobiva i svoj puni smisao. Kada ovome dodamo šutnju MUH-a i njihovu zajedničku (HSU i MUH) nakanu da se BUZ kao osnivač eliminira iz Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, onda dobivamo potpuno jasnu sliku njihovih sveukupnih namjera. Uz dakle osiromašenje i pljačku mirovinskih fondova tijekom 90-ih, sada bi ih po Čačićevoj zamisli trebalo dokusuriti na način da svoj preostali kapital usmjere u nešto što ni u ekonomskoj teoriji ne može rezultirati pozitivnim prinosom. Dakle „mirovinci“ bi ovim eventualnim ulaganjem u neka HR brodogradilišta doslovno uništili cjelokupni mirovinski sustav RH. Rezultat svega bi u konačnici bio doslovno prekonoćno drastično smanjenje ionako bijednih mirovina, ili preciznije, svođenje istih na ukupnu masu koja bi odgovarala trenutnoj ukupnoj uplati u mirovinski fond a ne onoj što je svaki pojedinac godinama uplaćivao za svoju mirovinu. Ako znamo da mirovinski fondovi po prirodi svog (konzervativnog) poslovanja „ne smiju“ ulagati u rizične „poslove“ onda je pitanje tko bi uopće dobronamjeran (da ne kažemo normalan) spomenuo iste u kontekstu mogućeg ulaganja u hrvatske škverove za koje se sa doista sa 100% sigurnošću može tvrditi da je isključivo gubitak zagarantiran.

Nije dakle realno očekivati da se HSU-u odnosno njihov predsjednika Hrelja uopće oglase na ove pogubne prijedloge svog koalicijskog partnera Čačića, ali jest da konačno svi umirovljenici, ako do sada još nisu, i na ovom primjeru još jednom vide kome su uistinu dali svoj glas.
Mirovinski fondovi bi od ovakvih investicija trebali bježati kao vrag od tamjana.

Komentari

Vlast kao plijen

Pa drug Čačić s ponaša kao tipični predstavnik vlasti, a koji smatra da je osvojio plijen. On bi zagrabio svagdje gdje ima novaca u korist ne građana već vlasnika tajkuna stvorenih u ovih 22. godine samostalne države Hrvatske.

Tko je glasao

tajkuni

kaj Čačić nije tipični predstavnik tajkuna?

w. ;)

Tko je glasao

Čačić je toliko bahat da od

Čačić je toliko bahat da od svoje silne bahatosti smatra kako je gospodarstvo slično gradnji njegovih cesta, a Hrvatska da je njegova firma. svi namo što se je dogodilo s njegovim firmama a s Hrvatskom može biti samo gore. Čačić neće samo upropastiti mirovinske fondove već će poput tsunamija potpuno upropastiti državu, odnosno i ono malo što još nije upropašteno. Milanović i ostali Kukurikavci bi se morail trgnuti ako ne žele da ih Karamarko and comp ne sruše

w. ;)

Tko je glasao

Čačićomanija

Već mi ide na nerve ova Čačićomanija - ili tražiti njegovu HITNU ostavku, ili ga proglasiti kraljem Hrvatske??
U svakom slučaju, slijepo vezivanje Milanovića za Čačića i njegovu antipolitiku tj. potpuno promašenu paltformu izlaska iz ekonomsko-političke krize, i mjere uz to, koštat će ga brze smjene. Ne radi se samo o zloupotrebi mirovinskih fondova, gdje se nama penzćima izmiće kakva takva materijalna sigurnost, radi se o bahatom megalomanu koji je po mnogočemu već nadmašio - Ivu Sanadera i Jadranku Kosor! I sve to pred našim očima!
Ili imamo mrene na očima i začepljena uha, ili stvarno kao narod zaslužujemo nakon Sanadera jednu drugu vrstu Sanadera????
I ponavljam, DEMOS, ma koliko se slagao s tobom, imao si šansu uz J. Kosor, nisi je iskoristio. Na čelo penzića mlađi penzići, i pošteni, ako takvih još ima!!?? A Hrelja?? Izdajnik penzića??
Iselit ću se iz Hrvatske odnosno vratiti u Austriju! Ovdje će uskoro dobar dio ljudi, uz ovu političku i intelektualnu "elitu" biti kruha gladan! Konačno je i Josipović podviknuo Vladi i Milanoviću, ali, bojim se, kasno!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Iselit ću se iz Hrvatske odnosno vratiti u Austriju!

@Ljuboja ma daj čovjeće nemoj lagati.

S druge strane kada se zna da je u Austriji socijala izdašnije nego u Hrvatskoj nebi me to začudilo.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao
Tko je glasao

@Papar, svi tekstovi koje

@Papar,
svi tekstovi koje objavljujem na pollitici su isključivo naši tekstovi.... koji se redovito dostavljaju i mnogim drugim medijima.....
Portal Index.hr je naravno i za ovo priopćenje bio prvi ili među prvima koji je objavio kao i niz prethodnih.....

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci