Tagovi

Zašto Agrokor ne smije preuzeti Plenkovićev povjerenik

Famozni Lex Agrokor u bitnome predviđa da država preko vladinog povjerenika preuzme upravljanje posrnulom kompanijom. Ostala upravljačka tijela bilo s koje strane predložena su tu samo kako bi predstavljala interes vjerovnika, ali je jasno da bi ključne odluke u konačnici donosila vlada. Proklamirana neovisnost specijalnog povjerenika bila bi stvarna koliko i drugih politički imenovanih stručnjaka. Ako ni po čemu drugom, Hrvatska je poznata barem po politički dirigiranoj privatizaciji državnih dobara provedenoj nakon osamostaljenja i neefikasnom upravljanju javnim poduzećima pa je prilično naivno očekivati da bi u Agrokorovom slučaju išta bilo drugačije. Svaki povjerenik, bilo od koga imenovan, provodi strategiju i naloge onih koji su ga imenovali pa se dilema ovdje svodi samo na to je li za Agrokor bolje da ga restrukturira Plenkovićev čovjek ili Antonio Alvarez III kojeg su imenovali najveći vjerovnici, odnosno kreditori.

Ključno je za odgovor na to pitanje znati kojim instrumentima raspolaže Alvarez, a kojim bi u slučaju da država preuzme upravljanje procesom raspolagao vladin povjerenik. Kako god se okrene, uspješnog restrukturiranja nema bez povjerenja onih vjerovnika koji bi trebali nastaviti financiranje nelikvidne tvrtke ili nekog novog kreditora koji bi na sebe preuzeo teret otplate dugova. Prema do sada poznatom, postoji volja većih banaka da osiguraju tekuću likvidnost Agrokora odobravanjem novih tranša kredita i snagom tog argumenta one stoje iza Alvareza. Iluzorno je očekivati da bi na jednaki način pristale financirati plan povjerenika koji bi istisnuo njihovog. Alvarez III je, u konačnici, već započeo radom pa bi svaki pokušaj uplitanja politike u proces restrukturiranja bio protumačen kao opstrukcija. Dopušteno je i poželjno čak naslikavanje Plenkovića s Alvarezom u smislu načelne potpore koju vlada ionako mora dati svakom poslovnom subjektu, ali ne više od toga.

S druge strane, ako bi vladin povjerenik na temelju Lex Agrokora preuzeo uzde Todorićeve kompanije u kom slučaju, rekli smo, banke više ne bi imale interes osiguravati tekuću likvidnost nego naplatiti se što prije i u punom iznosu s pravom očekujući da onaj tko provodi restrukturiranje na sebe preuzme i financijsku stranu priče. Štoviše, tad bi se osim dobavljača koji i ovako zazivaju intervenciju države pred vladom, odnosno njenim povjerenikom pojavile i banke zahtijevajući povrat i onih kredita koji još nisu dospjeli na naplatu. Iz kojih bi sredstava to država mogla namiriti, nije teško pogoditi – morala bi posegnuti duboko u proračun i osigurati milijarde kojih trenutno nema ili rasprodati imovinu Agrokora što će učiniti i Alvarez III bude li potrebno za podmirenje dugova. Jamstva države koja za sada traže samo dobavljači svode se isključivo na to.

Osim toga, realno je zapitati se, s kojim bi pravom vladin povjerenik od ikoga u trokutu dobavljači – Agrokor – banke mogao tražiti da se odrekne dijela potraživanja ili da mu oprosti dug. Rekli smo da osim iz proračuna država ne može dati financijski poticaj, što zbog europske regulative ne smije i kad bi imala novaca, a Plenkovićeva vlada nema ni mandat za opraštanje dugova privatnoj tvrtki. Potonje bi bio zločin prema tisućama građana blokiranih zbog, primjerice, neplaćanja TV pristojbe ili tek nekoliko stotina kuna duga. Bilo bi nepravedno i prema onim privatnim tvrtkama koje također grcaju u dugovima i svakodnevno se bore da nekako očuvaju likvidnost. Za Todorića se u javnosti ionako smatra da je bio politički zaštićen i povlašten pa bi svaka vladina odluka u tom smjeru mogla imati za posljedicu eksploziju nezadovoljstva u čitavom društvu. Takav rizik zbog izbora teško da bi preuzela bilo čija vlada pa neće ni Plenkovićeva. Ispada tako da bi vladin povjerenik mogao samo filozofirati o onome što treba napraviti u procesu restrukturiranja, a toga nam i bez njega političari serviraju previše, i tek moderirati sastanke dužnika i vjerovnika.

Također, postavlja se pitanje i koga bi vlada mogla ponuditi kao pandan Alvarezu III. Za njegove reference znamo, mediji su već prilično detaljno izvijestili o tvrtki koju je osnovao njegov otac i restrukturiranjima velikih gubitaša koja je s timom međunarodno priznatih stručnjaka vodio Alvarez. Plenković i kada bi htio ne bi među domaćim stručnjacima mogao pronaći tim s takvim iskustvom i takvim rezultatima. Naši ekonomisti opće prakse bi prema Alvarezovom timu izgledali kao obiteljski liječnici koji se odvažuju izvesti operaciju na otvorenom srcu. Spada to već u kategoriju znanstvene fantastike. Osim toga je pitanje i koliko njih na ovaj ili onaj način nije već bilo uključeno u stvaranje Todorićevog carstva.

Hrvatska dogovorna i politički dirigirana ekonomija nije navikla funkcionirati na principima tržišta zbog čega sve više zaostajemo za gospodarstvima i onih zemalja koje su nam do prije desetljeće dva gledale u leđa. Očekivati s toga da bi politika koja je uzrok svih hrvatskih problema, pa i Agrokorovih, ovaj put iznjedrila rješenje je naivno, da ne upotrijebimo neku težu riječ. Zato Plenkovićevo muljanje s Lex Agrokorom nije više od jeftine PR predstave u kojoj želi stvoriti dojam brige za zaposlene i dobavljače Todorićevih tvrtki, pa i za cijeli gospodarski sustav Republike Hrvatske, a u sposobnost nekakvog vladinog tima da stvarno riješi problem posrnulog Agrokora ne znamo vjeruje li i sam. Sad kada je voda došla do grla najvećem hrvatskom tajkunu pravi je trenutak da politika makne šapu s privatnog poduzetništva i pusti one koji se njime bave da plivaju kako znaju i umiju. Bez uplitanja države će najprije naučiti kako funkcionira biznis u globaliziranom svijetu, a to bi im bila i najbolja pomoć koju može pružiti bilo koja hrvatska vlada. Okanite se gospodine Plenkoviću s toga snatrenja o nekakvom vladinom povjereniku za Agrokor, a aktivnosti države svedite samo na djelovanje DORH-a i pravosuđa za koje, čini se , ovdje itekako ima posla.

Komentari

Nije

Nisi niti europske kompanije naučile poslovati u skladu s poštenom tržišnom utakmicom. Pitaj to na primjer Lidl koji je dobio europske krediti s 0.5 ili 1 % kamata. Ti krediti se davaju za pomoć malenim dućanima.

Problem s Hrvatskim preuzimanjem Agrokora ne bi bio u samom preuzimanju nego u činjenice da bi vlada onda za generalnog menadžera stavila nekog financijaša kao što su na primjer Marić (ministar financija). Dalić, Budimir ...., a ne nekog tko razumije gospodarske procese i gospodarsku, a ne financijsku važnost Agrokora za Hrvatsku

Tko je glasao

zadatak se uvijek lakše

zadatak se uvijek lakše riješi kad je poznat cilj prema kojemu idemo, i način kako ćemo do cilja doći.
Još je mnogo lakše kad postoji opće suglasje o cilju prema kojemu stremimo.
Prevedeno na rječnik trenutne Agrokor-krize sve će biti jednostavnije kada se dogovorimo što se uopće želi od Agrokora, i da li se uopće želi, po čemu, osim po broju zaposlenih, je Agrokor strateška kompanija, da li ga trebamo, i kakve bi, recimo, bile posljedice kada bi potpuno nestao.
Onda možemo razgovarati o lex specijalisima i mandatima koje bi trebali imati povjerenici.
Za sada ništa o tome ne znamo, pa čak nema niti suglasnosti o tome da li se država treba miješati u probleme privatnih kompanija, ili se držati po strani.
Od Alvareza sigurno ne treba očekivati da nakon restrukturiranja Agrokor ostane kakav je i bio.

Šta se tiče državne uloge u spašavanju velikih kompanija podsjećam na situaciju od prije desetak godina kad je propao General Motors, plus su se našli u velikim problemima Chrysler i Ford.
Povela se i velika diskusija o tome da li ih uopće treba spašavati, kad u US postoje tvornice Honda, Toyota, BMW, Mercedes itd, i mogu preuzeti gubitak proizvodnje američkih proizvođača.
No, na kraju je prevladala koncepcija da US administracija mora spasiti ikonu američke strojogradnje GM, a i ostale.
Na program ozdravljenja američke industrije automobila utrošeno je 80 mijilardi dolara, od toga je do danas državi vraćeno 70 milijardi, GM je ponovno public company, Chrysler je prodan Fiatu, a Ford je prošao relativno lagan proces restrukturiranja jer i nije imao takvih problema kao GM.
Dioničari propalih kompanija su stradali kompletno, izgubili su sve, kreditori i vjerovnici su bili propisno ošišani, uprave temeljito reorganizirane....i to je to.
Za takav potez treba postojati snažna država i moćna administracija, da li mi takvu imamo?

Tko je glasao

Za takav potez treba

Za takav potez treba postojati snažna država i moćna administracija, da li mi takvu imamo?

Naravno da nemamo.

Jer da imamo, ne bi Todorić bio ovo što je bio i što danas jest.

Samo naivni sljedbenici Plenkovića i njegove stranke mogu vjerovati da se može očuvati Agrokor u opsegu kakav danas ima i da se sve dubioze kao čarobnim štapićem riješe.

Realistima vjerujem da ni trenutka nije palo na pamet da bi nakon Alvareza III Todorićevo carstvo moglo ostati jednako veliko i još k tome njegovo.

Za loše se poslovne odluke mora snositi odgovornost, ma čije da su bile - a u ovom su ih slučaju donosili svi.

B-52

Tko je glasao

U onom trenutku kad je

U onom trenutku kad je Hrvatska pristupila zajednickom trzistu bilo je samo pitanje dana kad ce Agrokor past. Agrokor je igrao naveliko na jednom zasticenom trzistu i sam Todoric je bio ususkan u uvjerenju da je super biznismen, a ne samo u jednom trenutku odabran od politicke vrhuske da igra super biznismena. Sva setanja kadra iz uprave Agrokora u ministarstva
i nazad, iz HNB-a u Agrokor i nazad ili iz Agencije za zastitu trzisnog natjecanja u Agrokor i nazad sad dolaze na naplatu.
Megalomanija osobe koja je kupila Mercator uz 10% kamate dok mu se konkurenti sire uz 1% kamate dolazi na naplatu.
Magalomanija osobe koja je lako mogla rijesit situaciju prije godinu ili dvije prodajom par tvrtki dolazi na naplatu.
Medjutim, HDZ radi veliku gresku spasavanjem Todorica kao osobe. Narod zeli krv, ne zeli gledat kako im se Todoric smije iz Kulmerovih dvora ili helikoptera, a njegova kcer iz dubrovackog stana nakom sto se pomolila gospi za spas firme - i ako je u HDZ-u malo pameti, uskoro cemo vidjeti Todorica u lisicama u Remetincu, inace bi moglo bit opasno ako ne stigne placa, a stignu prvi otkazi. I tu ih satorasi nece rijesit. Za HDZ ce bit uistinu kriticno ako BDP, nakon kratkog rasta, opet padne dok cijela Europa raste.
Sve sto je zdravo u Agrokoru treba rijesit, na ovakav ili onakav nacin, a svi u hrvatskoj politici i ekonomiji neka shvate ovo kao lekciju zasto nije dobro da jedna tvrka nosi 20% BDP-a drzave i sto je uloga drzave u kapitalizmu. Mogu pocet tako da procitaju Adama Smitha, pa im mozda bude jasno zasto su neke stavri uzasno predvidljive.

Tko je glasao

i ako je u HDZ-u malo pameti,

i ako je u HDZ-u malo pameti, uskoro cemo vidjeti Todorica u lisicama u Remetincu
pokazalo se u slučaju Sanader da je proces protiv premijera mnogo tvrđi orah nego što je na prvi pogled izgledao, a protiv vlasnika najveće privatne kompanije čini mi se praktički nemoguć, jer uopće ne mogu zamisliti kakva bi bila optužnica.
Bez obzira na negativni kontekst poslovanja Agrokora što se tiče iskorištavanja nadmoćnog financijskog i trgovačkog položaja, ipak mi još ne znamo o kakvoj se krizi radi.
Agrokor je bio vrlo dinamična i brzo rastuća kompanija u stagnantnoj hrvatskoj ekonomiji, ne samo za naše prilike ogromna kompanija na skromnom i plitkom domaćem tržištu kapitala, suočen sa malim i prestrašenim bančicama i još slabijom državnom administracijom .
Onog trenutka kada je pod vanjskim utjecajima i domaća politika počela imitirati europsku politiku oskudice i deflacije - rezultat je bio predvidljiv. Veliki dug kompanije, koji je u trenutku nastanka možda i bio prihvatljiv, odjednom je postao pretežak i osovina se slomila.
Vlasnik se u panici obratio tamo gdje su htjeli s njim razgovarati, i to je bio kiss of death.
Na koncu sudbina će mu biti onakva kakvu je on namijenio Merkatoru - progutati će ga netko mnogo veći i mngo jači.
Ali, ipak mislim da u toj situaciji vrijedi ona stara - onaj, tko je nevin, nek se prvi nabaci kamenom...

Tko je glasao

To je ono sto ljudi u ovom

To je ono sto ljudi u ovom trenutku ocekuju - to da bi to postala trakavica duza od Sanaderove je jasno, posebno uz ovakvo pravosudje kao sto je u Hrvatskoj. Medjutim, ne znam hoce li Plenkovic docekati kraj svog mandata bez Todorica u lisicama.
Ako mu jes stalo do vlastite politicke buducnosti prvo se mora odmah rijesit Marica (ali se cini da nema odvaznosti za to)
To kakav je Agrokor imao polozaj na hrvatskom trzistu prije ulaska u EU ti najbolje pokazuje ova prica - jedan moj kolega je bio jedan nize rangirani direktor u Slobodnoj Dalmaciji-prodaja. On mi kaze da ih kupuje Tisak, Ja mu kazem da nema sanse da Agencija za trzisno natjecanje to dozvoli - Agrokor vec ima Konzum, ima Tisak, s njima ce biti potpuni monopolist u tom segmentu. Ako se uzme jos u obzir njihova oglasivacka moc, prakticki nitjedan izdavac se nece usudit mrdnit bez da im Todoric to dozvoli.
Naravno, ja sam bio u krivu - Agencija za zastitu trzisnog natjecanja im dozvoli kupovinu SD-prodaje, a mjesec kasnije suprug Olgice Spevec, direktorice doticne agencije, Davorin Spevec postane izvrsni direktor u Agrokoru.
To je bio nacin funkcioniranja Agrokora u Hrvatskoj.
Krivi su svi - HDZ, SDP, svi njihovi sateliti, dobavljaci (svakome je moralo bit jasno da potpisujes smrtnu presudu svojoj firmi ako 75% robe prodajes jednoj firmi, a koja ti jos to placa nakon dvije godine), svi navodno neovisni drzavni podsistemi (policija sad istrazuje placa li Agrokor uistinu tek nakon dvije godine - meni sve to slici na piramidalne sheme kojih je bilo oduvijek, a uvijek se prekaksno otkriju), vecina medija, sindikati.
Medjutim - plakanje nad prolivenim mlijekom ne vodi nikamo - ovo treba bit lekcija kakvo gospodarstvo zelimo i sto je bilo pogresno. Medjutim, sumnjam da ce se to dogoditi.

Tko je glasao

Kad najveći dioničar na

Kad najveći dioničar na skupštini donese odluku o isplati dividende, a koncern mu se nalazi u situaciji kakvoj je, onda je jasno da mu cilj nije boljitak tvrke nego osobno bogaćenje na njezin teret - pa dokle potraje.

Kako su mediji zvijestili, ali je prošlo nekako ispod radara šire javnosti, Todorić si je u posljednjih šest godina isplatio 720 milijuna kuna dividende. A iz koje to dobiti prezadužene tvrtke koja je imala preko svake mjere produžene rokove plaćanja, još uvijek je tajna. Tek će ju DORH i USKOK možda odgonetnuti.

Trošak Kulmerovih dvora, jahta, helikopter i svi vanjski znaci bogatstva potječu iz dobiti tvrtke, od drugdje nisu mogli doći, toliki su da ih nijedan biznis ne može normalno pokriti. Mogao se Agrokor normalno razvijati i opstajati na tržištu, pogotovo ovakvom kakvo je naše, samo da nije toga. No neke je navade naših tajkuna teško iskorijeniti.

Dok se u svijetu tolika bogatstva stječu generacijama, naši izabranici bi sve htjeli odmah i sad. Zbog toga propadaju, a ne zato što stranci imaju bolje uvjete poslovanja. Nadobivao se i Agrokor jeftinog novca, i onog besplatnog primljenog kroz razne vrste poticaja. Samo je problem na što je ta masa utrošena.

B-52

Tko je glasao

U onom trenutku kad je

U onom trenutku kad je Hrvatska pristupila zajednickom trzistu bilo je samo pitanje dana kad ce Agrokor past. Agrokor je igrao naveliko na jednom zasticenom trzistu i sam Todoric je bio ususkan u uvjerenju da je super biznismen, a ne samo u jednom trenutku odabran od politicke vrhuske da igra super biznismena. Sva setanja kadra iz uprave Agrokora u ministarstva
i nazad, iz HNB-a u Agrokor i nazad ili iz Agencije za zastitu trzisnog natjecanja u Agrokor i nazad sad dolaze na naplatu.
Megalomanija osobe koja je kupila Mercator uz 10% kamate dok mu se konkurenti sire uz 1% kamate dolazi na naplatu.
Magalomanija osobe koja je lako mogla rijesit situaciju prije godinu ili dvije prodajom par tvrtki dolazi na naplatu.
Medjutim, HDZ radi veliku gresku spasavanjem Todorica kao osobe. Narod zeli krv, ne zeli gledat kako im se Todoric smije iz Kulmerovih dvora ili helikoptera, a njegova kcer iz dubrovackog stana nakom sto se pomolila gospi za spas firme - i ako je u HDZ-u malo pameti, uskoro cemo vidjeti Todorica u lisicama u Remetincu, inace bi moglo bit opasno ako ne stigne placa, a stignu prvi otkazi. I tu ih satorasi nece rijesit. Za HDZ ce bit uistinu kriticno ako BDP, nakon kratkog rasta, opet padne dok cijela Europa raste.
Sve sto je zdravo u Agrokoru treba rijesit, na ovakav ili onakav nacin, a svi u hrvatskoj politici i ekonomiji neka shvate ovo kao lekciju zasto nije dobro da jedna tvrka nosi 20% BDP-a drzave i sto je uloga drzave u kapitalizmu. Mogu pocet tako da procitaju Adama Smitha, pa im mozda bude jasno zasto su neke stavri uzasno predvidljive.

Tko je glasao

Ratna odšteta od Srbije je izlaz za hrvatske probleme

Hrvatska dogovorna i politički dirigirana ekonomija nije navikla funkcionirati na principima tržišta zbog čega sve više zaostajemo za gospodarstvima i onih zemalja koje su nam do prije desetljeće dva gledale u leđa.U Europi nema tržišne ekonomije, nego se u njoj provodi komunjarsko dirigiranje gospodarstvima: kvote, poticaji, izvlačenje iz fondova,... U takvoj dogovornoj ekonomiji , politički utjecajniji faktori ostvaruju dobit na ucjenama politički manje bitnih. Odatle Njemačka, Nizozemska i ostale nobl- europske države gaze ostale i ostvaruju svoj ekonomski uzlet reketirajući manje bitne države kojekakvim političkim ucjenama, varanjima i muljanjima (varanje na automobilima, za koje se usudila tražiti odštetu samo Amerika, a svi u EU šute na te njemačke prijevare).
Ali, dogovorne ekonomije imaju samo jedan put- put u propast.

Agrokor bismo lako riješili da nije kukavičkih i antihrvatskih političara koji nisu podnijeli zahtjev Srbiji za nadoknadu ratne štete koju su napravili u RH. Od te štete Srbiju štiti njemački Staljin- Merkelica i njezin potrčko Plenković kojega podmićuju srpskim čokoladicama.

Tko je glasao

Nikada

Tu ratnu odštetu niti mi niti BiH nikada vidjeti nećemo....

Tko je glasao

Ne možeš dobiti odštetu, ako nisi u stanju podnijeti zahtjev

Mi moramo potraživati od Srbije ratnu odštetu, za sve što nam je uništila. Ne možeš dobiti odštetu, ako je niti ne zatražiš.

Radi se o 40-ak milijardi dolara i nitko iz politike nema pravo uskratiti nam tu odštetu.
S druge strane nameću nam silna ograničenja, spuštaju rejting, i to upravo oni koji nas onemogućavaju u podizanju zahtjeva.

Dakle, zahtjev moramo podnijeti, a naći će se neki koji će to napraviti, nakon što se riješimo petokolonaša u pravosuđu koji rade protiv RH.
Dokaz za to su progoni branitelja, umjesto progoni agresorskih ratnih zločinaca.

Tko je glasao

Ne može se ni podnijeti, a

Ne može se ni podnijeti, a kamoli ozbiljno razmotriti zahtjev za isplatu ratne odštete zemlji s kojom nisi bio u ratu.

Kao što svi dobro znamo, Tuđman nikada nije predložio Hrvatskom saboru da objavi rat Srbiji niti da proglasi ratno stanje, a Srbija niti jednom relevantnom sudskom presudom nije proglašena agresorom. Kao što bi Hrvatska, primjerice, mogla biti u BiH sukobu.

No sve to skupa nema veze s temom dnevnika pa molim da se okrenemo meritumu o kojem pišem jer ću u suprotnom morat sankcionirati spamiranje dnevnika.

Hvala.

B-52

Tko je glasao

Trenutak-u kojem hrv.premijer jede srp.čokoladu iz ruke četnika

Tko je glasao

Smeta ti istina!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci