Tagovi

Zar zaista sav srpski kapital smrdi? :-)

Da, nisam dugo pisao, jer sam bio poprilično zaposlen drugim stvarima, zapravo i dalje sam zaposlen, no, eto, dvije stvari su mi zapele za oko, dvije stvari koje su mi pomalo čudne kad je u pitanju kapital. Recimo da na trenutak ne znam ništa o tržištu i da sam odjednom dobio interes nakon ove afere s KIM-om.

Trebamo strani kapital, želimo da stranci ulažu u našu nam domovinu. Doduše ja sad nominalno ne razumijem puteve kapitala, ali recimo, u redu je ako ulažu Nijemci, Austrijanci, Britanci, Česi, Bugari... oke, nešto je manje u redu ako dođe neki fond s Kajmanskog otočja ili druge offshore državice u koje sad već imamo nešto malo manje povjerenja... no, strašno nije u redu ako netko želi uložiti lovu koji je prethodno uložio u poslove u Srbiji, a još gore ako su Srbi ti koji ulažu kapital.

Prva priča odnosi se na drugog pretendenta na KIM, dakle Danube Foods, nizozemska tvrtka u 100% vlasništvu britanskog investicijskog fonda, koji su se očito specijalizirali za investicije u mljekarsku industriju u ovom dijelu Europe. Prema članku na Net.hr iza njih je podosta investicija na srpskom, makedonskom i tržištu BiH i neuspjelo preuzimanje Ljubljanskih mljekarni. U redu, možda bi neuspjeli pokušaj kupnje u Sloveniji možda trebao dignuti alarme, kao što je recimo veto na financijski ulazak novih vlasnika Hypo banke u Hrvatsku, budući da je Riječka banka pod njihovom palicom završila kako je završila. Recimo, da bih to razumio. No, zar je stvarno moguće onemogućiti ulagača da preuzme tvrtku tako da se njegov kapital proglasi "srpskim"? Nakon što su velike hrvatske firme ulagale po Srbiji i pokupovali sve živo i mrtvo, zar je zaista moguće na taj način u nas spriječiti ulaganja? Što nam to govori o nama i o njima?

Drugu zanimljivu izjavu možete pročitati u današnjem Večernjaku, a ja prenosim vijest s njihova portala. Dakle, upitan da li bio spreman kao premijer prodati Vupik srpskom tajkunu Miškoviću, Ljubo Jurčić je odgovorio da se zna tko je činio zločine, da su rane još svježe i da ne treba stvarati neugodu hrvatskim građanima. Također tvrdi da "politički ne bi bilo oportuno prodati tvrtku iz Slavonije Srbima". U redu, zaboravimo na trenutak da se radi o Vupiku koji se nalazi u Vukovaru, koji je simbol rata i patnje i to je neupitno. Činjenica jest da u Hrvatskoj do sada nije zabilježena niti jedna srpska investicija u Hrvatskoj, a braća Karić i Željko Mitrović (vlasnik TV Pink), koji su htjeli uložiti su osujećeni u tome. Dobro, koliko se sjećam, možda za braću Karić i bolje da nisu uspjeli uložiti u nas, ali zar je sav kapital koji bi bio uložen, a dolazi iz Srbije uistinu «sumnjiv»?

Eto, ponavljam, trenutno se pravim da nemam gotovo nikakvog pojma o ulaganjima i kapitalu, pa ako mi netko može to objasniti i prosvijetliti me?

Komentari

Zar zaista sav srpski

Zar zaista sav srpski kapital smrdi? :-)

Ni jedan kapital ne smrdi, samo metode s kojim se je stvoril su različite. E vidiš tu ima više nijansi mirisa.

Tko je glasao

Ako je namjera

Ako je namjera dekancelarizirati državu, kakve veze ima što premijer misli o ovom pitanju?

Tko je glasao

Da bi znali o čemu

Da bi znali o čemu govorimo, evo malo svježega:

Jurčić, koji je na službenom putu u Japanu, danas je tako rekao da “u privatizacijskim procesima nacionalno podrijetlo kapitala nije kriterij za odabir ponuđača, odnosno kupca”.

- U pojedinim slučajevima, zbog kolektivnih osjećaja građana, nacionalno podrijetlo kapitala može biti izvor političkih problema za državu i ekonomskih problema za investitora. Takva situacija mogla bi se dogoditi u istočnoj Slavoniji u slučaju investitora iz Srbije. Zbog toga, prije samog procesa odabira ponuđača, politika treba s lokalnom zajednicom iskomunicirati taj proces. U konkretnom slučaju, takav proces privatizacije ne bih otpočinjao bez te komunikacije i stvorenog osjećaja da nacionalno podrijetlo kapitala nije kriterij privatizacije - rekao je Jurčić, objašnjavajući svoj stav o srpskim ulaganjima u Hrvatsku.

Možda će biti lakše ako uzmemo u obzir što je stvarno i zašto rečeno.

To da nešto može biti izvor problema je istina pa je na mjestu prije otpočinjanja takvog ipak pripremiti uvjete. Za mene je ta izjava dosta korektna.

E sad, zašto se Jurčić uopće petljao s time? Pa zato što je pitan. A pitan je zato što je porijeklo kapitala bio izgovor Sanaderu za pogodovanje partijskom drugu koji je, usput, imao i potporu ministra Vukelića. A to nije slaba referenca. Ovom sazivu Upravnog odbora HFP.

B-52

Tko je glasao

Ovaj zadnji ispad Sanadera

Ovaj zadnji ispad Sanadera samo dokazuje da si bio u pravu kada si jutros rekao da je sve namještaljka - u koju je Jurčić prenaivno uletio - nažalost Sanader je vještiji u tim igrama, nego u vođenju države, ali što je tu je. Ako SDP misli uzeti izbore, ne smiju ovako naivno nasjedati. Kad pogledate ovaj citat, sjetite se tko je sve o tome pisao, od Butkovića pa dalje, a sve s jednim ciljom da ga Sanader može ovako večeras izrigati:"Ako se itko sjeća što je tada napravio (kada je bio ministar gospodarstva op.a.), vodim ga na piće", rekao je Sanader, i dodaje kako je tada Jurčić "imao dovoljno vremena da pokaže svoju politiku i prema Srbiji i prema Thompsonu i prema ustaštvu i svemu o čemu ovih dana govori i zabavlja hrvatsku javnost".Tko zabavlja javnost, ne Jurčić, nego mediji pod Sanaderovom kontrolom, prije svega EPH.

Tko je glasao

Srpski poduzetnici

Srpski poduzetnici investirali bi u Hrvatsku- E kad Vedriš podrži Jurčića u ovakvoj situaciji, i to Vedriš koji je inače tako oprezan, mislim da HDZ gubi izbore:-)Stvari nisu jednostavne
- Ne može se staviti znak jednakosti između hrvatskih investicija u Srbiju i srpskih investicija u Hrvatsku, jer niti jedan metak s hrvatskog teritorija nije upućen prema Srbiji, a s druge strane područje Slavonije bilo je vrlo teško pogođeno. Trezveno je ne prodati nešto u Istočnoj Slavoniji srpskoj tvrtci - izjavio je Dr. Mladen Vedriš, predstojnik Katedre za ekonomsku politiku na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Tko je glasao

To samo ima kod nas da netko

To samo ima kod nas da netko doktorira s preko 50 godina i da ga imenuju predstojnikom neke katedre na fakultetu. To mogu samo ljudi Stipe Mesića uz pomoć velecijenjenog profesora Kregara.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Možeš doktorirati i s 60

Možeš doktorirati i s 60 ako želiš. Vedriš nije ganjao akademsku karijeru pa da mu je doktroat s 30 bio uvije za napredovanje. Čovjek je to napravio jer je mogao, a prije toga se dokazao da zna zanje.

Ukratko 45 lines, sereš po jednom uspješnom čovjeku iz zavisti i ljubomorre...

--
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/HDZzna
youtube.com/PokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

Sad sam samo zavidan, a

Sad sam samo zavidan, a prije sam bio ludi špijun. Padaju ti kriteriji.
Nego, kako nije ganjao akademsku karijeru kad je sad Pročelnik katedre na PF-u. Odnosno, hoćeš reći da je on sa svojim znanjem već mogao imati katedru, al mu je eto formalno trebao doktorat. Ili? Ja zapravno uopće ne dovodim u pitanje je li li on zadovoljio sve zakonske kriterije da bio držao tu katedru.
A što jest, jest... Zavidan sam na njegov ugovor od 7000 DM neto koliko mu je mjesečno plaćao Zagrebački velesajam za savjete. Zapravo, hoću reć mogao sam im ja iste takve savjete davati za duplo manje love isto bi prošli.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

I bez uvida u razvoj

I bez uvida u razvoj zbivanja na instant sceni, Mladen Vedriš je ozbiljniji pojam obzirom da je ekonomist sa najvećim zaradama u svijetu za savjete, istaknuti pripadnik najuspješnijeg kruga poduzetnika istovremeno i šta sve ne (henesijevci i drugi, minsitri, premijeri, velike tvrtke i banke, nekretnine, fakulteti ...), koji uz pravo po tradiciji drže pravosuše kao svoje dvorište, kojem nije bio problem javno oprati pod Tuđmanom u pismu i ostavci na mijesto potpredsjednika Vlade te još demontartivnijim preuzimanjem trivijalne uloge predsjednika gospodarske komore s prodajom detažmaan itd. i to sve sa veoma ograničenim repertoarom fraza, poza itd.

Iz toga je opravdano nagađati da tradicija nije narušena te da su Mesić, Bandić pa u pripremi i Jurčić više u poziciji da ne kvare tradiciju.

Tko je glasao

A evo i Čačića u

A evo i Čačića u Večernjaku:Haenesovac Radimir Čačić brani Jurčića, napominjući da se njegova izjava odnosila samo na područje Slavonije.
Naravno da je srpski kapital dobrodošao u Hrvatsku. Hrvatska je druga po obujmu ulaganja u Srbiju. Isključivanje srpskog kapitala bilo bi svojevrsno samoubojstvo za Hrvatsku i to si ne smijemo dopustiti, a ni Jurčić to ne zagovara. Ako je Jurčić međutim rekao nešto nepromišljeno i štetno, ono što Sanader i Polančec rade u privatizaciji je opasno kaže Čačić.
Varaždinski župan uvjeren je da se spominjanjem srpskog kapitala samo htjelo prekriti "tipičnu političku privatizaciju" kako bi mljekarska industrija sa 1500 kooperanata otišla "u nekompetentne ruke".

Tko je glasao

Odakle njemu da smo mi drugi

Odakle njemu da smo mi drugi po ulaganju u Srbiju?Kako samo lijepo laže

Tko je glasao

Tko zabavlja javnost, ne

Tko zabavlja javnost, ne Jurčić, nego mediji pod Sanaderovom kontrolom, prije svega EPH.

Daj malo to razjasni kako to Sanader kontrolira EPH?

--
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/HDZzna
youtube.com/PokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

Ej tebi neću ništa

Ej tebi neću ništa objašnjavati dok god si drzak i bezobrazan:-( I vrapci znaju da Pavić nikada nije platio Slobodnu Dalmaciju, pa googlaj...

Tko je glasao

A jeste li primijetili da

A jeste li primijetili da Sanader u Splitu nitko nije pitao o temi broj jedan u Splitu - puštanju Vinka Budiše? Komentirao je sve živo, samo ne to, čak napao pravosuđe oko prometnih prekšitelja, ali o Budišni ni slovca...

Tko je glasao

Čemu da ga 100-ti puta

Čemu da ga 100-ti puta pitaju o nekoj pravosudnoj temi kad je odgovor uvijek "ne ću se mješati u pitanja pravosudne vlasti."

Kaj ti još nisi shvatio pa radiš kalkulacije i teze ?

--
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/HDZzna
youtube.com/PokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

Sanader je genijalac. Dovede

Sanader je genijalac. Dovede Stoibera koji napadne HNB-e zbog BLB-a, a on veli da je legalist te da se osobno neće miješati.
Jesmo kolonija.

Rohatinski: 'Stoiberova izjava je netočna i neprimjerena'

Bili sad bilo neprimjereno da SDP podrži Rohatinskog il ne bi?

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Jurčić, koji je na

Jurčić, koji je na službenom putu u Japanu, danas je tako rekao da “u privatizacijskim procesima nacionalno podrijetlo kapitala nije kriterij za odabir ponuđača, odnosno kupca.”

Hm, ako u privatizaciji nacionalno podrijetlo kapitala nije kriterij onda zbogom šansi da će se društveno pretvoriti u društveno-privatno i da će "narod dobiti u vlasništvo ono što je 50 godina stvarao..."

Hmm, niti jedan odgovor nije u skladu s SDP-ovom core politikom. Em kao internacionalni ljevičari/liberali ne mogu biti protiv srpskog kapitala, a onda kao socijalna stranka i partija proizašla iz naroda i za narod - ne mogu zaboraviti narod i privatizirati sve u korist globalnog kapitala...

Zbunjen sam....

--
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/HDZzna
youtube.com/PokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

Ne znam zasto mi je skroz

Ne znam zasto mi je skroz normalno da si zbunjen...

Tko je glasao

Hm, ako u privatizaciji

Hm, ako u privatizaciji nacionalno podrijetlo kapitala nije kriterij onda zbogom šansi da će se društveno pretvoriti u društveno-privatno i da će "narod dobiti u vlasništvo ono što je 50 godina stvarao..."

Mali ispravak, narod privatizacijom još ništa nije dobio u vlasništvo. Za to se kriminalni model dobro pobrinuo.

U slučaju KIM-a koji je zbog traženja alibija za UO HFP i povod ovakvim napisima, vlasništvo je bilo namijenjeno stranačkom drugu (barem javno) uz potporu jednog drugog (za javnost tajnu).

B-52

Tko je glasao

@sm: nije istina. Narod je

@sm: nije istina. Narod je privatizacijom dobio puno, ali je vrlo brzo DRAGOVOLJNO (ovo je ovdje važna riječ) prodao Kutli i sličnima...
Razni modeli koji su se smjenjivali od 91-e uglavnom su varirali u ukupnom udjelu tvrtke koju su radnici/uprava mogli privatizirati...

Jedna diskusija se vodila oko otkupa društvenih stanova, kojom su građani za 10-20 tisuća eura (u 30 godina otplate) dobilii u vlasništvo nekretnine koje vrijede 100.000 pa naviše... I to im je omogućio HDZ, da te podsjetim...

Nažalost, ne može država brinuti o portfelju svakog građanina poimenice i ako proda svoje dionice za malu vrijednost, resetirati prodaju i vratiti mu dionice uz blagu kritik u"no, no, to nije dobar potez, eto ti tvoje dionice nazad".

Ima nekih koji nisu, rijetki su. Nažalost, njihov omjer u ukupnom broju pokazuje omjer pametnih u narodnoj masi....otprilike max 5% razmišlja svojom glavom, ostatak su ovce koji slijede selo...

Za virutalno igranje burzom -> www.virtualnaburza.com

--
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/HDZzna
youtube.com/PokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

nebih želio biti

nebih želio biti bezobrazan, ali stvarno bih volio znati koliko godina imaš ili vas ima više?

oko otkupa društvenih stanova, kojom su građani za 10-20 tisuća eura (u 30 godina otplate) dobilii u vlasništvo nekretnine koje vrijede 100.000 pa naviše... I to im je omogućio HDZ, da te podsjetim...

pa jesi li ti normalan (oprosti na izrazu) ti stanovi su plaćeni jedanput već, ljudima je od plaće skidano godinama za zajednićke fondove i sada se ti hvališ kako je dobar HDZ naplatio još 10-20000 eura svakome za već plaćeni stan, a da te pitam gdje su otišli ti novci, jeste li ih možda uložili u gradnju stanova za mlade ljude ili ste krpali neke rupe iz vaše drp kase... ma daj molim te!

savjesni

Tko je glasao

1) skidamo je godinama svima

1) skidamo je godinama svima - i onima koji su imali pravo na stan i oni koji nisu (recimo ako si imao kuću od roditelj). NEPRAVDA

2) simbolični iznos koji se uzimao iz plaća u 40 godina rada teško da je ukupno po radniku uplaćeno kojih 1000 eura. Možda i 2000. Super je platiti stan 2000 eura koji danas vrijedi 100, 150 tisuća eura...

3) novci od otkupa stanova su otišli u ratne potrebe i opću potrošnju. Sigurno se nisu uplaćivali na privatni račun kao što ti priželjkuješ. I ne vidim zašto bi drp htio baš TE novce, može si preusmjeriti na račun bilo koje druge iz proračuna ako to tako funkcionira

Uglavnom, te samodoprinos fore se baziraju na velikoj količini ulaza u sitnim iznosima u onda se nakupi novaca za manji output...

--
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/HDZzna
youtube.com/PokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

1.) I danas se skidaju

1.) I danas se skidaju kojekakvi doprinosi (posebno u Zagrebu) pa nitko ne govori da je to nepravda.

2.) Od tih "simboličnih" iznosa izgrađena je ta hrpetina stanova koja je devedesetih prodana... stvarno simbolično

3.) Otišla je samo 1/3 novaca jer je toliko do sad prikupljeno novaca (ako je kredit na 30 godina, a prošlo je tek 10 onda nam je ostalo još 20)... novac koji je do sad prikupljen nenamjenski je potrošen jer u zakonu jasno stoji za što je taj novac namjenjen, a najmenjen je reješavanju pitanja nositelja stanarskih prtava u tzv. privatnim neusljeivim stanovima... no umjesto tog taj novac je pokraden... HDZ ga je pokrao.

Tko je glasao

Koalciijska Vlada je taj

Koalciijska Vlada je taj novac od otplata usmjerila u POS. U splitu se hns-ovac član poglavarstva i kad nisu bili na državnoj razini hvali da je njegovom iznim sposobnošću grad Split jako dobro prošao jer je uspio izvući znantne novce od toda. Ali sve je to sitniš, u ukupnoj masi i igrama stambenog novca u niz desetljeća. Vic je ne samo dvostruki u smislu tko da tko ništa i generacijski, nego još puno veći da je to kao jedno veliko JPP, gdje je krug velikih profiter velik a otplaćivati će i stenjati cca 10 generacija i za to vrijem stenjati ekonomija iz koje je to nepovratno izvučeno. U većini evropskih zemalja preko 100 godina je to više od 30 % ekonomije, i kod nas bilo a sada isisano. kao da na svima skupa netko trajno uzme cca 30 % iz svega i ostavi za nagradu dugove. Tu je smisao igre.

Tko je glasao

Narod je privatizacijom

Narod je privatizacijom dobio puno, ali je vrlo brzo DRAGOVOLJNO (ovo je ovdje važna riječ) prodao Kutli i sličnima...
Ovo je cca 5 % privatizacije. Prije toga je obavljen priličan val po tzv. Markovićevu zakonu, kojeg je dugom podržavala i RH. Zatim su na neki specifičan i dalje nejasan način obavljene privatizacije velikih sustva Pliva, ZABA, raznog sada u sastavu Agrokora. Potom su se razvili razni oblici (menadžerski krediti, kvazidokapitalizacije, igre sa dugovima i bankama itd.). Potom su kombinirani drugi redovni oblici kao ključ privatizacije, npr. fiktivna ulaganja, prenamjene zemljišta. Zanimljiv je i Linićev princip privatizacije hotela u korsit prijatelja Štroka. Onda imamo iste modele ali sa bitno različitom praksom od slučaja Pliva u smislu HANFA, što je bitno promjenilo stvar.
Po obujmu novca su značajniji procesi kojima je privatizacija mali dio ili je nema, a u biti se radi o privatizaciji velikog obujma. To su lanci po segmentima, što je počelo od sedamdesetih pa čak i šezdesetih (ACY, prehrambeni sektor uključujući robne rezerve, alkoholni lanac, nafta, kasnije duhan, nebankovni financijski sektor ...).

Jedna diskusija se vodila oko otkupa društvenih stanova, kojom su građani za 10-20 tisuća eura (u 30 godina otplate) dobilii u vlasništvo nekretnine koje vrijede 100.000 pa naviše... I to im je omogućio HDZ, da te podsjetim...
Nažalost, njihov omjer u ukupnom broju pokazuje omjer pametnih u narodnoj masi....otprilike max 5% razmišlja svojom glavom, ostatak su ovce koji slijede selo...
Stanovi i nekretnine su vjerojatno ključniji dio od ostalog. Da je i desetina pameti kod ovih pametnih 5 % koji po tebi razmišljaju svojom glavom, ne bi bilo bitnih problema. Oni su mogli imati još više a Hrvatska je mogla biti u raznim područjima u razvojnom putu bez povratka, s viškom novca u tim procesima i deficitom problema. Ostatak su ovce koje slijede iskusno selo a ovih 5 % su seoski kokošari čiji se domet u 3 revolucionarna vala (boljševička, nakon love poslije 1971.g. i zadnji) skončao u lovu na kokoši (nekretnine i nužni lanci, kao u turska vremena). No ni to ne bi bio toliki problem da ih strani kokošari nisu dezinformirali.

To ti stalno tako ide da se kokošari ruše od svakog novog uspjeha kod 6, baš kada treba napraviti samo mali korak dalje do 60. Naprosto se se sruši od tako za njega prekomjernog uspjeha i sve se vrati na minus 6. Ne obraća se pažnja na drugu stranu, gdje su te nekretnine već zabile autogol i stvar vratile nepovratno na stanje negdje kako ga je, i sama šokirana, obznanila Milka Planinc negdje 1981.g. Imam neviđenih rezultata oko sanacije kokošara u raznim razdobljima presinga i uvođenja u normalnu seosku igru ali to sada prelazi i moje snage, slično kao što u nogometu više ni Tomislav Ivić ni svi da se udruže ne bi uspjeli stanje dovesti do ravnopravne igre sa evropskom 3. ligom. Te budale naprosto gledaju krive strane televizije i nasjedaju stranim kokošarima tako lako da smo definitivno u fazi zrelog smetlišta, kada sama materija pokreće procese uspostavljanja pameti i primorava glavninu sela na nešto oko toga.

Tko je glasao

Po Markoviću je vrlo malo

Po Markoviću je vrlo malo privatizacija napravljeno, ne sjećam se najpreciznije koji je bio razlog ali čini mi se da je već 91 stupio na snagu novi zakon, markovićev je trajao kratko...

Jedan od primjera markovićevog modela je TDR (uspješni), ali ima i neuspješnih... Nema pravila uspješnosti u poduzetništvu, to svi znaju koji su probali...

--
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/HDZzna
youtube.com/PokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

Ovo su uobičajena javna

Ovo su uobičajena javna saznanja a zbilja je od toga zasad neprecizno ali bitno različita. Poznato je da smo u kontinuitetu i službeno nestabiliziranih stanja čija je jedna od odlika da su nemogući solidni pregledi procesa te da se i mogući stupanj preglednosti iz poznati interesnih i nenamjernih razloga destruira. Hrvatska glavnina se ispravno strategijski drži očuvanja osnova vrijednosti i procesa, što je rezultiralo da nismo u lako mogućim gorim stanjima.

No, to ne znači da globalnog sazanja i pregleda nema. "Po Markoviću" je napravljeno puno privatizacija a sve učinjeno s tim i globalnijim raspoloženjima u vezi su još bitno većeg udjela. To je, kao most već prije započetih procesa i kasnijeg, vjerojatno i kičma prijelaza iz stanja sedamdesetih u sadašnja stanja. Uz procese promjena i privatizacije su vezane šire operacije kretanja novca, pregupiranja za ovladavanjem itd.

Pravila o uspješnosti za naše prilike ima. Cca 80 % uspješnosti je u izravnoj vezi s državom i promjenama oko toga, cca 10 % je od efekta toga (nečeg nema na tržištu i slično) a cca 10 % sve ostalo (približne ocijene jer takvog ničeg nema). Nije pretjerano govoriti da smo mi još daleko od zadovoljavajućih uvjeta konkurencije i jednakih uvjeta. I sada iza ekspanzije uspješnosti u području gradnji i nekretnina, financijskog tržišta i sličnog kuljaju procesi koji se po uobičajenim kriterijima smatraju nesupješnima a usput se uobičajeno jako kvare prakse poslovanja, plaćanja i razno.

Obzirom da kod nas skrivenu bitnu ulogu igra izvjesna glavnina, sve ukazuje da smo krenuli u nova previranja koja smjeraju na bitno podredniju ulogu politike i vlasti te s njima povezanim uspjesima. Tu se poklapaju dozrijevanja procesa i hrvatska tradicija sredine (niti se brza a niti oklijeva). I u objektivnoj stezi prije, osamdesetih su padale jedna garnitura kokošarenja za drugom. Iz nekog nepoznatog razloga se puno toga guranjem glava u pijesak ili "nogometnim" navijanjima i spletkarenjima opet pokušava hrvati sa sve zahtjevnim procesima spajanja aktiviranog nesređenog naslijeđa i tekućeg i novog.

Tko je glasao

Ako je već riječ o narodu,

Ako je već riječ o narodu, onda je to o onom prognaničkom kojem su podijeljene mahom bezvrijedne dionice kojih su se, prirodno, rješavali budzašto, ljudima trebala lova.
Tako su opet razni namjensko osnovani fondovi došli do mase dionica.
Poslije su ih išli malo zamijenit za neke druge i tako to. Ne vidim da je tu narod nešto dobio, opet su dobili isti, prilično podobni. I malobrojni.

B-52

Tko je glasao

A tko se onda okoristio tim

A tko se onda okoristio tim bezvrijednim dionicama?
Ako su stvarno bezvrijedne, onda su opet radnici profitirali jer su bezvrijedno utrapili nekom torbaru a ovaj od toga nije ništa zaradio...?

Šalu na stranu, nisi baš u tijeku s privatizacijom...Nisu samo progranici i stradalnici dobili dionice - ovi su ih dobili skroz BESPLATNO, kao i branitelji nemadugo u HT-u, INI i dobiti će u HEP-u, ne bih rekao bezvrijedne firme...

Većina društvenih tvrtki koja se privatizirala je na prinipu otkupa (kao i stanovi, na XX godina s popustom) otišla radnicima/upravi, nešto ostalo državi, a nešto "strateškom" investitoru... Omjeri su se mjenjali kroz razne izvedenica zakona, ali jedno je sigurno - nitko nije tjerao radnike na prodaju.

Istina da je neupućenost bio problem što je ekipa prodala dionice drugi dan, tu je država trebala uskočiti edukacijom ali jednostavno "kolektivna svjest" tadašnjeg vremena nije prihvaćala dionicu kao zalog budućnosti. Danas, od privatizacije INE, kolektivna svjest je promjenila, ali malo je kasno...

Negdje je iznesen podatak da je oko 800.000+ građana sudjelovalo u privatizaciji na neki način...

--
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/HDZzna
youtube.com/PokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

Tipično HDZ-ovski, nismo

Tipično HDZ-ovski, nismo mi, narod je kriv. Što je prodavao?

MOrao je prodavati, da preživi. I prodavao je za daleko manju cijenu nego je bio prinuđen otkupljivati.

A oni nezaposleni, istjerani na cestu? Koliko su oni otkupili?

Bilo bi dobro sučeliti ovo tvoje mišljenje o narodnoj krivici s mišljenjem tog istog naroda. Možda se i poklope?

Misli li tako i Sanader? Hoće li to u predizbornoj kampanji? Kao adut.

B-52

Tko je glasao

Ne tvrdim da vlada nije

Ne tvrdim da vlada nije odgovorna, ali narod snosi svoj dio odgovornosti. Pogotovo za svoju financijsku budućnost.

Toliko

--
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/HDZzna
youtube.com/PokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

Ja poznam ljude, koji su si

Ja poznam ljude, koji su si kupili auto za te novce da bi preživeli.

Tko je glasao

Jeste Marijane, i sam sam

Jeste Marijane, i sam sam upoznao poprilican broj takvih.Poslije, kad su im auta dotrajala ili nestala, danonocno po birtijama jadikuju.

Tko je glasao

Cijeneći napore obojice od

Cijeneći napore obojice od vas, moram ipak pojasniti da su dvije varijante naroda u pitanju.

Jedna je prognanička i općenito stradalnička, tj. ona koja je dionice dobila.

Druga je radnička, ili bolje zaposlenička, koja je dobila samo pravo da otkupljuje po "povoljnijim uvjetima", s popustom i na otplatu što je za EPP lijepo da nije "kvake 22". Naravno, mogli su prodati samo onoliko koliko su otkupili, dakle ne dionice na koje su imali pravo nego one koje su otkupili.

Ilustracije radi, Podravkine dionice, a možemo reći da je to za naše uvjete respektabilna firma, zaposlenici su otkupljivali i otkupljuju po nominalnoj vrijednosti od tadašnjih 100 DEM uz ograničenje da to mogu do iznosa od 20.000 DEM. Usporedite tržišnu vrijednost tih dionica s "povlaštenom" cijenom za "narod".

To vam je primjer tvrtke koja vrijedi, a što je tek s dionicama tvrtki koje nisu vrijedile ništa a ipak se plaćalo cca 100 DEM po dionici, to je bila nekako popularna cijena.

Ja se slažem da Polančec može kupiti auto za cca 2.400.000,00kn koliko vrijede opcijske dionice koje je nedavno povukao (mediji su izvjestili pa dalje uobičajeno šute) nakon što je već dvije godine sjedio u vladi i mjerama najizravnije utjecao na kretanje tržišne cijene tih istih dionica, ali recimo Podravkini radnici koje poznam to sigurno nisu i ne mogu.

B-52

Tko je glasao

Jedna diskusija se vodila

Jedna diskusija se vodila oko otkupa društvenih stanova, kojom su građani za 10-20 tisuća eura (u 30 godina otplate) dobilii u vlasništvo nekretnine koje vrijede 100.000 pa naviše... I to im je omogućio HDZ, da te podsjetim...

znas moj djed je 1932 kupio stan, pa mu ga je tito nacionalizirao, pa se je dobio status stanarskog prava, pa su je uplacivalo, mjesecno u onom mracnom komunizmu u neki fond stambenu izgradnju, da bi na kraju morali isti taj stan otkupiti za cca 35 iljada maraka... pa ti to pomnozi s brojem stanova u ilici, vlaskoj, marticevoj....

po meni ti to nije benefit vec jedna malo prljavija pljacka i bilo bi zanimljivo vidjeti kuda i za sto su osli ti nofci

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Za osuditi je sto je vasemu

Za osuditi je sto je vasemu djedu oduzet stan i zalosno je sto mu nije vracen, medjutim glede stanarskog prava, nesto mi je nejasno. Ta nejasnoca je, valjda, lezi u cinjenici sto me ne sluzi ni matematika ni logika, pa mi cesto pomanjkaju zdave premise i percepcije.
Naime, ako su mnogi radili za sto-dvijesto ondasnjih DM mjesecno i uplacivali u stambeni fond 1% primanja, a nakon desetak godina dobili stan, volio bih znati koliko su novca u tome periodu uplatili za nj?

Tko je glasao

Pavao, hvala puno na ovoj

Pavao, hvala puno na ovoj informaciji. 1% primanja u stambeni fond dakle.
Gore sam u odgovoru pretpostavio da niti 1000 (max 2000 eura) u 40 godina rada nije uplaćeno od pojedinog radnika u stambeni fond, ali s tvojim podatakom od 1% primanja za fond (na plaće od 100-200 marka) izgleda da je to bila optimistična kalkulacija...

recimo ovako..
400 marka bruto plaća mjesečno
1% za stambeni fond = 4 marke
4 DM x 12 mjeseci x 40 godina = 1920 DEM (cca 900 eura)

HOĆU I JA STAN za 900 eura na 40 godina otplate

--
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/HDZzna
youtube.com/PokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

ak se na varam cijeli

ak se na varam cijeli stambenu fundus je bio nacionaliziran tak da se tu nema sto zaliti ili ne, kak je bilo bilo je...

stanovi su se u ono vrijeme gradili, koliko se sjecam, ili kao drustveni znaci pod ingurencijom lokalnih vlasti pa su dodjelivani kao socijalni (ono po listama) ili su ih firme gradile za svoje slajkere pa se ih na taj nacin dobivalo... plus kaj je bilo, al to mi se cini tek od 70-tih na dalje, da se ih je moglo kupovani na trzistu....

druga stvar je sto kvadrat onda nije imao vrijednost kao danas, ali tu i trebalo napraviti neku formulu pa vidjeti koliko ondasnji kvadart od vrijednosti cca 900 DM vrijedi danas

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Tvojem djedi je trebalo

Tvojem djedi je trebalo vratiti stan nakon što smo potjerali komuniste, jer oni su taj stan njemu jednostvno UKRALI!!!

Problem je što to nije bio pojedinačni slučaj da je neki funkcionar oteo pravnim muljažama stan koji mu se dopao, već se radilo o LOPOVLUKU U SRŽI SUSTAVA - legalizirano narodnom borbom i drugim utopijskim demagogijama...

--
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/HDZzna
youtube.com/PokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

fulao si.. si malo.. da

fulao si.. si malo.. da trebalo ga je vratiti, al je drzava trazila da ga se otkupi.. zasto neznam... imas vlasnika koji su natrag mogli dobiti (tu mislim na vlasnike cijelih zgrada) samo jedan stan i jos na tom stanu su dobili zasticenog najmoprimca.... tak da ti ta prica o povratu i otkupu stanova za sitne pare ima tanke noge, osim ak ne gledamo stanove koji su si tak kupili velmozi (recimo seks od 100+ kvadrata, kosorica vojni stan, franjo kucicu cijelu ...... i ostali)

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

gledamo stanove koji su si

gledamo stanove koji su si tak kupili velmozi (recimo seks od 100+ kvadrata, kosorica vojni stan, franjo kucicu cijelu ...... i ostali)

? O čemu ti to Šeks, Kosorica...?

Pa valjda 60.000 hrvata je otkupilo društvene stanove (možda i više!), u mojem krugu 20+ ljudi je zaradilo po 100.000 eura prodajući stanove koje su u socijalizmu dobili po raznim zagrebačkim kvartovima...

Ti si još jedan isfrustriran svojom nesposobnošću pa su ti Šeks i Kosorica krivi jer su i oni iskoristili otkup društvenog stana..
--
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/HDZzna
youtube.com/PokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

Ti si još jedan

Ti si još jedan isfrustriran svojom nesposobnošću pa su ti Šeks i Kosorica krivi jer su i oni iskoristili otkup društvenog stana..

gle stari, ja sam otkupio svoj stan, ne neki drustveni kojeg je napravila neka organizacija udruzenog rada za svoje sljakere, ja nsiam otkupi neki funkcionerski stan u kojem je nekad davno obitavao (pretpostavka) neki zidov pa su ga utase lagano preselile u jasenovac, a njih (ustase) neki kordunas preselio na pohorje, pa je taj stan ili kuca dosao kao funkcionerski zalog drugovima (seks - koji je prvotno imao stan na koristenju u ilici 91 - malo nize od mesica da bi se kasnije preselio na spicu, tudjman) pa su oni svoje silne kvadrate mukte dobili nit da su orali nit da su kpali za njih... jacim slucaj je isti, pretpostavljam (da nebus rekel d sam po hdz-u derem) da slucajevi ostalih funkcionerski stanova (racan, arlovic, mesic, i tako dalje...) da o onim kucercima po tuskancu i pantovcaku ne pricamo....

nadalje ja nisam jalan nekome ak je jesftino otkupio stan i prodao ga.. to je cisto njegova odluka i to nema nikakve veze s svinjarijama, i ja sam mogao prodati svoj stancic, vjeruj ima dovoljno kvadratai lokaciju, da bi vec odavno mogao otic u solidnu penziju smao na konto vrijednosti istoga, al nisam jer nemam interes prodavati ga, bar za sada ...

tako da prvo ispeci argumente nego sto ih pocnes bjesomucno prosipavati bez reda i pameti.. jer racionalnost ti je bitna u zivotu...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

da je Salford srpski fond mi

da je Salford srpski fond mi je u najmanju ruku smiješno ako ne i bizarno

a glede Ljube Jurčića i njegove izjave, nadam se da to nije rekao i da neko objašnjenje slijedi, jedan premijerski kandidat si ne bi smio dozvoliti takve izjave

Tko je glasao

Ljubo i Bandić će

Ljubo i Bandić će razjebati (ne mogu se sjetiti bolje riječi) SDP.

Jeste sigurni da nisu sleeperi?

--
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/HDZzna
youtube.com/PokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

E Ljubo. Ljubo ! Srpskog

E Ljubo. Ljubo ! Srpskog kapitala u Hrvatskoj već ima jaaaako puno. Zar i ti koketiraš s desnicom?
I baš me zanima što će Ljubo kao premijer napraviti s Hrvatima koji su investirali u Srbiju? Ulagali ljudi u okupatore.Spašavali njihove tvornice i radna mjesta! Sram ih bilo, treba im oduzeti državljanstvo, zar ne Ljubo? Ili pak se Ljubo samo šalio?

Tko je glasao

A vi kao više znate o

A vi kao više znate o ekonomiji nego Jurčić?

Tko je glasao

U ovome članku mislim da

U ovome članku mislim da nije najbitnije porijeklo kapitala već drugo.

Ni Sanader se, unatoč simpatijama sindikalaca prema kupcu, ovih dana nije usudio prodati karlovački KIM fondu iza kojega su se skrivali srpskih ulagači, već se radije odlučio za nejakog domaćeg investitora i naletio na minu. Gospodarski ministar Branko Vukelić kaže da nacionalno podrijetlo kapitala nikada nije bio kriterij na osnovi kojega je odlučivala njegova vlada. Izjave su jedno, a realnost ipak drugo.

Za mene je to klasičan primjer damage control gdje je najbitnije da se pravda Sanaderova, Polančecova i Vukelićeva odluka oko pogodovanja "domaćem" ponuđaču.

Jurčićeva izjava, koja je usput prilično korektna, tu je samo kao detergent za pranje prljavog rublja HFP-a i HDZ-a.

U krajnjem, da je kapital Danube Foodsa porijeklom srpski se počelo uzimati kao činenica, zaboravljajući pri tom da je jedan od londonskih direktora jasno rekao da nije. Tu njegovu izjavu više ne spominje nitko. Zašto?

Jednostavno zato što se nekome čini da bi porijeklo kapitala moglo ublažiti činjenicu da je Upravni odbor HFP počinio kažnjivo djelo pogodovanja nekome tko kapitala uopće nema.

B-52

Tko je glasao

Apsolutno se slažem, inače

Apsolutno se slažem, inače korektna izjava Jurčića, u kojoj u nastavku stoji da porijeklo kaptila, ako ikada bude kriterij, biti jako nisko na ljestvici, iskorištena da se pokrije s....e koje su zakuhali HDZ-oci oko KIM-a. No istini za volju, budući premijerski kandidat trebao bi znati pročitati očitu provokaciju...

Tko je glasao

Kod nas još uvjek nije

Kod nas još uvjek nije jasno što je to pravosuđe, što gospodarstvo a što politika. Svi razlozi koji se navode protiv srpskog kapitala su stvar pravosuđa.
Oni koji su se ogriješili u zakon trebali su odgovarati, trebalo je protiv njih pokrenuti postupke. Uključujući i Srbiju kao državu. To je napravljeno kako je napravljeno, osobno smatram, loše. Ako pravosuđe nije dobro obavilo posao oko ratnog zloćina, sredimo pravosuđe.
Sa srbijom nismo u ratu i vlade imaju dobre odnose pa ovakve izjave iznenađuju. Svaka diskriminacija, pa i ova srpskog kapitala, nije dozvoljena, štetna je i besmislena.
Ljubo Jurčić ponovno dokazuje da nije politićar, ali nažalost niti gospodarstvenik. Je li on naša budučnost?

Tko je glasao

Mucke il se praviš naivan

Mucke il se praviš naivan ili si stvarno naivan

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci