Tagovi

Zar i ti, sine Brute? (Etiam tu, fili Bruti?)

Kada je prije 8 godina Valery Giscard dEstaing iznio prijedlog ustava proširene Europe, tadašnji državni tajnik Vatikana msgr. Angelo Sodano je izjavio:

"Katolička crkva je ozbiljno zabrinuta rezultatima koje je do sada postigla Konvencija koja priprema ustav ujedinjene Europe"
"U preambuli tog teksta se ne spominje kulturno i duhovno nasljeđe kršćanstva".

Preambula budućeg europskog ustava spominjala je naime „kulturno, vjersko i humanističko nasljeđe“, ali ne i krščanstvo.

Takav stav i danas zastupaju europski čelnici, pozivajuči se na to da se etički angažman u Europi temelji na Sokratovoj etičkoj sumnji spram dogmi i aksioma. Oni drže da se pravna država temelji na pravu politeističkog Rima, na germanskom pravu, poput franačkog, koje je i danas dijelom ugrađeno u anglosaksonsko pravo.

Razlog izgnanstva krščanstva iz ustava EU je i taj da je, po mišljenju tih novih gospodara Europe, demokracija niknula pod Atenskim hramom, na Areopagu, kroz rimske comitie, te kroz skupštine kakav je bio gotski hring, pa slavenski sabor, a sve prije monoteizma. Naglašava se da je današnja Europa plod judeokrščanske kulture uz jaki utjecaj Islama.

Nu, pri tome se ne uzima u obzir da je krščanstvo najraširenija vjera u Europi, te da je u 20 stoljeća postojanja, postalo temelj ne samo duhovnog, već i svjetovnog života građana Europe. Kao što su Židovi, čekajući Mojsija da donese Zakone od Boga, prekršili zavjet dat Njemu i počeli slaviti pogane bogove, novovjeki gazitelji zavjeta, čine to ponovo, ali ovaj puta i u ime onih koji se zavjeta drže.

Nakon takvog stava europskih političara, naspram krščanske vjere, Sveti je Otac došao u Hrvatsku prenijeti hrvatskom narodu stav Vatikana, da nas želi u Europskoj Uniji.

S jedne strane, politički gledano, to je razumljivo, jer građani Hrvatske su u ogromnoj večini rimokatoličke vjeroispovjedi, što dodatno osnažuje Vatikan naspram novih kršitelja Božjih zakona, ali duhovnost cijele priče je po mom mišljenju upitna.
S druge strane, ja, nastojanje Vatikana da nas podrži pri ulasku u EU, subjektivno doživljavam, kao ulazak Hrvatske u masu, kojoj se već godinama ispiru mozgovi i u konačnici mogućnost gubitka ne samo atributa suverenosti, već i duhovnosti.
Vjernik sam, katolik, ali to nikako ne znači da ću slijepo donositi zaključke koje mi netko servira na srebrnom pladnju, bilo da se radi o demokratski izabranim vlastodršcima ili Petrovom namjesnik Papi Benediktu XVI-om.

Sveti Otac kaže danas novinarima:

„Mislim da prevladava čuvstvo radosti što će Hrvatska biti ondje kamo pripada povijesno i kulturalno. naravno, može se razumjeti i stanovit skepticizam što malobrojan narod ulazi u već učinjenu i izgrađenu Europu.
Može se razabrati da možda postoji strah prejakoga centralističkoga birokratizma, neke racionalističke kulture, koja ne vodi dovoljno računa o povijesti, o njezinu bogatstvu i o bogatstvu povijesnih različitosti. Europski identitet je baš u bogatstvu različitih kultura, koje se sastaju u kršćanskoj vjeri, u velikim kršćanskim vrijednostima. Učiniti to ponovo vidljivim i djelotvornim, čini mi se, misija je i Hrvata koji ulaze, protiv stanovitoga apstraktnog racionalizma, da bi ojačali povijesnost naših kultura i razliku, koja je naše bogatstvo. U tom smislu hrabrim Hrvate: proces ulaska u Europu je proces uzajamnog davanja i primanja“

Uz dužno poštovanje, ovo nije izjava duhovnog pastira, već političara.

Pozdrav,
Molotov

Komentari

Dogme i aksiomi

Kako Ratzinger uči HRVATE disati;
...najprije ustaški režim koji je naizgled ostvario hrvatski san o autonomiji i samostalnosti, ali je u stvarnosti ta autonomija bila laž jer ju je Hitler iskoristio za svoje ciljeve"
I kaj sad, hoće li se netko iz fana Pavelića javiti i oprati "Sv.Petra"!

Tko je glasao

...najprije ustaški režim

...najprije ustaški režim koji je naizgled ostvario hrvatski san o autonomiji i samostalnosti, ali je u stvarnosti ta autonomija bila laž jer ju je Hitler iskoristio za svoje ciljeve"

To isto bi mogao reći i neki budući Papa koji će posjetiti neku novu Hrvatsku državu nakon što ova neslavno propadne kao i Unija u koju srlja.
Mala država poput Hrvatske očito ne može biti u potpunosti samostalna i suverena ili može, ali će biti izolirana i marginalizirana kao što je bila ova dok je Tuđman bio živ.
Ali bez obzira, svaka Hrvatska država je bila odraz težnji hrvatskoga naroda za slobodom i samostalnošču i Papa je to lijepo prepoznao kao " HRVATSKI SAN".
On nije govorio o Jugoslaviji kao hrvatskom snu, već o nezavisnoj i suverenoj hrvatskoj državi. to je bit druže golgota;)

No ako me je nešto zasmetalo u Papinom nastupu, onda je to zagovaranje da Hrvatska bespogovorno uđe u EU. To je kako je molotov spomenuo u dnevniku, djelovanje koje ima političku pozadinu, a ne vjersku.
A kad je već govorio političkim rječnikom, trebao je spomenuti i političke procese koje Unija vodi protiv naših generala koji ničim ne zaostaju za progonom kardinala Stepinca.

Tko je glasao

Klub fanova Poglavnika??!

Ja stvarno ne razumijem, čemu te insinuacije. Ako je netko desničar, ponovo zastupate stav da isti mora biti i Poglavnikov fan??! Pa to što Vi pišete, zapravo je već apsurdno!

Osim toga, kad ste već citirali Papu Benedikta XVI,zašto citat niste prenijeli u cijelosti? Čini mi se da tamo ima nešto i o komunizmu ili se varam?
Zanimljivo je da Papa stvarno uči Hrvate "disati", Papa očito poznaje povijest puno bolje od nekih napuhanih sljedbenika i nasljednika komunističkih krvnika.

Pa ako Vam je to Papa ukazao, prodišite, prodišite.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Molotov, ne falsificirati

Dragi moj Mol,
i nakon godina polemike nisi zapamtil da imenice i pridjevi koje koristim u raspravi nisu slućajno baš te i takve. Dakle ako upotrebljavam izraz "fan Pvelića" onda tvoje prekrštavanje u Poglavnika s velikim P samo dokazuje da nisi iskren kada malo niže tvrdiš da nemaš veze sa naznačenim fanom. To ne iznosim kao politički krimen veća kao činjenicu koja ili je ili nije činjenica. A da li je u tvojem slučaju činjenica pokazuje preinaka Pavelić - Poglavnik. Da je navedeni citat rekao napr Ivela sigurno bi popušio od strane Fana, upravo zato sam i spomenuo to da vidim ima li tko muda da istim aršinom opere veličinu Ratzingera. I ne relativiziraj izjavu tobožnjim spominjanjem komunizma - za Crkvu isti je uvijek bio i ostat će zločinački, dakle ništ novo.
Dakle ponavljam, pitanje za Fan glasi - hoće li itko oprati Ratzingera kaj je dirnuo rvacku ikonu kao "najbolji sustav"!!?

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @Golgota,

Ratzinger zna ono što Papa ne smije kazati.
A, vaše bla,bla,bla je samo to i ništa više.
Poglavnik je napisano kao što pišem Predsjednik velikim slovom ili Premjerka, a to možete provjeriti.
Nu, kao što sam jednom ovdje napisao, niti je NDH bilo rješenje za hrvatski narod, niti je to bila Jugoslavija, a uvjeravam Vas da to nikako nije ni EU.
Međutim, ja ne bježim, niti se sramim povijesti svog naroda u NDH,bila ona pozitivna ili negativna. Život i inače nije crno bijel, a istina je uvijek u sredini.
Uostalom, nije li Vam sam Mesić servirao rečenicu, da su Hrvati jedini narod koji je u WWII dva puta pobjedio, jednom kao ustaše, a drugi puta kao partizani.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

@Molotov

malko razumjevanja za Papu, molim

čovjek je lijepo došao upozoriti ekipu na prigovor savjesti koja ih muči
sve ima svoju cijenu
zato je barba luka u prvom redu i sa juricom se ugurao u red prvih rukoljubaca
nije stiglo niti pinke od nuncijature do sada
a i neke druge stvari su se zadnje doba ziđale

Tko je glasao

a veliki grijehovi

a veliki grijehovi ....
trebaju veliki oprost

Tko je glasao

:)

heheh...čudi me kako već prije ppetra, jelenska i ostali eurofobni katolički desničari s pollitike nisu osuli drvlje i kamenje po ratzingeru...očito je da im je sveti otac, vatikan i katolička crkva zabili nož u leđa :)))))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Ne baš svi...

Papa problem Hrvatske gleda s drugačijih pozicija.

Nema apsolutnih istina, kao ni apsolutno mirnih sustava.
Ako si u jednom inercijalnom sustavu, nikakvim načinima ne možeš spoznati giba li se on ili "miruje".
Čim preskočiš iz jednoga u drugi čini ti se da tvoj baš miruje, a onaj drugi se kreće u suprotnoj usmjerenosti od prvobitne.

Od svakoga treba uzimati najbolje, pa i od Pape, koji nije nepogrješiv.
Da bi postao svetac, prvo mora umrijeti, za života učiniti kakvo "čudesno izlječenje" ili slično, a onda ga mora još i uvažavati sljedeći Papa, da ga proglasi svecem.

Uz sve vjerske funkcije, mnogi zaboravljaju da je Papa i državnik, a državnici vode najviše računa o svojoj vlastitoj državi (ne baš svi ...).

Tko je glasao

Nož u leđa? Joj, koje li

Nož u leđa?
Joj, koje li bedastoće!
A kaj će meni Sveti otac, Vatikan i Kaptol govoriti kako da glasam za ili protiv EU?

Crkva sam ja, vjernik sam ja....
Mene se pita a ne njih.

Tko je glasao

Ti si neki heretik, vidim ja.

Ti si neki heretik, vidim ja.

Tko je glasao

Ne Gale, nisam ja heretik već

Ne Gale, nisam ja heretik već Ti nisi upućen u Katoličku vjeru i ovlasti njene hijerarhije spram vjernika.

Benedikt XVI je dao preporuku oko EU ali to Ti nije "fetva".
Mene kao vjernika ta "preporuka" ama baš ni najmanje ne obvezuje niti me glasovanje protiv EU čini "grešnikom".

Mnogi ne razumiju niti shvaćaju da su slobode vjernika u Katoličkoj crkvi (pa ne samo u njoj) ogromne. Eto, ja vjerujem da je Bog stvorio čovjeka (i sve ostalo, što neki nazivaju "hologramom") ali mu je dao nešto strašno - slobodnu volju! Zato sam uvjeren da su istinski slobodni samo oni koji su vjernici. Ostali podliježu pravilma okoline.

Uostalom, postoji li uopće slobodan čovjek, istinski slobodan, a da nije vjernik?
Dobro razmisli moj @gale.

Tko je glasao

Znaci, Crkva to je Jelenska.

Znaci, Crkva to je Jelenska. Super. Da ne bi bilo zabune kada se budes drugi puta pozivao na Crkvu, jeli.

Tko je glasao

Crkva jest @jelenska -

Crkva jest @jelenska - milijarditi dio, otprilike, čak i nešto manje!
No, nisi shvatio, tj. ne želiš. Nije važno, nisam ni očekivao.

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @janus,

Kad smo već kod Boga i malih bogova, vjerojatno Vam je poznato tko je bio bog Janus, pa onda jednako tako sve znate o zabadanj noževa u leđa?

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

janus panus...

Mislim da ovo "chatanje" i analiza nadimaka stvarno nema nikakve veze s temom.

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @zaphod,

Da ostanemo u domeni duhovnog, na ovo ću Vam odgovoriti samo :

Kako sijemo, tako žanjemo.

Ja samsamo kolegi @janusu odgovorio na njegove insinuacije oko "noževa" u leđima.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

A kaj ti, @Molotov, znaš

A kaj ti, @Molotov, znaš kakve bog ima planove s Hrvatskom? Bolje bi vama katolicima bilo da malo razmislite zašto bog preko svog ovozemaljskog namjesnika traži da Hrvatska uđe u EU, umjesto da bogohulite. Sigurna sam da @Jelenska može pružiti barem neku pouzdanu informaciju o tomu. Čudni su putovi božji....

nemesis

Tko je glasao

Ne precjenjuj me @nemesis!

Ne precjenjuj me @nemesis! :):):):)

U jedno ipak možeš biti sigurna: Nema toga "Boga" na zemlji koji meni može nametnuti ljubav prema nečem što je zlo; - u ovom slučaju nastavak Hitlerova nacizma zvanog EU.

Da imaš pravo Čudni su putevi Gospodnji.. i baš zato mi nije potreban "transmiter" da mi tumači što Bog misli.
Bog misli isto što i ja - zato mi je dao slobodnu volju. Sukladno tome, Joseph Aloisius Ratzinger može u tom segmentu govoriti što god ga volja. Nisam obvezan, baš kao ni jedan drugi vjernik, slijepo ga slušati. On je tu i u toj izjavi samo čovjek, i to čovjek koji govori o mojoj zemlji o kojoj zna manje od mene. Točno toliko koliko je njegovo znanje o nama - toliko ću ga i poslušati oko EU!

Kao vjernik ne odgovaram ni Svetoj Stolici ni Kaptolu, niti nad jednim vjernikom oni nemaju apsolutno nikakve ingerencije u "svjetovnim" stvarima, ni nagrade ni kazne.
Petrov nasljednik je nepogrešiv samo i jedino u tumačenju vjerskih pitanja vezanih uz Evanđelje, Bibliju i vjerske dogme.

Sve ostalo je izvan njihove moći kada su vjernici u pitanju.

Tko je glasao

Prioriteti

Interesi i djelovanje katoličke Crkve:

1. politika
2. biznis
3. vjera

upravo tim redom.

Tko je glasao

Papa - duhovni pastir ili državnik

Potpuno se slažem da sam se i sam začudio ovoj citiranoj izjavi - iako vrlo dobro znam da je Papa i državnik i vjerski poglavar. Ovakve izjave su prilično "van standarda" jednog vjerskog posjeta - skoro da su na rubu miješanja u unutarnje stvari druge zemlje.

Neprotokolarnu izjavu gđe Kosor usred posjeta upravo o toj izjavi, neću niti komentirati. Što očekivati nego nešto izvan protokola od dotične.

Sada sam na sto muka - kada pobrojim tko me sve "nagovara" na ulazak u EU, pogotovo kao nekoga tko ima ljevije stavove - trenutno me guraju HDZ i Vatikan. Divno :) Jedino me tješi da su "desni" još zbunjeniji :))

A što se tiče ugrađivanja katoličanstva, tj. kršćanstva u Ustav EU-a - ne slažem se s autorom. Naravno da je kršćanstvo donijelo puno dobrih stvari. Ali kada se sjetimo kako su neke stvari išle, od raskola, prodavanja oprosta, dozvola za razvod, inkvizicija, spalivanja ljudi koji tvrde da se Zemlja okreće oko Sunca... možda je bolje to jednostavno NE ugrađivati u temelje. Danas se EU sastoji od toliko naroda, religija i slično da je vrlo vjerojatno blizu dan kada će kršćanstvo biti manjina (pardon islamofobima i sličnima, ali to je velika vjerojatnost). Mislim da je pametan potez da nisu samo jednu vjeru ugrađivali u Ustav.

Tko je glasao

Ako bolje procitas izjavu,

Ako bolje procitas izjavu, uocit ces da nije bila upucena opcenito svima, vec velikom dijelu viseg klera KC u H. Isto kao i izjava IP II prije desetak godina o pomirenju.

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @zaphod,

Kažete:

"Mislim da je pametan potez da nisu samo jednu vjeru ugrađivali u Ustav."

To je Vaše mišljenje, ne moram se nužno složiti s njime.
Inače, mi krščani, poglavito katolici, stalno nešto preispitujemo ovo ili ono, recite Muslimanima da svoju vjeru ne ugrađuju u temelje svojih zemalja, pa će te vidjeti što će Vam odgovoriti.
Uvođenje kršćanstva u temelje EU, nikako nije negativno prema ostalim manjinskim religijama.
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

gosp. Molotov

Nemojmo tako. O Muslimanima ipak znamo informacije samo iz treće ruke, zar ne?

Želi li se negdje stvoriti neprijatelja - to nije teško - samo mu nametnite svoja vjerovanja. Riječ je o državama koje vrlo hrabro (barem u posljednje vrijeme) ustaju u obranu svojih ljudskih i građanskih prava. Kao i o nekim država koje izrazito paze na podjelu između sekularnih i crkvenih vlasti.

Mislim da smo mi (u RH) malo veći licemjeri. S jedne strane smo kao "država građana" (jer je to moderno), a s druge strane se dozvoljavaju raznorazna uplitanja (ne mislim samo na katoličku crkvu).

Po meni - sve moderne države su građanske države, i treba se boriti u tom smjeru. Religijama dati sva prava - ali ih ne miješati u državna temelja. To je, naravno, moje mišljenje.

Tko je glasao

Tako pametno pises..

pa nam objasni Kaj dela crkva jedne strane drzave na teritoriju RH.
Ne samo da se ne angazira srcano u politiku nego i sije mrznju i jako voli huskati svoje "vjernike" na nasilne radnje, naravno koje se izvode sa "pokrstenim" oruzjem od te iste crkve. Znat ces o kojoj se crkvi radi, zar ne?

Tko je glasao

@kipson

Nemam pojma o čemu pričaš? O scijentolozima? :)

Crkve obično idu za ljudima (ok, ima iznimaka - kada prvo dođu misionari, pa tek onda puk). Kada negdje dođu ljudi - oni sa sobom nose svoje običaje i vjeru. Tako da ne razumijem tvoj pojam "crkva jedne strane države". Pretpostavljam da misliš na SPC.

Ne kužim po čemu bi negativan primjer bio argument za bilo što?

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @zaphod,

Nemojmo tako. O Muslimanima ipak znamo informacije samo iz treće ruke, zar ne?

Kako tko, kolega, nemojte uopćavati.
Ja u glavi uvijek imam jednu rečenicu i tako se ponašam.

"Muslimani su cvijeće hrvatskog naroda."

Vidite, ja sam se potrudio čak i pročitati Kur'an (prijevod naravno) i neke su me stvari fascinirale, "Bitka na Bedru", recimo.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci