Tagovi

Zanimljivi vikend iza nas

Nekoliko zanimljivih dana je iza nas. Kao što je svima poznato cnn je objavio tajni ugovor između Hrvatskog fonda za privatizaciju i ORCO property grupeza kojeg se pokazalo da ne samo da ne sadrži niti jedan element javno privatnog partnerstva nego je, kako je to Tonči Tadić spomenuo “čista privatizacija kroz dokapitalizaciju”.

 

Cijela hajka se digla između ostalog i zato što je proces dokapitalizacije upravo u tijeku (prvi krug prospekta završava 16og siječnja) i što se kroz dioničarski ugovor precizira da samo Orco može dokapitalizirati Sunčani hvar (osim ako Orco to ne dopusti i drugim dioničarima što se navodno i dogodilo nakon što se složila frka). Po izjavi našeg navodnog ministra u vladi Damira Polančeca, ipak postoji mogućnost da Orco postane većinski vlasnik dok je pak dr. Ivo obećao dokapitalizaciju od strane države (ja bih samo zamolio da mi netko pokaže poziciju u državnom proračunu s kojeg će se to napraviti) - također, kada bi to i bilo točno, postoje i mali dioničari i ako bi čak i država upisala svoj dio, a Orco iskoristio svoje pravo da upiše preostali iznos i tada bi prešao 50%. Moja je procjena kako će vlada prekonoćno pronaći novac za dokapitalizaciju, kako će mahati tim novcem (baš kao i u slučaju Barra), no Orco će ih srediti na tehničku foru oko dokapitalizacije malih dioničara i ostvariti svoj naum da postane većinski vlasnik prije kraja siječnja.

Najbizarnije u cijeloj priči je da je u osnovi sve skupa donekle legalno, naime vlada ima autoritet da pojedina društva proda po posebnim uvjetima i Sunčani Hvar čini se upada u tu kategoriju; problem je naravno u tome što je prodajom, a osobito međudioničarskim ugovorom stvoren vrlo nepovoljni okvir za državu kao većinskog (a uskoro manjinskog) vlasnika. Ovo dakle ulazi u kategoriju moralne i političke odgovornosti iako bi se potpisnika tako štetnog ugovora moralo moći goniti zbog toga što je oštetio HFP tj. državni proračun (nemojte zaboraviti da Orco nije niti kune uplatio državnom proračunu, da je dobio 50mil kuna dionica badava i da će sada ovim manevrom actually natjerati državu da dokapitalizira društvo u kojem je Orco većinski vlasnik - genijalni dogovor ako se mene pita, osobito ako radite u firmi koja se zove Orco property group). Samo u Hrvatskoj…

NovaTV je napravila i reportažu o internet aferama, a osobitu pozornost treba posvetiti Ratku Mačeku, koji je vedar i čio nakon povećanja plaće izrazio svoju zabrinutost tim internetom i vjerodostojnošću informacija koje se na njemu mogu pronaći. Umjesto da ja sada moraliziram o besmislenosti takvih stavova, sve je to već napravio Zombix pa preporučam da svratite do njega i vidite što on ima za reći na tu temu.

Kada smo već kod lažnih izjava, bacio sam malo pogled na arhivu HRTa i HINAe da vidim o čemu se pričalo 2005 godine u jeku potpisa ugovora s ORCOom.

GRAČAC, 21. svibnja 2004. (Hina) - Vlada podupire projekt javno-privatnog partnerstva u svakom slučaju, pa tako i u slučaju “Sunčanog Hvara”, rekao je predsjednik Vlade Ivo Sanader danas u Gračacu…
…Podsjetio je na Vladinu odluku od 5. svibnja u kojoj su, kako je rekao, dvije točke: Vlada podupire projekt javno-privatnog partnerstva i obvezuje Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva da izradi dokumentaciju za daljnji postupak. Sve te odluke možete dobiti na uvid, rekao je Sanader i dodao da su "neki komentatori, na žalost, krivo ili zlonamjerno interpretirali te odluke i rekli da je Vlada tobože prodala “Sunčani Hvar”. A Vladinu odluku možete dobiti na uvid, ponovio je premijer Sanader.

Eto, dakle Ivo kaže kako je sve cool, kako je riječ o partnerstvu i kako vlada nije prodala Sunčani Hvar.

20. travnja (HRT)- Predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Damir Ostović i predsjednik Uprave i kontrolni dioničar luksemburške kompanije Orco Property Group Jean-Francois Ott parafirali su u Zagrebu Ugovor za osnivanje javno-privatnog partnerstva (JPP) u tvrtki Sunčani Hvar.
Ugovor je parafiran u zgradi hrvatske Vlade, koja će, prema riječima njezinog potpredsjednika i predsjednika Upravnog odbora (UO) HFP-a Damira Polančeca, nakon što Ugovor odobri Upravni odbor HFP-a, o svemu donijeti zadnju riječ. Polančec je izrazio nadu da je time pri završetku, kako kaže, saga o Sunčanom Hvaru, koji konačno dobiva pravi oblik upravljanja i vlasništva.
Naglasio je da su svi dvojbeni detalji iz Orcove ponude za JPP uspješno ispregovarani i usuglašeni tijekom zadnjih 15 dana, na čemu je čestitao i Orcu i operativnim, stručnim službama HFP-a.

Dakle netko je lagao, zaobilazio istinu ili je koristio neku drugu stilsku figuru iz gramatičke radionice dr. Hebranga (koji je uzgred rečeno u tom razdoblju žario i palio vladom i HFPom).
Nego kada već spominjemo pitanje odgovornosti, ima jedna malena vijestica koje ja promakla ovih dana kroz medije ali je u općoj gunguli totalno ignorirana. Naime riječki dogradonačelnik Đani Propat optužen je za financijske malverzacije koje su navodno nastale u vremenu kada on uopće nije bio član HNSa. Prozvani Propat nije odlučio dati ostavku, vrh stranke se odbio očitovati i prepustio je to lokalnoj organizaciji. Posljednja slična situacija je bila ona s Ingrid Antičević Marinović kada je povezana s nedjelima svojega supruga odnosno pogodovanjem za vrijeme dok je bila ministrica (a što je u međuvremenu odbačeno). Ingrid je preventivno dala ostavku kako ne bi naštetila stranci, u međuvremenu se u cijelosti povukla iz stranke, no Đaniju to nije palo na pamet (zanimljivo je da se u ovakvim situacijama uvijek svi pozivaju na pravosuđe koje “mora odraditi svoje” što je baš zgodno jer znamo da će prije Đani u penziju nego će pravosuđe riješiti predmet ali eto…). Etika i politička odgovornost su kao što znamo, subjektivne kategorije (ne kažem ja da je Đani treba učiniti ovo ili ono, nego se samo pitam gdje je crta?).

Eh i još jedan youtube:

 

Primjetite da je “borba protiv korupcije” na visokom i ujedno posljednjem sedmom mjestu. A premijer “tupko” je na sjednici nosio jeftiniji sat kojeg je “dobio prilikom kupnje automobila” - no, auto koji je u njegovoj imovinskoj kartici je čini se iz 1967 godine???

Komentari

U prilogu NovaTv sam na

U prilogu NovaTv sam na jednom monitoru vidio baner pollitka.com. :-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

da, na ekranu je bila

da, na ekranu je bila stranica lesar.info :)

Tko je glasao

Btw., raste li posjećenost

Btw., raste li posjećenost ovih stranica? Čita li se?

B-52

Tko je glasao

o da, dakle svi koji bi

o da,
dakle svi koji bi trebali čitati čitaju i to je važno
no broj posjeta raste praktički tjedno, ide sve polako svojim tokom i unutar plana, dapače čak i nešto iznad

Tko je glasao

A plan je?

A plan je?

Tko je glasao

što bi kolega bloger

što bi kolega bloger Arsenyev rekao: "svjetska dominacija organskim rastom" :)

sada ozbiljno; plan i krajnji cilj pollitika.com-a koliko god to pjesnički zvučalo je sadržan u manifestu; a to ukratko znači da želimo da ovaj site postane relevatno i dominantno mjesto za diskusiju o politici na hrvatskom internetu

ovisno o snazi koju postignemo, imamo namjeru pokrenuti pojedine civilne ili političke inicijative, no o tome kada dođe punina vremena

osim toga, smatram iznimno važnim da site zadrži svoju neovisnost, dakle da se ne pretvorimo u bilten jedne opcije nego da svatko ima priliku prezentirati svoj stav i da se svatko može uključiti u diskusiju o tom stavu

mislim da je proteklo razdoblje pokazalo kako ima doista sjajnih autora i odličnih tekstova, a diskusija kroz komentare je često informativna i poučna

Tko je glasao

A vjerojatno da ima što

A vjerojatno da ima što više posjetitelja i da ovo postane mjesto relevantnih političkih rasprava koje bi mogle utjecati na javno mijenje (internet demokracija).

Ili griješim?

B-52

Tko je glasao

Internet je zlo!!! ...pa

Internet je zlo!!!
...pa vidiš da maček iz hadezeta samo što nije internet stavio van zakona. mogao je potpaliti simboličnu lomaču i baciti neki stari modem u vatru. apage sotono!!!
ZNA SE kome smetaju neke stvari kao što je trasnsparentnost. i onda ti neko ona netu objavi ono čemu se nisi uopće nadao.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci