Tagovi

Zakoni, izgleda, nisu isti za sve

Malo sam "listao" online izdanje 24sata.hr i naletio na jedan clanak o branitelju koji je zivio u centru Zagreba u napustenom automobilu pa sam se sjetio svog slucaja vezanog za dokumente.

Iako sam hrvatski drzavljanin (rođen u HR) nemam osobnu iskaznicu (istekla je) jer sam podstanar i nitko me nije htio prijavit niti dati izjavu da zivim u tom i tom stanu. Nasao drugi stan i tu ce me prijavit ali moram cekati zbog nekakve ostavinske rasprave. Kako po zakonu moram imati osobnu iskaznicu inace mi prijeti novcana kazna do 3000kn, ne mogu je dobiti jer, eto, nemam uvjete za to. Samim tim sto nemam osobnu automatski su mi ukinuta osnovna ljudska prava jer neka prava ne mogu ostvariti, recimo, s pokazom za ZET.

Taj branitelj Zoran Sekic s prebivalistem u BiH i s hrv. drzavljanstvom dosao je u Zagreb podici kredit, ali je izgubio sve dokumente pa je jadnik morao spavati u napustenom automobilu u centru Zagreba 8 mjeseci. Cim je Ministarstvo branitelja doznalo za problem reagirali su kako bi rijesili njegov problem. U Ministarstvu branitelja primio ga je državni tajnik Krunoslav Mesarić sa suradnicima i rekli su mu da ce problem biti rijesen za pola sata.

E sad, kako je gospodin Sekic mogao podnjeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice i putovnice, a nije imao, pretpostavljam, jer je spavao u napustenom automobilu, prebivaliste ili boraviste u RH? Sta je kupio automobil, maknuo kotace i to je postala nekretnina i kao dokaz je predocio kupoprodajni ugovor o olupini?

Nemam nista protiv tog gospodina i drago mi je da je rijesio problem, ali neke stvari mi nisu jasne tu. On moze, a ja ne mogu. Sve te zakone koje se ticu osobnih dokumenata prosao sam 100 puta i nigdje se ne spominju branitelju koju mogu bez dokaza vaditi dokumente.

Komentari

Tko je glasao

Mislim da nema smisla

Mislim da nema smisla napadati tog čovjeka, jer je i on žrtva kao i ti. Pitanje je sustava, u kojem gubitak dokumenata događaj kojim postaješ izbrisan, nemate. Zar je tako neobično izgubiti dokumente?
Zar za tako redovan događaj, jer se dokumenti gube na dnevnoj bazi, ( meni su bili ukradeni) može tako uništiti život.
Meni je problem javna uprava, koja ide rješavati taj jedan slučaj, i riješiti će ga za pola sata, a da se poslije neće upitati, kako je to moguće, kakav nam je to zakon, i što promjeniti da se ovakvi slučajevi ne ponove.
Jednako tako je i problem podstanara dobro poznat. Nije od jučer, initko se ne pita kako to promijeniti. Po tom istom zakonu, iz razloga poput tvojih, naša evidencija u MUPu je daleko od stvarne.
Ako se usporede gruntovni podaci s ovima iz MUP-a, ispasti će da u nekim stanovima živi više od 20 ljudi, u cca 30 kvadrata.
Ali isto tako, omogućuje cijelu zbrku i mutljavinu s biračkim spiskovima.
Ovo bi trebao biti povod da se poboljšaju zakoni iz ovog područja, a ne da se rješava bilo koji pojedinačni slučaj.

Tko je glasao

U dugoj socijalističkoj a

U dugoj socijalističkoj a potom socijalno osjetljivoj državi zakoni o prebivalištu, brojni zakoni u vezi stanova i sličnog te sve s tim u vezi kroz tisuće i tisuće promjena je non stop jednostavno, učinkovito i međusobno usklađeno usklađeno kao "tko je jamio jami i dalje a svi vi ostali ko vas jebe i ne smetajte".

Usput ili btw rečeno, to nije neka usputna stvar nego najdublji izraz težnji i volje naprednih radnih ljudi i građana te kičma sustava samo upravljanja na zajednički račun, nešto što je stvorilo većinu toga što jest i što tako dugo uspješno plovi dalje.

Već "imamo" razmjerno daleko najviše stanova, kuća, vila, rezidencija i sličnog u Evropi i sve s tim u vezi debelo šijemo bez konkurencije, uključujući koliko toga stoji prazno i neiskorišteno a što smo zajednički isfinancirali, osim sitnici da nas je Rumunjska pretka u kategoriji koliki je udio toga privatiziran, kod nas 99,6 % a kod njih 99,9 % dok ostali u tome debelo zaostaju, ali i u toj kategoriji oni padaju a mi napredujom, tako da smo ih vjerojtano već prestigli.

I ni sada se ne staje, ide se snažno dalje i daljem, uključujući i onaj dio "ko vas jebe".

Koji napredak od ne tako davno posve drukčijih pravila i u svim kategorijama/ljestvicama puno nižih plasmana. Vjerojtano su ključne biloe navike druga Tita, volio je komfor, rezidencije, pa su svi drugovi i gospoda počeli imitirati Tita, to je prešlo u naviku i vidi sada - svi drugovi i gospoda i ne znaju ništa drugo neko kako gomilati nekretnine, a lideri daju i dalje primjer - građanin predsjednik je proširio rezidencije u odnosu na autokratskog predsjednika, predsjednik Vlade veliku kuću bez donje etaže, predsjednik Sabora ide u veći stan kod prečasnog Mije Gabrića, Zoki njegova uže svitaa okreću stanova, gradonačelnik penthouse ... sve praši kao nekad dok truli i dekadentni zapad i diletantski istok zbunjeni oko toga strepe.

Tko je glasao

Vani većina mladih ide u

Vani većina mladih ide u podstanarstvo. Sjetimo se serije "Prijatelji" i oni su svi u iznajmljenim stanovima. Milsim da će kod nas bitti sve više podstanara jer je kupovina stana nemoguća misija za većinu ljudi. Za sada je čovjek bez vlasništva nekretnine građanin drugog reda. Umjesto da zakonsku regulativu olakšaju, oni su je postrožili. Većina stanodavaca ne želi prijavljivati državi da plati porez, a kamo li još da plaća bilježničke troškove. Ovo pitanje treba otvoriti u Saboru.

Tko je glasao

nažalost, nikad bilo nit

nažalost, nikad bilo nit će bit!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci