Tagovi

Zakon o zaštiti okoliša

Stupio je novi zakon o zaštiti okoliša .Time prestaje vrijediti dosadašnji Zakon iz 1994.
Uvodi se i "okolišna dozvola" koja će uvesti posebnu odgovornost velikih proizvodnih i energetskih sustava prema okolišu. Ona će se obnavljati svakih pet godina, ali će se moći i oduzeti te time prekinuti rad nesavjesnih, navodi Ministarstvo.

Mnogi građani ne znaju gdje završava infektivni otpad iz bolnica, ordinacija, domova zdravlja, umirovljenika i starijih osoba, službe kućne njege. Svi oni proizvode infektivni otpad svakoga dana.
U Hrvatskoj se, samo u jednoj godini proizvede blizu tri tisuće tona medicinskog opasnog otpada.
Do sada se on odlagao u obične kontejnere, a oni su se odvozili na deponije.
Koliko sam uspio saznati postoje poduzeća i stručnjaci koji se bave ovakvim otpadima.
Otpad se sterilizira, mrvi i može se dalje upotrebljavati u određene svrhe.

Provođenje zakona košta, ali je skuplje ako se zakon ne provodi.

Tagovi

Komentari

pozdrav i vama, dobro došli

pozdrav i vama, dobro došli

Tko je glasao

Možda ne znamo sve, ali

Možda ne znamo sve, ali znamo da završava tamo gdje nikako ne bi trebao. Hoće li novi zakon to promijeniti to ćemo tek vidjeti. Živi bili pa vidjeli.

Tko je glasao

:-) Nebumo videli :-) Posao

:-) Nebumo videli :-)

Posao sa otpadom "vrti" više novaca nego droga, oružje i nogomet zajedno. Ni najmoćnije države svijeta nisu ga uspjele staviti pod "kontrolu".

Tko je glasao

Opasni infektivni otpad, o

Opasni infektivni otpad, o kojem građani neznaju gdje završava?
Sve se znade, kao što ste i sami naveli – na deponijama. Moje je mišljenje, da nas više treba zabrinjavati kemijski otpad. Koliko znademo, do sada još nismo preživjeli neki značajan incident, iza kojega je stajao infektivni otpad. Takvi incidenti su obično jako "glasni".
Naše nacionalne muke počivaju na temama, koje nas svakodnevno sapliću, a u tišini prolaze pored nas i ne osvrćemo se na njih. Baš kao što se ne osvćemo za kamionima cisternama koje u kišni dan prolaze pored našeg automobila, a iz njih ističe neka prljava tekućina, koju kiša sapere sa kolnika u oborinsku kanalizaciju. Novi Zakon o okolišu je pozitivan pomak i bio je očekivan. Mene više brine Zakon o kemikalijama, koji je donesen u prosincu 2005. na posljednjem zasjedanju te godine, reklo bi se "nabrzaka", bez diskusije, dok je pamet štovanih nam sabornika bila okupirana predbožičnim kupovinama i domjencima. Taj je Zakon dokinuo neke naše propise, koji nisu bili idealni, ali su bili "oštriji", a sve u ime uskladbe sa Eu-propisima.
Ovo je moje prvo javljanje pa ga koristim i da vas pozdravim kao "friški" član.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci